Středa 29. června 1966

Usnesení a závěry XIII. sjezdu se v práci Národního shromáždění promítnou nejen na významném a odpovědném úseku tvorby zákonů a kontroly jejich působení, ale v celé činnosti.

Podobně tak, jako předsjezdová příprava prostoupila veškerou činnost našich orgánů, tak i realizace sjezdových usnesení bude páteří práce Národního shromáždění v dalším období. Národní shromáždění se bude podílet na realizaci sjezdových usnesení, na úsilí o prosazení do života nových principů v řízení rozvoje národního hospodářství, na stmelování uvědomělé jednoty myšlenek a činů lidí, jejichž práce na široké frontě výroby, vědy, techniky, výchovy i řízení rozhoduje nakonec i o plném rozvoji současných materiálních i duchovních zdrojů naší společnosti.

Předsednictvo Národního shromáždění se zabývá těmito problémy hned na první schůzi po XIII. sjezdu a usneslo se, aby výbory NS rozpracovaly v tomto smyslu své programové úkoly na období nejen do konce letošního roku, ale pokud konce volebního období. Souběžně s vývojem celé naší společnosti nabývá většího významu v naší vlastní činností dlouhodobější perspektivnost, kvalitnější a rozsáhlejší příprava všech norem a ostatní aktivity, hlubší spolupráce s představiteli vědy, techniky i praxe, součinnost se společenskými organizacemi, zesílení pracovního spojení se Slovenskou národní radou a národními výbory. Výsledný pracovní program všech orgánů NS na podkladě usnesení XIII. sjezdu projedná předsednictvo Národního shromáždění a s jeho závěry seznámí příští plénum NS.

Soudružky a soudruzi, v období, které uplynulo od Národního shromáždění konané ve dnech 15. až 17. března, přijalo předsednictvo NS některá opatření podle čl. 60, odst. 2 ústavy, o nichž bude podána zvláštní zpráva.

Usnesením 10. schůze Národního shromáždění bylo uloženo předsednictvu, aby se zabývalo podnětem poslankyně Molnárové, která navrhla obrátit se na parlamenty všech zemí s výzvou k zastavení války ve Vietnamu. Předsednictvo NS ocenilo vystoupení poslankyně Molnárové, která vyjádřila opravdové city a rozhodné stanovisko lidu naší země k agresi Spojených států ve Vietnamu, jak bylo již několikrát formulováno v aktech a usneseních Národního shromáždění, jeho předsednictva a zahraničního výboru.

Vůči parlamentům ostatních zemí tlumočil současně toto naše stanovisko předseda zahraničního výboru NS na zasedání Rady meziparlamentní unie, kde podporoval obsahově totožnou rezoluci Nejvyššího sovětu SSSR. Plný a bezvýhradný souhlas Národního shromáždění s usneseními XIII. sjezdu KSČ týká se pak v celém rozsahu také prohlášení sjezdu k vietnamské otázce, v němž nejvyšší orgán strany znovu odsoudil agresi USA proti mírumilovnému vietnamskému lidu. Z uvedených důvodů pokládá předsednictvo Národního shromáždění dosavadní kroky za takové, které splňují podstatně požadavek s. Molnárové.

Z podnětu výborů a komisí Národního shromáždění projednávalo předsednictvo některé závažné otázky. Byl to například společný návrh průmyslového výboru pro hlavní výrobní odvětví a dopravu a výboru zdravotního k otázkám čistoty ovzduší, podepřené též vystoupením řady poslanců v březnové plenární schůzi. Předsednictvo požádalo předsedu vlády, aby proti narůstajícímu množství exhalací znečišťujících ovzduší byla přijata účinnější opatření a byla prohloubena jejich kontrola. V souvislosti s tím a na základě rozborů současné problematiky tvorby životního prostředí, jehož význam pro všestranný rozvoj naší společnosti XIII. sjezd vyzvedl, schválilo předsednictvo také ustavení komise poslanců, která se bude zabývat z různých hledisek kontrolou vytváření podmínek socialistického životního prostředí ve městech a na vesnicích.

Předsednictvo NS se zabývalo dále problémy racionální výživy obyvatelstva a ztotožnilo se s doporučeními, která na tomto úseku připravil zdravotní výbor. Předsednictvo zdůraznilo, že řešení otázek racionální výživy vyžaduje dokonalejší spolupráci všech zainteresovaných ústředních orgánů, hlavně při použití ekonomických zásahů a nástrojů.

Po projednání zprávy předsedy Čs. akademie věd akad. Františka Šorma o současných úkolech a výsledcích práce naší vědy stanovilo předsednictvo NS zásady, jak účinněji využívat poznatků vědy v činnosti orgánů NS a napomáhat nejširšímu využití vědeckých objevů a poznatků v praxi.

Hlavní náplní v oblasti zákonotvorné činnosti výborů Národního shromáždění bylo projednávání návrhů, které jsou předloženy dnešní plenární schůzi, tj. vládního návrhu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a návrh Slovenské národní rady na vydání zákona o osobním vlastnictví k bytům.

Ve výborech NS se kromě toho projednávaly zásady připravovaných zákonů o soudních poplatcích, o Státní spořitelně, zásady zákona o tisku a zákonné úpravy některých důsledků zanedbávání péče o děti. Po přepracování podle připomínek ústavněprávního výboru byly znovu na pořadu jednání zásady zákona o soudních znalcích a tlumočnících. Výbor pro plán a rozpočet schválil rovněž zásady zákona o 4. pětiletém plánu, projednání tohoto zákona v orgánech NS bude součástí závěrečných prací na pětiletce, jejichž dokončení vyzvedl XIII. sjezd KSČ jako jeden z nejdůležitějších úkolů nejbližšího období.

Podnětná činnost ústavněprávního výboru ve spolupráci se širokou vědeckou frontou přispěla k tomu, že v průběhu posledních měsíců se značná pozornost zaměřila k obecným otázkám tvorby zákonů. Cílem tohoto úsilí, jehož význam podtrhl XIII. sjezd, je dosáhnout větší přehlednosti a stability právního řádu a zvýšit aktivní vliv práva na řešení celospolečenských otázek. Rozbor zákonů a zpráva ústavněprávního výboru, předložená dnešní plenární schůzi, je prvním krokem k rozpracování závěrů XIII. sjezdu na tomto úseku. Usnesení, které plénum Národního shromáždění k této zprávě schválí, se stane směrnicí pro činnost výborů při tvorbě a zdokonalování socialistického právního řádu, jehož aktivní vliv na řešení zásadních otázek rozvoje naši společnosti stoupá zejména v souvislosti se zaváděním nové soustavy plánovitého řízení národního hospodářství.

Výbory Národního shromáždění prováděly v posledních měsících kontrolu působení několika zákonů v praxi. Výbor pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství, obchod a spoje kontroloval plnění zákonného opatření o jednotném řízení péče o jakost výrobků. Zdravotní výbor zhodnotil výsledek svého průzkumu o působení některých ustanovení zákona o rodině, zejména o osvojování dětí a výživném. Ústavněprávní výbor si vyžádal kontrolní zprávu o uplatňování zákona o místních lidových soudech a předpisů o společenském obhájci, žalobci a zárukách společenských organizací.

Zdravotní výbor, který svou kontrolní činnost zaměřil na to, aby byl v intencích zákonodárce uveden do života zákon o péči o zdraví, projednával návrh opatření ke zvýšení příjmů zdravotnictví.

Výbory NS pokračovaly ve sledování zkušeností a praxe při zavádění zdokonalené soustavy plánovitého řízení hospodářství. Kontrolovaly postup právních úprav, zejména omezování počtu resortních směrnic a vyhlášek. Návrh vlády na souhrnná radikální opatření v tomto směru byl projednán v ústavněprávním výboru NS a schválen předsednictvem NS formou zákonného opatření. Výbory zkoumaly též obsah a formy řídící práce některých organizačních článků, působení ekonomických nástrojů a pravidel stanovených pro letošní rok, a to z hlediska cílového řešení nové soustavy, za jejíž urychlení se plně staví.

Výbor pro plán a rozpočet ustavil pro sledování této problematiky zvláštní pracovní skupinu. Výbor pokračoval v prověřování soustavy ukazatelů a státního výkaznictví.

V další kontrolní činnosti navazovaly výbory NS na projednávání dlouhodobé koncepce rozvoje jednotlivých odvětví a ve spolupráci s předními pracovníky vědy a praxe se zabývaly některými otázkami, jejichž včasné řešení ovlivňuje dosažení cílů 4. pětiletého plánu a proporcionálního rozvoje v dalším období. Tak např. výbor pro plán a rozpočet jednal o stavu prací na dlouhodobé prognóze ekonomického vývoje do r. 1975 a ve zvláštních pracovních skupinách se zabýval koncepcí rozvoje národního hospodářství do r. 1970, jakož i koncepcí rozvoje životní úrovně. Věnoval pozornost zejména otázkám rozvoje mezd, k nimž podal ve výboru zprávu zástupce Státní komise pro finance, ceny a mzdy. Výbor hodnotil dále československou účast na mezinárodních veletrzích a výstavách, jmenovitě též Brněnský veletrh.

Zemědělský výbor se zabýval rozvojem zemědělské výroby do r. 1970 a zásadami zdokonalené soustavy jejího řízení. Výbor pro investiční výstavbu a stavebnictví projednával otázky materiálně technické základny a stavebnictví a v součinnosti s příslušnými výbory NS také problematiku tvorby životního prostředí, k níž předložil předsednictvu NS svůj rozbor a návrhy.

Poslanci výboru pro národní výbory se seznámili s územně technickými podklady pro posuzování a tvorbu koncepce investiční výstavy, s tzv. projektem republiky, a zabývali se problémy výstavby venkovských sídlišť. Výbor hodnotil rovněž zkušenosti z uplatňování nových opatření v plánování a rozpočtovém hospodaření národních výborů v letošním roce.

Kulturní výbor věnoval své schůze současným problémům na úseku školství a kultury, zejména postupu modernizace výuky, investiční výstavbě a koncepci státního rozpočtu na úseku školství a kultury do r. 1970. Projednal rovněž zprávu ministra školství a kultury o účasti žáků škol I. a II. cyklu na špičkových pracích v zemědělství. Z podnětu SNR se zabýval zprávou o rozmístění 15letého dorostu.

Zahraniční výbor NS prodiskutoval otázky kolektivní bezpečnosti Evropy a vyslechl informaci o XXIII. sjezdu KSSS a jeho významu z hlediska rozvoje zahraničních vztahů. Závěry a doporučeni k projednaným otázkám, s nimiž se orgány obrátily v uplynulém období na vládu a její členy, jsou uveřejněny ve zprávách pro poslance, stejně jako odpovědi členů vlády na dotazy a podněty poslanců.

Soudružky a soudruzi,

uplynulé období bylo bohaté i na mezinárodní styky Národního shromáždění. Na pozvání předsednictva NS navštívila naši republiku ve dnech 20. dubna až 4. května devítičlenná delegace Lidového shromáždění Bulharské lidové republiky. Delegaci složenou z poslanců Bulharské dělnické strany a bulharského zemědělského národního svazu vedl předseda byra Lidové shromáždění akademik profesor Sáva Ganovski.

Návštěva představitelů nejvyššího zastupitelského sboru bratrského Bulharska byla výrazem upřímného přátelství, které spojuje naše národy a vede k plodné výměně zkušeností z různých úseků výstavby socialismu v obou našich zemích. Oceňujeme zvláště vysokou dělnost našich jednání a široký zájem všech členů delegace o vše, s čím se u nás setkala. S milými bulharskými hosty jsme měli možnost prodiskutovat takové otázky jako činnost Národního shromáždění a jeho orgánů, metody práce národních výborů, otázky rozvoje československé ekonomiky, zejména zemědělství a zkušenosti z uplatňování nové soustavy řízení a plánování národního hospodářství, některé problémy z oblasti ideologické a kulturní a konečně stanovisko obou našich socialistických zemí k současným problémům mezinárodních vztahů.

V průběhu bohatého pracovního programu se naši bulharští přátelé setkali s nejvyššími představiteli našeho státu, besedovali s členy předsednictva Národního shromáždění a Slovenské národní rady, s poslanci Jihomoravského krajského výboru a Městského národního výboru v Brně a podle svých přání a zájmů s předními pracovníky vědy a praxe z různých oborů.

Společně s našimi poslanci navštívili bulharští hosté jednotná zemědělská družstva a závody, zejména ty, které pracují na dodávkách pro Bulharskou lidovou republiku. Při setkání s našimi pracujícími měli možnost se přesvědčit o vztazích upřímného přátelství našeho lidu k lidu bratrského Bulharska. Besedy a jednání se vyznačovaly oboustrannou otevřeností a upřímností, snahou podělit se co nejšíře o zkušenosti získané v procesu budování a rozvoje socialistické společnosti.

Návštěvu bulharské parlamentní delegace hodnotíme jako významnou etapu v našich vzájemných stycích, která vytvořila pracovní základnu pro další plodnou a užitečnou výměnu zkušeností v teoretických i praktických otázkách rozvoje socialistické demokracie obou našich bratrských zemí.

Ve dnech 7. a 8. června navštívila Národní shromáždění čtyřčlenná skupina francouzských senátorů vedená předsedou komise zahraniční obrany senátorem Rotinatem. Francouzští senátoři se zajímali o naše stanovisko k zahraniční politice Francie před návštěvou francouzského ministra zahraničních věcí Couve de Murvilla v Československu. V otevřené rozpravě s představiteli našeho Národního shromáždění a jeho zahraničního výboru byly projednány otázky evropské bezpečnosti a naše stanoviska k politice vlády Německé Spolkové republiky a k agresi ve Vietnamu.

K výměně názorů na naši mírovou zahraniční politiku přispěla rovněž návštěva předsedy II. komory švédského parlamentu pana Thappera, který ve dnech 17. až 24. června byl hostem našeho Národního shromáždění.

V druhé dekádě června navštívila delegace našeho Národního shromáždění Kanadu na pozvání předsedů obou komor kanadského parlamentu. Delegace pobyla v Kanadě 12 dní. Návštěva naší delegace byla přijata v Kanadě srdečně a v duchu rozvíjejících se přátelských styků mezi Kanadou a Československou socialistickou republikou. Naši hostitelé připravili vyvážený program, který delegaci umožnil, aby se seznámila s povahou kanadského průmyslu, se zemědělstvím a kanadskými institucemi.

Delegace se setkala s poslanci a senátory kanadského parlamentu, byla přijata předsedou vlády Pearsonem, ministrem zahraničí Martinem, ministrem financí Sharpem, ministrem veřejných prací Mc Ilraithem, setkala se s ministrem zemědělství Greenem, dále s vůdcem parlamentní opozice Diefenbackerem. Delegace byla přijata též předsedou provinční vlády v největší kanadské provincii Ontario Robartsem. Navštívila zasedání kanadského federálního parlamentu v Ottawě, provinciálního parlamentu v Torontu a zasedání městské rady v Torontu. Na počest delegace bylo uspořádáno několik společenských podniků s rozsáhlou účastí předních představitelů kanadského veřejného života.

Delegace navštívila dvě university, a to ve Vancouveru v Quebecku, zajímavé kulturní středisko v Banff a středisko výpočtové techniky. Vedle hlavního města Ottawy navštívila řadu dalších měst Kanady, velký dřevozpracujíci závod v městě Nanaimo, ocelárnu v Hamiltonu, atomovou elektrárnu v Point, Fordův automobilový závod v Oakwille, závod na výrobu rodinných domků z umělých hmot, závod na výrobu kyanamidu, dva závody potravinářského průmyslu na zpracování masa, experimentální farmu v Ottawě, dvě dobytčí farmy.

Stručný výčet setkání a návštěv ukazuje, že naše delegace měla možnost seznámit se s vyspělým kanadským průmyslem, s vyspělým kanadským zemědělstvím, s rozvojem a stavem vysokého školství v Kanadě, s prací parlamentu a městských rad.

Hlavním obsahem rozhovorů s kanadskými parlamentními a vládními činiteli byly vedle seznámení se s prací parlamentu a institucí otázky vzájemných vztahů mezi naší zemí a Kanadou a některé mezinárodněpolitické otázky. Rádi jsme slyšeli z úst kanadských představitelů kladná slova uspokojení nad rozvojem styků obchodních, kulturních, sportovních a vědeckých mezi Kanadou a naší republikou a slova zájmu o jejich další rozšiřování. Též v některých zásadách vztahů mezi státy existuje mezi oběma zeměmi blízkost nebo shoda.

Rozdílná stanoviska mezi námi a Kanadou dále trvají v otázce Německa a v otázkách americké agrese ve Vietnamu. Vyložili jsme svá stanoviska v duchu naší jasně formulované zahraniční politiky.

Výsledky vzájemných setkání a návštěvy podle oboustranného hodnocení jsou kladné. Setkání přispěla k hlubšímu oboustrannému poznání politických stanovisek a postojů. Návštěva mnoha závodů, farem a institucí umožnila naší delegaci učinit si obraz o potenciálních možnostech dalšího rozvoje styků mezi oběma zeměmi. Výsledky návštěvy, shrnuté do společného komuniké, nesporně představují krok vpřed ve vytváření příznivějšího klimatu pro další rozvoj vzájemných styků mezi Kanadou a Československem, jehož význam přesahuje hranice obou zemí. Se zadostiučiněním jsme vzájemně konstatovali, že má i značný mezinárodní význam, přispívá k upevňování zásad Charty spojených národů ve vztazích mezi národy a k upevňování světového míru.

Soudíme, že průběh návštěvy potvrdil též rostoucí váženost naší socialistické republiky ve světě, která pod vedením dělnické třídy a komunistické strany vytváří přátelské vztahy s národy a zeměmi a je významnou silou mezinárodního pořádku a míru.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP