Čtvrtek 15. prosince 1966

Místopředseda NS dr. Škoda: Vážené soudružky a soudruzi poslanci! Od poslední schůze NS přijalo předsednictvo NS jedno zákonné opatření a jedno opatření na úseku mezinárodních úmluv.

Na schůzi dne 24. listopadu 1966 usneslo se předsednictvo NS na zákonném opatření o přiznávání titulů absolventům Vysoké školy politické ústředního výboru Komunistické strany Československa, jehož návrh předložil posl. Vilém Nový.

Zákon o vysokých školách, který jsme letos schválili - č. 19/ 1966 Sb. stanoví v § 54, že Vysoká škola politická ústředního výboru KSČ je vysokou školou universitního směru, o niž platí zvláštní předpisy spočívající v tom, že ji řídí ÚV KSČ, který stanoví rovněž náplň jejího studia, jak to vyplývá ze zákonného opatření č. 7 z letošního roku.

Zákon o vysokých školách určuje v § 14, že všechny vysoké školy universitního směru přiznávají absolventům, kteří vykonají předepsanou rigorózní zkoušku ze zvoleného vědního oboru a jeho širšího základu, titul"doktor" z příslušného vědního oboru, pokud tohoto titulu nenabývají přímo, jako např. u studia medicíny. Tak je přiznáván po složení rigorózní zkoušky na právnické fakultě titul doktora práv, na filosofické fakultě titul doktora filosofie, na přírodovědecké doktora přírodovědy atd.

Obsahu studia a náplní rigorózní zkoušky z vědeckého oboru a jeho širšího základu na Vysoké škole politické ÚV KSČ odpovídá titul"doktor sociálně politických nauk". Proto předsednictvo NS po projednání a doporučení ústavněprávního výboru vyslovilo souhlas s návrhem posl. Viléma Nového a přijalo navržené zákonné opatření, které plně odpovídá platnému vysokoškolskému zákonu. Toto zákonné opatření je publikováno ve Sbírce zákonů.

Předsednictvo NS vyslovilo na téže schůzi po předchozím pro jednání doporučení výborů ústavněprávního a zahraničního souhlas s Mezinárodní úmluvou o odstranění všech forem rasové diskriminace, přijatou XX. Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 21. prosince 1965 s výhradami k článku 17 a 22 učiněnými při podpisu Úmluvy.

Naše republika byla jedním z hlavních iniciátorů této mezinárodní úmluvy, která je významným přínosem v boji proti rasové a národnostní nesnášenlivosti, nenávisti a útlaku. Ačkoliv se v úmluvě mluví výslovně jen o rasové segregaci a apartheidu, jednání sociálního, kulturního a humanitního výboru a samotného. Valného shromáždění OSN vyjasnilo, že ustanovení úmluvy se týkají plně i fašismu, nacismu a neonacismu.

Úmluva definuje pojem rasové diskriminace a ukládá smluvním státům přijmout pozitivní opatření k odstranění rasové diskriminace a podněcování k ní. Úmluva obsahuje dále ustanovení o mezinárodním zajišťování jejího provedení.

Pokud jde o výhrady k čl. 17 a 22, ČSSR se necítí vázána těmito ustanoveními z těchto důvodů:

Čl. 17 stanoví, že úmluva je otevřena k podpisu všem členským státům Organizace spojených národů nebo členským státům kterékoliv z jejích mezinárodních odborných organizací, všem smluvním státům Statutu Mezinárodního soudního dvora a kterémukoli jinému státu, který byl Valným shromážděním Organizace spojených národů vyzván, aby se stal stranou této úmluvy. Poněvadž mezinárodní úmluva tak širokého významu není otevřena všem státům, má čl. 17 diskriminační charakter.

Článek 22 úmluvy stanoví, že spory mezi dvěma nebo více smluvními státy týkající se výkladu nebo provádění úmluvy budou na žádost kterékoli strany sporu předloženy Mezinárodnímu soudnímu dvoru k rozhodnutí, pokud se strany nedohodnou jinak. ČSSR v příslušnosti Mezinárodního soudního dvora uplatňuje však zásadu, že k postoupení sporu Mezinárodnímu soudnímu dvoru je třeba souhlasu všech stran ve sporu.

Proto tato mezinárodní úmluva byla podepsána s výhradou k čl. 17 a 22.

Poněvadž podle čl. 60 odst. 2 ústavy uvedená opatření předsednictva Národního shromáždění musí být schválena v nejbližším zasedání Národního shromáždění, předkládají se dnes ke schválení.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Škodovi za zprávu.

Má někdo k přednesené zprávě dotaz nebo připomínku? - Nikdo.

Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s tím, aby ČSSR přistoupila k Mezinárodní úmluvě o odstranění všech forem rasové diskriminace, přijaté XX. Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 21. prosince 1965 s výhradami k čl. 17 a 22, učiněnými při podpisu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? - Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? - Nikdo.

Kdo souhlasí se zákonným opatřením předsednictva NS o přiznávání titulů absolventům Vysoké školy politické ÚV KSČ, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Národní shromáždění schválilo opatření předsednictva NS vydaná podle čl. 60 odst. 2 ústavy v období od poslední schůze NS jednomyslně.

Přistoupíme k šestému bodu, kterým je

6. Zpráva předsednictva NS o činnosti předsednictva a výborů NS za dobu od poslední schůze NS.

Tato zpráva byla předložena písemně, máte ji v rukou. Navrhuji, aby NS zprávu vzalo se souhlasem na vědomí. Má někdo dotaz nebo připomínku k předložené písemné zprávě? - Nemá.

Kdo tedy souhlasí s předloženou zprávou, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Zpráva je schválena včetně návrhů, které obsahuje.

Máme nyní poslední bod pořadu, kterým je

7. Odpovědi na dotazy a interpelace poslanců.

Interpelace byla přednesena v průběhu jednání jediná, a to posl. Turečkovou. Příslušní resortní ministři odpovědí na tuto interpelaci písemně v zákonné lhůtě 30 dnů; využijí tedy práva daného jim jednacím a pracovním řádem NS.

Má ještě někdo další, soudružky a soudruzi, dotaz nebo interpelaci? - Nemá.

Tím je vyčerpán schválený pořad jednání NS.

Soudružky a soudruzi, zakrátko vstoupíme do nového roku 1967, do druhého roku naší pětiletky. Bude to rok, ve kterém bude řešena složitá a nesnadná problematika, velmi náročná na politickou, legislativní, kontrolní a organizační práci. Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, abych vám popřál hodně sil a dobré zdraví, plný úspěch v tvořivé práci, štěstí v osobním životě v novém roce 1967 a též příjemné prožití vánoc.

Tím končím schůzi Národního shromáždění. (Hlučný potlesk.)

(Schůze skončena v 10.21 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP