Čtvrtek 18. května 1967

Náročný přístup výborů Národního shromáždění i celého Národního shromáždění k zabezpečení státního rozpočtu chápeme jako pomoc pro naši práci. Nechceme z toho nic promarnit a děkujeme vám za tuto pomoc.

Soudružky a soudruzi, všechny diskusní příspěvky - ať již přímo nebo nepřímo - podpořily vládní návrh zákona o státním rozpočtu, a proto ještě jednou prosím, aby Národní shromáždění vládní předlohu zákona o státním rozpočtu na rok 1967 schválilo. Děkuji. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. min. Suchardovi. Prosím s. Tymeše o závěr.

Zprav. posl. Tymeš: Soudružky a soudruzi, jenom několik slov. Rozprava v plenárním zasedání NS stejně jako ve výborech NS znova potvrdila, že si plně uvědomujeme svoji odpovědnost za státní rozpočet na rok 1967.

Vzhledem ke značné podmíněnosti tvorby zdrojů státního rozpočtu v mimořádných podmínkách letošního roku jsou obavy z určitých rizik pochopitelné. Návrh státního rozpočtu však vychází z dosavadních našich možností finančních vztahů - a to je třeba respektovat. Proto také nikdo nenavrhoval nějakou změnu v návrhu státního rozpočtu.

Ministr financí s. Sucharda zaujal stanovisko k vážným připomínkám a doporučením poslanců, k nimž by měly přihlédnout také všechny centrální orgány v další své práci. Také my odhlasováním vládního zákona o státním rozpočtu na rok 1967 své práce nekončíme. Po uplynutí I. pololetí projednáme ve výboru NS pro plán a rozpočet zprávu ministra financí o postupu realizace státního rozpočtu. Ovšem nyní bude nutné, abychom zkušenosti z projednávání státního rozpočtu plně využívali k informování všech našich pracujících, neboť sebelepší plány a rozpočty by nám nepomohly, když pro jejich zabezpečení nezískáme všechny lidi dobré vůle.

Soudružky a soudruzi, znovu doporučuji - a myslím, že v souladu s rozpravou v plénu Národního shromáždění - aby vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 1967 s přílohami Národní shromáždění schválilo. (Potlesk.)

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Tymešovi. Přikročíme nyní k hlasování.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 1967, jak je v souhrnných cifrách uveden v přílohách I. a Il. tohoto návrhu zákona, a to podle zprávy výboru ústavněprávního a výboru pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 1967 podle zprávy výboru ústavněprávního a výboru pro plán a rozpočet byl schválen jednomyslně. (Potlesk.)

Přistoupíme k projednávání druhého bodu pořadu, kterým je

2. Návrh poslanců Václava Kučery a Lubomíra Dohnala na vydání zákona, kterým se mění § 31 zákona č. 163/1964 Sb. o jednacím a pracovním řádu NS, a společná zpráva výboru ústavněprávního., výboru pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje a výboru zemědělského.

Návrh odůvodní posl. Václav Kučera, předseda zemědělského výboru.

Posl. V. Kučera: Soudružky a soudruzi poslanci, vážené Národní shromáždění, na minulé schůzi pléna NS, které se konalo ve dnech 5.-7. dubna t. r., jsme schválili ustanovení nového resortu. Činnost ministerstva zemědělství, Ústřední správy nákupu zemědělských výrobků a ministerstva potravinářského průmyslu tedy dnes zabezpečuje nové ministerstvo - ministerstvo zemědělství a výživy.

Pro uvedenou skutečnost je tedy účelné provést v orgánech NS příslušné úpravy. Návrh, který předkládám se s. Dohnalem na vydání zákona, kterým se mění § 31 zákona č. 183/1964 Sb. o jednacím a pracovním řádu NS, tyto úpravy řeší.

V návrhu doporučujeme, aby dosavadní výbor NS pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje měl název, výbor pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje" a dosavadní zemědělský výbor NS aby se jmenoval "výbor NS pro zemědělství a výživu". Je též samozřejmé, že zároveň s touto úpravou názvu obou výborů dojde i k příslušné změně v jejich náplni práce.

Proto, vážené soudružky a soudruzi poslanci a vážené Národní shromáždění, doporučuji jménem výboru NS pro potravinářský a spotřební průmysl, místní hospodářství a služby, obchod a spoje, jménem zemědělského výboru a jménem ústavněprávního výboru NS, aby předložený návrh byl plénem NS schválen.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Kučerovi. Má někdo, soudružky a soudruzi, připomínku nebo jiný návrh? (Připomínky nebyly.) Nemá. Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s navrhovanou úpravou § 31 zákona o jednacím a pracovním řádu NS, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je zřejmé, že návrh je schválen.

Přistoupíme k třetímu bodu pořadu, který je

3. Doplňovací volba členů výborů Národního shromáždění.

Návrh přednese místopředsedkyně NS s. Leflerová.

Mpř. NS s. Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, předkládám schůzi Národního shromáždění návrh předsednictva NS, aby poslanci inž. Olga Malecká a Stefan Kuropka byli uvolněni z funkce členů výborů pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje a byli zvoleni členy výboru pro zemědělství a výživu.

Návrh je odůvodněn změnou našeho jednacího a pracovního řádu, kterou jsme právě odhlasovali. Oba jmenovaní poslanci - s. Malecká a s. Kuropka - pracují v odvětví potravinářského průmyslu jako kvalifikovaní odborníci a s navrhovanou změnou souhlasí.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Leflerové. Má někdo připomínku nebo jiný návrh? (Připomínky nebyly.) Nikdo. Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem, jak ho přednesla s. Leflerová, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Návrh je přijat.

Přistoupíme ke čtvrtému bodu pořadu, který je

4. Zpráva předsednictva Národního shromáždění o činnosti předsednictva a výborů Národního shromáždění za dobu od poslední schůze NS.

Zpráva vám byla rozdána v písemné podobě. Má někdo, soudružky a soudruzi, připomínku nebo dotaz ke zprávě? (Připomínky ani dotazy nebyly.) Nemá.

Kdo tedy souhlasí s předloženou zprávou, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Předložená zpráva je schválena.

Přistoupíme nyní k pátému bodu pořadu, kterým jsou

5. Odpovědi na dotazy a interpelace poslanců.

Na interpelaci posl. Nováka soudruh Sucharda odpověděl ve svém závěrečném vystoupení.

Na interpelaci 21 poslanců, tlumočenou posl. Pružincem, z technických důvodů je možno odpovědět písemně v zákonné lhůtě 30 dnů. Odpověď bude otištěna ve Zprávách pro poslance.

Dalších interpelací a dotazů nebylo.

Přeje si někdo ještě dotaz? Nikdo.

Tím je, soudružky a soudruzi poslanci, schválený pořad schůze vyčerpán. Děkuji vám za účast a schůzi končím.

(Schůze skončena v 16.11 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP