Nová úprava umožní přizpůsobit
práci státní obchodní inspekce novému
poslání a úkolům ministerstva vnitřního
obchodu, které vyžadují jednotnou koncepci
a metodiku. Tato základní hlediska řízení
orgánů obchodní inspekce musí být
v celém státě jednotná. Kromě
toho je nutné centrálně plánovat a
provádět určité akce a jejich výsledky
centrálně zpracovávat a hodnotit. K tomu
musíme mít příslušný a
kvalifikovaný aparát. Proto se v novém návrhu
zachovává i nadále podřízenost
státní obchodní inspekce ministerstvu vnitřního
obchodu. Nově se zde však přímo vyjadřuje
právo krajských národních výborů
ukládat inspektorátům obchodní inspekce
v krajích úkoly k ochraně zájmů
spotřebitelů. Jde hlavně o dodržování
maloobchodních cen, jakosti prodávaného zboží,
dodržování materiálových norem
při přípravě a výrobě
jídel a nápojů, přesnost a správnost
měr a vah, dodržování předpisů
o skladování a podobně.
Řízení krajských inspektorátů
státní obchodní inspekce bude napříště
zajišťováno plánem hlavních úkolů
státní obchodní inspekce sestavovaným
za přímé účasti krajských
národních výborů. Budou tedy v tomto
plánu vyjádřeny jak potřeby centra,
tak i konkrétní požadavky národních
výborů.
V souvislosti s rozšířenou pravomocí
a úkoly národních výborů podle
nového zákona o národních výborech
bude dále sepětí činnosti obchodní
inspekce s činností národních výborů
zabezpečeno soustavným informováním
krajských národních výborů
vedoucími krajských inspektorátů o
výsledcích kontrol. Krajské národní
výbory mohou dále podle navržené úpravy
ukládat i provedení naléhavých kontrolních
úkolů prostřednictvím krajského
inspektorátu obchodní inspekce, pokud je nebylo
možno zahrnout do předem připraveného
plánu kontrol.
Státní obchodní inspekce bude rovněž
poskytovat kvalifikovanou pomoc dobrovolným aktivům
městských a místních národních
výborů, které pomáhají národním
výborům při ochraně zájmů
spotřebitelů a kontrole obchodu.
Návrh, který z pověření vlády
předkládám, byl 7. února t. r. projednán
v ústavně právním výboru NS.
Jsem si vědom toho, že pokud jde o vlastní
zákon č. 122, představuje náš
návrh jen dílčí řešení.
Ve skutečnosti bude třeba novelizovat i ty části
zákona, které se týkají státní
zemědělské a potravinářské
inspekce.
Nechceme však úpravu řízení státní
obchodní inspekce oddalovat už proto, že to vyžaduje
součinnost s národními výbory při
ochraně spotřebitelů, při níž
právě národní výbory mohou
mít velmi významnou úlohu.
Jménem vlády doporučuji, aby Národní
shromáždění po projednání
tuto úpravu zákona schválilo.
Předseda NS s. Laštovička: Děkuji
soudruhu Uhrovi. Prosím nyní zpravodaje posl. Rejnarta,
aby přednesl společnou zprávu výborů
ústavně právního, pro národní
výbory, pro spotřební průmysl, služby,
obchod a spoje.
Zpravodaj posl. Rejnart: Soudružky a soudruzi poslanci,
protože navržené doplnění zákona
o státní zemědělské, potravinářské
a obchodní inspekci se vysloveně týká
pravomoci národních výborů, dovolte
mi, abych vyšel z přípravy nového zákona
o národních výborech. Při jeho projednávání
v loňském roce věnovaly všechny výbory
NS velkou pozornost reálnému posílení
pravomoci národních výborů na těch
úsecích, které mají bezprostřední
vliv na uspokojování potřeb a zájmů
občanů žijících v územních
obvodech národních výborů. Dobrá
úroveň činnosti obchodních organizací
je právě jednou z těchto citlivých
otázek, a proto i zabezpečení vlivu národních
výborů na úseku obchodu zakotvil zákon
vytyčením konkrétní pravomoci místních
a městských národních výborů.
Tyto národní výbory, které mají
k občanům nejblíže, schvalují
ve svých územních obvodech rozmístění
prodejen, prodejní dobu a činí další
opatření k zajištění řádného
zásobování obyvatelstva.
Velmi závažnou otázkou je pak kontrola činnosti
obchodních organizací z hlediska ochrany zájmů
spotřebitele. Není pro nás žádnou
novinou, že existující převaha poptávky
nad nabídkou v řadě druhů zboží,
omezení sítě prodejen, těžkopádnost
a zbyrokratizování obchodu mají i své
důsledky na mentalitě a jednání řady
lidí, kteří na tomto úseku pracují.
Svědčí o tom zkušenosti řady
národních výborů, které hovoří
např. o tom, jak naše pracující pohoršuje
drobné šizení, lhostejnost zaměstnanců
obchodu k potřebám lidí, jejich malý
zájem a snaha prodat a podobné nedostatky.
Myslím, že bude třeba, aby se obchodní
organizace věnovaly daleko soustavněji výchově
mládeže pro toto povolání. Zatím
mám dojem, že to dodneška vypadá tak,
že mládež je zařazována do samoobsluh,
kde dává pozor, aby se nekradlo.
Máme však i dobré zkušenosti z prodejen,
které jsou řízeny mládežnickými
kolektivy. Dosahují velmi dobrých výsledků
v tržbách, jsou dobře zásobeny širokým
sortimentem a prodávajícím není zatěžko
odskočit do skladu a okamžitě občany
obsloužit tím, co požadují. Tito mladí
lidé dovedou zboží nabídnout, dovedou
ohodnotit kvalitu a zboží vychválit a ne říkat
stále: nemáme, není apod. jenom proto, aby
se zákazníka zbavili.
Na druhé straně máme řadu prodejen
- samoobsluh, které jsou opravdu reprezentativní,
ve kterých jsou zvláště dobré
podmínky, aby bylo občanům po všech
stránkách vyhověno, a přece se tak
mnohdy nestává. V těchto prodejnách
postává 4 - 5 učnic, které si myslí,
že jejich úkol spočívá v tom,
co jsem již výše uvedl. A přece i v těchto
prodejnách jsou odpovědní vedoucí,
kteří neodpovídají pouze za prodejnu,
ale v prvé řadě za to, že vychovají
dobré nástupce na citlivý úsek služeb
našim občanům, aby byli všestranně
uspokojeni.
Zvláštní kapitolou je šizení spotřebitelů
na úseku veřejného stravování,
za který národní výbory odpovídají
naší veřejnosti přímo. Mám
zvlášť na mysli stav hospodaření
našich školních jídelen. Tam totiž
jsou spotřebiteli děti, které samy na rozdíl
od dospělých zákazníků své
zájmy obhájit nedovedou, a proto se těmto
otázkám musí věnovat i v národních
výborech samotných maximální pozornost.
Soudružky a soudruzi poslanci, mám za to, že
je zcela v souladu s postavením národních
výborů jako reprezentantů zájmů
našich občanů jejich pravomoc na úseku
kontroly obchodu, jak to vyjadřuje i předkládaný
návrh na doplnění zákona o státních
inspekcích; krajským národním výborům
se umožňuje použít kvalifikované
činnosti Státní obchodní inspekce
v krajích ke kontrole těch otázek činnosti
obchodu, které sledují uplatnění zájmů
spotřebitelů.
Dosud tomu bylo tak, že orgán státní
inspekce přišel do města, zjistil některé
nedostatky na úseku obchodu či závodu veřejného
stravování, uložil pokutu na místě,
odjel - a tím věc pro něj skončila.
Proto bude velmi správné, že KNV budou společně
postupovat při provádění inspekcí
s NV nižších stupňů a odstraňovat
účinněji nedostatky na úseku obchodu.
Četné případy nespokojenosti občanů,
s nimiž se lidé na národní výbory
i na poslance jako své zástupce obracejí,
ukazují na to, že nová pravomoc, kterou v souladu
s praxí posledního roku národním výborům
svěříme, je plně opodstatněná
a potřebná. Na druhé straně bude předloženým
návrhem obohaceno i poznání národních
výborů o úrovni služeb poskytovaných
jejich zařízeními, že si budou moci
prostřednictvím inspektorátů ověřovat
i dodržování materiálových norem
ve školních jídelnách a dalších
zařízeních, která spravují.
Mám za to, že předložený návrh
je plně v souladu s opatřeními, která
Národní shromáždění vůči
národním výborům přijalo, a
že je i v souladu s naší celkovou snahou po zvýšení
úrovně služeb poskytovaných organizacemi
obchodu a zařízeními národních
výborů. Navrhuji proto, aby Národní
shromáždění předložený
návrh doplnění zákona o státní
zemědělské, potravinářské
a obchodní inspekci schválilo. (Potlesk.)
Předseda NS s. Laštovička: Děkuji
zprav. posl. Rejnartovi. Kdo se, soudružky a soudruzi, hlásí
do rozpravy? Zatím není nikdo přihlášen.
Hlásí se posl. Kozák.
Posl. Kozák: Vážené soudružky
a soudruzi, využívám příležitosti
při projednávání a schvalování
zákona o státní zemědělské,
potravinářské a obchodní inspekci
k tomu, abych pohovořil o jednom z nejhlavnějších
druhů našeho potravinářského
zboží, tj. o chlebu.
Chléb byl, je a zůstane ještě dlouho
hlavní potravinou našich dělníků
a také všech lidí na našich vesnicích.
Zvedla se sice spotřeba bílého pečiva,
ale také z toho důvodu, že poklesla kvalita
chleba. Ne všechny pekárny pečou špatný
chléb, avšak je také velmi málo pekáren
s opravdu kvalitním a chutným chlebem.
Kde hledat příčiny? Nová technologie
ve velkých pekárnách již sama o sobě
nezaručuje kvalitu chleba. Těsto v těchto
výrobnách nemá - jak říkávala
moje maminka - čas si odpočinout. Když se u
nás doma pekl chléb, to byl úplný
obřad. Když se chleba nepovedl, byla také určitá
nespokojenost. Dnes mi připadá v celé naší
společnosti něco podobného. Jestliže
máme v některých oblastech nedobrý
chléb - neříkám, že je to v celé
naší republice - je tam také mrzutost a nesoulad.
To je jedna příčina.
Druhá příčina. V českých
zemích bylo zvyklostí péci chléb buď
samožitný, nebo převážně
z žitné mouky, který byl sice poněkud
tmavší, avšak byl velmi výživný,
a co bylo nejdůležitější, dal se
jíst i za tři nebo čtyři dny, zůstával
stále vláčný.
Co vedlo k omezení pečení tohoto samožitného
chleba? Je to nedostatek žita a stálé snižování
jeho osevních ploch. Ke snižování ploch
došlo i tam, kde žito mělo svoje opodstatnění,
tj. v našich horských a podhorských oblastech.
Proč i tam se snižovaly plochy? Způsobila to
nízká cena za žito a obtížná
sklizeň.
Podívejme se na první věc, tj. na nízkou
cenu za žito. Pamatuji se ještě, že když
jsem dovezl do mlýna, ve kterém byla zároveň
i pekárna, 100 kg žita, dostal jsem poukázku
na 90 kg chleba. Za mletí jsem zaplatil tehdy 16 korun
a dostal jsem za to 26 kg kvalitních otrub. Za pečení
jsem zaplatil 30 korun.
Mlynář platil daně, bohatl, okolí
kolem mlýna bylo spokojeno, protože dodával
kvalitní chléb. Musel péci kvalitní
chléb, protože byla možnost nechodit k němu,
ale kupovat jinde. Ovšem byl oproštěn jakékoliv
rozsáhlé distribuce a administrativy. Dělal
účetního a nevím co všechno dohromady.
Proto to tak mohl dělat.
Převedeme-li to na dnešní ekonomiku, vidíme,
že za žito dostáváme
150 Kčs, za mletí by se zaplatilo 26 Kčs,
za to bychom dostali 26 kg otrub - to bychom jako zemědělské
závody jedině uvítali za tuto cenu - a za
pečení, to je možná dnes víc,
počítám zase 30 Kčs, čili náklady
by byly 180 Kčs. Dostali bychom 90 kg kvalitního
chleba. To jsou 2 Kčs za 1 kg, zatímco dnes platí
spotřebitelé 2,60 Kčs. Když jsme v zemědělském
výboru NS hovořili o zvýšení
ceny žita, náměstek ministra s. Václavů
říkal: Není prostor, nedá se to dělat.
Chtěl bych dát v úvahu jednu z cest, jak
zvýšit kvalitu chleba. Zvýhodnit cenu žita
tak, aby se pěstovalo zase v podhorských a horských
oblastech. Tím by se pomohlo řešit i obilní
problém, protože pšenice pěstovaná
v těchto oblastech nedává přesvědčivý
výnos, zvláště když přijde
po nevhodných předplodinách, a bez toho se
dnes při zvyšování ploch obilovin neobejdeme.
V poslední době Jednoty otevírají
na našem okrese zase menší pekárny, kde
se dříve pekl výborný chléb.
Dnes sice pečou lepší chléb než
ve velkopekárnách, avšak norma přidávání
pšeničné mouky do běžného
chleba nedovolí upéci chléb, který
by byl přibližně stejné kvality jako
dříve. Podotýkám, že dnešní
chléb nevydrží dlouho. Často vidím
ve městech - a bolí mne to - že chléb
ztvrdne, nesní se a mnohdy cestuje do popelnice. Pokud
by přišel do spotřebního závodu
na krmení, byla by to škoda, ale ne tak veliká,
neboť nejhorší je, že se spousta chleba
zničí.
Toto opatření by jistě uvítali jak
naši zdravotníci, tak hlavně spotřebitelé.
Pokud se týká sklizně obilovin, proč
se ustupovalo od ploch žita? Je to dnes téměř
vyřešeno, kombajny SK 4 zvládnou žito
a nyní má přijít na trh ještě
kombajn z NDR s daleko vyšší kapacitou, takže
se sklizní by nebyly problémy.
Jde o to, kde vzít úhradu na zaplacení zvýšené
ceny za žito. Mám za to, že je možno zjednodušit
distribuci dalekého rozvozu chleba, snížit
administrativu a tím, že se bude péci kvalitní
chléb, ubude různých kontrolorů, revizorů,
vyřizovatelů stížností na špatnou
jakost chleba, nějaké peníze se ušetří
a teprve pak uvážit, jestli by spotřebitelé
nebyli ochotni zaplatit za kvalitní chléb o něco
vyšší cenu. Takto zvýšená
cena by se platila ovšem jenom za chléb první
jakosti a při nedodržení všech ukazatelů
by se naopak cena snížila.
Podobně je to u masa. Nebudu tento problém šířeji
rozebírat, ovšem mám dojem, že v poslední
době se u nás projevuje nadbytek masa. Včera
jsem o tom hovořil s ministrem zemědělství.
Ovšem normy na výrobu uzenin jsou stále pozůstatkem
z doby, kdy bylo málo masa. Normy nepřipouštějí
vyrábět kvalitnější uzeniny.
Jsou v nich různé přísady. Jsme svědky
toho, že v mnoha výrobnách uzenin došlo
k různým defraudacím. Když se pátralo
po jejich příčinách, byla to právě
možnost, že těchto přísad se do
uzenin dávalo více, tím zbylo maso a mohli
ho použít na všelijaké nekalé machinace.
U uzenin by bylo nutné, aby se nevařily, ale udily.
To samé je u chleba - nevařit jej, ale péci.
Chtěl bych říci poznámku ještě
k jedné věci. Nedávno jsem v Jičíně
viděl frontu v obchodě Drůbež a ryby.
Říkám si, na co ti lidé asi čekají?
Čekali na vejce křapky. Zamyslel jsem se nad tím
a domnívám se, že tito lidé tam nečekají
proto, že tato vejce jsou o něco lacinější,
ale proto, že jsou čerstvá, přijdou
z třídírny přímo do prodejny.
Zde je třeba rovněž uvážit, jak
co nejdříve zkrátit cestu od nás,
výrobců - přímo ke spotřebiteli.
Co je platné, když naše zemědělské
závody vyrábějí kvalitní výrobky
- protože my dostáváme peníze za kvalitu,
u nás je to jistá běžná věc,
počítáme s tím, že nebudeme-li
dávat kvalitní výrobky, nedostaneme je náležitě
zaplacené - zatímco v jiných odvětvích
se to těžko prosazuje a co to dá námahy,
aby skutečně každý dostával za
výrobky zaplaceno podle kvality. Naše zemědělské
závody dávají kvalitní věci
a mnohde v distribuci a v mezičláncích se
tyto hodnoty ničí.
Předseda NS s. Laštovička: Děkuji
posl. Kozákovi, hovořit bude posl. inž. Macho.
Posl. inž. Macho: Vážené súdružky
a súdruhovia, v navrhovanom zákone sa doporučuje
formulovať ods. 2 takto: "Štátnu obchodnú
inšpekciu riadi minister vnútorného obchodu".
V pôvodnom zákone z r. 1962 sa v tomto paragrafe
píše: "K tomu cieľu je zriadená Štátna
inšpekcia akosti poľnohospodárskych výrobkov
pri Ústrednej správe nákupu poľnohospodárskych
výrobkov, Štátna inšpekcia akosti výrobkov
potravinárskeho priemyslu pri Ministerstve potravinárskeho
priemyslu a Štátna obchodná inšpekcia
pri Ministerstve vnútorného obchodu".
Domnievam sa, že by bolo vhodné zvážiť,
či by Štátnu poľnohospodársku,
potravinársku a obchodnú inšpekciu nemal riadiť
predseda ÚKĽK. Ide o orgán ako Národného
zhromaždenia, tak aj vlády. Som presvedčený,
že by to nebolo nijak na prekážku vnútrorezortnej
kontrole, ktorú si môže každý minister
organizovať podľa svojich potrieb riadenia a myslím,
že takú kontrolu si robí každý
rezort.
Myslím si preto, že ak už máme doplňovať
zákon č. 122/1962, že by bolo vhodné
ods. 2 formulovať takto: "Štátnu poľnohospodársku,
potravinársku a obchodnú inšpekciu riadi predseda
ÚKĽK" alebo "Štátnu obchodnú
inšpekciu riadi predseda ÚKĽK".
Organizačné záležitosti súvisiace
s prevodom špecialistov z tejto inšpekcie priamo pod
správu ÚKĽK by myslím neboli tak zložité.
Keď už mám slovo, chcel by som požiadať
ministra financií inž. Suchardu o zoznam nevyužitých
základných fondov v našej republike, o ktorých
hovoril na minulej plenárnej schdzi NZ. Požiadal som
ho o to listom, s odpoveďou nie som spokojný, pretože
mám obavy, že nebude vybavená do dvoch mesiacov.
Ako som si preveroval, kompletný zoznam, ktorý som
požadoval, nebude do dvoch mesiacov k dispozícii.
Pre prácu výborov NZ, aspoň pre prácu
priemyslových výborov, by veľmi pomohlo mať
konkrétny prehľad, ktorými závodmi nie
sú výrobné fondy využité tak,
ako by mali byť, kde sa nevyužívajú strojné
zariadenia, kde klesá smennosť a pod.
Pripojujem sa k včerajšej interpelácii posl.
Mockovčiaka a myslím si, že odpoveď na
ňu ešte nebola. Žiadam ministra vnútra,
aby na interpeláciu posl. Mockovčiaka, ku ktorej
sa aj ja pripojujem, konkrétne odpovedal. Myslím,
že na konkrétnu odpoveď nebude potrebovať
lehotu 30 dní.