Středa 28. února 1968

Přistoupíme k sedmému bodu pořadu.

7. Odpovědi na dotazy a interpelace poslanců.

Nejprve bych se chtěl dotázat, zda ještě někdo má interpelaci? (Nikdo se nehlásil.)

Byla předložena písemná interpelace skupiny poslanců na ministra dopravy Aloise Indru ve věci poskytnutí zvýhodněných podmínek pro přepravu mladých turistů do SSSR. Tato písemná interpelace bude předána ministru Indrovi k vyjádření.

Posl. Holáň podal interpelaci na členy vlády Černíka, Takáče a Kudrnu. Prosím soudruhy o vyjádření. (Mpř. vlády inž. Černík: Písemně.) - Soudruh Černík sděluje, že odpověď bude dána písemně.

Za druhé tu byla interpelace soudruha Manďáka na ministra Kudrnu a na inž. Laiperta. Prosím jmenované soudruhy, zda chtějí odpovědět. (Min. Kudrna: Písemně. - lnž. Laipert: Ve výboru pro spotřební průmysl.)

Dále je tu interpelace posl. Kotrby na ministry Takáče, Pence, Vlasáka a Černíka. Prosím soudruha Pence.

Ministr Penc: Soudružky a soudruzi, jen krátce.

Pokud se týká cihelny Fortuna, podle posledních informací všechny náležitosti, tj. vyjádření všech orgánů, které se k tomu měly vyjádřit - SPK, SKT, SBČS - jsou dnes pohromadě, tudíž záležitost jako takovou je možno považovat za ukončenou a nyní jde o výstavbu. Přesto po dohodě se s. Černíkem jsme připraveni a předáme do pozítří, tj. 1. března, ještě společnou informaci výboru pro investiční výstavbu a stavebnictví, aby soudruzi tuto záležitost mohli projednat.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji.

Dále je zde podnět posl. Rejhona - dotaz na ministra Hamouze o dovozu chat ze SSSR a dále dotaz na předsednictvo NS o možnosti vypsání anonymní soutěže na rodinný domek o bytové jednotce dvoupokojové. Prosím nejprve soudruha Hamouze.

Ministr zahraničního obchodu Hamouz: K dotazu, nebo lépe řečeno k návrhu posl. Rejhona, v první části, aby se tísnivá situace v případech, kde to je možné, částečně zlepšila dovozem montovaných domků, je třeba říci, že tento návrh znovu bedlivě uvážíme a že je třeba ho prosazovat. Proč říkám znovu? Zdá se vám to možná divné, ale v tomto případě řešení není v nemožnosti nebo v nedostatku dovozu, spíše obráceně. Je v tom, že přes mnohé pokusy, které jsme dělali, vystavět i některá sídliště tímto způsobem, se ukázalo, že zápasíme především s určitou nechutí v těchto domcích bydlet, a zejména s tím, že vlastní stavební část na základu, projekci a podsklepení přišla přinejmenším stejně tak draho, ne-li dráže než tento domek, takže potom stavebník, když má toto zaplatit, postaví si raději domek zděný; to je holá skutečnost.

Jinak ovšem nejde jen o domky ze SSSR, jsou možnosti i jiné. Obchodně je zajištěn pro tento rok jeden tisíc těchto domků, ale 750 jich je z loňského roku na skladě.

Čili jsou tu určité problémy. Já se domnívám, že by bylo účelné, kdybychom dali podrobnější údaje a dáme investičnímu výboru, případně dalším výborům a projednáme všechny potřebné záležitosti, potřebnou kalkulaci a další opatření a možná také trochu propagace pro řešení tohoto tíživého problému. My se samozřejmě chceme aktivně i této práce zúčastnit, protože i nám by to pomohlo k řešení některých otázek.

Děkuji.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji ministru Hamouzovi.

Pokud jde o návrh, aby předsednictvo vypsalo soutěž, tento návrh bude v předsednictvu projednán a soudružce bude dána odpověď nebo bude obsažena ve zprávě předsednictva pro příští plenární schůzi.

Dále je zde návrh poslankyně Jiráskové, aby interpelace soudruha Manďáka byla přikázána příslušnému výboru. O tomto návrhu dám hlasovat později.

Je zde ještě podnět s. posl. Kozáka, který se týká připomínek k technologii pečení chleba, kritiky nedostatečného pěstování žita atd. Připomínka bude v písemné formě předána příslušnému ministrovi.

Pak je zde interpelace posl. Macho na ministra financí inž. Suchardu, aby byl dán vyčerpávající seznam závodů s nevyužitými základními fondy. Soudruh ministr Sucharda není přítomen. Může tedy odpovědět pouze písemně.

Dále se posl. Macho připojil k interpelaci poslance Mockovčiaka na ministra Kudrnu, že podal nepostačující odpověď, která byla dána posl. Mockovčiakovi.

Ministr vnitra Kudrna: Zaujmu stanovisko písemně v zákonné lhůtě.

Předseda NS s. Laštovička: Ministr Kudrna sděluje, že odpoví v zákonné lhůtě písemně.

Dále byl vysloven podnět s. posl. Němce, aby výbory Národního shromáždění přistoupily k projednávání jednotlivých článků ústavy. Sděluji, že tyto otázky budou projednány v úhrnu celkového plánu prací, které v souvislosti s akčním programem, o němž jste byli všichni informováni včera a předevčírem, budou komisemi a pracovními skupinami Národního shromáždění rozpracovávány. Tato otázka bude do tohoto programu zahrnuta.

Tím jsou vyčerpány odpovědi na vznesené interpelace. Většinou, jak vidíte, členové vlády odpoví na ně písemně v zákonné lhůtě.

Nyní nám zbývá, abychom rozhodli o návrhu poslankyně Jiráskové, která žádá, aby projednání interpelace s. Manďáka bylo přikázáno výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje.

O tomto návrhu dám hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (3 hlasy proti.)

Tři hlasy proti. Kdo se zdržel hlasování? (2 hlasy.) Dva hlasy. Je tedy návrh většinou hlasů přijat. Interpelace posl. Manďáka bude přikázána k projednání výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje.

Tím je, soudružky a soudruzi, vyčerpán pořad 19. schůze, kterou končím. (Potlesk.)

(Schůze skončena ve 13.04 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP