Pátek 29. března 1968

Navrhuje se komise pro rehabilitaci, jejíž předsedou je poslanec Valo a členy poslanci Čáp, Hofman, Kodaj, Štefánik, Fiala, Zedník a Žiak.

Kdo souhlasí s tímto složením komise a obsahem její činnosti, jak bylo uvedeno ve zprávě s. Leflerové, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování. (Nikdo.)

Národní shromáždění schválilo komisí pro rehabilitaci v navrhovaném složení.

Kdo souhlasí, aby NS ustavilo komisi poslanců pro rozpracování akčního programu KSČ z hlediska úlohy NS ve složení: předseda komise posl. Poledňák a členové posl. Sekaninová, poslanci Zupka, Vodsloň, Rapoš, Fleyberk, Knapp a Červený, jakožto předsedové pracovních skupin, do nichž se zvou poslanci a poslankyně NS podle svého uvážení a zájmu a do nichž budou pak zařazeni další pracovníci, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování. (Nikdo.)

Národní shromáždění schválilo navrženou komisi ve složení, jak bylo uvedeno, a s obsahem činnosti, jak bylo uvedeno ve zprávě s. Leflerové.

Přistoupíme k sedmému bodu pořadu, kterým je

7. Zpráva předsedy Národního shromáždění o opatřeních předsednictva Národního shromáždění vydaných podle čl. 60 odst. 2 ústavy.

Zprávu přednese mpř. NS s. Leflerová.

Místopředsedkyně NS s. Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi, předkládám vám zprávu předsedy NS o opatřeních předsednictva NS vydaných podle čl. 60 odst. 2 ústavy.

Od poslední schůze NS přijalo předsednictvo NS jedno opatření a jedno zákonné opatření.

Národní shromáždění zbavilo na své schůzi dne 27. 2. 1968 tehdejšího poslance Jana Šejnu na žádost generálního prokurátora poslanecké imunity. Předsednictvo NS se případem Jana Šejny zabývalo ve svých schůzích a na základě zjištění, že Jan Šejna opustil naši republiku, odvolalo jej svým usnesením z funkce člena předsednictva NS dne 7. 3. 1968.

Předsednictvo NS uvážilo v této souvislosti okolnost, že poslanec může být podle dosud platných právních předpisů odvolán jen ve svém volebním obvodu svými voliči, i když se vyhnul trestnímu stíhání a vazbě útěkem do ciziny.

Nutit v takovém případě voliče vlastně k negativnímu volebnímu aktu, považovalo předsednictvo NS za nesprávné a přijalo proto dne 20. 3. 1968 zákonné opatřeni č. 39 z roku 1968 Sb., kterým se stanoví, že poslanec, kterého NS vydalo k trestnímu stíháni a uvalení vazby, ztrácí poslanecký mandát, vyhne-li se stíhání útěkem do ciziny.

Protože je podle čl. 60 odst. 2 ústavy třeba, aby plénum NS schválilo tato opatření předsednictva, předkládá je dnes ke schválení.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Leflerové. Má někdo dotaz nebo připomínku? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo. Kdo souhlasí tedy se zákonným opatřením o ztrátě funkce poslance NS, otištěným ve Sbírce zákonů č. 39 ze dne 21. března 1968, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo se nehlásil.) Také nikdo.

Je tedy toto zákonné opatření schváleno jednomyslně.

Kdo souhlasí s opatřením předsednictva NS, kterým odvolalo Jana Šejnu z funkce člena předsednictva NS, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Je zřejmé, že plénum NS schválilo toto opatření.

Přistoupíme k osmému bodu pořadu, kterým je

8. Informace o rezolucích a dopisech organizací a občanů, které došly Národnímu shromáždění.

Národnímu shromáždění, jeho orgánům a vedoucím funkcionářům došly v uplynulých dnech vedle rezolucí, dopisů a telegramů, týkajících se volby presidenta republiky, 303 rezoluce, otevřené listy a telegramy, jimiž pracující vyjadřují svůj vztah a názory k současným politickým otázkám. Převážnou část rezolucí (225) zaslaly různé kolektivy ze závodů, úřadů, vědeckých pracovišť, škol, národních výborů, volebních komisí NF a shromáždění občanů; ostatní připomínky jsou od jednotlivců. Jen malá část dopisů je anonymní.

Z kolektivů, které zaslaly Národnímu shromáždění své stanovisko k současnému dění, uvádím např. ČKD Praha-Sokolovo, ČKD Tatra Smíchov, ČKD polovodiče, AZNP Mladá Boleslav, Agrostroj Prostějov, Spolana Neratovice, ČSAV - fyziologický ústav, Ústav pro automatizaci a chemizaci průmyslu v Satalicích, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Vysoká škola ekonomická v Bratislavě, Vysoká škola zemědělská v Praze, filosofická fakulta Karlovy university, Palackého university v Olomouci, Krajská volební komise NF v Hradci Králové, okresní volební komise NF v Olomouci, Znojmě, Opavě, ve Svitavách, v Bratislavě-venkov, v Pelhřimově, Lučenci, vojenský útvar Litoměřice, soudci Nejvyššího soudu, Sbory nápravné výchovy, plénum OV SPB Bratislava-venkov a další.

Všechny rezoluce vyslovují souhlas a plnou podporu závěrům prosincového a lednového pléna ÚV KSČ o demokratizaci našeho politického a hospodářského života. Vyslovují důvěru Národnímu shromáždění a požadují, aby vytvořilo dostatečné záruky v ústavě a dalších zákonech k dovršení socialistické demokracie. Všechny se stavějí za socialistické státní a společenské zřízení naši společnosti.

Většina rezolucí se vztahuje k volbám do národních výborů, požaduje odklad termínu voleb a novelizaci volebního zákona, kterým by byla zajištěna skutečná demokratičnost přípravy voleb a volebního aktu. Rezoluce zejména navrhují zrušit pořadí na kandidátkách a vázat zvolitelnost poslance na počet odevzdaných hlasů, znovu zvážit vhodnost vícemandátových volebních obvodů, doručovat hlasovací lístky voličům přede dnem voleb apod.

Další rezoluce obsahují návrhy na vypracování nové ústavy, která by spravedlivě řešila národnostní otázky Čechů a Slováků na principu symetrického systému a zajistila demokratičnost veřejného života, zvláště svobody slova, shromažďování, svobody tisku, zrušení cenzury atd. V této souvislosti je vyzdvihována záslužná práce tisku, rozhlasu a televize. Požaduje se, aby občané byli včas a důkladně informováni o všech důležitých hospodářských a politických problémech společnosti.

Rezoluce dále požadují, aby byly odstraněny všechny křivdy a bezpráví, k nimž došlo v důsledku nepravidelných informací a uplatněna osobní odpovědnost všech, kteří se vědomě na těchto nedostatcích podíleli. Zejména jde o revizi tzv. politických procesů a úplnou trestně majetkovou a občanskou rehabilitaci.

Četné rezoluce se vztahuji přímo k práci Národního shromáždění a jeho orgánů a požadují rozšíření pravomoci Národního shromáždění. Požadují zřízení branného a bezpečnostního výboru NS, vytvoření podmínek pro důslednou kontrolu vlády, rozšíření práva kontroly též na výkon vazby a zřízení výboru NS pro mládež, aby bylo vyjádřeno postavení mládeže ve společnosti.

Některé rezoluce žádají pro posílení zákonnosti rozhodování státních orgánů, aby bylo zabezpečena důsledná nezávislost soudců, vytvořen samostatný vyšetřovací aparát a svěřeno přezkoumávání zákonnosti rozhodnutí správních orgánů soudním orgánům apod.

Předseda NS s. Laštovička: Ve stručné informaci nebylo možno zachytit všechny náměty obsažené v rezolucích. Některé náměty obsažené v rezolucích NS byly realizovány. Předsednictvo NS projednalo stav rehabilitací a přijalo konkrétní opatření, ustavilo komisí pro rozpracování akčního programu NS, kde se počítá i s využitím námětů obsažených v rezolucích, na dnešní schůzi byl zřízen branný a bezpečnostní výbor.

Má ještě někdo dotaz k této informaci? (Nikdo se nehlásil.)

Jestliže ne, navrhuji, aby Národní shromáždění tuto informaci vzalo na vědomí.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je zřejmé, že Národní shromáždění bere tuto informaci na vědomí.

Soudružky a soudruzi, byl jsem požádán soudružkou Petrusovou, aby komise Národního shromáždění pro volbu se sešla ihned nyní po skončení plenární schůze.

Dále pak s. posl. V. Kučera žádá, aby ihned po skončení schůze Národního shromáždění se ke krátké schůzi sešel výbor pro zemědělství a výživu, a to v budově Kanceláře Národního shromáždění na Gorkého nám. v obvyklé místnosti v l. patře.

Tím je, vážené soudružky a soudruzi poslanci, pořad dnešní schůze vyčerpán, děkuji všem za účast a dnešní schůzi končím.

(Schůze skončena v 16.43 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP