Pátek 29. března 1968

Navrhujem Národnému zhromaždeniu, aby predložený návrh zákona, ktorý je iniciatívnym návrhom Predsedníctva NZ, schválilo.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji posl. Štefánikovi. Má někdo připomínku, pozměňovací návrh nebo dotaz? Posl. Sekaninová a posl. dr. Němec.

Posl. dr. Sekaninová-Čakrtová: Soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi, dříve než přednesu malé doporučení chtěla bych říci, že velmi vítám předložený návrh, jehož nutnost a účelnost byla prokázána událostmi nedávné doby.

Neznám přesně historii vzniku tohoto návrhu, jenom si vzpomínám a chci se s vámi podílet o tuto vzpomínku, že zahraniční výbor se zabýval touto otázkou v uplynulém roce z podnětu posl. plukovníka Belase a zaujal v tomto procese určitou pozitivní úlohu.

Soudruhu předsedo, přihlásila jsem se, abych vznesla doporučení k vaši úvaze k navrženému textu druhého odstavce § 1. Zpravodaj posl. Štefánik shodně s důvodovou zprávou zde říkal, že předsednictvo NS navrhuje pověřit mandátový výbor projednáváním návrhů na udělení souhlasu NS k trestnímu nebo kárnému stíhání poslance NS a za tím účelem změnit název mandátového výboru na výbor mandátový a imunitní.

Odstavec 2 § 1 upravuje ale jenom změnu názvu, tedy věc druhotnou, sekundární. Jelikož se mění především věcná náplň dosavadního výboru, který se pověřuje novou důležitou činností, novým mandátem, a rozšiřuje se tak, že se nemění pouze jeho označení, navrhuji, aby tato závažná změna byla vyjádřena i v textu příslušného ustanovení, které by znělo:

"Z dosavadního výboru mandátového se zřizuje výbor mandátový a imunitní."

Že přicházím v této fázi se svým návrhem, vyplývá jenom z toho, že jsme všichni dostali tento materiál teprve dnes v poledne. Věc je vcelku jednoduchá, ale přece jenom ji pokládám za dosti závažnou.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji. Prosím posl. dr. Němce.

Posl. dr. Němec: Soudružky a soudruzi, my všichni dobře známe historii, která vedla k tomuto návrhu. Mohl by ovšem vzniknout falešný dojem, že o vydávání poslance bude rozhodovat imunitní výbor.

Proto považuji za nutné jenom upozornit, že se mění pouze ta skutečnost, že o návrhu nebude jednat předsednictvo NS, že bude o něm jednat imunitní výbor; ovšem zůstává plně v platnosti čl. 58 ústavy, že k vydání je třeba vždy svolat celé plénum NS.

Pro případnou změnu ústavy, pouze pro záznam do protokolu bych chtěl doporučit, aby pak v ústavě, až se o ní bude uvažovat, bylo pamatováno i na situaci, kdy je nebezpečí z prodlení a kdy by imunitní výbor měl možnost schválit vydání a předložit to nejbližší schůzi k potvrzení.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji. Má ještě někdo připomínku nebo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.)

Prosím posl. Štefánika, aby zaujal stanovisko k předloženým námětům.


Zprav. posl. Štefánik: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, so zreteľom naozaj na vážne námety a vážne zdôvodnenie, ktoré predniesla posl. Sekaninová, sa nazdávam, že je správne, aby sme pristúpili k návrhu, ktorý ona predpokladá s tým, aby sa znenie citovaného paragrafu zmenilo tak, ako ona vo svojom návrhu predniesla, že sa z doterajšieho Mandátového výboru zriaďuje Výbor mandátový a imunitný.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuj i posl. Štefánikovi. Posl. Štefánik souhlasí s pozměňovacím návrhem posl. Sekaninové.

Dám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, tzn. o změně v článku 2 § 1, jak byla formulována posl. Sekaninovou a ke schválení doporučena nyní zpravodajem posl. Štefánikem.

Kdo souhlasí s touto úpravou čl. 2 § 1 návrhu předsednictva NS na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o jednacím a pracovním řádu NS, v tomto znění:

"Z dosavadního výboru mandátového se zřizuje výbor mandátový a imunitní." (Hlasuje se.)

Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že změna je schválena.

Dám nyní hlasovat o celkovém znění pozměněného textu návrhu předsednictva NS na vydání tohoto zákona. Kdo souhlasí s takto upraveným zněním návrhu zákona, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Návrh předsednictva NS na vydání zákona, kterým se měni a doplňuje zákon o jednacím a pracovním řádu NS je tedy schválen s úpravou čl. 2 § 1 podle návrhu posl. Sekaninové.

Můžeme přistoupit k pátému bodu pořadu, kterým je

5. Návrh usnesení Národního shromáždění, kterým bere Národní shromáždění na vědomí rezignace na funkce místopředsedu Národního shromáždění Michala Chudíka a dr. Václava Škody.

Prosím poslance Borůvku, aby přednesl zprávu.

Posl. Borůvka: Vážené Národní shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvu NS došel 18. března dopis, jimž požádal soudruh Michal Chudík předsedu NS, aby tlumočil NS jeho rezignaci z funkce místopředsedy NS.

Dovolte mi, abych vám dopis přečetl:

"Vážený súdruh predseda, prosím, aby ste tlmočili Národnému zhromaždeniu moju rezignáciu z funkcie podpredsedu Národného zhromaždenia. Úprimne ďakujem všetkým poslancom, ako aj orgánom Národného zhromaždenia za súdružskú spoluprácu. So súdružským pozdravom Michal Chudík."

Dopis je adresován Bohumilu Laštovičkovi, předsedovi NS v Praze.

Dále došel druhý dopis 21. března, adresovaný předsednictvu NS k rukám předsedy B. Laštovičky:

"Vážení soudruzi, pokud to můj zdravotní stav dovoluje, sleduji demokratizační proces, který po posledním zasedání ÚV KSČ probíhá v celém našem životě a zvláště na úseku výstavby NS jako vrcholného zastupitelského orgánu lidu; plně s tímto vývojem souhlasím a mám z něho upřímnou radost. Já jsem bohužel již po dobu tří měsíců v důsledku svého onemocnění vyřazen z jakékoli činnosti a mohl jsem se k tomuto demokratizačnímu procesu přihlásit jenom tím, že jsem ještě před operací napsal článek do časopisu "Život strany" "O účasti lidu na správě", který byl v posledním čísle časopisu zveřejněn. Rozhodl jsem se proto seznámit předsednictvo NS s mým zdravotním stavem a požádat jej o zvážení mého návrhu, který z toho vyvozuji:

Po opakující se ledvinové kolice ke konci minulého a na začátku letošního roku musel jsem se podrobit operaci ledvinových kamenů. Operace byla velmi obtížná a dlouhá, po ní jsem měl srdeční záchvat a po deseti dnech po operaci jsem dostal 40stupňové horečky. V důsledku těchto komplikací jsem byl dlouho v ústavním léčení a nyní po propuštění do domácího ošetření mám znovu zvýšené teploty a další obtíže, takže znovu byla nastoupena léčba prostřednictvím antibiotik. Doléčení potrvá pravděpodobně ještě delší dobu. Za tohoto stavu nejsem schopen zúčastnit se schůzí předsednictva NS, které v současné době řeší tak závažné úkoly.

Současný stav, kdy v důsledku odvolání prvního místopředsedy s. M. Chudíka a onemocnění s. místopředsedkyně Leflerové zůstal pouze předseda NS k řízení NS, pokládám za velmi vážný a neúnosný i na krátké období. Ani přechodnou výpomoc některých členů předsednictva při současné přestavbě Národního shromáždění nepokládám za postačující. Má-li Národní shromáždění ještě v tomto volebním období se stát skutečným nejvyšším orgánem státní moci, je k tomu zapotřebí plně uvolněných poslanců ve vedení Národního shromáždění. Po zralé úvaze jsem proto dospěl k názoru, že nemám právo, abych v této historické přeměně NS brzdil rozvoj NS ani tím, že z důvodů dlouhého onemocnění budu vázat důležitou funkci místopředsedy ve vedení NS, aniž ji budu moci vykonávat. Prosím proto, abych byl k mé žádosti z důvodu delšího onemocněni uvolněn z funkce místopředsedy NS a aby do ní byl zvolen poslanec, který je schopen neprodleně tuto funkci zastávat a plně se jí věnovat.

Funkci místopředsedy NS zastávám již druhé volební období, kdy jsem přišel do NS jako uvolněný poslanec a chci převzít plnou zodpovědnost za všechny nedostatky ve výstavbě NS v tomto období. Své právní znalosti jsem uplatňoval zejména na úseku legislativy, za niž jsem odpovídal, a své jazykové znalosti jsem využíval v mezinárodních stycích NS a na půdě Meziparlamentní unie. Prosím, aby tato činnost byla posouzena příslušnými orgány a poslanci.

Po svém uzdravení chci dát opět všechny své síly a odborné znalosti práci, která mně bude svěřena. Se soudružským pozdravem Václav Škoda. V Praze dne 21. března 1968."

Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo NS projednalo, tyto rezignace ve svých schůzích 20. a 22. března a předkládá plénu NS návrh, aby jako orgán, který s. Škodu a s. Chudíka zvolil do funkce místopředsedů NS podle § 2 zákona o jednacím a pracovním řádu vzalo jejich rezignaci na vědomí.

Předseda NS s. Laštovička: Děkují posl. Borůvkovi. Má někdo dotaz nebo připomínku k předloženému návrhu? Nemá. Soudruh Borůvka navrhl, aby NS podle § 2 zákona o jednacím a pracovním řádu NS vzalo žádost soudruhů Chudíka a Škody o rezignaci na vědomí. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Děkuji. Je někdo proti? Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Návrh, který předložil s. Borůvka, je tedy schválen.

Přistoupíme k šestému bodu pořadu, kterým je

6. Návrh předsednictva NS na schválení komisí NS pro rehabilitaci a pro rozpracování akčního programu KSČ z hlediska úlohy Národního shromáždění.

Návrh přednese místopředsedkyně NS soudružka Leflerová.

Místopředsedkyně NS s. dr. Leflerová: Vážené soudružky a soudruzi, k vážným politickým úkolům, kterými se předsednictvo NS zabývalo v posledních týdnech, patři otázka rehabilitace osob nezákonně poškozených.

Ve své schůzi 14. března t. r. projednalo předsednictvo NS zprávu předsedy Nejvyššího soudu a generálního prokurátora o stavu, postupu a způsobu provádění rehabilitaci osob, odsouzených v době kultu v politických procesech z let 1949-1954.

V souladu s právním a morálním cítěním našeho lidu, s požadavky Svazu protifašistických bojovníků a řady dalších organizací odsoudilo předsednictvo NS s hlubokým rozhořčením nezákonné zákroky a antihumánní metody tehdy uplatňované a prohlásilo, že bude se vší důslednosti dbát o nápravu všech křivd v duchu socialistické zákonnosti, jejíž plný průchod umožnilo prosincové a lednové plénum ÚV naši strany.

Veřejnost byla seznámena s konkrétními závěry, které předsednictvo NS v souvislosti s těmito otázkami přijalo.

Opatření, která je nutno provést k důslednému dokončení rehabilitace, bylo schváleno usnesením, aby NS ustavilo komisi, která bude bdít nad postupem prací Nejvyššího soudu a pravidelně informovat NS.

Předsednictvo NS navrhuje do této komise poslance Valo, Čápa, Hofmana, Kodaje, Fialu, Štefánika, Zedníka a Žiaka.

Soudružky a soudruzi, dále jsem byla pověřena seznámit vás s opatřením předsednictva NS k rozpracování některých částí akčního programu KSČ, která mají zásadní význam pro činnost NS vedle komplexního hodnocení tak, jak probíhalo ve výborech.

Akční program KSČ, který bude v těchto dnech projednán a schválen ÚV KSČ jako program rozvoje naši socialistické společnosti, zůstává jako závažný politický dokument těchto dnů na pořadu jednáni NS a všech jeho orgánů. K jeho rozpracování v oblasti státní politiky se přihlásí NS svým prohlášením, které bude projednáno současně s prohlášením vlády. Výbory NS, které zahájily rozpravu k akčnímu programu, se k němu vrátí ve svých schůzích v dubnu a v květnu.

Bezprostředním úkolem, který pro NS z akčního programu vyplývá a k němuž je třeba přistoupit neodkladně, je vymezení úlohy NS v systému společnosti v duchu zásad, které akční program strany stanoví.

Předsednictvo NS proto ve své schůzi 20. 3. 1968 rozhodlo, aby do této práce byli zapojeni v široké míře poslanci NS a aby v pracovních skupinách v součinnosti s vědeckými pracovníky připravili své rozbory a návrhy tak, aby je mohlo předsednictvo NS projednat.

Předsednictvo NS schválilo ustavení komise poslanců, jejíž složení předkládá plénu NS ke schválení. Předsednictvo navrhuje, aby do této komise byli zvoleni poslanec Poledňák, posl. Sekaninová, poslanci Zupka, Vodsloň, Rapoš, Fleyberk, Knapp a Červený.

Předsednictvo NS dále vyslovilo souhlas s tím, aby komise utvořila pracovní skupiny k těmto komplexům otázek:

1. Vztahy Národního shromáždění k Národní frontě a společenským organizacím.

2. Politické řízení poslanců a uplatňováni vedoucí úlohy KSČ.

3. Vztahy NS k vládě, SNR a národním výborů.

4. Výstavba a struktura orgánů NS.

5. Zpracování námětů na některé změny ústavy a zákonů upravujících činnost NS, vlády a SNR.

6. Zpracování námětů na změnu zákona o jednacím a pracovním řádu NS.

Zvolení členové komise převezmou vedení jednotlivých pracovních skupin, upřesní jejich úkoly a zajistí si součinnost dalších poslanců NS, spolupracovníků - odborníků a zejména poslanců, kteří se mohou k této práci přihlásit i podle svého zaměření a zájmu.

Předseda NS s. Laštovička: Děkuji s. Leflerové. Kdo má připomínky? Je zde návrh na schválení dvou komisí NS, z nichž jedna má 6 pracovních skupin, do nichž jsou zváni poslanci NS k aktivní účasti na rozpracování jednotlivých otázek akčního programu ve smyslu propracování činnosti NS v nejbližším období.

Jelikož nejsou žádné připomínky, dám hlasovat o schválení navržených komisí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP