Pátek 3. května 1968

To jistě není nic zcela nového. Národní shromáždění, zejména jeho zahraniční výbor, měl již v minulosti možnost hodnotit, v jaké míře čs.delegace na VS OSN a v některých dalších významných mezinárodních organizacích tyto cíle plnily. K dalšímu zvýšení našeho působení v těchto směrech se nám nyní ovšem otevírají nové možnosti.

Současná situace ve světě - konkretizace mírového soužití, rostoucí síla tzv. třetího světa i promítání problematiky vědeckotechnické revoluce do mezinárodních vztahů - staví před nás v naléhavé míře otázku, jak využít našeho členství v těchto mezinárodních organizacích, k aktivnější účasti na vlastní činnosti těchto organizací, v účasti na řešení problémů, jež před nimi stojí. Tato koncepce vychází ze skutečnosti, že pro posouzení situace v OSN a jiných mezinárodních organizacích již nevystačíme se schématem boje dvou táborů, nýbrž potřebujeme daleko mnohotvárnější obraz kritérií pro rozdělení skupin a tendencí. Bere v úvahu především to, že početně nejsilnější skupinu ve všech mezinárodních organizacích tvoří země tzv. třetího světa, u nichž nelze předem předpokládat, že jsou zaměřeny výhradně na jednu nebo na druhou stranu, ale o jejichž politickou orientaci je třeba teprve bojovat. Vycházíme dále z toho, že mezinárodní organizace především pod vlivem tohoto nového poměru sil mají možnost určité vlastní politiky, vyjadřované jejich aparátem, resp. jeho. vedením. Tato politika je zaměřena - již ve vlastním zájmu života těchto organizací a jejich postavení - k úsilí o udržení míru, k mírovému soužití a spolupráci. To se týká vlastní OSN, v níž ovšem i nadále charakter kolbiště politických zápasů hraje svou významnou a hlavní úlohu. Naproti tomu již v soustavě orgánů i aparátu, zabezpečující oblast hospodářsko-sociální, charakter politického kolbiště ustupuje do pozadí a výrazněji se prosazuje charakter společného pracoviště, na němž o postavení jednotlivých zemí i jejich seskupení rozhoduje především jejich účast na řešení otázek, které mají význam pro vývoj lidstva jako celku. To se týká nejen orgánů OSN v oblasti Hospodářské a sociální rady, ale ještě více tzv. specializovaných agendií, jako je UNESCO, Mezinárodní organizace práce a Světová zdravotnická organizace. Zde více než v politické diskusi všeobecného charakteru platí již konkrétní řešení otázek, které mají svůj význam především pro rozvoj země. Nepopíráme ovšem potřebu i v těchto organizacích nadále řešit významné politické otázky, - jako je jejich univerzalita a z ni vyplývající zastoupení Čínské lidové republiky nebo i členství Německé demokratické republiky - otázky, v nichž se zároveň ukazuje, jak dalece jsou západní země, především Spojené státy a jejich spojenci, poplatné metodám studené války. Nemusí nás to však vést k tomu, abychom neuplatňovali konstruktivní postup k organizaci samé a její práci.

Světová zdravotnická organizace patří nesporně k organizacím tohoto typu. Je jednou z největších odborných organizací Spojených národů. Československo je jejím zakládajícím členem. Po celou dobu svého členství vyvíjelo v této organizaci aktivní činnost. Členství ve Světové zdravotnické organizaci umožňuje naší republice získávat zdravotnické poznatky světového významu, propagovat československé zdravotnictví a jeho vysokou úroveň a zúčastňovat se při řešení otázek týkajících se zdravotnictví v celém světě, zejména ovšem v rozvojových zemích. Aktivní československá účast v této organizaci je oceňována všeobecně. Evidentním výrazem toho jsou desítky československých expertů působících v rámci nejrůznějších orgánů a technické pomoci Světové zdravotnické organizace. Řada našich odborníků pracuje i na významných funkcích přímo v sekretariátu této organizace. Oceněním naší práce ve Světové zdravotnické organizaci, jakož i vysoké úrovně našeho zdravotnictví je i to, že při vytvoření vědeckého poradního výboru při Hospodářské a sociální radě Organizace spojených národů dala Světová zdravotnická organizace jako jediného svého reprezentanta právě československého vědce, akademika prof. dr. Charváta. Projevem uznání aktivního přínosu naši republiky k práci Světové zdravotnické organizace je konečně i to, že v roce 1965 bylo zvoleno na tříleté období do výkonné rady této organizace Československo. Československý představitel profesor dr. Pavel Macúch byl zvolen dokonce prvním místopředsedou tohoto orgánu. Svou prací a svými iniciativními návrhy ve výkonné radě pomohlo Československo upevňovat postavení socialistických zemi v této organizaci.

V důvodové zprávě k předkládanému vládnímu návrhu na vyslovení souhlasu Národního shromáždění s novým zněním článků 24 a 25 Ústavy Světové zdravotnické organizace je již zdůrazněna důležitost rozšíření počtu členů výkonné rady právě pro socialistické země. Tímto rozšířením bude možno udržet dosažené příznivé zastoupení socialistických zemi v nejvýznamnějším výkonném orgánu Světové zdravotnické organizace.

Vláda ČSSR souhlasila s přijetím změny těchto článků Ústavy Světové zdravotnické organizace dne 6. prosince 1967 a uložila předsedovi vlády, aby návrh na přijetí změny uvedených článků předložil Národnímu shromáždění k vyslovení souhlasu. Návrh projednaly výbory Národního shromáždění ústavně právní, zahraniční a zdravotnický a vyslovily s ním rovněž souhlas.

Navrhuji proto jménem vlády, aby plénum Národního shromáždění vyslovilo souhlas s novým zněním článků 24 a 25 Ústavy Světové zdravotnické organizace tak, jak bylo přijato 20. světovým zdravotnickým shromážděním dne 23. května 1967. (Potlesk.)

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji ministrovi Hájkovi. Prosím zpravodaje poslance Zupku, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Zpravodaj posl. Zupka: Vážené Národné zhromaždenie, súdružky a súdruhovia poslanci!

Minister zahraničných vecí súdruh prof. dr. Jiří Hájek vo svojom výklade nás oboznámil s významom predloženého vládneho návrhu nového znenia článkov 24 a 25 ústavy Svetovej zdravotníckej organizácie prijatej 20. svetovým zdravotníckym zhromaždením dňa 23. mája 1967.

Svetová zdravotnícka organizácia bola vytvorená pri Organizácii spojených národov ako najvyšší svetový orgán v odbore zdravotníctva. Pre nás členstvo vo Svetovej zdravotníckej organizácii má veľký význam. Dáva nám možnosť uplatňovať v našom zdravotníctve najnovšie cenné poznatky a súčasne propagovať vysokú úroveň nášho zdravotníctva, o ktoré je vo svete značný záujem. Každoročne sa u nás konajú rôzne zdravotnícke konferencie, sú organizované u nás dlhodobé kurzy a semináre. Vysielame a prijímame štipendistov a naši zdravotníci pracujú v rámci SZO okrem Austrálie takmer na celom svete.

Najvyšším orgánom SZO je svetové zdravotnícke zhromaždenie, ktoré sa každoročne schádza a prerokúva celkovú činnosť SZO. Územne je SOZ rozdelené na 6 regionálnych výborov, a to Európa, Afrika , Amerika, východné Severomorie, juhovýchodná Ázia a západný Pacifik. Na začiatku svojej existencie SZO mala 61 členov. Vytvorením veľkého počtu samostatných afrických štátov sa jej členská základňa rozšírila. Teraz vo Svetovej zdravotníckej organizácii je zastúpených 126 členských štátov. Tento prudký rast členstva vynútil aj navrhnuté zmeny ústavy tejto organizácie.

Výkonným orgánom SZO je výkonná rada, ktorá sa volí na Svetovom zdravotníckom zhromaždení, a to na 3 roky.

Podľa doteraz platných článkov 24 a 25 ústavy výkonná rada má 24 členov, z toho 3 miesta majú socialistické štáty: Československo, Sovietsky zväz a Rumunsko. Dvadsiate Svetové zdravotnícke zhromaždenie v minulom roku v máji, hoci kolonizátorom to sympatické nebolo, na naliehavú žiadosť rozvojových krajín schválilo potrebnou dvojtretinovou väčšinou zvýšenie počtu členov výkonnej rady z 24 na 30 členov. Pre socialistické štáty má táto zmena význam v tom, že umožňuje udržať doterajšie tri miesta, z ktorých jedno miesto, bez zmeny počtu členov výkonnej rady, pri novom rozdelení mohlo byť ohrozené.

K tomu, aby zmena ústavy SZO vstúpila v platnosť, treba, aby bola ratifikovaná najmenej 84 zo 126 členských štátov. Doteraz už navrhnutú zmenu ústavy ratifikovalo 16 členských štátov.

Predložený vládny návrh prerokovali zahraničný, zdravotnícky a ústavnoprávny výbor a podľa ich jednomyseľného súhlasu a poverenia odporúčam Národnému zhromaždeniu navrhnuté zmeny článkov 24 a 25 ústavy Svetovej zdravotníckej organizácie v tomto znení, ako sú predložené, schváliť. (Potlesk.)

Předseda NS s. Smrkovský: Děkuji s. zpravodaji. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Dám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s návrhem, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ČSSR k souhlasu nové znění článků 24 a 25 ústavy Světové zdravotnické organizace, přijaté 20. světovým zdravotnickým shromážděním dne 23. května 1967, podle společné zprávy výborů ústavně právního, zahraničního a zdravotního, ať zvedne ruku. (Jednomyslný souhlas.)

Národní shromáždění Československé socialistické republiky vyslovilo souhlas s novým zněním článků 24 a 25 ústavy Světové zdravotnické organizace, přijaté 20. světovým zdravotnickým shromážděním dne 23. května 1967 podle společné zprávy výborů ústavně právního, zahraničního a zdravotního.

Soudružky a soudruzi poslanci, konstatují, že pořad schůze byl projednán. Než skončíme, tlumočím prosbu posl. Poledňáka nám všem adresovanou: Plénum komise pro rozpracovávání programu z hlediska úlohy Národního shromáždění se sejde na plánovaném semináři dne 15. května v 10 hodin. Místnost bude ještě určena. Do jednotlivých pracovních skupin se přihlásilo celkem 133 poslanců. Svědčí to o velkém zájmu a o tom, že této práci přikládají velký význam.

Vedení komise se obrací na poslance, kteří se k práci v jednotlivých skupinách přihlásili, aby uvážili možnost přeskupení. Ve skupině inž. Rapoše, která se bude zabývat vztahy Národního shromáždění k vládě, Slovenské národní radě a národním výborům, je celkem 43 poslanců, ve skupině posl. Vodsloně 30 poslanců, zatímco ve skupině posl. Sekaninové, která má zpracovat zcela zásadní problematiku o postavení Národního shromáždění v socialistické demokracii, jsou přihlášeni pouze tři poslanci a ve skupině posl. Červeného, která se bude zabývat jednacím řádem, jsou přihlášeni pouze dva poslanci. Prosím soudružky a soudruhy poslance, kteří se přihlásili do skupiny posl. Vodsloně a Rapoše a měli by zájem o práci ve skupině posl. Sekaninové a Červeného, aby se do těchto skupin přihlásili na semináři, který bude, jak jsem již oznámil, 15. května v 10 hod.

Soudružky a soudruzi, pořad našeho jednání byl vyčerpán. Končím schůzi.

(Schůze skončena ve 14.25 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP