Čtvrtek 27. června 1968

Kto súhlasí s tým, aby podľa príslušných ustanovení zákona č. 36/ 1964 Zb. a na základe stanoviska ministra spravodlivosti bol na svoju žiadosť zbavený zo zdravotných dôvodov dr. Pavel Uhlíř z funkcie sudcu Najvyššieho súdu a funkcie námestníka predsedu Najvyššieho súdu, nech zdvihne ruku! (Hlasuje sa.) Kto je proti? (Nikto.) Kto sa zdržal hlasovania? (Nikto.) Tým je zbavený dr. Pavel Uhlíř funkcie sudcu a námestníka predsedu Najvyššieho súdu.

O ďalších dvoch návrhoch ministra spravodlivosti a ÚV NF budeme hlasovať súčasne. Kto súhlasí, aby do funkcie sudcov z povolania Najvyššieho súdu boli zvolení JUDr. Josef Rubeš, JUDr. Jindřich Háže a JUDr. Jaroslav Bičovský, CSc., ďalej aby boli zvolení za námestníkov predsedu Najvyššieho súdu JUDr. Bohumil Repík a JUDr. Jaroslav Bičovský, CSc. podľa predloženého písomného návrhu, nech zdvihne ruku! (Hlasuje sa.) Je niekto proti? (Nikto.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.) Tým NZ zvolilo sudcov Najvyššieho súdu a námestníkov predsedu Najvyššieho súdu podľa písomného návrhu.

Ďalšou časťou návrhu ministra spravodlivosti je návrh na zvolenie JUDr. mjr. Stanislava Hulca, mjr. Vlastimila Nedomlela a mjr. Rudolfa Sedláka do funkcií sudcov z povolania vojenských súdov. Kto s týmto návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku! (Hlasuje sa.) Je niekto proti? (Nikto.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.) Národné zhromaždenie zvolilo podľa príslušných ustanovení zákona č. 36/1964 Zb. JUDr. mjr. Stanislava Hulca, mjr. Vlastimila Nedomlela a mjr. Rudolfa Sedláka do funkcií sudcov z povolania vojenských súdov. Vzhľadom na to, že zvolení sudcovia sú prítomní na dnešnom rokovaní, zložia sľub podľa § 42 zák. č. 36/1964 Zb. do rúk podpredsedu NZ. Prosím, aby generálny tajomník NZ doc. Kaigl prečítal formulu sľubu.

(Generální tajemník NS doc. Kaigl čte slibovací formuli. Navržení soudci přistupují a skládají slib slovem "Slibuji." Potlesk. Poslanci NS při čtení formule a skládání slibu stáli.)

Podpredseda NZ Žiak: K interpelácii sa prihlásila s. Marie Holatová. Dávam jej slovo.

Posl. Holatová: Vážené Národní shromáždění, předstupuji před vás s podobnou problematikou, o jaké hovořil posl. Rejhon. Je to palčivá otázka, která již řadu let trápí téměř tři tisíce obyvatel v okresech Vsetín a Přerov. Na rozdíl od s. Rejhona nebudu hovořit o vyhlášce 73, o které již několikrát hovořila s. Kratochvílová. Chtěla bych se zmínit o termínech, které byly v souvislosti se zahájením výstavby přehrady stanoveny a o tom, jaké problémy způsobuje jejich nedodržování.

Již v r. 1952 se u nás hovořilo o tom, že bude zahájena výstavba vodního díla na řece Bečvě. Provedení celé této velmi důležité vodohospodářské stavby si nutně vyžádá likvidaci několika obcí v okresech Vsetín a Přerov. Od uvedeného roku se počala celá věc projednávat, odpovědné orgány stanovily řadu termínů zahájení výstavby a do dnešního dne dosud žádný z nich se nedodržel. Chtěla bych pro úplnou informaci některé konkrétně uvést.

Dne 13. prosince 1952 sdělilo Vodohospodářské rozvodné středisko v Brně, že výstavba přehrady bude zařazena do dalšího pětiletého plánu, což znamenalo v létech 1955-60.

Dne 23. května 1960 se projednával v radě KNV tento investiční záměr s předpokladem výstavby v r. 1964-69. Dne 31. října 1963 byl skutečně proveden výběr staveniště pro budoucí přehradu.

Dne 20. dubna 1964 vydal KNV rozhodnutí o území a o předpokladu zahájení výstavby v r. 1966.

Dne 23. června 1964 potvrdil přípis ředitele Krajského vodohospodářského rozvojového investičního střediska s. Šnaidera, že výstavba počne v r. 1966.

Já osobně zastávám funkci poslankyně NS od r. 1964 a i v této době mé poslanecké činnosti mně sdělily odpovědné orgány - konkrétně ministerstvo financi, Ústřední správa vodního hospodářství, bývalá Státní plánovací komise, ministerstvo lesního a vodního hospodářství - několik terminů, které se také nedodržely. Chtěla bych konkretizovat: Např. na můj dotaz týkající se provedení výstavby sdělilo ministerstvo financí 23. června 1965, že stavba je zahrnuta do schváleného plánu investiční výstavby a že k zahájení má dojít v r. 1969. Totéž ministerstvo však 26. října 1966 mně sdělilo, že na základě šetření na bývalé Státní plánovací komisi se přesune výstavba do r. 1970. Podle mých posledních informací má výstavba přehrady být opět přeložena do r. 1971.

Na základě všech těchto skutečností lze shrnout, že všechny přípravné práce, sliby a termíny probíhají po 13 roků a tak pochopitelně s sebou nesou řadu životně důležitých problémů pro občany této oblasti. Je pravda, že okresní orgány se snaží po celou tuto dobu uklidňovat rozbouřenou hladinu v obci, a jistě si představíte s jakými obtížemi, když termíny jsou neustále odkládány. Mohu z tohoto místa potvrdit, že místní občané ztrácejí důvěru jak k našim orgánům v okrese, tak nakonec i ke státním představitelům, což nepřispívá k dobré práci naši hospodářské politiky.

Okresní výbor KSČ ve Vsetíně se v listopadu loňského roku obrátil též na Ústřední výbor strany a žel, že do dnešního dne nedostal vůbec žádnou odpověď. Jsou mi známy značné potíže s realizací investiční výstavby v našem státě i určité inflační tendence, které jsou v naší investiční výstavbě, a proto bych nechtěla jako nějaký odborník, tím přece nejsem, tuto výstavbu přednostně prosazovat. Avšak, co je nežádoucí, že se to občanům sdělí před 16 léty a teď se jedná, vysvětluje, uklidňuje, slibuje, a nic se neplní. Myslím, že tak by se v tomto státě postupovat nemělo. Proč máme zbytečně bouřit naše občany, že budou vystěhování, že tam bude přehrada, že se nesmí opravovat a udržovat domy, aby nevzrostla výplata za jejich odkoupení. A to je předmětem mé dnešní kritiky.

Dále se domnívám, má-li se realizovat určitá koncepce takové stavby, při které si obyvatelé musí obstarávat byty sami, nelze toto provádět bez řádné přípravy a v krátkých lhůtách. Mnozí majitelé domů by si sami chtěli postavit na jiném území nový domek a chtěli by použít velkou část stávajícího zařízení ze svých dosavadních domků pro novou výstavbu. Tím by se také i ušetřily další nároky na naše dodavatele pro výstavbu domků a laciněji by se pořídily náhradní domy.

Z popudu předsedy Národního shromáždění, kdy ještě zastával funkci ministra lesního a vodního hospodářství, s. Smrkovského, byly ustaveny v obou okresech koordinační komise, žel musím konstatovat, že resort lesního a vodního hospodářství, kterému přísluší řešení zásadních problémů, nevyslal do těchto komisí svého zástupce a tak tyto komise nemají prakticky vůbec žádnou pravomoc a nemohou zaujmout odpovědné a kvalifikované stanovisko k dalšímu postupu. Prosila bych, aby alespoň po této mé interpelaci resort zajistil účast svých zástupců v těchto komisích.

Vznáším dále dotaz na ministerstvo financi, ministerstvo lesního a vodního hospodářství a na ministerstvo národohospodářského plánování, zda za dnešní situace v naši investiční výstavbě je skutečně ekonomicky i technicky prověřena nutnost výstavby tohoto vodního díla. Je-li tomu tak, pak prosím, aby se stanovil reálný termín, který bude dodržen a nebude měněn a oddalován. Jak jsem se již zmínila, má být tímto termínem rok 1971. Prosím o odpovědné potvrzení. Bude-li nutno výstavbu odsunout, pak ať se stanoví nový termín v budoucnosti, avšak s tím, že stavební uzávěry budou zrušeny a občané si budou moci provádět údržbu a modernizaci rodinných domků.

Doporučovala bych též, nedojde-li k dalšímu odsunutí, aby investor této stavby přesunul finanční prostředky na výstavbu společenského zařízení, bytovou výstavbu a ostatní prostředky spojené s tímto přesídlením na příslušné národní výbory. Tyto orgány pracují v úzkém styku s místním obyvatelstvem a mohou nejúčinněji řešit problémy obyvatelů.

Na závěr bych ještě chtěla poprosit o urychlenou a konkrétní odpověď, jak se odpovědné orgány na celou tuto stavbu dívají, kdy skutečně bude zahájena a abych dostala konečné stanovisko. O toto prosím proto, že v jedné postižené obci se koná již dne 10. července 1968 veřejná schůze a já jako poslankyně Národního shromáždění mám podat zprávu. Děkuji vám za pozornost a prosím zástupce ústředních orgánů, aby mi sdělili, jakým způsobem dostanu odpověď.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem s. poslankyni Holatovej. Chcel by som podať malé vysvetlenie. Objavili sa hlasy z pléna, že sa treba držať programu. Myslím, že sa programu držíme, najmä, keď mám pred sebou rokovací poriadok parlamentu, kde v časti 6 je povedané, že poslanci Národného zhromaždenia sú menovite oprávnení vznášať aj mimo schôdzu pléna alebo výborov Národného shromaždenia písomné alebo ústne dotazy na vládu a jej jednotlivých členov a na Predsedníctvo Národného zhromaždenia. Preto pokladám za celkom demokratické, že som pripustil aj túto interpeláciu, ináč myslím, že bude praktickejšie, keď v budúcnosti dáme na program nielen odpovede a dotazy interpelácií, ale aj interpelácie a odpovedi na dotazy poslancov. Prosím, prijmite toto vysvetlenie.

Teraz budeme pokračovať v ďalšom rokovaní. Ďalším bodom programu sú

12. Doplňovacie voľby členov výborov Národného zhromaždenia.

Návrh odôvodní podpredseda Národného zhromaždenia s. Josef Zedník. Dávam mu slovo.

Mpř. NS Zedník: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci! Na ustavující schůzi branného a bezpečnostního výboru požádali 4 poslanci o uvolnění ze svých funkcí a o ponechání členství pouze v branném a bezpečnostním výboru. Jsou to tito poslanci: Anton Perkovič z výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje, Samuel Kodaj z ústavně právního výboru, Gejza Végh z výboru pro národní výbory a s. Jozef Belas ze zahraničního výboru. Předsednictvo Národního shromáždění jejich žádost dne 19. června 1968 projednalo a doporučuje ji schůzi Národního shromáždění ke schválení.

Do zahraničního výboru se přihlásili jako další jeho členové František Vodsloň, Homola Oleg a Macek Josef. Doporučuji, aby schůze Národního shromáždění jejich žádosti vyhověla, protože předseda zahraničního výboru s. Pelikán projevil s doplněním výboru souhlas a sám o doplnění výboru těmito poslanci požádal. Soudruh posl. Pavel Hron požádal, aby byl zařazen do výboru pro národní výbory. Předseda výboru poslanec Géryk vyslovil s tímto požadavkem souhlas. Podotýkám, že posl. Hron není zatím zařazen v žádném výboru Národního shromáždění. Doporučuji proto, aby i jeho žádosti bylo vyhověno.

Dále připomínám, že dne 25. června 1968 přijalo Národní shromáždění resignaci posl. Štefánika na funkci předsedy výboru pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje a člena předsednictva Národního shromáždění.

Ústřední výbor NF doporučil do této funkce posl. Hanúska. Předsednictvo Národního shromáždění na své schůzi dne 19. června t. r. vyslovilo s návrhem ústředního výboru NF souhlas a doporučuje kandidaturu s. Hanúska plénu Národního shromáždění ke schválení. Dovolte, abych podal stručnou charakteristiku poslance Hanúska, charakteristiku jeho dosavadní činnosti. Soudruh Ludovít Hanúsek se narodil 17. února 1925 v Pezinku. Po ukončení obchodní školy působil v několika podnicích a organizacích jako hospodářský pracovník. Od roku 1964 působil ve funkci krajského tajemníka Strany Slobody v Bratislavě, je poslancem krajského národního výboru a poslancem NS. V současné době zastává poslanec Hanúsek funkci ústředního tajemníka Strany Slobody, v NS je členem výboru průmyslového pro hlavní výrobní odvětví a dopravu. V případě, že bude zvolen, doporučuji, aby v tomto výboru byl uvolněn.

Předsednictvo NS na své schůzi dne 19. června t. r. se současně zabývalo způsobem provedení této volby. Doporučuje, aby o uvolnění poslanců Perkoviče, Végha, Kodaje a Belase z příslušných výborů NS bylo hlasováno aklamací, stejným způsobem byla provedena volba poslanců Vodsloně, Homoly a Macka do zahraničního výboru NS a posl. Hrona do výboru pro národní výbory.

Současně předsednictvo NS doporučuje, aby volba posl. Ludovíta Hanúska za předsedu výboru NS pro spotřební průmysl, služby, obchod a spoje a za člena předsednictva NS byla provedena tajně.

Podpredseda NZ Žiak: Ďakujem podpredsedovi NZ s. Zedníkovi. Má niekto k tomuto návrhu pripomienky? (Nikto sa nehlásil.) Pripomienky nie sú.

Prv, než pristúpime k hlasovaniu, pýtam sa, či súhlasíte s postupom voľby, t. j. aklamáciou členov do jednotlivých výborov a s tajným hlasovaním, pokiaľ ide o posl. Hanúska. Sú námietky? (Nikto sa nehlásil.)

Konštatujem, že bol vyslovený súhlas, aby uvoľnení poslanci NZ z funkcií členov výborov NZ a voľba posl. Pavla Hrona za člena Výboru NZ pre národné výbory a posl. Vodsloňa, Homolu a Macka za členov Zahraničného výboru bola povedená aklamáciou a voľba posl. Hanúska za člena Predsedníctva NZ a predsedu Výboru pre spotrebný priemysel, služby, obchod a spoje bola prevedená tajne.

Pristúpime k hlasovaniu. Kto súhlasí s tým, aby posl. Anton Perkovič bol uvoľnený z funkcie člena Výboru pre spotrebný priemysel, služby, obchod a spoje, posl. Samuel Kodaj z Ústavnoprávneho výboru, posl. Gejza Végh z Výboru NS pre národné výbory, posl. Jozef Belas zo Zahraničného výboru NZ a ďalej posl. Pavel Hron bol zvolený za člena výboru NZ pre národné výbory a posl. František Vodsloň, Oleg Homola a Josef Macek za členov Zahraničného výboru NZ, nech zdvihne ruku. (Hlasuje sa.) Je niekto proti? (Nikto.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.)

Ďakujem. Tým sme menovaných poslancov zvolili do príslušných výborov NZ.

Pristúpime k vykonaniu voľby posl. Ludvíka Hanúska za predsedu Výboru NZ pre spotrebný priemysel, služby, obchod a spoje a tým súčasne aj za člena Predsedníctva NZ. Voľbu posl. Ludvíka Hanúska do týchto funkcií vykonáme tajne.

Navrhujem, aby plénum NZ potvrdilo overovateľov NZ za členov volebnej komisie, ktorá bude dozerať na vykonanie tajnej voľby.

Kto súhlasí s návrhom, aby posl. František Bubník, Jan Červinka, Emil Holáň, dr. Václav Hrabal, Magdaléna Lapárová, dr. Jozef Lukačovič a Ferdinand Tomášik boli zvolení za členov volebnej komisie NZ, nech zdvihne ruku. (Hlasuje sa.) Ďakujem. Je niekto proti? (Nikto.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikto.).

Tým bola vykonaná voľba volebnej komisie NZ. Žiadam poriadateľov, aby poslancom NZ rozdali hlasovacie lístky. Upozorňujem poslancov NZ, že majú možnosť upraviť si hlasovacie lístky v miestnosti za predsedníckou tribúnou. Urna je umiestnená v tejto miestnosti pred predsedníckou tribúnou.

Prosím poslancov NZ, aby sa aktívne zúčastnili vykonania voľby.

(Probíhá tajná volba posl. Ludovíta Hanúska.)

Podpredseda NZ Žiak: Pýtam sa poslancov, či všetci tu prítomní dostali hlasovací lístok.

Pýtam sa prítomných poslancov, či sú ešte niektorí, ktorí nestihli voliť. (Nikto sa nehlásil.)

Vyhlasujem vykonanie volieb za skončené a žiadam volebnú komisiu, aby sčítala hlasy. Prosím predsedu volebnej komisie NZ posl. dr. Lukačoviča, aby nám potom oznámil výsledok volieb.

Prerušujem schôdzu na 5 minút. Prosím poslancov, aby na zavolanie ihneď prišli.

(Schůze přerušena v 17.30 hod.)

Podpredseda NZ Žiak: Pokračujeme v rokovaní. Prosím predsedu volebnej komisie NZ poslanca dr. Lukačoviča, aby oznámil výsledok voľby.

Posl. dr. Lukačovič: Výsledok o voľbe predsedu Výboru pre spotrebný priemysel, služby, obchod a spoje, ktorá sa konala 27. júna 1968. Poslancom bolo vydaných 210 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdaných celkom 208 platných hlasov. Z toho bolo odovzdaných pre navrhovaného kandidáta posl. Ludovíta Hanúska 197 hlasov, proti bolo odovzdaných 11 hlasov, hlasovania sa zdržali dvaja poslanci. Komisia konštatuje, že poslanec Ludovít Hanúsek bol zvolený za predsedu Výboru pre spotrebný priemysel, služby, obchod a spoje. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP