Čtvrtek 22. srpna 1968

[J.] Valo: Prosím vás, soudruzi a soudružky, zmocněte předsednictvo, aby v tomto smyslu vypracovalo provolání k našemu lidu.

Sborové ANO!

[I.] Málek: Doporučoval bych, aby tam byla zdůrazněna ještě jednota.

[F.] Vodsloň: Já mám jenom návrh, aby bylo pověřeno předsednictvo jednáním o volném pohybu poslanců.

[J.] Valo: Přišli sem, že nám to dávají, a za půl hodiny nám [to] zrušili.

[I.] Skála: Poněvadž toto prohlášení je obecnější než bylo včerejší, aby nevznikl ve veřejnosti dojem, že se jedná o mírové řešení. Abychom tam dali poznámku: ["]V duchu včerejšího prohlášení NS.["]

[A.] Žiak: Já bych doporučoval, abychom v našem prohlášení upozornili, že vydáváme dva dokumenty, a to dopis na parlamenty a dopis na vlády a jsem toho názoru, že tyto dokumenty by měly být naší veřejnosti sděleny, [Díky obětavosti pracovníků tiskárny na Smíchově byly příštího dne oba dokumenty publikovány jako dvoulist s portrétem J. Smrkovského na titulní straně.] neboť je na ně zvědavá. (Potlesk.)

[J.] Valo: Prosím, aby byly nyní svolány skupiny poslanců, které by se odebraly na vyslanectví. Na sovětské velvyslanectví je skupina již navržena: s. Rapoš. Je třeba, aby po dvou členech šly skupiny na vyslanectví polské, NDR, maďarské a bulharské.

[J.] Zedník: Já bych prosil, aby byla respektována ta skutečnost, že předsednictvo NS musí být akceschopné, aby byli určeni poslanci z jednotlivých výborů, které bychom navrhli.

Pokud jde o jednání na sovětském velvyslanectví, doporučujeme, aby to byl s. Rapoš, s. V. Kučera a s. dr. Lacina. Pokud jde o další, prosím, abyste dali návrhy z pléna. Prosím, soudruzi, abyste dávali návrhy.

[J.] Katolický: Navrhuji, aby do druhé delegace byl navržen s. Lomský.

[J. Valo]: Prosím, soudruzi, abychom přešli k návrhům. <Navrhuje se> ing. Proškovec, [Rukou škrtnuta strojem napsaná jména A. Poledňák a A. Pokorná.] jako polská delegace s. Monczka, protože umí polsky, a s. Turečková.

Nyní maďarská skupina: s. Bodnár, Kuropka. [Rukou škrtnuto strojem napsané jméno A. Petrusová.]

Bulharská skupina: s. Vodsloň, Jiránek a Fuková.

Nyní NDR: s. Gudrich a Proškovec.

Soudruzi, jsou všichni ti soudruzi zde? Tak průběhem nějaké půl hodiny dostanu ty texty, kterými se obracíme na parlamenty. Soudruzi, prosil bych vás, protože tito soudruzi půjdou na tato vyslanectví odpoledne, abychom udělali takovéto opatření, že soudruzi, kteří jdou na sovětské vyslanectví, jdou na Hrad, tam projednají to se s. prezidentem - vezmou s sebou i ten dopis, kterým se obracíme na jiné vlády a taktéž, aby byl soudruh prezident informovaný a s textem seznámen. Kdyby soudruh prezident měl nějaké připomínky - aby nám to zatelefonoval. Se soudruhem prezidentem je normální telefonický styk.

<I. Skála: Všichni poslanci by měli být vyzváni>, aby neopouštěli budovu kromě případů, kdy jsou pověřeni <nějakými úkoly>, poněvadž je nebezpečí, že když opustí budovu, nebudou vpuštěni a nebudeme pak schopni se usnášet.

<J. Valo>: Já si myslím, aby soudruzi, kdyby se nemohli vrátit, nás informovali z hotelu Praha. Jsou tam někteří členové ústředního výboru. Je tam telefon - Černín. [Telefonní okruh pro stanovené politické a státní funkcionáře.]

<M. Miková>: Já bych chtěla ještě říci připomínku. Veřejnosti jsme sdělili, že dnešní zasedání bude za účasti vlády. Vláda měla nejlepší zájem přijít, potvrdila účast, vyslala také své zástupce <z předsednictva vlády, aby zjistili> jestli se sem dostanou. Bohužel ráno jsme měli jednání se zástupcem <spojeneckých> okupačních vojsk, který nám přislíbil, že budou mít všichni poslanci volný pohyb. Změnilo se to v krátké době a vláda se sem nedostala. Proto musí delegace, která půjde na sovětské velvyslanectví, znovu zdůraznit, že nebylo splněno slovo, které bylo s námi dohodnuto a že znovu žádáme, abychom mohli jednat s vládou a se všemi ostatními orgány a partnery, za které my jako Národní shromáždění neseme odpovědnost.

(Hlas z pléna oznamuje stranické skupiny, kde budou mít zasedání: komunistická zde, bezpartijní v místnosti předsednictva, členové Strany obrody na č. 225 - s. Hanúsek má možnost vybrat si kteroukoliv kancelář.)

[M.] <Jirásková>: Jenom faktickou poznámku: Myslím, že by bylo správné, aby někdo byl v neustálém styku s rozhlasem, aby ta informace byla jednotná o průběhu našeho jednání <a o pokynech, které bude NS dávat>.

[J.] Zedník: Já bych ještě prosil, pokud jsou zde přítomni novináři, aby opravdu zachovali serioznost a informovali o projednávaných materiálech až po konzultacích s prezidentem republiky. O to bych vás prosil.

[V.] Pacner: Mám připomínku pro novináře. Jak jsem viděl, vy jste si chytili ten text tady. To je v pořádku - ovšem my jsme provedli změny. Byl bych nerad, abyste to pustili tak, jak je to zachyceno. Včera jsme dokončovali určitou změnu, která nakonec ve vysílání nevyšla. To není dobré. Potom bychom o věcech nemuseli diskutovat.

Hlas novináře: Na konečné redakci se sejdeme.

Zápis pořízený zčásti stenograficky, zčásti přepisem zvukového záznamu, prvopis, turnus 1/1-6/3ž, (25 stran). Po pořízení přepisu zvukového záznamu bylo zřejmě dodatečně provedeno kontrolní porovnání a jeho výsledkem byly rukopisné opravy či doplňky textu (vyznačené <>), a to perem i tužkou.

4

1968, 22. srpen (čtvrtek), Praha. - Zápis jednání 26. plenární schůze NS (2. část).

[Začátek: 16,40 hod.

Ukončení:?

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS,
Lubomír Dohnal, místopředseda NS.

Host: Ladislav Veltruský, člen předsednictva ČNR.

Obsah jednání:

1. Sdělení o opatření učiněném k zamezení demonstrace mládeže na Václavském náměstí.

2. Informace o průběhu a závěrech jednání stranických skupin poslanců KSČ, ČSS, ČSL a SSO.

3. Zpráva jednotlivých delegací poslanců pověřených předáním protestního dopisu na zastupitelských úřadech SSSR, PLR, NDR, MLR a BLR.

4. Vystoupení člena předsednictva ČNR L. Veltruského.

5. Informace o výsledcích jednání se styčnými důstojníky okupační armády a umožnění volného vstupu do budovy NS.

6. Sdělení o vytváření stávkových výborů pro případ generální stávky.

7. Otázka formy účinného protestu proti internování stranických a státních představitelů.

8. Návrh na nové vyžádání návštěvy zástupců vlády, jimž údajně v průběhu dne nebyl vstup do budovy NS umožněn.

9. Doporučení, aby vzhledem k problémům se vstupem do budovy a v zájmu usnášeníschopnosti poslanci neopouštěli prostory parlamentu.

10. Podnět, aby delegace seznámily se situací po okupaci republiky spřátelené země jako je Jugoslávie a Rumunsko.

11. Sdělení o vyhlášení stanného práva.

12. Otázka podpory generální stávky ze strany NS.

13. Vyslovení podpory vládě O. Černíka.

14. Obecný souhlas se stanoviskem, že nikdo z poslanců neopustí budovu NS dobrovolně.

15. Diskuse o dalším postupu v případě, jestliže NS bude znemožněna činnost.]

[J.] Valo: Soudružky a soudruzi poslanci, chceme vás informovat o některých materiálech a opatřeních.

Jak jsme se dozvěděli, připravuje se na Václavském náměstí manifestace. Vypracovali jsme proto krátké provolání, které bude vysílat rozhlas, ve kterém upozorňujeme, aby tam lidé nešli, neshromažďovali se, neboť to může mít katastrofální následky. Požádal jsem prezidenta s. Svobodu, aby se obrátil také on na naši mládež. Protože nemá jinou možnost, jak by promluvil, namluvil svůj krátký projev do telefonu, který jsme natočili na magnetofonový pásek a poslali do rozhlasu.

Prosím nyní s. akad. Macka, aby podal zprávu o zasedání stranické skupiny a zasedání ÚV KSČ.

[J.] Macek: Soudružky a soudruzi, jednali jsme o včerejším zasedání části ÚV. Shodli jsme se na tom, že toto zasedání nemůžeme považovat za zasedání ÚV, nýbrž pouze za část jeho členů. Tento názor jsme vyjádřili v dokumentu. Žádná skupina členů ÚV se nemůže prohlašovat za ÚV, ani si osobovat právo prohlašovat se za vedoucí stranický orgán. To odmítáme.

Při jednání jsme hovořili o současných politických otázkách, k nimž se i část ÚV vyjádřila. Plně se stavíme za prohlášení předsednictva ÚV z 21. srpna, za dokument pléna NS z 22. srpna a za stanovisko vlády taktéž z 22. srpna. V průběhu zasedání stranické skupiny přišla zpráva, že vláda se sešla na svém mimořádném zasedání a přijala několik bodů vládního usnesení, ve kterém znovu žádá odchod okupačních armád, svobodu pro členy vlády a zejména pro předsedu vlády s. Černíka a jeho náměstky, kteří se spojili s ostatními členy vlády a projevili souhlas se stanoviskem, které na zasedání vlády bylo přijato.

Vláda se zabývala některými otázkami, jak uvést do chodu národní hospodářství, jak zabezpečit dopravu a obchod a jak postupovat vůči okupačním armádám v otázkách zásobování a materiální složky. Vláda žádá, pokud bude vojskům poskytnuta pomoc, aby byla zúčtována a smluvně sjednávána.

Musíme se snažit ze všech sil udržovat jednotu se stanoviskem vlády a prezidentem republiky.

Velmi podrobně jsme jednali na stranické skupině o právě zahájeném XIV. sjezdu strany. Na sjezd se dostavilo ze všech krajů republiky 925 plnoprávných delegátů, během zasedání jejich počet vzrůstá. Poslední zpráva hovoří o 1100 delegátech. I mezi námi jsou někteří delegáti, jejichž jména jsme oznámili sjezdu. Rovněž jsme oznámili jména členů a kandidátů ÚV a ústřední a revizní komise. Projevili jsme solidaritu se XIV. sjezdem.

V dokumentu jsme vyjádřili názor, že XIV. sjezd, který se sešel za účasti řádně zvolených delegátů, je nejvyšším orgánem strany a je povolán k tomu, aby se vyjádřil k otázkám vnitřním i zahraničně politickým. Nesouhlasíme s tím, aby tyto pravomoci přijímal dosavadní ÚV, který se snad schází v 16 nebo 17 hodin. Jednoznačně jsme se rozhodli pro XIV. sjezd.

V prohlášení jsme se obrátili na ÚV komunistických stran Sovětského svazu, NDR, PLR, MLR a BLR, kde jsme žádali, aby si uvědomily vážnost situace, aby činnost komunistické strany nebyla rušena okupačními vojsky. Toto prohlášení bylo publikováno v rozhlase.

V diskusi byly projednávány obecnější otázky, o kterých bychom měli ještě uvažovat. Je to především zpráva, že v Ostravě byla vyhlášena generální stávka. Můj názor je, že bychom zítra měli k této věci vydat stanovisko. Už v prvním provolání předsednictva NS jsme použili formulaci "až do užití generální stávky". Měli bychom říci zároveň všemu lidu Československa, že je to zbraň, které bychom si měli velmi vážit a kterou bychom neměli plýtvat, ke které bychom měli přistupovat velmi koordinovaně. Bude-li jí užíváno odděleně, ztrácí se její účinnost.

Měli bychom to říci naší veřejnosti a poprosit všechny pracující, aby se s námi snažili koordinovat užití této zbraně ve chvíli, kdy opravdu už bude nezbytí.

Ukazuje se stále více a více potřeba vytvořit tu pevné informační středisko. Musíme zde v Národním shromáždění dostat maximum informací a zpráv, pokud možno z celé republiky, udržovat dál spojení s prezidentem republiky, vládou republiky i se XIV. sjezdem. Neboť jedině v koordinovaném postupu všech státních a stranických orgánů je naděje na účinnější výsledky naší činnosti. Je třeba posílit tento úsek a dostat sem maximum informací, abychom tu nebyli izolováni.

Vyslali jsme jednoho delegáta [stal se jím V. Štáfek, jehož Poslanecký mandát trval bez přerušení až do ledna 1990.] z našich řad na mimořádný sjezd. Jemu jsme dali usnesení a domníváme se, že tím jsme navázali také užší kontakt, který se začal rozvíjet se XIV. sjezdem. V tomto úsilí bychom měli dál pokračovat.

[L.] Dohnal podal zprávu o zasedání skupiny poslanců Čs. strany socialistické, kteří přijali toto stanovisko:

Stranická skupina Čs. strany socialistické projevila své stanovisko rozhodným souhlasem s dopisy a s prohlášením Národního shromáždění z dnešního dopoledního jednání.

Stranická skupina doporučuje, aby Národní shromáždění nebylo přerušeno a zasedalo i nadále a svými závěry bránilo suverenitu našeho státu a zájmy všeho našeho lidu.

Stranická skupina se plně staví za prohlášení předsednictva ÚV ČSSS ze včerejšího dne, které je totožné s dopoledními závěry pléna NS.

Naše stranická skupina vřele vítá dosavadní průběh a závěry XIV. sjezdu a přeje tomuto sjezdu plný zdar.

Stranická skupina vyzývá všechny členy Čs. strany socialistické k zachování pevné jednoty našich národů. Pravda musí zvítězit!

[J.] Zedník: I naše stranická skupina [stranická skupina poslanců za ČSL.] se sešla v polední přestávce, aby ve svém úzkém kruhu posoudila vážnost situace, ve které se nacházíme. Jednomyslně naše stranická skupina podporuje všechno to, co současně je k potřebě našeho národa, všechno, co bude sloužit i k dalšímu rozvoji našeho národa.

I my stojíme pevně za jednáním XIV. sjezdu KSČ a všude tam, kde bude třeba, nasadí naše stranická skupina všechny síly k tomu, abychom ubránili všechno to, co se v současné době ubránit dá.

[A.] Žiak: Projevili jsme [stranická skupina poslanců za SSO.] naprostou věrnost linii Svoboda-Dubček-Černík-Smrkovský-Národní fronta vedená dr. Krieglem.

Skládáme velkou naději do zasedání XIV. sjezdu a jsme přesvědčeni, že se tam projeví týž duch, jaký dnes zastává všechno občanstvo sjednocené na zásadách demokracie, svobody, spravedlnosti a humanismu a plné suverenity naší republiky.

Předsednictvo Strany slovenské obrody, které zasedalo dnes ráno i včera, včera vydalo prohlášení, které je v naprostém souladu s dokumenty, jak jsme je vyhlásili ať již včera v předsednictvu nebo dnes ve dvou dokumentech. Jednota našeho lidu na půdě politiky Národní fronty je pevná a odsuzujeme každého, kdo by ji chtěl narušit.

Chtěl bych vyslovit přání, aby naše Národní shromáždění v době, kdy slyšíme o pokusech proti legální vládě vytvořit vládu novou, pevně setrvalo při prezidentu republiky s. Svobodovi, který vládu Černíkovu jmenoval, při prvním tajemníku a všech progresivních silách v komunistické straně, které vede s. Dubček, a při vládě, v jejímž čele stojí s. Černík.

[J.] Valo: Děkuji za podání zpráv a prosil bych, aby ještě s. Kaigl podal zprávu, protože jednal se sovětskými důstojníky o uvolnění našeho pohybu.

[P.] Rapoš: Jako člen delegace jsem o této otázce jednal dvakrát na sovětském velvyslanectví. Delegace byla vyslána, aby odevzdala dopis Nejvyššímu sovětu SSSR od předsednictva NS. Byli jsme přijati velvyslancem s. Červoněnkem. V dopise jsme zdůraznili, že NS je jediným ústavním orgánem, který může plnit svou funkci. S. Červoněnko řekl, že dopis odevzdá Nejvyššímu sovětu.

Jednali jsme také o zabezpečení volného pohybu poslanců NS a ostatních ústavních činitelů. Bylo přislíbeno vyjasnění tohoto problému.

Při druhém jednání jsme doručili druhý dopis z pléna NS, ve kterém jsme rovněž zdůraznili volný pohyb poslanců NS. Když jsme se vraceli, byli jsme již volně do budovy vpuštěni.

[E.] Monczka: Na polském velvyslanectví jsme byli přijati velvyslaneckým radou Styczinskim, kterému jsme předali prohlášení polskému Sejmu. Bylo sděleno, že polské velvyslanectví nemá styk s Varšavou. Varšava telefonuje pouze jednou denně. Doprava není ani letecká, ani vlaková.

Velvyslanecký rada přijal prohlášení NS s tím, že nezaručuje, za jakou dobu toto prohlášení bude příslušným orgánům PLR odevzdáno. Mluvili jsme o tom, aby přesvědčil spojenecké velení o uvolnění pohybu poslanců. Sdělil, že mají možnost jednat pouze s naší vládou s příkazy od své vlády. Řekl, že na tomto území je velení v rukou sovětských představitelů.

[F.] Bodnár: Se s. Kuropkou jsem byl na maďarském velvyslanectví, kde jsme odevzdali dopis NS velvyslanci Kovácsovi. Řekl, že se nemůže konkrétně vyjádřit. Dnes bude telefonovat do Budapešti a o výsledku bude informovat naše předsednictvo NS.

[Z.] Gudrich: Společně se s. Proškem jsme navštívili velvyslanectví NDR. Byli jsme přijati tajemníkem Benatkem pro údajnou nepřítomnost velvyslance.

Prodiskutovali jsme obsah dopisu a zdůraznili jsme protest proti okupaci našeho území. Žádali jsme odchod okupačních jednotek. Protest v diskusi nebyl přijat. Soudruzi nemohli pochopit, že to nazýváme okupací, poněvadž podle jejich názoru je to legální pobyt vojsk na našem území, neboť se uskutečnil na základě pozvání našich vedoucích stranických a vládních činitelů. Na dotaz, kterých činitelů, jsme nedostali odpověď.

Soudruzi byli nesmírně překvapeni tím, že jde o usnesení NS z dnešního jednání a divili se tomu, že vůbec NS jedná. Během celého jednání si neustále prověřovali pravost tohoto dokumentu. Odešli jsme s tím, že protest nebyl přijat, protože tajemník prohlásil, že není k jeho přijetí kompetentní.

[B.] Fuková: Se s. Jiránkem jsme navštívili bulharské velvyslanectví. Oznámili nám, že je po pracovní době a že se tam nenachází žádný diplomat. Žádali jsme spojení s bytem velvyslaneckého rady Ivanova. Nepodařilo se mu to a proto jsme čekali na službu konajícího diplomata. Dostavili se s. Jonov a Naumov. Vysvětlili jsme obsah prohlášení NS a žádali, aby ho odevzdali prostřednictvím velvyslance bulharskému parlamentu a vládě.

Podobně jako se konal rozhovor s velvyslanectvím NDR, odehrál se i náš rozhovor. Žádali nás, abychom nepoužívali slova okupace, že jde o přátelskou spojeneckou pomoc, kterou poskytují Československu na základě žádosti našich vládních a stranických činitelů. Řekli, že je mnoho nejasností v tomto činu a teprve historie ukáže pravdu a spravedlnost. Nakonec oznámili, že dopis doručí do Sofie, se kterou však zatím nemají spojení. Rozhovor byl široký. Když jsme říkali, že žádný stranický představitel nepožádal, zůstávali bez argumentů a končili tím, že se všechno vyjasní a budeme nadále přátelské národy.

[L.] Veltruský [VELTRUSKÝ, Ladislav, JUDr. Csc, prof.; nar. 27.2.1917; rektor VŠE v Praze; člen předsednictva ČNR.]: Vážené soudružky a soudruzi, dovolte, že používám zákonného práva

České národní rady podávat podněty a připomínky Národnímu shromáždění a že jsem požádal o slovo v této chvíli.

Chtěl bych vyjádřit přesvědčení a žádost ČNR, aby toto Národní shromáždění za všech okolností setrvalo ve své dosavadní pevnosti i zásadovosti, v podpoře prezidenta naší republiky a legální čs. vlády a aby neváhalo v současné situaci rozhodně odmítnout všechny případné návrhy na kompromisy, pokud by se vyskytly, které by oslabovaly nynější pevný postoj při hájení suverenity československého státu a jeho legálních orgánů.

Chtěl bych také jménem ČNR uvítat zahájení mimořádného XIV. sjezdu KSČ, od něhož očekáváme, že jasně vyjádří vůli našeho lidu v současné době a vůli našeho lidu budovat socialismus na principech, na nichž jsme se usnesli a dohodli. Děkuji vám.

[P.] Rapoš: Delegace pověřená předsednictvem Národní shromáždění ve složení: Václav Kučera, člen předsednictva NS, [Jméno a označení funkce podtrženy modrou propisovací tužkou.] Jiří Lacina, člen předsednictva NS, Pavel Rapoš, poslanec NS a Josef Tichý, [TICHÝ, Josef, RSDr.; nar. 18.7.1921; vedoucí koordinačního oddělení KNS, pracovník Kanceláře NS (FS) od 7.9.1964 do 15.12.1971 (přeřazení do ÚPV).] sekretář, [Jméno podtrženo a navíc trojnásobně zatrženo po straně modrou propisovací tužkou.] navštívila dne 22. srpna 1968 v 9.45 hod. sovětské velvyslanectví v Praze za účelem odevzdání dopisu předsednictva NS prezidiu Nejvyššího sovětu SSSR, ve kterém bylo vyjádřeno stanovisko předsednictva Národního shromáždění ke vzniklé situaci. Delegace byla přijata pracovníky sovětského velvyslanectví Čerkasovem a Perepečenovem. Těmto pracovníkům sovětského velvyslanectví tlumočila delegace naléhavé přání, aby byla přijata velvyslancem SSSR v Praze s. Červoněnkem. Pracovník sovětského velvyslanectví Čerkasov odešel spojit se se sovětským velvyslancem a oznámil nám, že sovětský velvyslanec Červoněnko se nachází v Černínském paláci, aby delegace přišla ve 12 hodin. Delegace žádala pracovníky sovětského velvyslanectví, aby mezitím zabezpečili volný vstup členům delegace do budovy parlamentu. Tuto otázku pracovník sovětského velvyslanectví Čerkasov šel opět konzultovat se sovětským velvyslancem a když se vrátil, sdělil nám, že se sovětský velvyslanec za krátkou dobu vrátí, takže nás může přijmout. Nato jsme se odebrali z vrátnice do budovy sovětského velvyslanectví a ze strany pracovníků sovětského velvyslanectví přišel i pracovník Grišanov.

Po příchodu velvyslance s. Červoněnka byla mluvčím delegace s. Rapošem delegace představena a byl předán dopis předsednictva Národního shromáždění Nejvyššímu sovětu SSSR se žádostí, aby byl dopis urychleně do Moskvy předán. Přitom mluvčí delegace zdůraznil některé kapitoly z obsahu dopisu, zejména požadavky na normalizaci práce ústavních orgánů Československé socialistické republiky jako nevyhnutelné minimum, a to normální práci čs. vlády v čele se s. Černíkem a aby byli propuštěni z internace členové vlády, kteří se v ní nacházejí. Dále aby byla zabezpečena normální práce parlamentu, volný průchod poslanců do budovy a z budovy a normální práce orgánů parlamentu v čele s předsedou parlamentu s. Smrkovským. Dále aby byl zabezpečen normální život ve městech. Člen delegace s. Jiří Lacina podtrhl jmenovitě požadavek propuštění z internace poslanců NS s. Dubčeka, Černíka, Kriegla, Smrkovského a předsedy ČNR Císaře, aby mohli volně vykonávat svou ústavní funkci.

Opět se ujal slova s. Pavel Rapoš. Vylíčil velvyslanci SSSR situaci v parlamentě od ranních hodin dne 21. srpna až do této chvíle. Informoval sovětské velvyslanectví o tom, že předsednictvo NS po celou dobu nepřetržitě zasedalo až do dne 22.8. 9 hod., kdy začalo zasedání pléna NS. Dále bylo zdůrazněno, že v budově NS se nachází více než 160 poslanců. Dále mluvčí delegace zdůraznil, že podle ústavy ČSSR k takovému aktu jako je okupace naší země cizími vojsky je nevyhnutelný souhlas kvalifikované většiny československého parlamentu. Žádna skupina poslanců ani jiných osob nemůže jménem parlamentu mluvit, pokud takováto kvalifikovaná většina není prokazatelná. Jestliže k okupaci Československa spojeneckými armádami nebyl dán takovýto souhlas, je nutno charakterizovat toto jako nezákonný akt a narušení ústavy Československé socialistické republiky. Dále byl vznesen požadavek, aby bylo umožněno zákonnému orgánu ČSSR, předsednictvu NS, vstoupit v jednání s velitelem okupačních vojsk.

Sovětský velvyslanec sdělil, že děkuje za to, že jsme se na něho s důvěrou obrátili a otevřeně řekli své problémy a že dopis předsednictva NS Nejvyššímu sovětu SSSR předá urychleně do Moskvy. Ohradil se proti kvalifikaci obsazení Československa jako okupaci. Řekl, že všechny ostatní problémy, které byly vzneseny a které jsou také obsahem dopisu, vyjasní a sdělí nám do parlamentu na číslo, které si od nás vyžádal (0943-5126).

Nakonec delegace předsednictva NS naléhavě žádala, aby měla umožněno vrátit se do budovy čs. parlamentu, rovněž aby ostatní poslanci a pracovníci Kanceláře NS měli umožněn volný vstup a výstup do budovy a z budovy parlamentu. Nato byl sovětský velvyslanec Červoněnko odvolán k telefonu z Moskvy a rozloučil se s námi. Od zbývajících pracovníků, kteří s námi zůstali (Grišanov, Perepečanov a Čerkasov) jsme žádali, aby byla učiněna konkrétní opatření, aby nám byl umožněn vstup do budovy NS. Po dalších dotazech, aniž by byla dána uspokojivá odpověď, delegace opustila budovu velvyslanectví a vrátila se před parlament, kde po delších naléhavých žádostech, aby byla vpuštěna do budovy parlamentu, se jí to podařilo. O výsledcích návštěvy této delegace byl okamžitě informován první místopředseda Jozef Valo za přítomnosti některých dalších členů předsednictva a generálního tajemníka NS.

Nato byla delegace ve složení, jak výše uvedeno, informována prvním místopředsedou parlamentu Jozefem Valo v krátkosti o průběhu jednání pléna NS a bylo jí sděleno, že je tato delegace opět pověřena plénem NS doručit na sovětské velvyslanectví dopis pléna NS Nejvyššímu sovětu SSSR. (Dopisy stejného znění se doručí na ostatní velvyslanectví pěti zúčastněných států.) Kolem druhé hodiny se delegace ve stejném složení opět odebrala na sovětské velvyslanectví, kde jí bylo sděleno, že ani velvyslanec ani nikdo ze zodpovědných pracovníků velvyslanectví není k zastání. Po chvíli čekání byla přijata třetím tajemníkem sovětského velvyslanectví Starikovem. Tomuto pracovníku byl odevzdán dopis pléna NS a bylo přitom zdůrazněno, že tento druhý dokument je dokumentem, který přijalo plénum Národního shromáždění (na rozdíl od dokumentu, který byl předán v dopoledních hodinách a který byl stanoviskem předsednictva NS, které když nezasedá plénum NS, mluví jménem NS). Dále bylo sděleno, že tento dokument, který je právě předáván, byl schválen 169 přítomnými poslanci, což je kvalifikovaná většina Národního shromáždění. Pracovník sovětského velvyslanectví Starikov přislíbil, že dopis předá velvyslanci a na opětovnou žádost o volný návrat delegace do budovy parlamentu sdělil nám dvě telefonní čísla, na která máme zavolat v případě obtíží při návratu. Delegace při vstupu do parlamentu měla již volný průchod.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP