Čtvrtek 22. srpna 1968

[V.] Kaigl: Soudružky a soudruzi, celé dnešní odpoledne jsem jednal se styčnými důstojníky pro budovu NS. Výsledek je, že do určité míry se začínají poměry normalizovat. Všech pět našich delegací, které byly vyslány na velvyslanectví, se bez problémů vrátilo zpět. Podařilo se nám prosadit přístup některých poslanců a pracovníků KNS. Probíhá jednání o generálním řešení přístupu poslanců a pracovníků KNS, popř. i novinářů do budovy.

Čekáme, že přijde plukovník, který je vrchním rozhodujícím činitelem. Styční důstojníci si stěžovali, že někdo z balkónu v prvním patře hovořil k Pražanům. Našim pracovníkům jsme tlumočili, aby to nedělali.

Bez problémů bude zajištěno plynulé zásobování potravinami a nápoji a všeho, co potřebuje naše restaurace. Probíhá též přísun přikrývek, nebude-li vyřešena otázka volného odchodu poslanců.

Zástupce redaktorů: Vrátil jsem se z města. Václavské náměstí je úplně prázdné. Po městě jsou malé hloučky lidí. Nároží jsou polepena plakáty - Nenechejte se vyprovokovat, Občané nechoďte na Václavské náměstí, je to provokace, která má stát životy, varujte mládež, ať tam nechodí, ať se rozejde. To vše je výzva legálního rozhlasu. (Potlesk.)

[J.] Lochner [LOCHNER, Josef; nar. 31.5.1930; horník. místopředseda ČNR.]: Mluvil jsem před chvíli s předsedou ÚRO s. Poláčkem. Chci vás informovat o generální stávce. ÚRO je ve spojení se svými organizacemi a vydala provolání, aby byly vytvářeny stávkové výbory a byly připraveny pro případ generální stávky. Zatím nebylo rozhodnuto, kdy má být stávka zahájena. Bude zahájena podle pokynů tak, aby mohla proběhnout při zabezpečení všech důležitých věcí pro život našeho lidu.

[T.] Spáčil: Mám dotaz, zda opatření, která jsme udělali pro osvobození našich předních vládních a stranických činitelů, jsou plněna. Zda by totiž předsednictvo nemělo přijít s návrhem k rozhodnějším opatřením, aby se tito funkcionáři dostali z vazby.

[J.] Valo: Co je v lidských silách, budeme podnikat. Každý náš krok bude veden k tomu, aby naši soudruzi, kteří jsou internováni, se dostali na svobodu. Nepomohou velká slova. Bude třeba se toho dožadovat stále na sovětských vojenských nebo civilních orgánech.

Nyní máme velkou pomoc ve XIV. sjezdu KSČ. To je největší činitel v koordinaci s námi a s prezidentem republiky k tomu, aby se naši soudruzi dostali na svobodu. Vyžaduje to od nás plnou jednotu a nekolísat. Je třeba, aby nám vešlo do krve, že s nikým nebudeme diskutovat o činitelích a představitelích Československa. Máme jak stranické, tak i státní orgány a na tom nebudeme nic měnit. Pro nás je předseda vlády Černík, generální tajemník strany Dubček, prezident republiky Ludvík Svoboda, předseda NS Smrkovský a předseda NF Kriegel. Je třeba stát všude jednotně a nepřipustit žádné zakolísání.

Dosud ještě nikdo nevystoupil s tím, aby prezentoval nějakou novou vládu. Nepředstoupil proto, že není. Kdyby byla, tak bychom se už dávno dověděli jména, poněvadž by to potřebovali jako prapor, pod kterým by šli, a dokazovali svoji oprávněnost k zásahu. To není. A já znovu říkám, že nikdy jsem nebyl tak hrdý na český a slovenský lid jako nyní, že se nenašel nikdo, kdo by zradil.

Proto znovu říkám, že budeme dělat všechno, abychom ty naše soudruhy, které považujeme za naše vedoucí, dostali mezi nás, aby mohli s námi společně řešit problémy, které před námi stojí.

[J.] Zedník: Po zkušenostech [z] včerejších opatření, která vypadala nadějně, že budeme mít svobodný přístup, doporučuji vám všem, abyste se obětovali tuto noc a setrvali všichni na půdě Národního shromáždění, zejména když byly zabezpečeny aspoň některé technické podmínky, které jsme pro tuto noc provedli. Velmi snažně vás prosíme, abychom byli zítra tak akceschopní, jako jsme byli dnes.

[Š.] Kuropka: Plně souhlasím se vším, co říkal soudruh místopředseda. Přesto všechno myslím, že soudruzi, kteří jsou internováni, jsou poslanci Národního shromáždění a že byla zásahem okupačních vojsk porušena poslanecká imunita. Doporučuji zvážit, jestli by nebylo možno i touto cestou, buď delegací nebo výzvou, žádat velitelství vojsk o jejich propuštění, neboť zasedáme a žádáme, aby tito poslanci mohli s námi spolupracovat.

[J.] Lacina: To, co říká s. Kuropka, jsme zdůraznili velvyslanci Červoněnkovi, že se jednalo o porušení práv poslanců, vybavených poslaneckou imunitou. Resumé, které jste slyšeli, zahrnovalo i tuto otázku. Z naší strany vůči sovětské straně není možno v současné době učinit žádná opatření. Není také známo, že dosud velvyslanec Červoněnko nepodal zprávu Národnímu shromáždění, jak slíbil, na telefonní číslo, které jsme mu dali. Nezprostředkoval styk se zástupci velení vojsk, která okupovala Československou republiku. Z hlediska této věci byly z naší strany učiněny patřičné kroky. Možná bude nutno to znovu opakovat.

[A.] Žiak: Vážení přátelé, naše dnešní plénum se sešlo především proto, aby se setkalo s vládou, aby vyslechlo reprezentanty naší vlády, jejich zprávy o vnitřní a mezinárodní situaci. Víme dobře, že jsme obklíčeni, přístup nebyl umožněn, a tím se vysvětluje, že vláda mezi nás nepřišla. Zdá se mi, že se tohoto základního tématu nemůžeme zříci, ale kontakt s naší legální vládou potřebujeme.

Proto doporučuji, abychom v dané situaci, kdy se ukazuje, že se trochu legalizují poměry příchodu a odchodu do parlamentu, při prvé příležitosti poprosili vládu, aby do pléna parlamentu přišla. Doufám, že tam dostaneme odpovědi i na některé poznámky nebo odpovědi zástupců velvyslanectví na naše mínění, že jde o okupaci. Všude je řečeno, že to není žádná okupace, neboť vojska přišla na naši ochranu na základě pozvání části ústředního výboru, části vlády a některých poslanců.

Doufám, že právě ze strany vlády budeme moci dostat odpověď, na jakém základě okupační vojska používají tento argument, že obsazení ČSSR není okupací a nezákonným aktem.

V našich národních dějinách se národ ještě tak nesjednotil, jako je sjednocen nyní okolo vedení, progresivního vedení KSČ v čele se s. Dubčekem. Dnes v předsednictvu se vyskytla otázka, že na včerejším zasedání části ústředního výboru KSČ byl čten dopis signatářů Varšavského dopisu adresovaný ústřednímu výboru KSČ, v kterém je vysvětlen fakt, proč se celá tato okupace, možno říci agrese, proti naší republice děje.

Nebylo takové národní a politické jednoty, jako dnes. Zdá se mi, že tento spor, který se odehrává především na půdě komunistických stran, je třeba domyslet, že se týká všech našich občanů, i nás poslanců nekomunistů, že bychom měli plné právo, abychom byli seznámeni s obsahem tohoto dopisu, abychom se vyznali v té situaci.

Důstojníci těchto armád říkají: u nas rozkaz! Když budeme znát obsah jejich zdůvodnění, naše argumentace bude lepší a věcnější, než byla dosud. Kdyby nás nemohla vláda informovat, aby činitelé z ÚV KSČ, ke kterému máme opravdu důvěru, nás poslance případně i naše občany informovali.

[V.] Hrabal: Domnívám se, že je velmi důležité, aby plénum NS bylo neustále usnášeníschopné. Z toho, co zde bylo řečeno o návštěvě na velvyslanectvích některých mocností, je vidět, že tyto mocnosti jsou překvapeny, že plénum NS v dostatečném počtu zasedá.

Navrhuji proto, aby do tisku a rozhlasu byla dána znovu výzva, aby všichni poslanci, kteří mohou, se dostavili do Prahy do KNS, aby se nestalo, že bychom nebyli schopni jakéhokoliv usnášení. [Opravena chybná formulace v zápise "... aby se nestalo, abychom nebyli neschopni."]

Je známo, že dnešního dne mělo dojít k zatčení některých dalších vedoucích činitelů. Náš pohyb mimo budovu NS je snad možný přes bránu, ale není zajištěno, že během pobytu venku nebude někdo zadržen nebo mu znemožněn návrat.

Proto návrh na tuto naléhavou výzvu a současně žádost, aby nikdo z budovy parlamentu neodcházel.

[J.] Paulík: Ztotožňuji se s návrhem a doporučuji, aby obyvatelstvo bylo ujištěno sdělovacími prostředky, že existuje parlament, že je usnášeníschopný a že zasedá. Tím se ulehčí situace ve vztahu obyvatelstva k okupačním vojskům a bude lehčeji zvládnutelná.

[V.] Macho: Obrátili jsme se na velvyslanectví pěti států. Máme však další přátelské země. Bylo by vhodné, aby naše delegace seznámily s naší situací země, jako je Jugoslávie a Rumunsko a daly jim kopii našeho dopisu a objektivně je informovaly o naší situaci. (Potlesk.)

[V.] Sopr: Ještě chybí někteří poslanci v prezenci. Bylo by třeba prezenci doplnit.

[V.] Kaigl: Je potvrzena zpráva o ultimatu, které dalo spojené velení. Jestliže do 18 hodin nebude vytvořena vláda a vedení strany, v nichž nebudou s. Dubček, Smrkovský, Špaček, Kriegel a Císař, bude v 18 hodin vyhlášeno stanné právo. Proto je třeba zůstat v zasedací síni do 18 hodin. Soudruzi připravují návrh, který bychom zde projednali.

Kromě toho bude třeba svolat ještě jedno zasedání. Jestliže se vše podaří, dostaví se sem delegát XIV. sjezdu. Paralelně mimo XIV. sjezd probíhá jakési zasedání starého ÚV.

[J.] Turečková: Pod dojmem toho, co bylo řečeno s. Žiakem, by nebylo právě moudré, abychom trvali na příchodu členů legální vlády do naší budovy.

[J.] Valo: Vláda se nemohla dostavit, protože se sem nemohla dostat. Totéž se stalo zástupcům MZV. Jsem opačného názoru a toto pozvání má platit dále. Nežádáme, aby sem přišla celá vláda, zvláště když se ukáže pravdivá zpráva o ultimatu. Je třeba, aby k nám přišel odpovědný člen vlády.

[J.] Katolický: Mám připomínku. Hovoříme pořád o naší vládě. Máme tam internované dva místopředsedy a poslance - s. Hamouze a s. Štrougala.

[Z.] Závodská: Když s. Kaigl zde hovořil o ultimatu a byla zde také diskuse o zesílení tlaku k tomu, abychom přispěli k osvobození s. Dubčeka, Smrkovského, Kriegla a dalších, měli bychom přijmout silnější opatření. Jestliže mluvíme o akční jednotě celého národa a všech vrcholných orgánů, jsem pro to, aby se náš parlament připojil k usnesení delegátů XIV. sjezdu. Nebudou-li tito do 24 hodin propuštěni, měla by být v rozhlase uveřejněna výzva, že podporujeme uskutečnění generální stávky všeho lidu [V zápise termín "celého lidu".] v pátek ve 13 hodin. [Celý odstavec zatržen po straně modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: Nehrajme si, že když oni nám dávají ultimatum, že my jim je také dáme. Zde je strašný rozdíl v postavení, jaké máme. Když oni dávají ultimatum, my se máme ještě více sjednotit, aby se do našich řad nedostali. Nevíme, co ještě sjezd, tak předem nemůžeme souhlasit. Nejprve musíme mít na papíře to, co sjezd k této věci řekl. I bez sjezdu můžeme říci naše stanovisko, které jsme řekli tím, že neuznáváme žádnou jinou vládu a jiné vedení strany než to, které jsme zvolili a kterému jsme odhlasovali důvěru.

[M.] Závacká: Stojíme za tím, že klid je naší největší zbraní. Setrvat v práci. Jak lidé nebudou pracovat, budou stávkovat, půjdou do ulic, a to nechceme. Stojíme za tím, co jsme od začátku prohlašovali, a nelítejme od pangejtu k pangejtu.

Pokud budou naši činitelé parlamentu ve styku s představiteli nejvyššího velení, je potřeba je přesvědčit o tom, že tato záležitost okupování naší země je záležitost jakou svět v historii nepoznal - okupování země spřátelenou zemí se nikde neděje. Je třeba, aby si tito činitelé uvědomili, že je potřeba je důrazně přesvědčovat.

[J.] Turošík: Komu bylo postaveno toto ultimatum? Má-li být nová vláda, musel by prezident někoho pověřit sestavením nové vlády. Kdo dostal ultimatum?

[L.] Dohnal: Máme prý ještě setrvat do 18 hodin na místě, s. Kaigl ještě některé věci upřesňuje. Někteří poslanci připravují stanovisko.

[M.] Hejlová: Místopředseda Valo říkal, že má domluveno s prezidentem Svobodou, že se ve večerních hodinách spojí. Bude-li možné udělat nějaké další opatření ve prospěch internovaných, ve prospěch činitelů našeho státu, jistě se dohodnou. My jsme ochotni a jsme tady k dispozici se sejít a se vším důrazem to podpoříme.

[J.] Valo: Soudruh Svoboda prohlásil, že ho nikdo nedonutí, aby jmenoval jinou vládu než tu, která byla před konfliktem. Bylo by nemístné, abych ho žádal o jeho stanovisko. Myslím, že je tak seriozní člověk, že když řekl bez nátlaku, že nebude jmenovat novou vládu na žádost kohokoliv, můžeme mu věřit, že to dodrží.

Pokud jde o otázku zatčených, mohu s ním znovu mluvit, co v té věci dělal a jaký dostal příslib. Abychom však nemysleli, že soudruh prezident může víc než my. Ukázalo se, že víc toho nemůže. Nemá ani možnost, aby se obrátil přímo k národu, i když hovoří ve prospěch zachování míru apod.

Prosil bych souhlas, že uznáváme vládu Černíka. (Potlesk.)

[V.] Hrabal: Vzhledem k tomu, že okupační mocnosti připravují určitou eskalaci nátlaku na parlament a na všechny ústavní činitele, aby byla vytvořena u nás nová vláda, navrhuji, aby předsednictvo NS připravilo dopis pro všechny parlamenty světa, kterým proti tomuto nátlaku protestuje.

[L.] Dohnal: K tomu jsem před chvílí říkal, že se jisté stanovisko připravuje, s nímž budeme každou chvíli seznámeni a k němuž se vyjádříme.

[Š.] Kuropka: Jakmile dojde k vyhlášení stanného práva a použije se síly při našem odvozu, jak se zachováme?

[L.] Dohnal: To je vážná otázka, nad kterou se musíme v předsednictvu poradit. Měli bychom zde vyhlásit, že ani jeden poslanec budovu parlamentu neopustí dobrovolně. Když, tak společně. Má někdo jiný názor? (Nikdo se nehlásil.) Kdo s tím souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.) Přijato jednomyslně.

[V.] Kučera: Je třeba si uvědomit, v jaké jsme situaci. Máme ještě nyní možnost sdělovacích prostředků, kterou za půl hodiny nemusíme mít. Můžeme se tedy sjednotit na určitém názoru, co podnikneme. Musíme si však uvědomit, že musíme urychleně promyslet jednu, dvě nebo tři alternativy, co říci lidem, co mají dělat, když nám znemožní ústavní práci a vyhlásí novou vládu. Lid na to musí reagovat, musí se za nás postavit. Jestliže se nepostaví, pak jsme to prohráli. Potom by byla oprávněná generální stávka, která by byla proti nové vládě, která by nebyla v souladu s jmenováním prezidenta a našeho parlamentu.

Je třeba promyslet urychleně tři alternativy, co dát lidem, jak se mají zachovat, když bude proveden nátlak na parlament, a ten můžeme čekat. Doposud jsme dostávali spojení se sdělovacími prostředky, ale to za chvilku nemusí být. Musíme si uvědomit, co dále, jak národ řídit.

Je třeba, aby se urychleně sešlo předsednictvo, promyslelo tři alternativy a dalo je k projednání plénu NS.

[V.] Krejčí: Měl jsem na mysli to, co posl. Kučera. Slyšeli jsme od posl. Gudricha, že nepřijali na velvyslanectví NDR pro německý parlament žádnou naši výzvu. Doporučuji, abychom ji přeložili do němčiny a vysílali v rozhlase pro celý německý národ.

[R.] Géryk: Chtěl bych navázat na vystoupení, které jsem měl na stranické skupině, trochu z jiného hlediska. Spojenci, kteří jsou na našem území, jsou ve velmi svízelné situaci, vycházíme-li ze všech faktů, o kterých se jednalo již dříve a o kterých se jednalo i dnes.

Dosud se jim nepodařilo ustavit novou vládu. Nenašel se nikdo, kdo by k tomu dal souhlas, pod dojmem velké jednoty našeho lidu. Je otázka, zda ustoupí spojenecká vojska, nebo ne a do jakých krajností mohou vést své akce.

TASS vydal oficiální prohlášení: "Jak bylo oznámeno v Sovětském svazu, Sovětský svaz a další spojenecké země vyhověly žádosti stranických a státních činitelů ČSSR..." Sovětský svaz vyhověl. My tyto činitele však zatím neznáme.

Dávám v úvahu, zda by nebylo správné přijmout takové stanovisko NS, že žádáme právě proto, že Sovětský svaz naletěl - s odpuštěním -"na lep", protože se sami přesvědčili, že taková situace není, naopak vidí jednotu národa, rozhodně museli podlehnout nesprávným informacím právě od lidí, o kterých tvrdí, že zde existují. Ať tedy vyvodí z toho pro sebe důsledky, aby odsoudili tyto činitele, kteří nesprávně informovali spřátelené země a na základě této skutečnosti, která zde dnes existuje, pro sebe přijmou vlastní závěry. Mám tím na mysli nechat okénko pro jejich diplomacii, abychom jim umožnili vycouvat ze situace, do které se dostali, ať již jsou tam příčiny další, o kterých se jen domníváme.

[I.] Skála: K námětu posl. Géryka chci říci, že naše NS ve všech svých dosavadních jednáních a ve všech dokumentech jednalo zásadně, rozhodně, ale svrchovaně moudře, volilo formulace velmi uváženě, formulace, které nebyly silné a halasné ve slovech, ale rozhodné a důstojné. NS dokonce uvažovalo o tom, zda by se nemělo obrátit na RB OSN, ale právě z těchto důvodů, aby se neuzavřela možnost, aby si pět mocností uvědomilo, co udělaly a měly možnost couvat, jsme k takovým krokům nesáhli. Obracíme se na ně, aby měli možnost řešit věci sami a této možnosti využili.

V tomto okamžiku, kdy vyhlašují ultimatum, přistoupili k eskalaci. Za této situace nechť si diplomatickou cestou hledají možnosti sami. Nemůžeme dělat nic jiného než trvat zásadně, klidně a důstojně na všech stanoviscích, která jsme dosud přijali.

[J.] Lacina: Vzhledem k tomu, že se nepodaří vyslat delegaci na jugoslávské a rumunské velvyslanectví, doporučuji telefonicky nebo běžným spojením seznámit tato velvyslanectví s obsahem našich dopisů, které jsme předali ostatním velvyslanectvím socialistických zemí. Považujeme za nutné, aby seznámila s tímto stavem své občany. I z hlediska morálního je naší povinností je s tím seznámit.

[?] [Poslankyně tohoto jména ve čtvrtém volebním období NS neexistovala.]: Mám dotaz, zda by se nedala prostřednictvím těchto velvyslanectví doručit naše rezoluce parlamentu NDR, poněvadž oni ji nepřijali.

[J.] Valo: Musím se poradit se s. Svobodou, zda máme opis našeho podání dát Jugoslávii a Rumunsku. Pravděpodobně s tím bude s. Svoboda souhlasit. Nesouhlasil by s tím dát to některým jiným mocnostem, mimo snad tyto dvě socialistické. [Dopis (publikován jako dokument č. 10), který byl podepsán J. Valo, vysvětloval postoje NS k okupaci a důvody, proč byla přijata a odeslána zastupitelským úřadům pěti zemí Varšavské smlouvy protestní prohlášení (dokumenty č. 6 a 7). Dopis spolu s těmito prohlášeními byl zaslán velvyslancům Rumunska, Jugoslávie, Albánie, Čínské lidové republiky, Mongolské lidové republiky, KLDR, VDR a reprezentaci Fronty národního osvobození Jižního Vietnamu, velvyslanci Kubánské republiky.]

Pokud se týká spekulace, jak bychom toto naše stanovisko k nepřijetí naší rezoluce zástupci nebo představiteli NDR oznámili, nespekulujme. Rozhlasovou vysílačku, která by to mohla do východního Německa říkat, nemáme. Za druhé oni mají stále možnost, aby to překroutili.

S. Machačová ví tolik o ultimatu jako my, že to slyšela, a řekla taktéž, že není z hodnověrných pramenů, že to nemůže ani vyvrátit, ani potvrdit, avšak je též toho názoru, že není vyloučeno, že je tu tlak k tomu, aby vláda byla, poněvadž je pro varšavské spojence situace strašně nepříjemná a ještě se Quisling nenašel. Soudružka Machačová řekla, že jednají s některými lidmi, ale že osobní výpovědi těchto lidí ještě nemají a nevím, zda je vůbec budou mít. Nechtěla do telefonu hovořit, o koho se jedná, ale přislíbila, že zítra v 9 hodin pošlou zástupce vlády sem do parlamentu, aby nás vláda informovala o tom, co podniká a abychom si vyměnili názory a dohodli se o společném postupu.

Děkuji. Kdyby něco bylo, tak vás svoláme. Snažili jsme se dělat všechno možné, abyste tu mohli přenocovat. Neopouštějte tuto budovu.

[J.] Lacina: Je třeba, aby tisk a ostatní sdělovací prostředky nezveřejňovaly hodinu, kdy se co začíná a kdy sem má přijít zástupce vlády.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 7/1-16/2ž, (29 stran).

5

1968, 22. srpen (čtvrtek), Praha. - Záznam o jednání 85. schůze předsednictva NS (2. část).

[Začátek: 18.00 hod.

Ukončení:?

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Obsah jednání:

1. Informace o uspořádání služeb v Kanceláři NS.

2. Otázka rezoluce adresované OSN - diskuse a konzultace.

3. Informace o připravovaném vystoupení ministra zahraničních věcí J. Hájka v OSN.

4. Sdělení o vyhlášení stanného práva okupační armádou.

5. Prezidentu republiky sdělen telefonicky obsah pozdravného dopisu, který by mu měla předat tříčlenná delegace.

6. Nedostatky v práci Kanceláře NS.]

Přítomni: 16 členů předsednictva NS.

Soudruh docent Kaigl podal informaci o uspořádání služeb v KNS (dle přílohy). [Příloha není k nápisu připojena. Jednalo se o přechodné zrušení dosavadní struktury Kanceláře NS. s přihlédnutím k nutnosti zajistit aktuální potřeby NS a jeho členů bylo vytvořeno šest útvarů: organizační, informační, bezpečnostní, tiskový, správní a technický, který zahrnoval stenografickou a písařskou službu včetně rozmnožovny.]

Soudruh Valo informoval o jednání se soudruhem prezidentem Ludvíkem Svobodou v otázce rezoluce NS Organizaci spojených národů. Soudruh prezident nedoporučuje odeslání této rezoluce, protože by to mohlo být použito jako dokladu o oprávněnosti zásahu. Současně upozornil, že by to mohlo mít nedozírné následky a připomenul události v Maďarsku. Je třeba odmítnout jakékoliv domlouvání s cizími státy, je třeba jít svou vlastní cestou a nehledat spojence v kapitalistických státech. Soudruh Valo s tímto stanoviskem prezidenta republiky souhlasí a doporučuje, aby rezoluce nebyla odesílána.

Soudruh Poledňák doporučuje, aby v případě, že by rezoluce byla přijata, byla konzultována s vládou republiky a doporučuje předsednictvu NS, aby se pokusilo navázat styk s vládou, protože dosud styk nebyl uskutečněn. Rezoluce by mohla být připravena pro nejkritičtější okamžik.

Soudruh Valo sdělil, že se předsednictvo NS pokusilo navázat spojení s vládou. Pokud jde o rezoluci, znovu doporučuje, aby nebyla připravována.

S. Hofman souhlasí se s. Valo.

Soudruh Bichler souhlasí se s. Hofmanem a s. Valo a upozornil na tu skutečnost, že by se OSN mohla usnést na intervenci. A to by znamenalo konflikt.

Soudruh Maxa [MAXA, Hubert, CSc., nar. 23.10.1925; politický tajemník předsedy NS: pracovník Kanceláře NS (FS) od 15.6.1968 do 5.1.1970 (pracovní poměr zrušen podle § 53, odst. 1c zákona č. 153/1969 sb. - hrubé narušení společenského řádu).] doporučuje, aby se rezoluce připravila, protože ministr Hájek v OSN vystoupí jménem ČSSR [Od slov "aby se rezoluce" podtrženo modrou propisovací tužkou; navíc zatrženo stejným způsobem po straně.] a je třeba mu dát mandát, aby hovořil jménem naší vlády, našeho lidu.

Soudruh Beer sdělil, že soudruh ministr Hájek ještě neodletěl z Jugoslávie a doporučuje, abychom byli připraveni soudruha Hájka podpořit. [vyjádření F. Beera zatrženo po straně modrou propisovací tužkou.]

Soudruh Valo upozorňuje na to, že NS trvá na zákonné československé vládě, jinou vládu neuznává a ministr Hájek je členem té vlády, kterou NS uznává a podporuje, a to musí stačit.

Soudruh dr. Holub [HOLUB, Rudolf, JUDr., nar. 17.4.1929; vedoucí oddělení stížností KNS; pracovník Kanceláře NS (FS) od 1.11.1952 do 28.2.1970 (uvolněn z organizačních důvodů).] informoval, že okupační armáda vyhlašuje stanné právo.

Bylo doporučeno tuto informaci ověřit.

Soudruh Poledňák připravil rezoluci Národního shromáždění pro případ vyhlášení stanného práva. Rezoluce byla přijata a doporučena k projednání plénu Národního shromáždění. [Text rezoluce se neobjevil na programu plenární schůze NS. Jeho znění není dochováno ani v podkladovém materiálu P-NS či NS.]

Soudruh Valo se informoval u prezidenta republiky o tom, zda je okupační armádou vyhlášeno stanné právo. Soudruh prezident sdělil, že mu nic není známo. Současně byl soudruhu prezidentovi přečten pozdravný dopis poslanců Národního shromáždění republiky Československé. Soudruh prezident poděkoval všem za slova uznání a podporu, kterou mu NS vyslovuje (Opis dopisu přiložen.) [Znění dopisu schválené usnesením P-NS číslo 817 mělo být ještě předloženo ke schválení plenární schůzi. Jeho text byl publikován jako dokument č. 9. Citovaným usnesením P-NS bylo schváleno i složení tříčlenné delegace. Dopis byl osobně předán až po návratu L. Svobody z Moskvy.]

Byla ustavena tříčlenná delegace, která s dopisem pojede na Hrad. Členy delegace jsou ss Závodská, Kozák, Perkovič.

Soudruh Bichler upozornil, že je třeba, aby KNS pracovala kvalitně a uvedl příklady, kdy došlo k závadám.

Schůze skončila, členové předsednictva se odebrali na jednání pléna Národního shromáždění. [Předsednictvo NS jednalo v době konání plenární schůze (začátek v 16.40 hod), a proto zřejmě nebyl pořízen stenografický zápis.]

Záznam pořízený tajemníkem předsednictva NS O. Kučerou a jím také ověřený; prvopis, (2 strany).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP