Pátek 23. srpna 1968

[J.] Valo: Nyní jde o to, zda zveřejnit či nezveřejnit.

[ A.] Poledňák: Můžeme na tom ještě pracovat, ale pořád se domnívám, že Národní shromáždění má veřejné stanovisko zaujmout.

[J. Valo?]: Musíme brát v úvahu, že tam jsou noví členové, a protože prezident republiky a vláda se neztotožňuje s naším názorem a protože prezident požaduje, aby NS nepřijímalo do návratu žádné usnesení, měli bychom nějak vyjádřit tu víru, pokud jde o ty tři nebo čtyři, které bychom tam uvedli. Můžeme za ten odstavec dát větu, že věříme, že s. Svoboda, s. Husák a s. Dzúr jako členové nově zvoleného ÚV v intencích dosud přijatých přispějí k úspěšnému řešení, takže bychom tam vyslovili aspoň ta nová jména a tím se podle mého názoru nejlépe přihlašujeme k nově zvolenému ÚV KSČ. Co tomu říkáte?

[A.] Poledňák: Chtěl bych, abychom se na to ještě podívali.

[J.] Valo: Ano, ale abychom jmenovali ty tři a tím do jisté míry vyslovíme i souhlas s nově utvořeným ÚV. O těch druhých nebudeme nic mluvit.

[A.] Poledňák: Doporučuji zaprotokolovat, že předsednictvo NS usilovalo o spojení s Moskvou, aby tuto zprávu předala prezidentu republiky, bohužel spojení s Moskvou bylo přerušeno; za druhé, že usilovalo o spojení s Bratislavou, kde podle sdělení místopředsedy vlády Hamouze mělo letadlo přistát, aby přijalo na palubu s. Husáka, avšak i toto telefonické spojení s Bratislavou nebylo možno dosáhnout, bylo přerušeno. (Souhlas.)

Dále doporučuji, abychom se dohodli, zda a kdy se sejde plénum NS; do té doby by měla tříčlenná komise pod vedením s. Macka zredigovat ten text.

[J.] Valo: Doporučuji vyčkat se svoláním pléna NS, dokud nedostaneme od Hamouze nebo od členů vlády zprávu, že přicházejí. Můžeme říci, že jsme požádali vládu, aby přišla, že pracuje na zprávě a že svoláme soudruhy na zasedání pléna, jakmile ji vláda bude mít.

[A.] Poledňák: Doporučuji, aby právníci ještě posoudili naléhavost, zda na dobu nepřítomnosti hlavy státu má NS prohlásit, že bere na sebe její povinnosti. (Hlasy: Povinnosti přecházejí na vládu jako kolektiv a jmenování vlády přechází na NS.)

[M.] Miková: Když s. Hamouz sedí na Hradě, jistě je pověřen tím úkolem.

[A.] Bichler: To je třeba jenom v případě, že prezident není schopen vykonávat svou funkci.

[L.] Dohnal: Doporučuji, aby to právníci ještě přezkoumali. Zhruba je to vypracováno a plénum by se sejít mohlo.

[J.] Valo: Mám obavu, že to bude nekonečná diskuse.

[L.] Dohnal: To musíme usměrnit.

[J.] Valo: Víte, že dovedu usměrňovat přísně, ale dosud se to nepodařilo. Nevíme, s jakým podkladem jela delegace do Moskvy, podklady dala vláda a nás bude zajímat, s jakými instrukcemi tam jela, jaké hranice pro jednání byly stanoveny. Proč máme říkat plénu polopravdy, když za jednu nebo dvě hodiny můžeme říci plnou pravdu.

[L.] Dohnal: Třeba se sem vláda nedostane ani do 4 hodin.

[A.] Žiak: V nejhorším případě to mohou namluvit na pásek a pak si to pustíme.

[A.] Poledňák: Soudruhu místopředsedo, přesto doporučuji, aby se plénum NS sešlo, abychom nečekali na vládu. Máme k projednání dopis, který je adresován novému ústřednímu výboru strany, nemá být zdržován, má být schválen a publikován, uznáváme-li to za vhodné, můžeme přidat ještě nějaké informace.

[J.] Valo: Nevím, zda jednání máme absolvovat po částech. Když jednání zahájíme, nemůžeme zabránit, aby poslanci nezačali hovořit o tom, co se stalo.

[A.] Žiak: Řekneme jim, že se o těchto věcech bude mluvit později.

[J.] Valo: Oni o tom budou hovořit stejně.

[A.] Žiak: Myslím, že na programu máme návrh s. akad. Macka a dále se nemusí jít.

[J.] Valo: Prosím, aby se předsednictví ujal jiný předseda.

[L.] Dohnal: Není důvodu, proč bys neměl předsedat.

[A.] Žiak: Máš naprostou důvěru.

[J.] Valo: Soudruzi, já nemusím vždycky předsedat.

[J.] Lacina: Soudruhu místopředsedo, žádám, aby se předsednictvo sešlo a případně, že není jednotný názor, aby hlasováním rozhodlo, jak dále postupovat. Ostatní poslanci jsou dole a čekají na zahájení pléna.

[J.] Valo: Svolejte je dohromady a přikročíme tedy k zahájení pléna.

[J.] Macek: Nevím, jak jste se dohodli, pokud se týče provolání. Mám je připravit i s doložkou, kterou dal místopředseda Valo?

[J.] Valo: Ano. Pokud jde o plénum, mám obavy, aby to nebyla anarchie.

Stenografický zápis, prvopis s ověřením jednotlivých turnusů podpisy J. Valo a ověřovatele předsednictva NS V. Macho, turnus 1/1-14/2ž, (33 stran).

8

1968, 23 srpen (pátek), Praha. - Zápis jednání 26. plenární schůze NS (3. část)

[Začátek: 10.57 hod.

Ukončení: 12.08 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS a Josef Zedník, místopředseda NS.

Obsah jednání:

1. Projednání a schválení dopisu adresovaného ÚV KSČ zvolenému na XIV. sjezdu (jehož text předložilo předsednictvo NS).

2. Informace k odletu prezidenta do Moskvy a k stanovisku předsednictva NS v této záležitosti.

3. Diskuse k situaci vzniknuvší tím, že prezident opustil území republiky přes nesouhlas předsednictva NS a bez předchozí konzultace.

4. Schvalování textu prohlášení NS k odjezdu prezidenta L. Svobody.

5. Text děkovného dopisu adresovaného pracovníkům sdělovacích prostředků.]

[J.] Valo: Soudružky a soudruzi, mám obavy, když zahajuji, protože obyčejně je neobyčejná disciplína. Doufám, že nyní budou soudruzi disciplínovaní, protože mám opravdu velmi vážné některé věci, které je třeba vám sdělit. Proto bych vás prosil o větší disciplínovanost než dosud. (Hlasy: V čem?) Při hlášení se o slovo, neskákat jeden druhému do řeči atd., neopakovat to, co už bylo řečeno.

Soudruzi, přítomno je 170 poslanců a dva členové České národní rady, kteří se trvale zúčastňují naší schůze, protože ČNR se nyní neschází.

Soudruzi, budeme projednávat prvý bod, tj. dopis nově zvolenému ÚV KSČ. [Předložený text odpovídá usnesení P-NS č. 820 ze schůze 23.8. v 8.22 hod.] Dopis přečte s. místopředseda Žiak. (Hlasy: Dopis máme.)

[A.] Žiak (čte): "Dopis NS ústřednímu výboru KSČ zvolenému na XIV. sjezdu KSČ dne 22. [Původně napsáno datum 21. srpna, strojem opraveno na 22.] srpna 1968. V Praze dne 23. [Původně napsáno datum 22. srpna, ručně opraveno na 23.] srpna 1968.

Vážení soudruzi! S upřímnou radostí jsme přijali zprávu o zasedání XIV. sjezdu KSČ."

Doporučoval bych, abychom to nahradili KSČS, protože u nás to takto označujeme. Souhlasíte? (Souhlas.)

"Jeho delegáti reprezentují plnoprávně zvolené zástupce stranických organizací a jejich rozhodnutí jsou platnými stranickými dokumenty. Národní shromáždění, poslanci všech stran NF se celým srdcem staví za politické prohlášení XIV. sjezdu. Zjišťujeme v něm pokračování politické linie lednového pléna ÚV KSČ obohacené o všechny pozitivní rysy demokratického socialismu, v kterých se v souladu s aktivním programem KSČS uplatňují demokratické a humanistické tradice národů naší socialistické vlasti. Ztotožňujeme se plně s vámi v hodnocení současné situace. Odmítáme hrubé porušení suverenity našeho státu vpádem okupačních armád. Žádáme jejich okamžitý odchod a plné uplatnění všech legálních ústavních orgánů státu.

Pozdravujeme nový ústřední výbor KSČS. Respektujeme vás jako nejvyšší orgán strany.

Věříme pevně, že vaše činnost bude dále rozvíjet demokracii naší socialistické společnosti, že se bude opírat o úzkou spolupráci se všemi stranami a společenskými organizacemi Národní fronty, že bude získávat svou každodenní socialistickou politikou všechny občany naší země, že bude dbát o to, aby socialismus měl u nás lidskou tvář. Je to jediná cesta k tomu, aby komunistická strana hrála i v dalším vývoji vedoucí úlohu, což si všichni bez rozdílu stranické příslušnosti upřímně přejeme.

Národní shromáždění ČSSR je připraveno dát všechny své síly k tomu, aby novému ústřednímu výboru KSČ pomáhalo v upevnění socialistické zákonnosti a v realizaci občanských práv a svobod, v uskutečňování podmínek pro pokojnou práci a šťastný život našich občanů. Přejeme si, aby pod vedením nového ÚV KSČ se soustředily všechny nejlepší síly naší země k jejímu skutečnému všestrannému rozkvětu.

Přejeme vám, vážení soudruzi, mnoho úspěchů ve vaší odpovědné práci.

Ať žije svobodné, nezávislé, suverenní, demokratické a socialistické Československo! Národní shromáždění Československé socialistické republiky." (Potlesk.)

Chtěl bych dodat pouze tolik, že předsednictvo NS důkladně zvažovalo každé slovo, dokument byl přijat v předsednictvu na zásadě principů politiky Národní fronty, je upřímným výrazem mínění a přesvědčení nejen příslušníků Komunistické strany [v] předsednictvu, nýbrž i příslušníků jiných stran a bezpartijních.

Mám čest doporučit, abyste tento list nově zvolenému ústřednímu výboru Komunistické strany Československa schválili. Děkuji.

[J.] Valo: Děkuji s. Žiakovi. Kdo se hlásí k tomuto dokumentu o slovo? Prosím, abyste uvedli vždycky své jméno, abychom mohli vše stenografický řádně zachytit.

[J.] Katolický: Chtěl bych uvést, že v dokumentu je chyba v datu, a to proto, že ústřední výbor byl zvolen včera, tzn. 22. srpna.

[A.] Žiak: Děkuji, opravuji.

[J.] Valo: Kdo se dále hlásí o slovo? (Nikdo.) Nikdo. Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem dopisu, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji, je někdo proti (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování (Nikdo.) Text dokumentu byl schválen jednomyslně. [Schválený text dopisu byl publikován jako dokument č. 12. Viz přílohu č. 8.]

Přistoupíme nyní k dalšímu bodu našeho jednání, kterým je

II.

jednání soudruha místopředsedy Valo se soudruhem prezidentem republiky a stanovisko předsednictva NS k této věci.

Stanovisko přečte akademik Macek.

[J.] Valo: Jak vám bylo oznámeno, bylo jednáno s prezidentem republiky s. Ludvíkem Svobodou v otázce odchodu s. Svobody mimo hranice ČSSR na jednání s našimi spojenci.

Předsednictvo NS ve svém původním návrhu a stanovisku, které bylo prezidentovi tlumočeno, bylo toho názoru, že s. prezident nemá opustiti ČSSR za této situace a má podniknout všechny možné kroky k navázání spojení pro jednání a případně se tohoto jednání i zúčastnit. [Odstavec zatržen dvojnásobně modrou propisovací tužkou.]

Dnes ráno jsem měl opět rozhovor se s. prezidentem, ve kterém sdělil, že po jednání s vládou se rozhodl odjet společně s členy vlády do SSSR k jednání. V delegaci jsou: s. Svoboda, Husák, Dzúr, Piller, Biľak, Indra a [za] NF Kučera. Kromě toho též doprovod.

Sdělil jsem s. prezidentovi, že předsednictvo NS má odlišné stanovisko, nedoporučuje, aby s. Svoboda opustil ČSSR. [Celá věta podtržena modrou propisovací tužkou; slovo "nedoporučuje" zdůrazněno několikanásobným podtržením.] S. Svoboda řekl, že se na tom již nedá nic měnit, poněvadž jednal s vládou a ÚV KSČ. Neřekl však, se kterým ÚV KSČ [Od "ÚV KSČ" podtrženo modrou propisovací tužkou.] - a že do Moskvy za půl hodiny odlétá.

Poněvadž se chystal k projevu, který jste měli možnost slyšet, znovu jsme jednali o této věci a snažili se spojit s prezidentem. Nepodařilo se ho zastihnout již na Hradě. Hovořili jsme proto prostřednictvím rozhlasu a znovu zdůraznili své stanovisko. Prezident prohlásil, že plně chápe naše stanovisko, ale že podle usnesení vlády do Moskvy má jet. Doufá, že se ještě dnes vrátí a podá NS zprávu o svém jednání.

To je obsah mého telefonického jednání s prezidentem republiky za účasti členů předsednictva NS a jeho znění jsme nahráli na magnetofonový pásek. Nedělali jsme to pro historii, nýbrž abychom si mohli ještě znovu formulaci opakovat.

Prezident prosil, abychom do té doby, než se vrátí, nepřijímali žádné usnesení. [Věta podtržena modrou propisovací tužkou.]

Předsednictvo NS po tomto rozhovoru znovu celou věc projednávalo a zaujalo stanovisko k jeho odchodu, které vám nyní přečte posl. akad. Macek.

[J.] Macek Zpráva z jednání NS:

"Národní shromáždění projednalo informaci o odletu prezidenta republiky Ludvíka Svobody do SSSR.

Předsednictvo Národního shromáždění konstatuje, že nedoporučovalo, aby prezident republiky L. Svoboda v této vážné chvíli opouštěl území republiky. [Předešlé dvě věty jsou opakovaně zapsány jak na závěr listu 2ž, tak na začátku listu 3ž turnusu 3.] Náš lid nezbytně potřebuje za současné situace přítomnost hlavy státu. Delegace, která má za nás v zahraničí jednat bez účasti legálních a doposud stále internovaných představitelů státu, vlády a strany, to je bez soudruha Dubčeka, Černíka, Smrkovkého, Kriegla a dalších, je ve své činnosti vážně ohrožena. [Oba odstavce jsou po straně zatrženy modrou propisovací tužkou.]

Prezident republiky výslovně požádal, aby NS nepřijímalo do návratu žádné usnesení. Národní shromáždění používajíc ústavního práva, vyjádří se znovu k otázce po návratu prezidenta republiky.

Národní shromáždění se plně ztotožňuje s prezidentem republiky, že je třeba zachovat rozvahu, abychom neztěžovali jeho jednání, jež jak sám zdůrazňuje, nesmí vést ke kapitulaci.

Věříme, že soudruzi Svoboda, Husák a Dzúr jako členové ÚV zvoleného na XIV. sjezdu, přispějí ke zdaru jednání v duchu dosavadních zásad a rezolucí XIV. sjezdu KSČ.

Věříme pevně, že jednání povede k nastolení legální vlády ing. Černíka, k uvedení do funkcí soudruha Dubčeka, Smrkovského, Kriegla, Císaře a dalších, k nimž jsme se mnohokrát spolu s naším prezidentem přihlásili."

[J.] Valo: (Po přečtení zprávy z jednání [předsednictva] NS): Děkuji s. Mackovi.

[J.] Kyselý: Na jednom místě se hovoří o stanovisku tlumočeném předsednictvem. Vzhledem k tomu, že Národní shromáždění je svoláno hlavou státu, jen interně můžeme udělat, že předsednictvo nám, plénu, navrhujete, ale oficiálně tu musí vystupovat vždycky plénum NS.

[J.] Valo: To je jasné. Předkládáme vám to, protože chceme, aby Národní shromáždění jako nejvyšší zákonodárný orgán řeklo své stanovisko k této problematice.

[Š.] Kuropka: Mám dotaz na předsednictvo, jsou-li mu známy okolnosti nebo podmínky dohodnuté s vedením sovětské strany.

[J.] Zedník: S podmínkami a okolnostmi máme být seznámeni členy vlády, kteří se mají dostavit do této budovy. Zatím nebylo sděleno, v kterou hodinu to bude možné.

[I.] Skála: Odletem prezidenta republiky zůstává NS jediným ústavním orgánem na půdě této republiky. Domnívám se, že musíme počítat s nejrůznějšími eventualitami a navrhoval bych, aby toto plénum NS dalo plné moci předsednictvu, aby - kdyby nastaly nějaké mimořádné okolnosti - podle svého uvážení volilo všechny formy, kterými bude prosazovat realizování požadavků, které jsme přijali včera.

[J.] Zedník: I tuto otázku jsme posuzovali v předsednictvu a jsme toho názoru, že plénum NS má v současné době permanentní zasedání. Proto nějaké mimořádné opatření není třeba. Prezident republiky, přestože opustil naši vlast za účelem jednání, ke kterému jsme ho i my sami vyzývali, volil tento způsob. Jeho rozhodnutí bylo v jeho vlastních úvahách. Zůstává hlavou státu, proto žádné pravomoci jiné zde nenastupují. Máme také vládu, která funguje, a myslím, že jsme stále akceschopní a kdyby bylo třeba, můžeme zaujmout stanovisko.

[B.] Laštovička: Soudružky a soudruzi, kladu otázku, jestli by nemohl vzniknout nějaký dojem, že je tu určitý nesoulad mezi prezidentem republiky a Národním shromážděním. To je vážná otázka, protože prezident republiky jede na základě rozhodnutí vlády a my teď vyzdvihujeme nedoporučování. Jestli by si veřejnost z toho nemohla vyložit, že jsou tady začátky nějakého nesouladu. Prosím, abychom to velmi odpovědně uvážili, zejména když prezident žádal, abychom nedělali žádná usnesení. Jestli neměl na mysli i prohlášení veřejná. Bylo by dobře, abychom se zdrželi po jeden den vůbec nějakých vyhlášení a počkali na jeho návrat, abychom se solidarizovali jako vláda s tím, že odjel, aby nevznikly stíny pochyb, že by mohly být nějaké diference. Je tu také to, že prezident sám žádal, abychom nic nevydávali.

[I.] Skála: Faktickou poznámku k tomu, co říkal mpř. Zedník. Ty jsi nepřesně interpretoval to, co jsem říkal. Vázal jsem to výslovně na podmínku, kdyby byla znemožněna práce tohoto pléna NS nějakými mimořádnými opatřeními.

[P.] Rapoš: Navrhoval bych, abychom nerozšiřovali nyní okruh otázek. Projednáváme přednesenou zprávu z pléna NS. O bodu, který přednesl s. Skála, můžeme jednat v dalším.

Tato zpráva z jednání NS plně vystihuje současnou situaci, ve které se Národní shromáždění i tato republika nachází. Osobně doporučuji, aby tato zpráva z jednání NS byla schválena v takovém znění, jak ji přednesl s. akad. Macek.

[J.] Pružinec: Doporučoval bych, aby se s. prezident po příletu dostavil do pléna NS.

[Z.] Fierlinger: Do jaké míry toto bylo konzultováno s ÚV NF a s novým předsednictvem strany.

[J.] Zedník: Měl jsem možnost asi před půl hodinou hovořit s předsedou Čs. strany lidové, poslancem Pospíšilem, který není na tomto zasedání, protože je vázán výkonem své funkce předsedy strany na sekretariátu lidové strany. Sdělil mi, že včera prezident republiky Ludvík Svoboda pozval představitele NF, zejména nekomunistických politických stran za přítomnosti Evžena Erbana, ústředního tajemníka NF, a sdělil jim své rozhodnutí a vyjádřil také požadavek, aby mu k tomu soudruzi sdělili svůj názor.

Jak mi bylo sděleno posl. Pospíšilem, bylo usneseno doporučit jednání hlavy státu zúčastněnými představiteli NF a byl doporučen jako delegát NF, jako jeden z představitelů NF předseda Čs. strany socialistické a ministr spravedlnosti dr. Kučera. Mimoto mi posl. Pospíšil sdělil, že s. prezident ujistil delegaci NF, že jednání povede on jako hlava státu, že si vyhradil jednání pro svou osobu; doprovod, který s ním jede, je jen poradním doprovodem.

Toto jsem považoval za nutné sdělit, když s. Fierlinger zde tuto otázku otevřel. Pokud bylo jednáno s představiteli KSČ, není mi známo.

[R.] Rejhon: S. prezident požádal, abychom po dobu jeho pobytu mimo vlast nepřijímali žádná usnesení. Odhadl délku pobytu do večerních hodin. My zde říkáme v té zprávě z jednání, že nebudeme přijímat až do jeho návratu žádná usnesení. Co když atd.

[J.] Valo: Budeme muset reagovat na vzniklou situaci.

[V.] Krejčí: Doporučuji, abychom vzhledem k důvodům, o kterých hovořil s. Laštovička, když jsme už přijali a schválili toto oznámení, abychom je zveřejnili třeba až k večeru nebo až se prezident vrátí. (Projevy nesouhlasu.)

[Z.] Fierlinger: Soudružky a soudruzi, nezapomínejme, že naše republika je v těžké a řekl bych v tragické situaci. Nesmíme obracet pozornost na nějaké vnější formální věci, tady jde o jednotu nás všech, o společnou vůli, a pokud já vím, prezident na té schůzce a předtím a v televizi prohlašoval, že zůstává věren dosavadnímu vedení Dubček atd. a že od toho nikdy necouvne. Myslím, že to je ta nejlepší garancie jeho dobrých úmyslů. Můžeme-li najít určité východisko z této tragické situace a zachránit kontinuitu naší státní i politické moci, dokud se neodchýlíme od úmyslů strany a NF, myslím, že ostatní věci nejsou tak důležité. Jsou-li v americké konstituci nějaké speciální podmínky pro pohyb prezidenta, neznamená to, že to musí platit u nás v této neobyčejně těžké chvíli. Jestli zůstaneme jednotni, jestli také lid za námi bude stát - a jsem přesvědčen, že bude - nesmíme vnášet mezi lid určité pochybnosti o naší dobré vůli, o naší jednotě a možná, že najdeme přece určité východisko z této tragické situace. Co by se stalo, kdybychom měli pokračovat obklíčeni sovětskými vojsky atd.? Vždyť by to byla další nová katastrofa, vždyť to jsou úžasné morální a politické škody, způsobené strašnými chybami ne sovětského lidu, ale těch, kteří jsou tam nahoře. Myslím, že oni jednou také budou vážně o tom přemýšlet. Proto vám radím klid a rozvahu, jednotu a žádné formálnosti.

[A.] Žiak: Vážené Národní shromáždění, pokládám za potřebné, abyste jako poslanci, kteří tu trávíme den i noc, byli informováni o tom, o čem předsednictvo v noci jednalo. To je jedna věc. Úplně důvěřuji s. prezidentovi a je to, myslím mínění nás všech a chtěl bych zdůraznit, abychom to, co přednesl s. Valo a co přečetl s. Macek, pokládali za interní informaci, aby to nebylo chápáno jako usnesení, ale jako informace nikoli pro veřejnost, nýbrž jenom pro plénum.

[J.] Valo: Soudruzi, navazuji na to, co řekl s. Žiak, tedy informace a nikoli úplná, protože jsem jednal se s. Hamouzem ohledně toho, aby nám vláda přišla podat zprávu, s jakým usnesením nebo s jakými podklady vláda poslala prezidenta k jednání. Bylo nám slíbeno, jakmile to budou mít pohromadě, že se člen vlády dostaví do pléna NS a podá zprávu o jednání a o zásadách, se kterými s. prezident šel k jednání. To nám do plné informace schází. Pokud jsme jako předsednictvo prohlášení připravovali, byli jsme si všichni vědomi té myšlenky, že naše informace musí být takového rázu, aby nezavdávala ani stín rozporu mezi NS a prezidentem a vládou, oficiální vládou, protože by to mohlo mít nedozírné následky na náladu v našich národech, v našem lidu. Proto jsme hledali slova, jak vyjádřit v této informaci stanovisko předsednictva tak, aby to nikým a nikde nebylo považováno za nějaký nesouhlas. My jsme nedoporučovali, aby s. prezident šel mimo území republiky. Nevíme, za jakých okolností došla vláda k jinému názoru, aby s. prezident šel, a plná informace bude jen tehdy, až srovnáme tato stanoviska, tj. stanovisko NS, resp. návrh, který dávalo předsednictvo, a stanovisko, které dávala vláda, když prezident šel k jednání do Moskvy. Není třeba zdůrazňovat, ale přece jenom s. Fierlinger na to poukázal, že se věci řešit musí. Nadále není možný stav, jaký je. Ten je neudržitelný. V takovéto situaci nemohou národy žít. Je pravda, že je otázka, zda to má být za každou cenu i za cenu kapitulace. To je jiná věc, neboť máme lidskou tvář a hřbetní kosti i čest národů. Předsednictvo NS je pro všechny cesty navázání spojení, aby došlo k jednání, aby se věci řešily a také vláda přišla pravděpodobně k tomuto závěru, že má prezident jít a v Moskvě jednat. Je možné, že až nás vláda bude informovat, že i předsednictvo případně i NS řekne: dobře, je to správné, že šel. To je jen vysvětlení, ale znovu říkám, že nesmí vzniknout ani stín nějaké nejednoty a rozpornosti mezi naší legální vládou, mezi prezidentem republiky a Národním shromážděním.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP