Pátek 23. srpna 1968

[B.] Laštovička: Chtěl bych se vrátit, soudružky a soudruzi k té skutečnosti, že Národní fronta to doporučila, tzn. všechny politické strany. My jsme zde v NS přislušníci politických stran nebo skupin, které jsou v NF a my bychom řekli, že předsednictvo nedoporučilo. Dávám v úvahu, aby předsednictvo zvážilo první odstavec a navrhlo plénu formulaci, která by byla více v souladu. Mně je divné, že s. Zedník od svého předsedy strany dostal informaci o doporučení. Nebyl jsem přítomen, jak to při projednávání bylo.

[J.] Zedník: Informaci jsem dostal až před plénem, před půl hodinou.

[B.] Laštovička: Říkáme, že nedoporučujeme, protože se nemůže zúčastnit s. Dubček. Jde o to, kdyby tam byl s. Dubček. Aby tam mohl být, proto prezident republiky Svoboda jde do Moskvy, k přímému jednání. Dávám proto v úvahu, zdali bychom neměli tuto část přeformulovat, abychom manifestovali úplnou jednotu s vládou a Národní frontou.

[J.] Macek: Myslím, že je třeba vysvětlit, jak tento návrh vznikl. Byl jsem pozván na předsednictvo NS, abych zachytil a vyjádřil to, o čem členové předsednictva jednali. Jednání probíhalo a probíhá za situace jako naše jednání, kdy přicházejí stále nové a nové zprávy. My jsme ani v nejmenším nechtěli vnášet rozkol mezi nás a prezidenta republiky. Právě naopak. Oč nám šlo a nač musíme myslet? Naše veřejnost je informována z nejrůznějších zpráv, z rozhlasu, tisku atd. o tom, jaké pozice zaujímali někteří členové, kteří se s. Svobodou do Sovětského svazu jedou. Jde konkrétně o soudruhy Biľaka, Indru, Pillera atd. My jsme se velmi obávali, že zpráva, která půjde, může narazit na velké neporozumění a může vyvolat velké obtíže. Proto jsme jako hlavní považovali výzvu ke klidu. K tomu se ještě vrátím. Posuďte to. Museli jsme vás informovat, jaké stanovisko zaujalo předsednictvo, a to je v prvém odstavci. Chcete-li se shodnout na tom, že bychom měli veřejně sdělit zprávu ze zasedání k této otázce, vynechme tam interní sdělení, které předsednictvo činí pro plénum a ponechme tam pasáž, v níž říkáme, že se k této otázce vyjádříme po návratu prezidenta republiky, resp. jeho požadavek. Ponechme tam závěr, který mluví o klidu a rozvaze a informaci o našem zasedání považujme za sdělení pro veřejnost. První odstavec by byl určen k interní informaci o tom, jak se vyvíjelo jednání předsednictva. To je můj návrh. Prosím, abyste se k němu vyjádřili.

[A.] Poledňák: Soudružky a soudruzi, já chci jednak vyjádřit souhlas s tím, co říkal s. Fierlinger, že je nesporně nutné v této neobyčejně tragicky vážné situaci posoudit všechny otázky s naprostou reálností a velmi objektivně. Ovšem reálnost a objektivní pohled nás nesmí zbavovat ani v nejmenším úvah, které směřují k tomu, co se bude dít odpoledne na ulicích Prahy, že zároveň s odjezdem prezidenta republiky odjíždějí jména těch, která jsou tlumočena v rozhlase. Může dojít v pozdních hodinách k vyhlášení generální stávky. Jde o to, jaké nálady vznikají mezi lidmi při slyšení určitých jmen. Považuji za nutné, aby NS v tomto okamžiku zaujalo určité stanovisko. Naprosto souhlasím, že ani v nejmenším nemáme vyhledávat jakékoliv skuliny, které by oslabovaly dosavadní postavení prezidenta republiky, aby zde vznikal určitý vnitřní nesouhlas. Toho se musíme vyvarovat.

Jestliže NS každý den vydávalo doposud určitá stanoviska, je nutno je dále rozvíjet. Nejsem si jist, odkud bere posl. Laštovička informace, že NF dala souhlas k odjezdu prezidenta. S. Zedník informoval, že s. Svoboda pozval ÚV NF a informoval ho o svém odjezdu.

Podle sdělení s. Hamouze dnes ráno vzali odjezd s. Svobody na vědomí s podmínkou, že jde o vládu Olřicha Černíka.

Přijímám návrh akad. Macka, aby plénum NS takto upravený text s vypuštěním prvního odstavce, který konstatuje interně odjezd prezidenta republiky, schválilo. Všechno ostatní, co určitým způsobem pozici NS zaujímá, nechť je publikováno. [Původní zápis nebyl srozumitelný: "Přijímáme návrh akad. Macka, aby plénum takto upravený text s vypuštěním prvního odstavce, který konstatuje interně odjezd prezidenta, ale všechno ostatní, co určitým způsobem pozici NS zaujímá, nechť je publikováno."]

[A.] Pokorná: Vzdávám se slova, protože jsem chtěla říci to, co s. Macek a s. Poledňák, z toho důvodu, že ráno volal ústecký rozhlas, kde soudruzi chtěli vědět, jakým způsobem mají podpořit NS. Na naše prohlášení se čeká a je rozumné to, co navrhli soudruzi.

[J.] Krosnář: Jsem přesvědčen, že celý náš národ bude souhlasit s tím, aby s. prezident do Moskvy jel a jednal. Měli bychom národ uspokojit tak, že ústavní záruky skýtá stálá schůze NS, vyzvat ke klidu a pořádku a k práci. Jak se národ postavil hrdinně k Fondu republiky, měl by dnes pochopit vážnou situaci, kdy jde o všechno a pracovat v klidu pro blaho republiky. Má-li někdo obavu, jsem toho názoru, že bychom tuto obavu neměli veřejně hlásat.

[K.] Skramuský: Plně souhlasím se s. Poledňákem a Pokornou. Lidé čekají na každou naši zprávu. Silně působí vysílačky Praha I, což je dosti nebezpečné. Náš rozhlas musíme zásobovat co nejčerstvějšími zprávami.

[B.] Lomský: Jsem pro návrh akad. Macka. Je třeba jednat rozvážně, nedopustit narušení jednoty. Hovořil jsem se s. ministrem Dzúrem, který byl na zasedání Vojenské rady. Sdělil, že odlétá s prezidentem. Ubezpečil, že armáda je jednotná, pevně semknutá a plně stojí za všemi legálními činiteli.

[Z.] Fierlinger: Nebude-li tato naše interní informace dosti určitá, shodíme prezidenta před celou naší veřejností a narušíme jednotu. Zatím nemáme příčinu, abychom našemu prezidentovi nedůvěřovali. Slíbil, že bude hájit kontinuitu státní moci. Doporučuji vyslovit současně důvěru prezidentovi.

[A.] Poledňák: Po celé Praze je rozšířen dopis pléna NS, adresovaný prezidentu republiky, ve zvláštním vydání.

[M.] Jirásková: Kdyby se lidé dověděli, že jsme váhali se souhlasem, aby s. prezident odejel, pochopí to tak, že máme obavy, že se nevrátí zpátky. Avšak důvěru v jeho jednání všichni lidé mají.

[M.] Solčányová: Je 12 hodin. A bylo řečeno, že na závodech budou stávky. Urychleně našemu lidu řekněme, aby pracoval. Vyzvěme národ, aby pracoval a věřil prezidentu Svobodovi a NS.

[Z.] Gudrich: Jsem osobně pro to, aby text byl v plném rozsahu schválen. Není možno z něj vyvozovat žádný závěr, že je to projev nedůvěry. Pokud jde o obavu posl. Jiráskové, jedná se o obavu návratu s. Svobody.

[H.] Sachsová: Vůbec nejde o nedůvěru prezidentovi, ale plénum a lid jsou zneklidněni účastí tří soudruhů v delegaci.

[F.] Šorm: Jediná možnost určité nedůvěry je ve slovíčku "věříme". Doporučuji nahradit slovy "jsme jisti".

[L.] Kubešová: Plně souhlasím s názorem s. Poledňáka a doporučuji, aby o tomto návrhu se dalo hlasovat.

[Z.] Závodská: S. Valo hovořil o tom, že nevíme s jakým ÚV s. Svoboda jednal. Obava je, jak řekla s. Sachsová, že v delegaci jsou ti tři soudruzi.

Doporučuji, aby se předsednictvo NS spojilo s legálním předsednictvem ÚV KSČ, aby dalo vysvětlení, abychom se mohli v situaci orientovat a byli jednotni ve vytváření určitého stanoviska. [Oba odstavce jsou po straně zatrženy modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: Kdo souhlasí, abychom přijali tuto zprávu s modifikací, s vypadnutím druhého odstavce, nechť zvedne ruku! (Jednomyslný souhlas.)

[P.] Rapoš: Navrhuji, aby se hlasovalo o tom: schválit celý text a nezveřejnit druhý odstavec. (Hlasy: ano).

[J.] Valo: Nemůžeme to dělat tak, že toto je pro vnitřek a toto je pro venek. Když usnesení dáváme, máme ho dát celé, jak jsme ho přijali, a přijali jsme ho bez odstavce druhého převážnou většinou hlasů.

[K.] Skramuský: Prosil bych, aby tam bylo "jsme přesvědčeni".

[J.] Kyselý: Revokuji svůj hlas. Jsem pro znění, jak je přednesl s. Rapoš.

[L.] Dohnal: Doporučuji, abychom to nechali tak, jak jsme to odhlasovali. Pokud jde o druhý odstavec a všechny věci, které kolem toho byly, včetně usnesení předsednictva, všechno je nahráno a zaprotokolováno. V tu dobu jsme zastupovali zájem celého orgánu, takže máme klidné svědomí, jak předsednictvo, tak plénum NS. [Stanovisko publikoval následující den denní tisk; tzv. Černá kniha cituje (str. 178) deník Práce z 24.8.1968.]

[J.] Valo: Máme ještě jeden dopis, který považujeme za nutné zde přečíst. Je to poděkování těm spojařům, kteří nám dělají ohromné služby a bez nichž bychom byli nemožní. Prosím soudruha Poledňáka, aby přečetl dopis.

[A.] Poledňák: Není třeba úvodem nic říkat.

"Národní shromáždění Československé socialistické republiky na svém zasedání 23. srpna 1968 jednalo o činnosti rozhlasových a televizních pracovníků a všech technických pracovníků a redaktorů tisku, pracovníků polygrafie i pomocných služeb, jež zabezpečují jejich činnost. Všichni poslanci vysoce oceňují neobyčejnou iniciativu a aktivitu rozhlasových a televizních pracovníků i pracovníků tisku a děkují jim za sebe i jménem všeho československého lidu za obětavou vlasteneckou činnost, za hrdinou práci, na níž vděčný lid této země nikdy nezapomene.

Zasloužili jste se, milí soudruzi, o to, že se ustavičně realizuje jednota vedoucích ústavních orgánů naší vlasti a nejširší veřejnosti, i Vaší zásluhou se šíří a mohutní vlastenecké hnutí, napřimují se nám páteře, upevňuje se naše odhodlání vzepřít se okupaci, čelit nástrahám zrádců a zbabělců.

Vaše obětavá práce, jakož [i] rezoluce, usnesení a jiné projevy jednotné vůle našeho lidu a jeho orgánů, které nám zprostředkováváte, jsou nesmírnou oporou nám, zákonným představitelům lidu Československa, v naší činnosti.

Věříme, že s Vaší pomocí bude možno ještě účinněji vést všechen náš lid ke klidu, k rozvaze, k důstojnému postoji vůči všem provokacím.

Ještě jednou srdečné a upřímné díky, ještě jednou se hlásíme ke společnému heslu: Věříme vám, důvěřujte nám!"

Dovolte jen maličkou faktickou poznámku. V případě, že plénum přijme tuto rezoluci, považuji ji za o to důležitější, protože v těchto okamžicích se organizují veliké akce našeho lidu na zastavení vlaku, který veze k nám nejsilnější rušící stanice.

[J.] Valo: Kdo souhlasí s přečteným dopisem, nechť zvedne ruku! (Jednomyslný souhlas.) [Schválený dopis byl publikován jako dokument č. 13. Viz přílohu č. 8.]

Sděluji, že telefonicky nám bylo oznámeno z vlády, že se členové vlády dostaví okolo 14. hodiny do naší schůze. Do té doby přerušuji jednání.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 1/1-8/3ž (24 stran); na závěr turnusu 7 (7/4ž) je připojena poznámka "Za správnost" a podpis tajemníka předsednictva NS O. Kučery.

9

1968, 23. srpen (pátek), Praha. - Zápis jednání 85. schůze předsednictva NS (5. část).

[Začátek: 14.08 hod.

Ukončení 15.00 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Hosté: Delegace vlády ČSSR Stanislav Rázl, ministr chemického průmyslu;
Bohumil Sucharda, ministr financí;
Václav Valeš, ministr zahraničního obchodu;
Josef Borůvka, ministr zemědělství a výživy.

Obsah jednání:

1. Informace ministrů J. Borůvky, S. Rázla, B. Suchardy a V. Valeše o činnosti vlády a jednání s prezidentem republiky před odletem do Moskvy.

2. Sdělení o způsobu provedení okupace Prahy a o situaci na II. správě MV (A. Poledňák).]

[J.] Valo: Zahajuji pokračování schůze předsednictva. Vítám soudruhy ministry na dnešní schůzi a chtěli bychom alespoň v kostce vědět, co nám řeknete na plenárním zasedání, pro které máme jen malou místnost a máme tu 169 poslanců, takže by nás ani novináři nekritizovali, kdyby to bylo v normálním zasedání.

[J.] Zedník: O přestávce se objevily u některých poslanců připomínky, že se po budově pohybuje spousta neznámých lidí. Je otázka, jestli úkol, který byl uložen včera předsednictvem, že máme znát, kdo je v budově, je plněn, aby bylo učiněno opatření, a zjistilo se konkrétně u každé osoby, co zde pohledává.

[V.] Kaigl: Mohu říci, že úkol je plněn, ovšem neručím za znalost těch, kteří nám je sem dodali - NKVD. Dole sedí dva v uniformě a občas se objeví v civilu. [Celý odstavec zatržen dvojitě modrou propisovací tužkou. Totéž provedeno velice výrazně červenou propisovací tužkou, jíž je navíc celý text podtržen.]

[S.] Rázl [RÁZL, Stanislav, Ing.; nar. 13.4.1920; ministr chemického průmyslu.]: Vláda rozhodla, aby delegaci tvořili tři ministři, Sucharda, Valeš, Rázl. Jeli jsme ve dvou vozech, přičemž k s. Valešovi se připojil s. Borůvka. Když jsme dojeli sem, tak se ty dva vozy rozjely a vešli jsme sem jinudy. S. Valeš a Borůvka se rozhodli přijít normálním vchodem a prosím, aby bylo prověřeno, co je s nimi, protože už by tady měli být.

[V.] Kaigl: Normálním vchodem nelze projít. (Do schůze předsednictva se právě dostavili ministři Valeš a Borůvka.)

[J.] Valo: Zajímá nás, jak jste jednali v otázce cesty s. prezidenta do Moskvy. Zajímá nás to zvláště proto, že jsme se věcí zabývali a že jsme měli trochu jiné stanovisko v té věci, než jak bylo vámi rozhodnuto a jak to bylo řešeno. [Text celého odstavce podtržen červenou propisovací tužkou.] To ale neznamená nějakou určitou zásadu. Byli jsme totiž názoru, že za dané situace by soudruh prezident neměl opustit území Československé socialistické republiky. [Věta podtržena červenou propisovací tužkou.] To byla hlavní věc. Přitom ale jsme si byli vědomi toho, že je třeba hledat všechny cesty k navázání spojů pro případné jednání k řešení problémů. O tom jsem vás již informoval, jaké jsme zaujali při posledních jednáních stanovisko. Toto stanovisko jsme soudruhu prezidentovi sdělili a potom jsem s ním hovořil radiotelefonicky před jeho odletem na letiště.

[S.] Rázl: Chtěl bych říci několik poznámek k této speciální otázce. Vláda se po dohodě rozhodla, že se má Národnímu shromáždění přednést celková zpráva, protože je to poprvé oficiální kontakt vlády a přesto, že jsme poslali do předsednictva své usnesení, je třeba podat přehlednou informaci, na jaké se chceme dále pohybovat.

Pokud jde o konkrétní otázku, vláda se sešla na přání soudruha prezidenta včera večer. Prosím, abych mohl informovat předsednictvo v širším rozsahu, protože otázka je složitější, než se na první pohled zdá. Podrobnosti neuvádím. Soudruh prezident žádal, aby hodinu před jednáním vlády za ním přijel s. Štrougal, který se včera zúčastnil poprvé jednání. [Věta podtržena červenou propisovací tužkou.] Předtím jsme s ním byli v kontaktu. Vláda rozhodla, že ve stejnou dobu pojede na Hrad celá vláda a jednání předporady se zúčastní soudruzi Štrougal, Hamouz a Machačová. [Od slova "jednání" podtrženo červenou propisovací tužkou.] Toto jednání proběhlo a než tam soudruzi přišli, bylo v proudu jednání, kterého se zúčastnily další osoby politického života. Naši představitelé zaujali jasné stanovisko k tomu, že tato vláda může obnovit svou činnost a může vést národ i hospodářství ke konsolidaci jen za podmínek, že bude pracovat celá vláda za předsednictví s. Černíka a ostatních politických představitelů, jak je to formulováno v předchozím prohlášení. Nějaké jednání o jiných funkcích při řízení státu nebylo a soudruh prezident s tímto stanoviskem přítomných členů vlády vyslovoval souhlas. Bylo také dohodnuto, že se s. prezident pokusí dosáhnout spojení s Moskvou a za tím účelem se sejde s velvyslancem Červoněnkem a pokusí se tyto zásadní otázky se sovětskými představiteli projednat a dosáhnout osobními rozhovory souhlasu s návratem internovaných.

Po jednání s velvyslancem, kterého se z vlády zúčastnili s. Hamouz a s. Machačová, kde byla tato stanoviska nekompromisně formulována, se dostavil na zasedání vlády krátce s. prezident a oznámil, že po vyčerpání všech možností se rozhodl pro cestu do Moskvy. Požádal vládu, aby do jeho doprovodu jmenovala dva své členy. Vláda delegovala s. Husáka a s. Dzúra. Z NF byl delegován dr. Kučera. Jiné členy doprovodu vláda neprojednávala.

[J.] Valo: Víš o tom, kdo tam byl z politických osobností?

[S.] Rázl: Byli tam reprezentanti bývalého předsednictva strany, někteří bývalí tajemníci a z ministrů bývalý člen ÚV KSČ s. Pavlovský. Ten se také v předporadě u prezidenta poprvé od kritických hodin objevil a vyslovil se, že se všemi opatřeními a usneseními vlády souhlasí, avšak dnes pro nemoc své manželky se schůze vlády opět nezúčastnil.

[J.] Valo: Děkuji za tuto zprávu. Pokud jde o jednání u prezidenta, je nepříjemné, kdo k prezidentovi pozval tyto lidi. Mohli se zúčastnit jen na základě svých osobních ambicí.

[V.] Valeš [VALEŠ, Václav, Ing.; nar. 7.4.1922; ministr zahraničního obchodu.]: Z toho, z čeho můžeme usuzovat, dostavili se tam s doprovodem okupačních vojsk, s návrhy, které chtěli projednávat na různé modifikované vlády i politické vedení.

Předtím jsme byli v kontaktu s prezidentem a bylo dohodnuto jednání na druhý den. Pozvání s. prezidenta bylo vyvoláno až tehdy, když se dostavila skupina těchto lidí. Dříve jsme jednali jen o základních požadavcích - návrat a uvolnění funkcionářů a odchod okupačních vojsk. Příchod této skupiny ho vedl k tomu, že povolal i nás. S. Štrougal řekl, že je to přání druhé strany. [Poslední věta podtržena a navíc po straně výrazně zatržena červenou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: Máte dojem, že to organizovalo sovětské velvyslanectví?

[J.] Borůvka: V 9 hod. bylo oznámeno, že se čeká návštěva s. Červoněnka. Teprve potom přišel na toto jednání. My jsme s nimi jako vláda nezasedali. Když bylo řečeno, že je tam sovětský velvyslanec, delegovali jsme s. Machačovou a s. Hamouze. Schůzi vlády řídil s. Štrougal.

Po návratu sdělil, že s. Červoněnko postavil následující požadavky: jaké dáme záruky, když splní naše požadavky, např. uvolnit s. Dubčeka a další. Žádal záruky toho, že u nás nebude rušen socialistický vývoj, neboť za tím účelem sem přišli. Říkal, že sem přišli dříve než Američané, že je to záchrana naší země z nepřátelské invaze a že máme být vděčni, že nás zachránili od americké okupace. Řekl dále, že jsou si vědomi toho, že SSSR ztratil svou prestiž na 10 let, avšak i za tuto cenu naši ochranu změní jen tehdy, když z naší strany budou dány dostatečné záruky.

Z těchto důvodů se rozhodl s. prezident odjet do Moskvy, protože je přesvědčen, že tam jsou informace dvojího druhu: po linii velvyslanectví a vojáků, které jsou zkreslené, [Od dvojtečky text podtržen červenou propisovací tužkou.] že vykládají tuto situaci, jako by zde byl zásah nutný, že zde dochází k incidentům, že je zde oprávněná přítomnost sovětské armády atd. Rozhodl se jednat s nejvyššími sovětskými představiteli, informovat je objektivně a pravdivě, jak situace vypadá.

Když si připomeneme leden a další dny po něm, informace v tomto případě a vůbec informace jsou nejdůležitější. Jde tady o zkreslené informace ze strany vojáků i velení, poněvadž ti určitě svoji přítomnost zdůvodňují a nechtějí ustoupit. To je vždy z vojenského hlediska samozřejmé. Proto se rozhodl prezident informovat o situaci a vláda to schválila s tím, že nebude o ničem jiném jednat než o zásadních otázkách propuštění všech internovaných soudruhů, odchodu okupačních armád. [Od slov "že nebude" podtrženo červenou propisovací tužkou.] Má zato, že je potřebí velmi citlivě a uvážlivě informovat, my to také uděláme, Národní shromáždění, aby ani v nejmenším nevznikl stín nedůvěry, že by s. Svoboda nějak podlehl nátlakům. Naopak bylo vidět, že i naše přítomnost byla dobrá; když odcházel ze zasedání a pozdravil zasedání vlády, byl velmi vyrovnán a usmíval se a říkal, že věří, že všechno dobře dopadne.

Pokud jde o přítomnost těch tří - Indry, Biľaka a Pillera - my to považujeme jako nutný kompromis, jestli vůbec se jednat má. [Věta podtržena červenou propisovací tužkou.] To nikdo neví, z čí strany byla vyžádána nebo doporučena tato přítomnost a že s. Svoboda je bral s sebou asi jako nutné zlo, aby vůbec mohl se sovětskými představiteli osobně hovořit. [Od jména L. svobody text podtržen a navíc první dvě věty odstavce výrazně zatrženy po straně červenou propisovací tužkou.] Vyčkávat on na Hradě a donutit sovětské čelné představitele se sklonit a nejet k nim, mám zato, že s. Svoboda asi vážil, že by mohlo dojít k ještě většímu krveprolití. [Od spojky "že" podtrženou červenou propisovací tužkou.] Právníci něco hovořili o tom, že by to byla jako Háchova cesta do Berlína v roce 1939. On to neřekl, ale z jeho hlediska to vůbec nemůže přicházet v úvahu; jde o to, abychom se v této situaci v klidu rozebrali a uvážili, že za daných okolností je informace ze strany prezidenta republiky, který požádal vládu, aby jemu dala dva členy, Národní fronta třetího. ([J.] Valo: Jel Husák odtud?) Ne, v Bratislavě měl nastoupit na letadlo. Nemáme zprávu, jestli nastoupil. Prezident souhlasil, že letadlo přistane v Bratislavě na letišti, s Husákem bylo telefonicky dojednáno, že tam nasedne. Zda se tak stalo, nevím. ([A.] Poledňák: Soudruhu ministře, jaké jste měli spojení se s. Husákem?) Telefonicky.

[B.] Sucharda [SUCHARDA, Bohumil, Ing., nar. 20.4.1914; ministr financí.]: Jednání se soudruhem Husákem měl s. Hamouz. První rozhovor se podařil celý, druhý byl přerušen a pak jsme s Bratislavou žádné spojení nedostali.

Chtěl bych vám ještě k tomu jako doplňky říci, že vás prosím, abyste rozuměli i našemu komuniké z našeho předchozího jednání z dnešního dne, kdy jsme řekli, že k vyslání lidí, kteří tam jedou, vláda určila podle požádání prezidenta naše zástupce, potom že se vyslovila k zástupci Národní fronty, poněvadž to je také člen vlády. Tam je ještě věta, že o dalších účastnících nejednala. Považovali jsme to za správné. Aby před národem bylo jasno, že nebyla situace úplně jasná. ([A.] Poledňák: Byla tato zpráva vysílána rozhlasem?) Byla.

K předchozímu jednání se s. Svobodou z předchozího dne, kdy byla za ním celá vláda ve večerních a nočních hodinách, tehdy jsme řekli své stanovisko i svá jednotlivá opatření. Přitom soudruh Svoboda vyjádřil stanovisko. My jsme položili docela jednoznačně otázku, jestli byly pokusy o vytvoření jiných orgánů státních, vládních. On řekl, že jediným orgánem pro něj je orgán se soudruhem Černíkem, načež jsme s ním dosáhli asi takové dohody, že bude zabezpečeno, že nebude od s. Černíka přijímán žádný vzkaz telefonický nebo písemný, že se bude žádat jednání soudruha Černíka osobně, ať je rozhodnutí s. Černíka jakékoliv a že s. Černík bude mít možnost, než k takovému jednání by došlo, aby vláda a její členové řekli své stanovisko k jeho postoji, aby nedošlo k žádnému nedorozumění.

[J.] Borůvka: Přijali jsme rozhodnutí, že se vláda bude zabývat jenom vnitrostátními záležitostmi a pokud jde o zahraničně politické otázky, že nezaujmeme stanovisko do té doby, dokud nebude předseda vlády Černík na svém místě, poněvadž je to situace nenormální, kdy vláda je určitými tlaky nucena vydávat rozhodnutí, která by neodpovídala třeba správnému pojetí. První podmínka je návrat předsedy vlády a potom vytvoření normálních podmínek práce.

[S.] Rázl: Museli jsme konstatovat, že první kontakt, který jsme udělali předevčírem se s. prezidentem, byl velmi nutný, poněvadž jeho informace byly naprosto jiné. Informoval nás o tom, že mu bylo sděleno, že s. Černík odmítá stát v čele vlády. Naše přítomnost tím, že s. Borůvka mohl v delegaci se s. Černíkem mluvit, sehrála velmi rozhodující roli, protože na to řekl: To je něco jiného, moje informace byly jiné; a tím nastal obrat, že jsme se okamžitě shodli na platformě zákonných ústavních činitelů.

[J.] Valo: Nechtěl bych zde rozvádět diskusi, poněvadž budeme mít plénum. Omezili bychom se jen na dotazy.

[A.] Bichler: Zaujali jsme stanovisko, že v této těžké době by prezident republiky neměl opouštět ČSSR vzhledem k tomu, že jsme považovali za potřebné, aby byl zde. Zároveň ovšem jsme žádali, aby všemi prostředky kontaktoval nejvyšší místa za účelem jednání. Jestli jsem dobře slyšel, tak s. min. Rázl říká, že s. prezident prohlásil, že vyčerpal všechny technické možnosti a kontakt získat nemohl.

[B.] Sucharda: Např. v jednáních, která byla během dne, byly nám uváděny trvalé argumenty, že se velvyslanectví SSSR nemůže spojit telefonicky s Moskvou. My jsme to nechtěli uznávat a potom po večerním jednání se ukázalo, že s. Červoněnko ihned uspěl.

[V.] Valeš: Myslím, že je třeba odpovědět na dotaz s. Bichlera, že s. Červoněnko slíbil, že po večerním jednání přezkoumá možnost projednání a na jednání, o kterém mluvil s. Borůvka, sdělil Červoněnko, že nemá možnost zabezpečit takové spojení, s. Svoboda rovněž ne a protože naši zástupci odmítli o jiných věcech jednat, skončilo to nakonec tím, že Červoněnko konstatoval, že to bere na vědomí a že nemá možnost v otázce internovaných dát žádnou informaci. Proto se rozhodl s. Svoboda jednat osobně, když Červoněnko řekl, že neexistuje možnost jednání z Prahy s Moskvou. To byl také motiv jednání vlády, když o tom uvažovala.

[A.] Poledňák: Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaké jiné spojení s vládou ze strany okupačních jednotek než jenom velvyslanec. [Celá věta podtržena a po straně zatržena červenou propisovací tužkou.]

[S.] Rázl: Neexistuje a s vládou prakticky vůbec ne.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP