Sobota 24. srpna 1968

[V.] Jedlička: Dávám návrh, aby to byl člen ČNR.

[J.] Valo: Doporučuji, aby to byli jen poslanci, kteří se jako vracejí domů na Slovensko. Je zde otázka práva imunity.

(Po delší diskusi, kdo bude oprávněn povolovat poslancům odchod z budovy NS):

Předsedové jednotlivých výborů berou na vědomí, že své členy upozorní na to, že nemohou opustit budovu bez souhlasu s. Mikové a Dohnala.

[A.] Poledňák: Je třeba zajistit tabuli, na které by byly tyto informace pro poslance sdělovány.

[J.] Zednik: Doporučuji, aby předsednictvo uložilo s. Hartovi, aby tyto věci zajistil a případně v 15 hodin podal předsednictvu zprávu, co bylo vykonáno. [Odstavec zatržen po straně tužkou.]

[V.] Mouralová: Právě volal s. Husák, že se nemá zahajovat sjezd KSS, ale počkat na příchod s. Dubčeka a Husáka, kteří se sjezdu zúčastní.

[J.] Radošová [RADOŠOVÁ, Jiřina, nar. 30.12.1925; pracovnice sekretariátu předsedy NS, zaměstnána v Kanceláři NS od 4.3.1968 do 8.8.1971.]: Právě jsme dostali zprávu, že přistává TU 104 s výsostnými čs. znaky. [Po straně zatrženo tužkou.]

[J.] Valo: Je třeba tyto zprávy rozšířit mezi poslance.

[F.] Machát [MACHÁT, František, JUDr., CSc.; náměstek generálního prokurátora.]: Jednali jsme na Gen. prokuratuře se všemi prokuraturami s tím, že se prodlužují všechny lhůty, aby nenastalo vakuum.

V první den okupace se dostavila do věznice na Pankráci sovětská jednotka, která na základě zprávy v moskevské Pravdě žádala o propuštění 99 soudruhů z Pragovky. Delší dobu jim bylo vysvětlováno, že nikdo z nich není vězněn. Nastala pak venkovní ostraha. K žádnému propouštění věznů nedošlo, věznové pouze řvali: "Pusťte nás na Ivany." Včera ráno bylo povstání ve věznici v Bytízi. Naše orgány povstání potlačily. Jinak je ve všech zařízeních pořádek.

Prokuratura v Litoměřicích vydala prohlášení, v němž upozorňuje, že ti, kteří spolupracují s cizími orgány, musí počítat s tím, že budou vystaveni trestnímu stíhání. [Věta podtržena červenou tužkou.] My to považujeme za samozřejmé. A domníváme se, že není nutné dále na to upozorňovat. Shromažďují se důkazy o činnosti některých lidí v předcházejících akcích.

[J.] Valo [Jméno podtrženo červenou tužkou.] konstatoval souhlas s postupem Generální prokuratury a pravil, že kdyby se objevil podobný případ jako tomu bylo se Šalgovičem, aby Generální prokuratura uvolnila takového pracovníka z jeho funkce. [Odstavec zatržen tužkou.]

[O.] Kučera uvedl, že do stížnostního oddělení docházejí rezoluce z českých krajů, na které by se mělo reagovat. [Celý odstavec Podtržen červenou tužkou (jméno ještě zvýrazněno).]

[L.] Dohnal vyzval předsedy výborů, aby z každého výboru se některý člen na tyto rezoluce podíval u vedoucího stížnostního oddělení s. dr. Holuba. [Odstavec zatržen po straně tužkou. Závěr věty (od slova "vedoucího") podtržen červenou tužkou.]

[O.] Malecká žádala, aby se, když se bude dávat zpráva o činnosti předsednictva a orgánů NS, zdůraznilo, že počet přítomných poslanců na jednání se zvětšuje, aby byla zjištěna prezence slovenských poslanců a konstatováno, kolik poslanců je tu ze Slovenska, aby veřejnost věděla, že se prací zúčastňují poslanci z celé republiky.

[J.] Macek žádal, aby o schůzi předsednictva bylo vydáno komuniké, jehož návrh bude předsednictvu předložen. [Věta zatržena po straně tužkou.]

[J.] Valo pak schůzi ve 12.50 hod. přerušil.

Stenograficky zápis, prvopis, turnus 1/1-12/1ž (33 stran).

13

1968, 24. srpen (sobota), Praha - Zápis jednání 85. schůze předsednictva NS (8. část).

[Začátek: 14.20 hod.

Ukončení: 15.20 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Obsah jednání:

1. Situace v důlním a hutním průmyslu na Kladensku a Ostravsku.

2, Informace o jednání se zástupci Rumunska a Jugoslávie.

3. Otázka prohlášení o postoji NS k neutralitě Československa.

4. Informace zástupce vlády o jednání delegace v Moskvě.

5. Zpráva o situaci v justici.

6. Informace o rezoluci poslanců zemědělského výboru družstevníkům, pracujícím v potravinářském průmyslu, podnikům zemědělských služeb a soukromě hospodařícím rolníkům.

7. Sdělení posl. F. Kakose a L. Šmehlíkové o výsledcích návštěvy na ÚKLK.

8. Situace v zahraničním obchodě.

9. Problém spojení NS se SNR prostřednictvím vojenských telefonních linek.

10. Celková situace v hornictví, dopravě a energetice.

11. Námět, aby v komuniké o zasedání předsednictva NS bylo zdůrazněno, že stávky, pokud jde o těžbu uhlí, škodí.

12. Podnět, aby bylo v komuniké ze zasedání předsednictva NS poděkováno národním výborům.

13. Sdělení, že 25. srpna se bude konat porada se zástupci ROH k otázce živelných stávek.

14. Otázka rozpracování více alternativ k zabezpečení práce parlamentu (pléna, předsednictva) v případě ztížených podmínek.]

[J.] Valo zahájil přerušené jednání ve 14.20 a uvedl, že se vrátila delegace z Jinonic a že na Kladensku je dosti těžká situace. Bylo by zapotřebí vyslat delegaci do kladenských dolů a hutí.

[A.] Bichler řekl, že si ověřovali situaci v jednotlivých resortech a je možno říci, že celkem doprava funguje, totéž platí o energetice. Dost těžká je však situace na Kladně a v Ostravě, kde již několik dní probíhá částečná stávka. Podle sdělení s. Odvárky je asi čtvrtinový pracovní efekt kladenských železáren. Ředitelství vyzývalo stávkové výbory, aby se nastoupilo do práce, ale ty říkají, že počkají na soudruhy Svobodu a Dubčeka, jak se situace vyvine. Bylo usneseno vyslat soudruhy ing. Paulíka a Monczku, aby odjeli na Kladno.

[J.] Pelikán se dnes dopoledne zúčastnil jednání z pověření předsednictva NS se zástupci rumunské a jugoslávské strany, kteří k nám přijeli různými cestami a část jednání s nimi se týkala Národního shromáždění. Rumunští soudruzi dostali dopis NS i dopis ústředního výboru a odpovídají na něj. Soudruh Ceauşescu vyjádřil podporu naší straně a vládě a pozdravoval soudruha Dubčeka. Ceauşescu rozeslal telegramy na všechny komunistické strany Evropy, aby se ihned sešly v Praze, kde by se jednalo se soudruhy Dubčekem a ostatními a hledalo východisko. [Od začátku odstavce zatrženo po straně světle modrou propisovací tužkou.] Situace je podle jejich stanoviska urgentní a žádají okamžitý odchod okupačních vojsk. Rumunský velvyslanec byl pověřen soudruhem Ceauşeskem, aby požádal o audienci u s. Svobody, Černíka a Dubčeka. Soudruha prezidenta nezastihl a ostatní nejsou k dosažení. Jinak rumunská strana posílá přes ministerstvo zahraničních věcí Národnímu shromáždění ČSSR deklaraci Velkého Národního shromáždění rumunského, která byla přijata včera a vyjadřuje naprostou podporu.

Pokud jde o Jugoslávii, je znám projev s. Tita, prohlášení vlády a prohlášení exekutivy prezídia ústředního výboru. Včera se konalo zasedání ústředního výboru Svazu komunistů Jugoslávie. Soudruzi neznají ještě jeho závěr, informovali, že byla ustavena redakční komise, která měla připravit stanovisko, jež mělo být hotovo dnes. V Jugoslávii odmítají okupaci a jakýkoliv pokus o její ospravedlňování. Zároveň nás žádali, že Svaz komunistů Jugoslávie vydal apel ve věci našich turistů, kterých je asi 50 000 a soudruzi říkali, že o ně nemusíme mít obavy. To je zpráva dosti povzbudivá. Zároveň jugoslávští a rumunští soudruzi sdělili, že předávají všechny naše zprávy, které od nás dostávají, do světa. Je to zejména v případech, kdy jde o problémy s našimi sdělovacími prostředky. Pokud jde o západoevropské komunistické strany, zaujaly většinou stanovisko v náš prospěch. Komunistická strana Kuby odsoudila počínání SSSR, zejména z toho hlediska, že dává záminku USA, aby obsadila Kubu. Jsou některé strany, jako Malajsie a některé americké strany, které zaujímají opačné stanovisko. Arabské země stanovisko nezaujaly a reprodukují sovětské zdůvodnění událostí.

Pokud jde o Francouzskou komunistickou stranu, tam je dvojznačné stanovisko, žádá se odchod okupačních jednotek, ale je tam rozpor na samotném ÚV. Mnoho se čeká na návrat naší delegace.

Rumunští a jugoslávští soudruzi se ptají, jaké je stanovisko parlamentu, ÚV KSČ a vlády k cestě soudruha Svobody. Měli pochybnosti o složení delegace. Ptali se, jaké by bylo stanovisko k určitému kompromisnímu řešení. Na jedné straně se chtějí angažovat, na druhé nechtějí ztěžovat situaci. Mají zájem, aby byli informováni, s jakými výsledky se delegace vrátí.

Nebylo potvrzeno, zda soudruzi Dubček a Černík, kteří jsou v Moskvě, se zúčastní jednání nebo zda byli mimo prostor, kde se jednání konalo. Pokud jde o s. Smrkovského, o tom není nic známo.

[J.] Macek pravil, že vzhledem k tomu, že do popředí vstoupily otázky, které souvisejí s příletem prezidenta republiky, nevypracovali se s. Poledňákem a Žiakem [Obě jména podtržena světle modrou propisovací tužkou.] návrh na prohlášení o neutralitě, jak dopoledne o věci bylo jednáno. Dává v úvahu, zda by se takové prohlášení mělo vydávat v této době, když se každou chvíli očekává příjezd prezidenta republiky. Mluvčí se domnívá, že by se s tím prozatím mělo počkat.

[Z.] Fierlinger: Jde o formu, kterou odmítneme princip neutrality. Jestli ji odmítneme a vysvětlíme, nemohlo by to bránit přátelským stykům, které by mohly znovu vznikat. Nemuselo by to být uvedeno v souvislost s návštěvou prezidenta v Moskvě. V NDR to využívají proti nám.

Bylo by dobré, kdyby ve formulaci byla vyslovena následující myšlenka: Nečiníme zodpovědný za to sovětský lid. To jsou těžké omyly vedoucích činitelů, kteří byli nesprávně informováni.

[J.] Valo: Souhlasím se s. Mackem, abychom to odložili, až přijde zpráva o tom, s jakými výsledky skončila mise s. Svobody. Lidé jsou zvědavi na výsledky jednání v Moskvě a ne na diskusi okolo neutrality.

[J.] Zedník [Jméno Podtrženo světle modrou propisovací tužkou.]: Je zde spousta rezolucí podepsaných desetitisíci pracovníků ze závodů, JZD atd. Cítím potřebu říci z našeho orgánu stanovisko. Jestli to vyjádřil už ÚV KSČ, proč jeho stanovisko nepodpořit v současných chvílích? Nečekat až na návrat z Moskvy, aby se neřeklo, že nás někdo ovlivnil, že nesmíme zaujímat stanoviska jiná, než lid chce.

[J.] Borůvka: Mám sdělení vlády z dnešního dne dopoledne. Vláda obdržela tuto informaci z Moskvy: Prezident republiky Ludvík Svoboda i delegace se dívají na dosavadní jednání jako na konstruktivní s vyhlídkou na oboustranně přijatelné řešení. Prezident i delegace požadují uvolnění zadržených činitelů, aby mohli vykonávat své funkce a obnovit činnost ústavních orgánů. Toto druhá strana přijímá s určitým porozuměním. Další podrobnosti by byly předčasné.

Vláda upozorňuje, že podle dohody s prezidentem pouze ona dostává autentické informace.

Slovenský vysílač hlásil: Podle telefonického rozhovoru s. Pavlendy s dr. Husákem se mimořádného sjezdu KSS zúčastní s. Dubček. Protože se sjezdu chce zúčastnit i dr. Husák a ostatní, žádají, aby se sjezd nekonal předčasně. Soudruh Dubček se v nejbližších dnech má ujmout své funkce.

Jinak došla zpráva, že ve 13.45 hod. přistane letadlo z Moskvy, ale jsou to zprávy nepodložené.

Pak znovu dostali spojení s Moskvou, zase jen do předsíně konference.

Na Hradě zasedala vojenská rada. Soudruh Řehák, který je pověřen řízením telekomunikací, řekl, že věci podle hlášení, která přišla do NS, zařídí.

[R.] Géryk: ÚV naší strany podal oficiální prohlášení v rozhlase, aby se pokračovalo ve sjezdu na Slovensku. [Odstavec zatržen světle modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: ÚV KSČ nezná případnou zprávu, kterou Husák posílal do Bratislavy.

[O.] Malecká: Poslední věta byla, že zpráva o telefonátu dr. Husáka je podvržena. [Odstavec zatržen světle modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: Já to beru s rezervou. Nevím, proč by taková zpráva měla být podvržena.

[A.] Žiak: Lavinovité akce za neutralitu se šíří. Jde o to, zda, když o tom víme, nechat volný průběh této živelnosti v požadavcích za neutralitu. Je třeba určitým způsobem tuto akci buď zpomalit nebo jí udělat přítrž.

[J.] Valo: Nemůžeme nikomu zamezit, nejvýš můžeme k tomu říci stanovisko. Nyní je jen otázka, zda to říci hned nebo počkat.

[J.] Pelikán: Chci podpořit tvoje stanovisko i stanovisko akad. Macka, že máme počkat na návrat s. prezidenta. Mohlo se tomu zabránit hned zpočátku. Jestliže všichni čekají na příjezd s. Svobody, počkáme a pak můžeme podpořit a zdůvodnit naše stanovisko proti neutralitě nebo ne. Mohli bychom se tak ocitnout ve směšném postavení.

V řadě závodů v Praze-Vysočanech jsme se s tím setkali jako s velmi vážným problémem. Budeme-li mít záruky, můžeme lidi ovlivnit. V situaci, kdy se počítá s návratem delegace, nemůže NS vystoupit s hlavním problémem, že lidé nemají hlásat neutralitu.

[J.] Macek: Pro psychózu venku uvádím, že jsem slyšel vyprávění o jednom soudruhovi, který strhl známý fašistický plakát "Zachvátí-li tě, zahyneš". Shlukl se tam hlouček lidí a nikdo s tím, kdo strhl ten plakát, nechtěl diskutovat. Veřejné mínění je vydrážděné.

V této chvíli nemůžeme vydávat obecné trachtáty. Musíme citlivě vystupovat a spíše lidi uklidňovat. Spolehnout se na informace, které máme z vlády, a po prezidentově návratu teprve vystoupit s touto otázkou.

[J.] Valo: Jsem pro to, aby soudruzi na této otázce pracovali, abychom lidem mohli vysvětlit, že je to mylná cesta. Jednotni jsme v tom, že jsme proti neutralitě. NS si nemůže dovolit odmítnout tuto otázku bez důkladného vysvětlení. Vydáme to až po oznámení výsledků s. prezidentem. (Souhlas.)

[V.] Hrabal: Byl jsem pověřen, abych navštívil justiční resorty - min. spravedlnosti, Nejvyšší soud a Gen. prokuraturu. Písemnou zprávu o návštěvě předsednictvu předkládám.

Všechny justiční resorty stojí pevně [na pozicích] legality. Nevyskytl se ani jeden z pracovníků jiného názoru. Je tam pevná jednota.

Na Ministerstvo spravedlnosti během včerejška a dneška pětkrát telefonoval neznámý člověk, který se ptal vždy po bývalém náměstku dr. Číhalovi.

Na Nejvyšší soud se dostavila deputace dvou podplukovníků sovětské armády pod záminkou, že by potřebovali dvě místnosti. Nám. předsedy dr. Bydžovský odmítl s nimi jednat, že poslouchá pouze legální vládu a že pro ně místnosti nemá. Snažili se zjistit názor mezi justičními pracovníky a občany vůbec. Když jim bylo sděleno stanovisko s. Bydžovského a stranických a odborových orgánů, byli překvapeni.

Také na Gen. prokuratuře se projevuje naprostá jednota. Nám. gen. prokurátora vydal příkaz všem okresním prokuraturám, aby nedocházelo k žádným vazbám. Tento příkaz je denně kontrolován. Gen. prokurátor má spojení se všemi prokuraturami a snaží se o to, aby nedošlo k internování jakýchkoliv osob.

V 10 hodin se k němu dostavila spojka pracovníků Státní bezpečnosti, kteří se distancují od náměstka Šalgoviče, kteří se však dostávají do nejasné situace. Žádají, aby bylo provedeno spojení na branný a bezpečnostní výbor NS. Zařizoval jsem, aby jim byl umožněn jednotný styk. [Začátek a ukončení informace V. Hrabala jsou zatrženy světle modrou propisovací tužkou.]

[V.] Kučera: Poslanci zemědělského výboru vydali rezoluci všem pracujícím družstevníkům, pracujícím v potravinářském průmyslu, podnikům zemědělských služeb a všem soukromě hospodařícím rolníkům. (Posl. Kučera pak přečetl tuto výzvu.)

[P.] Rapoš: Posl. Kakos a Šmehlíková z výboru pro plán a rozpočet navštívili ÚKLK a zjistili, že ÚKLK pracuje velmi účinně a spolehlivě. V důsledku nepřítomnosti s. Gašparíka vede resort s. Hromádka. ÚKLK stoprocentně plní svou funkci - kontrolovat provádění linie parlamentu a uskutečňování usnesení vládních orgánů.

ÚKLK využila dobře vybudovanou síť spojení přes statistiku. Okresní a krajské orgány statistiky se zaměřily na to, aby zjistily stav v republice, jaký je počet vojsk v jednotlivých krajích a okresech a jaké škody na lidech a materiálech způsobily. První materiál předložily včera vládě.

Kromě dvou okresů Bardejov a Svidník jsou všechny okresy na Slovensku okupovány. Maďarská vojska obsadila slovenské vesnice k dělící čáře mezi maďarským a slovenským obyvatelstvem.

Po návratu s. Červeného mám k původní zprávě ještě několik doplňků. Ministerstvo zahraničního obchodu má spojení s většinou obchodních zastupitelstev v zahraničí, celnice pracují normálně, přechody osob jsou volné až na dva, vývoz a dovoz zboží vázne, ale není naprosto uzavřen. Je to zejména pro nedostatek vagónů. Dodávka nafty běží plynule, tlak v potrubí nepřestal. Mnohé firmy západoněmecké se obracejí na naše obchodní zastupitelstva a nabízejí zboží na úvěr, a to v jakémkoliv množství. Naši zástupci tyto nabídky zdvořile odmítají. Bylo rozhodnuto, že brněnský veletrh se bude konat normálně. Také naše účast na veletrzích venku se uskuteční. Pokud jde o ministerstvo financí, soudruzi, kteří tam byli, přinesli vyčerpávající zprávy. Zpráva se rozmnožuje a bude dána k dispozici všem členům předsednictva.

[J.] Valo uvedl, že s. Lomskému byl uložen úkol, aby se pokusil zajistit prostřednictvím vojenských linek spojení se SNR. Soudruzi tam udělali všechno možné, co bylo v jejich silách. Se Slovenskem je spojení až na Bratislavu, která byla blokována. Mluvčí chtěl dosáhnout spojení se SNR, ale soudruzi na jiném místě mu řekli, že nemohou přepojit, ale přivezou soudruha ze Slovenské národní rady, aby s ním bylo možno mluvit. Dosud se toto spojení neuskutečnilo. [Vystoupení J. Valo zatrženo na začátku a na konci tužkou.]

[A.] Bichler podal zprávu o situaci v hornictví, kterou přečetl s. Kaigl. Zásobování je vcelku zajištěno. Most a ostatní revíry normálně pracují vyjma Ostravy a Kladna. Zásobují elektrárny a obyvatelstvo v dostatečné míře a plní i vývoz hnědého uhlí a briket kamiony do NSR. Na Ostravě a Kladnu probíhá nepřetržitě částečná stávka. Oborové ředitelství prostřednictvím oborových komisí jedná se stávkovými výbory a žádá, aby se nastoupilo do práce pro zajištění chodu podniků. To se odmítá a čeká na další vývoj situace, především na návrat s. Svobody, Černíka a Dubčeka z Moskvy. Zásoby na revírech jsou minimální, ale podařilo se dosáhnout, že elektrárny v těchto oblastech jsou zásobovány šachtami. Kritický stav je na elektrárnách IX. sjezdu KSČ Karviná a 1. máj Třebechovice [správně má být Třebovice.]. Národní hospodářství je elektrickou energií zajištěno a výkon není čerpán, neboť průmysl odebírá o 1500 MGW méně.

Výroba koksu je zajišťována v hutních koksovnách na 40 %, v koksovnách Ministerstva hornictví na 50 %. Ministerstvo hornictví se kladně vyjadřuje k oznámeným návštěvám delegací NS na závodech, poředevším k osobním stykům s delegacemi krajů. Z hlediska ministerstva hornictví by pomohla návštěva Kladna a Ostravy. Údržba se provádí tak, aby se v pondělí mohlo začít pracovat.

Situace v dopravě: Spojení funguje po celé železniční síti, a to jak dálnopis, tak i selektory. Ministerstvo dopravy se snaží o normální provoz a vede pracovníky k práci. Je plný soulad všech složek a ty jsou po celé republice jednotné. Při dopravě se dává přednost vlakům s potravinami, pohonnými hmotami a vlakům dělnickým. V současné době je odstaveno 200 vlaků. Problémy s armádami si ministerstvo dopravy spolu s drahou řeší přímo s velvyslanectvím SSSR. Do včerejšího odpoledne byla plně obsazena Čierná n. Tisou, ale nyní je v rukou našich železničářů a provoz se normalizuje. Zatím je obsazen ještě provozní oddíl Košice, ale dovoluje se řízení provozní práce. Jednotky armády na tomto oddílu chtějí, aby dopravoval těžší a objemnější vlaky, než je u nás dovoleno. Oddíl to z bezpečnostních důvodů nechce dovolit. Zatím není obnoven provoz mezi Prahou- Hlavním nádražím a Prahou-Smíchov. U Leopoldova vytrhly jednotky okupačních armád kus kolejí, aby zastavily provoz. Provádějí se jejich opravy.

Pokud jde o přechody se sousedními zeměmi. MLR blokuje zatím dopravu, pouští jen některé osobní vlaky a některé cestující a provádí několikanásobné kontroly cestujících. PLR se snaží obnovit celý provoz, NDR rovněž. Železničáři žádají, aby rozhlas přestal děkovat za zdržování vlaků s rušičkami, je to škodlivé a ztěžuje jim to práci. Je vůbec třeba, aby se v rozhlase o železničářích mluvilo co nejméně.

Pokud jde o situaci v energetice, dodávka uhlí je všude zatím plynulá a provoz elektráren rovněž. V Hodoníně hrozila stávka, ale bylo doporučeno omezit ji jen na ty úseky, které nejsou potřebné pro plynulý provoz. Situaci bude třeba po krátkém čase znovu ověřit vzhledem k informacím ministerstva hornictví.

[J.] Čáp uvedl, že jednání s pracovníky spojů ještě probíhá. Jsou ochotni a slibují, že budou pomáhat všemožně.

[J.] Macek podotkl, že v komuniké o zasedání předsednictva, pokud jde o těžbu uhlí, by se mělo zásadně říci, že stávky mohou jen škodit, nejde-li o stávku, která má celonárodní dosah. Je třeba upozornit, jakou váhu Národní shromáždění přikládá, aby se těžba nezastavovala.

[J.] Valo pravil, že v komuniké je třeba zvláště zdůraznit, aby lidé vypjali síly, aby národní hospodářství utrpělo co nejméně škod. Jakákoliv pasivní rezistence nebo stávka ztěžuje situaci národního hospodářství.

[R.] Géryk se ptá, zdali se v komuniké děkuje národním výborům.

[J.] Macek odpovídá, že se to udělalo v komuniké o dopoledním jednání. Dále navrhl, že by se mělo vstoupit ve styk s ROH a hledat společný postup. Věci stávek jsou především záležitostí ROH, které se o ně musí zajímat.

[J.] Valo odpovídá, že zítra o 10. hodině je porada se zástupci ROH a o této věci se bude jednat a bude proveden společný zásah na těch místech, kde je zdržována práce.

[B.] Laštovička navrhuje, aby se v prohlášení ke stávkám nedělaly žádné výhrady, protože stávky nám neprospívají. Jestliže dojde k malé stávce z různých důvodů místních, je to na místních činitelích, ale vcelku jde o to, aby předsednictvo NS takovýmito otázkami nezeslabovalo svůj apel.

[J.] Zedník podpořil stanovisko s. Laštovičky a vyslovil s ním souhlas.

[J.] Lacina: První naše prohlášení bylo vydáno i za cenu generální stávky.

[J.] Valo: Není vyloučeno, že se k tomu sáhne.

[O.] Kučera: Vzhledem k tomu, že bude obtížné někoho poslat do Ostravy, navrhuji požádat rozhlas, aby soudruh Bichler jeho prostřednictvím v duchu jednání předsednictva tlumočil výzvu horníkům na Ostravsku.

[J.] Valo: Tím jsme vyčerpali program. Prosím však, abyste byli k dispozici. Kdybychom se cokoliv dověděli o osudu, o stavu naší delegace, která je v Moskvě, tak bychom vás znovu svolali a informovali, případně kdyby bylo třeba zaujmout nějaké stanovisko, mohli bychom je zde prodiskutovat.

Kdyby se prezident vrátil, tak s ním okamžitě vstoupíme do styku a museli bychom to potom projednat. Na zítřek bychom svolali plénum NS. Přesně nevíme zda sem nebo na Hrad. Ale myslím, že nebude možné zdržovat stanovisko Národního shromáždění, poněvadž lidé na to čekat rozhodně nebudou; budou zvědavi nejen na to, co s. Svoboda přiveze, ale i na to, co Národní shromáždění k tomu řekne.

[P.] Rapoš: Dávám v úvahu, zda bychom neměli dát na program rozpracování více alternativ zabezpečování práce parlamentu a předsednictva, buď za ztížených podmínek zde nebo na některém jiném místě, jako pracoval XIV. sjezd.

[J.] Valo: Nebyl bych pro takovou přípravu. Když se situace zostří po příchodu prezidenta republiky, když opustíme tuto budovu, pochybuji, že se budeme moci někdy ještě sejít v takovém počtu, jako jsme v této budově. S touto budovou jsme vázáni, že přece jen jakž takž nás berou jako parlament. Kdybychom se sešli kdekoliv jinde, budou to brát, jako že se shromažďujeme k jistým ilegálním účelům.

Děkuji vám a schůzi končím.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 13/1-17/2ž (16 stran).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP