Sobota 24. srpna 1968

14

1968, 24. srpen (sobota), Praha. - Zápis z jednání 85. schůze předsednictva NS (9. část).

[Začátek: 18.40 hod.

Ukončení: 19.28 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Host: Václav Pleskot, náměstek ministra zahraničních věcí.

Obsah jednání:

1. Zápis o jednání delegace NS s představiteli ÚV KSČ zvoleného na XIV. sjezdu.

2. Otázka svízelné situace v uhelných dolech na Ostravsku a Kladensku.

3. Informace o situaci na ministerstvu zahraničních věcí a o opatřeních, která zde byla podniknuta.

4. Žádost posl. A. Bichlera, aby se vláda zabývala těžkou situací v kladenském a ostravském revíru.]

Schůzi zahájil mpř. NS posl. Valo a udělil slovo posl. Poledňákovi.

[A.] Poledňák (přednesl zprávu z jednání ÚV KSČ).

NS by se mělo zabývat svým postojem v případě různých alternativ, k nimiž by mohlo dojít po návratu s. prezidenta z Moskvy.

Nadhazuje se otázka spolupráce se sovětskou armádou, otázka kolaborace i otázky odchodu z jednotlivých funkcí. My jsme ujistili předsednictvo, že by to mělo být předmětem jednání pléna NS. V žádném případě nepřistupovat na jakoukoliv variantu sestavení vlády, kterou by nevedl s. Černík. NS není ochotno přistupovat na jakékoliv změny, v nichž by nebylo zaručeno pokračování v politice, která je vládním programem a NS schválena.

Předsednictvo vychází ze závěrů, že politika Sovětského svazu vychází z pozice dlouhodobé strategie Sovětského svazu jako velmoci, která může vést k nejrůznějším konfliktům, o čemž má předsednictvo řadu argumentů, které jsou obsaženy např. ve vyjádření velvyslance Červoněnka aj.

Předsednictvo má v rukou určitý dokument, s jehož zveřejněním váhá, poněvadž obsahuje fakta, která by mohla vést k dalšímu velmi vážnému zostření situace. I v tomto směru jsme vyjádřili shodné stanovisko.

Byli jsme dále informováni o jednání, které vedli někteří členové předsednictva ÚV s velvyslancem Rumunska a chargé d' affaires Jugoslávie. Šlo o informaci ÚV o stavu ÚV. [Obě věty zatrženy světle modrou propisovací tužkou.] Na druhé straně vyslechli informaci velvyslance Rumunska, že rumunská strana rozeslala dopis všem evropským komunistickým a dělnickým stranám s návrhem, aby došlo k jejich společné schůzce v Praze. Z naší strany bylo vyjádřeno stanovisko, že si nedovedeme představit jednání ve stínu sovětských tanků a že podporujeme ale každé jednání, jehož se bude moci zúčastnit Dubček, Černík, Smrkovský a další vedoucí pracovníci strany, kteří jsou internováni. [Od slov "že si nedovedeme" podtrženo červenou propisovací tužkou.]

Na závěr znovu soudruzi vyslovili přání, aby všem otázkám společného postupu byla věnována maximální pozornost. V diskusi jsme nadhodili otázku Národní fronty, kterou by se mělo předsednictvo zabývat a uvažovat o jejím svolání v příhodné době.

Nadhodili jsme otázku stávek a shodli jsme se na formulaci textu našeho dnešního komuniké. Měli bychom vyzvednout fakt včerejší hodinové stávky, i když to není cesta k řešení.

Soudruh Bichler pak podal informaci o některých otázkách, které byly dnes projednávány ve výboru a týkaly se hospodářské situace, zejména Kladna, výpadku elektr[ické] energie a uhelné situace.

Upozornili jsme rovněž, že veřejnost čeká na určité sdělení a došli jsme k shodnému závěru, který odpovídá části prohlášení s. Šilhána, který vyslovil předevčírem názor, že bude nutné se otázkou zabývat, i když není prvořadá.

Rovněž jsme se zabývali otázkami vztahu k SNR a slovenským orgánům ze strany vedení ÚV strany. Jde víceméně o odhadování situace. Není třeba teď vyvozovat jakékoliv závěry z nahodilých informací. Může docházet k určitým zásahům zvenčí, které mohou být zkreslené.

Celé jednání bylo skutečně velmi srdečné a my jsme se shodli v tom, že jsme seděli s partnery, kteří situaci znají, kteří jsou naprosto na úrovni situace, že se velice vážně zabývají všemi jejími aspekty a že posuzují samozřejmě nejrůznější varianty řešení v okamžicích, které by se mohly i různým způsobem vyvíjet a že se podařilo vytvořit i v těchto velmi ztížených podmínkách, které jsou poněkud komplikovanější než podmínky Národního shromáždění (zdaleka nepoužívají vybavených pracoven a někdy ani toho nejzákladnějšího kancelářského vybavení, psacích strojů, písařek a stenografů), se jim daří shromáždit kolem sebe aktiv neobyčejně kvalifikovaných pracovníků, politologů, ekonomů, sociologů, prostě vědeckých pracovníků z nejrůznějších úseků vědecké fronty, kteří připravují rozbory, návrhy stanovisek atd. a že je tedy skutečně velice užitečné a zdůrazňovali, že nehodlají ani v nejmenším zasahovat do práce Národního shromáždění, že se domnívají, že stanoviska mají vycházet pouze z principiálních dohod, že pohledy na věci budou řešeny jinak z hlediska politické strany a jinak z hlediska Národního shromáždění, ale že samozřejmě mají neustále směřovat stejným směrem.

Ústřední výbor předává dopis Národnímu shromáždění, kterým reaguje rovněž na naše prohlášení a na dopis, který byl adresován ústřednímu výboru po skončení sjezdu. Dovolil bych si text tohoto dopisu přečíst. Bude nutno seznámit s ním také plénum NS.

"Vážení soudruzi poslanci, přijměte upřímný dík za svůj dnešní dopis, kterým se jako nejvyšší volení zástupci občanů této krásné a v poslední době tak těžce zkoušené země stavíte tak jednoznačně za politické prohlášení XIV. sjezdu KSČ a kterým vyslovujete plnou podporu novému ústřednímu výboru naší strany.

Chceme vás ujistit, že jste prohlášení sjezdu interpretovali a pochopili v plném souladu se záměry a cíli, jež před sebou vidí ústřední výbor, a že tím zpevňujete základnu naší společné práce na řešení nebývale složitých úkolů, před kterými stojíme.

Dovolte, abychom vám při této příležitosti vyslovili jménem komunistů této země dík, obdiv a uznání za všechno nesmírné úsilí, které vynakládáte - i za obtížných podmínek okupace a soustavného nezákonného rušení ústavní funkce NS - s jedním cílem: přispět v nejvyšší možné míře k tomu, aby naše vlast byla co nejdříve a co nejbezpečněji vyvedena z nynější obtížné situace. Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom pomohli i ve vašem odpovědném díle."

To jsou podstatné věci, a myslím, že s. Dohnal by je mohl doplnit.

[A.] Bichler: Soudruzi, k té situaci v zásobování, kterou průmyslový výbor na základě informací náměstka ministra Odvárky zjistil v uhelných dolech na Ostravsku a na Kladně, jsou soudruzi toho názoru, že tyto věci, které souvisí s tou částečnou nepřetržitou stávkou již několik dní a které ohrožují zásobování uhlím, že v této věci máme přes vládu zajišťovat změnu postoje těchto pracovníků k těmto otázkám. Nevím, jak bychom to udělali, když s. Borůvka tu není.

[V.] Pleskot [PLESKOT, Václav, nar. 1.1.1921; náměstek ministra zahraničních věcí.]: Prosil bych vás, abyste mi to fyzicky umožnili, abyste mne nechali mluvit a abych mohl jet do vlády.

Prosím, abyste mi to neměli za zlé. Je to v zájmu toho, abych mohl splnit všechny své povinnosti, to znamená řízení ministerstva, účast na schůzích vlády za nepřítomného ministra Hájka a samozřejmě podat také zprávu předsednictvu NS, a jsem velmi rád, že jste mne pozvali. Mohu bohužel za této situace, která se vyznačuje spíše významnými událostmi, bohužel u nás tragickými, mluvit méně o čs. zahraniční politice, ale spíše jen o dopadu těchto otázek na provádění této politiky, pokud se o tom dá ještě hovořit, a o dopadu těchto událostí na práci ministerstva a čs. zastupitelských úřadů.

Chtěl bych vás informovat a ubezpečit, že ministerstvo zahraničních věcí funguje dobře a aktivně, že fungují zastupitelské úřady, s nimiž máme spojení. Především je ovšem třeba říci, a to je to podstatné, že pracujeme podle zásad prezidenta republiky, [Od slov "že fungují" podtrženo červenou propisovací tužkou.] vlády ing. Černíka a ÚV KSČ, vedeného s. Dubčekem. V poslední době pak máme kontakt také s novým ústředním výborem, zvoleným na XIV. mimořádném sjezdu - čili za situace velmi obtížné. [Od slova "kontakt" podtrženo červenou propisovací tužkou.]

To jsme také dali najevo první den intervence a následující okupace naší země. V noci v průběhu obsazení Československa jsme vysílali prohlášení předsednictva ÚV strany, které dostaly všechny ZÚ a podle něj se řídí.

Ráno dostaly projev prezidenta republiky, pak prohlášení předsednictva NS a vlády republiky, ke kterému jsem se za nepřítomného ministra přihlásil.

V průběhu poledních hodin prvního dne dostaly protestní nóty vlády pěti zemí, které dodatečně schválil prezident republiky i vláda. Odpoledne byli na ministerstvu zástupci velvyslanectví těchto zemí, kde jsme je informovali o svém postoji v RB OSN.

První den jsme informovali prezidenta o těchto akcích. V poledních hodinách mě pozval prezident na Hrad, kde jsem si nechal schválit naše chování v RB, tj. směrnici, aby náš delegát zatím nevystupoval, protože prezident republiky nechce dělat krajní a definitivní opatření, neboť má naději vést dvoustranné jednání, které může vést k určitému výsledku. [Odstavec zatržen červenou propisovací tužkou.]

Upozornil jsem prezidenta republiky, aby nevedl jiná jednání než o opuštění okupačních vojsk, o zrušení internování vedoucích činitelů strany a vlády a zajištění činnosti ústavních orgánů. Prezident slíbil, že jedině o tom bude jednat.

Navrhli jsme mu pozvat znovu zástupce velvyslanectví pěti zemí a informovat je o tom, jak budeme postupovat v OSN za předpokladu, že budou vedena jednání, která povedou k výsledku.

Vedly nás k tomu důvody, aby se v OSN nepřijala krajní opatření a potom zkušenosti z maďarských událostí, kdy byl odsouzen nejen Sovětský svaz, ale i socialistické země. Konečně jsme si uvědomovali, že to bude prostředek tlaku na naše partnery. RB dává v případě konfliktu mezi státy OSN přednost bilaterárním jednáním nebo jednáním v politickém poradním výboru Varšavské smlouvy.

Naše jednání se ukázalo jako správné. Ministr Hájek byl v Jugoslávii, takže jsme měli možnost v OSN vystoupit.

Zúčastnil jsem se všech schůzí vlády za předsednictví s. Štrougala, když dal ubezpečení, že vláda bude jednat podle [Od jména L. Štrougala podtrženo červenou propisovací tužkou.] akčního programu v duchu předsedy Černíka, v duchu prohlášení nového ÚV a bude vyřizovat běžné věci. Vedly mě k tomu obavy, aby jiná vláda neschválila akce okupantů.

Do středy v poledne jsme informovali o informacích tisku, rozhlasu a televize naše ZÚ, pak přijela kolona transportérů s parašutisty. Plukovník Šipenko se dostavil z pověření hlavního velení sovětských vojsk a prohlásil, že má zprávu a důkaz o tom, že z budovy MZV se vysílají protisovětské a protisocialistické výzvy a prohlášení a žádal, abych ho doprovodil do prostoru vysílaček a jejich obsluhy. To jsem odmítl, že zásahem okupačních vojsk nefungují v plné míře jiné orgány, jako např. vláda a že mám jediné spojení s prezidentem republiky. MZV vedu podle pokynů prezidenta a bez jeho souhlasu odmítám cokoliv udělat. Oznámil jsem, že naše radiové spojení je jediné se ZÚ.

Byla šťastná shoda okolností, že u prezidenta byl velvyslanec Červoněnko a hlavní velitel maršál Pavlovskij. Žádal jsem, aby s. Klusák tlumočil vše prezidentovi s oznámením, že neposlechnu sovětské velení, jedině se souhlasem prezidenta. Sovětský důstojník pak jednal s větším respektem. Udělali jsme písemný záznam a kolona odjela.

Máme plné spojení se ZÚ jako jediný nezávislý čs. orgán se světem. Všechny ZÚ respektují a plní pokyny linie předsedy vlády Černíka a našeho ÚV v čele se s. Dubčekem, tj. nového ÚV zvoleného na XIV. sjezdu.

[V.] Kaigl: Právě telefonoval s. Moural z předsednictva vlády, že jednání v Moskvě pokračuje, že se dosahuje určitého pokroku a že je třeba zachovat klid a rozvahu.

[V.] Pleskot: To je autentická zpráva. Žádali jsme s. Svobodu před odjezdem, aby zprávy podával jedině prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí.

Všechna usnesení vlády i naše stanoviska dáváme zastupitelským úřadům s úkolem informovat vlády příslušných zemí, popř. jejich parlamenty.

[A.] Poledňák: Naše stanovisko, které jsme dávali okupačním parlamentům, nebylo přijato v NDR a byly vysloveny pochybnosti, zda se podaří velvyslancům Polska a Bulharska dosáhnout spojení. Nejsem informován, zda ty zprávy byly dány našim zastupitelským úřadům v oněch pěti zemích.

[V.] Pleskot: Mám dojem, že ano; mohu ještě dnes večer odpovědět. Mohu zajistit, aby naši velvyslanci to učinili.

Hlas: Náš výbor přijal rezoluci, která oceňuje práci pracovníků ministerstva zahraničních věcí. Naše předsednictvo by se mohlo připojit.

[A.] Bichler: Prosím, aby s. Pleskot ve vládě požádal, aby se vláda zabývala těžkou situací, která vzniká v kladenském a ostravském revíru.

[V.] Pleskot: Rád udělám, i když schůze vlády se zúčastnil ministr Penc. (S. nám. Pleskot odchází.)

[A.] Poledňák: Poněvadž poslanci jsou shromážděni, mohli bychom v těchto informacích pokračovat v plénu.

[J.] Valo: Podle vašich doporučení, která jsme právě vyslechli, podal by s. Poledňák zprávu o jednání ÚV KSČ, já bych hovořil o SNR, potom by mluvil s. Pelikán o Ministerstvu zahraničních věcí a s. Zedník by shrnul činnost výborů. (Hlas: A s. Kaigl by řekl několik vět o technických otázkách.)

S tímto programem můžeme jít do pléna.

Stenograficky zápis, prvopis, turnus 18/1-21/2ž (10 stran).

15

1968, 24. srpen (sobota), Praha. - Zápis jednání 26. plenární schůze NS (5. část).

[Začátek: 19.30 hod.

Ukončení: 20.30 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Obsah jednání:

1. Informace o jednání delegace NS s vedením KSČ zvoleným na XIV. sjezdu.

2. Sdělení o navázání kontaktů se SNR.

3. Informace o hlavních zahraničně politických událostech.

4. Stručné sdělení o dopoledních schůzích jednotlivých výborů NS.

5. Vyslovení uznání práci aparátu NS.

6. Otázka hodnocení okupace z hlediska zájmů světového komunistického a dělnického hnutí.

7. Informace o akcích delegací poslanců a jednotlivých výborů.]

[J.] Valo: Zahajuji přerušenou schůzi. Před zahájením programu sděluji důležitou zprávu, zprávu dr. Mourala z předsednictva vlády. Jednání v Moskvě pokračuje, dosahuje se určitého pokroku, je třeba zachovat klid a rozvahu. To je zpráva, která přišla o páté hodině, která byla přijata z Moskvy.

Program dnešní naší schůze je tento:

1. Zpráva o navázání styků s ústředním výborem KSČ, s nově zvoleným ústředním výborem. Referovat k tomu bude vedoucí delegace, která byla u vedení strany.

2. Zprávy o styku se Slovenskou národní radou a informování o situaci na Slovensku. Bude hovořit s. Valo.

3. Informace z ministerstva zahraničních věcí podá s. Pelikán.

4. Zprávu o činnosti předsednictva NS a výborů podá soudruh Zedník.

Jestliže nemá nikdo doplněk k programu, prosím s. Poledňáka, aby se ujal slova. Podotýkám ještě, že přítomno je 179 poslanců.

[A.] Poledňák: Vážené soudružky a soudruzi poslanci. Vzhledem k tomu, že soudruh předsedající Valo oznámil, že zprávu o dnešním jednání s vedením strany podá vedoucí delegace, chci to uvést na správnou míru, že naše dnešní delegace, myslím, žádného vedoucího neměla.

Dnes, vážené soudružky a soudruzi, došlo k navázání osobního spojení Národního shromáždění a předsednictva ÚV strany. Připomínám dopis, který NS přijalo a v němž se postavilo plně za ústřední výbor nově zvolený XIV. sjezdem [Oprava slovosledu.] a za prohlášení, které bylo sjezdem vydáno. Spojení, které doposud existovalo, bylo víceméně telefonické a přes různé spojky. Jistě chápete, že podmínky, ve kterých vedení strany pracuje, jsou zcela mimořádné a nenormální a že nejde o styk, který má určité cesty. O to však nejde, jde především o to, že dnes byla přijata delegace předsednictva NS, v níž byli s. Miková, s. místopředseda Dohnal, s. Petrusová, s. Bichler a já, částí předsednictva (které úřaduje) ústředního výboru strany. Toto setkání vedl zastupující vedoucí tajemník prof. Šilhán.

Chtěl bych především konstatovat, že považujeme navázání přímých osobních styků za neobyčejně důležité. Neobyčejně důležité především z toho hlediska, že politické, stranické, vládní i ústavní orgány stojí zřejmě před řadou rozhodnutí neobyčejně závažných, která si vyžadují, aby jejich obsah a jejich smysl byl koordinován a aby byla dělána v maximální vzájemné informovanosti. Především k těmto otázkám směřovalo jednání na prvém místě.

Vedení strany se obrátilo na nás se žádostí či s prosbou, abychom uvážili všechny možnosti v případech, kdy to NS bude považovat za důležité a za naléhavé, abychom konzultovali společně každý krok, který budeme podnikat, každé opatření, které budeme přijímat. Přitom vedení strany zdůraznilo, že se nehodlá ani v nejmenším vměšovat do činnosti NS, jehož práci neobyčejně vysoce ocenilo, ale že si pouze přeje, aby došlo k vzájemné soustavné informovanosti a vzájemné koordinaci v naší činnosti. Stejně tomu bylo na dnešním dopoledním jednání s delegací vlády.

My jsme pochopitelně velice přivítali tento návrh, který je konečně jednou z myšlenek našeho dopisu adresovaného ústřednímu výboru po XIV. sjezdu. Jestli hovoříme o vážných krocích nebo vážných usneseních a vážných rozhodnutích, která budou nesporně v blízkých dnech přijímána ve státních, stranických i parlamentních orgánech, pak máme na mysli situaci, která v různých variantách může vzniknout po návratu prezidenta republiky z Moskvy. To byl druhý bod jednání, kterým se zabývá především vedení strany, které v současné době zpracovává různé varianty řešení situace a zaujetí stanovisek v případech, s nimiž se počítá.

Já osobně se domnívám, že to jsou problémy, jimiž bychom se měli postupně zabývat a nad nimiž bychom měli přemýšlet a uvažovat, jakou pozici zaujme NS z hlediska NS, z hlediska nejvyššího zákonodárného orgánu v případech různých eventualit, různých základních variant.

Za třetí se diskutovalo o některých otázkách, které souvisí s aktuální situací. Vedení strany konstatovalo, že zdaleka nelze hovořit o nějakém uklidňování nebo konsolidování situace. Konstatovalo, že celý stav je důsledkem především strategických cílů sovětské politiky, v nichž se naprosto ztrácejí zdánlivě "nepodstatné" nebo "drobné" zájmy třeba i takové země, jakou je Československo. Konstatovalo, že na základě různých jednání a faktů, které má v ruce, je možné, že situace se může dále vyostřovat podle toho, jaké závěry budou učiněny na jednáních v Moskvě. Že jde o politiku, která je svým způsobem vabank, bez ohledu na prestiž; konečně to vyjádřil i sovětský velvyslanec Červoněnko v jednání s vládou, který prohlásil doslovně, že jsou si vědomi, že Sovětský svaz ztrácí a ztratí prestiž na 10, možná na 20 let, ale že není pro ně žádné jiné východisko. V této situaci strategické cíle budou podřizovat každý další krok, který Sovětský svaz jako vedoucí okupační velmoc bude podnikat. S tímto názorem jsme se ztotožnili, protože odpovídá i těm závěrům, které byly zatím v různých usneseních pléna NS obsaženy.

Vedení strany informovalo současně o dnešním jednání, které vedla skupina členů předsednictva s velvyslancem Rumunska Obradovičem a chargé d' affaires Jugoslávie s. Winterem. Podrobně k tomu bude hovořit s. Pelikán, já jen stručně.

V podstatě jde o to, že oba představitelé velvyslanectví přijali informaci o výsledcích sjezdu i o stavu činnosti ÚV a v dalším jednání rumunský velvyslanec informoval delegaci ÚV strany o stanovisku rumunské strany, která doporučila dnes svým dopisem všem komunistickým a dělnickým stranám Evropy, aby byla neodokladně svolána porada vedoucích činitelů všech evropských stran za účasti Dubčeka a ostatních stranických vedoucích činitelů do Prahy. Kromě toho prohlásila, že rumunská strana je ochotna přijet třeba dnes k tomuto jednání. Zatím stanoviska z jiných stran nebyla v odpoledních hodinách známa.

Stanovisko vedení naší strany se především opíralo o skutečnost, že vést jakákoliv mezinárodní jednání ve stínu hlavní tankových děl v okupační Praze by bylo dosti kuriozní, i když se ani v nejmenším nehodláme zbavit možnosti, aby k takovéto schůzce došlo.

V rozpravě byla nadhozena řada otázek, které byly diskutovány na půdě Národního shromáždění anebo v dnešním jednání jednotlivých výborů.

Především jsme postavili do popředí problémy Národní fronty a součinnosti s orgány NF, která zatím dosud je paralyzována neúčastí předsedy a dvou místopředsedů. Mělo by dojít k rychlému jejímu rekonstituování a zaujetí stanovisek na půdě NF. Žádali jsme vedení strany, aby ve všech svých rezolucích a dokumentech počítalo s aktivní složkou, s aktivním činitelem, s Národní frontou. Soudruzi se s námi v těchto názorech naprosto ztotožnili.

Dále jsme uváděli některé otázky, které souvisí se SNR. Uváděli jsme, že kontakty jsou sporadické vzhledem k nedostatečnému spojení. Informovali jsme o krocích, které jsme zatím podnikli; i vedení strany potvrzovalo, že jejich informace o součinnosti s orgány ÚV KSS jsou nesystematické.

V této souvislosti chci jen upozornit, že na rozdíl od různých zpráv, které se v posledních hodinách vynořily, jako by sjezd KSS měl být odložen, vedení strany naopak potvrzovalo, že podle jejich názoru sjezd má a bude probíhat a na tento sjezd delegovalo také svoji delegaci, jejíž jména byla sdělována v tisku. I v tomto bodě jsme se shodli, že máme vyvinout všechno úsilí k tomu, aby vznikla maximálně úzká součinnost a koordinovanost všech orgánů, tedy i Národního [shromáždění] s příslušnými slovenskými orgány.

V další části jednání pak s. Bichler sděloval některá fakta, k nimiž došel jeho výbor v dnešním jednání, o stavu hospodářství. V důsledku podstatně snížené produktivity, výpadku elektrické energie atd. došli jsme k závěru, že je potřeba na tuto situaci velmi rozumně reagovat. V této souvislosti jsme uváděli, že publikujeme z dnešního zasedání předsednictva NS konstatování, že Národní shromáždění se nedomnívá, že stávky jsou jediným prostředkem demonstrace a odporu, protože ve svých důsledcích poškozují především naše lidi, naši společnost, naše národní hospodářství, zatím co okupantům ani v nejmenším neubližují.

Shodli jsme se v tom, že máme naproti tomu vysoce ocenit včerejší jednohodinovou generální stávku, kterou náš lid odpověděl na první výzvu ÚV, s níž se obrátil ke všem pracujícím. Byli jsme svědky a dnes vidíte i v tisku, jaký ohromný politický a morální význam tato jednohodinová stávka měla. Shodli jsme se na tom, že je nutno dosáhnout toho, aby i v tomto směru ve vyhlašování různých stávek nebyla žádná živelnost, nahodilost, improvizovanost, aby to nebylo roztříštěné, abychom si nevyráželi z rukou významnou kartu, kterou je možno použít v okamžiku, který má být uznán všemi orgány za ten moment, kdy se sahá ke generální stávce země. To je karta, která se nesmí rozdrobovat na malé mince v různých místních nebo často nevýznamných stávkových akcích, nebo na druhé straně jako na Kladně, ke stávkám, které velmi vážně poškozují stav národního hospodářství. Hovořili jsme dále o otázkách, které jsou rovněž živé i na půdě národního hospodářství a s nimiž se setkáváte v řadě rezolucí adresovaných buď přímo vám jako poslancům nebo orgánům NS voliči, organizacemi, které se objevují dosti živě v tisku, k otázkám neutrality země.

I v tomto bodě jsme se shodli s vedením strany, že je to otázka, na niž je potřeba dát odpověď, ale že dnes nelze se zabývat věcmi, které by ve svých důsledcích mohly vést k jakémukoliv zostřování konfliktnosti situace, že je nutno mít na všechny další úvahy více času a přitom vycházet ze skutečnosti, že naše země ani v nejmenším nehodlá slevit ze svých cílů výstavby socialismu, že nehodlá ani v nejmenším změnit nic na tom, že existuje socialistický tábor atd.

Nechci to dlouze rozvádět, protože s tím je spojena celá řada otázek velice vážných, ohromného dosahu politického, které souvisí s tím, jakými prostředky a způsoby bude později, až bude naprosto normalizována situace, třeba vycházet z jednoty socialistického tábora a ze vztahů, o nichž se doposud říkalo přátelské vztahy. Toto všechno je dnes naprosto rozdupáno a pošlapáno a nikdo z nás si nemůže dělat ani v nejmenším iluze, že v srdcích zvláště mladé generace to nezanechá velice tragické důsledky.

V závěru jednání jsme znovu potvrdili společné rozhodnutí konzultovat postup v rozhodujících otázkách, aby došlo k maximální koordinovanosti ve všech základních směrech.

Při této příležitosti chci Národnímu shromáždění přečíst dopis, který je mu adresován ÚV strany. [Text dopisu je již zachycen v zápise schůze předsednictva NS, která Proběhla od 18.40 do 19,28 hod. (s. 113).]


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP