Sobota 24. srpna 1968

[J.] Valo: Děkuji za přednesenou informaci. Prosím nyní s. Bichlera.

[A.] Bichler: V zásadě bylo vše řečeno posl. Poledňákem. Chci ho doplnit několika body.

Žijeme zde v NS lépe než tam, kde pracuje ÚV. To je třeba si uvědomit.

Soudruzi si nečiní iluze a nabádají nás k tomu, abychom si ani my nečinili iluze. Je třeba promýšlet všechna možná variantní řešení různých situací, konzultovat se navzájem, sjednocovat si názory. To, co se v současné době jako nejcennější ukázalo, což oni mnohokrát zdůrazňovali, je jednota všech našich ústavních orgánů s naším lidem. Říkají, že je to báze, na které je třeba pokračovat.

Podal jsem zprávu ÚV o některých zjištěních z našeho průmyslového výboru, který obhospodařuje dopravu, elektřinu, uhlí, těžký průmysl apod.

Zatím potřeby elektřiny jsou kryty, protože se značně snížily. V současné době průmyslová odvětví odebírají asi 1500 MGW méně než za normálních okolností. Naše elektrárny se dostávají již do obavy o zásobování uhlím.

V otázce uhlí nás nejvíce tlačí ostravský a kladenský revír, kde už několik dnů probíhá nepřetržitá částečná stávka. Soudruzi přes výzvy, které byly učiněny, říkají, že se pustí do práce po návratu s. Svobody a Dubčeka. Dohodli jsme se na tom, aby náš výbor prostřednictvím vlády podnikal opatření ke zvýšení těžby. Toto stanovisko jsme tlumočili na předsednictvu zástupci vlády s. Pleskotovi.

Pokud jde o dopravu, je situace přehledná, fungují pojítka, selektory. Soudruzi mají přehled. Čierná pri Čope, která byla obsazena sovětskými vojsky, byla již předána našim železničářům. Normalizuje se vnitřní doprava i doprava s jinými státy. Doprava s PLR se blíží k normálnímu stavu, stejně tak s NDR. Větší potíže jsou na hranicích čs.-maďarských.

Nejvíce začíná tlačit uhlí, konkrétně elektrárna Třebovice a karvinská elektrárna pociťují nedostatky uhlí.

Rovněž důlní koksovny jedou s výrobou zhruba na 40-50 %. Posledních několik dnů kladenský revír má výrobu na 25 %.

Pokud jde o vybavenost, mají soudruzi odpovídající oddělení, která se těmito otázkami zabývají.

Dále jsme ujistili ÚV, že se pilně staráme o koordinaci práce s ČNR, která má své trvalé zástupce v předsednictvu NS, je zvána na pléna NS a snažíme se všemi silami navázat spolupráci se SNR.

Nakonec s velkým povděkem vysoce oceňují soudruzi jednoznačné stanovisko, které zaujal parlament k usnesení XIV. sjezdu a k novému ÚV. [Odstavec zatržen po straně modrou propisovací tužkou.]

[L.] Dohnal: Několik slov z návštěvy na předsednictvu ÚV KSČ. Vážím si velmi toho, že jsem jako jinostraník měl čest a možnost být v těchto mimořádných podmínkách členem delegace NS. Přihlásil jsem se ke slovu proto, abych na adresu poslanců druhých politických stran v parlamentě i bezpartijních řekl těch několik slov.

Sám jsem tam otevřel otázku Národní fronty, otázku druhých politických stran. Našel jsem naprosto jednoznačné a plné pochopení všech přítomných členů předsednictva, kteří zdůrazňovali nutnost a potřebu popularizace v současné době existujících politických stran na rozdíl od některých tendencí, které druhé strany při nedávných jednáních zastávaly, že nemůže existovat a být uplatněna diktatura proletariátu, existovat řádná ideologie komunistické strany, jestliže připouští existenci druhých politických stran. Na toto mají soudruzi naprosto jednoznačné a vyhraněné stanovisko a naopak podtrhují nutnost a potřebu existence druhých politických stran.

Nový orgán komunistické strany se tedy neuzavírá veřejnosti, neuzavírá se druhým politickým stranám. Není vhodná doba momentálně hovořit i o úvahách tohoto nově zvoleného orgánu, který zvažuje některé otázky ještě směrem k dalšímu posílení vlivu indiferentních poslanců a občanů, jejich zapojení do veřejného života. To je otázka dořešení, kdy se připravují jisté závěry pro nejbližší budoucnost v normalizaci poměrů.

Druhou otázkou, na kterou bych chtěl upozornit a kterou jsem tam rovněž otevřel, je otázka Lidových milic. K tomu zase velmi stručně. Jsem rovněž velmi povděčen jako jinopartajník za konstatováni, že u Lidových milic dochází a dojde k naprosté rehabilitaci veřejného mínění, poněvadž funkci, kterou dnes začaly Lidové milice plnit a se kterými budeme muset nutně počítat v nejbližších hodinách a dnech, skutečně ukáže celému našemu národu svou potřebu a rehabilitaci veřejného mínění, které bylo v poslední době velmi zkreslené, ať důvody pro to byly jakékoliv.

(Další krátkou část svého projevu přednesl posl. Dohnal pouze pro vnitřní informaci a podle jeho přání nebyla zapsána.)

Konečně jsem také hovořil stejně jako někteří druzí soudruzi k tomu, že postrádám ve veřejných sdělovacích prostředcích apod. to, že je málo popularizováno jméno s. Smrkovského, že se nám ztrácí a že na toto jménem pléna NS upozorňujeme a že také v této mimořádné době je třeba zachovávat jisté normy v našem politickém životě, že je třeba také vědět, na jaké místo v politickém žebříčku osobnost s. Smrkovského a vůbec parlament patří, protože reprezentujeme nejvyšší orgán a že de facto vláda má jít až po Národním shromáždění. I tato otázka byla přijata na vědomí s povděkem. Skutečně pracuje se za ztížených podmínek. Jde víceméně o zásadní otázky, méně o otázky procedurální. Ovšem nás velice mrzelo, že otázka soudruha Smrkovského se vytrácela.

Toto jsem pokládal za velmi nutné vám také sdělit ze druhé pozice také pro informaci nejen příslušníků komunistické strany, ale i druhých politických stran i poslanců bez politické příslušnosti. Děkuji vám za pozornost.

[J.] Valo: Má ještě někdo ze členů delegace nějaké doplňky? Nemá. Budeme pokračovat. Já teď podám zprávu a za mnou dva soudruzi a potom může být diskuse ke všem zprávám dohromady.

Po dlouhém a velmi pracném jednání a hledání cesty, jak navázat styky se Slovenskou národní radou, se nakonec podařilo s. generálovi Lomskému po linii jemu známé - není třeba hovořit, jaká je to linie - dostat se do styku se SNR.

Nám šlo o to, abychom koordinovali, jak to bylo řečeno, naši práci nejen s těmi orgány, které už tu soudruzi vzpomínali, ale též s [druhou] částí naší republiky, tj. se Slovenskem. To se díky s. Lomskému v plné míře podařilo. Dnes odpoledne bylo navázáno spojení a hovořil jsem se soudruhy ze SNR a to s pověřencem Hagarou a s pověřencem Gajdošíkem.

Vzájemně jsme se informovali o tom, co dělá Národní shromáždění a co dělá Slovenská národní rada. Pokud se týká zpráv o naší činnosti, jsou na Slovensku informováni dobře, protože poslouchají rozhlas, který je dobře slyšitelný a všechny zprávy a usnesení, které dáváme do rozhlasu, znají. Sdělil jsem, že toto nemůžeme říci my, protože nemáme zprávy, protože těžko rozhlas ze Slovenska posloucháme a když jej chytíme, není dostatečně zvýrazněno stanovisko SNR. Víte o všelijakých prohlášeních, která mohou dezorientovat a můžeme mít zkreslený obraz o práci SNR. Tyto otázky jsme si vyjasnili a řekli jsme, že na Slovensko posíláme jednoho našeho soudruha, který je bude informovat, ale zvláště vezme všechny informace o činnosti SNR pro Národní shromáždění. Předsednictvo SNR rovněž zasedá neustále od 21. srpna. Není na svém původním místě, protože to je obsazeno sovětskými jednotkami, lépe řečeno sovětským velením, ale je v budově pověřenectva zemědělství. Tato budova plně odpovídá, je vybavena potřebnými komunikačními prostředky, takže pracovní poměry tam mají poměrně dobré. Soudruzi se dále soustředili na to, aby odpověděli na dopis České národní radě. Nadiktovali mi tento dopis do telefonu a já vám jej přečtu.

"Vážená Česká národní rada, Praha. Pozdravujeme Vás v těchto osudových chvílích, kdy oba naše národy a všechen pracující lid Československa dokazuje pevné odhodlání hájit suverenitu a integritu našeho společného státu, budovaného na principech socialismu a demokracie tak, jak byla projevena v našem polednovém vývoji.

Spolu s Vámi se domáháme odchodu sovětských jednotek [a] některých států Varšavské smlouvy z naší vlasti a obnovení normálního života v rodině rovnoprávných socialistických národů pod vedením našich politických a ústavních představitelů soudruhů Svobody, Dubčeka, Smrkovského a Černíka. Jsme přesvědčeni, že morální jednota a bezpříkladná jednotnost obou našich národů a všeho lidu ČSSR bude korunována úspěchem. Pozdravujeme Vás, drazí bratři v pevné naději, že co nejdříve vyjde naše společná vlast ke šťastnějším dnům. Předsednictvo SNR." (Potlesk.)

Soudruzi mne požádali, abychom tento dopis odevzdali ČNR a zároveň abychom textu sjednali publicitu, jaká byla dána dopisu ČNR na Slovensku. Ujistil jsem soudruhy, že tak učiníme. Toto je vše.

[J.] Pelikán: Soudruzi, chtěl bych vás informovat o hlavních událostech zahraničně politických. Jak víte, okupace ČSSR vyvolala ve světě ohromné vzrušení a přesto, že některé deníky spekulovaly s možností nějaké intervence, převládá všeobecné překvapení. Situací v ČSSR se zabývaly vlády, parlamenty i různé osobnosti. Pokud jde o reakci dělnických a komunistických stran, převládá téměř jednomyslnost, ačkoliv tu jde o věci pro nás neradostné, 79 komunistických stran odsoudilo okupaci ČSSR, včetně takových stran, jako je Albánie, Kuba a Čína, samozřejmě z různých pozic. Zatímco toto opatření schvaluje pět zemí Varšavské smlouvy, schvalují je komunistické strany Západního Německa, západního Berlína, Chile a snad podle neprověřených zpráv také Vietnamské demokratické republiky. Toto stanovisko si ještě ověřujeme. Většina stran se obrací na ÚV Sovětského svazu se žádostí o vyklizení ČSSR a zároveň vyjadřuje solidaritu s Komunistickou stranou ČSSR. Je samozřejmé, že tento stav ohrožuje konání plánované porady komunistických a dělnických stran na podzim t.r. v Moskvě.

Pokud jde o stanovisko komunistických stran v západní Evropě, je jednoznačné, jak je vyjadřuje Komunistická strana Itálie, která zmíněný akt označila za katastrofu pro pokrokové síly na celém světě. Stanovisko Francie je rovněž odmítavé přesto, že některé zprávy v tisku toto stanovisko Komunistické strany Francie zkreslovaly. Není tak rozhodné, jako stanovisko Italské komunistické strany, ale staví se proti. O stanovisku rumunské a jugoslávské kmunistické strany vás informoval s. Poledňák. Podle došlých zpráv se objevují projevy solidarity s námi i v některých zemích, které se dopustily tohoto zákroku, zejména jsou zprávy o stávkách v NDR, a to zvláště v Lipsku, Berlíně a Drážďanech. Stavem se zabývaly i různé vlády, které vyjadřují podporu ČSSR a odsuzují postup SSSR a ostatních 4 zemí Varšavské smlouvy. Zde musíme rozlišovat, poněvadž některé reakční vlády a elementy využívají této situace k ohřívání své antikomunistické a antisovětské politiky. Na tato hlediska bude nutno orientovat naši propagandu, která v dané situaci nerozlišuje někdy nuance podpory. Samozřejmě že víme, kdo má skutečný zájem na tom, aby podpořil socialismus, o který v ČSSR usilujeme a komu se to hodí v dané konstelaci k oživení politiky studené války, a to ve Spojených státech a v NSR.

Pokud jde o arabské státy, tam nezaujaly vlády žádné stanovisko, ale převzaly oficiální verzi sovětskou. Víte, že Rada bezpečnosti také jedná o této otázce, ale návrhy byly vetovány a jednání pokračuje dále.

Vznikla také iniciativa některých vlád k mimořádnému svolání pléna OSN, které by jednalo o Československu. Naše vláda zatím zaujímá takové stanovisko, které by se dalo charakterizovat jako vyčkávající zejména výsledek jednání v Moskvě. Proto zatím ministr zahraničních věcí v New Yorku se neúčastní jednání v Radě bezpečnosti a čeká na další instrukce. Čili máme ho v rezervě. To není samozřejmě určeno pro další publikaci. Jde o to, že jednak přítomnost ministra zahraničních věcí v OSN je vážným argumentem na straně jedné, na druhé straně že samozřejmě naše vedoucí místa nechtějí spálit všechny mosty a pochopitelně podle výsledků jednání v Moskvě bude určován náš další postup. Náš zástupce ovšem vyvrátil především tvrzení sovětské a bulharské delegace, že tento zákrok byl vyžádán československou vládou nebo našimi vedoucími legálními místy. Naše ministerstvo zahraničních věcí jinak funguje normálně, řídí je v nepřítomnosti s. Hájka, který je v zahraničí, a soudruha Pudláka, který se nedostal do Prahy, soudruh Pleskot a udržuje spojení, byť kontrolované, s většinou našich zastupitelských úřadů.

Nezaznamenali jsme zatím žádný případ, že by se na některém zastupitelském úřadu objevil pokus využít situace a celkem všude naše zastupitelské úřady, pokud dostávají zprávy, využívají všech okolností, aby informovaly veřejnost o skutečné situaci v Československu.

Uzavřel bych tedy v tom smyslu, že zatím, jak vypadá situace, ukazuje se velká ztráta prestiže pro KSSS i samozřejmě pro socialismus ve světě, na druhé straně se také zdůrazňuje chybná kalkulace, která narazila na jednotu naší strany a našeho lidu. Myslím, že to je příznivé pro nás a že samozřejmě i tato naše vnitřní jednota spolu s mezinárodní podporou komunistických stran může vést k určitému kompromisnímu řešení. Chci ovšem samozřejmě říci, že zprávy, které přicházejí z Moskvy, jsou velmi neúplné. Není jasné, zda soudruzi Dubček a Černík, kteří jsou v Moskvě, se účastní tohoto jednání nebo zda jsou tam pouze k dispozici. Samozřejmě musíme být připraveni na různé formy kompromisních řešení.

Nemám tedy osobně iluze o tom, s čím se může naše delegace vrátit, a domnívám se, že jediná naše spása a záloha je skutečně v jednotě jednak stranických řad a Národní fronty a celé veřejnosti, jak se vytvořila, a spolu s tím i ta podpora může vytvořit příznivé podínky k tomu, aby toto řešení bylo pro nás přijatelné a neznamenalo nějaký principiální ústup.

[J.] Zedník: Soudružky a soudruzi poslanci, nebudu dlouho zdržovat už proto, že jste dostali komuniké, které bylo vytištěno a zveřejněno i v ulicích města Prahy. Chtěl bych říci, že všechny výbory ihned po přerušeném ranním jednání předsednictva NS zasedaly bezprostředně po 9. hodině, každý výbor NS hodnotil situaci v oblasti své působnosti. Podle nejnaléhavějších problémů, které vyvstávají v současných dnech, přijaly jednotlivé výbory opatření, aby byly navázány kontakty s jednotlivými resorty a také upozorněno na mnoho problémů, které se v současné době vyskytují.

Je třeba říci, že při projednávání působnosti jednotlivých ministerstev se zjistilo, že ministerstva pracují plynule, že všude je chod vcelku zabezpečován podle nejnaléhavějších potřeb. Nikde není zatím žádná dezorientace a dezorganizace, všude pevně stojí ve vedení ministerstev na svých místech.

Chtěl bych k tomu také ještě říci, že ústavně právní výbor se zabýval situací, pokud jde o oblast socialistické zákonnosti. Měli jsme kontakty jak s Nejvyšším soudem a s Generální prokuraturou, tak i s ministerstvem spravedlnosti, dokonce jeden z náměstků doc. dr. Machát se zúčastnil jednání předsednictva NS. Mám zjištěno, že všechny tyto orgány, zejména které působí v oblasti socialistické zákonnosti, mají pevně od nejvyšší až po nejnižší články situaci naprosto ve svých rukou.

Vyslali jsme naše poslance také do některých závodů, aby si poslanci ověřili jednak veřejné mínění na závodech a aby také, zejména pokud jde o ten nejpalčivější problém, který se vyskytl v kladenském revíru, mohli si poslanci přímo na místě s horníky ověřit situaci a konzultovat přímo s představiteli dělníků na závodech tuto situaci. Soudruzi Monczka a Paulík jistě dají zprávu o nejpalčivějším problému, který v současné době je.

Chtěl bych říci, že je třeba vysoce ocenit práci aparátu NS, který v současných dnech opravdu se všemi silami, které má v sobě (fyzickými i duševními) pracuje pro plynulý chod pléna NS a všech jeho orgánů. Pokládám si za povinnost při této příležitosti plenárního zasedání vyslovit těmto zaměstnancům opravdu velmi upřímný dík.

Na závěr bych ještě chtěl říci, že si velmi vážím toho, že místopředseda NS Dohnal jako nestraník mohl se zúčastnit jednání s představiteli předsednictva ÚV KSČ. Chtěl bych za skupinu poslanců lidové strany znovu ujistit plénum NS, že poslanci lidové strany, jak jsou zde na tomto místě, nezradí nikdy věc socialismu a věc dělnické třídy, za kterou vždy i v minulosti stáli. (Potlesk.)

[J.] Valo: Děkuji. Nyní přistoupíme k diskusi.

[E.] Monczka: Chtěl bych říci jen několik slov k otázce Kladna. Jednali jsme s pracovníky oborového ředitelství, kde jsme se dohodli se stávkovým výborem, že bude vydána výzva pracovníkům kladenských dolů, aby nastoupili od pondělí normálně do práce. Výzvu k nástupu horníků do práce vydal i ostravsko-karvínský revír. Tolik pro vaši informaci.

[F.] Šorm: Soudružky a soudruzi, nejsem znalcem mezinárodního práva, ale bylo by snad správné požádat od nás soudruha Mencla o prostudování Postupimské dohody. Pokud jsem informován, je tam napsáno, že nesmí - samozřejmě v míru - vstoupit armáda Německa z obou stran na území států, které byly v boji s Německem v průběhu světové války. Jestliže je to pravda, je to naprosto flagrantní porušení Postupimské dohody a další pošlapání podepsaných mezinárodních dohod.

Dále bych doporučoval, poněvadž sám jsem velice pesimistický na výsledek jednání - kéž bych se mýlil v této věci - abychom se hlouběji zabývali důsledky a příčinami, co k tomu vedlo. Ve skutečnosti je to únik do defenzivy celého světového socialismu a komunismu. To je potřeba naprosto jasně konstatovat, poněvadž se přestalo věřit, že by socialismus mohl získat příznivce v nějaké jiné zemi kromě v těch pěti nebo šesti.

Měli bychom konstatovat, že my jsme nikdy tomuto pesimismu nepropadli a že celá naše cesta byla k tomu, že se s touto myšlenkou defenzivy nikdy nesmířime, Doporučuji, aby se předsednictvo postupně zabývalo rozborem této věci.

To, co říkal soudruh Poledňák, že se tím zabýval ústřední výbor, je správné. Je dvojí možnost: buď to byl desperátní krok, který byl avanturistický, nebo je to únik do defenzivy světového socialismu a komunismu.

[J.] Nepomucký: Byl jsem se soudruhem z ústavně právního výboru na prokuratuře a ministerstvu spravedlnosti. I když jsou soudruzi celkem informováni z okruhu relací, byli velmi rádi, že jsme je navštívili a že jsme o věcech s nimi beprostředně besedovali.

Druhá věc, kterou jsme dnes absolvovali jako poslanci hradeckého kraje, byla deputace hradeckého výboru, která s námi poseděla hodinu a též nám soudruzi prohlásili, že i když nemají nouzi o zprávy, že přece jen ta zpráva od nás, jak tady všichni dohromady besedujeme, jak tady jednáme, jak tady všichni společně v celé Národní frontě poslanců spolupracujeme, potěšila.

Nevím, jestli by nestálo za úvahu, aby se takovéto besedy dělaly i s jinými kraji.

[V.] Červinka: Soudružky a soudruzi poslanci! Domnívám se, že plénum NS by mělo také poděkovat všem poslancům a pracovníkům národních výborů, kteří jistě plní své povinnosti. (Hlasy: Už se tak stalo.) Jestli se to stalo, děkuji pěkně.

V jedněch novinách jsem četl, aby naše občané sabotovali vykládky vagonů. Kdyby k tomu došlo, až bude přicházet obilí, byla by to chyba.

[V.] Jiránek: Náš výbor nešel na Ústřední správu spojů. My jsme sem zástupce pozvali. Dostavil se, stejně jako zástupce vnitřního obchodu. Pokud jde o to, co je pro nás všechny důležité, aby se dostalo co nejvíce zpráv, už zítra bude zaručeno, že zprávy půjdou cestou, kterou oni najdou. (Hlasy: Měli jste tam Hoffmanna?) Soudruzi na Ústřední správě jméno Hoffmann vyškrtnou ze seznamu jejich vedení.

[J.] Valo: Má ještě někdo poznámku? (Nikdo se nehlásil.) Ne. Dovolte, abych vám poděkoval dnes mimořádně za disciplínu, jak se Národní shromáždění i v těchto nepříjemných podmínek chová.

Nemáme dosud zprávu o tom, kdy naše delegace přijde. Buďte připraveni, že kdyby se tak stalo v noci a dostaneme, když se vrátí, ihned spojení s vedoucím delegace, se s. Svobodou, tak se může stát, že vás v noci svoláme, abychom vás informovali.

Děkuji a schůzi končím.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 1/4-7/3ž (24 stran).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP