Neděle 25. srpna 1968

[M.] Miková: Děkuji s. Žiakovi. Kdo má připomínku nebo dotaz k přednesené zprávě?

[F.] Šorm: Návrh předsednictva je velmi rozumný. Správně hodnotí emociálně pochopitelné, ale racionálně neopodstatněné požadavky našeho lidu, který se každým úsilím snaží o zachování naší svobody. Kdybychom přijali jakýkoliv způsob požadavku na neutralitu, přímo bychom nahrávali okupačním silám v jejich přesvědčení, že v naší zemi dochází ke změnám politického trendu.

Musíme trvat na tom, že jsme vždy byli věrni zásadám Varšavské smlouvy a že jsme to nebyli my, kteří jsme je porušili svévolně a bezdůvodně, ale že to byly právě okupační síly.

Doporučuji celému NS, aby tento návrh schválilo, a nejen to - abychom se všemi silami snažili vysvětlovat neustále všemi prostředky, které máme k dispozici, neodůvodněnost návrhů, neboť naši lidé v tom spatřují jediné východisko z této situace.

[A.] Kozák: Soudruh akad. Šorm to řekl vědecky, já to řeknu lidově. Před chvílí padaly letáky. Ty nám někdy pomohou. Dočítáme se tam, že požadavek na neutralitu je tam uváděn jako kdyby to byl požadavek starý.

Měl jsem tam debatu s dvěma mladými lidmi na toto téma. Ostře se nás dotazovali, jaký máme názor na neutralitu. Vysvětloval jsem jim to. Nejdříve to pochopil on, ona tvrdě ne, že je to ústupek, ale po delší debatě to pochopili oba. Říkám, že je třeba, aby to šířili dále.

V prohlášení, které jde na veřejnost, by bylo potřeba více zdůraznit, proč toto prohlášení děláme a proč s tím předstupujeme teď před veřejnost; je třeba, abychom tam zdůraznili, že s neutralitou jsme nikdy nepočítali, že obyvatelstvo dobře nechápe a není seznámeno s podmínkami, které jsou pro neutralitu a proto že před veřejnost předstoupíme. Věřím, že když to uděláme takticky, že to veřejnost přijme. Je nutno, aby se prohlášení neslo v duchu: Věřte nám, věříme vám.

[V.] Polachová: Domnívám se, že jsme měli vystoupit dřív, než byly shazovány letáky. Bylo to tím, že jsme izolováni a nevěděli jsme o masovém podepisování. Nebo jak se mohlo stát, že velení na to reagovalo dřív než my? My to schvalujeme a oni už vysílají letáky. Domnívám se, že by to mělo mnohem větší účinnost, kdybychom s tím vystoupili napřed my a potom teprve oni. Jinak s tím souhlasím. Je to třeba lidem vysvětlit, ale do budoucna bychom měli mít citlivější tykadla, když se něco takového masově šíří, abychom tomu včas čelili.

[J.] Valo: Odpovím s. Polachové. My jsme se touto problematikou v předsednictvu už zabývali a toto usnesení, snad ne takto vybroušené, už měli hotové. Ale, soudruzi, nás trochu zastavilo to, že každou chvíli jsme očekávali, že se vrátí prezident republiky a řekli jsme si, že do té doby, než se vrátí, k tomu nesáhneme. Poněvadž se ukázalo, že není jisté, kdy se naše delegace navrátí, přišli jsme dnes s tím, že nebudeme čekat a že s naším stanoviskem vyjdeme. Touto otázkou se zabýváme už 3 dny.

[V.] Pacner: Zcela souhlasím se stanoviskem. Ovšem domnívám se, že pokud by stanovisko bylo jenom publikováno, [Opraven původní text "že pokud by stanovisko bylo publikováno jenom ono".] že to nebude přesvědčivé. Veliký úkol je na našem rozhlase, na televizi, na našich sdělovacích prostředcích, aby to dovedly zdůvodnit tak, jak je to zdůvodněno dnes v úvodu na zasedání pléna. To znamená, že je třeba, aby vystoupili ti, kteří se k tomu vyjadřovali.

[M.] Miková: Pokud jde o oficiální stanovisko, už je prohlásil zastupující vedoucí tajemník ÚV KSČ, který naprosto jasně řekl stanovisko k neutralitě a my, jak jsme se dohodli, že půjdeme v souladu - státní orgány, Národní shromáždění i vláda, - se k tomu vyjadřujeme a nechceme zůstat jen u prohlášení. V předsednictvu jsme také říkali, že se musí kvalifikovaní lidé v několika článcích k tomu vracet a vysvětlovat, aby to všichni lidé pochopili.

[M.] Kratochvílová: Já jsem chtěla zdůraznit, že v komentáři by měla být slova s. akad. Šorma, že víme, že někteří lidé to chtějí navrhovat v dobré snaze, poněvadž teď opravdu slova hrají velkou úlohu. Někdo to navrhuje úmyslně, ale určitě velká většina lidu to přijala tak, že se v dobré snaze chtějí zbavit okupantů.

[J.] Kyselý: Soudružky a soudruzi, o této problematice jsme hovořili už ve výboru. Nevěděli jsme všechny okolnosti a já jsem sám byl osobně toho názoru, že by v této situaci Národní shromáždění jako nejvyšší orgán státní moci nemělo se takto angažovat, protože se domnívám, že ještě bude autority NS potřeba častěji. Celá tato akce je tak rozpálená, že by na to možná stačily i sdělovací hromadné prostředky, redakce atd. Když situace došla tak daleko, že se vyjádřil i zástupce ÚV KSČ, tak může i plénum NS zaujmout k tomu kontrolní stanovisko.

Ovšem tak, jak bylo přečteno, velice se mi nelíbí z toho hlediska, že má příliš právní aspekty, trochu politické aspekty a já se domnívám, že neutralita, kterou si národ žádá, má své další a další aspekty, ekonomické, kulturní a vůbec to, co si dnes ani lidé neumějí domyslit, co všechno by to znamenalo. Národ si představuje, že je to hrozně jednoduché, ale má to daleko jiné následky. Podle mne tato rezoluce to plně nevystihuje a proto bychom ji měli v tomto směru přepracovat.

[A.] Petrusová: Doporučovala bych, aby snad s. Žiak přečetl komentář, který je odesílán. Někteří poslanci to nepostřehli a diskuse se zaměřuje na to, že veřejnost není informována.

[F.] Pecha: Mám dojem, že nedostatek je v tom, že v souvislosti s tím jak budeme zajišťovat svou obranu, že by bylo vhodné uvést, že v příhodné době vyjasníme také otázku spojenectví. (Nesouhlas.) Podle mého názoru naši občané nebudou souhlasit se setrváním ve Varšavské smlouvě.

[V.] Hrabal: Mám stanovisko velmi stručné. Ústavně právní výbor o věci jednal dnes odpoledne a mám za to, že z hlediska politického je velmi naléhavé, aby bylo učiněno prohlášení ze strany našeho státu proti neutralitě a že toto prohlášení je zapotřebí vhodným způsobem uveřejňovat, že nestačí holé nebo strohé prohlášení, že je zapotřebí udělat určitou kampaň v rozhlase, pokud možno v televizi a v tisku s karikaturami a vysvětlováním, aby tomu všichni lidé porozuměli.

[M.] Jirásková: Doporučovala bych, aby se našly cesty, jak informovat pracující v krajích. Mám zjištěno z Východočeského kraje, že spojení není intenzívní a je proto třeba hledat spojení v krajích a propagovat vysvětlení, která nám dali soudruzi, kteří jsou ve věci kování, protože jedině tak můžeme zvládnout situaci, která se rozvíjí.

[M.] Miková: Má ještě někdo připomínku? (Nikdo se nehlásí.) Prosím proto soudruha Žiaka, aby udělal závěr.

[A.] Žiak: Soudružky a soudruzi, oč nám šlo? O to, abychom vynesli zásadní dokument, ve kterém jednoznačně řekneme své stanovisko. Mám velmi citlivý smysl o tom, co hovořil soudruh Pecha nebo jiní, protože dnes je národ velmi roztrpčen a vychází to z jeho vnitřního přesvědčení, abychom se rozhodli jít jinou cestou. Nechceme však spálit všechny cesty a všechny mosty. Soudruh prezident šel do Moskvy, jedná tam a k otázce neutrality je potřebí říci jasné, promyšlené stanovisko. Návrh dokumentu jsme nedělali sami, prošel zahraničním výborem, předsednictvem NS a byl předmětem jednání na besedě. Toto stanovisko je odpovědí především nás doma - a to bych podtrhl - je podporou pro jednání našich činitelů v Moskvě. Prosím, abyste to pochopili. Dále bych chtěl říci, že o této otázce jsme hovořili na prvém zasedání zahraničního výboru, kde měl komentář a zásadní úvahu soudruh akad. Macek. O této otázce hovořil také dr. Hajdů, znalec mezinárodního práva. Domnívám se, že slova akad. Šorma, příp. jiných, je třeba dáti dále. K zásadní věci chceme říci zásadní stanovisko a jsou zde různé možnosti to komentovat, lidem vysvětlovat v přijatelnější formě, rozumným a věcným způsobem. O věci jsme měli mnohem delší jednání, hledali jsme formy a teprve po rozhovoru s dr. Hajdů jsme si některé otázky objasnili, našli některé aspekty. Čas utíká a podle některých názorů přicházíme trochu pozdě. Tím ovšem nechci kritizovat některé nedostatky tohoto návrhu, ale myslím, že vystihuje to, co máme říci a proto doporučuji, abychom návrh prohlášení schválili.

[M.] Miková: Děkuji s. Žiakovi. Má někdo dotaz? (Nikdo se nehlásí.) Nemá. Dávám tedy hlasovat o této otázce.

Kdo je pro? (Hlasuje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Jeden hlas.) Stanovisko je přijato. [Jako dokument č. 16 bylo publikováno jednak schválení stanoviska NS (s. 152), jednak zdůvodnění. Viz příloha č. 8.]

Prosím soudruha Kaigla, aby nám sdělil některá organizační opatření.

V. Kaigl: Jsou zde některé nedostatky v umístění a úpravě zasedací místnosti pro plénum NS. Snažíme se postupně tyto nedostatky odstraňovat. Mohli jste pozorovat, že přístup mají jen poslanci a pracovníci [Kanceláře NS]. Novináři sedí mimo, takže kromě pověřených pracovníků Kanceláře v této místnosti nikdo není.

Dále bych chtěl vysvětlit, že zde vidíte obličeje, které vám nejsou známé. Je to vysvětlitelné tím, že během léta v důsledku rozmachu prací Národního shromáždění jsme po schválení předsednictva začali dobudovávat kancelář, takže zde nastoupila řada nových zaměstnanců.

Zvláštní okolnosti, za kterých je NS nuceno zasedat, si vyžádaly pomoc všech pracovníků, kteří zajišťují nejen práce, ale také to, aby o těchto pracích byla veřejnost informována. Dále bych chtěl upozornit, že kromě zasedání předsednictva, pléna a výborů NS bude dobré, když budeme pokračovat v besedách, jako byla beseda dnešní. Soudruh posl. Růžička přiletěl zvláštním letadlem z Moskvy - někteří naši občané tam zůstali trčet - a uvolil se říci nám něco o svých zážitcích. Besedu uspořádáme zítra v 9 hod. Místnost bude označena na černé tabuli. Tabule jsou v 1. patře a u restaurace.

[M.] Miková: Děkuji za podanou zprávu. Má někdo připomínky?

[J.] Kyselý: Je pravda, že podmínky, za jakých pracujeme jsou všelijaké, ale přece jen si myslím, že by zde mohla být některá vylepšení. Jedno z nich by mohlo být v tom, kdybychom zasedání přenesli tam, kde se konají kinopředstavení. Druhá věc: Ukazuje se, jak jsme dost neopatrní. Zde je zasedací síň, zde jsou ulice a teď si představte, že by k něčemu došlo. Na chodbě jsou stoly. Byla by to velká panika. Minule jsem to kritizoval. Domnívám se, že nejprimitivnější opatření, které lze učinit, je uvolnit chodbu.

[Z.] Závodská: Měla bych připomínku, zdali bychom nemohli dostávat přehled zahraničního tisku. Jsme omezeni na stručné zprávy a jde o to, abychom měli celkový přehled situace ve světě. Jak situace vypadá, jak s námi solidarizují jednotlivé země, jak se k nám staví jiné komunistické strany atd. Slyšeli jsme něco takového tenkrát jen od s. Pelikána a nic více.

[S.] Mikulášek: Soudružky a soudruzi, byl jsem tady od prvního dne jednání pléna NS. Plénum se postupně zvětšuje den ode dne, je nás dnes 190, ale první dny jsme byli opravdu organizováni, zaujímali jsme k problémům stanoviska a myslím, že nám tyto poslední dva dny tyto věci chybí. Bylo by správné, aby stanoviska vycházela z pléna NS jako z celku.

Primátor zde mluvil o vážných problémech hlavního města a tyto problémy jsou možná v Brně, Bratislavě atd. K těmto věcem bychom v tomto období jako nejodpovědnější orgán měli zaujímat stanoviska a měli bychom z toho vycházet k uklidnění lidí vůbec. Myslím, že to děláme neorganizovaně nebo méně organizovaně, než jsme to dělali v prvních dvou dnech. Protože tehdy se plénum sešlo, zaujalo stanovisko a hned to vysílal rozhlas. Nyní se scházíme, každý tu chodí a dělá si, co chce... (Bouřlivý nesouhlas.) Soudruzi, nezlobte se, ale disciplína poslanců poklesla. (Nesouhlas.) Tvrdím, že disciplínu poslanců je třeba zvětšovat v tomto období, protože bude docházet k vážným rozhodnutím. ([M.] Miková: Prosím o klid.)

[M.] Jirásková: Domnívám se, soudružky a soudruzi, že budeme muset také vzít na vědomí, že přece soudruzi ministři a vláda se schází, i když jim chybí členové vlády, že tedy i oni se zabývají hospodářskými problémy, že organizační opatření musí dělat také naše vláda, že by nebylo správné, abychom do této kompetence naší vlády, kterou uznáváme, zasahovali.

[F.] Šorm: Soudružky a soudruzi, nervozita vzrůstá. Prosím vás, zachovejme rozvahu a klid. Záleží na nás, jsme na území státu jediným orgánem, který musí být legálně uznáván. Záleží opravdu na nás. Jsou zbytečné všechny projevy nervozity ze všech stran. Držme pohromadě až do konce, i kdyby to mělo trvat 1 či 2 měsíce.

[K.] Skramuský: Myslím, že připomínky, které měl s. Kyselý, jsou správné a bylo by dobře se podle toho zařídit. Měl bych ještě jednu poznámku zvláště pro ženy. Bylo by možno požádat soudruha Bártu, pokud by to bylo možné, že byste se mohly všechny postupně vykoupat. (Smích.)

[M.] Miková: Myslím, že nejpodstatnější z připomínek je ta, že bychom měli přenést naše zasedání do bezpečnějších místností. Pokud jde o to, že jsme to dříve hned vydávali tiskem, dopoledne jsme se přece usnesli na tom, že to tiskem nevydáme. Pokud jde o toto prohlášení, bude také hned zveřejněno v tisku. Musíme vědět, co zveřejníme a co nezveřejníme. Naopak myslím, že naše aktivita je větší, protože začaly zasedat výbory. Projednáváte více věcí, než jste projednávali, že vás ani není možno více zatěžovat, protože se také projevuje už únava. Ale i tak se k připomínkám vrátíme. Pokud jde o informovanost, to zařídíme. Je jistě správné, abyste byli lépe informováni.

[V.] Krejčí: Jsem zde od začátku a myslím, že práce nás všech je příkladná a dobrá.

[M.] Miková: Jestli nemá již nikdo nic, děkuji vám za účast a přeji vám všem dobrou noc.

Těsnopisecký zápis, prvopis, turnus 6/1-10/3ž (17 stran).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP