Neděle 25. srpna 1968

[V.] Kučera: Domnívám se, že nám je jasné, že ani nyní, ani v budoucnu nelze diskutovat o neutralitě. Budeme-li to ponechávat až na příjezd prezidenta, bude se pak mluvit o nátlaku. O neutralizaci našeho státu nelze diskutovat ani nyní, ani za pět let. Zaujměme tedy stanovisko ihned, ať se to do příjezdu prezidenta trochu jinými problémy zneutralizuje.

[J.] Zedník: Nechci opakovat své jednoznačné stanovisko, když jsem říkal, že je třeba urychleně v této situaci přijmout zásadní rozhodnutí v tom smyslu, že nelze přistoupit na koncepci neutrality. Ptám se ovšem, když s. Machačová ve 3/4 na 2 prohlásila že do 30-45 minut řekne stanovisko, a nesdělila ho dosud, proč za tři hodiny nebyla vláda požádána, aby se vyjádřila. Pokládám za nešťastné, když máme kolem jednoho bodu tolik mluvit.

[A.] Poledňák: Mluvil jsem se s. Galuškou a přečetl jsem mu ten text. On to chce ponechat na Pleskotovi, ale vyjádřil s tím souhlas.

[A.] Bichler: Prosím, abychom rozhodli o návrhu, který podali ss. Valo, Zedník a já, aby předsednictvo NS vydalo prohlášení k otázce neutrality. ([L.] Dohnal: Bylo by snad lépe projednat to v plénu.)

[J.] Valo: Jsem toho názoru, aby ss. Macek, Žiak a Poledňák to zformulovali za spolupráce dr. Hajdů, aby zformulovali usnesení pléna NS k otázce neutrality.

[A.] Poledňák: Myslím, že to se nedá řešit usnesením.

[L.] Dohnal: Mám zde programové prohlášení vlády. V hlavě IV., pokud jde o zahraniční politiku, vláda říká: "V důsledku upevňování internacionální solidarity se socialistickými zeměmi založené na demokratických zásadách rovnosti a nezávislosti, nevměšování a vzájemného respektování, vidíme záruku, že svazky mezi socialistickými zeměmi se budou posilovat a podmínky pro iniciativní zahraniční politiku se budou příznivě rozvíjet. V tomto duchu bude ČSSR aktivně plnit úkoly vyplývající z Varšavské smlouvy." A s tímto prohlášením jsme projevili souhlas.

[J.] Valo: Někteří neprojevili souhlas.

Nemám námitky, jestliže to bude přijato jako stanovisko pléna NS.

[A.] Poledňák: Vláda nehodlá přijmout nic jiného než konstatování, že se řídí vládním programem přijatým NS; v době, kdy není předseda vlády přítomen, se nebude zabývat problémy, které nejsou na pořadu dne.

[J] Valo: Lidé chtějí odpověď na tuto konkrétní otázku. Jsem toho názoru odpovědět, poněvadž tato otázka je na pořadu dne.

[M.] Miková: Můžeme se odvolat na vládní program, ale znovu potvrdit, že s tím nesouhlasíme.

[O.] Kučera: V nejbližší chvíli bude zformován návrh zahraničního výboru v pěti bodech.

[V.] Mouralová: Soudruzi mohou dát několik variant.

[J.] Valo: To může udělat úzká skupina, která věci rozumí a návrh pak předloží ke schválení. Doporučuji posl. Žiaka, Macka, Poledňáka a dr. Hajdů, aby zformulovali naše stanovisko.

[A.] Bichler: Doporučuji, aby byl návrh zpracován do 18 hodin a potom svolat plénum.

[J.] Lacina: Jsem toho názoru, aby skupina byla pověřena tuto výzvu zveřejnit, poněvadž jsme stejného názoru. Nedoporučuji dohadovat se o detailech.

[J.] Valo: Nestane se nic, jestliže to soudruzi vypracují a my to pak předložíme plénu NS, aby to mělo svou váhu.

[A.] Žiak: Mohu vás informovat, že beseda měla dobrou úroveň. Poslanci to uznávají jako potřebné, naléhavé a neodkladné. Toto vyhlášení může pomoci prezidentu republiky při jednání v Moskvě. Veřejnost však vidí neutralitu jako všelék, i když by to mělo škodlivé politické a existenční dopady.

[M.] Miková: Oznamuji, že nás navštívil dopisovatel jugoslávského TANJUGu se žádostí o interview, jak NS v této době pracuje a bojuje za své požadavky. Interview jsem mu poskytla se s. Poledňákem. Je možné, že se na nás obrátí další agentury se žádostí o rozhovory. [Text odstavce zatržen po straně světle modrou propisovací tužkou.]

[J.] Valo: U TANJUGu není nebezpečí zneužití, podobně jako u rumunské agentury. Je třeba si však dát pozor na interview se západními agenturami.

[M.] Miková: Při interview je třeba si vyhradit právo konečné znění konzultovat.

[A.] Pospíšil: Mám dotaz, zda zde již byl pokus západních agentur navázat kontakt s představiteli NS se žádostí o interview.

[J.] Valo: Dosud žádná tisková kancelář takový pokus neuskutečnila. Jakmile však zjistí, že byl rozhovor poskytnut TANJUGu, je možné, že nás další navštíví. Je třeba jim říci otevřeně, že nechceme, aby interview ztěžoval naši situaci, nýbrž že chceme světovou veřejnost dostatečně informovat. V každém případě je třeba, aby se interview zúčastnilo více poslanců.

[A.] Bichler: Posl. Poledňák navrhl, abychom se zabývali myšlenkou většího zaměstnávání poslanců, např. ve formě přednášek a podobných akcí.

[V.] Kaigl: Připravujeme plán denního režimu poslanců na zítřek, který předložíme předsednictvu. Začali jsme přednáškou dr. Hajdů, zítra uskutečníme besedu s posl. Růžičkou, který přijel z Moskvy.

[J.] Valo: Především výbory musí zaměstnat poslance. Výbor má málo lidí a jednání v něm není tak únavné. Poslance vede více k tomu, aby zaujímali stanovisko, než je tomu v plénu.

[J.] Valo: Je třeba, aby zítra v 9 hod. soudruh Růžička mohl hovořit, aby byli poslanci zaměstnáni.

[R.] Géryk: Je potřeba se nejdříve domluvit na programu předsednictva. Teď jsme se zabývali věcmi, jimiž jsme se zabývali v půl druhé.

[J.] Valo: Dostal jsem telefonát: Žádost na předsednictvo NS, aby podalo protest proti internaci poslance člena ČNR s. Šimona, vedoucího tajemníka MV KSČ Praha. To můžeme podat, ale jen prostřednictvím komunikačních prostředků. Nemáme žádné jiné spojení s činiteli vojenskými ani politickými.

[J.] Zedník: Proč toto opatření neudělalo předsednictvo ČNR?

[L.] Dohnal: Nesešlo se.

[J.] Valo: S. Kaigl připraví protest proti zatčení s. Šimona do rozhlasu.

[B.] Laštovička: Dnes ráno, když jsem výbor pro plán a rozpočet informoval o ranní schůzi předsednictva, tak se rozvinula asi hodinová diskuse, při níž poslanci žádali, aby se jejich podněty dostávaly do předsednictva, které by k nim mělo zaujmout stanovisko. Byl tam vznesen dotaz, zda vše, co se jménem předsednictva v ÚV vydává, může předsednictvo ÚV podepsat. Poslanci mají z poslouchání rozhlasu dojem, že se tam objevují stanoviska, která se jim zdají odchylná od linie vyhlášené předsednictvem ústředního výboru a že by bylo třeba v této věci zjednat jasno, zejména když se jedná o vysílače ústředního výboru.

[L.] Dohnal: To není věc parlamentu.

[J.] Valo: Můžeme upozornit.

[B.] Laštovička: Dále byl podnět, aby se oficiální zpravodajství NS, vlády, strany atd. dělo v pravidelných intervalech, třeba dvouhodinových. Dále bylo stanovisko k tomu, že se nadhazují otázky různých variant řešení, co je třeba si pod těmito variantami také představit, že to budou varianty určitým způsobem kompromisní. Bylo by psychologicky velmi vhodné nezačínat propagovat kompromis, nýbrž řešení a tomuto slovu se vyhýbat.

[J.] Valo: Pokud se týká strany, když se takovéto rozpory vyskytnou, můžeme upozornit ústřední výbor na takovéto jevy.

Pokud se týká pravidelnosti hlášení, můžeme to projednat a zařídit, že budou třikrát vydávána hlášení, třeba v 7, ve 13 a v 19 hodin.

Bylo by nesprávné hovořit o variantních kompromisech. Bude třeba, aby náš rozhlas lidi připravoval na to, že výsledek každého jednání je kompromis. Bude nutno upozornit soudruhy, aby se slovem kompromis zacházeli velmi hospodárně.

[J.] Bilková: Na našem výboru bylo upozorněno, že se v budově pohybuje stále poměrně dost lidí, které neznáme.

[A.] Bichler: Doporučuji, aby pokud nezačne jednání pléna nebo jakéhokoli orgánu a není rozhodnuto, je-li to veřejné nebo uzavřené, aby tam žurnalisté nechodili.

[O.] Malecká: Zdá se mi, že při obědě byl dopis prezidentu republiky čten v rozhlase.

[J.] Tichý sdělil, že otázka, že je v budově mnoho nových lidí, byla projednávána na dopolední poradě. [Věta je po straně výrazně zatržena světle modrou propisovací tužkou.] Tito lidé jsou prověřeni. Jsou to lidé, kteří zabezpečují spojení s hromadnými sdělovacími prostředky, jichž používá branný a bezpečnostní výbor apod., [Text od začátku druhé věty odstavce je podtržen světle modrou propisovací tužkou.] dále někteří soudruzi, kteří zajišťují nezbytné opravy. Kontrolu osob provádí mimo poslance ještě desetičlenná komise z lidí, kteří mají přehled a v případě nejasnosti se obracejí na doc. Kaigla. Při situaci nelze vyloučit, že se sem může dostat někdo nepovolaný.

Těsně před těmito událostmi nastoupila do NS řada nových pracovníků. Je to celkem 3035 lidí. Pravděpodobně tyto lidi, kteří se zde pohybují, poslanci neznají. Soudruh Kaigl uložil, aby poslanci byli informováni, že tato opatření jsou zajištěna a že mohou být bez obav.

Pokud jde o zasedání, prosili bychom, aby předsednictvo NS zasedalo v I. patře. Zde je zasedání velmi nepohodlné, má ovšem tu výhodu, že zde máme komunikační telefonní prostředek. Pokud jde o plénum, zajišťujeme, aby se vyklidila chodba pro případ paniky. U prezence jsou opatření zajištěna, máme zajištěno svolávání pléna, řekli jsme, že jakmile se usadí poslanci, a přijdou soudruzi tajemníci a vedoucí jednotlivých oddělení, pustíme novináře. Poslanci, kteří se zdrží, nedostanou se dovnitř. Soudruha Kaigla na tuto věc upozorním a zajistíme službu, aby to odpovídalo požadavkům předsednictva.

[J.] Valo: Domnívám se, že by bylo třeba, aby zaměstnanci Národního shromáždění při zasedání pléna měli nějaké označení, abychom věděli, kdo je zaměstnanec a kdo ne. Kdo má viditelné označení, může dovnitř a kdo označení nemá, nemůže mít přístup.

[J.] Bilková: Jde o to, aby se při zasedání poslanců vysvětlilo vše, jak zde uvedl s. Tichý, a aby sdělil, že sem přišli noví lidé. Máte-li někoho v podezření, zeptejte se ho, jakou funkci zde koná, nebo požádejte pracovníky, aby jej zjistili. Od čeho je služba?

[B.] Laštovička: Doporučoval bych, abychom nesvolávali schůzi na 10 hod., ale abychom začínali v 11 hod.; předtím totiž máme předsednictvo, jehož jednání se protáhne a dochází pak k velkému zpoždění.

[J.] Valo: To je stará bolest a situaci ztěžuje zejména, to, že se schůze konají za ztížených podmínek. Je třeba zavést označení lidí a ti, kteří nemají označení a nejsou poslanci, nemohou zde prodlévat.

[A.] Petrusová: Chtěla bych podat zprávu, jak je zajištěna zdravotnická péče. Byly některé hlasy, zda máme výbory svolávat nebo ne. Se soudruhem Rapošem jsme říkali, že je to dobré. My členové předsednictva jsme stále v permanenci, ale u ostatních lidí se projevuje určitá sklíčenost, která na ně doléhá, ať jde o to, abychom je drželi pohromadě a udržovali dobrou atmosféru. Náš zdravotní výbor se sešel v 1/2 2 a projednali jsme všechny otázky, které jsou známé od včerejška. Máme písemnou zprávu z ministerstva zdravotnictví, jejíž text dávají soudruhu ministrovi. V této noci ve 1/4 3 vnikl vojenský oddíl do budovy ministerstva zdravotnictví a prohledával na ministerstvu zejména prostory milice pod záminkou, že hledají zbraně. Vnikli i do jiných místností. Podobný průběh to mělo na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Když nic nenašli, budovu opustili.

Pokud jde o zásobování léky, problémy nejsou. Údaje jsou ovšem jen na území Prahy. Z ostatních oblastí zprávy nemáme. Problémy jsou s krevní plazmou a krevními deriváty. Na naši výzvu na dobrovolných dárců krve reagoval Mezinárodní červený kříž. Včera došly zásilky ze Švýcarského červ[eného] kříže krevní plazmy a dnes od Rakouského červ[eného] kříže. Ústavy mají určeno, kde jsou zásoby. Určité těžkosti jsou v zajišťování hygienické a protiepidemiologické služby. Je nedostatek chlorového vápna. Na území Prahy s tím nejsou problémy. Této noci bylo 27 zraněných, 4 mrtví. Pokud jsou zprávy pohřební služby, prvé dny byly násilně otvírány rakve a údajně se tam hledaly zbraně. Této noci k odstřelování sanitek nedošlo, ale byly na cestě zadržovány a trvalo dlouhou dobu, než se sanitky na určené místo dostaly. Např. cesta přes Václavské nám. trvala půl hodiny. Jsou problémy se zásobováním mléčnými výrobky a umělou mléčnou výživou. Příbram hlásila nedostatek Sunaru. Byla jim poslána dodávka z Prahy.

Během dne se scházely jednotlivé skupiny poslanců podle krajů. Dává se v úvahu, zda je to správné, že poslanci odcházejí do krajů, aby tam navázali kontakt. Jde o to, aby to nebudilo dojem, že ti a ti jsou aktivní a proto byl vysloven námět, aby se zvážilo, zda určité skupiny mají odcházet nebo zda by nebylo lepší, aby se zabezpečoval styk z krajů sem. Jde o to, aby se uvědomilo předsednictvo ÚV strany o usnesení pléna OV v Jablonci, které bylo publikováno v dnešním tisku. Tam bylo přijato usnesení, aby naše republika byla prohlášena za neutrální stát. A dává se doporučení Národnímu shromáždění, aby se tímto problémem zabývalo.

[V.] Kučera: O této otázce jsme diskutovali v zemědělském výboru a poslanci žádají, aby předsednictvo se neuchylovalo k jiným koncepcím státoprávního uspořádání. Ve výboru byla připomínka, aby se v předsednictvu věnovala větší pozornost prohlášení, které vydal místopředseda vlády s. Šik k otázce svolání komunistických stran evropských zemí, že předsednictvo NS k tomu mlčí.

Pokud jde o hospodářské otázky, všechno je zajištěno až na to, že mléko se rozváží trochu déle a později. Je nedostatek vajec. Pokud jde o zásobování zemědělské výroby, zejména o naftu, ta je zajištěna a zemědělci si pro ni mohou jezdit přímo do chemických závodů v případě nedostatku, v krajním případě jim ji dodá naše armáda.

[A.] Bichler: Stává se kritičtější situace s uhlím. Není to dobré v kladenské oblasti, špatně to vypadá i v ostravsko-karvinském revíru, kde se produkce pohybuje kolem jedné třetiny. Těžba tam prý poklesla na 2500 tun, což je zhruba polovina toho, co potřebuje sám Třinec. Kdyby se tato situace nelepšila, dáme návrh předsednictvu, aby byli na Ostravsko vysláni dva poslanci. Včera byla zmínka, snad v rozhlase, že v Karviné nastoupili na Dubčekovu směnu. Na krajském výboru strany však o Dubčekově směně nic nevědí. Musíme tedy počkat do zítřka a kdyby situace trvala dále, požádali bychom dva poslance, aby tam odjeli.

[A.] Žiak: Přečtu vám prohlášení:

"Národní shromáždění k názorům vyjádřeným v rezolucích, které volají po neutralitě, zaujalo toto stanovisko:

Národní shromáždění se znovu přihlašuje, jak to již učinilo ve svých usneseních z 22. a 23. srpna 1968, k vládnímu prohlášení z 28. dubna 1968 a k Akčnímu programu KSČ, v nichž je zcela jednoznačně vyjádřena sounáležitost ČSSR k socialistickému společenství. Prohlášení neutrality by bylo právně neúčinné. Jednostranná deklarace neutrality státu nezavazuje žádný jiný stát k respektování neutrality.

Trvalá neutralizace je možná jen na základě smluv mezi všemi zainteresovanými státy. Z toho jasně vyplývá právní neúčinnost a nerealizovatelnost jakéhokoliv prohlášení neutrality. Nelze ztratit ze zřetele, že nejnaléhavějším úkolem dne je odvolání a odchod okupačních vojsk a uvedení do funkcí jediné zákonné vlády ČSSR v čele s ing. O. Černíkem a dalších ústavních a politických činitelů - s. Dubčeka, Smrkovského, Kriegla a dalších. Především plnění těchto požadavků může zajistit naší vlasti, aby byla státem socialistickým, suverénním a svobodným." [Tento text (ve zcela shodném znění) je součástí usnesení P-NS č. 829 (odst. 2). Zabývala se jím pak v 18.03 hod. plenární schůze NS.]

Volili jsme krátkou formu, jasnou a k tomu byl do éteru puštěn komentář a i tisk má tento komentář k dispozici.

[J.] Valo: Prosím, abyste se vyslovili k tomu, zda jste pro to, aby se to provedlo předsednictvem NS, nebo zda to máme projednat v plénu.

[V.] Kučera: Jsem pro to, aby toto prohlášení bylo učiněno jménem předsednictva NS. (K tomuto návrhu se připojují posl. Zedník, Lacina, Géryk.)

[A.] Žiak: Domnívám se, zejména po té besedě o neutralitě, že se tato myšlenka stala už společnou myšlenkou. A domnívám se, že to bude mít větší váhu, když to řekne plénum. Jsem tedy pro to, aby to odhlasovalo plénum. Bylo by to jistě účinnější.

[J.] Valo: Právě slyším, že plénum je svoláno na 18.00 hod. Když je to váš názor, snad by tedy bylo dobré, abychom to provedli v plénu, zvláště když celá řada poslanců se zúčastnila té besedy, takže soudruzi mohou diskutovat již se znalostí věci. Prosím soudruhy, kteří se vyslovili, aby to bylo provedeno v předsednictvu, aby se neurazili, že dáváme přednost plénu, aby to mělo skutečně větší váhu. Je s tím tedy souhlas? (Souhlas.)

[A.] Žiak: Jako zdůvodnění bych v plénu mohl přečíst ten komentář. Tisk, rozhlas a televize to budou jistě ještě komentovat. [Krátce po ukončení této částí schůze P-NS (tedy několik minut před začátkem jednání pléna NS) V. Mouralová pořídila a vlastnoručně podepsala tento záznam: "Podle sdělení z předsednictva vlády 25.8.1968 v 17.55 hod. potřebný dokument k dané otázce [neutralita Československa] již vláda do Moskvy zaslala i jako stanovisko Národního shromáždění."]

Stenografický prvopis, turnus 17/1-23/3ž (23 stran), prvopis.

22

1968, 25. srpen (neděle), Praha. - Zápis jednání 26. plenární schůze NS (7. část).

[Začátek: 18.03 hod.

Ukončení: 18.48 hod.

Předsedající: Marie Miková, místopředsedkyně NS.

Obsah jednání:

1. Projednání a schválení stanoviska NS k požadavku vyhlášení neutrality Československa.

2. Otázka organizačních opatření k zlepšení podmínek pro práci NS.]

[M.] Miková: Soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji schůzi NS. Máme na programu jen jediný bod, a to je schválit stanovisko k neutralitě, která se v poslední době v rezolucích masově rozšiřuje. Stanovisko k této otázce, zdůvodnění, proč nemůžeme s ním souhlasit, přednese s. místopředseda NS Žiak.

[A.] Žiak: Vážené Národní shromáždění! Po celé naší socialistické vlasti je možno vidět na stěnách nadpisy: neutralita. Na manifestacích se přednášejí rezoluce s požadavkem vyhlášení ČSSR za neutrální stát. Pro tyto rezoluce se sbírají podpisy, v některých okresech jsou to tisícové podpisy. Otázkou neutrality a celým tímto pohybem, který dostává živelnost a není dostatečně zdůvodněný, lidem není jasné, oč jde, zabývalo se předsednictvo NS, které pověřilo zahraniční výbor, aby se otázkou zabýval. Zahraniční výbor tuto otázku vážně projednal a přišel s určitým konkrétním návrhem. Jednali jsme ještě dále a zvláště teď, když je třeba, abychom svým jasným stanoviskem, že naše republika zůstává se svými ústavními orgány na linii vyhlášení vlády a Akčního programu KSČ, pokud jde o zahraniční politiku, znovu jsme se zabývali s experty, s odpovědnými lidmi. Dnes jsme uskutečnili besedu poslanců s významným činitelem, znalcem mezinárodního práva, dr. Vavro Hajdů.

Z jeho výkladu, který jste někteří slyšeli, udělali jsme závěr a jmenovitě naše, ať již politické nebo mezinárodně právní hledisko jsme potom zestylizovali do prohlášení, které vám nakonec přečtu a předsednictvo vám je předloží k odhlasování.

Především k otázce neutrality. Budu se opírat o výklad s. dr. V. Hajdů s některými našimi aspekty.

["]Neutralita v dnešním rozděleném světě [Od začátku věty podtrženo modrou propisovací tužkou.] není prostředkem k zajištění svrchovanosti a nezávislosti naší socialistické republiky, nehledě k tomu, že jednostranné vyhlášení neutrality nemá žádné právní účinky. Sama neutralita ještě žádnému státu národní a státní svrchovanost nezabezpečila. Z hlediska mezinárodního práva vyhlášení státu o jeho neutralitě nedostačuje a v našem mezinárodním postavení je úplně nevhodné.

Prohlášení neutrality Československé socialistické republiky bylo by jednostranným aktem, který žádný jiný stát k ničemu nezavazuje. Skutečně platná a závazná neutralita by mohla být stanovena jen tak, že by byla akceptována, uznána a garantována všemi mocnostmi, především Sovětským svazem.

V našem případě socialistického Československa tomu však rozhodně není tak. Je tedy volání po neutralitě právně úplně neúčinné a nemůže nám pomoci. Naopak v dané situaci je politicky nesprávné a škodlivé. NS proto nedomyšlené - možná, že upřímně míněné, nepodceňujeme je - ale nedomyšlené a neuvážené snahy a požadavky o neutralitu odmítá.

Signatáři a členové Varšavské smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, kterou jsme uzavřeli v pevné víře, že nám bude zárukou našeho mírového socialistického rozvoje, zárukou ochrany naší suverenity před agresí a válkou, jsou touto smlouvou plně zavázáni. Smlouva však neméně zavazuje i naše spojence. Tedy vice versa, jak nás, tak ostatní smluvní státy Varšavské dohody. Tuto smlouvu jsme uzavírali ve smyslu zásad Charty Organizace spojených národů v zájmu všestranného rozvoje přátelství, spolupráce a vzájemné pomoci a v souladu se zásadou respektování nezávislosti a svrchovanosti států, jakož i zásadou nevměšování se do jejich vnitřních záležitostí.

Podle článku prvého Varšavské smlouvy smluvní strany se zavazují souhlasit s Chartou OSN, zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo jejího použití a urovnávat své mezinárodní spory mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír a bezpečnost. Varšavská smlouva klade na členské státy mnohé závazky k zabezpečení mezinárodního míru a bezpečnosti od spolupráce při mezinárodních jednáních a vzájemných konzultacích o všech důležitých mezinárodních otázkách až po poskytnutí okamžité pomoci všemi prostředky včetně použití ozbrojené síly v tom případě, když dojde v Evropě k ozbrojenému útoku proti jednomu státu nebo několika státům, které jsou zúčastněny na smlouvě a které smlouvu podepsaly.

ČSSR pevně stála ve všech svých závazcích. Plnila tyto závazky vyplývající z Varšavské smlouvy. Tyto závazky ze všech svých sil plnila naše republika a nikdy se od nich neuchýlila.

ČSSR zdůraznila svými odpovědnými představiteli KSČ, prezidentem republiky, NS i vládou v celém svém polednovém vývoji, že je i nadále odhodlána ve všech svých povinnostech a závazcích, které vyplývají z Varšavské smlouvy, dostát a tyto závazky plnit.

Netrváme na ničem jiném než na tom, aby i tuto smlouvu naši partneři důsledně dodržovali, aby to nebránilo tomu, abychom se i my mohli zúčastnit na plnění všech úkolů, které jsou povinností a právem suverénního a rovnoprávného státu.

ČSSR proto znovu v souladu s dosud přijatými rezolucemi k této otázce zaujímá stanovisko, že to vcelku vyžaduje plnění základních požadavků:

1. Umožnit úplný, nerušený a suverénní výkon státních funkcí všem řádně zvoleným a ustaveným ústavním a politickým orgánům ČSSR, které mají plnou důvěru čs. lidu a jejich platným ústavním i politickým činitelům, především těm, kteří jsou protiprávně internováni, tj. prvnímu tajemníku s. Dubčekovi, předsedovi NS Smrkovskému, předsedovi vlády ing. Černíkovi, předsedovi NF s. Krieglovi, dále s. Špačkovi, předsedovi ČNR Císařovi a dalším.

2. Zastavení bojových akcí a používání bojové techniky a odchod okupačních jednotek pěti členských států Varšavské smlouvy, které jsou na území Československa a jež chápeme v plném smyslu jako okupační vojska.

3. Vytvoření normálních podmínek pro pravidelnou činnost státních a stranických orgánů, jejich funkcionářů a aparátu, obnovení řádné dopravy, služeb a spojovacích prostředků.

NS naší republiky považuje splnění těchto elementárních požadavků za nezbytný předpoklad pro normalizaci státního a hospodářského života, za který se plnou vahou své autority i ze všech sil svými poslanci snaží a zasazuje. Je to základní předpoklad pro obnovení všech základních hodnot, vyplývajících z postavení ČSSR jako suverénní, rovnoprávné a tím i pevně zakotvené součásti celého socialistického společenství států a národů.

NS spolu s ústavními orgány naší republiky se plně zasazuje v rámci dosavadních svých možností, abychom v otázce neutrality vykonali všechno, co je naší povinností, abychom ji odmítli jako neúčinnou.["]

Po mnoha konzultacích jsme došli k následujícímu návrhu prohlášení: [Text, který je součástí zápisu o jednání předsednictva NS v 16.14 hod je uváděn znovu proto, že v jeho formulaci došlo k nelogické změně, která je použita i v dokumentu č. 16. Viz pozn. d.]

"Prohlášení. NS k názorům vyjádřeným v rezolucích, které volají po neutralitě, zaujalo toto stanovisko: [Celé záhlaví textu podtrženo modrou propisovací tužkou.]

NS se znovu přihlašuje, jak to již učinilo ve svých usneseních z 22. a 23. srpna 1968 k vládnímu prohlášení z 28. dubna 1968 a Akčnímu programu KSČ, v nichž je úplně jednoznačně vyjádřena spolunáležitost ČSSR k socialistickému společenství. Prohlášení neutrality by bylo právně neúčinné.

Jednostranná deklarace o neutralitě státu nezavazuje žádný jiný stát k respektování neutrality. Trvalá neutralizace je možná jen na základě smluv mezi všemi zainteresovanými státy. Z toho jasně vyplývá právní neúčinnost a nerealizovatelnost jakéhokoli vyhlášení neutrality. Není možno ztrácet ze zřetele, že nejnaléhavějším úkolem dne je odvolání a odchod okupačních vojsk a uvedení do výkonu funkcí jediné zákonné vlády ČSSR v čele s ing. Oldřichem Černíkem a dalšími ústavními a politickými činiteli - s. Dubčekem, Smrkovským, Krieglem a dalšími. [Na rozdíl od původního textu je v závěrečné části věty (za slovy "zákonné vlády ČSSR v čele s ing. O. Černíkem") nesprávně použito instrumentálu místo genitivu.] Především splnění těchto požadavků může zabezpečit naší vlasti, aby byla státem socialistickým, suverénním a svobodným.["]

Na základě odborné práce zahraničního výboru a besedy předkládá předsednictvo NS tento návrh prohlášení ke schválení a vyhlášení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP