Pondělí 26. srpna 1968

25

1968, 26. srpen (pondělí), Praha. - Zápis jednání 85. schůze předsednictva NS (17. část).

[Začátek: 17.25 hod.

Ukončení: 18.05 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS.

Hosté:František Machát, zástupce generálního prokurátora,
Josef Borůvka, ministr zemědělství a výživy.

Obsah jednání:

1. Program jednání plenární schůze.

2. Písemné podání manželky předsedy ÚV NF a poslance NS F. Kriegla se žádostí, aby nejvyšší ústavní činitelé vyšetřili nezákonné odvlečení jejího manžela; otázka zajištění bezpečnosti rodin F. Kriegla a J. Smrkovského.

3. Problémy výroby a zajišťování nočních směn v závodech.

4. Zpráva o činnosti zdravotnické komise působící v budově.

5. Informace z vlády (problémy komunikace s delegací v Moskvě, otázka výpadků ve výrobě).]

[J.] Valo: Vláda dosud nepodala zprávu o tom, co dnes podnikla. Nebudeme čekat a v 18 hodin zahájíme plénum NS s následujícím programem:

1. Zpráva o stavu jednání v Moskvě. Zprávu vynecháme a kdyby přišel zástupce, přednese ji přímo na plénu.

2. Zpráva předsednictva NS - referuje s. Dohnal.

3. Provolání k výročí SNP - akad. Macek.

4. Společné prohlášení NS, vlády a ÚRO lidu ČSSR - posl. Géryk.

5. Zpráva předsednictva NS o opatřeních přijatých podle čl. 60/2 ústavy za období, kdy nezasedá plénum NS - mpř. NS Zedník.

6. Přehled posledních zpráv ze zahraničí - dr. Adámek. Dnešnímu plénu bude předsedat s. Miková.

Dostali jsme následující zprávu: "Prezidentu ČSSR s. Svobodovi, předsednictvu NS ČSSR a Gen. prokuratuře. Protestuji tímto co nejrozhodněji proti nezákonnému a protiprávnímu odvlečení mého muže Františka Kriegla, předsedy ÚV NF. V rozporu nejen s jakýmikoliv právními předpisy, ale i normálními lidskými vztahy nemám o svém manželovi přímých zpráv od pěti hodin ráno dne 21. srpna 1968. Žádám co nejrozhodněji, aby nejvyšší ústavní činitelé případ okamžitě vyšetřili a neprodleně podali zprávu."

Plně chápeme s. Krieglovou, že má obavy o svého manžela a tyto obavy sdílíme. Skutečnost je taková, že o osudu s. Kriegla nic nevíme, podobně jako o s. Smrkovském.

[V.] Hrabal: Odpovědět musíme.

[J.] Macek: Měli bychom odpovědět v tom smyslu, že od prvního dne jsme žádali a stále žádáme o to, aby s. dr. Kriegel byl propuštěn na svobodu z nezákonného, protiprávního zadržení. O jeho osudu však nic nevíme.

[L.] Dohnal: Doporučuji vypracovat odpověď, kterou by odevzdala dvoučlenná delegace, která by s. Krieglové tlumočila naši snahu. Tento krok by byl velmi vítaný.

[J.] Valo: Je třeba vyhotovit dopis a pověřit jednoho člena předsednictva a dalšího poslance, aby navštívili s. Krieglovou a odevzdali jí tento dopis. Navrhuji s. Pospíšila a akad. Macka. (Souhlas.)

[J.] Macek: Tento dopis mě přivádí k otázce, kterou jsme se dosud nezabývali. Soudruh Smrkovský přece má také rodinu. Je to náš předseda. Neměli bychom v nějaké podobě projevit zájem o osudy a o to, jak je rodina zabezpečena?

[J.] Valo: Delegace, kterou jsme zvolili, dostane auto a bude zavezena jak k s. Krieglové, tak Smrkovské.

[V.] Kučera: Na Kladně je výroba zajištěna z 90 %. Mají problém s noční prací, kde velkou absenci způsobují pražští dělníci, kteří z obavy opustit rodinu neobsazují noční směny.

Delegace, která vyšetřovala otázku chmele, se vrátí ze Žatce.

[A.] Bichler: [Jméno zatrženo červenou tužkou.] Společnou charakteristikou všech našich průmyslových závodů je, že lidé se bojí chodit pracovat večer a ráno odcházet. Soudruzi nám navrhli, aby bylo zváženo, aby ÚRO doporučila pracovat 12 hodin a 24 hodin volna, čímž by lidé šli v 6 hod. ráno do práce a druhá směna v 6 hod. večer, a potom by měli 24 hod. volna. Tím by se vyhnuli tmě, v níž okupantská vojska omezují dopravu pracovníků. [Druhá část věty podtržena červenou tužkou.]

Prosil bych zástupce ÚRO, aby takovýto pracovní režim byl zvážen, poněvadž pro velmi malé obsazování nočních směn ztrácíme 30% produkce ve všech průmyslových odvětvích. Tímto novým pracovním režimem bychom obešli obavy lidí z tmy. Měli by stejné volno jako mají dnes, jenže pracovní režim by se změnil. Některé závody již takovýto režim zavádějí.

[J.] Valo: Je třeba to sdělit odborům, aby se tím zabývaly a to pokud možno hned, máme-li možnosti komunikační. Sdělit jim, že tento námět považujeme za správný.

[V.] Hrabal: To by vyžadovalo i právní řešení v pracovním kodexu.

[J.] Valo: Nejsem toho názoru, abychom nyní čekali, až bude právní předpis. Žijeme v nezákonných podmínkách a musíme se podle toho zařizovat. Nepoškozujeme nějakým způsobem lidi.

[V.] Hrabal: [Jméno zatrženo červenou tužkou.] Mám na mysli, že by bylo teď dost zákonných prostředků, kterými by bylo možno podmínky pracovního kodexu upravit [Od slov "by bylo" podtrženo červenou tužkou.] vzhledem k mimořádné situaci.

[A.] Bichler: Nevyžaduje to ani úpravu právního kodexu, poněvadž jediné omezení na délku pracovní doby bylo doposud z hlediska bezpečnosti, které říkalo: "Jestliže člověk po 8hodinové pracovní době chce pracovat déle než 4 hodiny, je to nebezpečné z hlediska bezpečnosti práce a potřebuje povolení od tohoto orgánu."

Tady by lidé nepracovali déle než 4 hod. po pracovní době, poněvadž by pracovali 12 hod.

[F.] Machát: Soudruh Hrabal má pravdu, ale jde-li o dobrovolný závazek a dobrovolnou úpravu, pak se tímto způsobem vyhneme provádění úpravy. Z právního hlediska jde o dohodu mezi podnikem a zaměstnancem.

[V.] Kaigl: Doporučoval bych sdělit toto ministru Borůvkovi, aby informoval vládu. Vláda dosáhla dohody s vyslancem Červoněnkem, že má hlásit všechny případy nezákonností, pokud narušují chod hospodářství. Je třeba ohlásit, že dělníci nemohou dojíždět na Kladno a totéž by se mohlo týkat případu zatčených poslanců.

[A.] Bichler: Spojil bych se s. ministrem Borůvkou, jako spojkou vlády, na vládě je s. Poláček, předseda ÚRO, námět bychom projednali a vydali doporučení.

[J.] Valo: Jde o apel na závody, aby řešily tento těžký problém.

[F.] Machát: [Jméno je podtrženo červenou tužkou.] Podle sdělení soudruha generálního prokurátora došlo se při jednání mezi vládou a velvyslancem Červoněnkem k tomu, že chtěl konkrétní fakta, když se poukazovalo na potíže. Ve vládě se usnesli, že mu konkrétní fakta dodají. Sestavujeme jména zatčených [Věta podtržena červenou tužkou.]. Upozorňuji na to, že je třeba, aby se formulovalo, že vláda má s ním styk a že určitá konkrétní fakta mu dodá. Zatčení je znemožnění činnosti ústavních činitelů. Je třeba říci, že ty a ty osoby nepožívají svobodu a jsou okupačními orgány zadržovány. Velvyslanec slíbil, že to vyřídí a proto je třeba tyto věci mu dát.

[P.] Rapoš: Oni řeknou, že ti lidé jsou mozkově svobodní, ačkoliv jsou internováni.

[J.] Valo: My o nich nic nevíme, a kdo je internován, není svobodný [Slova "a kdo je internován, není svobodný" podtržena červenou tužkou.]. Prostřednictvím vlády je třeba uvést jména všech poslanců, o kterých víme, že byli zatčeni a kategoricky protestovat, proti tomu, že v Československu neexistuje mezinárodní právo, ani imunita členů zákonodárného sboru, která byla hrubě porušena bezdůvodným zatčením lidí, kteří se nemohli ničeho trestného vůči okupační armádě dopustit. Byli totiž zatčeni v prvních hodinách okupace, jakmile se sem armáda dostala.

[V.] Kaigl: Mandátový výbor by mohl dostat uloženo, aby to vypracoval.

[A.] Petrusová: Chtěla bych podat některé zprávy ze zdravotnické komise, kde pracuje 6 členů za vedení s. dr. Pennigerové. Komise se zabývá otázkami sociálními a zdravotními. Pokud se týká zdravotnické a hygienické služby v parlamentě, prosila bych, abyste se obraceli na tuto skupinu. Zařídili jsme stále se měnící službu v kuchyni. Obstarávají to děvčata z našeho výboru. Zajistila dostatek prádla i sprchy pro muže. Prosím, aby se respektovaly instrukce na nové vývěsní tabuli. Do dnešního dne do rána podle hlášení zdravotnických zařízení bylo 340 raněných z toho bylo 110 osob hospitalizováno. 21 [Údaj několikrát podtržen modrou propisovací tužkou.] je mrtvých, z toho 12 v nemocnici a 9 mimo. Dnes v noci bylo 15 zraněných, jeden případ zranění byl při střelbě z ministerstva dopravy, 10 případů z toho bylo hospitalizovaných a byli 2 mrtví. Dnešní noci se neopakovalo přímé střílení na sanitky. Dosud však nejsou zprávy o situaci v ostatních krajích. Do krajů byly vyslány živé spojky, aby získaly informace o situaci zároveň s instrukcemi, jak zabránit vzniku epidemií. Situace, pokud jde o krev a léky, je uspokojivá, Mezinárodní [červený] kříž dodává krevní plazmu a deriváty. Ministerstvo zdravotnictví požádalo Mezinárodní červený kříž o další dodávky léků. V nemocnicích se objevuje nedostatek některých odborných pracovníků, zejména na porodnicích. Proto ministerstvo dalo pokyn, aby nastoupili odborní pracovníci z dovolených a dále povolalo 3. a 4. ročníky zdravotnických škol. Tyto posluchačky obstarávají sanitní službu. Skupina navštívila také česače chmele. Ubytování je dostatečné a nevyskytly se případy onemocnění.

Pokud jde o lidi přestárlé, vyvíjí se úsilí ke zlepšení této péče, a to zejména na úrovni vzájemné sousedské výpomoci. Národní výbory byly instruovány, aby řešily výplaty dávek pozůstalým po obětech a rozdělily prostředky z fondů, které na národních výborech jsou. NVP zajistil péči o staré a opuštěné lidi tam, kde je to možné dodávkami do domu.

Roznášejí po domech potravinové balíčky a potřebné šatstvo. V důsledku požárů a demolic bylo poškozeno 35 bytů. Jedná se o 40 rodin, kterým ihned národní výbory poskytovaly finanční výpomoc do výše 3000 Kčs. Dále se zjišťuje potřeba v rodinách, kde došlo k obětem. Zatím částka není známa. Prostřednictvím obvodních národních výborů se toto zjišťuje. Kromě toho např. zdravotnická zařízení po dohodě s ministerstvem zdravotnictví zabezpečují vyvařování pro důchodce společně s vyvařováním pro pacienty.

[J.] Borůvka: Soudružky a soudruzi, není známo nic více, než tomu bylo dopoledne. Situace se nijak zvlášť nezměnila. S Moskvou není vůbec žádné spojení, snažíme se o ně, ale nejde to. Jsme bez jakýchkoliv zpráv z Moskvy. Jsme nuceni se odvolávat na zprávy cizích agentur. Vláda přijala usnesení, ve kterém vyslovuje svou nespokojenost nad tímto stavem. Tím ovšem asi situaci nezměníme.

[J.] Valo: Vojáci mají nějaké spojení.

[J.] Macek: [Jméno podtrženo červenou tužkou.] Chtěl bych se zeptat, co to znamená, že vláda nemá spojení. Byly zastaveny vysílače ministerstva zahraničních věcí [Od začátku věty podtrženo modrou propisovací tužkou.], nebo přes tyto vysílače nelze docílit styků? Nebo je snad znemožňován tento styk okupačními vojsky? Je to příliš vážná otázka, na kterou jsme od samého začátku v Národním shromáždění kladli důraz.

[J.] Borůvka: Spojení nefunguje. Když se dovoláme, někdo to vypne. Na našem velvyslanectví to nikdo nebere.

[B.] Lomský: Funguje radiospojení nebo šifra?

[J.] Borůvka: Vůbec ne.

[O.] Kučera: Hledala vláda jiné možnosti, třeba prostřednictvím jiných spřátelených ambasád získat spojení?

[J.] Valo: [Jméno podtrženo červenou tužkou.] Myslím, že by bylo třeba použít rumunského [Podtrženo červenou tužkou.] velvyslanectví nebo jugoslávského [Podtrženo červenou tužkou.], která mají radiospojení. Soudruzi z naší armády tvrdí, že spojení mají. Bylo by tedy potřeba použít této linky generálního štábu. Myslím, že by bylo třeba říci vládě, že pokud nemá naše staré spojení, aby se obrátila na velvyslanectví Rumunska příp. Jugoslávie a na generální štáb [Slova "generální štáb" podtržena červenou tužkou.], aby žádala spojení s naší delegací. Myslím ale, že zároveň je třeba velice ostře protestovat u Červoněnka, proč nám znemožňují, abychom se dostali ve spojení s našimi vedoucími státními funkcionáři. Zdá se ovšem, že to je jejich úmyslem.

[J.] Macek: Soudruhu předsedo, při všech vážných otázkách, kterými jsme se zabývali, nikdy nezapomínejme, že toto je nejdůležitější. Všechna naše opatření o chmelu, stávkách můžeme klidně odepsat, jestliže se nám nepodaří dosáhnout informovanosti. Nechceme nic jiného než prostřednictvím těchto styků dosáhnout informovanosti naší delegace. Dobře si to dovedeme představit. Už čtvrtý den prezident Svoboda nemá ponětí, co se v Československu děje, poněvadž je zásobován informacemi, které můžeme sledovat a které můžeme dobře nazvat lživými. Myslím, že skutečně je třeba poslat rozhodný protest a uvážit, jestli by neměl být sdělen světové veřejnosti, že nemůžeme navázat toto spojení. Nevím už jak si pomoci. Potom doporučuji obrátit se na spřátelené socialistické země, nebude-li možné využít našeho generálního štábu.

Připomínka: Za této situace nastává stav, kdy prezident republiky nemůže vykonávat svou funkci, čili funkce přechází na vládu. Z mezinárodního hlediska to má další následky.

[A.] Bichler: Bylo by možné, aby se s. Valo spojil se s. Červoněnkem?

[J.] Valo: Jsem ochoten, ale oni to neberou.

[V.] Kaigl: Jedině přes našeho spojovacího důstojníka.

[A.] Bichler: Tak tedy třeba přes spojovacího důstojníka.

[O.] Kučera: Uvážil bych možnost vyslat delegaci a předat písemný protest.

[B.] Laštovička: To musí udělat ministerstvo zahraničí.

[J.] Valo: Můžeme požádat ministerstvo zahraničních věcí a vládu.

[A.] Bichler: Soudruhu ministrovi Borůvkovi bych chtěl sdělit jednu věc. Největší výpadky naší výroby jsou z toho titulu, že lidé se bojí večer jít na směny a ráno ze směny. Na několika závodech se již lidé sami přizpůsobili tím, že si změnili pracovní režim tak, že pracují 12 hod. a potom mají 24 hod. volno. Ráno jdou v 6 hod. do směny a večer ze směny. Předsednictvo Národního shromáždění doporučuje vládě, aby spolu s ÚRO uvážila tuto změnu pracovního režimu a doporučila ji všem našim výrobním závodům.

Změna pracovního režimu by se měla projednat tak, že v této mimořádné době by se pracovalo od 6 do 6 a pak by měli lidé 24 hodin volno.

[J.] Borůvka: Nebudu na plénu, vrátím se, tam to řeknu a přijedem 3. nebo 4.

[A.] Bichler: Je nutné prověřit, jak pracuje naše ambasáda, aby Červoněnko neřekl, že je to mimo ni.

[R.] Géryk: Na programu je podání zprávy o společném prohlášení. Doporučuji, aby zprávu podal s. Bichler, protože je předsedou výboru. (Souhlas.)

[O.] Malecká: Má vláda normální spojení se sovětskou ambasádou?

[J.] Borůvka: Pokud se tam dovolá a pokud to vezmou.

[O.] Malecká: Tento stav je třeba hodnotit. Vláda nemá spojení s kraji, nemá spojení s prezidentem, s předsedou vlády atd.

[J.] Borůvka: Nyní se vydala nová demarše. Znovu je u Kosygina nový protest. Jestli tam dojde, nevím. S velitelstvím okupačních vojsk nemáme spojení.

Doporučuji, aby šli dva členové se mnou, abychom to přednesli jménem předsednictva. Je to vážná věc, protože je zde rozladění. Vláda okamžitě zahájí schůzi a můžeme to tam projednat.

[J.] Valo: [Jméno podtrženo červenou tužkou.] Doporučuji, aby šli se s. ministrem ss. Lacina a Géryk [Slova "šli se s. ministrem ss. Lacina a Géryk" podtržena červenou tužkou.]. (Souhlas.)

Stenograficky zápis, prvopis, turnus 25/1-29/2, (12 stran).

26

1968, 26. srpen (pondělí), Praha. - Zápis jednání 26. plenární schůze NS (8. část).

[Začátek: 18.09 hod.

Ukončení: 20.00 hod.

Předsedající: Jozef Valo, I. místopředseda NS, Marie Miková, místopředsedkyně NS.

Host: Josef Borůvka, ministr zemědělství a výživy.

Obsah jednání:

1. Nezaručená zpráva o návratu L. Svobody z Moskvy.

2. Problémy komunikace s vládou a zejména ve zprostředkování kontaktů s delegací v Moskvě; náměty na využití dalších informačních kanálů.

3. Zpráva o dopoledním jednání předsednictva NS a jeho jednotlivých bodech; důraz položen na ekonomickou stránku současné situace.

4. Schválení textu provolání k výročí Slovenského národního povstání.

5. Souhlas se společnou zprávou a prohlášením NS, vlády a ÚRO k otázce pracovní disciplíny.

6. Otázka vyšší aktivity České národní rady.

7. Zpráva předsednictva NS o opatřeních přijatých podle čl. 60 odst. 2 ústavy vydaných v období mezi zasedáními NS.

8. Přehled posledních zpráv ze zahraničí.

9. Informace ministra J. Borůvky z vlády; oprava původního sdělení o přerušení spojení s delegací v Moskvě.

10. Informace o vystoupení jugoslávského delegáta v RB OSN.

11. Zpráva o stavu zásobování v republice.

12. Sdělení o lživých tvrzeních sovětského tisku.

13. Náměty pro večerní schůzi předsednictva NS.

14. Situace v těžbě uhlí na Ostravsku.

15. Problémy zdravotní služby zejména na území hl. m. Prahy.

16. Námět na organizaci distribuce tiskovin v budově NS.

17. Nespokojenost s postupem vlády při zajišťování spojení s delegací v Moskvě.

18. Pověření posl. B. Lomského a V. Kaigla k projednání některých konkrétních otázek se styčným důstojníkem sovětské okupační armády.]

[J.] Valo: Zahajuji schůzi pléna NS. Máme na programu několik bodů, a to:

1. Zpráva z vlády.

2. Zpráva předsednictva NS.

3. Provolání k výročí Slovenského národního povstání.

4. Společné prohlášení NS, vlády a ÚRO.

5. Zpráva předsednictva NS o opatřeních přijatých podle § 60 odst. 2 ústavy.

6. Přehled posledních zpráv ze zahraničí.

7. Různé.

Soudružky a soudruzi, teď redaktor Mladé fronty přinesl nezaručenou zprávu, že v tuto hodinu se vrátil s. Svoboda, ale sám, z Moskvy a že se zítra má vrátit zpátky. Vám to sděluji jako informaci, která není potvrzená. Prosím, berte to jako JPP (jedna paní povídala), což není vyloučeno, něco podobného se mohlo stát.

Pokud se týká zprávy vlády, před chvíli jsem hovořil se s. Borůvkou. Byl tu a sdělil nám, že nám nic nového povídat nemůže, poněvadž vláda nic nového, co by mohlo zajímat předsednictvo NS nebo plénum NS, nemá.

My jsme se zvláště na vládu obrátili, v tomto případě na s. Borůvku, v otázce spojení vlády s naší delegací, která teď je v Moskvě. S. Borůvka povídal, že žádné spojení nemají a že ani přes naše ministerstvo zahraničních věcí, které má spojení s vyslanectvím, takové spojení nemají. Je nám to nepochopitelné, že má ministerstvo zahraničních věcí téměř s celým světem svými přístroji a že nemá spojení s Moskvou. Předtím jsme hovořili s některými vojáky velice vážného postavení a soudruzi nám povídali, že oni spojení mají a že soudruha Dzúra denně informují. Myslím, že vláda to trochu zanedbala, poněvadž je potřeba, když vlastní spojení nefunguje, hledat jiné cesty.

Proto jsme vládě doporučili, aby nečekala se založenýma rukama, ale aby se obrátila na naše vojáky a aby se spojila prostřednictvím jejich komunikace. Další možnost, kterou jsme doporučili, je, aby vláda požádala rumunské velvyslanectví, které má radiospojení se svou zemí, s Bukureští, aby použila tohoto radiospojení, nebo aby se vláda spojila s velvyslanectvím Jugoslávie, aby použila tohoto spojení, aby hledala cesty, aby bylo navázáno spojení. To jsme dali jako usnesení předsednictva NS a zároveň jsme tam poslali dva členy předsednictva se soudruhem Borůvkou, aby to s vládou projednali, aby řekli, že se nemůže se založenýma rukama vyčkávat, když nefunguje moje spojení - tak jsem bez spojení.

Tolik vám mohu říci o zprávě z vlády. To je všechno k prvnímu bodu.

Přítomno je 191 poslanců. K tomu podotýkáme, že asi 10 poslanců je mimo budovu, které poslalo předsednictvo NS. Do vlády šli dva, dva nebo tři jsou na tiskové konferenci, tři jsou v Ostravě, takže je tady přítomno 191 poslanců a asi 10 poslanců je mimo, o kterých předsednictvo ví, protože je samo delegovalo. Prosím, abyste to vzali na vědomí.

Druhý bod je zpráva předsednictva NS. Hovoří s. Dohnal.

[L.] Dohnal: Soudružky a soudruzi poslanci. Na dnešní dopolední schůzi předsednictva NS byly projednány tyto otázky:

1. Místopředseda Ústřední rady odborů s. Pacovský informoval o vztahu odborových centrál ve světě k okupaci ČSSR. Křesťanské a západní odbory se postavily jednoznačně na naši obranu, Světová odborová federace stanovisko dosud nezaujala.

Pokud jde o situaci u nás, zdůrazňuje ÚRO nutnost klást větší důraz na ekonomickou stránku naší současné situace, a to zejména ve sdělovacích prostředcích, které jsou k dispozici. ÚRO vydala pokyn, aby permanentně v závodech zasedaly závodní výbory k zajištění výrobních úkolů. V diskusi byl zdůrazněn fakt, že živelné vyhlašování a organizování stávek nemůže nijak prospět našemu nekompromisnímu postoji k okupaci republiky. V tomto směru je proto nutno zajistit všemi možnými prostředky podstatně lepší informovanost občanů ve všech oblastech naší republiky a usměrňovat formy boje proti okupačnímu režimu.

Proto komise předsednictva NS v souladu s poslanci Bichlerem, Gérykem a Mackem vypracovala a předsednictvo NS schválilo provolání Národního shromáždění, vlády republiky a Ústřední rady odborů o potřebě práce ke všem pracujícím naší republiky.

Bude předloženo na této schůzi k vyjádření a ke schválení plénu NS.

[2.] V dalším bodu jednání informoval ministr Borůvka o jednání a opatřeních vlády. Především je třeba se zmínit o usnesení vlády, na jehož základě MF, SBČS a ÚSS vydávají společný pokyn v zájmu plynulého platebního styku.

3. Dále byl po diskusi schválen návrh textu provolání NS k SNP. Znění provolání namluví mpř. s. Miková pro státní rozhlas a televizi [Táto část usnesení č. 831 P-NS nebyla vzhledem k dalšímu průběhu událostí realizována.] a bude odevzdán sjezdu KSS, představitelům SNR a slovenského výboru NF.

Rovněž i tento text bude předložen k projednání a schválení plénu NS.

4. Dále bylo usneseno pozvat norského velvyslance, omluvit se a požádat o odložení návštěvy norské parlamentní delegace v naší republice na vhodnější dobu.

Bylo usneseno obrátit se na MU a zdůraznit, že trváme na svém členství v tomto orgánu, ale nemůžeme se příštího zasedání ani z technických důvodů zúčastnit. To se týká i návštěvy Chilské republiky, kterou měla delegace NS v souvislosti s účastí a pobytem na zasedání MU vykonat.

5. Pokud se týká původního programu zářijové schůze NS, doporučuje se, aby na program nynější, tj. 26. schůze NS, bylo zařazeno projednání smlouvy pouze s RSR (měli jsme také projednat smlouvy s BLR a MLR) a projednali také volbu rehabilitačních senátů. Materiály ministerstvo spravedlnosti připravilo.

6. Z organizačních otázek bylo projednáno a schváleno opatření, které se týká bezpečnosti budovy. Jde o vytvoření jednotlivých komisí.

Bezpečnostní komisi předsedá s. Katolický, informační skupinu vede posl. Skála, zajištění zdravotních služeb v budově má na starosti komise vedená dr. Pennigerovou a kulturní komisi pro zajištění kulturních potřeb poslanců vede s. Dobiáš. Jde o dočasné komise pro současné obtížné podmínky v budově NS.

Mám na vás, soudružky a soudruzi, jménem předsednictva a jménem jmenovaných soudruhů výzvu, abyste nabídli své služby pro práci v jednotlivých komisích.

[7.] Dále bylo stanoveno, že trvalé spojení se Slovenskem má zajišťovat posl. Rapoš. Taktéž má být věnována pozornost soustavnému styku s KNV prostřednictvím menší komise, v jejímž čele by stál s. Géryk. Je třeba, abyste se s. Gérykem navázali kontakty a nabídli mu své služby.

Pokud jde o úkoly souvisící s nákupem různých věcí, vzala si tuto záležitost na starost posl. Bilková. I jí bude třeba také pomoci.

8. Aby bylo zamezeno velkým ztrátám při sklizni chmele, bylo schváleno vyslat tři poslance, členy zemědělského výboru, do chmelových oblastí. Jde o posl. Sopra, Bureše a Štáfka.

K zajištění výrobních úkolů v Ostravském revíru je delegována předsednictvem skupina poslanců ve složení s. Hečko, Icha a Monczka.

V odpoledních hodinách vyslechlo předsednictvo zprávu náčelníka gen. štábu a náčelníka HPS o situaci v armádě. Jde o zprávu z tohoto pohledu příznivou.

Dále vyslechlo předsednictvo zprávy předsedů výborů NS, které vzalo na vědomí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP