Pondělí 26. srpna 1968

[M.] Miková: Děkuji s. Kaiglovi. Prosím o dotazy a připomínky. S. Kučera Václav má zprávu o zásobování v celé republice. Snad by nám ji mohl přednést.

[V.] Kučera: Jistě pozornost NS se soustřeďuje na hlavní problémy, ale je třeba si uvědomit, že náš lid potřebuje jídlo a potraviny, aby nakonec všechny ty nervové chvíle mohl dobře prodělat.

Poslanci zemědělského výboru i plénum svým zasedáním položili důraz na zásobování našich pracujících a na druhé místo teprve postavili zajišťování zemědělské výroby s přesvědčením a s potvrzením, že orgány národních výborů velmi poctivě a obětavě se ujaly práce řízení zemědělské výroby.

Proto jsme požádali ministerstvo zemědělství a výživy, jeho odbory a zajistili jsme se souhlasem předsednictva NS průzkumnou skupinu poslanců, abychom zjistili skutečný stav zásobování našeho obyvatelstva. Celkově se ukázalo, že v celém státě jsou pracující velmi dobře zásobeni proti hlavnímu městu Praze. Čili v hlavním městě Praze jsou nedostatky v zásobování. Všeobecné nedostatky se hlavně projevují v jedlých olejích, mouce a místy i v cukru. Některé kraje též vykazují ještě nedostatek rýže, kávy a soli. Čili vidíte, že některé tyto sortimenty začínají v krajích chybět a budou s tím mít KNV i samotné ministerstvo zemědělství dosti práce, aby distribucí toto zajistily.

Celkově ovšem je prodej potravin abnormálně vysoký. U některých potravin jako je mouka, cukr a rýže, je až trojnásobný. Samozřejmě začínají se projevovat potíže i při prodeji vajec. Tyto otázky se budou velmi těžko řešit, protože je to výhradně otázka zásobování a distribuce.

Jsou ovšem také hlášeny některé případy vykrádání zásobovacích aut. Není toho moc. Zatím byly odcizeny zásoby chleba ve dvou autech, a to v Praze a v jednom autě potravin byly sebrány na letišti ve Zvoleni. (Hlas: Kým?) Samozřejmě okupačními vojsky.

Obtíže jsou také spojeny i s tím, že ministerstvo zemědělství a jeho odbory nemají dostatečné propojení telefonické ani informační službu.

Dále bylo průzkumem zjištěno, že se začínají tvořit velké fronty. Nevznikají tím, že by byl nedostatek těchto potravin ve skladech, ale tím, že bylo zavřeno mnoho obchodů v hl. m. Praze a že se potom občané soustřeďují na centrální obchody, které ještě pro určitá noční opatření otevírají jen v denní době. Tam, kde jsou obchody obsazeny jen jednou prodavačkou, odmítají ženy prodávat. Ministerstvo zemědělství dělá další opatření, aby byly tyto obchody otevřeny, protože v Praze zase začíná být přebytek chleba a pečiva. Není to z toho důvodu, že by lidé tyto potraviny nepotřebovali, ale je to proto, že není dobře proorganizována síť.

Zástupci NV hl. m. Prahy tvrdí, že je třeba řešit tuto otázku operativněji, také přes jídelny.

Jsou názory, že zásobování cukrem na Slovensku je slabé, v našich českých oblastech snad zhruba dostačující, ale jestliže budou chtít slovenskou oblast zásobit, musí sáhnout do státních rezerv.

Gen. ředitel mlékárenského průmyslu nemá obtíže s dodávkami mléka od zeměd[ělských] závodů ani s jeho zpracováním, potíže jsou s dodávkou mléka. Vyplývá to z nočního opatření, mléko bylo dříve dopravováno do obchodů okolo třetí a čtvrté hodiny ranní, dnes se rozváží kolem 6. hod. ranní a mléko také nemá takovou kvalitu.

Je rovněž ohrožena výroba mléčných telat, ale jinak je masa dostatek. Projevuje se nedostatek masa vepřového, ale je dostatek hovězího a telecího. S tím bychom si nemuseli lámat hlavu.

Dále začíná menší chaos v odběru olejů a tuků. To je zase logické, vyplývá to z politické situace, kdy rodiny tvoří určité zásoby.

Je třeba ještě říci, že sádla je přebytek - 7 tisíc tun a sádlo budou muset potravinářské závody přeškvařovat, aby vyrovnaly pohledávku v tucích.

Přísun hovězího a vepřového masa je v souladu s plánem a uspokojuje odběr, tady nehrozí žádné nebezpečí.

Brambory: Praha potřebuje denně 50 vagonů brambor. Zemědělské závody zajišťují těchto 50 vagonů brambor a to z krajů Středočeského, Východočeského, Západočeského, Jihočeského a Jihomoravského. 50 - 60 vagonů brambor do Prahy bude každý den dodáváno. Organizuje se balení po třech až 5 kg, aby se všichni mohli denně zásobit bramborami. Není třeba nových pracovních sil do těchto balíren. Je jich tam dostatek. Naši občané pomáhají potravinářskému průmyslu, aby zvládl tento úkol.

To je k zásobování potravinami našich pracujících; nestává naprosto žádné nebezpečí. Když budou soudruzi operativně pracovat hlavně v distribuci a v organizaci dopravy, nemůže se v naší republice nic stát, jen s tím cukrem, aby se nedělaly zásoby, aby se státní rezerva nezmenšovala. Tyto otázky dáme vládě, upozorníme na ně, aby problémy řešila a vláda si to musí zajistit.

Dále bych chtěl informovat o pohonných hmotách. Pro zajištění zemědělské výroby nejsou žádné problémy, protože zásobování pohonnými hmotami převzal podnik Benzina a co nestačí, s velikou podporou, chválou a poděkováním zajišťuje naše armáda pro zemědělské závody. Není nebezpečí, že by zemědělská výroba neměla dostatek pohonných hmot a že by byla proto ohrožena.

Dále je třeba vidět i to, že hodně pomáhají soudruzi z ministerstva dopravy při zajišťování dopravy potravin i při zajišťování dopravy některých surovin, které zemědělci potřebují pro zajišťování výroby, osiv, umělých hnojiv atd.

To je, soudružky a soudruzi, všechno, co jsem chtěl říci k zásobování.

V poslední minutě přijela skupina, která se vrátila z chmelařských oblastí. Zatím velmi rychle jsem dostal zprávu, že chybí 20 tisíc česáčů. Neříkám to proto, abychom to zajišťovali, ale hned ráno se spojím s ministrem zemědělství, aby to řešil a dáme určitá doporučení na úřady, které nepracují, nebo na některé podniky, které nepracují.

[M.] Miková: Děkuji s. Kučerovi za zajímavou zprávu, která je pro nás velmi důležitá. O slovo se přihlásil s posl. Kozák.

[A.] Kozák: Vážené Národní shromáždění. Mám před sebou jako všichni Večerní Prahu, kde je na prvé straně vpravo dole zvláštní zpráva z vlády. Tuto zprávu dostala vláda včera v 21.45 hod., kde je vzkaz od našeho prezidenta a kde se píše: "Oceňujeme váš klid a rozvahu"[;] ve stejné době byly shazovány letáky TASS, kde se mluví o činnosti občanů. Ve stejné době i na půdu parlamentu se dostala moskevská Pravda. Je to rusky, rusky sice neumím, ale soudruzi mi to přeložili, že se zde objevují skladiště zbraní, zde v Praze, již o tom byla řeč. Dnes dopoledne vysílal moskevský rozhlas, ověřil jsem si to u s. Adámka, že dnešní střelba v Praze byla zaviněna tím, že byli na Václavském nám. zastřeleni dva sovětští vojáci. Když jsem to v parlamentě konzultoval, řekli jsme, že tomu nevěříme, jeden poslanec řekl, jestli mám důvody, abych tomu nevěřil. Prosím, aby s. Lomský, který v těchto dnech již tolikrát a tak dobře zapracoval, tuto zprávu zjistil a pokud jsou ještě možnosti se s celým světem spojit, aby NS tuto lživou zprávu vyvrátilo nejen o těch vojácích, ale celou zprávu uveřejněnou v moskevské Pravdě. Nic nám nepomůže, když slyšíme, že tyto státy, které nás okupovaly, říkají, že v Národním divadle nebo u Národního divadla se našly zbraně a když se zasmějeme. Jako NS, jako nejvyšší orgán, bychom k těmto lživým tvrzením měli zaujmout stanovisko.

[M.] Miková: Děkuji s. Kozákovi, o slovo se přihlásila s. Pernická.

[A.] Pernická: Dnes v kulturním výboru jsme projednávali protest proti poškozování historických uměleckých památek. Domnívali jsme se, že to bude dnes večer také projednávat NS. Mám otázku, zda se to bude projednávat, nebo kdy se to bude projednávat, aby k dalším škodám na těchto památkách nedocházelo. Také je to otázka obsazení Akademie věd, rektorátu Karlovy univerzity.

[J.] Valo: Tato otázka nebude projednávána na dnešní schůzi, protože se s ní předsednictvo zabývalo. Souhlasí s tím, že máme činit kroky proti vandalismu. Bylo by však nepochopitelné u našich lidí, kdybychom se zabývali historickými památkami a nezabývali se zároveň otázkami raněných, padlých, pozůstalých apod. Nemůžeme se dostat do takové situace, abychom se zaměřili na mrtvé věci, i když jsou nám drahé a cenné, a neupřeli pozornost na ty, kteří ještě žijí, příp. na pozůstalé.

Proto bude tato otázka projednána i s návrhem, co se v tomto směru podnikne. Pochopte, že můžeme projednávat tyto věci společně. Jen tak nás náš národ a lid pochopí.

[Z.] Zavodská: Krátkou poznámku. Byly zde obavy, jak vypadá těžba uhlí v OKR, že je nebezpečí, že nebudou zabezpečeny koksovny, elektrárny a hutní podniky.

V 17 hodin jsem dostala zprávu, že ranní směna vytěžila 26 100 tun uhlí a odpolední jela normálně. Do jednoho havíře nastoupili všichni. Na nedělní směnu, kdy byly přihlášeny pouze tři směny, byl předpoklad 2500 tun a vytěženo 5700 tun. Odpolední směna normálně těží 24 720 tun a očekává se, že bude vytěženo uhlí nad plán.

Jsou zajištěny plně elektrárny, důlní koksovny a z dnešní těžby budou zajištěny hutní koksovny v NHKG a VŽKG.

Situace se normalizuje na šachtách v našem OKR. Soudruzi však upozorňovali, že začíná být napjatá situace a nervozita v důsledku toho, že nemají žádné zprávy o výsledcích jednání v Moskvě. Bude třeba vyvíjet další nátlak na zvýšení těžby uhlí.

[J.] Valo: Poslali jsme tam tři poslance.

[A.] Petrusová: Chtěla bych říct několik slov ke zdravotní situaci hlavně na území města Prahy. Podle sdělení MZd, se kterým máme nepřetržitý kontakt od prvního dne, se nepodařilo ani jim ani nám navázat spojení doposud s jednotlivými kraji. Bylo spojení pouze se Středočeským krajem, avšak již druhý den ani spojení v tomto směru jak my tak MZd nemáme.

Pokud jde o zajištění zdravotních služeb, bylo do dnešního rána na území Prahy ošetřeno 340 raněných, z toho 110 bylo zadrženo v nemocničním ošetřování. Statistika hovoří o 21 případech mrtvých, z toho bylo v nemocnicích 12 a 9 případů hlásila Pohřební služba. Byli to mrtví, kteří neprošli zdravotnickými zařízeními.

Velmi nepříznivé momenty se vyskytly v prvních dnech, kdy bylo stříleno hlavně po dobu nočních hodin na sanitky a vozidla dopravní záchranné služby. MZd protestovalo u velitelství okupačních vojsk proti tomu. Z jejich strany bylo namítáno, že vozidla dopravní záchranné služby byla používána na jiné účely, např. že první den převážela i potraviny. To byla pravda, protože bylo třeba zabezpečit zásoby nemocnic.

Střelba na sanitky již netrvá, ale v nočních hodinách dochází k zadržování těchto vozidel a jejich prohlížení, čímž se prodlužuje doba, než se sanitka dostane na určené místo. Např. cesta vozidla přes Václavské náměstí za této situace trvá půl hodiny.

Dnešní noc bylo 15 raněných, z toho 10 hospitalizovaných v nemocnici a dva mrtví. Byla rovněž dobita jedna žena (neví se zda davem nebo jiným způsobem), jeden občan byl přejet autem při rozdávání letáků okupačními vojsky. Došlo též k jednomu smrtelnému ranění při střelbě z Ministerstva dopravy.

Pokud jde o zásoby krví, deriváty a léky, prádlem a potravinami, je situace dobrá. První den byly potíže se zásobou krví. Na výzvu, kterou dalo MZd do rozhlasu, dostavil se dostatečný počet dárců. Na výzvu reagoval i Mezinárodní červený kříž. Podle posledních informací z ÚV ČSČK nám oznámili, že Švýcarský červený kříž dodal dodávky hlavně pro KV ČSČK do Brna, 200 kusů krevní plazmy, 1000 kusů náhradního krevního roztoku a v současné době je na cestě 20 lahví krve.

Pokud jde o zásobování léky, je zatím situace dobrá. Jeví se nedostatek vitálně důležitých, hlavně širokospektrálních antibiotik a některých přípravků potřebných k narkóze.

MZd po dohodě s ÚV ČSČK se dnes obrátilo na Mezinárodní červený kříž s výzvou o dodání těchto léků.

Situace v zásobování potravinami, prádlem, medicinálním kyslíkem a ostatním je dobrá.

Pomoc ve zdravotnických zařízeních ze strany sanitárních pracovníků byla zabezpečena na území Prahy tím způsobem, že byly povolány 3. a 4. ročník zdravotnických škol, před zahájením školního roku, kteří provádějí úlohu nižších zdravotnických pracovníků. Bylo by potřebné, pokud máte možnost spojení s některými kraji, se zajímat o to, jak nastupuji odborní lékaři. Na území Prahy jsou těžkosti se zajištěním porodnických služeb, protože tyto odborné kádry chybějí.

Dnes bylo vysláno po jednom pracovníkovi do každého kraje v republice z MZd, aby jednak zjistili tyto úkoly, ale také měli zprávy z terénu, protože není možné vzhledem k tomu, že je přerušeno jakékoliv spojení, koordinovat hlavní úkoly na úseku hygienicko-epidemiologické služby, což je nesmírně závažné. Jedná se o chlorování vody a ostatní služby, což by mělo při delším trvání nepříznivé následky z hlediska šíření epidemií atd.

To jsou informace z úseku zdravotnických služeb.

Zajímal nás též úsek, o kterém hovořil mpř. Valo, jak je postaráno o lidi přestárlé, důchodce a o lidi, kde došlo k úmrtí v rodině apod. Zprávu mohu podat jen za hl. m. Prahu. Naše skupina vedená posl. Tomanem jednala s NVP, odborem soc[iálního] zabezpečení a dověděla se, že od prvního dne prostřednictvím těchto odborů NVP je zajištěna donášková služba do těchto rodin. Mají přehledy o důchodcích, a tak jim donášejí v balíčcích potraviny a šatstvo.

Ihned byla poskytnuta pomoc rodinám, kde došlo k demolici bytu následkem požáru nebo střelby. Jedná se o 40 rodin, kterým byla poskytnuta finanční pomoc ve výši 3000 Kčs z doplňkové péče ONV. Nedalo se zjistit, jaká je situace v rodinách, kde došlo k úmrtí příslušníků rodiny. To se zjišťuje a jak budou mít zprávu, budeme vás o tom informovat.

Pokud byste měli připomínky k hygienické stránce, týkající se nás v parlamentu, obracejte se na skupinu dr. Pennigerové s konkrétními připomínkami a reagujte i na výzvy, které vidíte na dveřích, pokud jde o práci v kuchyni, pokud to bude v našich silách.

[F.] Šorm: Jen malou poznámku. Považuji za velmi vážné zprávy i výstrahy spojené s úmrtím sovětských vojáků v Praze. Co řeknu, říkám jako odborník. Já jsem kdysi v mládí pracoval určitou dobu právě v oblasti balistiky. Způsob, jakým střílejí vojáci v noci, pod tak nízkým úhlem, může a dokonce musí v některých případech zavinit úmrtí vojáků, kteří se nacházejí v oblasti, kam střely dopadají. Vojáci spí v otevřených vozech nebo mimo a střela, která dopadá, má ještě dostatečnou průraznost, aby způsobila úmrtí.

Doporučoval bych, jestli vláda má nějaké spojení s okupačními vojsky, abychom jim řekli, že víme naprosto bezpečně při způsobu, jakým tady vojáci střílejí, že jsou to ostré střely, viděl jsem na vlastní oči, poněvadž část střel je světelných. Podle červených stop lze zjistit, že je stříleno relativně pod nízkým úhlem; přestřelují budovy, střely mohou dopadat na několik km daleko a mohou způsobit úmrtí. Divím se, že úmrtí nebylo dosud víc.

Je třeba upozornit, že jsme si vědomi toho, že k takovýmto zabitím vojáků může docházet tímto způsobem. Myslím, že soudruh Lomský to potvrdí. Projevuje se skutečně výjimečná nekázeň. S. Lomský už je sám na to několikrát upozorňoval. Je-li vyhlášeno poloviční stanné právo, nesmí se střílet bezdůvodně, to je samozřejmé. Chtěl jsem upozornit, že jsem naprosto přesvědčen, že úmrtí byla způsobena tímto způsobem. ([A.] Kozák: Rozhlas vysílá, že ti vojáci byli zastřeleni našimi kontrarevolucionáři.) Já to jasně vysvětluji. Neřeknou přece, že se postřelili sami mezi sebou. Myslím, že s. Lomský plně se mnou souhlasí. ([B.] Lomský: Souhlasím plně).

[I.] Skála: Poněvadž nemáme dostatek zpráv z jednotlivých krajů a okresů a vím, že řada z vás má sem tam náhodné spojení se svými kraji nebo okresy, požádal bych vás, abyste všechny zprávy, které budete mít a které budete mít možnost získat, zejména pokud se týká politické situace, a to zejména nových jevů, na které by bylo třeba reagovat - otázka výroby, zásobování, situace vztahů k okupačním jednotkám - soustřeďovali u s. Housera na č. 132, abychom mohli zprávy souhrnně zpracovávat pro předsednictvo, poněvadž je důležité, aby předsednictvo a celé plénum mohly pracovat s maximální znalostí situace a při maximální míře informací.

Ztížila se situace tisku, kterého sem dnes docházelo méně než předtím. Je třeba v tom udělat pořádek. Dohodli jsme se na tom, že bychom za řídili u soudruhů, kteří sem nosí tisk, aby ho dávali všechen na jedno místo, a to s. Mikové do místnosti 209, která by se s. Paťkovou zajistila, aby tisk dostalo především předsednictvo a potom podle rozdělovníku další výtisky podle výborů, aby tisk byl stejnoměrně rozdělen a aby jej především dostalo předsednictvo, poněvadž ho potřebuje ke své práci.

[A.] Poledňák: Vážené soudružky a soudruzi! I když pracujeme v absolutně nenormálních podmínkách, jde o normální zasedání pléna NS, které je zcela ústavně svoláno. Domnívám se, že máme přijímat závěry k jednotlivým bodům, které byly projednávány na plénu.

Dovolte, abych navrhl závěr ke zprávě o činnosti vlády, která byla zařazena do programu. Vyslechli jsme velice důležité sdělení. Není vážnější otázky v této době. Přitom nechci ani v nejmenším podceňovat informaci, která byla podána o stavu zásobování, neboť to je otázka velice důležitá a velice vážná, kterou se mají orgány NS zabývat, stejně jako otázkami zdravotnickými. Není vážnější otázky, která by více hýbala veřejností v této době, než jsou informace o stavu jednání v Moskvě. Nechci ani v nejmenším rozvíjet úvahy o tom, do jaké míry je možno tyto informace dávat veřejnosti a v jakém rozsahu, ale chci hovořit o tom, jak je informováno plénum NS. Domnívám se, že rozhodně se nemůžeme spokojit s tím, když ministr sděluje, že jde o malé nedorozumění ve formulaci tak závažné věci, jestli existuje nebo neexistuje telefonické spojení na Moskvu. Žádné jiné telefonické spojení dnes není významnější než spojení Hrad - Moskva. Nelze přicházet před plénum NS s formulací "jde o malé nedorozumění, spojení existuje, ale informace nemáme".

Myslím, že vláda postupuje poněkud benevolentně v těchto věcech, když se spokojí s tím, aby dostávala zprávy z jednání od velvyslaneckého rady Kafky. Velvyslanecký rada Kafka [Jozef Kafka podal velice zajímavé svědectví o své činnosti v srpnových dnech na čš. velvyslanectví v Moskvě na společné schůzi výborů zahraničních SL a SN dne 27. 10. 1970 (bod 1 programu). Kafka v roce 1968 působil na čs. zastupitelském úřadě jako chargé d'affaires. velvyslanec Koucký se vrátil do Moskvy z dovolené na Krymu až 21. 8. večer.], pokud vím, není členem delegace, která v Moskvě jedná. Nemá přinejmenším oprávnění od nikoho, aby informoval vládu. Vláda má plným právem požadovat informace od členů delegace a především od prezidenta republiky. Je-li prezidentu republiky znemožňováno, aby jakýmkoliv způsobem tyto informace podal, je povinností vlády, aby mu z naší strany zabezpečila všechno k tomu, aby tuto informaci mohl dát.

Myslím, že se nemáme spokojit s informací, která byla podána o těchto otázkách členem vlády. Doporučuji, aby plénum Národního shromáždění uložilo předsednictvu, aby se touto otázkou zabývalo. Jsme si vědomi složitosti situace, ale nejsme malé děti. Nemělo by smyslu vnášet paniku, ale jsme odpovědni za to, co se bude na ulicích dít. Nemůžeme stále jen vydávat výzvy. Jak dlouho jimi můžeme krmit národ? Musíme cítit plnou odpovědnost za to, aby Národní shromáždění mohlo tyto otázky seriozně posoudit. Stojíme před faktem, že velvyslanecký rada sděluje, že se pracuje na komuniké. To by mohlo mít velmi vážné důsledky. Musíme společně s vládou skutečně s veškerou odpovědností posoudit další kroky a opatření. Nic totiž vážnějšího a důležitějšího v těchto okamžicích zde není. (Potlesk)

[M.] Miková: Děkuji s. Poledňákovi a myslím, že jeho připomínka je správná a že se okamžitě předsednictvo bude věcí zabývat.

[Z.] Závodská: Soudruh ministr Borůvka nám sdělil, že odchází na schůzi vlády. Doporučovala bych, aby se předsednictvo s vládou spojilo.

[M.] Miková: Zavoláme do vlády a pak se sejde předsednictvo a ihned se věcí bude zabývat. Dále myslím, že budeme muset mnohem zásadněji bojovat proti tendencím, kdy okupační jednotky ohlašují nalezené zbraně našich milicí jako zbraně kontrarevoluce. Měli bychom totiž protestovat proti takovým zprávám a takovým nařčením. Dnes zde byly některé delegace, které nám přinesly rezoluce, že šlo o zbraně Lidových milicí a nemůžeme trpět, aby tyto zbraně byly klasifikovány jako zbraně kontrarevoluce.

[L.] Dohnal: Pokud zde byla dávána informace stran úmrtí sovětských zabitých vojáků, domnívám se, že by plénum NS mělo uložit brannému a bezpečnostnímu výboru, aby tyto otázky prověřil a ihned zařídil příslušná opatření, ale v případě, že jsou zprávy bezpředmětné, aby tyto zprávy byly dementovány prostřednictvím tiskových agentur.

[M.] Miková: Uděláme to, zkusíme jistě všechno. Soudruh generál Lomský vejde ve styk se styčným důstojníkem, abychom udělali všechno, co můžeme a měli jistotu.

[V.] Kaigl: Soudružky a soudruzi, jeden ze soudruhů přítomných na tomto zasedání měl dnes odpoledne možnost osobně hovořit se soudruhem Čestmírem Císařem, předsedou ČNR, který ho požádal, aby tlumočil Národnímu shromáždění nejupřímnější soudružské pozdravy s přáním pevného postoje při hájení zájmů našeho národa. (Potlesk.)

[M.] Miková: Děkujeme za informaci.

[B.] Lomský: Žádám, abych byl pověřen se soudruhem Kaiglem projednat se styčným důstojníkem tyto otázky:

1. zabitých vojáků,

2. omezení celkového spojení,

3. zbraní Lidových milic, které se vydávají za zbraně kontrarevoluce.

[M.] Miková: Je s tím vysloven souhlas. Prosím, aby slovenští soudruzi se sešli, soudružka Turečková, která se vrátila ze SNR, jim chce podat zprávu, o čem tam jednala. Členům - komunistům sděluji, že zítra od 8 hod. zasedá stranická skupina v I. poschodí dole, v Rytířském sále. Členové ČNR se sejdou po schůzi v kanceláři dr. Váchy.

[M.] Kratochvílová: Chtěla jsem se zeptat, co je se soudruhem Čermákem, tajemníkem naší stranické skupiny.

[M.] Miková: Už jsme se informovali a bylo sděleno, že je na dovolené. Zítra to oznámíme ve stranické skupině.

Jsou ještě nějaké připomínky? (Nebyly.)

Přerušuji tedy naše jednání.

Stenografický zápis, prvopis, turnus 1/1-12/3ž, (43 stran).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP