Středa 17. března 1971

/Začátek schůze v 9.10 hodin/

Přítomni:

Předseda České národní rady Evžen Erban a místopředsedové dr. Ambruz, Jedlička a Toman

Členové vlády České socialistické republiky předseda vlády Josef Korčák, místopředseda vlády RSDr. Ladislav Adamec, CSc., místopředseda vlády a předseda České plánovací komise ing. Stanislav Rázl, ministr financí ing. Leopold Lér, CSc., ministr práce a sociálních věcí Emilián Hamerník, ministr výstavby a techniky doc. ing. Karel Löbl, DrSc., ministr kultury dr. Miloslav Brůžek, CSc., ministr zdravotnictví MUDr. Jaroslav Prokopec, ministr spravedlnosti JUDr. Jan Němec, ministr vnitra ing. Josef Jung, ministr průmyslu ing. Oldřich Svačina, ministr zemědělství a výživy RSDr. Václav Svoboda, ministr lesního a vodního hospodářství ing. Ladislav Hruzík. ministr obchodu Štěpán Horník, ministr Antonín Pospíšil a předseda Výboru lidové kontroly JUDr. Josef Machačka

149 poslanců České národní rady podle prezenční listiny

Z Kanceláře České národní rady sekretář České národní rady dr. Vácha

Předsedající I. místopředseda ČNR dr. Ambruz: Vážené soudružky a soudruzi, zahajuji 11. schůzi České národní rady. Vítám do dnešní schůze předsedu vlády ČSR soudruha Josefa Korčáka a další členy vlády. Vzhledem k tomu, že se další schůze České národní rady bude pravděpodobně konat až na konci I. pololetí, usneslo se předsednictvo České národní rady uspořádat při příležitosti dnešní schůze České národní rady její první část jako slavnostní zasedání k poctě 50. výročí založení Komunistické strany Československa. Slavnostní projev přednese předseda České národní rady soudruh Evžen Erban. Prosím soudruha předsedu, aby se ujal slova.

Předseda ČNR E. Erban: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci,

50. výročí vzniku Komunistické strany Československa vzpomínají letos nejen českoslovenští komunisté, ale všechen pracující lid naší země. Pro nás, jako vrcholný zastupitelský orgán České socialistické republiky je to příležitost, abychom se přihlásili manifestačně k velkému revolučnímu národnímu dílu. které Komunistická strana Československa vykonala, k velkému boji za práva pracujících této země, za jeho sociální a národní zájmy a abychom projevili úctu všem těm, kteří v třídních zápasech Komunistické strany Československa bojovali, trpěli a vítězili.

V tomto období padesáti let došlo v naší zemi, ale i v měřítku mezinárodním a světovém k velkým společenským bojům a otřesům, k hlubokým změnám v životě celé lidské společnosti, v poměru sil základních společenských tříd. Tyto zápasy a změny se hluboce po celá ta desetiletí dotýkaly i našich životních zájmů a perspektiv. Dějinný vývoj u nás a v celém světě stál ve znamení základního třídního konfliktu mezi silami imperialismu a socialismu. V tomto střetu třídně antagonistických sil se v podstatě rozhodovalo o nás, o našich nadějích na lepší život, v míru, bez těch strádání a obětí, které musel náš lid podstoupit v dobách, kdy byl bezmocným objektem imperialistických zájmů a vykořisťování.

Dnes, při zpětném pohledu na celý ten sled událostí a jejich důsledků nemusíme už mluvit jen o víře v dějinné poslání socialismu, dělnické třídy a její revoluční avantgardy - komunistické strany. Můžeme, komunisté i nekomunisté, všichni opravdoví vlastenci vyvodit poučení pro svou další politiku, která vychází ze souladu základních principů marxismu-leninismu a dějinné praxe, životních zkušeností, kterých jsme nabyli.

Základní devizou celé politiky strany, k níž dospívají všichni socialisticky uvědomělí lidé této země je: Imperialismus, jeho zájmy a politika znamenaly a znamenají smrtelné nebezpečí pro náš stát, pro naše národní a sociální svobody a práva. Socialismus naproti tomu znamená pro naše národy zabezpečení existence našeho státu, našich národních svobod, reálnou naději na stále lepší život, který bude vždy záviset na naší vlastní práci, jednotě a aktivitě v duchu těch zásad, jejichž realizace nám přinesla v uplynulých desetiletích největší vítězství a úspěchy.

Při tomto dějinném pohledu prostém buržoazních předsudků vidíme v půlstoleté historii naší komunistické strany, k jejíž vedoucí úloze se uvědoměle a pevně hlásíme, odraz a aktivní součást velkých třídních zápasů tohoto století. Jeho generace prožívaly a prožívají přelom dvou věků, který je určován nikoliv událostí jako bylo třeba objevení Ameriky, ale hlubokými změnami v uspořádání lidské společnosti, objevením skutečnosti, že války, bída ani nepřátelství mezi národy není nic neměnného, věčného, ale jen nezbytný průvodní jev těch dosavadních společenských systémů, které byly budovány a uskutečňovaly své zájmy na základě vykořisťování, válek, třídního a nacionálního antagonismu.

Toto naše století počínaje Velkou říjnovou socialistickou revolucí dává pracujícím celého světa novou naději, nové perspektivy, opírající se o marxisticko-leninský revoluční světový názor dělnické třídy a první světodějné úspěchy, kterých bylo v jejím dosavadním zápase dosaženo. Tento náš revoluční, realistický optimismus, odpovídající životním zájmům naší vlasti a pracujících lidí celého světa, opírá se tedy nejen o vědecký názor na základní otázky vývoje lidské společnosti, názor ve svých perspektivách hluboce lidský a demokratický, ale také o dosavadní výsledky, kterých bylo v krátkém dějinném údobí dosaženo při výstavbě nového, socialistického společenského řádu. Díky Říjnové revoluci, jejím mocenským, hospodářským a kulturním důsledkům, díky revoluční avantgardě této země - Komunistické straně Československa, naší dělnické třídě a pracujícímu lidu, podílí se také naše země v souladu se svými zájmy na výstavbě nového společenského řádu, v němž nebude místa ani pro války, ani pro vykořisťování a masová lidská utrpení.

Základy k této nově se rodící dějinné síle, zvláště ideové, byly položeny již v minulém století. V této souvislosti mi dovolte, soudružky a soudruzi, ocitovat tato Marxova stále živá a nabádavá slova: "Jeden prvek úspěchu je v rukou dělnické třídy - její početnost, avšak počet padá pro nás na váhu jen tehdy, je-li stmelen organizací a veden věděním. Zkušenost minulosti však dokázala, že každé zanedbání onoho bratrského svazku, jenž by měl vázat dělníky různých zemí a povzbuzovat je, aby ve všech svých bojích za vlastní osvobození stáli pevně při sobě, je nemilosrdně potrestáno společným nezdarem všeho nesdruženého úsilí."

V procesu přeměny staré kapitalistické společnosti v imperialismus, v procesu příprav revolučního boje dělnické třídy jako osvoboditelky lidstva ze jha imperialismu vypracovává Lenin, vycházeje z velkého díla Marxe a Engelse, zásady, strategii a taktiku revolučního boje proletariátu. Jako vůdce proletářské revoluce stojí v čele těch politických sil, které zahájily vítězný útok na světové pozice imperialismu. V osobě tohoto génia splývá v jedno revoluční teorie a praxe vítězného třídního boje. Takto se kladou za velkých obětí revolučních bojovníků základy nového světa.

A tak jako vítězství Velké říjnové socialistické revoluce mělo rozhodný vliv v poměru světových třídních sil na vznik československého státu v roce 1918, tak také vznik Komunistické strany Československa před 50 lety byl součástí toho revolučního nástupu, který byl předznamenán v ideologii i strategii třídního boje leninismem a komunistickou stranou bolševiků. Z tohoto hlediska, jak víme z uplynulého půl století, měl vznik revoluční dělnické strany ve vnitřním společenském vývoji naší země rozhodující význam. Byly vytvořeny organizačně politické podmínky boje proti oportunismu, proti cizím třídním vlivům v dělnické třídě, ideologické předpoklady toho, aby československá dělnická třída v období vstupu do rozhodujících třídních zápasů správně pochopila své dějinné poslání, načerpala z marxisticko-leninské teorie sílu k revolučnímu optimismu a viděla v souvislosti se svým dějinným úkolem rozhodující význam proletářského internacionalismu, zvlášť ve vztahu k Sovětskému svazu.

Celé dějiny Komunistické strany Československa jsou dějinami bojů o mobilizaci dělnické třídy do revolučních zápasů, za porážku buržoazie, za naše státní a národní práva, za nový socialistický řád. Část tohoto zápasu vedla strana jako vedoucí revoluční třída vykořisťovaného proletariátu, část jako vedoucí síla boje našeho lidu proti fašismu. A po velkých vítězstvích v těchto třídních a národních bojích stanula Komunistická strana Československa na prahu socialismu v čele naší společnosti a začala v jiných podmínkách a tedy jinými prostředky plnit úkoly vedoucí síly. Přitom věrna principům marxismu-leninismu dosáhla, v krátkém historickém období, opřena o revoluční jednotu dělnické třídy a její svazek s ostatními pracujícími, jakož i sílu a pomoc Sovětského svazu, rozhodu jících úspěchů při obnovování našeho státu na základech lidové demokracie. V průběhu vítězného třídního konfliktu, vrcholícího v únoru 1948, díky své jednotě, schopnosti a pevnosti svého vedení dovedla proti kontrarevolučnímu pokusu postavit ohromnou, uvědomělou politickou sílu, která byla tehdy v revoluční jednotě dělnické třídy a v její tvůrčí politické úloze vůči ostatním pracujícím vrstvám.

Celá dosavadní historie zápasů naší Komunistické strany Československa dává nám a všem pokrokovým silám na světě mnoho cenných zkušeností. Obdobně i při studiu celého období rozhodujících zápasů mezi silami imperialismu a socialismu dospíváme k cenným poučením, která mají zákonitý charakter. Ta společenská síla, která je reakční, která se dostává do rozporů s potřebami dalšího vývoje lidské společnosti, ať vystupuje sebeagresivněji a bezohledněji, je odsouzena, je-li podrobena zkouškám v měření základních společenských sil, k rozpadu a nakonec k zániku. Naproti tomu síla pokroková, která odpovídá zájmům pracujících a potřebám dalšího společenského rozvoje, uprostřed i těch nejtěžších zkoušek, kterým je vystavena, sílí, upevňuje se a kráčí vítězně kupředu. Přitom tato zákonitost se neuplatňuje přímočaře, automaticky, ale za podmínek dobré organizace, aktivity a obětavosti pokrokových sil. Tam, kde nejsou tyto podmínky splněny, kde se dělají chyby a nejsou včas rozpoznávány a odstraňovány, tam, kde se zrazují vlastní principy revolučního boje a vyklizuje pole třídně nepřátelským silám, tam dochází ke komplikacím a zbytečným prohrám.

Nejvážnější ve svých důsledcích je ztráta třídního pohledu v chápání událostí a úkolů dělnické třídy a její revoluční strany. To neplatí jen o našem vlastním nejposlednějším vývoji, ale o všech velkých společenských událostech domácích i mezinárodních, které vyplňovaly vývoj řady desetiletí. V celém našem století až do současné doby probíhají ve světě, a my jsme jeho neoddělitelnou součástí, závažné konflikty, války a sociální otřesy, spojené s ohromnými oběťmi a mimořádným vypětím energie, a to na přelomu můžeme říci dvou sociálních věků, kdy proti sobě stojí základní společenské síly s protichůdnými zájmy a cíli.

Jestliže nebudeme vidět a nebudeme to učit i druhé, zvláště mládež, že lze pochopit celý dějinný vývoj, zájmy našich národů a vlastní země ve světle konfliktů antagonistických tříd, nepochopíme správně nic z toho, co jsme prožívali a co ještě prožijeme. Nejen nepochopíme, ale nebudeme se moci ani politicky orientovat podle vlastních zájmů. Proto Komunistická strana Československa, po všech těch minulých politických událostech doma i ve světě, jimiž byl a je určován vývoj v naší zemi, věnuje nyní velké úsilí, aby vědeckou, marxisticko-leninskou analýzou celého tohoto vývoje a na to navazující ideově politickou výchovou přispěla k obnovení a prohloubení socialistického uvědomění našeho lidu a upevnění socialistického svazku základních společenských tříd a vrstev naší společnosti.

Žijeme v období, kdy imperialistická buržoazie nepřestává v části světa vést svůj protilidový boj otevřenou agresí, násilnými, krvavými prostředky válek. V těch částech světa, kde už nemá sílu používat tyto své staré metody agresívních, imperialistických a kolonialistických válek, vede tento svůj reakční zápas zarputile a rafinovaně ideologickými prostředky.

Žijeme na politicky i strategicky velmi exponovaném místě, ve středu Evropy, na rozhraní dvou světových společenských systémů třídně antagonistických. Musíme proto v tomto boji všichni stoupenci socialismu a opravdoví vlastenci vyvinout pod vedením strany velké úsilí, abychom nejen odrazili nedávný kontrarevoluční ideologický a politický nápor na základy našeho společenského řádu, ale neustávali ani na okamžik v důsledném a vědecky podloženém objasňování smyslu celé současné etapy vývoje společnosti a životních zájmů naší socialistické země.

Zkušenosti Sovětského svazu, ostatních socialistických zemí i národů, které jsou nuceny bojovat proti brutální imperialistické agresi o základní práva za národní svobodu a lidský život, dokazují, že pokud bude existovat na světě imperialismus jako vojenská, politická a ekonomická síla, potud musíme reálně počítat kdekoli ve světě s nebezpečím válečné agrese a různých pokusů kontrarevoluce, jejích mocenských a ideologických náporů na ty pozice, kterých dosáhla od vítězství Velké říjnové revoluce dělnická třída v čele se svou revoluční komunistickou avantgardou.

Všechny tyto skutečnosti novodobých dějin se hluboce v tomto věku odrazily právě v naší vlastní historii a kladly mimořádné nároky na naši vedoucí sílu, Komunistickou stranu Československa. V těžkých bojích, v obraně i v útoku byla naše strana nucena mobilizovat všechny revoluční, opravdu národní síly této země, probojovávat sama v sobě i v celé naší společnosti základní principy marxismu-leninismu, uplatňované v našich vlastních podmínkách, principy platné jak pro revoluční boj proti vlastní buržoazii a imperialismu, tak i při výstavbě socialistického řádu, při mobilizaci pracujících na jeho obranu a k jeho rozvoji.

Někdy právě nejtragičtější události jsou zdrojem cenných poučení. Při hlubším historickém pohledu možno konstatovat, že Mnichov byl začátek konce politiky buržoazie jako vládnoucí třídy naší země a začátek mobilizace dělnické třídy a všech lidových sil naší společnosti k vyvrcholení zápasu nejen proti důsledkům politiky imperialismu a buržoazie, ale současně neoddělitelně od toho bojem za skoncování s takovou politikou, která přinášela našemu lidu po celé generace jen vykořisťování, sociální nejistotu, národní ohrožení a nebezpečí stále strašnějších válek.

Komunistická strana Československa jako avantgarda dělnické třídy plnila tu svým programem, hrdinstvím a úzkým sepětím s lidovými masami dvojjediný historický úkol: stala se úspěšnou vedoucí silou boje za náš národní život, proti silám, které ho v celé předcházející dějinné etapě ohrožovaly a současně vedla náš pracující lid po porážce fašismu na cestu socialismu. Přitom poučena revoluční teorií, významem proletářského internacionalismu v boji dělnické třídy, klade ještě v průběhu boje na život a na smrt s našimi nepřáteli základy nového spojenectví Československa, třídního, bratrského svazku našich národů s národy Sovětského svazu.

Sám Mnichov ukázal neoddělitelnost zájmů československého a sovětského lidu. V kritickém okamžiku spojenectví československého státu se Západem se stalo pouty, kterými byly svázány naše ruce. Ale přitom nešlo jen o rozbití československého státu a jeho krvavou nacistickou okupaci. Byl to současně významný stupeň k přípravě třídní, kontrarevoluční války nejagresívnějších sil imperialismu proti Sovětskému svazu. A obdobně vítězné ukončení tohoto strašného měření sil s imperialismem vyznělo jako historický argument pro nerozborné, věčné spojenectví a přátelství mezi naší socialistickou republikou a Sovětským svazem.

Jeho vítězství nad fašismem znamenalo ve svých důsledcích hlubokou změnu v poměru třídních sil v celém světě. A právě díky této změně bylo možné nastoupit u nás budování nové, lidové demokracie, jejíž rozhodující silou se stává dělnická třída a její svazek s ostatními pracujícími. Strana jako avantgarda nového, socialistického světa v naší zemi vstupuje do nové etapy své politiky. Byla to etapa, v níž hnací silou vývoje a rozhodujícím politickým faktorem zůstává třídní boj, i když prostředky a metody politiky se mění, tak jak se změnila v náš prospěch situace. Vyvrcholením tohoto prvního období po pádu fašismu je Únor 1948. Byla to další velká zkouška ideově politické zásadovosti a pevnosti Komunistické strany Československa, její vnitřní revoluční jednoty, její připravenosti vést vítězně další boj s třídně a ve svých důsledcích i národně nepřátelskými silami. Díky těmto svým vlastnostem strana dovede opětovně mobilizovat dělnickou třídu a všechny socialismu oddané síly naší vlasti a odrazit soustředěný útok protirevolučních sil na vedoucí úlohu strany, na její politiku rozvíjení lidové demokracie jako přípravy k budování nového, socialistického společenského řádu. My, komunisté a všichni socialisticky uvědomělí občané se hrdě hlásíme k únorovému vítězství nad silami a záměry buržoazie domácí i zahraniční.

Vysoce oceňujeme rozhodující podíl pevného vedení tohoto boje Komunistickou stranou Československa a její úspěšnou snahu, aby tento historicky rozhodující třídní konflikt byl probojován bez zbytečných ztrát a obětí. Současně však musíme vidět nespornou dějinnou skutečnost, že v těchto zápasech i v počátečním budovatelském úsilí pracujícího lidu naší vlasti od května 1945 až do úplné politické porážky buržoazie v únoru 1948 se hluboce odrážel ten poměr třídních sil, který byl na našem kontinentě vytvořen v náš prospěch porážkou nacismu socialistickou velmocí, Sovětským svazem. V tomto smyslu dospíváme k závěru, který znovu potvrzuje hlubokou platnost socialistického internacionalismu, že velké třídní zápasy dělnické třídy - osvoboditelky lidstva od válek a sociálního utrpení - jsou ve své podstatě nedělitelné a plní v různých částech světa, v různých zemích společný cíl, kterým je vítězství socialismu. Náš slavný Únor byl velký vítězný zápas našeho pracujícího lidu, velký triumf jeho revoluční avantgardy. Nezapomínejme však, že v tomto našem vítězství byly, možno-li to tak říci, přítomny všechny ty krvavé oběti, velká vítězství národů Sovětského svazu nad fašismem, který měl zachránit imperialismus před nástupem revolučních sil tohoto století, opírajících se o stále rostoucí morálně politickou, ekonomickou a brannou sílu Sovětského svazu. Bez předcházejících vítězství Sovětského svazu ve Velké vlastenecké válce, plné hrdinství a obětí nebylo by dosaženo socialistického vítězství u nás v tak příznivých podmínkách.

Po Únoru 1948 se národy naší země pod vedením komunistické strany provždy staly součástí socialistického světa.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP