Čtvrtek 8. července 1971

VIII

Společná zpráva výboru pro národní výbory a národnosti a ústavně právního výboru k vládnímu návrhu zákona České národní rady, kterým se mění zákon č. 69/1967 Sb. o národních výborech

Společným zpravodajem je poslanec J. Kovařík.

Posl. Josef Kovařík: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci! Na pořad dnešního jednání bylo dodatečně zařazeno projednání vládního návrhu zákona ČNR, kterým se mění zákon č. 69/1967 Sb., o národních výborech. Jde o změnu § 13, odst. 1, písm. a tohoto zákona, ve kterém se stanoví nejnižší počet poslanců pro jednotlivé skupiny obcí. Podle dosavadního platného zákonného ustanovení o národních výborech je stanoven nejnižší počet poslanců pro obce do 300 obyvatel na 11 poslanců, v obcích od 300 do 600 obyvatel na 15 poslanců, v obcích od 600 do 1500 obyvatel na 25 poslanců. Zkušenosti z činnosti národních v borů, získané v průběhu tohoto volebního období a poznatky soustředěné při realizaci ústavního zákona č. 117/1969 Sb., o prodloužení volebního období zastupitelských sborů, ukazují, že dosavadní minimální počet poslanců pro tyto velikostní kategorie obcí je stanoven příliš vysoko. Dochází k tomu řada připomínek NV, ve kterých se požaduje, aby minimální počty poslanců byly úměrně sníženy. Ve vládním návrhu zákona se stanoví 9 poslanců jako nejnižší počet pro obce do 300 obyvatel, 11 poslanců pro obce od 300 do 600 obyvatel, 17 poslanců pro obce od 600 do 1500 obyvatel, 25 poslanců pro obce do 5000 obyvatel. Mění se také nejnižší počty poslanců v městech nad 50 tisíc obyvatel. V ostatních velikostních skupinách obcí se nejnižší počty poslanců, stanovené počty poslanců nemění. Navrhovanou úpravu nejnižšího počtu poslanců MNV je možno považovat za dostačující. Umožní provést kvalitní výběr kandidátů do funkcí poslanců tak, aby bylo zabezpečeno dobré fungování NV, a aby NV těchto obcí tvořily dělné kolektivy. I při snížení dolní hranice počtu poslanců NV v uvedených obcích nic nebrání v tom, aby NV podle místních podmínek stanovily vyšší počty poslanců. V zájmu včasné a úspěšné přípravy voleb do NV je zapotřebí, aby tento zákon byl ČNR přijat současně s návrhem zákona o volbách do NV v ČSR.

Přesvědčili jsme se také, že návrh je v souladu se zákonnou úpravou, kterou v těchto dnech projednává SNR. Vládní návrh zákona byl projednán na společné schůzi ústavně právního výboru a výboru pro NV a národnosti. Oba výbory doporučují, aby ČNR vládní návrh zákona schválila ve znění předloženém vládou a s úpravou uvedenou ve společné zprávě výborů.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu zpravodajovi. K projevu se přihlásil ministr vnitra ČSR ing. J. Jung. Prosím soudruha ministra, aby se ujal slova.

Ing. Josef Jung, ministr vnitra ČSR: Vážení soudruzi poslanci. vláda vám předkládá návrh zákona ČNR, kterým se mění § 13 zákona č. 69/1967 Sb., o národních výborech k projednání, posouzení a schválení. Již z vystoupení zpravodaje soudruha Kovaříka je zřejmá průkaznost vládního návrhu, což mi dovoluje omezit se pouze ve svém vystoupení jenom na několik doplňujících poznámek. V poslední době, právě v souvislosti s přípravou voleb do zastupitelských orgánů, dostává vláda od NV připomínky v tom smyslu, aby především u malých obcí byl počet poslanců snížen.

Počty poslanců, stanovené současnou právní úpravou, byly převzaty z dřívější právní úpravy z roku 1964. Dosavadní zkušenosti však ukazují, že tyto počty poslanců, zejména v menších obcích, jsou neúměrně vysoké a že se velmi těžko naplňují. Možnosti výběru nových poslanců jsou krajně omezené. Výrazně to potvrzuje i demografický vývoj. Malé obce ve své většině početně nerostou, naopak roste věkový průměr obyvatel těchto obcí. Po zvážení opodstatněnosti těchto připomínek a po politickém projednání předkládá vláda České národní radě návrh na úpravu minimálních počtů poslanců. Navrhované nové počty jsou stejně jako dosud minimální, jak už tady bylo řečeno. Určení skutečného počtu poslanců zůstává nadále v pravomoci NV samého a je podle příslušných ustanovení zákona o národních výborech svěřeno plenárnímu zasedání jako jedna z jeho vyhrazených pravomocí. Národní výbor si tedy může podle místních podmínek a potřeb určit i vyšší počet poslanců, než je zákonem stanovené minimum. Návrh tedy v tomto směru dosavadní pravomoci i taktické možnosti národních výborů nikterak neomezuje a umožňuje, jak z toho vyplývá, i volbu vyššího počtu, budou-li v tom či onom místě příhodné podmínky.

Naproti tomu je rovněž třeba míti za to, že navrhovaná dolní hranice počtu poslanců je dostačující. Jak ukazují zkušenosti národních výborů, jsou navrhované počty dostatečně vysoké, aby jednak umožnily kvalitní kádrové složení národního výboru, jednak vytvořily z pléna skutečně pracovní sbor.

Předložená úprava se navrhuje v souvislosti s přípravou voleb do zastupitelských sborů. Už včera jsem ve svém vystoupení připomínal předkládanou novelu a je třeba, aby byla legislativně provedena ještě před vyhlášením voleb. Jak už bylo řečeno, stejná právní úprava se provádí i v SSR.

Vážení soudruzi poslanci, z uvedených důvodů se vláda domnívá, že předložený návrh novelizace ustanovení § 13 zákona o národních výborech je v souladu jak s politickými, tak i skutečnými požadavky a zásadami výstavby, organizace a právního postavení národních výborů v současném období.

Doporučuji proto, vážení soudruzi poslanci, návrh zákona, kterým se mění zákon o národních výborech, České národní radě ke schválení.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji soudruhu ministru Jungovi. Hlásí se někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásil./ Do rozpravy se nikdo nehlásí, můžeme přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém vládním návrhu zákona najednou ve znění předložené společné zprávy obou výborů. Jsou nějaké námitky nebo připomínky k tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon č. 69/1967 Sb., o národních výborech, ve znění předložené společné zprávy výboru pro národní výbory a národnosti a ústavně právního výboru, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo. Děkuji.

Tím je projednán osmý bod schváleného pořadu. Jako devátý bod schváleného pořadu je

IX

Návrh ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Zpravodajem je poslanec JUDr. J. Srb. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. JUDr. Jaroslav Srb: Vážená Česká národní rado, soudruzi poslanci a poslankyně! Pro dnešní 12. schůzi ČNR obdrželi jste jako podklad pro jednání tisk 122. Je to návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění 34 soudců z povolání soudcovské funkce. Žádosti těchto soudců o zproštění z funkce došly v mezidobí od poslední schůze ČNR.

Z celkového počtu 34 soudců požádalo 11 o zproštění funkce soudce u soudu, kde působí, protože kandidují na funkce soudce u jiného soudu. Dalších 13 soudců odůvodňuje svou žádost přiznáním starobního důchodu, jeden soudce zdravotními důvody, a pět důvody osobními. Jen čtyři soudci nemohou nadále zastávat funkci soudce, protože nemají pro tuto funkci politické předpoklady.

Zákon o organizaci soudů a o volbách soudců stanoví, aby žádost podaná soudcem byla doplněna vyjádřením ústředního orgánu pověřeného správou soudů, kterým je ministerstvo spravedlnosti. Konstatuji, že ke všem předloženým 34 žádostem dal ministr spravedlnosti kladné stanovisko.

Doporučuji proto. aby ČNR přijala návrh ústavně právního výboru, jak je uveden v tisku 122, a zprostila jmenovitě v něm uvedené soudce z povolání soudcovské funkce.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji. Má někdo k přednesené zprávě a předloženému návrhu nějaké připomínky? Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat najednou o celém návrhu usnesení, jak jej ústavně právní výbor předkládá. Jsou nějaké připomínky k tomu způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru, aby ČNR zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Tím je projednán tento bod pořadu schůze.

Dalším bodem schváleného pořadu je bod deset.

X

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu soudců z povolání Nejvyššího soudu České socialistické republiky, Městského soudu v Praze a krajských soudů v Praze a v Ústí nad Labem

Navrhuji, abychom projednávání tohoto bodu sloučili s jednáním o dalším bodu pořadu, kterým je bod

XI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu soudců z povolání obvodních soudů v Praze a okresních soudů v České socialistické republice

Má někdo k tomuto návrhu na sloučení obou pořadů nějaké připomínky? /Nebyly./ Nemá. Kdo tedy souhlasí, abychom jednání o obou těchto bodech sloučili, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo. Děkuji. Projednávání bude sloučeno.

Prosím zpravodaje poslance Peteru, aby přednesl zprávu k oběma bodům.

Posl. Rostislav Petera: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci! Předsednictvo ÚV NF ČSR v dohodě s ministrem spravedlnosti JUDr. Janem Němcem připravilo a předkládá vám návrhy na volbu soudců z povolání Nejvyššího soudu ČSR, Městského soudu v Praze a krajských soudů v Praze a v Ústí nad Labem.

Dále předsednictvo ÚV NF ČSR předkládá návrh na volbu soudců z povolání obvodních soudů v Praze a okresních soudů v České socialistické republice.

Při přípravě předkládaných návrhů na volbu soudců z povolání byla výběru věnována zvýšená pozornost, takže byli vybráni kandidáti, jejichž odborná připravenost a zkušenosti jim umožňují odpovědně zastávat tuto náročnou funkci.

Předmětem hodnocení jejich kvalit byly v neposlední řadě též zvažovány i politické postoje kandidátů v uplynulém období i jejich angažovanost pro současnou politiku komunistické strany, což je uvedeno ve všech písemně předložených návrzích. Kandidatura byla s každým jednotlivým navrhovaným kandidátem projednáno a všichni kandidáti se svou kandidaturou souhlasí.

Navrhovaní kandidáti podle názoru předsednictva ÚV NF ČSR zaručují, že budou aplikovat právní předpisy ve shodě se zájmy socialistického státu i s oprávněnými zájmy občanů, a splňují všechny zákonné předpoklady pro zvolení.

Pokud jde o návrhy na jednotlivé kandidáty a jejich odborně politickou charakteristiku, odkazuji na písemné podklady, které byly všem poslancům ČNR rozeslány.

Ještě bude na místě, abych upozornil, že volební období soudců z povolání je desetileté.

Z pověření předsednictva ÚV NF ČSR navrhuji, aby ČNR všechny navrhované kandidáty zvolila do funkce soudců z povolání.

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji. Má někdo k projednávaným návrhům na volbu soudců nějaké připomínky? /Nikdo se nehlásí./

Nemá. Můžeme přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat o každém návrhu Národní fronty odděleně, a to podle předložených písemných návrhů předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Námitky nebyly./

Nejsou. Kdo tedy souhlasí s celým návrhem usnesení na volbu soudců z povolání Nejvyššího soudu České socialistické republiky, Městského soudu v Praze a krajských soudů v Praze a v Ústí nad Labem, jak je obsažen v předloženém písemném návrhu, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím byli uvedení soudci zvoleni do svých soudcovských funkcí, a tím jsme též projednali tento bod pořadu schůze.

Kdo dále souhlasí s celým návrhem usnesení na volbu soudců z povolání obvodních soudů v Praze a okresních soudů České socialistické republiky, jak je obsažen v předloženém písemném materiálu, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím jsou navržení soudci zvoleni do svých soudcovských funkcí a tím Česká národní rada projednala tento bod pořadu schůze.

Posledním bodem pořadu dnešní schůze je

XII

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady podle § 60 zákona ČNR o jednacím řádu České národní rady za dobu od 17. března do 7. července 1971

Tato zpráva vám byla, soudružky a soudruzi poslanci, jako obvykle rozdána písemně.

Má někdo k předložené písemné zprávě nějaké otázky nebo připomínky? /Nikdo se nehlásí./

Nemá. Protože předložená písemná zpráva neobsahuje nic, o čem jednací řád České národní rady nařizuje hlasování, bere Česká národní rada tuto zprávu o činnosti předsednictva na vědomí.

Tím jsme projednali pořad schůze. Před ukončením schůze ještě upozorňuji, že dnes ve 14 hodin se sejde v této zasedací síni společná schůze všech poslanců České národní rady. Předseda Českého statistického úřadu ing. Jiří Antoš podá poslancům ČNR informaci o některých výsledcích sčítání lidu. Poněvadž půjde o sdělení některých zajímavých výsledků posledního sčítání, doporučuji, abyste se všichni této informační schůze zúčastnili.

Dále upozorňuji členy předsednictva, že dnes v 16 hodin se v místnosti č. 10 koná schůze předsednictva České národní rady.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, přeji vám všem, abyste prožili racionálně, efektivně a příjemně své dovolené a končím schůzi.

/Schůze České národní rady skončena v 11.13 hodin./



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP