Středa 29. ledna 1969

Středa dne 29. ledna 1969

/Začátek schůze v 10,05 hod./

Přítomno 265 poslanců podle prezenční listiny

Předsedající mpř. NS Miková: Vážená Sněmovno lidu, vážení hosté, před zahájením dnešní schůze si připomeňme, že v posledních dnech minulého roku odešel z našeho středu dlouholetý, trváním poslanecké funkce nejstarší člen nejvyššího zastupitelského sboru - soudruh Josef Krosnář. /Sněmovna lidu povstává./

Soudruh Krosnář, aktivní účastník prosincové stávky a boje o Lidový dům v roce 1921, byl jedním ze zákládajících členů Komunistické strany Československa. V jejích řadách pracoval po celý život. Jako komunistický politik zastával řadu významných funkcí stranických i státních. Od roku 1929 byl nepřetržitě členem ústředního výboru KSČ, několik let byl členem jeho předsednictva.

Pamatujeme se na s. Krosnáře jako na náměstka primátora našeho hlavního města, ve kterém se narodil a které měl tak rád. Vzpomínáme na něho jako na člena československé vlády, v níž působil jako ministr téměř 10 let. Především však zůstane v naší paměti jako poslanec Národního shromáždění. Letos na podzim by tomu bylo 40 let, co s. Josef Krosnář byl poprvé zvolen do poslanecké funkce. S přerušením v letech druhé světové války, kdy v Sovětském svazu pomáhal budovat náš zahraniční odboj, zůstal aktivním poslancem až do konce svého bohatého a plodného života. Ještě 4 dny před svým skonem, 21. prosince minulého roku, byl s. Krosnář zde v tomto sále mezi námi na poslední historické schůzi Národního shromáždění.

V soudruhu Krosnářovi jsme ztratili věrného a poctivého člena strany, poslance Národního shromáždění a šlechetného člověka. Zachováme ho ve svých vzpomínkách jako neúnavného bojovníka za pokrok a spravedlnost, za práva dělnické třídy a všech pracujících. Čest jeho památce! /Sněmovna lidu usedá./

Vážená Sněmovno lidu, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci! Podle článku 147 ústavního zákona o československé federaci se stalo Národní shromáždění ve svém dosavadním složení od 1. ledna 1969 Sněmovnou lidu, a to až do doby, než budou poslanci Federálního shromáždění zvoleni přímou volbou. Ve své nové působnosti se schází náš zastupitelský sbor ke své ustavující schůzi.

Z pověření předsednictva Národního shromáždění zahajuji schůzi Sněmovny lidu, jedné ze dvou rovnoprávných sněmoven Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Sděluji, že president republiky svolal zasedání Federálního shromáždění svým dopisem ze dne 27. ledna 1969 podle článku 32 ústavního zákona o čs. federaci.

Předsednictvo Národního shromáždění, které zůstává podle článku 143 citovaného ústavního zákona ve své funkci až do volby předsednictva Federálního shromáždění, svolalo pak ustavující schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů a rovněž společnou schůzi obou sněmoven, aby Federální shromáždění Československé socialistické republiky mohlo rozhodnout o volbě svých řídících orgánů a o své vnitřní struktuře a zahájit svou činnost.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, v této chvíli je přítomno 265 poslanců. Sněmovna lidu je schopna usnášení.

Omlouvám předsedu Národního shromáždění soudruha Josefa Smrkovského, který je hospitalizován na oddělení čelistní a obličejové chirurgie Ústřední vojenské nemocnice pro hnisavý zánět levé kosti čelistní, který je chirurgicky léčen.

Na dnešní schůzi se omluvili poslanci s. Valo, Málek, Nepomucký, Zíma Rudolf, Manďák, Vyskot, Németh, Hečko, Kotlebová, Solčanyová, Miska.

Na podkladě své působnosti podle článku 143 ústavního zákona o čs. federaci vám předsednictvo NS předkládá tento návrh pořadu:

1. volba předsedy Sněmovny lidu.

2. Návrh usnesení o počtu členů předsednictva Sněmovny lidu podle článku 54 ústavního zákona o čs. federaci.

3. Volba místopředsedů a členů předsednictva Sněmovny lidu.

4. Návrh na zřízení výborů Sněmovny lidu podle článku 55 ústavního zákona o čs. federaci.

5. Volba předsedů a ostatních členů výborů Sněmovny lidu.

6. Volba ověřovatelů.

7. Volba 20 členů Sněmovny lidu do předsednictva Federálního shromáždění podle článku 56 cit. ústavního zákona.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem, nechť zvedne ruku. /Děje se./ Děkuji. Pořad ustavující schůze Sněmovny lidu je schválen.

Přistoupíme k projednání prvního bodu schváleného pořadu, kterým je

1. Volba předsedy Sněmovny lidu

Pro tuto volbu, jakož i pro všechny další volební akty, které má Sněmovna lidu provést podle schváleného pořadu, vám byl předložen návrh volebního řádu. Písemný návrh máte před sebou; byl posouzen a projednán ve schůzích stranických skupin a ve skupině poslanců bez politické příslušnosti.

Kdo souhlasí s návrhem volebního řádu jako závaznou směrnicí pro volební akty ustavující schůze Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Děkuji. Je někdo proti?

Zdržel se někdo hlasování?

Volební řád byl schválen nadpoloviční většinou hlasů přítomných poslanců.

Dále je třeba zvolit 10 člennou volební komisi, jejíž úkoly jak při tajných volbách, tak při volbách aklamací, jsou vymezeny schváleným volebním řádem.

Předsednictvo Národního shromáždění vám doporučuje volební komisi v tomto složení:

Poslanci Bubník František, Čáp Josef, Červinka Jan, Géryk Rudolf, Holáň Emil, Lapárová Magdaléna, dr. Lukačovič Jozef, MUDr. Petrusová Antónia, Šubrt Jan, Tomášik Ferdinand.

Jsou dotazy nebo pozměňovací návrhy ke složení volební komise?

Pozměňovací návrhy nejsou. Navrhuji, aby volební komise byla zvolena aklamací. Má někdo připomínku ke způsobu provedení volby? Nemá.

Když souhlasíte, dávám tedy hlasovat aklamací.

Kdo je pro? /Hlasuje se. / Děkuji.

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Většina souhlasí. Většinou hlasů přítomných poslanců byli tedy zvoleni jako členové volební komise všichni navržení poslanci.

Prosím, aby komise určila ze svého středu předsedu a připravila se na plnění svých úkolů.

Přistoupíme nyní k prvnímu volebnímu aktu dnešní schůze, to jest k volbě předsedy Sněmovny lidu. Jak stanoví volební řád, bude tato volba provedena tajným hlasováním.

Návrh na obsazení funkce předsedy Sněmovny lidu a členů předsednictva byl projednán stranickými skupinami poslanců a skupinou poslanců bez stranické příslušnosti na podkladě doporučení ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty. Jménem skupiny poslanců odůvodní výsledný návrh člen ÚV NF, poslanec s. Karhan.

Prosím, aby se ujal slova.

Posl. Karhan: Vážené soudružky a soudruzi, volba předsedy Sněmovny lidu je jedním z hlavních bodů pořadu dnešní ustavující schůze.

Přistupujeme k tomuto aktu s vědomím náročnosti úkolů, které pro Federální shromáždění a jeho sněmovny vyplývají z ústavního zákona o čs. federaci při řešení základních otázek života obou našich národů. Musíme proto do čela sněmovny zvolit takové soudruhy a soudružky kteří mají všechny předpoklady, aby opřeni o kolektiv ostatních poslanců a v úzké spolupráci s předsednictvem Federálního shromáždění řídili a organizovali práci sněmovny tak, aby se ihned od počátku plně rozvinula činnost našeho nového parlamentu.

Z pověření ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, k jehož návrhu se připojili poslanci jednotlivých klubů, proto doporučuji, aby Sněmovna lidu zvolila za předsedu Josefa Smrkovského.

Současně podávám návrh nejen na předsedu, ale i na ostatní členy předsednictva, a to na prvního místopředsedu Jozefa Valo, za místopředsedkyni Marii Mikovou, za další členy ing. Ericha Slobodu, Františka Kubu a Václava Kučeru.

Jsem přesvědčen, že všichni navrhovaní soudruzi, kteří mají bohaté zkušenosti z řízení práce v Národním shromáždění i z ostatní své politické činnosti, se s úspěchem zhostí svých úkolů i při řízení a organizaci práce Sněmovny lidu ve Federálním shromáždění.

Mpř. NS Miková: Děkuji s. Karhanovi. Přeje si někdo z přítomných poslanců slovo k předneseným návrhům? Nikdo.

Hlásí se někdo do rozpravy? Nikdo.

Děkuji: Podle volebního řádu je možno předložit další návrhy. Táži se přítomných poslanců, zda chtějí podle zásad stanovených volebním řádem předložit další návrhy.

Další návrhy nejsou.

Budeme tedy rozhodovat o jediném návrhu, aby do funkce předsedy Sněmovny lidu byl zvolen poslanec Josef Smrkovský.

Dříve, než přistoupíme k volbě, sděluji, že pro úpravu hlasovacích lístků je vyhrazena místnost za předsednickou tribunou. Jakmile budou přítomným poslancům vydány pod dohledem členů volební komise hlasovací lístky, prosím, abyste postupovali podle řad ke dveřím v pravém rohu sálu a po úpravě hlasovacího lístku do urny, která je umístěna zde před tribunou, prosím, aby se každý vrátil na své místo.

Nyní žádám volební komisi, aby podle volebního řádu zajistila vydání hlasovacích lístků a prosím poslance Sněmovny lidu, aby postupně přistupovali k volbě.

Opravuji, že přítomno je už v této chvíli 281 poslanců.

/Probíhá volba./

Předsedající mpř. NS Miková: Soudružky a soudruzi poslanci! Táži se všech přítomných, zda vám byly všem vydány hlasovací lístky. Přeje si ještě někdo volit? /Nikdo se nehlásil./

Podle sdělení předsedkyně volební komise prohlašuji volbu za ukončenou a prosím, aby volební komise sečetla hlasy. Po dobu sčítání hlasů přerušuji schůzi.

/Schůze přerušena v 10.40 hod./

/Schůze opět zahájena v 11,09./

Předsedající mpř. NS Miková: Vážené soudružky a soudruzi, zahajuji přerušenou schůzi.

Volební komise skončila sčítání hlasů a podepsala zápis o volbě. Prosím předsedkyni volební komise posl. MUDr. Petrusovou, aby přečetla zápis o výsledku volby.

Předsedkyně voleb. komise posl. MUDr. Petrusová: Zápis o voľbe predsedu Snemovne ľudu dňa 29. januára 1969:

Komisia poslancov zložená zo s. Františka Bubníka, Josefa Čápa, Jana Červinku, Rudolfa Géryka, Emila Holáňa, Magdalény Lapárovej, dr. Jozefa Lukačoviča, MUDr. Antónie Petrusovej, Jana Šubrta, Ferdinanda Tomášika, ktorú ustavila Snemovňa ľudu na dnešnej schôdzi k voľbe snemovných orgánov, oznamuje, že bolo pre voľbu predsedu Snemovne ľudu poslancom vydaných 273 hlasovacích lístkov.

Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdaných celkom 271 platných hlasov.

Z toho bolo odovzdaných pre navrhovaného kandidáta Josefa Smrkovského 186 hlasov. Hlasovania sa zdržali 2 poslanci. Neplatných hlasovacích lístkov bolo 0. Pre navrhovanú kandidátku bolo odovzdaných viacej ako 50 % hlasov z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu. Komisia zisťuje, že s. Smrkovský bol zvolený za predsedu Snemovne ľudu. V Prahe dňa 29. januára 1969.

Podpísaných 10 členov volebnej komisie a gen. tajomník NZ.

Předsedající mpř. NS Miková: Děkuji s. Petrusové. Konstatuji, že Sněmovna lidu zvolila do funkce předsedy Sněmovny lidu posl. Josefa Smrkovského. /Potlesk./

Dovolte mi, abych zvolenému předsedovi s. J. Smrkovskému, který pro náhlé onemocnění není mezi námi, upřímně blahopřála a vyslovila přesvědčení, že pod jeho vedením bude Sněmovna lidu navazovat na dosavadní úspěšnou práci NS, které získalo v uplynulém období důvěru našich pracujících v úsilí o realizaci pokrokové polednové politiky v našem státě. /Potlesk./

Soudružky a soudruzi, navrhuji, aby s. Smrkovského navštívila delegace Sněmovny lidu ve složení soudruzi Laštovička, Pospíšil, Dohnal a Kozák, která s. Smrkovskému sdělí výsledek volby a vysloví mu blahopřání Sněmovny lidu. Souhlasíte? /Souhlas vyjádřen potleskem./

Prosím, aby se nyní ujal řízení schůze soudruh Zedník. Dále prosím, aby soudruzi provedli návštěvu u s. Smrkovského až po volbě předsednictva.

Předsedající mpř. NS Zedník: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, budeme nyní pokračovat v ustavení orgánů Sněmovny lidu. Podle schváleného pořadu máme projednat jako druhý bod

2. Návrh na stanovení počtu členů předsednictva Sněmovny lidu podle čl. 54 ústavního zákona o čs. federaci

Podle citovaného článku ústavního zákona každá sněmovna volí své předsednictvo, které se skládá ze tří až šesti poslanců. Byl vám předložen písemný návrh, aby Sněmovna lidu zvolila dva místopředsedy a další tři členy předsednictva, takže spolu s předsedou by bylo předsednictvo Sněmovny lidu šestičlenné.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP