Středa 29. ledna 1969

Tento návrh odůvodnil ve svém vystoupení posl. Karhan jménem skupiny poslanců - představitelů Národní fronty.

Má někdo jiný návrh, soudružky a soudruzi? /Jiné návrhy nebyly./

Jiné návrhy nejsou.

O počtu členů předsednictva Sněmovny lidu budeme hlasovat zdvižením ruky.

Kdo souhlasí, aby předsednictvo Sněmovny lidu bylo šestičlenné a aby v tomto počtu byli vedle předsedy dva místopředsedové, nechť zvedne ruku! /Děje se./ Je někdo proti? /Nikdo./ Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Není tomu tak. Děkuji.

Můžeme proto hned přistoupit k třetímu bodu denního pořadu, kterým je

3. Volba místopředsedů a členů předsednictva Sněmovny lidu

Volební řád vyžaduje, abychom o těchto funkcionářích Sněmovny lidu rozhodli tajnou volbou. Pokud nebudou jiné návrhy, je možno provést volbu najednou na podkladě společenské kandidátky.

Návrh kandidátů, kterým se zabývaly stranické skupiny poslanců a skupina poslanců bez stranické příslušnosti, byl rovněž zdůvodněn poslancem Karhanem, který jménem skupiny poslanců doporučil, aby do funkcí místopředsedů byli zvoleni poslanci Jozef Valo a Marie Miková, a dále, aby členy předsednictva Sněmovny lidu byli zvoleni poslanci ing. Erich Sloboda, František Kuba a Václav Kučera.

Přeje si některý z přítomných poslanců slovo k předloženému návrhu? /Nikdo se nehlásil./

Jsou dotazy nebo další návrhy na kandidáty pro volbu místopředsedů a členů předsednictva Sněmovny lidu? /Nikdo se nehlásil./ Další návrhy nejsou.

Přistoupíme tedy k tajné volbě na podkladě společné kandidátky, která vám byla předložena také písemně.

Budeme rozhodovat o volbě poslanců Jozefa Valo a Marie Mikové do funkce místopředsedů a o volbě poslanců ing. Ericha Slobody, Františka Kuby a Václava Kučery do funkce členů předsednictva Sněmovny lidu.

Prosím členy volební komise, aby se ujali svých povinností, a poslance, aby provedli volební akt.

Ještě bych chtěl upozornit volební komisi, aby zabránila přístupu do místnosti, kde se upravují hlasovací lístky. Tam nemá kromě volební komise nikdo co dělat.

/Probíhá volba./

Předsedající mpř. NS Zedník: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, prosím, abyste zaujali svá místa. Přeje si ještě někdo z poslanců volit? Nikoliv.

Prohlašuji tedy volby za ukončené a prosím, aby volební komise zjistila jejich výsledek. Na dobu sčítání hlasů přerušuji schůzi.

/Schůze přerušena v 11.37 hod./

/Po přestávce./

Předsedající mpř. NS Zedník: Vážená Sněmovno lidu, volební komise ukončila svoji práci, budeme tedy pokračovat v přerušené schůzi. Prosím předsedu volební komise, posl. MUDr. Petrusovou, aby přečetla zápis o výsledku volby.

Posl. MUDr. Petrusová: Zápis o voľbe podpredsedov a členov Predsedníctva Snemovne ľudu zo dňa 29. januára 1969:

Komisia poslancov, ktorú ustavila Snemovňa ľudu na dnešnej schôdzi k voľbe snemovných orgánov, vám oznamuje, že pre voľbu podpredsedov a členov Predsedníctva Snemovne ľudu bolo poslancom vydaných 274 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že bolo odovzdaných 272 platných hlasov. Z toho bolo odovzdaných pre podpredsedu Jozefa Vala 220 hlasov, pre podpredsedkyňu Máriu Mikovú 156 hlasov, pre členov Predsedníctva Snemovne ľudu Františka Kubu 240 hlasov, Václava Kučeru 248 hlasov, Ing. Ericha Slobodu 262 hlasov. Hlasovania sa zdržal jeden poslanec, neplatný hlasovací lístok bol jeden.

Pre navrhovanú kandidátku bolo odovzdaných viacej ako 50 % hlasov z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu. Komisia zisťuje, že všetci navrhovaní kandidáti boli zvolení. Podpisy členov volebnej komisie.

Předsedající mpř. NS Zedník: Děkuji předsedkyni volební komise posl. MUDr. Petrusové. Konstatuji, že většinou hlasů přítomných poslanců byli zvoleni do funkcí místopředsedů Sněmovny lidu poslanci Jozef Valo a Marie Miková, do funkcí dalších členů předsednictva poslanci ing.Erich Sloboda, František Kuba a Václav Kučera. Prosím, aby zaujali místo na předsednické tribuně /děje se/. - Vážená soudružko, vážení soudruzi, dovolte, abych vám blahopřál k vaší volbě /potlesk/. Věřím, že zvolené předsednictvo bude úspěšně zajišťovat úkoly, které předsednictvu příslušejí podle ústavního zákona o čs. federaci.

Nyní dávám slovo zvolené místopředsedkyni Sněmovny lidu s. Mikové k přednesení projevu, který zaslal Sněmovně lidu nově zvolený předseda Sněmovny lidu s. Smrkovský.

Mpř. Sněmovny lidu Miková: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážená Sněmovno lidu, vážení hosté, dovolte mi, abych jménem nemocného s. Smrkovského tlumočila vám poděkování za důvěru, kterou jste mu projevili zvolením do funkce předsedy Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSSR.

"Chci vás ujistit" říká s. Smrkovský, "že budu i nadále věnovat všechny své síly tomu, aby Sněmovna lidu byla pevným článkem našeho státního ústrojí, aby veškerou svou činností napomáhala progresivnímu rozvoji naší společnosti v duchu akčního programu a závěrů posledních plenárních zasedání ÚV KSČ. Prostě, aby její činnost byla v plném souladu s jejím vznešeným a zavazujícím názvem, aby byla skutečnou Sněmovnou lidu, zástupcem, vyjadřovatelem jeho nejvlastnějších zájmů a cílů.

Zahajujeme svou činnost v plné a všestranné návaznosti na dosavadní práci Národního shromáždění, zejména na práci vykonanou v loňském roce. To platí pro celé Federální shromáždění, v dvojnásobné míre však pro tuto sněmovnu.

Navazujeme na tradici nejen dobrou, ale i zavazující, neboť loni učinil náš parlament rozhodující krok ke své vlastní rehabilitaci, k naplnění svého poslání. Učinil důležitý krok k naplnění akčního programu KSČ, že "Národní shromáždění chápe strana jako socialistický parlament se všemi funkcemi, které parlament v demokratické republice musí mít", že "Národní shromáždění skutečně rozhoduje o zákonech i důležitých politických otázkách a nejenom schvaluje předložené návrhy", že "Strana podporuje posílené kontrolní funkce Národního shromáždění v celém našem veřejném životě a konkrétně ve vztahu k vládě". Chtěl bych připomenout i slova akčního programu, hovořící o nezbytnosti úzkého sepětí Národního shromáždění s veřejným míněním občanů jako důležitého předpokladu zvýšení úlohy i prestiže tohoto zákonodárného sboru v naší společnosti.

Můžeme s dobrým svědomím říci, že jsme se snažili v uplynulém roce uvádět tyto postuláty akčního programu v život. Národní shromáždění se stalo ve sféře nejvyšší státní moci svébytným a samostatným partnerem. To se stalo také hlavním zdrojem dříve nevídané důvěry, kterou mu občané naší země prokazovali ve chvílích všedních i těch nejkritičtějších.

Nejde o to, abychom teď bilancovali. To jsme učinili na závěrečném zasedání Národního shromáždění dne 21. prosince minulého roku. Přesto aspoň stručně konstatujme, že loňský rok vytvořil pro práci Federálního shromáždění - tedy i pro svou vlastní další práci - spolehlivou základnu a široké východisko. Národní shromáždění v socialistických podmínkách navázalo na dobré tradice československého parlamentarismu.

Parlament významně napomohl vývoji polednového politického systému založeného na takovém pojetí vedoucí úlohy KSČ, které se opírá nejen o moc, ale zejména o důvěru a podporu zdrcující většiny občanů země. Na půdě parlamentu se v minulém roce mnoho učinilo pro rozvinutí spolupráce uvnitř Národní fronty. Parlament se stal důležitým místem, v němž se politika strany přetvářela v politiku všelidovou, celostátní.

Mluvím o těchto otázkách proto, že zatímco naše, abych tak řekl, sesterská instituce. Sněmovna národů - vyjadřuje a zvýrazňuje prvek národní, Sněmovna lidu je a musí být ztělesněním principu obecně demokratického. Musí být tedy představitelem a vyjadřovatelem zájmů celospolečenských, v nichž jsou pochopitelně zahrnuty i diferencované zájmy jednotlivých společenských tříd a vrstev, sociálních i věkových kategorií.

Věřím, že naše spolupráce se Sněmovnou národů bude plodná a k užitku našich národů a národností.

Zárukou toho jistě bude i naše úzká spolupráce mezi představiteli Federálního shromáždění a Sněmovny národů. Učiníme vše pro to, aby se tyto vztahy opravdu srdečně navazovaly.

Soudružky a soudruzi poslanci, ústavní zákon o československé federaci, s nímž je spojen zrod našeho nového nejvyššího orgánu státní moci - Federálního shromáždění a tedy i této sněmovny, zakotvuje všechny zásady, které znamenaly renezanci československého parlamentarismu. Formuluje široký okruh pravomoci a odpovědnosti tohoto zákonodárného sboru. Jeho působnost se uskutečňuje v pěti základních směrech, jimiž je

  1. účast Federálního shromáždění na tvorbě koncepce státní politiky,

  1. zákonodárná činnost Federálního shromáždění,

  1. působnost Federálního shromáždění při tvorbě a realizaci státního plánu a státního rozpočtu,

  1. kontrolní činnost Federálního shromáždění a

5. rozhodování související s konstituováním státních orgánů federace.

Jde tedy o širokou sféru působnosti zahrnující všechny hlavní otázky života a vývoje naší společnosti. Ústřední výbor Komunistické strany Československa se zabýval otázkami souvisejícími se zahájením činnosti Federálního shromáždění v polovině ledna t.r. Ve vystoupení s. Dubčeka i v přijatém usnesení byly mimo jiné obšírně dotčeny i otázky zásad a metod uplatňování vedoucí úlohy strany v práci Federálního shromáždění. Z těchto zásad vyplývá, že uplatňování vedoucí úlohy strany bude uskutečňováno a při plném respektování ústavnosti a ústavních funkcí orgánů Federálního shromáždění, že bude uskutečňováno tak, aby poskytlo potřebný prostor jak pro politická jednání ve Federálním shromáždění, tak pro vlastní zákonodárnou tvorbu.

Taková jsou tedy, ve stručném nástinu, východiska naší činnosti. Nemusím jistě připomínat, že to je a bude vzhledem k současnému našemu vnitropolitickému pohybu i vnějším podmínkám činnost nanejvýš politická a odpovědná. Federální shromáždění a v něm naše sněmovna však nejen stojí před složitými úkoly, ale má i velkou přitažlivost a šanci. Jednak nést dále štafetu nejvyššího zákonodárného sboru ČSSR jako symbolu ústavnosti a československé jednoty a upevnit tak v naší společnosti i ve vědomí lidu tyto důležité hodnoty a jistoty. Jednak se stát účinným nástrojem demokratické konsolidace naší socialistické společnosti. Místem, které bude svou činností systematicky vnášet do života společnosti prvky a pocity klidu tak nezbytného pro rozvoj tvůrčí práce.

Přitom budeme stejně jako dříve - a věřím, že více než kdy jindy - potřebovat spolupráci našeho tisku, rozhlasu a televize. Bez jejich objektivní a odpovědné činnosti bychom stěží splnili naše náročné úkoly v duchu politiky komunistické strany a vlády, které vyžadují pochopení i součinnost nejširších lidových mas.

Zejména nejbližší program naší zákonodárné činnosti, uskutečňovaný v součinnosti s federální vládou, skýtá v tomto směru velké možnosti. Svými zákonodárnými akty budeme zasahovat do sfér, s jejichž rozvojem na úrovni federace /nikoliv tedy na úrovni, jež přísluší oběma národním radám/, je existenčně spjato překonávání deformací a uskutečňování těch principů socialismu, které jsme deklarovali a jež náš lid přijal za své. Mám na mysli především sféru ekonomickou, jejíž hluboká reforma se neobejde bez nové právní úpravy podnikové sféry, počítaje v to i uzákonění rad pracujících. Obdobným způsobem budeme mít v nejbližší době možnost dát nový a potřebný stimul i družstevnímu zemědělskému podnikání.

Stojíme dále před projednáním ústavních zákonů o organizaci soudů a prokuratury, které podepřou a upevní soudcovskou nezávislost a autoritu a vyjádří naše úsilí o upevnění zákonnosti a právní jistoty. V této souvislosti chci připomenout i naši povinnost urychleně připravovat přijetí zákona o mimosoudní rehabilitaci, aby tak bylo dovršeno dílo započaté v minulém roce Národním shromážděním. Dílo, v němž spatřujeme nejen lék na rány způsobené minulými deformacemi, ale i účinnou zábranu proti návratu těch neblahých časů.

Nemám v úmyslu hovořit dnes podrobněji o programu naší zákonodárné práce. Upozornil jsem jen na některé zákony, od nichž si zvlášť slibuji, že budou účinným přínosem z naší strany pro složité dílo demokratické konsolidace života naší společnosti. Do jejich výčtu však patří bezpodmínečně ještě jeden zákon: zákon o volbách do zastupitelských orgánů. Nemusím jistě zdůrazňovat, že jeho brzké přijetí naše veřejnost zvláště očekává. Je nám všem jasné, že příprava voleb má nejen svou legislativně technickou, ale i - a to především - svoji politickou stránku. Od obou těchto momentů závisí i stanovení termínů voleb, které budou v naší zemi jedním z rozhodujících kroků k překonání provizorií, normalizaci poměrů a nastolení naprosté a nenarušené ústavnosti. Myslím, že by mělo být věcí cti tohoto zákonodárného sboru, aby z jeho strany - tedy z hlediska legislativně technického - nedošlo k prodlení.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi poslanci, vyjádřit závěrem přesvědčení, že jediným naším zájmem a vůdčí ideou naší každodenní práce bude rozvoj této země, země, v níž se socialistická přítomnost organicky spojuje s demokratickými a humanitními. ideály jejich dějin. Rozmnožme tyto tradice i my smělými a rozvážnými činy, na něž náš lid čeká - a od nichž odvisí i nás kredit. /Potlesk./

Předsedající mpř. NS Zedník: Děkuji místopředsedkyni SL s. Mikové za přednesení dopisu s. Smrkovského a předávám jí další řízení schůze.

Předsedající mpř. SL Miková: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky a soudruzi poslanci, děkuji vám jménem všech zvolených členů předsednictva za projevenou důvěru. Nebudeme litovat sil, abychom důvěru nezklamali. Předsednictvo ihned přistoupí ke své práci.

S. Jozef Valo je toho času na léčení ve Státním sanatoriu v Bratislavě a není dnes z toho důvodu mezi námi. Proto navrhuji, abychom mu odeslali tento telegram:

"Vážený soudruhu Valo! S radostí Ti sdělujeme, že Sněmovna lidu Tě zvolila na své dnešní ustavující schůzi prvním místopředsedou Sněmovny lidu. K tomuto zvolení Ti upřímně blahopřejeme a přejeme Ti brzké uzdravení, abys mohl v pevném zdraví vykonávat tuto důležitou a náročnou funkci. Se soudružským pozdravem Sněmovna lidu". /Potlesk./

Během půlhodinového přerušení schůze Sněmovny lidu se sejde ke své ustavující schůzi nově zvolené předsednictvo. Prosím posl. akad. Viktora Knappa a posl. Leopolda Hofmana, aby se zúčastnili schůze předsednictva Sněmovny lidu. Schůze se uskuteční v místnosti za předsednickou tribunou.

Sděluji, že ihned po přerušení schůze se sejde schůze i skupiny poslanců bez stranické příslušnosti v obrazárně.

Přerušuji jednání na 30 minut.

/Schůze přerušena ve 12.42 hod./

/Schůze opět zahájena ve 13.26 hodin./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP