Čtvrtek 5. června 1969

Předseda vlády ČSSR ing. Černík: Nejprve k první připomínce. Federálnímu shromáždění je patrně známo, že vláda v souvislosti se svým časovým harmonogramem prací na druhé pololetí předloží Federálnímu shromáždění nový harmonogram patrně do 20. června. V něm vezme v úvahu návrh poslance Macho o přípravě nového zákona o vynálezech. Předložíme to legislativní radě vlády.

Pokud se týče připomínky poslance V. Krejčího, předám tuto záležitost k řešení české vládě, poněvadž to spadá do výlučné pravomoci národních vlád. Pokud jde o připomínku poslance Junáse o preferenci nadsmluvního nákupu obilí, těmito otázkami se bude zabývat výbor pro zemědělství a ceny. Soudruh bude informován v zákonem předepsané lhůtě.

Pokud jde o přednostní nákup aut, věc není tak jednoduchá, jak zde soudruh říkal, naopak, z odborových svazů, z orgánů odborového hnutí a od představitelů vědy a kultury je žádána pro vynikající představitele, nositele řádů apod. možnost pro nákup takových aut. Vláda se na poslední schůzi zabývala touto záležitostí a uložila příslušným orgánům předložit novelizaci svého rozhodnutí. Patrně dojde k určitým úpravám. Samozřejmě, se šmelinou nebo s nemorálním přístupem k rozdělování aut nemohu ani já osobně souhlasit. Jestli soudruh poslanec Junás má konkrétní příklad, že některý z členů vlády dělá populární politiku, prosím o konkrétní případ.

Pokud se týče záležitosti poslance Vyskota, odvíjí se to od rozhodnutí vlády vázat z rozpočtových nákladů, z výdajů na správu 10 % státního rozpočtu na letošní rok tak, abychom maximálně ušetřili prostředky a výdaje na správu. To je obecné rozhodnutí vlády, za jehož splnění mají odpovědnost příslušní ministři a národní vlády. Přitom ministři financí mají odpovědnost za to, že mohou provádět určité výjimky. Na konci roku mají příslušní představitelé federálních i národních orgánů vykázat skutečné úspory. Nejde tedy o schematický přístup k celé věci, poněvadž tady je třeba, aby každý přistupoval s rozumem k těmto otázkám. Při opatřeních, která všechny tři vlády přijaly 14. května ke stabilizaci národního hospodářství, jsme museli provést i určité úspory ve státním rozpočtu. S tímto krokem všeobecně Národní shromáždění vyslovilo souhlas. Samozřejmě v jednotlivostech může dojít k takovým nenormálnostem, jak na ně upozornil profesor Vyskot. Je potřeba znovu připomenout všem členům vlády, aby postupovali velmi citlivě a ne všeobecnými směrnicemi znevažovali toto poměrně významné usnesení vlády, které má ušetřit státní prostředky na správu.

Předsedající mpř. SL Miková: Děkuji předsedovi vlády za jeho stanovisko. Má ještě někdo nějakou připomínku nebo dotaz? /Nikdo./ Tím jsme vyčerpali porad dnešní schůze Sněmovny lidu.

Na závěr poznamenávám, že na základě včerejšího jednání předsednictva Sněmovny lidu uvažujeme s příští plenární schůzí Sněmovny lidu

8. nebo 9. července 1969. Na této schůzi budou za předpokladu včasné přípravy projednány některé návrhy zákonů, jako např. vládní návrh zákona o působnosti federálních ministerstev a federálních výborů, návrh zákona o kontrolním orgánu FS, vládní návrh zákona o ČSAV, návrh státního závěrečného účtu za rok 1968, Smlouva mezi ČSSR a Rakouskou republikou o úpravě vodohospodářských otázek na hraničních vodách, jejichž projednání jsme z dnešního pořadu vypustili. Dále to bude vládní návrh zákona o rozpočtu čs. federace na rok 1969.

Prosím, abyste počítali s konáním této červencové schůze a abyste si podle toho plánovali své dovolené tak, aby příslušné osnovy mohly být ve výborech a na plénu kvalitně a včas projednány.

Nakonec ještě jedno upozornění pro členy předsednictva Federálního shromáždění. Dnes půl hodiny po ukončení schůze SL a SN se koná 6. schůze předsednictva FS v obrazárně. Na jejím pořadu je vyhlášení zákonů, které jsme dnes přijali. Prosím členy předsednictva FS, aby na tuto schůzi pamatovali.

Děkuji vám všem za aktivní účast na dnešním jednání, končím 2. schůzi Sněmovny lidu.

/Schůze ukončena v 15,18 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP