Středa 15. října 1969

VI

Odpovědi na interpelace a otázky poslanců

Na 3. schůzi Sněmovny lidu dne 8. července 1969 přednesl poslanec Zdeněk Kopecký otázku, na kterou byla zaslána odpověď dne 28. srpna 1969.

Dále byly zaslány podle § 33 odst. 1 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění všem poslancům Sněmovny lidu tyto interpelace a odpovědi na ně:

dne 25. července 1969 odpověď na interpelaci poslance dr. h. c. Jozefa Lukačoviče,

dne 16. července 1969 interpelace poslanců PhDr. ing. Jozefa Belase, Jána Mockovčiaka, Jozefa Gabrišky a Jána Haško, dne 28. srpna 1969 odpověď na tuto interpelaci,

dne 16. července 1969 interpelace poslankyně Libuše Kubešové, dne 10. září 1969 odpověď na tuto interpelaci a

dne 22. září 1969 interpelace poslankyně Valerie Polachové.

Ptám se nyní, zda některý z poslanců navrhuje podle § 33 odst. 3 zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění, aby se konala o zmíněných odpovědích na interpelace rozprava? /Nikdo se nehlásil./

Nikdo se nehlásí, můžeme tedy považovat odpovědi na interpelace uvedených poslanců za dostačující. Má ještě někdo další otázky? /Hlásí se poslanec dr. h. c. Plojhar./

Poslanec dr. h. c. Plojhar: Soudružky a soudruzi poslanci, mám dotaz na pana ministra zdravotnictví ČSR. 22. srpna večer hlásil čs. rozhlas, že v nemocnici na Františku odmítli ošetřit těžce zraněného příslušníka Lidových milicí. 29. srpna znovu čs. rozhlas oznámil, že v některých zdravotnických zařízeních bylo odmítnuto ošetření zraněných příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Lidových milicí, nebo, že byli ošetřeni špatně. V ten den vystoupil lékař dr. Prokopec v rozhlase a srovnával toto počínání dotyčných zdravotníků s počínáním nacistických zdravotníků a lékařů. Očekával jsem, že ministerstvo zdravotnictví a osobně pan ministr k této věci zaujmou stanovisko. Dodnes ani v rozhlase ani v tisku nebylo nic řečeno a lidé se nás ve volebních obvodech, a myslím, že nejen mne, na to ptají.

Mám proto konkrétní dotaz na pana ministra.

1. Jestli se ministerstvo a osobně pan ministr tímto hrubým porušením lékařské etiky a zdravotnické morálky zabývali.

2. Jestliže ano, jaké konkrétní závěry vůči konkrétním osobám byly učiněny. /Potlesk./

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslanci dr. h. c. Plojharovi. Myslím, že by bylo vhodné zaujmout stanovisko v tom smyslu, že jeho otázku postoupíme vládě ČSSR a České národní radě, jimž je ministr zdravotnictví odpovědný. /Hlasuje se./ Jednomyslný souhlas.

Máte, soudružky a soudruzi, ještě nějaký dotaz? /Nikdo./

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali dnešní pořad jednání 4. schůze Sněmovny lidu.

Poznamenávám ještě, že dnes ve 14.30 hod. začíná společná schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů zde ve Španělském sále.

Děkuji vám, soudružky a soudruzi, za účast a končím 4. schůzi Sněmovny lidu.

/Jednání ukončeno v 11.53 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP