Středa 18. listopadu 1970

Poslanec J. Pružinec:

1. Pracuji na stavbě v Plzni. Již několikrát se stalo, že jsme museli přestat pracovat nebo přejít na jinou práci, protože nebyl cement. Na druhé straně, několik kilometrů od Plzně, je překládací stanice cementu, odkud si odvážejí západní Němci cement do NSR. Nevím, kdo má cementu více, zda my, nebo západní Němci, a zda je to vůbec správné.

2. Mluvil jsem s jedním předsedou JZD a potom jsem si to ověřil i u dalších, že nejsou k dostání naše traktory ZETORY pro JZD. Na druhé straně se sem dovážejí traktory z Rumunské socialistické republiky, které si však vyžadují mnoho oprav a nejsou tak kvalitní jako naše.

3. Žádám, aby byly zjednodušeny předpisy, pokud se týká osvojování si dětí. /Jde o tzv. pěstounský zákon, který byl již několikrát kritizován přímo v Čs. televizi./

To jsou moje tři otázky.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslanci Pružincovi. Hlásí se ještě někdo o slovo? Poslankyně Hejlová.

Poslankyně M. Hejlová: Soudružky a soudruzi, v poslední době se množí stížnosti na okresním výboru Svazu družstevních rolníků na našem okrese v tom směru, že zásobování pracujících, hlavně ze zemědělského úseku, pracovními oděvy a gumovou obuví, je v tak svízelné situaci. že je opravdu těžké našim lidem vysvětlovat tyto nedostatky. Spoustu věcí se nám podařilo vyřešit, např. lůžkoviny a některé úzkoprofilové výrobky jsou celkem v pořádku. Proto se těžko vysvětluje, proč oblečení denní potřeby pro naše vesnické lidi není k dostání. Jde o oblečení, jež potřebují vesničtí pracující denně, protože do živočišné výroby se také bez gumové obuvi nedá jít. Chybí i další oblečení.

Několikrát se již hovořilo o tom, že se bude náš průmysl na tomto úseku zabývat koncepcí, jak naše lidi oblékat, aby byli vhodně oblečeni. Vzhledem k pracovním podmínkám a počasí a aby to odpovídalo úrovni naší vyspělé a kulturní republiky. Celkem se však nic neudělalo, naopak situace v zásobování tím, co naši lidé na vesnici potřebují, se podstatně zhoršila. Nevím, zda je to ve výrobě, anebo v distribuci. Při posledním jednání s předsedou Svazu družstevních rolníků mi řekl, že se obrací přímo na výrobní závod, což mu někdo na ÚV Svazu družstevních rolníků poradil s tím, že když se obrátí přímo na výrobce, že se nějaká ta gumová obuv dá zajistit.

Ptám se proto, zda je to u nás nutné. Přece distribuční síť není tak malá, aby nám nemohla zajistit pro naše vesnické pracující v normálních obchodech to, co Pro svou práci, pro své plnění denních úkolů potřebují.

Všimli jste si jistě toho, když hovořil poslanec Kalkus, že na zemědělském úseku přes veškeré problémy se výroba plní. Nevím, jak je tomu ve Středočeském kraji. U nás, ve východních Čechách je situace velmi vážná. Takřka denně prší a není možné v ničem jiném než v gumové obuvi pracovat na polích.

Proto žádám, aby se tím někdo odpovědně zabýval a v této věci se udělala už konečně náprava, abychom tak dokázali pracujícím na zemědělském úseku, že se i tyto nedostatky, které se zdají maličkostí, které ovšem naše lidi znepokojují a mnohdy otravují, vyřeší v jejich prospěch.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslankyni Hejlové. S dotazem se přihlásila poslankyně Besserová.

Poslankyně L. Besserová: Soudružky a soudruzi, vám všem je známo, že v minulém roce, myslím 4. dubna, jestli se nemýlím, se česká vláda zabývala nedostatkem léčiv v ČSR. Mám dotaz, jaká byla učiněna opatření, aby bylo zajištěno usnesení vlády na některá důležitá léčiva, zejména ta, která jsou nutná pro léčení některých vážných chorob.

Je pravda, že v této oblasti došlo ke zlepšení. Některá léčiva jsou k dostání, ale stále je nedostatek antibiotik, je nedostatek určitých sedativ a lidé chodí s recepty od jedné lékárny ke druhé a marně se dožadují léku.

Myslím, že tomu tak je v Praze stejně jako na venkově. Často potkáme v Praze po lékárnách běhat lidi z venkova, kteří hledají ten nebo onen lék a je jim řečeno, že není.

Vím, že se tímto stavem zabývalo ministerstvo zdravotnictví, ale snad by nám mohl ministr zdravotnictví podat zprávu, jaká opatření byla udělána v průmyslu léčiv k tomu, aby některé druhy léčiv, které nedovážíme, byly v dostatečném množství. Vím sice, že někteří naši lidé se stali polykači různých prášků, ale přece jen na druhé straně jsou léky, které lidé potřebují, jako např. inzulin nebo důležité léky pro srdeční choroby a ty nejsou v lékárnách k dostání.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslankyni Besserové. Hlásí se poslanec Havlíček.

Poslanec J. Havlíček: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, v květnu letošního roku jsem se dotazoval, jak vláda bude řešit tzv. důchodové připojištění, které je hrazeno ze státních prostředků. Vzhledem k tomu, že do dnešního dne o této záležitosti nebylo rozhodnuto a prakticky podniky a všechny organizace, které připojištění mají a hradí jej ze státních prostředků, plánují již na příští rok, navrhuji, aby vláda podala Sněmovně lidu zprávu o tom, kolik činí celkové náklady na důchodové připojištění, jaký je jeho současný stav a kolik procent důchodců se na něm podílí z celkového počtu všech našich důchodců.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslanci Havlíčkovi. Hlásí se ještě někdo z poslanců? /Nikdo./

Pokud se nikdo nehlásí, prosila bych buď předsedu vlády ČSSR nebo některého z ministrů, jestli si přeje odpovědět na dotazy.

Předseda vlády ČSSR dr. L. Štrougal: Odpovíme normálním způsobem.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Navrhuji, abychom dotazy,které zde byly předneseny, předložili příslušným resortům. V zákonné lhůtě dostanete odpověď. Souhlasíte s tímto řešením?

Kdo je pro? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, tím jsme vyčerpali dnešní pořad jednání 10. schůze Sněmovny lidu. Děkuji vám za účast a končím schůzi.

/Schůze ukončena ve 14.46 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP