Středa 18. listopadu 1970

Zpráva o plnění státního národohospodářského plánu v letošním roce ukazuje i slabiny v bilančním zabezpečení zrnin pro úspěšný rozvoj živočišné výroby v příštím roce. Je nám všem známo, že zejména úsek zahraničního obchodu ještě i v letošním roce nese stopy nedávné destrukční činnosti pravice. Máme však za to, že čím méně máme zrnin pro živočišnou výrobu, tím vyšší kvalitu musí mít vyráběné krmné směsi pro zemědělství. V letošním roce chybělo pro komplexnost směsí všeho druhu mnoho komponentů a vyráběné směsi jsou často méně účinné. Nezabezpečují takové výsledky v živočišné výrobě, kterých by bylo možno dosahovat. Proto podtrhujeme, že péče o zabezpečení dostatečného množství komponentů včetně lisinu by měla být prvořadým úkolem všech pracovníků, kteří na tomto úseku pracují. Praxe dokazuje, že méně a kvalitněji znamená v tomto ohledu více.

Zemědělské závody, chtějíce podpořit urychlené překonání nedostatku masa a nahradit možný výpadek ve vepřovém mase, vyrobily a nabídly v letošním roce velké množství jatečné drůbeže nad plán. To způsobilo značné obtíže ve zpracovatelském průmyslu a odbytu. I tento jev je poučením, že bude třeba operativněji vycházet z oficiální zemědělské statistiky a včas předvídat vývoj výroby v jednotlivých druzích.

V souvislosti s projednáváním materiálně technických krytí plánovaných potřeb pro zemědělství ze strany ostatních odvětví národního hospodářství zdůraznil výbor pro zemědělství a výživu, že těmto otázkám není stále věnována dostatečná pozornost a že na tomto úseku věcné požadavky zemědělství nejsou respektovány. Že se stále není možno dopracovat toho, aby i ostatní odvětví národního hospodářství seriózním přístupem v oblasti odběratelsko-dodavatelských vztahů plně doceňovala společenský význam zemědělství.

Máme za to, že z materiálních hledisek je třeba řešit sklady obilí u nákupních organizací. S konečnou platností je nutno rozhodnout, kdo bude odpovídat státu za skladování tohoto důležitého výrobku. Máme za to, že budování centrálních skladů na obilí by mělo být v rukou státu a nemělo by dále zůstat záležitostí jen podnikové sféry. Mělo by být také vyvinuto úsilí k tomu, aby rozestavěná obilní sila a mísírny krmiv byly urychleně dokončovány.

I když v letošním roce nedošlo k podstatnějšímu zvýšení výroby mléka, dochází v mnoha okresech k těžkostem při jeho zpracování. K těžkostem ve zpracování mléka i jiných zemědělských produktů dochází proto, že v potravinářském průmyslu zastaraly a vysoce morálně i fyzicky jsou opotřebovány základní fondy. I přes určitá dílčí zlepšení tato situace i nadále trvá.

V té souvislosti mi dovolte, abych upozornil na vážný stav, který se vyvinul v závodě Masného průmyslu ve Studené, kde vlivem stálého odkládání řešení tamějšího problému přes mnohé intervence a tři interpelace nedošlo ke zlepšení a závodu hrozí uzavření pro havarijní stav.

Je potěšitelné, že zpráva o plnění státního národohospodářského plánu může konstatovat, že byl zastaven pokles prasnic a došlo k podstatnému zvýšení stavu prasnic, že byl zastaven pokles skotu celkem, i když v České socialistické republice dochází ještě stále ke snižování stavů krav v JZD.

Řešit problémy rozvoje živočišné výroby bude podle našeho soudu velmi náročný a dlouhodobý úkol, náročný nejen na organizaci, ale také na značné finanční prostředky.

Je všeobecně známo, že pracovních sil v zemědělství stále ubývá a nábor nových pracovníků je rok od roku nižší a v žádném případě nekoresponduje s úbytkem. Svědčí o tom i ten fakt, že i předběžné výsledky náboru mládeže do zemědělství ukazují, že do učebního poměru bylo získáno jenom 73 % stanoveného plánu náboru a bez učebního poměru byl plán náboru splněn zatím jenom na 44 %. V příštích 5-8 letech odejde mnoho pracovníků v zemědělství do důchodu a ve značné části zemědělských závodů to bude činit nejméně 40 - 60 % nyní pracujících družstevníků a zaměstnanců státních statků.

Již dnes mnohé zemědělské závody na Vysočině i v jiných oblastech republiky snižují stavy skotu a specializují se na rostlinnou výrobu, zejména obiloviny, protože tuto práci mohou zvládnou mechanizačními prostředky.

Nechceme-li, aby úbytek pracovních sil v zemědělství v budoucnu byl provázen i úbytkem skotu anebo krav, je nutno již nyní koncepčně vyřešit celou rekonstrukci stávajících zemědělských základních fondů a mechanismů. Bez této veliké plánovité rekonstrukce, která povede k další racionalizaci výroby a k dalšímu zvýšení produktivity práce, se naše zemědělství v těchto dnech neobejde. Měli bychom i na tomto úseku přestat přešlapovat a začít celou problematiku zodpovědně řešit. A na základě rekonstrukce stávajících fondů by měl být vytvořen výhled dalšího rozvoje zemědělství a výstavby nových, moderních fondů, umožňujících vysokou specializaci a produktivitu práce.

Naši družstevníci i pracovníci státních statků počítají s tím, že v brzké době dojde k vytvoření představy o dalším dynamickém rozvoji zemědělství a každý iniciativní krok v tomto směru podpoří novou pracovní iniciativu.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslanci Kalkusovi. Soudružky a soudruzi, hlásí se ještě někdo o slovo? /Nikdo se nehlásil./

Vzhledem k tomu, že se už nikdo nehlásí, chtěla bych požádat s. ministra Martinku, jestli si přeje závěrečné slovo.

Ministr vlády ČSSR ing. K. Martinka: Súdružky a súdruhovia, iba niekoľko poznámok. Vo vystúpeniach súdruhov poslancov bol celý rad námetov, na ktoré bude potrebné sa zamerať v národnom hospodárstve a ktoré bude treba rozpracovať. Boli tiež vytýčené niektoré smery, námety, ako ich riešiť. Vcelku nemám k týmto námetom čo poznamenať, ani žiadne pripomienky. Naopak, tieto námety, s ktorými bude treba rátať, budeme brať do úvahy pri ďalšom rozpracovávaní našej hospodárskej politiky.

Musíme si však uvedomiť jednu základnú vec: že sa nám v rozvoji nášho národného hospodárstva nahromadilo mnoho problémov veľmi rôznorodého charakteru. Nie všetky sa dajú riešiť naraz a nie všetky v krátkom časovom období. Preto sa aj plán na tento rok skoncentroval iba na niektoré kľúčové otázky, na ich riešenie, resp. v niektorých oblastiach na začatie ich riešenia.

Aj tu v námetoch boli uvádzané niektoré prípady. V súvislosti s tým by som chcel povedať dve poznámky: k zahraničnému obchodu, k nášmu saldu v socialistických štátoch. Za posledné dva, resp. necelé tri roky si zvyklo naše národné hospodárstvo fakticky vo vzťahu k socialistickým štátom na vyšší dovoz než vývoz. Boli sme schopní za necelé tri roky z aktívneho salda 4 mld Kčs prejsť do pasívneho salda 3 mld Kčs, čiže národné hospodárstvo si za toto obdobie zvyklo na to, že dostávalo dotácie 7 mld Kčs. V ďalšom období nielen že nie je možné počítať s vývojom takého charakteru, ale naopak, treba toto saldo splácať. To vyžaduje zásadný zlom v doterajších tendenciách, zásadnú zmenu vzťahu medzi dovozom a vývozom, ktorý si istotne vyžiada celý rad opatrení vo výrobe, zásobovaní a v zahraničnom obchode.

Podobne aj druhý dnes spomínaný prípad investičnej výstavby. Uvádzal som, že nám za dva roky vzrástla rozostavanosť o 24 %. Na tento rok sme si vytýčili program nepokračovať v raste rozostavanosti, ale dali sme si program rozostavanosť znižovať. Teda zase zlom v tendencii, ktorá bola dosiaľ. Uviedol som, že výsledky za trištvrte roka ukazujú, že sa tento zlom podarilo uskutočniť, hoci nie v takej miere, ako by to bolo žiadúce.

Viaceré problémy, pred ktorými stojíme, bude treba riešiť podľa ich charakteru - nech už majú charakter krátkodobý alebo dlhodobý - a podľa toho, či je možné ich odstrániť, v ktorom období a akým spôsobom. Preto už v pláne na rok 1971, ktorý v týchto dňoch dokončíme, bude rozpracovaný celý rad opatrení, ktoré budú znamenať ďalší krok v riešení problémov, o ktorých sa tu dnes hovorilo. Budú však niektoré problémy, ktorých riešenie bude treba vytýčiť až v spracovávanom päťročnom pláne.

Aj charakter opatrení, o ktorých sa tu hovorilo - restriktívny, aktívny a pod. - bude sa tiež meniť. Pre rok 1970, keď sme potrebovali vytvoriť hrádzu, zastaviť inflačný vývoj, boli potrebné iné opatrenia než opatrenia, ktoré budeme musieť prijímať pre rok 1971 a ďalšie roky, keď budeme chcieť aktívnym spôsobom riešiť problémy štruktúry a modernizácie nášho národného hospodárstva.

O týchto opatreniach budú poslanci obidvoch snemovní postupne a sústavne informovaní. Bude to na budúci mesiac, keď sa bude prerokovávať návrh plánu na budúci rok. V priebehu druhého polroku budúceho roku sa budú prerokovávať problémy perspektívneho rozvoja na budúcu päťročnicu. Budeme Federálne zhromaždenie a obidve snemovne priebežne informovať o výsledkoch rozvoja, o opatreniach, ktoré sa budú prijímať v priebehu roku, a tak na jednej strane čerpať z vašich skúseností a na druhej strane dávať vám námety pre vašu prácu vo vašich poslaneckých obvodoch. Ďakujem.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji ministru vlády ČSSR s. ing. Martinkovi.

Chtěla bych vás upozornit, že výbor pro plán a rozpočet Sněmovny lidu doporučil na své schůzi dne 17.11. t.r., aby Sněmovna lidu přijala návrh usnesení ke zprávě o dosavadních výsledcích rozvoje národního hospodářství v roce 1970 a o některých problémech spojených s plánem na příští rok.

Písemný návrh výboru Sněmovny lidu pro plán a rozpočet ke zprávě o dosavadních výsledcích rozvoje národního hospodářství v roce 1970 a o některých problémech spojených s plánem na příští rok /tisk 39/SL/ vám byl rozdán před zahájením dnešní schůze Sněmovny lidu do lavic.

Prosím, soudružky a soudruzi poslanci, máte nějaké připomínky? /Připomínky nebyly./ Nejsou.

Můžeme přistoupit k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby Sněmovna lidu přijala uvedený návrh usnesení k tomuto bodu, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Kdo je proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že návrh usnesení byl přítomnými poslanci přijat jednomyslně. Nyní přistoupíme k dalšímu bodu pořadu dnešní schůze, kterým jsou

II

Otázky a odpovědi na interpelace poslanců.

Od poslední. 9. schůze Sněmovny lidu, přišla dne 12. srpna 1970 odpověď ministra financí ČSSR s. ing. Rudolfa Rohlíčka, CSc., na otázku poslance dr.h.c. Jozefa Lukačoviče, kterou přednesl na 7. schůzi Sněmovny lidu dne 18. prosince 1969. Tato odpověď byla rozeslána poslancům dne 19. srpna t.r.

Má k této odpovědi ministra financí ČSSR někdo dotaz nebo připomínku? /Nikdo se nehlásil./ Nemá.

Navrhuji, aby Sněmovna lidu vzala odpověď ministra financí ČSSR s. ing. Rudolfa Rohlíčka. CSc., na otázku poslance dr.h.c. Jozefa Lukačoviče, přednesenou na 7. schůzi Sněmovny lidu dne 18. prosince 1969, na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila jednomyslně odpověď ministra financí ČSSR ing. Rudolfa Rohlíčka, CSc., na otázku poslance dr.h.c. Jozefa Lukačoviče, přednesenou na 7. schůzi Sněmovny lidu.

Dále místopředseda vlády ČSSR s. František Hamouz zaslal dne 1. září 1970 odpověď na otázku poslance Františka Garaje, přednesenou na 9. schůzi Sněmovny lidu dne 8. července 1970. Tato odpověď byla poslancům rozeslána dne 8. září 1970.

Má k této odpovědi místopředsedy vlády ČSSR s. Františka Hamouze někdo z poslanců a poslankyň dotaz nebo připomínku? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Navrhuji, aby Sněmovna lidu vzala odpověď místopředsedy vlády ČSSR s. Františka Hamouze na otázku poslance Františka Garaje, přednesenou na 9. schůzi Sněmovny lidu dne 8. července 1970, na vědomí.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Konstatuji, že Sněmovna lidu schválila jednomyslně odpověď místopředsedy vlády ČSSR s. Františka Hamouze na otázku Františka Garaje, přednesenou na 9. schůzi Sněmovny lidu.

Dne 6. října 1970 zaslal ministr-předseda Federálního výboru pro průmysl ing. Jindřich Zahradník dodatek k odpovědi na otázku poslance Františka Garaje, přednesenou na 9. schůzi Sněmovny lidu dne 8. července t.r. Dodatek k odpovědi vám byl rozeslán 8. října 1970.

Má k tomuto dodatku k odpovědi ministra-předsedy Federálního výboru pro průmysl ing. Jindřicha Zahradníka někdo dotaz nebo připomínku? /Nikdo se nehlásil./ Nemá.

Navrhuji, aby Sněmovna lidu vzala dodatek k odpovědi ministra-předsedy Federálního výboru pro průmysl ing. Jindřicha Zahradníka na otázku poslance Františka Garaje. přednesenou na 9. schůzi Sněmovny lidu dne 8. července 1970, na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo? /Nikdo./ Děkuji.

Sněmovna lidu schválila jednomyslně dodatek k odpovědi ministra-předsedy Federálního výboru pro průmysl ing. Jindřicha Zahradníka na otázku poslance Františka Garaje. přednesenou na 9. schůzi Sněmovny lidu.

Ministr kultury ČSR dr. Miloslav Brůžek zaslal odpověď na interpelaci poslanců Václava Dobiáše a dr. Emanuela Barši ve věci televizních přenosů významných koncertů Pražského jara z 13. května 1970. Odpověď vám byla rozdána před zahájením dnešní schůze Sněmovny lidu.

Prosím, zda má k této odpovědi ministra kultury ČSR na interpelaci poslanců Václava Dobiáše a dr. Emanuela Barši někdo z poslanců a poslankyň dotaz nebo připomínku? /Nikdo se nehlásil./ Nemá.

Navrhuji, aby Sněmovna lidu vzala odpověď ministra kultury ČSR dr. Miloslava Brůžka na interpelaci poslanců Václava Dobiáše a dr. Emanuela Barši z 13. května 1970 na vědomí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Sněmovna lidu schválila jednomyslně odpověď ministra kultury ČSR dr. Miloslava Brůžka na interpelaci poslanců Václava Dobiáše a dr. Emanuela Barši ze dne 13. května 1970.

Vážené soudružky a soudruzi, ptám se, zda chce některý z poslanců nebo poslankyň přednést ve smyslu zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění ČSSR dotaz.

Hlásí se poslanec Pružinec. Uděluji mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP