Středa 27. května 1970

Tajomník SN dr. Gajdoš: "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem verný Československej socialistickej republike a veci socializmu. Budem dbať na vôľu a záujmy ľudu, správať sa ústavou a ostatnými zákonmi a pracovať pre to, aby sa uvádzali do života."

/Poslanci vykonali sľub./

Predseda SN Mihálik: Zložením poslaneckého sľubu sme uzavreli druhý bod programu a pristúpime k tretiemu bodu, ktorým je

III

Návrh na zmenu Rozpočtového výboru na Výbor Snemovne národov pre plán a rozpočet

Ide o jednoduchý organizačný návrh, preto nebol rozoslaný písomný podklad. V mene Predsedníctva Snemovne národov návrh prednesie podpredseda Snemovne národov súdruh Jindřich Kouba. Udeľujem mu slovo.

Místopředseda SN Kouba: Soudruzi poslanci, Sněmovna národů zřídila výbory jako své iniciativní a kontrolní orgány ve smyslu čl. 55 ústavního zákona č.143/68 Sb. na své ustavující schůzi dne 29. ledna 1969.

Struktura výborů nebyla jmenovitě zakotvena v zákonu o jednacím řádu FS, jak je tomu např. v jednacím řádu České národní rady. Jednací řád FS vychází naopak ze zásady, že zřizování výborů je vnitřní záležitostí, kterou upravuje každá sněmovna FS svým vlastním usnesením.

Při hodnocení zkušeností z práce výborů za rok 1969, které probíhalo v lednu letošního roku, předložil rozpočtový výbor SN návrh předsednictvu sněmovny, aby se jeho název v souladu s pracovním zaměřením změnil na "výbor SN pro plán a rozpočet".

Rozpočtový výbor odůvodňuje svůj návrh tím, že užší zaměření pouze na problematiku státního rozpočtu federace neodpovídá současné době, kdy se podle směrnic ÚV KSČ obnovuje klíčová funkce jednotného celostátního národohospodářského plánu jako základního nástroje řízení národního hospodářství. Státní rozpočet má a bude mít nadále svou samostatnou, velmi významnou aktivní úlohu, je však úzce spjat s národohospodářským plánem a tvoří s ním jeden komplex.

Při hodnocení činnosti výborů za uplynulý rok se znovu rovněž diskutovalo o případném rozdělení výboru pro hospodářskou politiku a o možnosti zřídit ve Sněmovně národů samostatný zemědělský výbor obdobně jako ve Sněmovně lidu.

Výbor SN pro hospodářskou politiku, kterého se obě uvedené otázky bezprostředně dotýkají, jednal o alternativě případného rozdělení, avšak ve svých závěrech se k tomuto řešení nepřiklonil. V praxi tohoto výboru se v podstatě osvědčilo základní zaměření na projednávání komplexních národohospodářských problémů s cílem upevňovat vzájemnou koordinaci a vazby mezi odvětvími a posilovat současně integrační funkci federace. Výbor pro hospodářskou politiku souhlasí s tím, aby rozpočtový výbor rozšířil svou kontrolní a iniciativní činnost i na problematiku národohospodářského plánu jako celku a soudí, že činnost obou výborů se ani v tomto případě nebude překrývat.

Předsednictvo SN vycházeje ze své řídící funkce podle § 64 zákona o jednacím řádu FS projednalo ve své schůzi 17. února 1970 závěry obou výborů a ztotožnilo se s nimi.

Z praktických důvodů doporučilo, aby konkrétní obsah činnosti oba ekonomické výbory koordinovaly při tvorbě plánu práce.

K úvaze o případném zřízení samostatného výboru SN pro zemědělství a výživu zaujalo předsednictvo SN toto stanovisko:

Při značném zatížení poslanců SN, kteří jsou současně poslanci národních rad, se v praxi neosvědčuje zřizovat výbory méně než 20členné, zejména pokud platí ustanovení jednacího řádu o zákazu majorizace při hlasování ve výborech.

Je třeba brát do úvahy i skutečnost, že struktura a působnost exekutivních orgánů federace není definitivní a bude řešena kompetenčním zákonem. Také koncepce další činnosti Federálního shromáždění, na které se v současné době pracuje, může ovlivnit uspořádání a celkové zaměření výborů Sněmovny národů.

Ze všech uvedených důvodů dospělo předsednictvo SN k závěru, že v současné době je potřebné a účelné

- změnit rozpočtový výbor na výbor pro plán a rozpočet,

- neprovádět zatím jiné změny ve struktuře výborů a vrátit se k této otázce po schválení koncepce další činnosti FS v politických orgánech.

Předsednictvo SN předkládá proto schůzi Sněmovny národů tento návrh usnesení:

Sněmovna národů schvaluje změnu rozpočtového výboru SN na "Výbor Sněmovny národů pro plán a rozpočet".

Predseda SN Mihálik: Ďakujem podpredsedovi súdruhovi Koubovi. Má niekto otázky alebo pripomienku k návrhu, ktorý ste práve vypočuli? /Nemá./ Dám teda hlasovať. Kto súhlasí s predneseným návrhom, nech zdvihne ruku! /Hlasuje sa./

Kto je proti? /Nikto./

Kto sa zdržal hlasovania? /Nikto./

Ďakujem. Tým Snemovňa národov zmenila svoj rozpočtový výbor na Výbor Snemovne národov pre plán a rozpočet.

Ďalším bodom programu je

IV

Voľba predsedu Ústavnoprávneho výboru Snemovne národov a voľba dvoch členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia

Podľa § 22 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia volí snemovňa predsedov výborov a členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia tajným hlasovaním.

V zmysle § 3 ods. 2 citovaného zákona treba preto zvoliť volebnú komisiu pre zistenie výsledkov hlasovania. Volebná komisia bude podobne ako pri minulých tajných voľbách sledovať celý priebeh volebného aktu.

Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje, aby do volebnej komisie boli zvolení poslanci, ktorí už na minulých schôdzkach úspešne splnili túto úlohu. Sú to poslankyne a poslanci: Ernest Bielik, Božena Hašplová, Elena Pastorková, Emil Píš a Milan Ptáček. Má niekto iný návrh? /Nemá./ Kto súhlasí s návrhom na zloženie volebnej komisie, nech zdvihne ruku! /Hlasuje sa./

Kto je proti? /Nikto./

Kto sa zdržal hlasovania? /Nikto./

Ďakujem. Prosím volebnú komisiu, aby si určila predsedu, ktorý predloží Snemovni národov správu o výsledku oboch volieb.

Návrh na kandidátov pre tieto voľby prednesie v mene Predsedníctva Snemovne národov súdruh podpredseda Kouba. Udeľujem mu slovo.

Místopředseda SN Kouba: Soudružky a soudruzi, jménem předsednictva SN předkládám návrh, aby kandidáti na místa členů předsednictva FS, uvolněná v důsledku rezignace dr. Čestmíra Císaře a Emílie Sedlákové, byli poslanci Sněmovny národů ing. Kempný a JUDr. Štefan Infner.

Charakteristiky obou navrhovaných kandidátů jste dostali. Myslím, že s. Kempného vám blíže nemusím představovat - všichni známe jeho významnou práci a jeho oddanost věci socialismu.

Také s. Infnera znají poslanci naší sněmovny z obětavé politické a odborné práce i z činnosti ve Sněmovně národů.

Předsednictvo Sněmovny národů vám navrhuje, aby soudruh JUDr. Infner, kandidoval současně na funkci předsedy ústavně právního výboru, která po rezignaci prof. dr. Hataly není od prosince 1969 obsazena.

Oba návrhy byly projednávány v orgánech KSČ a Národní fronty a posouzeny také v poslaneckých klubech.

Předsednictvo Sněmovny národů vám doporučuje kandidovat a zvolit poslance Kempného a Infnera do uvedených funkcí v přesvědčení, že jejich volba bude přínosem pro práci Sněmovny národů a celého Federálního shromáždění.

Jménem předsednictva Sněmovny národů dále navrhuji, aby Sněmovna národů provedla obě tyto volby, pro které vyžaduje zákon o jednacím řádu tajné hlasování, jedním volebním aktem. Hlasovací lístky jsou vloženy do obálek rozdílné barvy, takže tajnost voleb bude zajištěna.

Predseda SN Mihálik: Ďakujem súdruhovi podpredsedovi Koubovi, ktorý v mene Predsedníctva Snemovne národov podal návrh, aby do funkcie predsedu Ústavnoprávneho výboru Snemovne národov bol zvolený poslanec JUDr. Štefan Infner. Sú otázky alebo pripomienky k tomuto návrhu? /Neboli./ Má niekto iný návrh? /Nemal./ Pretože ďalšie návrhy nie sú, bude Snemovňa národov hlasovať o jedinom kandidátovi na funkciu predsedu Ústavnoprávneho výboru Snemovne národov.

Prosím teraz o stanovisko ku kandidátom na dvoch členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia. Opakujem návrh prednesený podpredsedom Koubom, aby na uvolnené miesta členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia boli zvolení poslanec Ing. J. Kempný a JUDr. Štefan Infner.

Sú otázky alebo pripomienky k tomuto návrhu? /Neboli./ Sú ďalšie návrhy? /Neboli./ Ďalších návrhov niet. Snemovňa národov súhlasí s kandidatúrou poslanca Kempného a poslanca Infnera na funkciu členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia.

Súdruh podpredseda Kouba konečne navrhol, aby Snemovňa národov vykonala obe tajné voľby jedným volebným aktom, pričom obálky, do ktorých sú vložené hlasovacie lístky, budú mať rôznu farbu.

Dám hlasovať o tomto procedurálnom návrhu. Kto súhlasí? /Hlasuje sa./ Ďakujem. To je zrejmá väčšina.

Dovoľte mi, aby som teraz pripomenul celý postup voľby, ktorú vykonáme podobne ako na štvrtej schôdzke Snemovne národov.

Pretože s kandidatúrou poslanca Kempného a poslanca Infnera vyslovila Snemovňa národov súhlas a iné návrhy neboli predložené, rozdajú sa pre obe tajné voľby hlasovacie lístky s vytlačeným menom kandidátov.

Hlasovacie lístky pre voľbu predsedu Ústavnoprávneho výboru SN sú vložené do obálky bielej farby, hlasovacie lístky pre voľbu členov Predsedníctva FZ sú v obálkach žltej farby. Poverení pracovníci Kancelárie FZ rozdajú teraz hlasovacie lístky v obálkach všetkým prítomným poslancom. Na rozdávanie budú dozerať členovia volebnej komisie, ktorí tiež skontrolovali, že tlačivá pre volebný akt sú riadne pripravené.

Poslanci, ktorí dostali obidve obálky, budú odchádzať postupne do miestnosti za predsedníckou tribúnou, kde majú možnosť hlasovacie lístky upraviť.

Hlasovací lístok, na ktorom bude meno kandidáta prečiarknuté, je hlas proti kandidátovi. Hlasovací lístok, na ktorom vedľa neprečiarknutého mena kandidáta bude pripísané iné meno, ako i hlasovací lístok na inom tlačive, znamená neplatný hlas. Odovzdanie prázdnej obálky bez hlasovacieho lístka sa posudzuje tak, ako by sa hlasujúci zdržal hlasovania.

Z vedľajšej miestnosti sa budú poslanci vracať do zasadacej siene druhými dverami pred tribúnu, kde je umiestnená urna. Po vložení obálky do urny sa každý vráti na svoje miesto.

Volebná komisia bude postupovať tak, že po sčítaní hlasov vyhotoví o každej voľbe samostatný volebný protokol, ktorý podpíšu všetci členovia komisií.

Sú, prosím, otázky alebo pripomienky k navrhovanému postupu a volebnému programu? /Neboli./

Pripomienky nie sú. Kto súhlasí s týmto postupom, nech zdvihne ruku. /Hlasuje sa./

Ďakujem, to je zrejmá väčšina.

Prosím vás, aby ste dodržali schválený postup, pretože z časových dôvodov budeme pokračovať v rokovaní aj vtedy, keď bude volebná komisia v miestnosti za tribúnou zisťovať výsledky hlasovania.

Po vydaní hlasovacích lístkov budú hlasovať najprv poslanci, ktorí sedia v pravom bloku proti tribúne, to znamená poslanci zvolení v Slovenskej socialistickej republike, po nich poslanci zvolení v Českej socialistickej republike.

Žiadam teraz členov volebnej komisie, aby zabezpečili vydanie obálok s hlasovacími lístkami, a otváram voľbu predsedu Ústavnoprávneho výboru Snemovne národov a voľbu dvoch členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia.

/Probíhají volby./

Súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, pýtam sa, či boli všetkým prítomným poslancom Snemovne národov vydané hlasovacie lístky a či všetci odvolili? Nikto sa nehlási. Vyhlasujem teda volebný akt za skončený. Prosím, aby urny boli odnesené do miestnosti za tribúnou, kde sa zíde volebná komisia a zistí výsledok hlasovania. Ostatných poslancov a poslankyne prosím, aby zaujali svoje miesta. Budeme pokračovať v rokovaní.

Ďalším bodom schváleného programu sú

V

Doplňovacie voľby členov do výborov Snemovne národov

Návrh Predsedníctva Snemovne národov na doplňovacie voľby členov výborov vám bol rozdaný na začiatku schôdzky ako tlač č. 28/SN. Tento návrh na začlenenie nových poslancov Snemovne národov do jednotlivých výborov prerokovali na svojich včerajších schôdzkach aj kluby poslancov. Návrh stručne odôvodní podpredseda SN súdruh Jindřich Kolba, ktorému udeľujem slovo.

Místopředseda SN Kouba: Soudružky a soudruzi! Návrh na volbu poslanců SN do jednotlivých výborů byl připraven na podkladě konzultací s orgány SNR, která tyto nové poslance naší Sněmovny zvolila 28. dubna, dále s přihlédnutím k dosavadní skladbě výborů i k zájmům jednotlivých poslanců. S návrhem byly seznámeny také kluby poslanců, jak o tom hovořil soudruh předseda.

Z pověření předsednictva SN vám předkládám návrh, který máte před sebou jako tisk č. 26. Pro informaci a vzájemné poznání byly poslancům SN rozdány také stručné charakteristiky nově zvolených poslanců SN.

V dohodě s vedoucími slovenskými soudruhy dochází pouze k jedné změně. Z branného a bezpečnostního výboru přechází s. Ševčíková do výboru pro plán a rozpočet a s. Demmer přechází do branného a bezpečnostního výboru. V ostatním návrh zůstává tak, jak jste ho dostali.

V souvislosti s návrhem na volbu nových poslanců do výborů se navrhuje současně uvolnit soudruhy poslance Infnera a Štencla z dosavadního členství ve výborech, jak je v písemném návrhu uvedeno.

Pro pořádek ještě konstatuji, že poslanec ing. Kempný, původně zvolený do kulturního výboru SN, přestal být členem tohoto výboru dne 27. září 1969, kdy byl rozhodnutím presidenta republiky jmenován místopředsedou vlády ČSSR.

Vzhledem k významným funkcím, které i nyní s. Kempný zastává ve stranických a státních orgánech, se jeho zvolení do výboru SN nenavrhuje.

Závěrem opakuji návrh, aby sněmovna provedla doplňovací volbu členů výborů ve smyslu písemného podkladu tisk č. 28 se změnou, jak jsem vám sdělil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP