Pondělí 20. prosince 1971

Předseda ČNR E. Erban: Děkuji poslanci J. Houskovi a prosím poslance Suchopárka, aby se ujal slova.

Posl. M. Suchopárek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci! Dovolte mi, abych jako poslanec bez stranické příslušnosti zaujal k přednesenému návrhu vládního prohlášení své stanovisko. Především bych chtěl zdůraznit zásadní změnu ve složení zastupitelských orgánů. V ČNR je nyní více než 20 % poslanců bez stranické příslušnosti. Obdobně se zvýšilo zastoupení žen a mladých. Je to výsledek snahy KSČ rozšířit spolupráci se všemi, kdo se chtějí aktivně zúčastnit budování socialistické společnosti. Toto úsilí KSČ přijali voliči naprosto kladně, což se projevilo také na výsledku voleb.

Prohlášení vlády ČSR o jejích cílech a úkolech v dalším období navazuje na závěry XIV. sjezdu KSČ. Sleduje zásadní kontinuitu politiky vlády a je v souladu i s programem, který předložila Národní fronta ČSR občanům našeho státu v nedávném předvolebním období.

Jsem přesvědčen, že všichni poslanci bez stranické příslušnosti osvědčí aktivní a iniciativní účast na plnění tohoto programu, neboť v pracovní iniciativě spatřujeme důležitý předpoklad úspěšného splnění cílů, které si vytkla naše společnost budující socialismus.

Podstatnou částí vládního programu je hospodářská politika. Je to správné, neboť rozvoj hospodářství je základem všestranného rozvoje společnosti.

Ani ústřední výbor KSČ, ani vláda nezakrývají, že máme v mnohých oblastech nedostatky, a jsou připraveny je řešit a postupně odstraňovat.

Je nám známo, že mnohdy vysoká dynamika výroby postrádá kvalitu a efektivnost, že je i neuspokojivý vývoj materiálových nákladů, nadměrný růst zásob, velká rozestavěnost investic atd.

Jsem přesvědčen, a ze své denní práce na pracovišti i ve svém volebním obvodu vidím, že všichni pracující - ve výrobě i v jiných oborech a organizacích - ve svém vlastním zájmu pomohou prací svých rukou a mozků zvládat problémy efektivnosti naší ekonomiky, investic, zásobování, problémy mzdové, uplatňování nové techniky a poznatků vědy a výzkumu ve výrobě i problémy životního prostředí: že pomohou mobilizovat rezervy, lépe organizovat výrobu i jinou činnost a s pochopením přispějí k rozvinutí mezinárodní socialistické spolupráce a dělby práce, a tak přispějí k rozvoji našeho hospodářského a společenského života.

Život nás učí, že nakupí-li se složité problémy, dojde-li k náhlé poruše zařízení nebo havárii, dokážeme se při odstraňování překážek vypnout k velkým výkonům, které jsou až na hranici zázraků. Také tato zkušenost nám říká, že máme dostatečné rezervy, abychom se mohli postupně vypořádat i se všemi problémy naší ekonomiky.

Při náročnosti a napjatosti investičního programu a při obecném nedostatku pracovních sil i z dalších důvodů správně přikládá vláda velký význam komplexní socialistické racionalizaci.

Vypracování kvalitních, všestranně podložených racionalizačních programů ve všech oblastech, zejména ve výrobních podnicích, a jejich realizace, předpokládá dobrou organizaci a řízení, má-li se racionalizace opravdu stát trvalou metodou práce s potřebnou národohospodářskou účinností. Domnívám se, že by bylo užitečné využít zkušeností, které byly s racionalizací získány v zemích našich přátel. Bude správné zainteresovat pracující, i hmotně, na výsledcích racionalizace. Poslanci by měli při své poznávací činnosti, např. při průzkumech v podnicích, sledovat, jak racionalizace postupuje a jaký má ekonomický efekt.

Jakožto vyspělá průmyslová země pociťujeme i různé negativní důsledky rozvoje průmyslu, které jsou v některých oblastech s koncentrovaným průmyslem zvlášť citelné, vedou k značné devastaci území a k vytváření velmi nepříznivého životního prostředí. Nejde jen o Severočeskou hnědouhelnou pánev. Složitá situace se vytváří i na území hl. města Prahy.

Za nepominutelnou část vládního programu pokládám proto péči o zdravé životní prostředí, o čistotu ovzduší a vod, snižování hlučnosti, soustředěnou pozornost na odstraňování závad v životním prostředí, které je pro příznivý vývoj společnosti velmi důležité. V tom směru je žádoucí i orientace vědy a výzkumu v potřebném rozsahu na prohloubení znalostí o změnách jednotlivých složek životního prostředí a jejich vlivu na člověka, vegetaci i půdu a na vytvoření ochrany a nápravných opatření.

Nejde jen o orientaci vědy a techniky, ale i o její včasnou aplikaci do praxe. Její pomalé zavádění znehodnocuje úspěchy, kterých jsme dosáhli na jiných místech. Např. u nás na Kladensku na jedné straně zabezpečujeme moderní bytovou výstavbu a na druhé straně "Černé Kladno" zůstává stále černým. Popílek z kotelen a hutí zamořuje okolí. Spojené ocelárny vychrlují do ovzduší ročně kromě jiných škodlivin 30 tisíc tun popílku, 8 tisíc tun prachu, skoro 14 tisíc tun kysličníku siřičitého. Výrobní zařízení jsou zastaralá a pracovní podmínky jsou na mnoha místech nepříznivé. Podnik vypracoval opatření k zlepšení ovzduší. Jejich realizace souvisí s plány modernizace závodu a jsou s ní spojeny realizační problémy.

V historii dělnického hnutí Kladno sehrává významnou úlohu, výrobky kladenských "poldováků" jsou známy po celém světě, jejich kvalita je všeobecně uznávaná. Na tyto skutečnosti by se nemělo zapomínat, zejména při řešení současných i perspektivních racionalizačních otázek, které se pravděpodobně nevyřeší bez pomoci centrálních orgánů.

Věřím, že i s pomocí vlády i ČNR se uskuteční záměry na dlouhodobé koncepční řešení důležitých výrobních odvětví i zdravého životního prostředí a že se přitom nezapomene na problém Kladenska.

Věda a technika má ovšem klíčový význam pro celkový rozvoj společnosti. Pro zrychlení tohoto rozvoje a zavádění techniky a výsledků vědy a výzkumu do praxe je potřebné znásobit účinnost této činnosti účelnou spoluprací s ostatními socialistickými státy, především se Sovětským svazem.

Spolupráce se socialistickými zeměmi je ovšem žádoucí nejen ve vědě a výzkumu, ale v nejširším rozsahu, zejména pak hospodářská spolupráce. Je třeba rozpracovat ji až do výrobních závodů a na další pracoviště, kde to přichází v úvahu, a pracovníky pro ni získat.

Ve mzdové politice obsahuje vládní program prohlubování socialistického principu odměňování a počítá s nutností postupného řešení problémů. Za velmi závažný úkol v této oblasti považuji přípravu a vypracování nových mzdových katalogů. Bude zapotřebí postupovat přitom velmi citlivě a uvážlivě, důkladně posoudit preference a jiné významné okolnosti, aby někde nedošlo k narušení plynulosti chodu výroby a aby všechny skupiny pracujících v socialistické společnosti byly správně zařazeny.

Jako příklad uvádím obor, ve kterém pracuji - ocelařinu. Tam se pracuje za velmi obtížných podmínek po celé roční období. V létě horko, žár a těžko dýchatelné prašné ovzduší. Přitom máme - tak jako i v jiných oborech - nedostatek lidí a každý chce část dovolené v létě a má na to právo. V zimním období - žár u pece a jiných horkých zařízení a zima a průvan všude kolem. Vede to k častým onemocněním plic a ischiasem. Přibývá poměrně mladých lidí přeřazených do částečného důchodu.

Stále se prohlubuje nezájem mládeže o tento obor, jeden ze základních v národním hospodářství. Za poslední tři roky jsme získali čtyři učně a pro letošní rok pouze jednoho učně na obor ocelář. Důvodů, kterými mladí argumentují, je více. Je to již zmíněná namáhavost práce a obtížnost pracovního prostředí. Chybí mzdová preference, pracuje se nepřetržitě při čtyřčetovém střídání směn /2 ranní, 2 odpolední, 3 noční směny/. Mladým to znemožňuje zapojit se do pravidelnějšího kulturnějšího a sportovního života.

Poukázal jsem jen na několik otázek, kterým je po mém soudu zapotřebí věnovat zvláštní pozornost, samozřejmě kromě jiných závažných problémů.

Rád bych se ještě zmínil o vzájemném vztahu vlády a České národní rady. Poslední projevy předsedy České národní rady a předsedy vlády České socialistické republiky zhodnotily dosavadní spolupráci a vytyčily další součinnost. Nenechávají nikoho na pochybách, že v zájmu dalšího úspěšného rozvoje socialistické společnosti bude se spolupráce mezi Českou národní radou a vládou České socialistické republiky dále prohlubovat a rozvíjet, aby nebyla jen samoúčelným projevem státní moci, ale aby směřovala k plnění úkolů socialistického státu, k rozvoji jeho hospodářství, kultury, k ochraně socialistického právního řádu a práv občanů.

Úsilí nás, pracujících bez stranické příslušnosti, bude napomáhat ke zlepšování výsledků ve všech oblastech, které ovlivňují angažovanost, ale i lepší život a spokojenost občana socialistického státu. Na nás všech záleží, aby se naše Československá socialistická republika dále rozvíjela úspěšně a harmonicky ku prospěchu obou našich národů.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci! Programové prohlášení vlády České socialistické republiky plně vystihuje zájmy i potřeby našich občanů. Pro jeho realizaci je třeba v zájmu dalšího úspěšného rozvoje aktivizovat a získávat všechny naše spoluobčany. Dovolte, abych vyslovil přesvědčení, že my všichni bez rozdílu stranické příslušnosti podpoříme vládu v plnění předneseného programu.

Prohlašuji nejen za sebe, ale domnívám se, že tak mohu učinit i za všechny poslance bez stranické příslušnosti, že budeme aktivně usilovat o další rozvoj socialistické společnosti, že budeme plně podporovat vládní prohlášení a aktivně usilovat o jeho realizaci mezi voliči. Proto doporučuji vyslovit souhlas s předloženým programovým prohlášením vlády České socialistické republiky. Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

/Předseda ČNR E. Erban předal řízení schůze místopředsedovi ČNR O. Voleníkovi./

Předsedající místopředseda ČNR O. Voleník: Slovo má poslanec František Toman, místopředseda České národní rady, připraví se poslanec dr. Jiří Hájek.

Místopředseda ČNR F. Toman: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci! Základním cílem a smyslem programového prohlášení vlády České socialistické republiky, které jsme právě vyslechli, je zajistit plnější, bohatší a šťastnější život našich občanů a další rozkvět naší socialistické vlasti.

V popředí soustředěné pozornosti vlády stojí péče o člověka, o zajištění jeho mírové budoucnosti a dalších základních životních jistot. Toto prohlášení sleduje kvalitativně vyšší uspokojování nejenom materiálních, ale i duchovních potřeb pracujících a zdravý rozvoj mladé generace.

Tím se znovu výrazně potvrzuje vysoce humanistický charakter socialistického zřízení a skutečná demokratičnost našeho státu, v němž se současně dává každému občanovi bez rozdílu národnosti, světového názoru a náboženského přesvědčení široká možnost pro aktivní spolupráci při dalším upevňování a rozvoji socialistické společnosti. Pro křesťansky smýšlející občany naší republiky vyplývá z toho závazek podílet se s vědomím plné spoluzodpovědnosti a v bratrském společenství všech se všemi na tomto celospolečenském úsilí v zájmu obecného blaha a tudíž i každého z nás.

Jak nezlomnou sílu představuje toto pevné spojenectví a poctivá spolupráce všech našich občanů - příslušníků stran Národní fronty i bezpartijních - pod vedením Komunistické strany Československa, o tom podal výmluvný důkaz důstojný průběh a pozitivní výsledky voleb - přesvědčivé vítězství kandidátů Národní fronty. Dovolte mi, abych zde uvedl, že svou obětavou, iniciativní, organizátorskou a agitační prací se zapojili do přípravy voleb i členové Československé strany lidové, kteří svůj upřímný vztah k socialismu a míru, svou politickou vyspělost vyjádřili též hodnotnými socialistickými závazky splněnými k datu voleb. Byla to nedílná součást široce rozvinuté pracovní iniciativy a aktivity našich pracujících, ovlivňující příznivě vnitropolitický vývoj nejenom v bezprostředním období voleb, ale i před nimi. Vždyť tato aktivita měla nemalý podíl na úspěších dosažených jak při uskutečňování realizační směrnice KSČ z roku 1969, tak i při realizaci základních záměrů vlády ČSR, formulovaných na půdě České národní rady v listopadu 1969. Tuto občanskou angažovanost budeme proto nadále podporovat i v řadách příslušníků naší strany jako jeden z nejdůležitějších předpokladů úspěšného plnění programových cílů, které na základě závěrů XIV. sjezdu KSČ byly zakotveny ve volebních programech Národní fronty a jsou v příslušném rozpracování zahrnuty do programu vrcholného výkonného orgánu republiky - naší vlády.

V jejím prohlášení je také právem položen důraz na to, že jednou z nejschůdnějších cest k dosažení všestranného rozvoje společnosti je rozvoj jejího hospodářství, a že proto základním východiskem vládní politiky je hospodářský program zakotvený v pětiletém plánu. Je to jistě plán náročný, je však též zcela reálný a to zvlášť, když přihlédneme k odborné zdatnosti, vyspělosti a nejednou již prokázanému socialistickému uvědomění pracujících naší republiky, kteří představují ten nejcennější fond její síly a záruku její budoucnosti.

Ze skutečnosti, že rozvíjení naší ekonomiky je hlavním politickým úkolem a cílem, vychází i Československá strana lidová, když vede své členy i stoupence k angažované účasti na díle socialistické výstavby a k cílevědomé spolupráci na zabezpečování stále vzrůstajících hmotných i duchovních potřeb pracujících. Vždyť je to právě index spokojenosti či nespokojenosti našich občanů, který má i své politické dopady na hodnocení úspěchů naší socialistické společnosti. A protože s tím vším je spojena i velká odpovědnost jednotlivých orgánů národních výborů a jejich funkcionářů, a také z toho důvodu, že do národních výborů všech stupňů bylo zvoleno na tři tisíce našich členů, vidíme zejména v této oblasti možnost účinné podpory vládních záměrů.

Je nesporné - vládní prohlášení to rovněž vyzdvihuje - že naše společnost se bude tím rychleji dostávat k stanoveným cílům, čím důkladněji a všestranněji využijeme možností, které národní výbory mají při rozšiřování účasti našich občanů na správě a řízení společnosti. Proto už teď v nástupu do nové práce nových národních výborů považujeme za důležité, aby v návaznosti na zkušenosti získané v předvolební kampani byl udržován velmi plodný pracovní vztah poslanců, funkcionářů i pracovníků národních výborů s občany a aby měl zásadový věcný obsah. Povedeme naše poslance České národní rady, národních výborů, členy komisí i aktivisty k takovým kontaktům s občanskou veřejností, aby přispívaly ke každodennímu ovlivňování a jednání lidí v rámci celospolečenských zájmů.

Jsme přesvědčeni, že tato úzká spolupráce poslanců s voliči, ale také plodná spolupráce národních výborů všech stupňů s orgány NF a jejími členskými organizacemi, včetně naší strany, může vydatně napomoci při vyhledávání nejúčinnějších forem pro důsledné plnění volebních programů, do nichž jsou vtěleny reálné úkoly, jež vyplývají ze XIV. sjezdu KSČ a z pětiletého národohospodářského plánu. Považujeme proto za svoji povinnost přispívat k tomu, aby zásady, s nimiž jsme přistupovali k volbám, se postupně přeměňovaly ve skutečnost, aby se z nich stal systematicky rozvíjený proces, v němž se na základě vzájemné součinnosti poslanců s voliči budou v prvé řadě prosazovat celospolečenské zájmy a potřeby a současně se bude řešit i komplexní rozvoj příslušných územních celků.

Je nutno uvítat, že v politicko-výchovné práci národních výborů považuje vláda za důležité rozvinout spolupráci národních výborů s organizacemi NF a že počítá s přípravou návrhů na prohloubení vztahů mezi národními výbory a zemědělskými orgány a organizacemi, přičemž bude věnována pozornost vlivu integrace zemědělské výroby a podporována vybavenost střediskových obcí obvodního či místního významu.

V práci nových národních výborů bude dále nutno usilovat o to, aby se jejich jednání opíralo o kvalifikovaná poznání potřeb obyvatelstva a společnosti. Je tedy nutné, aby se rozhodnutí přijímala na základě důkladných rozborů a na základě projednání zásadnějších hospodářských záměrů s občany, a aby vliv národních výborů na život v daném území - včetně rozvoje průmyslových a zemědělských podniků, bytové a investiční výstavby, jakož i účelné koordinace zvelebovacích akcí - byl všestranný.

Tyto úkoly a současně skutečnost, že jak v ČNR, tak i v NV zasedá nyní značný počet nových a také mladých poslanců, vyžaduje, aby znalosti těchto nových poslanců byly vhodně doplňovány, aby se jim dostalo náležité pomoci a podpory. Vedení naší strany na to pamatuje, je si vědomo toho, že všechny naše stranické orgány musí věnovat poslancům všech stupňů náležitou pozornost a péči a musí mít stabilní přehled o jejich aktivitě a potřebách. Svědčí o tom např. aktiv poslanců krajských národních výborů - členů ČSL, uspořádaný bezprostředně po volbách. Mluvčí sekce pro národní výbory a národnosti Úřadu vlády ČSR poskytl na něm přítomným poslancům základní informaci o práci národních výborů všech stupňů a osvětlil též důležité zásady nové koncepce jejich působení. Obdobně zajišťuje předsednictvo naší strany internátní školení pro poslance ČNR.

Jsme si plně vědomi toho, že s úkoly programového prohlášení vlády ČSR musí být nejen seznámeni naši poslanci všech zastupitelských sborů a všichni členové naší strany, ale že musíme také v prvé řadě zajistit jejich podíl a jejich spoluúčast při realizaci uvedených záměrů. Zde na tomto úseku má celá Národní fronta velké možnosti pro politicko-výchovné působení.

Vždyť stále ještě máme občany, kteří plně využívají výhod našeho socialistického zřízení, aniž by měli snahu se podílet na hospodářském rozvoji naší země. Ještě i dnes máme občany s konzumní maloburžoazní morálkou, kteří jen sledují své osobní sobecké zájmy. Tito zapomínají, že v socialistické společnosti blahobyt jedince musí spočívat na blahobytu celku a zájmy jednotlivce musí ustupovat před zájmy celospolečenskými. A obdobně musí být předmětem politicko-výchovného působení pracovní morálka, kdy již nemůže jít pouze o jakoukoliv pracovní či zaměstnaneckou činnost, ale kdy pracovní úsilí musí být odpovědné a cílevědomé a iniciativně tvůrčí. Sem patří i uvědomělý socialistický vztah k našemu společnému vlastnictví, kde by se přímo masově mělo projevit vzájemné spoluvýchovné působení. Toto všechno také předpokládá vytváření dobrých mezilidských vztahů v životě osobním, na pracovištích i ve veřejnosti. I tyto vztahy, budou-li odpovídat zásadám socialistické morálky, stanou se významným činitelem našeho hospodářského i společenského rozvoje, jak o něm hovoří vládní prohlášení.

Soudružky a soudruzi poslanci, dotkl jsem se jen některých úseků a záměrů z podnětného vládního prohlášení a to těch, při jejichž realizaci se mohou všechny složky Národní fronty z hlediska své politicko-výchovné práce v budovatelské činnosti dobře uplatnit. Závěrem bych chtěl z pověření Klubu poslanců ČNR - příslušníků ČSL prohlásit, že s všestranným, dobře uváženým a odborně propracovaným programem, s nímž dnes vláda ČSR předstoupila před ČNR, v plném rozsahu souhlasíme a že také jeho plnění budeme svou poctivou a obětavou prací účinně podporovat. /Velký potlesk./

Místopředseda ČNR O. Voleník: Děkuji. Slovo má poslanec dr. Jiří Hájek.

Posl. dr. J. Hájek: Soudružky a soudruzi poslanci! Myslím, že k programovému prohlášení vlády ČSR nelze přistupovat jen z nějakého úzce resortního hlediska. Je nutno je chápat jako celek, jehož jednotlivé části na sebe navzájem pevně navazují. Uvědomujeme si například v této souvislosti samozřejmě, že kulturní a školský program vlády je materiálně zajištěn a podmíněn celkovými výsledky rozvoje našeho národního hospodářství v příštím pětiletí. Zároveň však oceňujeme, že vláda České socialistické republiky zdůrazňuje bezprostřední význam dalšího rozvoje naší vědy a techniky, školství, kultury a tělovýchovy pro uskutečnění hlavních politických a ekonomických cílů naší společnosti. Je konec konců možno říci, že celý komplex úkolů, s nimiž předstupuje vláda před toto plénum, a všechny své občany, má ve všech vazbách podstatně jediný cíl: zvyšování kulturnosti našeho života, životních podmínek i prostředí, ve kterém žijeme, kultivaci všech duchovních schopností a zájmů našich pracujících, stále úplnějším uspokojováním stejně tak materiálních, jako i kulturních potřeb všeho našeho obyvatelstva.

Programové prohlášení české vlády konkretizuje ve všech těchto souvislostech do podmínek ČSR velké tvůrčí perspektivy, které naší inteligenci otevřel XIV. sjezd KSČ. Pozitivní vývoj posledních dvou let ukázal, že naše inteligence jako celek je dnes schopna dostát úkolům, které pro ni z vládního prohlášení vyplývají. Znamená to však dovést až do konce boj se všemi dosud přežívajícími vlivy pravičáckých teorií "mocenské elity", které z inteligence měly udělat jakousi izolovanou kastu stavící se mimo společnost a nad ni. Velké perspektivy uplatnění a rozvinutí všech tvůrčích sil naší inteligence, jež jsou v programovém prohlášení vlády přesvědčivě formulovány, jsou podmíněny prohlubováním těsného svazku inteligence s dělnickou třídou a všemi pracujícími.

Chci se omezit jen na některé okruhy vládního prohlášení, které se bezprostředně dotýkají činnosti kulturního a školského výboru ČNR.

Náš výbor pokládá z oblasti školské politiky za svůj nejdůležitější úkol napomoci resortnímu ministerstvu při prosazování nedílné jednoty politicko-výchovných a odborně vzdělávacích cílů celého našeho školského systému při posilování socialistického charakteru naší školy. Z tohoto hlediska chceme věnovat, pokud jde o základní školy, soustavnou pozornost občanské výchově, avšak zároveň i uplatňování poznatků vědeckého socialismu v celé školské výchově všech stupňů. Domníváme se, že ani pro střední, ani pro vysoké školství se nesmí stát marxismus-leninismus jen jedním z učebních předmětů, ale východiskem a základnou, v níž budou vykládány všechny tak zvané humanitní a společensko-vědní obory, a které zároveň umožní i studium přírodovědných a technických směrů, aby byl plně pochopen společenský smysl práce a budoucího poslání v našem životě. Chceme v rámci své činnosti napomáhat resortnímu ministerstvu ve všem, co učiní pro upevnění společenského postavení a oceňování těch učitelů a profesorů, kteří ve vší své práci budou uplatňovat jednotu politických a odborných zřetelů naší školské výuky a kteří aktivně napomohou prohlubování vlivu mládežnické a pionýrské organizaci na všech stupních škol.

Ve smyslu vládního prohlášení chceme v nejbližší době věnovat mimořádnou pozornost otázkám zdokonalené soustavy přípravy mládeže pro dělnická povolání. Za velice závažný pokládáme i další úkol, o němž se zmiňuje vládní prohlášení, totiž úpravu studia na gymnasiích a středních odborných školách, jednak z hlediska možnosti praktického uplatnění jejich absolventů, ale i z hlediska návaznosti na další vysokoškolské studium. Pokud jde o vysoké školy, chtěli bychom v rámci možností kulturního a školského výboru aktivně podpořit zkvalitňování obsahu a struktury vysokoškolského studia, aby ve smyslu závěrů XIV. sjezdu lépe odpovídalo konkrétním potřebám společnosti. V tomto smyslu oceňujeme, že vládní prohlášení nechce jít při řešení žádného z těchto závažných úkolů cestou vnějškově efektních, leč nedomyšlených překotných reforem, nýbrž chce postupovat i při přeměně struktury vysokoškolského studia krok za krokem ve shodě s dosaženým stupněm poznání a měnícími se společenskými potřebami. Chtěl bych v této souvislosti zdůraznit naléhavý požadavek, aby naše vysoké školství získávalo nezbytný předstih před potřebami společnosti a vychovávalo vědecký dorost s ohledem na hlavní směry vědeckotechnického rozvoje naší společnosti v příštím desetiletí. Předpokládá to především dokončení prací na koncepci dlouhodobého rozvoje naší společnosti, k jejímuž vypracování dal podnět XIV. sjezd. Bez této reálné koncepce nelze přistoupit k důsažnějším strukturálním přeměnám nejen vysokoškolského, ale ani středoškolského a odborného studia.

V oblasti kulturní politiky je potřeba vysoce ocenit, že vládní prohlášení chápe socialistickou kulturu jako neoddělitelnou a ničím nenahraditelnou součást výstavby socialistické společnosti, jako jednu z jejích základních životních potřeb. Stejně významná je i myšlenka, že odpovědnost za další rozvoj socialistické kultury není a nemusí být jen věcí kulturních institucí a tvůrčích pracovníků samotných, nýbrž že se musí stát věcí celé společnosti. Proto kulturní a společenský výbor vychází z poznatku, že bude v součinnosti s resortním ministerstvem přitahovat k posuzování důležitých ideových a organizačních otázek naší kultury nejen příslušné činitele národních výborů, ale i odborového hnutí, SSM a dalších složek NF. Z tohoto hlediska náš výbor chce v příštím období věnovat soustavnou pozornost kulturně-výchovné práci národních výborů a jejich osvětových zařízení. Aktivizace a modernizace všech forem kulturně-výchovné činnosti se zároveň může stát dobrou základnou dovršení ozdravujícího konsolidačního procesu mezi tvůrčími umělci. Přitom řídící funkce orgánů socialistického státu v této vlastní tvůrčí sféře bude v následujícím období ještě náročnější než dosud. Za předpokladu dobudování pevného ideového jádra nových uměleckých svazů půjde o to, aby tyto svazy spolu s uměleckými fondy a ostatními účelovými zařízeními, podléhající ministerstvu kultury, stále účinněji ovlivňovaly všechny čestné, talentované síly našeho umění a získávaly je pro naše pozitivní socialistické cíle. To zároveň ve smyslu vládního prohlášení předpokládá sjednocení výkladu a postupu při uplatňování kulturně-politických principů, formulovaných XIV. sjezdem KSČ na všech stupních řízení. Náš výbor chce v této souvislosti podpořit všechna opatření směřující k překonání komercionalizačních trendů, které sice v našem kulturním životě v letech 1968 - 1969 vyvrcholily, jež však byly důsledkem bezkoncepčnosti naší kulturní politiky už od počátku šedesátých let.

Velmi významný je i důraz, který klade programové prohlášení vlády na potřebu neustálé konfrontace a úzkého sepětí české národní kultury především se současnou slovenskou národní kulturou, na prohlubování tvůrčích kontaktů s kulturou sovětskou a kulturami ostatních socialistických zemí i s celou pokrokovou kulturou. Kulturní a školský výbor ČNR vedle sledování aktivního podílu české kultury na jednotné československé zahraniční kulturní reprezentaci pokládá v této souvislosti za jeden ze svých stěžejních úkolů další prohlubování všestranných pracovních kontaktů s příslušným výborem SNR, úspěšně navázaných v minulém volebním období. Iniciativní činnost našeho výboru by měla napomáhat oběma národním ministerstvům kultury v jejich úsilí o normalizaci vzájemné výměny kulturních hodnot, narušené v letech 1968 - 1969. Půjde zároveň o to, aby k vytvoření úzkých tvůrčích kontaktů českého a slovenského umění byly lépe využity i národní umělecké svazy.

Konečně zasluhuje zvláštní ocenění i to, jaký význam přisuzuje programové prohlášení české vlády státní památkové péči v souvislosti s rozvíjením socialistického vlastenectví a hrdosti na naši kulturní minulost. Přesto, že na příští pětiletku budou prostředky, které stát věnuje na udržování významných historických památek, limitovány ekonomickými zdroji i stavebními kapacitami, můžeme už na základě položek, které máme v návrhu rozpočtu na rok 1972, oprávněně říci, že náš stát vynaloží maximum úsilí i prostředků, aby tento bod vládního programu byl uskutečněn.

Kulturní a školský výbor dále oceňuje, že vláda ČSR v kontinuitě se svým předchozím programem, věnuje opět velkou pozornost rozvoji tělesné výchovy a sportu, který má mimořádný význam z hlediska péče o tělesnou zdatnost, brannou připravenost i o účelné a harmonické využití volného času našich občanů. Vláda vedle značné materiální podpory správně zdůrazňuje nutnost kompletizace systému tělesné výchovy a účelného koordinování činnosti všech organizací a institucí tvořících tělovýchovné hnutí.

Kulturní a školský výbor se už v minulém volebním období několikrát zabýval problematikou tělesné výchovy a sportu a v souladu se smyslem vládního prohlášení bychom v této souvislosti chtěli zdůraznit, že jedním z hlavních problémů dalšího rozvoje naší tělovýchovy je příprava kádrů pro tělovýchovnou činnost a zároveň i úměrné oceňování jejich práce, jako významné společenské politické aktivity.

V závěru chci říci, že programové prohlášení vlády ČSR je dobře promyšlenou soustavou zásad a řešení, které v podmínkách naší republiky jsou s to zajistit realizaci záměrů vyslovených XIV. sjezdem KSČ a stvrzeny vítězstvím NF v listopadových volbách do zastupitelských a zákonodárných orgánů všech stupňů.

Proto programové prohlášení vlády ČSR zasluhuje nejen vysokého uznání, ale i naší nejaktivnější podpory.

Jménem kulturního a školského výboru doporučuji, aby ČNR vládní prohlášení schválila a nové vládě vyslovila důvěru. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP