Úterý 19. prosince 1972

Předseda ČNR E. Erban: Soudružky a soudruzi, jménem vás všech děkuji předsedovi vlády Josefu Korčákovi za jeho projev o plnění úkolů vyplývajících z prohlášení vlády loňského roku. Vysoce si ceníme věcnosti a střízlivosti této zprávy vlády. Po přestávce zahájíme rozpravu k prohlášení vlády. Sděluji, že v rozpravě vystoupí dosud přihlášení poslanci: dr. Lubomír Procházka, Jindřich Poledník, místopředseda ČNR František Toman, dr. Jaroslav Henzl, místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz, akademik Bohumír Rosický, Zdeňka Skřivánková a Miroslav Suchopárek.

Přerušuji jednání na 20 minut.

/Jednání přerušeno v 10.10 hod. a opět zahájeno v 10.28 hod./

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi poslanci, dříve než přistoupíme k rozpravě, konstatuji, že se omlouvají poslanci Vladimír Borský, dr. Miloslav Brůžek, ing. Josef Havlín, Božena Danielová, ing. Josef Jung, Jarmila Losseová, dr. Josef Macura, Jiří Malý, Adolf Starý a Richard Zeithaml.

Současná účast poslanců na zasedání je 176. Jako první do rozpravy je přihlášen poslanec dr. Lubomír Procházka. Dávám mu slovo.

Poslanec dr. Lubomír Procházka: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vyslechli jsme zprávu předsedy vlády České socialistické republiky soudruha Josefa Korčáka o plnění programového prohlášení, které schválila Česká národní rada v prosinci minulého roku. Vyslovili jsme důvěru vládě České socialistické republiky a schválili její program u vědomí toho, že jde o reálný, náročný plán, plně odpovídající závěrům XIV. sjezdu Komunistické strany Československa a jehož důsledné uskutečnění povede k dalšímu všestrannému socialistickému rozvoji ku prospěchu všech poctivě pracujících občanů nejen České, ale i Československé socialistické republiky.

Zpráva předsedy vlády nás informuje, jakého pokroku jsme dosáhli v plnění vládního programu za uplynulý rok. S kritickou náročností ukazuje na problémy, v jejichž řešení se nepodařilo dosáhnout potřebných výsledků jak požadují závěry XIV. sjezdu KSČ a vlastní programové prohlášení vlády. Při velmi střízlivém a kritickém hodnocení dosavadních výsledků práce vlády na základě našich zkušeností a poznatků ze styku s voliči můžeme s přesvědčením konstatovat, že i v tomto krátkém časovém údobí jednoho roku byl učiněn další významný pokrok ve všech oblastech politického, hospodářského a společenského života. To svědčí o správnosti usnesení XIV. sjezdu Komunistické strany Československa, to svědčí o reálnosti programu vlády České socialistické republiky.

Všeobecně pozitivním vývojem je rovněž podán důkaz, že naši pracující politiku KSČ nejenže pokládají za správnou, odpovídající jejich zájmům, ale co je hlavní, že způsobem sobě nejvlastnějším, to je poctivou a obětavou prací ji uskutečňují v praktickém životě.

Vytváření a rozvíjení správných vztahů státních, hospodářských orgánů, odborů, Socialistického svazu mládeže i dalších organizací Národní fronty je jedním z významných zdrojů úspěchů politiky naší strany v tomto roce.

Oceňujeme, že vláda České socialistické republiky svým politickým přístupem k plnění plánu soustavně přispívá k vytváření podmínek pro posilování a rozvíjení skutečné účasti pracujících na realizaci programového prohlášení, že vytváří podmínky pro rozvíjení takového způsobu myšlení a jednání pracujících, který posiluje jejich vědomí hospodářů této země. Úspěšné plnění plánu letošního roku znovu potvrdilo, že tím rozhodujícím činitelem dynamického rozvoje socialistické společnosti je uvědomělá práce lidí.

Vedle přesvědčivé ideově výchovné práce v duchu marxismu-leninismu při zvyšování uvědomělosti pracujících mnoho závisí i na tom, jak jim umožňujeme, aby poznávali a se znalostí věci posuzovali záměry hospodářských orgánů, aby věděli jasně a přesně, co se od nich očekává. Ústřední výbor Komunistické strany Československa na svém zasedání ve dnech 7. a 8. prosince t. r. provedl bilanci výsledků plnění plánu rozvoje národního hospodářství. Všeobecně dobré hospodářské výsledky, jež jsou dílem miliónů našich pracujících pod vedením naší strany, umožnily, aby ústřední výbor schválil další významná opatření v oblasti sociální politiky. A tak postupně podle výsledků hospodaření jsou naplňovány záměry XIV. sjezdu KSČ v růstu životní úrovně obyvatelstva.

Dosažené výsledky v plnění programového prohlášení vlády vytvořily solidní základnu k dalšímu úspěšnému plnění plánu ve třetím roce páté pětiletky. Souhlasíme se stanoviskem prosincového zasedání ústředního výboru i se zprávou vlády České socialistické republiky, že by bylo chybou zavírat oči před řadou náročných úkolů, které budeme muset v příštím roce i v dalších letech plnit. Nahromaděné problémy minulých let i nové, jejichž řešení vyvstává v souvislosti s dalším rozvojem socialistické společnosti, vyžadují vysokou náročnost, kázeň, soustředěné úsilí a společný postup při jejich cílevědomém a plánovitém řešení.

My, komunističtí poslanci, a spolu s námi ostatní poslanci České národní rady, ve své práci ve volebních obvodech i v orgánech České národní chceme i v dalším období co nejlépe přispět k zdokonalení práce České národní rady v duchu poslání a úkolů, které zastupitelským sborům byly uloženy XIV. sjezdem KSČ. Plně si uvědomujeme svou spoluodpovědnost za splnění vládního programu a učiníme vše pro podporu vlády při důsledném uskutečňování jejího programového prohlášení v příštím roce a v letech následujících. Tento přístup k programu vlády, který uskutečňujeme od počátku své činnosti, ukazuje prospěšnost a jednotu v nazírání na směr práce obou vrcholných státních orgánů České socialistické republiky. V konkrétních činech a opatřeních to znamená, že každý z obou orgánů realizuje ústavními prostředky sobě vlastními schválený program a tím linii danou celé naší společnosti XIV. sjezdem Komunistické strany Československa.

Soudružky a soudruzi, vstupujeme do období, jehož náročnost i od nás poslanců vyžaduje učinit další kroky při zdokonalování stylu a metod práce ve volebních obvodech a orgánech České národní rady i v zákonodárné činnosti. Klub komunistických poslanců bude usilovat o to, aby v rámci rozvíjení socialistické demokracie poslanci České národní rady zvýšili svůj podíl na přípravě zákonů za plného uplatňování vedoucí úlohy strany, aby poslanci účinněji vnášeli do jednání o návrzích zákonů své poznatky získané v práci s voliči i své politické znalosti a zkušenosti.

Tím bude ve svých důsledcích nejen upevňováno právní vědomí našich občanu, ale podporována vláda při stanovení správných a účinných opatření.

V kontrolní funkci budeme usilovat o to, aby bylo vždy plně zdůrazňováno postavení poslance. Jde o to, aby jeho politická práce v souladu s usnesením Komunistické strany Československa, v souladu s úsilím vlády jako vrcholného orgánu výkonné státní moci, byla orientována ve směru náročné kritičnosti vůči státní správě, aby mobilizovala a podněcovala její možnosti a schopnosti a tak dosáhla toho, co od státní správy požaduje ústřední výbor Komunistické strany Československa, jak to mnohokrát zdůrazňoval její generální tajemník soudruh Gustáv Husák - totiž, aby ministerstva, národní výbory, politicky, zásadově, s vysokou odborností a pružněji uplatňovaly svou pravomoc a daly ji plně k dispozici pro naplňování závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

V této souvislosti budeme od našich poslanců požadovat, aby mnohem více než dosud čerpali z vlastních poznatků a zkušeností, získaných ve svých volebních obvodech a náročněji uplatňovali svůj politický přístup k činnosti státní správy při naplňování základní směrnice strany.

Klub komunistických poslanců České národní rady letos na jaře se začal zabývat způsobem, jak systematicky pokračovat v započatém úsilí o realizaci usnesení XIV. sjezdu a doporučil předsednictvu České národní rady návrh směrnice k zajištění jeho závěrů v činnosti České národní rady ve II. volebním období. Tento návrhu Klubu komunistických poslanců předsednictvo České národní rady projednalo a schválilo jako svou směrnici pro další práci České národní rady.

Jak chceme v jednotlivých oblastech tuto směrnici my poslanci uskutečnit? V rozvíjení a upevňování socialistického státu chceme se ještě účinněji podílet na tvorbě a realizaci politiky vyplývající ze závěrů XIV. sjezdu a jednotlivých zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa. Na rozvíjení a prohlubování bratrských vztahů Čechů, Slováků a ostatních národností žijících v našem společném státě na principech federativního uspořádání. Chránit socialistickou zákonnost a vést poslance k ještě užšímu sepětí s voliči a k podpoře rozvíjení účasti pracujících na správě státu.

Za prvořadě významnou považujeme svou povinnost v masově politické práci ve volebních obvodech pod vedením stranických orgánů přispívat ke zvyšování socialistického uvědomění pracujících, zejména mladé generace, v duchu závěrů ústředního výboru Komunistické strany Československa z října 1972. Dosažené výsledky naší společné práce, výsledky letošního roku, umožňují, abychom ve vlastní politické práci přispěli k zvyšování hrdosti našeho lidu na příslušnost ke své rodné socialistické zemi. Abychom přispěli svou dobrou politickou prací ve volebních obvodech ke zvyšování hrdosti na příslušnost k zemím socialistického společenství a na spojenecké a bratrské svazky s přítelem nejvěrnějším, Svazem sovětských socialistických republik. V příštím roce, který je rokem 25. výročí moci dělnické třídy a ostatních pracujících, budeme přispívat působivou a přesvědčivou politickou prací k tomu, abychom na faktech prokázali, co znamená moc dělnické třídy, co bylo v časově krátkém historickém období vykonáno ve prospěch lidu a jakou perspektivu dává dělnická moc každému poctivě pracujícímu občanu tohoto socialistického státu.

V hospodářské politice budeme cílevědomě a plánovitě působit k prosazení všeho co směřuje k výraznému a efektivnímu zvýšení úrovně našeho národního hospodářství. Soustřeďovat síly na plnění úkolů a řešení problémů jak byly vytyčeny v závěrech prosincového pléna ústředního výboru naší komunistické strany a jak jsou obsaženy ve zprávě vlády České socialistické republiky, kterou nám podal její předseda, soudruh Josef Korčák. To znamená, že v prvé řadě budeme přispívat k dalšímu rozvoji iniciativy našich pracujících, k rozvíjení všestranné činnosti Revolučního odborového hnutí, Socialistického svazu mládeže a ostatních společenských organizací sdružených v Národní frontě.

Jsme si vědomi, že společenské organizace v našich podmínkách jsou významným článkem soustavy socialistické demokracie a mohou sehrát v dalším období ještě výrazněji úlohu ve zvyšování socialistického uvědomění pracujících, v rozvoji jejich aktivní a tvořivé činnosti při úspěšném plnění závěrů XIV. sjezdu ve všech oblastech našeho hospodářského, politického a společenského života.

Soudružky a soudruzi! Žít radostmi a znát starosti pracujících, pomáhat je konkrétně řešit, to je nedílná součást výkonu naší poslanecké funkce. Proto i nadále považujeme za svou povinnost usilovat o zlepšování konkrétního denního života každého poctivě pracujícího občana.

V péči o úspěšné plnění volebních programů Národní fronty, zvyšování úrovně práce národních výborů v rozvoji iniciativy voličů a zvyšování jejich podílů při uskutečňování volebních programů - spatřujeme cestu, jak cílevědomě a plánovitě krok za krokem, v souladu s našimi možnostmi, zcela konkrétně řešit denní problémy pracujících, mladé generace, žen i starých lidí, kteří prožívají svůj zasloužilý odpočinek.

Vstupujeme, jak již bylo zdůrazněno ve zprávě předsedy vlády, do období, které bude náročnější, než tomu bylo dosud. Klub komunistických poslanců spolu s poslanci jiných politických stran, poslanci bez stranické příslušnosti, chce ujistit vládu České socialistické republiky, že poslanci plně a ze všech sil se zapojí do plnění těchto úkolů a že jako v minulosti i do budoucna plně podpoří vládu České socialistické republiky v jejím úsilí splnit program vlády beze zbytku. To také považujeme za nedílnou součást svého přístupu k uskutečňování závěrů jednání říjnového i prosincového pléna ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Soudružky a soudruzi! Před zasedáním České národní rady nám byl rozdán návrh usnesení ke zprávě o plnění programového prohlášení vlády ČSR. Vzhledem k tomu, že zpráva, kterou nám podal předseda vlády soudruh Josef Korčák, odpovídá závěrům prosincového pléna ÚV KSČ, odpovídá našim poznatkům a zkušenostem při plnění programového prohlášení, doporučujeme, aby předložený návrh byl schválen.

Závěrem mi dovolte, abych poděkoval vládě ČSR za její úspěšnou činnost a úzkou spolupráci a součinnost s námi. Současně, abych vyslovil přesvědčení, že vláda vyvine veškeré úsilí, aby třetí rok naší páté pětiletky znamenal ve všech směrech další úspěšný krok v plnění programu vlády. /Potlesk. /

Předseda ČNR Evžen Erban: Dávám slovo poslanci Jindřichu Poledníkovi.

Poslanec Jindřich Poledník: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, když jsme před rokem na půdě České národní rady vyslechli a schválili programové prohlášení vlády ČSR, přednesené soudruhem Josefem Korčákem, konstatovali jsme s uspokojením mimo jiné také to, že vláda klade velký důraz na zabezpečení podmínek pro všestrannou výchovu a šťastný život mladé generace.

Rád dnes konstatuji, a se mnou jistě velká většina mladých voličů, že vláda a jí řízené orgány přistoupily i v tomto směru k postupné realizaci vládního prohlášení.

Zkušenosti nás učí, že žádnou stránku výchovy, práce a životních podmínek mládeže nelze zanedbat bez škody pro celou společnost a že socialistický stát se všemi svými orgány a institucemi je v procesu řešení problémů mládeže nezastupitelný. Podceňování úlohy státu, nedostatečná komplexnost a plánovitost jeho působení na mladou generaci přinesly v minulosti vážné problémy. Nechuť vidět narůstající nedostatky v ideové výchově mladé generace, v její přípravě na život a v procesech jejího plynulého začleňování do života společnosti v šedesátých letech byly jednou z příčin, které umožnily pravicovým a revizionistickým silám v letech 1 968-1969 za pomoci demagogie zneužít početné části mládeže ke svým cílům.

Realizační směrnice květnového plenárního zasedání ÚV KSČ v roce 1969 znamenala i v oblasti péče společnosti o zdravý vývoj mladé generace zásadní bod obratu. Její postupná realizace v průběhu konsolidačního procesu umožnila nejen vznik jednotné organizace dětí a mládeže, obnovu ideově výchovné funkce školy, nápravu v působení hromadných sdělovacích prostředků, kultury atd., ale přinesla zásadní obrat v tom, že došlo k jednotě mezi slovy a činy v celém politickém a veřejném životě.

Mladí lidé jsou na rozpory mezi prohlášeními a společenskou praxí obzvláště citliví. Proto návrat k jednotě slov a činů v politice komunistické strany, Národní fronty a socialistického státu přinesl i zásadní obrat v myšlení a postojích mladé generace. Můžeme dnes říci, že důvěru, kterou nové vedení strany a státu po dubnu 1969 projevilo v mladou generaci, mládež nezklamala. O tom svědčí nejen aktivní účast mládeže ve volbách do zastupitelských orgánů v listopadu 1971, ale především aktivní postoj většiny mladých lidí k práci, k plnění každodenních úkolů. Výsledky pracovní iniciativy mládežnických kolektivu a brigád socialistické práce, mladých novátorů a vynálezců, ale také studentů a příslušníků Československé lidové armády, jsou všeobecně známy a společností již nejednou byly oceněny.

Rádi jsme vyslechli ve zprávě předsedy vlády, že vláda v uplynulém roce věnovala pozornost řadě problémů mládeže. Chtěl bych zde ocenit především dva základní aspekty vládní politiky v této oblasti.

Jedním z nich je pokračující proces umožňující stále širší zapojování mladých lidí do správy veřejných věcí, jak se to projevuje zejména ve sféře národních výborů. Domnívám se, že výsledky voleb v roce 1971 a dosavadní praxe národních výborů i vlády vytváří pro nás mladé značné možnosti účastnit se aktivně veřejného života, daleko více se podílet na řešení rozvoje obcí a měst i okresů a krajů. V této souvislosti lze hodně očekávat i od úspěšně se rozvíjejících hovorů národních výborů s mládeží, jejichž obnovu v duchu úspěšné tradice vláda ČSR schválila v letošním roce. Hovory by měly umožnit pravidelný neformální kontakt poslanců a funkcionářů národních výborů s mladými lidmi, rozšiřovat informovanost mládeže o problémech práce národních výborů a získávat tak průběžně nové a nové mladé lidi pro veřejnou činnost, pro dobrovolnou práci tam, kde se vytvářejí podmínky i pro spokojenost mládeže samotné.

Značné části mladých lidí, především mladých rodin, se dotýkají i poslední opatření ústředního výboru Komunistické strany Československa, vlády a Ústřední rady odborů ve sféře sociální politiky. Vždyť zvýšení přídavků na druhé a další dítě, zavedení výhodných půjček pro mladá manželství v příštím roce budou znamenat významnou pomoc při zakládání rodin a výchově dětí, podstatně ovlivní životní úroveň významné části mladé generace.

Ve zprávě předsedy vlády soudruha Josefa Korčáka se hovoří i o dalších oblastech práce vlády, které se úzce dotýkají mládeže. O některých problémech jsme na půdě České národní rady, v jejím předsednictvu, výborech i ve stálé pracovní skupině předsednictva ČNR pro otázky mládeže, v uplynulém období jednali.

Vcelku považuji činnost vlády ČSR po volbách za úspěšný nás tup k realizaci programového prohlášení, k plnění závěrů XIV. sjezdu KSČ. Jsem přesvědčen, že stejně tak je práce české vlády oceňována většinou mladých lidí v České socialistické republice. Považuji také za správné v této souvislosti ocenit práci ministerstev, péči řady národních výborů o řešení otázek mládeže. I v tom vidím předpoklady pro další období.

Zároveň bych chtěl upozornit na některé problémy, jejichž řešení je teprve před námi, kde jsme zatím nedospěli k naplnění závěrů vlády a usnesení XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

V České národní radě jsme se v letošním roce zabývali například otázkou rozmisťování patnáctiletého dorostu. Je to problém složitý a politicky velmi závažný, protože se bezprostředně dotýká každoročně statisíců rodin. Nepovažujeme dosavadní stav v řešení celého komplexu volby povolání a rozmisťování dorostu za uspokojivý. Nedaří se celý proces i ze strany společnosti dostatečně objektivizovat, sladit s perspektivními potřebami společnosti v období vědeckotechnické revoluce i s individuálními předpoklady jednotlivých chlapců a děvčat.

Obdobně jsme projednali i vážné problémy v zařazování a využití absolventů odborných učilišť a zejména středních a vysokých škol na pracovištích. Těmito problémy se zabývala i vláda.

Považujeme také za správné, že se vláda hodlá vážně zamyslet nad možnostmi preference mladých manželství v přidělování bytů. Bytový problém velmi výrazně ovlivňuje nejen životní úroveň a životní styl mladé generace, ale má svůj dopad i na populaci, na postoje mladých lidí k veřejné politické činnosti, atd. Jsme si vědomi, že je to otázka složitá, související především s celkovým pokrokem ve výstavbě bytů. V tomto směru je expozé předsedy vlády velmi povzbuzující ve svém předpokladu překročení plánovaného úkolu výstavby bytů v této pětiletce v rámci celé České socialistické republiky.

Soudruzi poslanci, vážení hosté, konstatujeme-li v posledních letech pozitivní obrat v pozornosti vlády a národních výborů směrem k péči o mladou generaci, musíme se zároveň zamyslet nad tím, jak zabezpečit další pokrok v této oblasti.

Především se ukazuje nezbytným, aby vláda v duchu svého programového prohlášení upřesnila obsah státní péče o mládež, zvýraznila její komplexnost a nezbytnost vycházet na jedné straně z neustálého poznávání postojů, zájmů a potřeb mládeže a na druhé straně z dlouhodobých cílů a potřeb společnosti. Proto očekáváme s netrpělivostí přijetí "Zásad státní politiky vůči mladé generaci". Jsou potřebné jak pro práci resortů, tak zejména pro další činnost národních výborů, které ve své opravdové snaze řešit problémy mládeže svého území někdy přijímají zúžený pohled na potřeby mládeže, jako by zde šlo jen o potřeby rekreace, tělesné výchovy, volného času či o další dílčí otázky.

Požadavek komplexnosti a plánovitosti v péči vlády a národních výborů o mladou generaci, si podle mého názoru vyžaduje také dořešit způsob institucionálního vyjádření této péče s využitím všech našich dosavadních zkušeností a poznatků i zkušeností jiných socialistických zemí.

Soudruzi poslanci, vážení hosté, v tomto roce se sešly český sjezd SSM i I. sjezd SSM, které představují mezník v rozvoji našeho mládežnického hnutí. Diskuse na sjezdu a přijaté dokumenty, zejména "Hlavní úkoly SSM a PO SSM po XIV. sjezdu KSČ", potvrdily odhodlání naší generace aktivně se podílet na plnění všech úkolů rozvinuté socialistické výstavby společnosti, na přípravě šťastné budoucnosti pro nás mladé. Jsem přesvědčen, že v souladu s tím jak jsou pod vedením KSČ prací státních, hospodářských orgánů i společenských organizací vytvářeny podmínky pro všestranný rozvoj mladé generace, poroste i aktivita mládeže, její účast ve veřejném, hospodářském i kulturním životě země. Mládež nechce čekat se založenýma rukama a přihlížet úsilí starších. Dokázala již, že je reálnou silou ve společnosti, že v jejím elánu a nadšení, v její vzrůstající odborné kvalifikaci i politické angažovanosti je jedna ze záruk dalšího rozvoje společnosti.

Náš Socialistický svaz mládeže v ČSR i stálá pracovní skupina předsednictva ČNR pro otázky mládeže budou i v příštím období těsně spolupracovat s vládou ČSR i s jednotlivými ministerstvy při plnění vytyčených programů na všech úsecích. Děkuji za pozornost. /Potlesk. /

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu Poledníkovi. Nyní vystoupí místopředseda ČNR František Toman.

Místopředseda ČNR František Toman: Soudruzi poslanci, vážení hosté, když před rokem na půdě České národní rady vláda České socialistické republiky předložila své programové prohlášení, tehdy jménem poslanců České národní rady příslušníků Čs. strany lidové jsme vládu ujistili, že budeme pro toto její prohlášení nejen hlasovat, ale že svou činností budou naši poslanci účinně napomáhat k jeho realizaci. Byli jsme si vědomi toho, že pro plnění náročných úkolů vyplývajících ze XIV. sjezdu KSČ a z náplně páté pětiletky musí být naši poslanci náležitě připraveni.

Je nutno zdůraznit, že programové prohlášení vlády ČSR se stalo ihned po všeobecných volbách trvalým předmětem zájmu v činnosti Čs. strany lidové. Vždyť aktivita poslanců zastupitelských sborů všech stupňů, a to platí rovněž o našich poslancích v České národní radě, úspěšně napomáhala k přípravě sjezdu naší strany, který se konal v červnu t. r. Všechny sjezdové dokumenty a závěry daly příslušníkům Čs. strany lidové jednotnou linii, která má zajistit jejich plnou, aktivní účast při plnění všech celospolečenských úkolů vyplývajících především ze závěrů XIV. sjezdu KSČ, na něž mají návaznost i jednotlivé úkoly programového prohlášení vlády ČSR.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP