Úterý 19. prosince 1972

Náročnost politických i ekonomických úkolů si vyžaduje kvalifikovanou, politickoodbornou přípravu poslanců, přičemž se jeví nutnost předejít od nahodilých informací a příležitostného školení k cílevědomému systému jejich politickoodborné přípravy. Z těchto důvodů předsednictvo ústředního výboru Čs. strany lidové rozhodlo, aby v každém pololetí bylo uspořádáno internátní seminární školení pro poslance České národní rady. Toto školení se uskutečnilo formou týdenního soustředění na ústřední politické škole naší strany v Klínci v měsíci únoru t. r. a v minulém týdnu. Mimo stranických informací zde byla řada hodnotných politických i odborných referátů.

Bylo velkým kladem, že těchto přednášek či besed s poslanci se zúčastnili všichni představitelé České národní rady, Národní fronty, někteří členové vlády nebo vedoucí pracovníci jednotlivých resortů. Tento bezprostřední styk a vysoce kvalifikované informace i bezprostřední spolupráce s Klubem komunistických poslanců ČNR v nemalé míře přispívají k tomu, že poslanci naší strany se již od samého počátku volebního období snaží co nejúčinněji napomáhat hospodářské i kulturní výstavbě naší země. Závěry XIV. sjezdu KSČ a dokumenty našeho sjezdu zdůrazňují požadavek dalšího rozvíjení tvůrčí aktivity všech našich občanů, a to zejména poslanců, přičemž se vychází z předpokladu, že dynamický rozvoj naší socialistické společnosti nezáleží jen na činnosti vlády a zastupitelských sborů, ale že jde o záležitost celé Národní fronty, každého z nás a každého z našich občanů a že všichni tedy se musíme společně podílet na realizaci vládního prohlášení. Vždyť také na prosincovém zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa bylo soudruhem Štrougalem zdůrazněno, že především prostřednictvím zájmu o ekonomiku se lidé nutně dostávají k pochopení širších celospolečenských otázek a jejich vzájemných souvislostí.

Z těchto důvodů se domníváme, že prvořadým úkolem poslanců České národní rady je nejen aktivně pracovat v orgánech ČNR, nýbrž také politickovýchovně působit ve svém volebním obvodu. Předsednictvo ústředního výboru Čs. strany lidové na své říjnové schůzi hodnotilo činnost poslanců ČNR - příslušníků naší strany a to za první pololetí tohoto roku. Konstatovalo, že u naprosté většiny našich poslanců se projevuje velké úsilí využít všech příležitostí ve svém volebním obvodě pro styk s voliči a že většina poslanců má aktivní soudružskou spolupráci s politickými i státními orgány na úrovni kraje, okresu a míst.

Předsednictvo ústředního výboru naší strany přijalo i opatření, aby práce našich poslanců byla ještě kvalitnější, aby jejich pomoc v socialistickém rozvoji naší země byla ještě výraznější a účinnější. Tedy realizace úkolů vládního prohlášení bude i nadále předmětem našeho soustředěného zájmu a úsilí. Pro tyto cíle budeme získávat jak naše členstvo, tak i občanskou veřejnost.

Vláda České socialistické republiky ve svém programovém prohlášení zdůraznila tři hlavní rozvojové směry: upevňovat a posilovat jednotnou československou ekonomi ku, rozvíjet materiálně technickou základnu socialismu a zvyšovat tak náš podíl v mezinárodní socialistické hospodářské integraci a zabezpečovat růst hmotné a kulturní úrovně našeho lidu s cílem upevňovat životní jistoty pracujících. Mohu jménem Klubu poslanců Čs. strany lidové konstatovat, že tyto své záměry vláda České socialistické republiky plní a že se na jejich realizaci také účinně podílejí i organizace Národní fronty. Je to tak správné. Vždyť programové prohlášení nemůže být jen závazkem vlády vůči lidu, ale musí být i směrnicí pro práci všech našich občanů. První rok jeho realizace ukázal, že cíle, které si vláda předsevzala, jsou reálné a že jich lze do konce tohoto volebního období v každém případě dosáhnout.

Již z mých úvodních slov snad dost jasně vyplynulo, že i Československá strana lidová našla svůj přístup k plnění vládního programu, k potřebám naší společnosti a to jak v oblasti politicko-ideové, tak i v oblasti politickohospodářské. Za účinné pomoci poslanců rozvinula naše strana širokou budovatelskou činnost. Naši poslanci, ale i řadoví členové, stávají se iniciátory obnovení socialistické soutěže a mnozí z nich jsou i zakladateli a vedoucími brigád socialistické práce. Velkou iniciativu prokázali v tomto roce i naši zemědělci. Řada našich členů pracuje ve vedoucích funkcích v zemědělských závodech, kde v intencích vládního programu prosazují a uplatňují myšlenku rozvoje koncetrace a specializace zemědělské výroby, a také se úspěšně podílejí při rozvíjení kooperačních vztahů mezi jednotlivými zemědělskými podniky. V poslední době se velmi příznivě projevuje také práce našich stranických funkcionářů a poslanců při získávání zbytku jednotlivě hospodařících rolníků pro společné hospodaření.

V souladu se závěry červnového sjezdu Čs. strany lidové byl hlavní důraz položen na získávání co největšího počtu našich členů k přímé spolupráci na řešení a uskutečňování úkolů národních výboru. Tento záměr je realizován na základě důsledné politickovýchovné práce s vědomím, že aktivní účast občanů na správě a budování státu vyvěrá z poznání zákonitostí rozvoje společnosti a z postoje občana k zájmům a potřebám celku. Zde se rovněž osvědčila úzká součinnost našich poslanců s národními výbory a orgány Národní fronty.

Konkrétním výrazem uvedeného budovatelského úsilí jsou závazky na podporu plnění letošních úkolů vyplývajících z volebních programů Národní fronty, které k 7. listopadu 1972, tedy k 55. výročí Velké říjnové socialistické revoluce, byly všemi členy a organizacemi strany splněny na 116 %. Takto v budovatelské i v zemědělské oblasti bylo vytvořeno dílo v hodnotě přes 30 miliónů korun.

To, že se na pořad jednání dostává tak závažná politická otázka, jako je hodnocení dosavadní realizace programového prohlášení vlády ČSR, je dokladem vyspělosti a demokratizace našeho socialistického zřízení, že lze vytvářet nejen podmínky pro vyhlašování vládních programu, ale také pro kontrolu jejich plnění. I když máme teprve jednoroční poznatky a zkušenosti, přesto máme možnost zhodnotit klady a zdůraznit nejbližší úkoly.

Velmi konkrétní přehled o plnění vládního prohlášení nám poskytují jednotlivé výbory České národní rady, které v úzké součinnosti s vládními orgány sledovaly realizaci programového prohlášení v okruhu své působnosti a to po stránce poznávací, kontrolní i iniciativní. Tak kupříkladu ve výboru pro obchod a dopravu, ve kterém pracuji, jsme se několikrát zabývali problematikou uspokojování potřeb obyvatelstva na vnitřním trhu. Jde o jeden z hlavních úkolů, který jednoznačně vyplývá ze závěrů XIV. sjezdu KSČ. Můžeme právem ocenit, že v průběhu letošního roku došlo k podstatnému zlepšení zásobování našeho obyvatelstva. Při zachování stability celkové hladiny maloobchodních cen překračuje se plán maloobchodního obratu.

Podařilo se odstranit i nedostatkovost zboží u řady položek, které nám ještě velmi působily starosti. Opatřením ministerstva obchodu ČSR byly také vytvořeny podmínky ke zvyšování péče o jakost zboží. Jistě to vše neznamená, že byly již vyřešeny všechny problémy na tomto úseku. V posledním výboru ze zprávy České obchodní inspekce jsme se dověděli, kolik spotřebního zboží nevyhovuje ještě potřebné kvalitě, jaké jsou nedostatky v nedodržování rozvozních plánů i v objednávání zboží jednotlivými prodejnami. Problémy jsou i na úseku skladů. I když se ještě setkáváme s kritikou našich občanů na obchodní síť, je nutno vysoce ocenit obětavost pracovníků státního i družstevního obchodu, kteří jsou mimořádně pracovně zatíženi. Nutno ohodnotit i pracovní iniciativu národních výborů, spotřebních družstev a občanské veřejnosti při výstavbě prodejen v akci "Z". Díky tomu získali jsme na našem venkově stovky moderně vybavených obchodních jednotek.

Je nutno ocenit snahu ministerstva obchodu ČSR, aby náš trh byl zásobován kvalitním a pestrým sortimentem zboží ve všech cenových polohách, a rovněž nutno ocenit účinná opatření k prohloubení systému výzkumu spotřebitelské poptávky. Sem patří i snaha uvedeného ministerstva o rychlejší obměnu a funkční, technickou i estetickou modernizaci spotřebního zboží. Svědčí o tom i nedávná výstava strojírenského spotřebního zboží ministerstva obchodu ČSR, na které velmi názorně na našich i zahraničních výrobcích byla dokumentována vývojová inovace. Byla to i názorná škola pro výrobce. Vždyť o výrobky technicky zaostávající a málo kvalitní nemá dnes náš náročný spotřebitel zájem, což signalizují rostoucí zásoby některých výrobků. Stále platí, že je nutno prohloubit vzájemné vztahy mezi spotřebitelem, maloobchodem, velkoobchodem a výrobou.

Nedílnou součástí plánovaného rozvoje životní úrovně našeho obyvatelstva jsou i placené služby obyvatelstvu. Je proto potěšitelné, že vláda České socialistické republiky již zahrnula do svého jednání otázku rozvoje hlavních oborů služeb placených obyvatelstvem v místním hospodářství a ve výrobním družstevnictví, poněvadž úroveň těchto služeb dosud zaostává a to hlavně pokud jde o jejich rozsah, pohotovost a kvalitu. Rozhodnutím předsednictva České národní rady byla před měsícem při našem výboru ustavena mezivýborová pracovní skupina pro úsek služeb, která se bude touto problematikou velmi intenzívně zabývat a úsilí vlády na tomto úseku budeme sledovat.

Uvítali jsme rovněž poslední opatření vlády ČSR i vlády ČSSR vedoucí k posílení materiálních prostředků pro nejvýznamnější rekreační oblasti naší republiky, kde je rovněž soustředěn turistický ruch Výbor pro obchod a dopravu v úzké spolupráci s národními výbory, s cestovními organizacemi a Českým výborem pro cestovní ruch, projednal problematiku domácího i zahraničního cestovního ruchu na svém nedávném zasedání.

Zjistili jsme, že cestovní ruch v důsledku industrializace a motorismu je novým druhem osobní potřeby našich pracujících a že stále více ovlivňuje celé naše národní hospodářství, poněvadž svými rostoucími nároky zasahuje téměř do všech výrobních i nevýrobních odvětví. Vytváří dále prostor pro realizaci kupní síly obyvatelstva, představuje i efektivní zdroj produkce devizových prostředků a je důležitým činitelem v rozvíjení bratrských internacionálních vztahů se socialistickými zeměmi. Na základě poslaneckých průzkumů jsme se přesvědčili, že v posledních letech dochází v rozvoji cestovního ruchu ke značným kvalitativním i kvantitativním změnám a že stoupající význam a rozvoj tohoto úseku vyžaduje zvýšenou pozornost ústředních orgánů i národních výboru.

Značnou pozornost věnoval letos náš výbor i otázkám dopravy a silničního hospodářství. Můžeme proto kladně zhodnotit práci vlády i ministerstva vnitra ČSR na tomto důležitém úseku národního hospodářství. Vláda zde přijala v zájmu zlepšení situace v letošním roce řadu účinných opatření. Víme však, že nemohly být vyřešeny všechny dosud nahromaděné problémy. I když kupříkladu bylo přijato opatření o přednostním přidělování vozidel veřejné automobilové dopravě, nepodařilo se pro nedostatečnou bilanci pokrýt zatím zcela tuto potřebu.

S rozvojem veřejné i individuální automobilové dopravy stoupá význam celé naší silniční sítě. I zde se mnohé zlepšilo. Zlepšil se povrchový stav našich vozovek, byly zrušeny investiční limity, zavedena kategorie velkých oprav a lepší se postupně situace v materiálně technickém zásobování silničního hospodářství. Zbývá vyřešit problém v soustřeďování dodavatelských kapacit na prioritní úseky, posílit objem investičních prací a dodávek na silničních komunikacích ve smyslu závěrů XIV. sjezdu KSČ. Zbývá i zlepšit modernizaci strojního parku u organizací silničního hospodářství. Na základě upozornění našeho výboru rozhodla vláda, že funkci ústředního orgánu v oboru automobilového opravárenství má vykonávat ministerstvo vnitra České socialistické republiky. Toto usnesení z objektivních důvodů nebylo však dosud realizováno. Uvítali jsme i soubor opatření naší vlády na úseku bezpečnosti silničního provozu.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že realizace programového prohlášení vlády České socialistické republiky zůstane předmětem soustředěného zájmu po celé naše volební období a jménem poslanců České národní rady, příslušníků Čs. strany lidové, bych chtěl vládu ujistit, že může i nadále počítat s naší účinnou podporou a pomocí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP