Čtvrtek 12. dubna 1973

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji poslanci Volejníkovi. Pořadí písemně přihlášených řečníků je vyčerpáno. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí. Rozprava je tedy skončena a prosím zpravodaje poslance Teplého o závěrečné slovo.

Zpravodaj poslanec Josef Teplý: Jelikož je vše v souladu, vzdávám se slova.

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji. Přistoupíme nyní k hlasování. Doporučuji, abychom hlasovali o celém vládním návrhu zákona najednou ve znění písemné zprávy výborů, které ji předložily. Jsou nějaké námitky nebo připomínky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o veřejných sbírkách a o loteriích a jiných podobných hrách, a to ve znění předložené společné zprávy výboru ČNR pro národní výbory a národnosti, ústavně právního výboru ČNR a výboru ČNR pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala druhý bod svého pořadu.

Dalším bodem pořadu dnešní schůze je

III

Návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Zpravodajem k tomuto bodu pořadu je poslanec plk. ing. Jaroslav Peksa. Dávám mu slovo.

Poslanec plk. ing. Jaroslav Peksa: Vážené soudružky a soudruzi poslanci! V podkladech pro dnešní jednání jste obdrželi tisk č. 43, ve kterém ústavně právní výbor ČNR podává návrh na zproštění 11 soudců z povolání soudcovské funkce. Žádosti došly v období od poslední schůze ČNR a byly podány ve smyslu ustanovení § 52 a § 44 písm. a/ o organizaci soudů a o volbách soudců. Ke všem žádostem došla i požadovaná vyjádření ministra spravedlnosti ČSR. Z uvedeného počtu 11 soudců 2 přecházejí do starobního a invalidního důchodu, 8 je kandidováno k jinému soudu a 1 nesplňuje předpoklady pro další výkon soudcovské funkce. Protože ve všech případech byly splněny zákonem požadované náležitosti, doporučuji jménem ústavně právního výboru, aby ČNR zprostila funkce soudce z povolání, kteří jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 43.

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji zpravodajovi poslanci Peksovi. Má někdo k přednesené zprávě a předloženému návrhu ústavně právního výboru nějaké připomínky? Nejsou.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat najednou o celém návrhu usnesení, jak je předložil ústavně právní výbor ČNR. Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru ČNR, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala tento bod pořadu.

Čtvrtým bodem dnešního pořadu je

IV.

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu soudců z povolání Městského a obvodních soudů v Praze, krajských a okresních soudů v České socialistické republice

Návrh odůvodní tajemnice ústředního výboru Národní fronty ČSR ing. Marie Hrušková. Prosím ji, aby se ujala slova.

Tajemnice ÚV NF ČSR ing. Marie Hrušková: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR předložila návrh kandidátů pro doplňující volby soudců z povolání do Městského soudu v Praze, krajských soudů v Praze, Plzni, Ústí n/L., Hradci Králové, Brně, Ostravě, obvodního soudu v Praze 1, městského soudu v Brně a některých okresních soudů v České socialistické republice. Účelem volby navrhovaných kandidátů je potřeba doplnění stavu soudců z míněných soudů na příslušný počet.

S kandidaturou, která byla se všemi navrhovanými projednána, vyslovili všichni svůj souhlas.

Při výběru kandidátů, provedeném na základě individuálního zhodnocení politické úrovně a odborné připravenosti, bylo přihlíženo též k souhlasným stanoviskům příslušných územních orgánů Komunistické strany Československa a Národní fronty. Navržení kandidáti mají z hlediska odborného, praktických zkušeností, politického a třídního přístupu předpoklady vykonávat funkce soudců z povolání v duchu soudcovského slibu.

Návrhy kandidátů projednalo podle platných zákonných ustanovení předsednictvo ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, na základě doporučení ministra spravedlnosti České socialistické republiky a schválilo je na svém zasedání dne 28. března t. r.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky zastává názor, že navržení kandidáti poskytují záruku, že budou jako soudci uplatňovat právní normy v souladu se zájmy našeho socialistického státu i s oprávněnými zájmy občanů a že svým nestranným rozhodováním přispějí k upevňování socialistické zákonnosti, k ochraně společenského zřízení socialistického státu a jeho vztahů ke světové socialistické soustavě.

Jménem předsednictva ÚV NF ČSR navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty za soudce z povolání.

Místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz: Děkuji tajemnici ústředního výboru NF ČSR ing. Marii Hruškové. Má někdo k projednávanému návrhu na volbu soudců z povolání nějaké připomínky? Nemá.

Přistoupíme tedy k hlasování a to tak, že budeme hlasovat o předloženém písemném návrhu předsednictva ÚV NF ČSR najednou. Jsou proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání Městského a obvodních soudů v Praze, krajských a okresních soudů v ČSR, jak je obsažen v předloženém písemném návrhu předsednictva ÚV NF ČSR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji, tím Česká národní rada zvolila uvedené soudce do jejich soudcovských funkcí.

Posledním bodem dnešního pořadu je

V.

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva ČNR podle § 60 zákona ČNR o jednacím řádu ČNR za dobu od 20. prosince 1972 do 12. dubna 1973

Tato zpráva vám byla, soudružky a soudruzi poslanci, jako obvykle rozdána. Má někdo k předložené písemné zprávě nějaké připomínky nebo dotazy? Nemá.

Protože předložená písemná zpráva neobsahuje nic, o čem jednací řád přikazuje hlasování, bere Česká národní rada tuto zprávu o činnosti předsednictva ČNR na vědomí.

Tím jsme projednali pořad 7. schůze České národní rady.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, jak vám bylo již písemně sděleno, bude v této zasedací síni zahájena přednáška v rámci odborně politické přípravy poslanců ČNR. Místopředseda vlády ČSR a předseda České plánovací komise ing. Stanislav Rázl vás bude informovat o realizaci 5. pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství, zejména o jeho plnění v třetím roce.

Vzhledem k časovým dispozicím místopředsedy vlády soudruha Rázla začne odborně politická příprava ve 13.15 hodin a skončí ve 14.45 hodin.

Poněvadž se s těmito otázkami budeme často setkávat v naší práci, prosím, abyste se přednášky všichni zúčastnili.

Končím schůzi České národní rady.

/Schůze skončena ve 12.18 hodin./

 

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP