Čtvrtek 19. prosince 1974

Zpravodajka poslankyně Vlasta Vlasáková: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté! Dovolte, abych v úvodu své zprávy k vládnímu návrhu zákona ČNR o Národní ceně České socialistické republiky připomněla úkoly, které v oblasti vědy a techniky, kultury a umění stanovil XIV. sjezd KSČ.  

V etapě výstavby socialistické společnosti vyvstává před námi významný úkol, jak nejlépe spojit přednosti socialistického zřízení s nejnovějšími poznatky a vymoženostmi vědy a kultury a na tomto základě zajistit rozvoj národního hospodářství a soustavné zvyšování péče o lid a jeho blahobyt. Významným úkolem v boji za dosažení kritérií, která si klade socialistická společnost, je vytváření socialistického vědomí lidí a zvyšování kulturní úrovně nejširších vrstev pracujících. Důležitá úloha ve výchově socialistického člověka a formování jeho osobnosti připadá proto kultuře a umění. V. I. Lenin, když se zabýval problémy socialistické demokracie a kultury, srovnával využití vědy a techniky, kultury a umění v kapitalistické a socialistické společnosti takto:

"Dříve všechen lidský důmysl, veškerý lidský génius tvořil jen proto, aby jedněm dal všechny plody techniky a kultury a druhým odmítal to nejnutnější: vzdělání a rozvoj. Dnes naopak se všechny objevy techniky a vymoženosti kultury stanou majetkem všeho lidu a od nynějška už nebude nikdy lidský důmysl a génius zneužit k násilí a vykořisťování."

Dějiny prvního socialistického státu - Sovětského svazu, a historie socialistických států vzniklých po II. světové válce ukázaly, že socialistický společenský systém vytváří nejpříznivější předpoklady pro široký rozvoj techniky a vědy, který ovlivňuje rozvoj socialistické kulturní revoluce a splývá s ní.

V průběhu výstavby socialistické společnosti vyrostla také u nás celá řada vynikajících vědeckých, technických a kulturních pracovníků a umělců, kteří svůj život, práci a tvorbu spojili s revolučním zápasem našeho lidu, s ideály socialismu a komunismu. KSČ a vláda ČSSR tuto angažovanost vždy vysoce oceňovaly. Jedním ze způsobů společenského ohodnocení výsledků dosažených ve vědě a technice, v kultuře a umění, které obohatily lidské poznání anebo vytvořily velké kulturní a umělecké hodnoty, je udělování státních vyznamenání.

Ve snaze usnadnit ocenění socialisticky angažovaných, vědeckých, technických, kulturních a uměleckých děl a jejich tvůrců v odstupňování od Státní ceny Klementa Gottwalda, která je nejvyšší cenou celostátního významu, a aby též bylo dosaženo obdoby Státní ceny SSR, udělované podle zákona SNR č. 87/1969 Sb., navrhuje vláda ČSR zřídit zákonem České národní rady Národní cenu České socialistické republiky. Označení ceny jako "Národní" vyjadřuje, že půjde o cenu, kterou Česká socialistická republika ohodnotí vynikající vědecká, technická, kulturní a umělecká díla, která se stala součástí hmotného a duchovního bohatství českého národa a národností ČSR.

Podle předloženého návrhu bude Národní cenu udělovat na návrh vlády ČSR předsednictvo České národní rady, jako orgán České národní rady, která je představitelem národní svrchovanosti a svébytnosti českého národa a nejvyšším orgánem státní moci v ČSR.

Uvedený návrh stanoví, že Národní cena se uděluje jednotlivcům nebo kolektivům, jímž bude náležet titul "Nositel národní ceny ČSR" a další oprávnění podle toho, zda půjde o udělení ceny jednotlivci nebo kolektivu. S udělením Národní ceny je spojeno poskytnutí peněžní odměny, Vláda ČSR v návrhu zákona zmocňuje, aby byl vydán statut, v němž se upraví organizace Výboru pro Národní cenu, ustanoveného jako poradní orgán vlády; stanoví náležitosti návrhů na udělování Národní ceny, způsob jejich předkládání, výši odměny a další podrobnosti.

Národní cena bude udělována každoročně k 5. květnu, který je prvním dnem počátku povstání pražského lidu, obdobně, jako se v SSR uděluje cena k 29. srpnu, jako počátku Slovenského národního povstání. První udělení Národní ceny bude tedy spojeno s oslavami 30. výročí osvobození naší země Sovětskou armádou, jemuž předcházely oslavy 30. výročí SNP. Tím více si v tomto jubilejním roce uvědomíme vděčnost k SSSR, bez jehož pomoci bychom nenastoupili cestu k socialismu, nedosáhli na této cestě významných úspěchů, ani nedovršili rozvoj vztahů mezi našimi národy demokratickým federativním uspořádáním našeho státu.

Národní cena ČSR, udělovaná u příležitosti povstání českého lidu, stane se tak výrazem socialistického vlastenectví a socialistického internacionalismu českého národa.

Po projednání uvedeného zákona v ústavně právním a kulturním a školském výboru ČNR doporučuji jako společná zpravodajka obou výborů plenárnímu zasedání České národní rady, aby vládní návrh zákona o Národní ceně ČSR schválilo ve znění předloženém vládou. Protože ve vládním návrhu zákona není uveden den účinnosti, navrhuji, aby zákon vstoupil v platnost dnem 1. ledna 1975. Děkuji. /Potlesk./ 

Místopředseda ČNR František Toman: Děkuji poslankyni Vlasákové za přednesení zpravodajské zprávy. O slovo se přihlásil ministr kultury ČSR dr. Milan Klusák. Prosím soudruha ministra, aby se ujal slova.

Ministr kultury ČSR doc. JUDr. Milan Klusák, CSc.: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte mi, abych z pověření vlády ČSR uvedl a zdůvodnil plénu České národní rady vládní návrh zákona ČNR o Národní ceně ČSR. Tato cena má být udělována v oblasti vědy, techniky, kultury a umění.

Po výstižném úvodu a přednesu soudružky poslankyně Vlasákové mohu říci jenom tolik, že s ní od začátku až do konce plně souhlasím, a mohu na ni jen navázat.

Vládní návrh zákona ČNR o Národní ceně ČSR je předkládán v době, kdy celá naše společnost vstoupila oslavami 30. výročí Slovenského národního povstání do období historických jubilejí vrcholících 30. výročím povstání českého lidu a osvobození Československa Sovětskou armádou v květnových dnech příštího roku. Toto jubileum je pro nás příležitostí k bilancování hlubokých přeměn, k nimž došlo v uplynulých třiceti letech v životě naší společnosti. Z měnila se od základů třídní a sociální struktura společnosti. Z třídních zápasů, z budovatelského úsilí našeho lidu pod vedením KSČ vyrostly a rozvinuly se nové hodnoty společenské, ekonomické, materiální, i hodnoty morálně politické, kulturní. Výrazný podíl na úspěších třiceti let budování socialismu v naší zemi měla jak na jedné straně dynamicky se rozvíjející věda a technika, která před námi nastolila postuláty i problémy vědeckotechnické revoluce v posledním období, tak na straně druhé kultura a umění, jež odrazily a zdokumentovaly živý a bohatý obraz revolučních zápasů i budovatelského úsilí pracujícího lidu. Jak věda, tak i kultura pomáhají formovat morálně politickou tvář nové společnosti, vycházející z vědeckého učení marxismu-leninismu.

Závažnost a hloubku třídních zápasů a zejména nutnost vést nesmiřitelný ideologický boj na všech jeho frontách, uvědomuje si naše strana i celá naše společnost zvláště silně po překonání pravičáckého a kontrarevolučního rozvratu v krizových letech 1968/1969 i v situaci zostřeného ideologického střetávání na mezinárodním poli v současném období uvolňování politického napětí mezi státy s rozdílným společenským zřízením.  

V procesu socialistické revoluce a výstavby nového společenského zřízení se věda a technika, kultura i umění staly aktivním činitelem budování společnosti a jejich výsledky majetkem všeho lidu.

Vědeckotechnický rozvoj se stal jedním z nejcharakterističtějších rysů dneška. Nejde jen o nové výrobky, nové dopravní možnosti, nové léčebné postupy, ale především o nová řešení, nové přístupy jako produkt tvůrčí činnosti širokého okruhu vědeckotechnické inteligence. Uplatnění nových návrhů a projektů v hospodářské a společenské praxi představuje skutečný přínos pro společnost a v tomto procesu se také projevují charakteristické rysy úspěšných novátorů - vynálezců, opravdu tvůrčích osobností vědy a techniky: odvaha, bojovnost, touha po uplatnění vlastních myšlenek ve prospěch společnosti.

Ani v další etapě rozvinuté socialistické společnosti nebudou úkoly méně náročné. Referát generálního tajemníka naší strany soudruha Gustáva Husáka na listopadovém plénu ÚV KSČ hovoří i v tomto směru řečí velmi jasnou a důraznou. Stále více a naléhavěji bude platit požadavek vysoké výkonnosti opírající se o vědecké poznání, o technický rozvoj, o všestranné znalosti i vysokou politickou a kulturní vyspělost.

Je nepochybné, že v tomto úsilí sehrává více než kdy jindy velkou roli aktivní účast naší tvůrčí inteligence, jejíž úlohu chápeme z třídních hledisek, tedy tak, že její činnost ve všech sférách společenského života je a musí být určována zájmy celé společnosti, které objektivně vyjadřuje dělnická třída a formuje a rozvíjí naše komunistická strana.

Do zápasů o novou společnost vstoupila od samého počátku a každodenně znovu vstupuje kulturní a umělecká fronta, po krizovém období nově zformovaná a v nové, socialistické tvorbě sílící a rozvíjející se. Úsilí o formování nového, socialistického člověka, zobrazení doby a pracujících lidí, měnících tvářnost světa, se stalo neodmyslitelným obsahem umělecké tvorby. Toto poslání umělce a tvůrce, věrně - v duchu socialistického realismu - zobrazovat základní tendence společenského vývoje a jeho hlavního tvůrce - pracujícího člověka - zůstává stále živýma platným principem umělecké tvorby a po zkušenostech krizových let - v zápase za překonání jejich ideových pozůstatků - nabývá nového, zvláště naléhavého obsahu.

Současný směr našeho vývoje a naší práce, vytyčený XIV. sjezdem KSČ, předznamenává nebývalý rozmach ve všech sférách života naší společnosti. V oblasti kultury a umění je to např. rozvoj široké tvůrčí aktivity kulturních a uměleckých pracovníků, proud, mohutnějící v umělecký počinek posledních let a ústící v této chvíli v tvorbě, věnované významným jubileím našeho státu. Celá kulturní fronta se na tato výročí v široké míře připravila a připravuje. V oblasti literatury, divadla, výtvarného umění, hudby a filmu vzniká řada nových socialistických děl, která mají předpoklady k tomu, aby jak ideovou náplní, tak estetickou úrovní sehrála pozitivní úlohu a přispívala k plném obnovení společenské funkce umění.

Rok české hudby i nedávný Festival dramatické tvorby národů Sovětského svazu, uskutečněný ve všech našich divadlech, o kteréžto akci zde před chvílí hovořil soudruh poslanec Míka, ukázaly jak živou tvůrčí aktivitu našich umělců, tak rostoucí zájem našich pracujících, zejména mládeže o hodnotnou kulturní tvorbu. Chceme proto dosáhnout toho, aby pozitivní tvůrčí rozmach nekončil oslavami historických výročí, ale naopak, aby stále sílil a stal se odrazovým můstkem do další etapy, která bude klást nové, vyšší nároky na kulturu, na její společenskou a ideovou činorodou aktivitu a zároveň i na vysokou uměleckou úroveň. Význam a poslání kultury a umění ve společnosti nesporně neustále poroste a stoupat budou tedy i nároky na samotné tvůrce.

V tomto směru dalšího rozvoje naší společnosti nabývá stále větší důležitosti každý nový tvůrčí čin, nová myšlenka, myšlenka mimořádného přínosu a zasluhuje si, ať už se jedná o úsilí na poli vědy a techniky, či o tvorbu uměleckou a kulturní, společenského uznání a ocenění.

Vyzvednutí a ocenění mimořádně hodnotných a významných děl a jejich tvůrců dává příklad ostatním a pomáhá rozvoji celé tvůrčí tvorbě. A naše věda, právě tak jako kultura, impulsů a podpory potřebují, aby se zacelily rány zasazené jim pravicovými oportunisty a aby jejich rozvoj a využití všech tvůrčích sil, schopných a ochotných pro socialismus tvořit, daly našemu lidu a naší zemi vše, co potřebuje pro dnešek i pro zítřek.

Podpora tvůrčí práce a uplatňování jejích výsledků v našem životě je jedním ze základním hledisek, která naše strana i státní orgány sledují. Společenské uznání hraje významnou úlohu proto, že nejen posiluje vědomí osobního uspokojení z dobře vykonané a společensky potřebné práce, ale je zejména důležitým stimulem pro další práci, pro vytváření nových hodnot.

Naše komunistická strana a socialistický stát také trvale věnují naší tvůrčí inteligenci mimořádnou pozornost. Úsilí mnoha kulturních a uměleckých pracovníků, vědců a techniků bylo a je po zásluze oceňováno nejvyššími státními vyznamenáními. Našim umělcům jsou již po léta udělovány čestné tituly Národní nebo Zasloužilý umělec. Za vynikající zásluhy a tvůrčí výsledky v oblasti vědy, techniky a umění jsou udělovány Státní ceny Klementa Gottwalda.

V souvislosti s výsledky práce i se závažností úkolů, které stojí před vědeckými a technickými, kulturními a uměleckými pracovníky, tedy v podstatě před okruhem těch pracovníků, jimž jsou udělovány v celostátním měřítku Státní ceny Klementa Gottwalda, se kladla otázka, jak oceňovat výsledky práce těchto tvůrců v rámci České socialistické republiky. Předsednictvo ústředního výboru naší strany se v poslední době zabývalo celkově problematikou udělování cen v celém našem státě v zájmu jejich ujednocení a koordinace a dalo podnět i k vytvoření Národní ceny České socialistické republiky. Příslušný návrh zákona byl projednán a schválen vládou ČSR a je dnes předkládán vám, plénu České národní rady k projednání s návrhem na jeho schválení.

Národní cena ČSR má být tedy nejvyšším oceněním výsledků vědecké, technické i kulturní a umělecké činnosti v ČSR a bude tak obdobou ceny udělované ve Slovenské socialistické republice.

Vedle těchto Národních cen budou i nadále udělovány Státní ceny Klementa Gottwalda, jakožto nejvyšší ocenění tvořivé práce v oblasti vědy. techniky a umění v Československé socialistické republice.

/Řízení schůze převzal místopředseda ČNR Věroslav Jedlička./

Národní cena České socialistické republiky se má udělovat, jak se praví v návrhu zákona, jednotlivcům nebo kolektivům jako projev uznání za vynikající zásluhy, tvůrčí výsledky nebo výkony v oblasti vědy, techniky, kultury a umění, které obohatily lidské poznání, nebo vytvořily velké kulturní a umělecké hodnoty, nebo jinak významnou měrou přispěly k rozmnožení hmotného a duchovního bohatství českého národa a národností České socialistické republiky. Soudružka poslankyně Vlasáková, zpravodajka výborů, podrobně rozvedla argumentaci a zdůvodnění k jednotlivým hlavním ustanovením zákona. Chtěl bych k tomu pouze dodat, že návrh statutu, který je připraven, předložíme po schválení zákona Českou národní radou vládě České socialistické republiky ke schválení. Projednávání návrhu udělování cen by pak zajišťoval na základě těchto zákonných opatření výbor řízený příslušným náměstkem předsedy vlády ČSR.

Soudružky a soudruzi, vláda ČSR, vědoma si společenské potřeby této Národní ceny, jakožto významného prostředku k ocenění společensky prospěšné a důležité práce vynikajících vědců, techniků, kulturních a uměleckých pracovníků, předkládá České národní radě k projednání tento zákon o Národní ceně České socialistické republiky. Věříme, že Česká národní rada tento zákon přijme a závazky z něj vyplývající budou ku prospěchu dalšího rozvoje naší socialistické společnosti; s uvedením data od 1. ledna 1975 souhlasíme.

Udělení prvních Národních cen právě příštího roku u příležitosti 30. výročí povstání českého lidu a osvobození naší vlasti slavnou Sovětskou armádou by dodalo zřízení této ceny obzvláštní aktuálnost a ideové sepětí s revolučním odkazem těchto slavných výročí. Děkuji vám. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Věroslav Jedlička: Děkuji soudruhu ministrovi kultury ČSR dr. Klusákovi za jeho výklad.

Soudružky a soudruzi, sděluji, že do rozpravy k tomuto bodu se přihlásili poslanci Drahota a Zvěřina. Dávám slovo poslanci dr. Drahotovi.

Poslanec JUDr. Miloslav Drahota: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, výsledky, kterých jsme dosáhli ve všech oblastech našeho života při realizaci úkolů vytyčených XIV. sjezdem KSČ, jsou povzbuzující. Za to je třeba upřímně poděkovat každému, kdo se o to zasloužil.

Život však nestojí na místě. To musíme mít stále na paměti i my, poslanci zákonodárného sboru ČSR, kteří nesou velký díl odpovědnosti za vytváření předpokladů pro budování socialisticky vyspělého zítřka.  

Procházíme nyní etapou, která posunuje hlavní těžiště naší práce k zabezpečování náročných úkolů akčního i koncepčního charakteru. Doslova každým dnem narůstají požadavky na tvůrčí organizátorskou, odbornou a ideově politickou činnost všech článků našeho společenského systému. Nemůžeme se spokojovat s měřítky, jimiž jsme hodnotili naši dosavadní práci. Nároky jsou stále vyšší a vyšší.

Největší pozornost věnuje Komunistická strana Československa a celá Národní fronta růstu hmotné a kulturní úrovně pracujících, což je hlavním úkolem její politiky. Na nových základech bylo obnoveno socialistické soutěžení, podařilo se obnovit dynamiku růstu národního hospodářství, téměř celý přírůstek výroby se zabezpečuje růstem produktivity práce. Lidé si dobře uvědomují, že jejich práce přináší plody, což se projevuje v růstu jejich příjmů, ve stabilitě trhu, ve stoupající kupní síle koruny. Ekonomický program komunistické strany dává jasnou perspektivu.

Linie XIV. sjezdu KSČ určuje však i cesty dalšího rozvoje socialistické demokracie, nové pojetí ideologického působení, nový smysl ve vědecké kulturní a umělecké práci. Umění v každé společnosti formuje lidskou osobnost. Je specifickým nástrojem třídního zápasu v rozděleném světě. Proto umělecká tvorba může a musí významně ovlivňovat, vychovávat, vést a obohacovat socialistického člověka, formovat jeho názory a myšlení.

Socialistická společnost si klade do budoucnosti velké cíle. Jedním z prvořadých je růst vzdělanosti, vědeckého poznání, rozvoj technických znalostí a kulturního rozhledu. V této společnosti se zvyšuje úloha aktivního jedince, který je schopen a chce tvořivě působit pro rozvoj výrobních sil. Vysoká úroveň vzdělání mění každou práci v činnost vpravdě tvůrčí. Proto kvalitní, vědecky vzdělaný a vychovaný člověk představuje veliké bohatství socialistické společnosti.

Je zájmem celé naší společnosti, abychom vychovávali a podporovali takové vynikající pracovníky a odborníky pro naši zemi, nadšené vlastence se světovým rozhledem a socialistickým zápalem.

Proto je opodstatněn vládní návrh zákona České národní rady o Národní ceně České socialistické republiky, který oceňuje významným způsobem obětavou práci, tvůrčí a kulturně politickou činnost nejlepších pracovníků ve vědě, technice, kultuře a umění. Máme velký počet vynikajících vědeckých, technických, kulturních i uměleckých pracovníků, jejichž osobnost a zásluhy vyžadují tohoto společenského ocenění.

Národní cena, udělovaná v České socialistické republice vždy k 5. květnu, může výrazným způsobem přispět k rozvoji tvůrčí, budovatelské, zlepšovatelské a organizační, kulturně politické práce v České socialistické republice a doplnit tak systém dosavadních vyznamenání, čestných titulů a cen, do jejichž stupnice se účelně začlení. Vystihuje tak vklad a přínos České socialistické republiky k budování naší vlasti a přispívá k realizaci myšlenek a ideálů, které si vytklo naše socialistické zřízení.

Ze všech těchto důvodů doporučuji, aby Česká národní rada schválila zákon o Národní ceně České socialistické republiky. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Věroslav Jedlička: Děkuji poslanci Drahotovi. Hovořit bude poslanec Zvěřina, kterému uděluji slovo.

Poslanec Vladimír Zvěřina: Soudružky a soudruzi, ve svém krátkém vystoupení chtěl bych podpořit vládní návrh zákona o Národní ceně České socialistické republiky, jako národní analog každoročně udělovaných Státních cen Klementa Gottwalda. Schválením tohoto zákona se do značné míry rozšíří možnosti ocenění tvůrčích pracovníků a jejich přínosů pro další rozvoj naší socialistické společnosti.

Květnové plenární zasedání ÚV KSČ přesvědčivě ukázalo, že hlavní zdroje a rezervy dalšího zvyšování ekonomického potenciálu i životní úrovně obyvatelstva je nutné hledat ve vědeckotechnické revoluci. Věda a technika se stávají stále více revoluční zbraní dělnické třídy v boji proti nepřátelům socialismu. Květnové zasedání rovněž poukázalo na nutnost zdůraznění úlohy vědců a techniků při naplňování úkolů vědeckotechnické revoluce a nutnost jejich společenského ocenění. Průmyslový výbor provedl podle svého pracovního plánu průzkum efektivity vědeckovýzkumné základny. Při této příležitosti jsme se mohli přesvědčit, že právě otázka morální stimulace tvůrčích pracovníků vystupuje mimořádně silně do popředí. V doporučení, které přijal na závěr svého jednání, poukázal i na nutnost zvýraznit stimulaci morálních faktorů a společenských ocenění tvůrčích pracovníků, vědců a techniků, jako potenciální rezervu vyššího využití tvůrčích kapacit našeho národa. S uspokojením konstatujeme, že nyní toto doporučení dostává konkrétní formu. Chtěl bych rovněž podpořit návrh vlády i na utvoření výboru pro Národní cenu, neboť tím bude zvýšena objektivita při rozhodování a výběru cen.

Dosavadní zkušenosti v udělování Státních cen Klementa Gottwalda ukazují, že každoročně zůstává násobek návrhů cen nerealizovaný. Jsem přesvědčen, že tyto nerealizované návrhy bude možno zařadit do soutěže o udělení Národní ceny, neboť se jedná o velmi hodnotné přínosy společnosti, jejichž ocenění by bylo žádoucí. Statut ceny jistě upraví i další zásady a podrobnosti jejich udělování, jakož i vztahy k ostatním státním vyznamenáním, aby tak bylo dosaženo vyváženosti v tak citlivých oblastech našeho společenského života. Závěrem bych chtěl doporučit, aby ČNR schválila předložený návrh zákona ve smyslu předloženého znění, včetně termínu platnosti, který byl zpravodajkou poslankyní Vlasákovou doplněn. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Věroslav Jedlička: Děkuji soudruhu poslanci Zvěřinovi. Pořadí přihlášených řečníků je vyčerpáno. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásil./ Do rozpravy se nikdo nehlásí, je tedy skončena. Táži se zpravodajky poslankyně Vlasákové, zda si přeje závěrečné slovo.

Zpravodajka poslankyně Vlasta Vlasáková: Vzdávám se slova.

Místopředseda ČNR Věroslav Jedlička: Děkuji soudružce zpravodajce. Můžeme přistoupit k hlasování. Doporučuji, abychom postupovali tak, že budeme hlasovat o celém vládním návrhu zákona najednou ve znění společné zprávy výborů kulturního a školského a ústavně právního.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Námitky nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o Národní ceně České socialistické republiky, a to ve znění předložené písemné zprávy výborů kulturního a školského a ústavně právního, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Není.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila svůj zákon o Národní ceně ČSR a projednala tento bod pořadu.

Přerušuji nyní naše jednání na 15 minut.

/Schůze přerušena v 15.20 hodin a znovu zahájena v 15.36 hodin./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP