Pátek 20. prosince 1974

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji soudruhu místopředsedovi vlády za jeho optimistická slova a za přání mnoho zdraví nám, poslancům; stejně i my vládě ČSR přejeme velmi dobrý start do příštího roku, do roku 1975. /Potlesk./

Soudružky a soudruzi, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí. Můžeme ukončit rozpravu k tomuto bodu pořadu. Prosím předsedu návrhové komise poslance soudruha ing. Mrázka, aby odůvodnil návrh usnesení.

Poslanec ing. Miroslav Mrázek: Soudružky a soudruzi, jménem zvolené návrhové skupiny na závěr rozpravy ke zprávě ČSR o posouzení plnění národohospodářského plánu České socialistické republiky z hlediska dalšího rozvoje ekonomiky chci předložit návrh usnesení, jehož text jste dostali všichni před zahájením dnešního jednání. Návrhová skupina doporučuje rozšířit návrh usnesení tak, jak jste jej obdrželi, o dvě připomínky. První je na straně. č. 4, v části, kde plénum ČNR doporučuje vládě ČSR "doplnit soustavu podnikové i osobní hmotné zainteresovanosti kvalitativními ukazateli, vyjadřujícími celospolečenský zájem na uplatnění vědeckotechnického pokroku". Skupina navrhuje do textu tohoto odstavce vložit slova "na urychlení inovačního procesu"; text dále pokračuje v původním znění.

Dále za tento odstavec doporučuje zařadit další odstavec tohoto znění: "Vytvořit optimální podmínky pro rozvoj vzdělanosti obyvatelstva, zejména mladé generace a zabezpečení předškolní výchovy dětí."  

To jsou všechny připomínky, doplňky, které doporučuje návrhová komise k původnímu textu usnesení tak, jak vám byl dnes ráno předložen. Jinak skupina doporučuje návrh schválit.

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji soudruhu poslanci Mrázkovi za odůvodnění návrhu usnesení. Soudružky a soudruzi, jsou nějaké připomínky, dotazy k návrhu na usnesení? Prosím soudružka poslankyně Růžičková.

Poslankyně Hana Růžičková: Naše skupina poslanců - členů školského a kulturního výboru ČNR dala návrhové komisi připomínku, která se týkala doplnění z našeho diskusního příspěvku. S radostí konstatujeme, že část naší připomínky byla přijata, ale velmi mě osobně mrzí, že je vypuštěna připomínka o zabezpečení podmínek pro učňovské školství, protože tady je situace velmi vážná a myslíme, že by měla Česká národní rada připomínku o zabezpečení dalších podmínek pro rozvoj učňovského školství akceptovat.

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji soudružce poslankyni Růžičkové. Soudružky a soudruzi, domnívám se, že bychom nemuseli rozšiřovat návrh na usnesení. Mám za to, že zde postačí plně konstatování soudruha místopředsedy vlády ČSR Rázla, že všechny připomínky z rozpravy budou řádně posouzeny, projednány a že bude k nim přihlédnuto, pokud jde o konkrétní politickoorganizační činnost vlády ČSR i pokud jde o další směrování celé ekonomické politiky v příštím roce i v dalších letech. Myslím si, že toto stanovisko je velmi odpovědné, koneckonců vláda vždycky k projednání připomínek, které jsou vznášeny na plénech České národní rady takto přistupuje. Souhlasíte s tímto stanoviskem? /Všeobecný souhlas./ Soudružka poslankyně Růžičková to považuje za zdůvodněné?

Poslankyně Hana Růžičková: S tím, že se budu snažit ve školském a kulturním výboru ČNR prosadit názor, abychom sledovali zabezpečení po této stránce.

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Jsou ještě další dotazy, eventuálně připomínky? /Nikdo se nehlásí./ Nejsou. Můžeme proto hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení ke zprávě vlády ČSR o posouzení plnění národohospodářského plánu ČSR z hlediska dalšího rozvoje ekonomiky, tak jak to už uvedl předseda návrhové komise poslanec ing. Mrázek, tedy s těmi dvěma změnami, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Není.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Tím Česká národní rada projednala tento bod denního pořadu.

Dalším bodem pořadu dnešního jednání je

VIII

Společná zpráva kulturního a školského výboru ČNR a ústavně právního výboru ČNR k návrhu zákona České národní rady o Novinářské ceně Jana Švermy

Soudružky a soudruzi, myslím si, že můžeme pokračovat bez přestávky, že ten maratón už dokončíme tím, že projednáme další bod pořadu, jímž je společná zpráva výborů kulturního a školského a ústavně právního k návrhu skupiny poslanců na vydání zákona České národní rady o Novinářské ceně Jana Švermy. Zpravodajem je poslanec dr. Jiří Hájek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj poslanec PhDr. Jiří Hájek: Soudružky a soudruzi, skupina poslanců kulturního a školského výboru ČNR a ústavně právního výboru ČNR předložila na společném jednání obou jmenovaných výborů dne 18. prosince t. r. iniciativní návrh na vydání zákona České národní rady o Novinářské ceně Jana Švermy. Jmenovaná skupina se opírá o návrh, s nímž se na předsednictvo ČNR obrátil předseda ústředního výboru Národní fronty ČSR, člen předsednictva ÚV KSČ a poslanec České národní rady soudruh Josef Kempný.

Záměr navrhovaného zákona, jímž se zřizuje Novinářská cena Jana Švermy, kterou bude každoročně udílet na návrh vlády ČSR ke Dni tisku předsednictvo ČNR, vysoce oceňuje a plně podporuje i Svaz českých novinářů, jehož odpovědní představitelé se zúčastnili společné schůze obou jmenovaných výborů, které návrh zákona projednaly a doporučují plenárnímu zasedání České národní rady jeho přijetí.

Návrh zákona vychází z vysokého ocenění společenské role tisku a masových sdělovacích prostředků, které bylo v posledních letech při různých příležitostech vysloveno vedoucími představiteli KSČ i vlády a jež je obsaženo i v závěrech XIV. sjezdu KSČ. Naši novináři, kteří byli v ideologické oblasti jedněmi z prvních, kdo skoncovali ve známém manifestu Slovo do vlastních řad už v roce 1969 s činností pravicových oportunistů a antisocialistických sil, tedy v době, kdy na jiných částech kulturní fronty konsolidační proces ještě zdaleka nezačal, stali se účinným nástrojem a pomocníkem nového vedení komunistické strany a Národní fronty v boji za konsolidaci naší společnosti a potom za realizaci závěrů XIV. sjezdu KSČ.

Záměrem návrhu zákona o zřízení Novinářské ceny Jana Švermy je především připojit k existujícímu systému vyznamenání a odměn, jimiž naše společnost oceňuje nejlepší výsledky práce našeho tisku a publicistiky, ještě jeden další významný nástroj, který by sloužil úsilí o prohlubování společenské účinnosti našeho tisku, který by se nejlepším představitelům české publicistiky, kteří nejvýznamněji přispěli k formování socialistického společenského vědomí našich pracujících, stal cennou podporou a povzbuzením pro jejich další práci. Vytvořením Novinářské ceny Jana Švermy se zároveň dotváří dosavadní systém novinářských státních cen do podoby, odpovídající dnešnímu federativnímu uspořádání naší republiky. Státní novinářská cena, udílená ke Dni tisku na návrh federální vlády presidentem republiky, bude sloužit ocenění publicistických prací a výkonů, které mají celostátní dosah. Novinářské ceny obou národních republik, cena Ľudevíta Štúra, udílená předsednictvem SNR a předloženým návrhem zákona proponovaná cena Jana Švermy, budou sloužit ocenění novinářských děl a výkonů, jejichž dosah se týká života našich národních republik.

Návrh pojmenovat novinářskou cenu ČSR jménem národního hrdiny Jana Švermy jasně vyjadřuje, k jakým tradicím české žurnalistiky se zřízením této ceny přihlašujeme, jaká kritéria vláda naší národní republiky ve shodě s kulturní politikou KSČ na práci našich novinářů chce uplatňovat. Cena, která ponese jméno jednoho z našich největších revolučních novinářů, který byl zároveň významným teoretikem a marxistickým myslitelem a vynikajícím mistrem slova, musí na práci české žurnalistiky uplatňovat ta nejnáročnější měřítka.  

Novinářská cena Jana Švermy má tedy na jedné straně sloužit zvyšování společenské autority a prestiže naší socialistické žurnalistiky. Na druhé straně se zároveň musí stát nástrojem sloužícím neustálému zvyšování účinnosti našeho tisku a moderních masových sdělovacích prostředků. To je jeden z hlavních úkolů, které postavil před naše novináře, na jejich VI. sjezdu v květnu 1972 generální tajemník KSČ soudruh Husák. Novinářská cena Jana Švermy se musí stát jedním z prostředků, jímž bude společnost působit, aby se tisk nespokojoval povrchností a šedí a aby dával miliónům našich lidí, mluveno slovy soudruha Husáka, maximální kvalitu. Řečeno parafrází jedné významné myšlenky citovaného projevu soudruha Husáka, nejde vůbec o to, aby naši novináři potiskli za rok tolik a tolik tisíc tun papíru, nebo abychom v rozhlase či televizi odvysílali tolik a tolik tisíc hodin. Jde především o to, aby slovo našich novinářů pronikalo k rozumu i srdcím všeho pracujícího lidu, aby bylo schopno nejen pohotově informovat, nýbrž i co nejúčinněji formovat společenské vědomí všech vrstev našich pracujících. Podpora úsilí o kvalitu a účinnost novinářské práce spolu s podporou ideové principiálnosti a socialistické bojovnosti našeho tis ku se musí stát hlavním smyslem Novinářské ceny Jana Švermy.

/Řízení schůze převzal místopředseda ČNR Oldřich Voleník./

Z toho vyplývá, že zřízení Novinářské ceny Jana Švermy sleduje významné společenské poslání a že dává vládě ČSR a zároveň i České národní radě jako nejvyššímu zastupitelskému orgánu možnost aktivně napomáhat rozvoji této společensky tak významné oblasti.

Jak vyplývá z návrhu zákona, otázky navrhování Novinářské ceny, forem projednávání těchto návrhů poradním orgánem vlády, jímž se stane Výbor pro Novinářskou cenu Jana Švermy, a zároveň všechny ostatní náležitosti spojené s udílením cen upraví Statut Novinářské ceny, který schválí vláda ČSR.

Proto jménem ústavně právního a kulturního a školského výboru doporučuji plénu České národní rady, aby návrh zákona o Novinářské ceně Jana Švermy schválilo ve znění tisku č. 100 a aby zákon nabyl účinnosti dnem 1. ledna 1975. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Hájkovi za zpravodajskou zprávu. Do rozpravy se přihlásil poslanec Macura. Prosím, aby se ujal slova.  

Poslanec JUDr. Josef Macura: Soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! Novinářská cena, kterou dnes zákonem České národní rady zřizujeme, ponese jméno Jana Švermy. Proto využívám této příležitosti, abych se zde veřejně poklonil památce národního hrdiny, jehož 30. výročí tragické smrti jsme letos 10. listopadu vzpomínali.

Zároveň mi dovolte, abych na tomto fóru alespoň stručně připomněl velkou osobnost Jana Švermy, jako předního bojovníka za osvobození našeho pracujícího lidu z područí kapitalismu, jako vlastence a internacionalisty, význačného představitele KSČ i mezinárodního komunistického hnutí a v neposlední řadě též významného a nebojácného novináře.

Šverma patřil k té generaci pokrokové inteligence, která pochopila a přijala za své cíle, jež před mezinárodní dělnické hnutí postavila VŘSR. Pro uskutečnění těchto cílů se rozhodl věnovat celý svůj život, ať už pracoval jako funkcionář v Komunistickém svazu mládeže, v Rudých odborech, ve vedení KSČ, nebo jako poslanec Národního shromáždění. Jeho plamenné vlastenecké, bojovné projevy v parlamentě, na schůzích, na velikých táborech lidu budou navždy vzorem všem, kdo hledají cestu k srdci pracujícího lidu. Mimořádnou pozornost věnoval Šverma novinářské a publicistické činnosti. Uměl formulovat své myšlenky srozumitelně a věcně, přitom přesvědčivě a vždy z třídních pozic. S nadšeným zápalem odháněl blížící se hrůzu mnichovské zrady. Právem se proto v době největšího ohrožení republiky stává šéfredaktorem Rudého práva.

Po mnichovském diktátu a zradě domácí buržoazie odešel Šverma do SSSR, aby tam po boku Klementa Gottwalda působil v zahraničním československém osvobozeneckém hnutí, aby pokračoval v boji proti fašismu. Když vzplálo Slovenské národní povstání, byl vedením strany poslán na území bojujícího Slovenska. Jsou dochovány mnohé dokumenty o tom, co záslužného vykonal Šverma v této době, jak svými projevy posiloval slovenský lid v jeho boji, jak důležité rady poskytoval vůdčím činitelům slovenské národní moci, jak pomáhal vedení komunistické strany na Slovensku a sjednocujícímu se tam dělnictvu.

Šverma nemyslel na smrt. Byl vždy plný víry, kterou přenášel na ostatní, i když bylo nejhůře. Jeho síla vycházela z pevného přesvědčení, že společenský pokrok zvítězí. Žil viděním toho, jak naše krásná země bude bohatě rozkvétat, až v ní bude vládnout lid, až se v ní bude uskutečňovat socialismus a komunismus. Za to všechno se nebál položit svůj život. Proto také v paměti našeho lidu zůstane nesmrtelným. Proto jeho zářná památka nás provází a bude provázet na cestě, kterou dnes již vítězně jdeme vpřed.

Jméno Jana Švermy nesou závody, doly, školy, náměstí a ulice, vojenské útvary i kulturní domy. Plným právem ponese toto jméno rovněž Novinářská cena, udělovaná jako projev čestného uznání těm, kteří ve své novinářské a publicistické práci naváží na odkaz Jana Švermy, jako v nejlepším slova smyslu pokrokového, angažovaného, vpravdě socialistického novináře. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji. Dalším přihlášeným řečníkem je poslanec Jiří Hrdlička. Dávám mu slovo.

Poslanec Jiří Hrdlička: Soudružky a soudruzi, po Národní ceně pro vědu, techniku, umění a kulturu projednáváme dnes Novinářskou cenu Jana Švermy. Mnohotvárnost práce ve sdělovacích prostředcích, její podmínky, vlastnosti a zvláštnosti mají přirozeně zcela jiná měřítka a vyžadují tedy i vlastní oceňování.

Novinářská národní cena poskytne především další morální posilu pracovníkům na tomto vysoce náročném úseku a dosvědčuje vysoký zájem naší socialistické společnosti o vlastní sdělovací prostředky. Cena, doplňující soustavu ostatních novinářských soutěží a odměn, nepochybně také podpoří úsilí o rozvoj žurnalistického mistrovství, bude podněcovat mladé talenty a růst novinářských osobností, orientovat publicistickou tvorbu na žhavé otázky dne.

Zvláště si vážím toho, že společný iniciativní návrh poslanců na zřízení Novinářské ceny Jana Švermy počítá s uznáním za práci publicistickou, tedy přímo autorskou, avšak nepomíjí ani ostatní činnost novinářskou, tedy zpravodajskou, řídící a usměrňující. Dává možnost oficiálně ocenit vynikající tvůrčí výkony jednotlivců a kolektivů, ať již působí v tisku ústředním, krajském či místním, v rozhlase, televizi, v tiskové agentuře světové působnosti nebo třeba v novinách okresních a závodních. Postihuje tedy i tu obrovskou rozdílnost podmínek, ve kterých se tato činnost rozvíjí.  

Cena přihlíží také k dlouholeté a celoživotní práci lidí od pera, mikrofonu a kamery, kteří na jednotlivých úsecích nasazují zpravidla každodenně své síly a schopnosti pro politiku KSČ a Národní fronty.

Navrhovaná Novinářská cena Jana Švermy rozšiřuje možnosti pro ohodnocení této práce, která zůstává mnohdy dosti skrytá, ačkoliv nezřídka vyžaduje značnou dávku obětavosti a bezesporu výrazně politickou angažovanost.

Udělování ceny ke Dni československého tisku, rozhlasu a televize posílí slavnostnost tohoto dne, při kterém si každoročně připomínáme revoluční tradice komunistického tisku, jeho leninské principy stranickosti, masovosti, lidovosti.

Naše noviny a časopisy vycházejí ve stále vyšších nákladech. Stejně tak vzrůstají počty rozhlasových a televizních přijímačů v našich domácnostech. Mnohamiliónová obec čtenářů, diváků a posluchačů má své nároky a tím se také zvyšují požadavky na novinářskou pohotovost, přesvědčivost a publicistické mistrovství. Soustava novinářských cen bude nepochybně dalším podnětem k této lepší novinářské práci.

Proto doporučuji, aby Česká národní rada návrh zákona o Novinářské ceně Jana Švermy přijala. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Hrdličkovi. Pořadí přihlášených řečníků je vyčerpáno. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo./ Nehlásí. Žádá zpravodaj poslanec soudruh Hájek slovo na závěr?

Zpravodaj poslanec PhDr. Jiří Hájek: Vzdávám se slova.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Doporučuji, abychom postupovali tak, že budeme hlasovat o celém návrhu zákona najednou ve znění písemné společné zprávy výborů kulturního a školského a ústavně právního. Máte nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Nebyly./ Nemáte.

Kdo tedy souhlasí s návrhem zákona České národní rady o Novinářské ceně Jana Švermy, a to ve znění předložené písemné zprávy výborů kulturního a školského a ústavně právního, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Není.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila svůj zákon o Novinářské ceně Jana Švermy a projednala tento bod pořadu.

Devátým bodem pořadu schůze je

IX

Návrh ústavně právního výboru na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Zpravodajem k tomuto bodu pořadu je poslanec Miroslav Bartheldy. Dávám mu slovo.

Zpravodaj poslanec Miroslav Bartheldy: Vážená Česká národní rado, vážení hosté, v listopadu tohoto roku předložil ministr spravedlnosti ČSR JUDr. Jan Němec České národní radě 19 žádostí soudců o zproštění soudcovské funkce. Z tohoto počtu jsou dva soudci Nejvyššího soudu ČSR. Ke všem žádostem došlo zákonem požadované vyjádření ministra.

Ústavně právní výbor ČNR se ve své schůzi dne 11. prosince zabýval uvedenými žádostmi, zejména důvody, které vedly k jejich podání. Zjistil, že 10 soudců přechází ze závažných rodinných a jiných důvodů do jiného zaměstnání, 6 je kandidováno k jinému soudu a 3 odcházejí do starobního důchodu.

Výbor konstatoval, že ve všech případech jsou splněny podmínky požadované zákonem o organizaci soudů a o volbách soudců. Jménem ústavně právního výboru ČNR proto navrhuji, aby Česká národní rada zprostila soudcovské funkce soudce, kteří jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 96.  

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji. Má někdo z poslanců k předloženému návrhu ústavně právního výboru ČNR nějaké připomínky? /Nikdo se nehlásí./ Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat o celém návrhu najednou.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? /Námitky nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./ Není.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikoli.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala devátý bod schůze.

Přistoupíme k projednávání desátého bodu pořadu, kterým je

X

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR soudruh Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR RSDr. Miloslav Vacík: vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, dovolte abych vám jménem ústředního výboru Národní fronty ČSR předložil návrhy kandidátů soudců z povolání, kteří mají být vámi dnes zvoleni do funkcí u těchto soudů, k nimž jsou navrženi. S odborně politickou charakteristikou navržených kandidátů jste se seznámili z písemných podkladů.

Do funkce soudce Nejvyššího soudu ČSR je jeho předsedou doporučen soudruh JUDr. Jan Erle. Ministr spravedlnosti ČSR doporučuje celkem 27 dalších kandidátů do funkcí soudců Krajského soudu v Hradci Králové, v Ostravě, některých obvodních soudů v Praze, Městského soudu v Brně a některých okresních soudů v ČSR.

Cílem doplňovací volby je doplnění stavu soudců zmíněných soudů na stanovený počet.

Výběr kandidátů byl motivován třídními hledisky a příznivý mi výsledky zhodnocení jejich politické úrovně a odborné způsobilosti. Návrhy kandidátů projednaly příslušné územní orgány KSČ a Národní fronty a ke všem se souhlasně vyjádřily.

Navržení kandidáti mají dobré předpoklady vykonávat společensky významnou a náročnou funkci soudců z povolání tak, jak jim to ukládá soudcovský slib, tj. podle Ústavy naší socialistické republiky a dalších právních předpisů a využívat jich k vytváření a prohlubování socialistického právního vědomí občanů a společnosti.

Všichni navržení se svou kandidaturou souhlasí.

Předsednictvo Národní fronty ČSR projednalo na svém zasedání dne 4. prosince t. r. podle platných zákonných ustanovení návrhy kandidátů do funkcí soudců z povolání a vyslovilo se všemi svůj souhlas. Zastává názor, že všichni navržení budou při soudním výkonu uplatňovat zákonná opatření ku prospěchu našeho socialistického státu, ve shodě se zákonem chráněnými zájmy občanů a socialistických organizací a že svým nestranným rozhodováním podpoří upevňování socialistického právního řádu, zřízení našeho státu a jeho příslušnosti ke světové socialistické soustavě.

Jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k uvedeným soudům.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji za přednesený návrh. Má někdo připomínky k projednávanému návrhu na volbu soudců z povolání? /Nikdo se nehlásí./

Není tomu tak, můžeme tedy přistoupit k hlasování.  

Navrhuji, abychom hlasovali o celém předloženém návrhu najednou.

Má někdo proti tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? /Nikdo se nehlásí./ Nemá.

Kdo tedy souhlasí s návrhem na usnesení na volbu soudců z povolání k soudům ČSR, jak je obsažen v předloženém písemném návrhu ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Je někdo proti? /Není./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Tím Česká národní rada projednala desátý bod pořadu.

Jedenáctým bodem pořadu schůze je

XI

Návrh poslanců Erbana, Voleníka, dr. Ambruze, Františka Tomana a Jedličky na doplňovací volbu člena výboru

Návrh uvede místopředseda České národní rady JUDr. Vladimír Ambruz. Prosím ho, aby se ujal slova.

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Soudružky a soudruzi poslanci, na počátku dnešního jednání České národní rady vám byl rozdán návrh skupiny poslanců na doplňovací volbu poslance Václava Krejčího do výboru ČNR pro národní výbory a národnosti. Dovolte mi, abych jménem navrhovatelů předložený návrh velmi stručně odůvodnil.

Při formulaci návrhu jsme byli vedeni dvěma hledisky: jednak jsme vycházeli ve smyslu jednacího řádu z potřeb České národní rady při rozmisťování poslanců do výborů, jednak jsme usuzovali, že poslanci Krejčímu jako dlouholetému funkcionáři je problematika národních výborů blízká.

Proto jménem skupiny navrhovatelů doporučuji, aby předložený návrh na volbu poslance Krejčího do výboru ČNR pro národní výbory a národnosti byl schválen.  


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP