Středa 29. října 1975

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Balabánovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo se nehlásil./

Do rozpravy se již nikdo nehlásí, je tedy skončena. Prosím zpravodajku poslankyni dr. Patejdlovou o závěrečné slovo.

Poslankyně dr. Marie Patejdlová: Vzhledem k tomu, že diskuse vyzněla plně na podporu návrhu zákona, doporučuji znovu, aby plénum ČNR schválilo návrh zákona ČNR o advokacii s úpravami, které jsou uvedeny v textu ústavně právního výboru ČNR.

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi, přistoupíme nyní k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o celém projednávaném vládním návrhu zákona najednou ve znění písemné zprávy ústavně právního výboru ČNR. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování_ /Nebyly./

Nejsou. Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o advokacii, a to ve znění předložené písemné zprávy ústavně právního výboru ČNR, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala třetí bod denního pořadu.

Dalším bodem pořadu je

IV

Společná zpráva ústavně právního výboru ČNR a výboru ČNR pro národní výbory a národnosti k vládnímu návrhu zákona České národní rady o sídlech a obvodech okresních a krajských soudů v České socialistické republice

Společným zpravodajem je poslanec Bartheldy. Prosím ho, aby podal zprávu.

Společný zpravodaj poslanec Miroslav Bartheldy: Vážená Česká národní rado, vážení hosté! Vládou České socialistické republiky předložený návrh zákona České národní rady o sídlech a obvodech okresních a krajských soudů v České socialistické republice vychází ze zákon o organizaci soudů a o volbách soudců, v němž se stanoví, že úpravu obvodů a sídel okresních a krajských soudů určí zákony národních rad. Jde tedy o stručnou normu organizační povahy, která má umožnit optimální organizaci justice v souladu s jejím posláním.

Při stanovení obvodů soudů i jejich sídel je třeba mít na zřeteli úzkou spolupráci soudů s národními výbory tak, jak je také zakotvena v zákoně o organizaci soudů i v zákoně o národních výborech.

Proto se v návrhu předloženého zákona stanoví již osvědčená zásada, že obvody soudů se shodují se obvody národních výborů. Totéž platí, pokud jde o shodu sídel soudů se sídly příslušných národních výborů, i když zákon současně umožňuje stanovit výjimku z tohoto pravidla. Navrhovaná úprava vytvoří současně předpoklad pro organizaci prokuratur, jejichž obvody a sídla se podle zákona o prokuratuře shodují se sídly a obvody soudů.

Shodně s předloženým návrhem jsou i určena sídla a obvody státních notářství, které podle notářského řádu navazují na územní organizaci národních výborů. Ze své práce ve volebních obvodech víme, jak významná je spolupráce soudů s národními výbory. O tom jsme se v ústavně právním výboru ČNR již několikrát přesvědčili, například v průzkumech, provedených k otázkám právní propagandy a právní výchovy. Zásada o shodnosti obvodů soudů a tím i prokuratury s obvody národních výborů posílí jejich vzájemnou spolupráci a umožní též optimální uplatnění vlivů národních výborů i jejich komisí, aktivů na upevňování socialistického právního řádu a dodržování socialistické zákonnosti. 

Vládní návrh předloženého zákona přikázalo předsednictvo České národní rady ústavně právnímu výboru ČNR a výboru ČNR pro národní výbory a národnosti, které jej projednaly.

Jménem obou výborů navrhuji, aby Česká národní rada návrh zákona České národní rady o sídlech a obvodech okresních a krajských soudů v České socialistické republice schválila ve znění předloženém vládou České socialistické republiky, jak je to doporučeno ve společné zprávě výborů. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji společnému zpravodaji poslanci Bartheldymu. O slovo se přihlásil ministr spravedlnosti ČSR dr. Jan Němec. Prosím ho, aby se ujal slova.

Ministr spravedlnosti ČSR dr. Jan Němec: Soudružky a soudruzi poslanci, předkládaným návrhem zákona sledujeme cíl sjednotit obvody soudů s územní organizací národních výborů v ČSR. Tato zásada není nová, byla zakotvena v zákoně č. 36/1964 Sb., i v právní úpravě předchozí, a plně se osvědčila.

Poslední novela zákona o organizaci soudů a o volbách soudců tuto zásadu nepřevzala a úpravu obvodů a sídel okresních a krajských soudů svěřila zákonodárství národních rad. Změněná úprava, s jejíž přípravou se začalo v roce 1968 a která v sobě v tomto směru nese pozůstatky revizionistických tendencí krizových let, měla umožnit odtržení soudní soustavy od soustavy politické a připustit stav, že by se obvody soudů s obvody národních výborů nemusely shodovat.

Celý průběh konsolidačního procesu a vývoj naší společnosti i zkušenosti všech pracovníků justice jasně ukázaly, že zásada shody obvodů soudů s obvody národních výborů, uplatňovaná od zlidovění justice v roce 1949, je jedině správná, že se v pra plně osvědčila a že je třeba na ní i do budoucna trvat.

Vždyť shoda obvodů a sídel soudů s obvody a sídly národních výborů napomáhá a usnadňuje rozvíjení spolupráce mezi soudy a národními výbory, shoda obvodů soudů s obvody národních výborů je přímo předvídána v právních normách, které vymezují vzájemné vztahy mezi národními výbory a jinými státními orgány působícími v jejich volebních obvodech. Jmenujme alespoň zákon č. 69/1967 Sb., o národních výborech ve znění vyhlášeném pod č. 28/1972 Sb., který stanoví povinnost soudů seznamovat národní výbory se stavem zákonnosti v jejich obvodech a který ukládá zároveň národním výborům povinnost spolupracovat s ostatními státními orgány ve svých územních obvodech a tuto spolupráci zaměřovat na upevňování socialistické zákonnosti a na předcházení trestné činnosti.

Shodou obvodů soudů s obvody národních výborů je zároveň zajištěna totožnost s obvody, v nichž působí orgány Národní fronty a další politické a společenské organizace, s nimiž soudy při plnění svých úkolů úzce spolupracují; shoda obvodů a sídel soudů s obvody a sídly národních výborů pak v neposlední řadě znamená pro občany i usnadnění jejich styku se soudem.

Ze zásady shody obvodů soudů s obvody národních výborů také vychází i zákon SNR č. 30/1970 Sb., kterým byla úprava obvodů a sídel okresních a krajských soudů provedena na území Slovenské socialistické republiky. Pro území České socialistické republiky tato úprava dosud provedena nebyla a přistupujeme k ní nyní, kdy řešení této problematiky se stává velmi aktuální.

Novela zákona o organizaci soudů a o volbách soudců z roku 1969 sídla a obvody soudů neupravila a v ustanovení daném pro přechodnou úpravu ponechala v platnosti územní organizaci soudů podle stavu k 1. lednu 1970, kdy se podle tehdy platné zákonné úpravy s obvody národních výborů přesně shodovala.

Tato úprava by v zásadě mohla vyhovovat i nadále, pokud by se neměnily obvody okresních národních výborů. Ke změnám v obvodech ONV však postupně dochází a to jednak rozhodnutími krajských národních výborů, jak to umožňuje zákon č. 30/1960 Sb., o územním členění státu, jednak přímo zákonem České národní rady. Pokud k těmto změnám dochází zákonem ČNR, lze zákonem řešit i změnu v územní organizaci soudů.

Tak tomu bylo i při územním rozšíření hl. m. Prahy zákonem ČNR č. 31/1974, kde bylo výslovně stanoveno, že územní organizace soudů se stanoveným změnám přizpůsobuje.  

Při územních změnách, ke kterým dochází rozhodnutím KNV, není však možno zároveň přizpůsobit územní organizaci soudů, neboť neexistuje právní předpis, který by umožňoval upravit obvody soudů ve shodě se změnami v obvodech národních výborů tak, jak to odpovídá politickým a hospodářským potřebám okresů.

Navrhovaná úprava se proto jeví jako velmi aktuální. Volíme ji záměrně tak, aby se územní organizace soudů mohla i nadále automaticky bez potřeby další zákonné úpravy přizpůsobit i event. budoucím změnám v obvodech okresních a krajských národních výborů.

Vyjadřují přesvědčení vlády ČSR, že tato úprava usnadní rozvoj další spolupráce mezi soudy, prokuraturami, národními výbory i orgány Národní fronty a že tak v duchu závěrů XIV. sjezdu KSČ přispěje k dalšímu zdokonalení právního řádu naší socialistické společnosti. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu ministrovi za jeho projev. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo./ Do rozpravy se nikdo nehlásí, můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém vládním návrhu zákona najednou ve znění písemné společné zprávy obou výborů.

Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování! /Námitky nebyly./ Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o sídlech a obvodech okresních a krajských soudů v České socialistické republice ve znění předložené společné zprávy ústavně právního výboru ČNR a výboru ČNR pro národní výbory a národnosti, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala tento bod pořadu.

Pátým bodem dnešního pořadu je

V

Návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

Zpravodajem k tomuto bodu pořadu je poslanec Svoboda. Dávám mu slovo.

Poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté! Od poslední schůze ČNR došlo 15 žádostí soudců z povolání, kteří požádali Českou národní radu, aby je zprostila soudcovské funkce. Ke všem žádostem bylo též připojeno vyjádření ministra spravedlnosti ČSR, požadované zákonem o organizaci soudů a volbách soudců.

Z uvedeného počtu soudců je pět kandidováno k jinému soudu, jeden soudce Nejvyššího soudu ČSR přechází na Generální prokuraturu ČSR, osm soudců odchází z justice do jiného zaměstnání a jedna soudkyně zůstává z rodinných důvodů mimo pracovní poměr.

Záležitosti byly projednány ve schůzi ústavně právního výboru ČNR dne 16. října 1975. Z pověření ústavně právního výboru ČNR navrhuji, aby Česká národní rada uvedené soudce, jejichž jména jsou uvedena v tisku č. 117, zprostila funkce soudců z povolání.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji. Má někdo k předloženému návrhu ústavně právního výboru ČNR nějaké připomínky? Nejsou. Přistoupíme tedy k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém návrhu usnesení.

Jsou nějaké připomínky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru ČNR, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala pátý bod pořadu.  

Šestým bodem denního pořadu je

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR dr. Miloslav Vacík, kterého v našem středu vítám.

Místopředseda ÚV NF ČSR dr. Miloslav Vacík: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte, abych vám jménem ústředního výboru Národní fronty ČSR předložil návrhy kandidátů soudců z povolání, kteří mají být vámi dnes zvolej do funkcí u těch soudů, k nimž jsou navrženi. S politickoodbornou charakteristikou navržených kandidátů jste se seznámili z písemných podkladů, uvedených v tisku č. 118.

Především mi dovolte, abych oznámil smutnou zprávu, že dnes ráno zemřel ve věku 43 let soudruh JUDr. Jan Češka, kterého předseda Nejvyššího soudu ČSR navrhoval, aby byl dnes zvolen za soudce Nejvyššího soudu ČSR. Jde o všestranně vysoce erudovaného soudruha. Bude to jistě velká ztráta nejen pro Nejvyšší soud ČSR, ale i pro celou naši justiční službu. Prosil bych, aby tato smutná skutečnost byla vzata v úvahu při hlasování.

Ministr spravedlnosti ČSR doporučuje celkem 74 kandidátů do funkcí soudců Městského soudu v Praze, krajských soudů v Českých Budějovicích a Hradci Králové, některých obvodních soudů v Praze, Městského soudu v Brně a některých okresních soudů v ČSR, u nichž je nutno doplnit počet soudců z povolání na stanovený počet.

Výběr všech kandidátů byl veden třídními hledisky a hodnocením jejich politické spolehlivosti i nezbytné odborné způsobilosti. Tyto osobní hodnoty a schopnosti vesměs mladých kandidátů bude zapotřebí podle návrhu našeho předsednictva využívat i mimo pracoviště soudů též v masově politické činnosti organizované společenskými organizacemi Národní fronty, ve sféře působení národních výborů, jejich aktivů a řekl bych všude, kde je příležitost ke kvalifikovanému politicko-odbornému působení na občanskou veřejnost, u níž je zapotřebí utvářet a prohlubovat socialistické právní vědomí.

Poznatky z veřejné činnosti doplní postupně odborné i prozatím ještě nevelké životní zkušenosti kandidátů, které jsou však nepostradatelné při spravedlivém rozhodování všech soudů v našem socialistickém státě.

Protože předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR zastává názor, že všichni navržení budou při soudním výkonu uplatňovat zákonná opatření vždy jen ku prospěchu našeho socialistického státu a ve shodě se zájmy občanů, které jsou chráněny platnými zákony, projednalo návrhy kandidátů soudců z povolání podle platných zákonných norem na svém zasedání dne 8. října t. r. a vyslovilo se všemi navrženými souhlas.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR předpokládá, že všichni kandidáti budou po svém zvolení při své činnosti podporovat upevňování socialistického právního řádu a zřízení našeho státu i jeho příslušnost ke světové socialistické soustavě.

Jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k soudům podle předloženého návrhu.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji dr. Vacíkovi za odůvodnění návrhu. Jsou nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou.

Můžeme přistoupit k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR najednou ve znění, jak je navrhl místopředseda dr. Vacík.

Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsaženo v předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? Není.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala šestý bod pořadu.  

Posledním bodem pořadu této schůze je

VII

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 12. června do 28. října 1975

Soudružky a soudruzi, tato zpráva vám byla jako obvykle rozdána.

Má někdo připomínky nebo dotazy ke zprávě? Není tomu tak. Poněvadž předložená písemná zpráva neobsahuje nic, o čem Jednací řád ČNR přikazuje hlasování, bere Česká národní rada zprávu o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od poslední plenární schůze na vědomí.

Tím jsme projednali pořad 17. schůze České národní rady. Schůzi končím. /Potlesk./

/Schůze ukončena ve 12.53 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP