Čtvrtek 18. prosince 1975

Základním předpokladem dalšího úspěšného rozvoje veškeré tělesné výchovy je stav a úroveň jejich povinných forem na školách všech stupňů a typů a v ozbrojených složkách. Úroveň povinné tělesné výchovy na ZDŠ a učňovských školách přes jejich významný podíl na Československé spartakiádě 1975 však trpí stále všeobecně známými nedostatky. V posledním období se podařilo zvýšit vliv na brannou přípravu mimo jiné i realizací společného projektu ČÚV ČSTV se Západním vojenským okruhem. Ve spolupráci ČSTV a národních výborů se plánovitě buduje sít bazénů a zabezpečuje výcvik neplavců. Zvýšená mimořádná podpora z rozpočtu vlády je věnována sportům s vysokou brannou účinností.

Řeší se příprava tělovýchovných kádrů ve společenských organizacích ČSTV, ROH, SSM apod. a díky pochopení ministerstva školství ČSR byla obnovena vedle pedagogických také příprava politicko-organizačních a metodických kádrů na fakultě tělesné výchovy a sportu UK v Praze pro potřeby celého tělovýchovného hnutí. Oceňujeme, že v koncepci výstavby Strahova při příležitosti Mistrovství Evropy v lehké atletice řeší vláda i prostorové potřeby fakulty tělesné výchovy a sportu UK v Praze, našeho rozhodujícího a jediného učiliště pro výchovu profesionálních tělovýchovných kádrů.

Programové prohlášení vlády ČSR věnuje pozornost péči o zdraví lidu. K upevňování zdraví významně přispívá i tělovýchova. V minulém období se dosáhlo mimo jiné rozhodujícího pokroku při sjednocování vlivu státní zdravotní péče v tělesné výchově a dobrovolné zdravotnické práce v ČSTV. Poprvé se tak podařilo dík pochopení ministerstva zdravotnictví ČSR položit základ k odstranění přístupů v zdravotní péči o cvičence a sportovce.

Rychlý rozvoj tělesné výchovy v nových podmínkách rozvinuté socialistické společnosti vyžaduje s předstihem vědecky zkoumat problémy jejího dalšího rozvoje. Pozornost vědeckých pracovišť se soustředila na řešení hlavních potřeb tělovýchovného hnutí. Zařazením výzkumu problémů tělesné kultury do státního plánu výzkumu ČSAV a do resortních plánů se pro další období vytvořily základní předpoklady k tomu, aby vědecká práce v tělesné kultuře, úměrně jejím kapacitám, byla optimálně řešena a řízena a jejích výsledků se v tělovýchovném hnutí efektivněji využívalo.

Nejnaléhavějším úkolem tělovýchovy v současné době je řešit ekonomiku nejenom ČSTV, ale tělovýchovného hnutí jako celku komplexně, systémem opatření těsně spjatých s celospolečenskými, ekonomickými procesy. V ekonomice tělesné výchovy totiž stále přežívají tradiční způsoby i resortní přístupy. Přitom nejde o nějaké nové, neúměrné požadavky na zdroje. Do tělovýchovy se vkládá nemálo finančních prostředků, ale jejich rozdělování a využívání není vždy dost efektivní a plně nepodporuje opatření, která obsahuje usnesení předsednictva ÚV KSČ, které rozpracovává linii XIV. sjezdu strany v oblasti tělovýchovy.

Tím vzrůstá rozpor mezi celospolečenskými a skupinovými zájmy využívání zdrojů, napětí mezi novými úkoly a starými formami a starým způsobem financování. Je třeba účelněji rozdělovat prostředky na masovou tělovýchovu, výkonnostní vrcholový sport, výrazněji upřednostňovat sledované tělovýchovné priority. Současným potřebám neodpovídá ani současný způsob financování údržby a provozu tělovýchovných zařízení a dotační systém vůči tělovýchovným jednotám. Také v investiční výstavbě nutno důsledněji prosazovat schválené stavební programy a v nich typové opakované jednoduché projekty a závazné stavební normy a plánovité řešení výstavby v jednotlivých regionálních komplexech. Problémy přináší i náklady při cestách sportovců. Jsou však i velké rezervy a možné úspory v tělovýchovném hnutí i samotném ČSTV.

Oceňujeme přístup vlády ČSR k budování materiálně technické základny tělovýchovného hnutí. V průběhu 5. pětiletky uvolnila vláda ČSR na výstavbu, rekonstrukci a modernizaci tělovýchovných a sportovních zařízení více než 1 mld Kčs. Také národní výbory v uplynulé pětiletce uvolnily na tělovýchovu téměř 3 mld Kčs, z toho v akci "Z" bylo vybudováno dílo v hodnotě téměř 2,5 mld Kčs. Převážně slouží masové a rekreační tělovýchově občanů.

Členové ČSTV odpracovali mimo akce "Z" více než 22 milionů brigádnických hodin v rámci výzvy "Straně na počest - tělovýchově ku prospěchu" a v soutěži vyhlášené k 30. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou. Vytvořili tak dílo v hodnotě více než 1 mld Kčs.

Za rozhodující pomoci vlády se konsolidovala situace ve výrobních podnicích ČSTV, které se postupně stávají důležitým nástrojem tělovýchovného hnutí pro výrobu sportovních potřeb a výstavbu i údržbu sportovních zařízení. Postupně se také jistě podaří odstranit roztříštěnost a mnohdy i živelnost ve výrobě sportovního nářadí a náčiní v národních podnicích a výrobní program přizpůsobit soudobým potřebám tělovýchovy. I zde přetrvávají problémy jako např. že vyráběný sortiment ne vždy odpovídá účelu, často se sledují hlavně komerční a módní hlediska a ani cenová politika vždy plně nepodporuje cíle masového a lidového sportu.

Závěry XIV. sjezdu KSČ a další usnesení ústředního výboru strany zdůrazňují posílit funkce státu a jeho orgánů při koordinaci činnosti složek odpovědných za rozvoj tělovýchovy. I zde úsilím vlády ČSR a dalších státních orgánů, zejména národních výborů, které tak významně přispěly k všestrannému úspěchu Československé spartakiády 1975, pokročilo řešení složitých institucionálních problémů. Rozhodnutí upevnit práci komisí pro mládež a tělesnou výchovu při národních výborech všech stupňů považujeme za významný krok směřující k posílení funkce státu v oblasti tělesné výchovy a za jeden z nezbytných předpokladů jejího dalšího rozvoje.

/Řízení schůze převzal předseda ČNR Evžen Erban./

V závěru mi dovolte, abych se z pověření kulturního a školského výboru ČNR připojil k plnému ocenění a uznání práce vlády České socialistické republiky při realizaci jejího programového prohlášení na úseku školství, kultury a tělesné výchovy. Zkušenosti, které jsme jako poslanci získali, nás opravňují k přesvědčení, že v budoucnu vývoj dále pokročí, zejména v kvalitativních ukazatelích, ve výsledcích politickovýchovného působení a v těch úkolech, k jejichž řešení se zatím nedospělo.

Jménem kulturního a školského výboru ČNR ujišťuji vládu České socialistické republiky plnou podporou poslanců i jejich aktivním podílem při zabezpečování dalších úkolů socialistické výchovy mladé generace, rozvoje socialistického školství, kultury a tělesné výchovy, při dovršování linie XIV. sjezdu naší strany. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Hlaváčkovi. Soudružky a soudruzi, pořadí písemně přihlášených řečníků je vyčerpáno. O slovo se přihlásil předseda vlády soudruh Josef Korčák. Prosím ho, aby se ujal slova.

Předseda vlády ČSR Josef Korčák: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci! Věcná a podnětná diskuse ke zprávě o plnění programového prohlášení vlády České socialistické republiky, ve které vystoupilo 15 poslanců, ocenila práci vlády a vyjádřila souhlas a podporu našich dalších záměrů, což mi umožňuje vzdát se závěrečného slova. Jestliže jsem se presto o slovo přihlásil, pak jen proto, abych poděkoval jménem vlády České socialistické republiky poslancům a poslankyním České národní rady za ocenění naší práce, za podporu, které se nám od našeho zákonodárného sboru po celé volební období dostává, dále, abych ocenil správné pochopení naléhavosti a nutnosti dále zlepšovat a zdokonalovat práci na všech stupních řízení i v materiální výrobě, dále zvyšovat náročnost, i když se nám práce daří a výsledky jsou nesporné.

Je správné být hrdý nad dosaženým, škodlivé a odsouzeníhodné je spokojovat se s dosaženým. Je třeba usilovat o neustálé zvyšování hmotné a kulturní úrovně lidu, které zapsala do svého programu Komunistická strana Československa hned při svém založeni. A kdo jiný, než vedoucí síla naší společnosti - komunistická strana - m za povinnost připravit orgány, organizace a naše pracující na všechno, co nás v příštích týdnech a měsících čeká. Budeme snadněji a levněji než dosud opatřovat pro naše národní hospodářství a pro obyvatelstvo paliva, energie a suroviny? Sotva.

Budou levnější investice nutné pro další rozvoj naší země? Nebudou. Kdo tedy zná jinou cestu, která k tomu všemu spolehlivě vede, k vyšší životní úrovni, než je cesta tvrdé, obětavé, iniciativní a vysoké náročnosti. V pevném přesvědčení, že náš lid pochopí, že nám porozumí, že svou poctivou prací podpoří úsilí KSČ, můžeme bez obav hledět do další budoucnosti. Byl bych nerad, aby to vyznělo příliš nadneseně. Bude to zápas. Jsem však pevně přesvědčeni, že bude vítězný.

Kritické připomínky a náměty soudruha Zvěřiny i dalších poslanců budou posouzeny v pracovním pořádku a příslušné resorty dobré náměty využijí ve své další práci.

Chci znovu ujistit Českou národní radu, že pro cíle KSČ, pro splnění všech úkolů, které máme zapsány v plánu i ve vládním prohlášení, budeme dále a poctivě pracovat. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP