Úterý 23. března 1976

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji poslankyni Kostkové. O slovo se přihlásil ministr zemědělství a výživy Nágr.

Ministr zemědělství a výživy ČSR ing. Josef Nágr, CSc.: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych využil příležitosti, které se mi dostalo, a zaujal stanovisko k některým diskutovaným otázkám, týkajícím se resortu zemědělství a výživy.

Především mně dovolte několik slov k problematice výroby zeleniny. V letošním roce ukládá státní plán zabezpečit v ČSR nákup 460 000 tun zeleniny celkem ve skladbě odpovídající potřebám spotřebitelského trhu. V současné době jsou uzavřeny smlouvy se zemědělskými podniky již více než na 90 % a nákupní organizace ve spolupráci s okresními zemědělskými správami zabezpečují úspěšné dokončení kontraktace na zbývající množství.

Přední pozornost věnujeme výrobě těch druhů, u kterých jsme zatím nemohli plně uspokojit poptávku spotřebitelů. Tak např. u cibule je zabezpečována tržní produkce ve výši 85 000 tun, což je téměř o 1/4 více, než činil průměrný roční nákup v páté pětiletce. Splněním plánovaných podsevů kmínu v minulém roce byly vytvořeny předpoklady, aby nedojde-li k mimořádně vysokým zaorávkám, mohly být plně kryty požadavky odbytových organizací z naší produkce.

Určité potíže dosud trvají v zabezpečování výroby česneku pro omezené množství sadby z domácí produkce i pro malovýrobní a značně pracný způsob jeho pěstování. Provádíme mimořádná opatření k zabezpečení sadby, a to nejen pro letošní rok, ale i pro rok 1977 a ve vybraných zemědělských podnicích vytváříme z hlediska organizačního i ekonomického interesu podmínky k zabezpečení potřebné produkce a zásobení vnitřního trhu.  

Nákupní organizace ve spolupráci se zemědělskými správami dbají na to, aby také další druhy zeleniny byly vyrobeny a dodány na trh v sortimentu požadovaném spotřebiteli. Intenzívněji a komplexněji než v minulých letech je prosazována v praxi účelná koncentrace a specializace výroby zeleniny ve vybraných okresech, zemědělských podnicích a jejich sdruženích. Vytváříme podmínky pro to, aby v souladu s výrobními úkoly byly řešeny ve specializovaných podnicích i potřebné materiálně technické podmínky. Počítáme s dovozem některých speciálních strojů a zařízení, např. sklízecích linek na cibuli, univerzálních secích strojů na zeleninu, a prohloubením spolupráce v oblasti mechanizace s ostatními členskými státy RVHP i s výrobou některých technologických linek a strojů v STS a opravnách zemědělských strojů.

Přesto bych však chtěl zdůraznit, že zatím nelze očekávat, že už v letošním roce se podaří plně uspokojit požadavky našich pěstitelů zeleniny na dodávky všech požadovaných mechanizačních prostředků. Jde o složitý a náročný dlouhodobější úkol, pro jehož řešení jsme vytvořili základní předpoklady propracováním koncepce výroby ovoce a zeleniny v 21 okresech, a to bud s budoucí specializací na výrobu zeleniny nebo ovoce nebo na oba tyto druhy, což je základním předpokladem pro to, aby mohly být perspektivně v plném rozsahu uplatněny velkovýrobní technologie specializace výroby a potřeba vytvoření žádoucích organizačních předpokladů, aby mohly být vhodným způsobem integrovány tyto výroby tak, abychom byli schopni v průběhu celého roku plynule a v plnějším sortimentu a lépe než dosud zásobovat trh. Oborovému podniku Sempra bylo uloženo zabezpečit zvýšení a zkvalitnění produkce osiv a sadby zeleniny v takovém množství a sortimentní skladbě, abychom v průběhu letošního roku vytvořili i s potřebnými rezervami podmínky pro zajištění plánovaných ploch příštího roku včetně nezbytné rezervy.

Po zkušenostech z minulého roku věnujeme letos mimořádnou pozornost také zvýšení a zkvalitnění výroby konzumních i průmyslových brambor. Zajištění plánované plochy u socialistického sektoru je i přes splnění a překročení plánu nákupu sadbových brambor v minulém roce a zvýšení obměny sadby na 60 % pěstitelské plochy ztíženo nižší kvalitou sadby a vyššími skladovacími ztrátami v krechtech, kde je skladováno 40 % veškerých zásob. Vzhledem k tomu, že i v ostatních zemích je situace obdobná, nebylo možno zlepšit situaci v sadbě ani dovozem. Jsme proto nuceni spoléhat především na kvalitní sadbu dodanou zemědělským podnikům z množitelských ploch a zbývající část potřebné sadby zabezpečujeme pečlivým tříděním vhodných partií brambor ze zásob zemědělských podniků. Současně s tím organizujeme i přesuny sadby mezi zemědělskými podniky, kde na jedné straně sadba přebývá a na druhé straně se sadby nedostává.

Zcela mimořádnou pozornost chceme věnovat včasnému a kvalitnímu provedení jarních polních prací a celému komplexu agrotechnických opatření k zajištění vysokých hektarových výnosů. Již v průběhu zimního období byly v okresech a ve všech zemědělských podnicích pěstujících brambory zpracovány soubory opatření k dosažení tohoto cíle. V plném rozsahu počítáme s uplatněním všech dobrých zkušeností, které byly v uplynulých letech získány rozvíjením tzv. Havlíčkobrodského hnutí.

Předsednictvo vlády ČSR schválilo, aby s ohledem na relativně nízkou úroveň rentability výroby brambor a dosud nízkou úroveň mechanizace byly ve vybraných okresech a zemědělských podnicích vypláceny v letošním roce specializační prémie odstupňované podle výše dodávky konzumních a průmyslových brambor z hektaru, a to při dodržení předem stanovených kritérií obsažených v uzavřené smlouvě. Předpokládáme, že tato opatření pomohou ke zvýšení hmotného interesu zemědělských podniků na vysokých výnosech a zejména dodávkách na celkové ploše 50 000 ha konzumních a 8000 ha průmyslových brambor. Nákupní a zpracovatelské organizace v současné době uzavírají s vybranými družstvy a státními statky dodatkové smlouvy, které mají za úkol uzavřít do konce března, a okresní zemědělské správy mají za úkol zajistit těmto podnikům účinnou pomoc odborníků našeho výzkumu a jiných pracovišť k dosažení stanovených cílů.

Zkušenosti z minulých let potvrzují, že účinnou cestou ke zvýšení a stabilizaci výroby brambor je koncentrace a specializace výroby.

Vážnou překážkou jejich rychlejší realizace je zaostávání úrovně mechanizace kultivačních, sklizňových i posklizňových operací proti jiným odvětvím rostlinné výroby i nedostatek vhodných skladovacích prostorů.

Očekáváme, že i dodavatelská odvětví pomohou tyto úkoly řešit urychlením dodávek výkonné techniky. V souladu s prostředky vydělenými plánem budeme vyvíjet úsilí také k urychlení výstavby bramboráren pro skladování sadby i konzumních brambor, aby se skladovací ztráty v průběhu 6. pětiletky snížily na minimum.

Opatření ke zvýšení výroby brambor projednaná v předsednictvu vlády ČSR a zabezpečovaná naším resortem dávají předpoklady, aby tržní produkce raných, pozdních i průmyslových brambor byla v letošním roce zajištěna v celém plánovaném množství a v lepší kvalitě než v minulém roce.

Soudružky a soudruzi poslanci,

zabezpečení plánu živočišné výroby při obecně známé napjatosti ve zdrojích krmiv, zejména jadrných, věnují stranické a státní orgány i samotné zemědělské podniky už od podzimu minulého roku velkou pozornost.

K 30. listopadu byly provedeny inventury krmiv, sestaveny krmné plány, rozpracována opatření ke snížení spotřeby jadrných krmiv i k využití všech druhů krmných rezerv. Proti minulým letům se podařilo v zemědělských podnicích podstatně rozšířit nejrůznější formy zchutňování objemných krmiv, zvýšit za použití koncentrátů vyráběných krmivářským průmyslem a horkovzdušných úsušků výrobu tvarovaných krmiv a jednoduchých krmných směsí pro skot.

Ve svých poslaneckých obvodech jste se jistě sami dobře přesvědčili, jak velké úsilí věnuje většina družstev a státních statků účelnějšímu využívání statkových krmiv a snižování spotřeby krmiv jadrných. Zaktivizovali jsme činnost ústřední, krajských a okresních komisí pro živočišnou výrobu, které za účasti širokého aktivu pracovníků výzkumu, služeb i zkušených odborníků zemědělských podniků účinně pomáhají realizovat v praxi opatření přijatá k racionálnímu rozvoji živočišné výroby i kontrolovat jejich plnění.

Jejich práci orientujeme nyní především na to, aby vlastní zdroje a možnosti byly co nejdokonaleji využívány pro rovnoměrné plnění státního plánu výroby a nákupu živočišných výrobků.

Tak se nám např. podařilo vyrovnat se v první dekádě března s časovým plánem nákupu mléka a v podstatě splnit i nákup jatečných zvířat.

Nyní několik slov k zásobování trhu vepřovým masem. Z hlediska časového, přes všechna opatření, vznikly některé nedostatky v sortimentní skladbě dodávek masa do maloobchodní sítě. Vzhledem k omezeným zásobám jadrných krmiv už státní plán nákupu pro rok 1976 počítá jen zhruba se stejnou úrovní nákupu jatečných prasat jako v minulém roce, zatímco celkový objem nákupu jatečných zvířat se zvyšuje o 2,1 %.

Upravená struktura plánu nákupu znamená v celoročním průměru snížení podílu nákupu jatečných prasat na celkovém objemu nákupu jatečných zvířat o necelé procento. U dodávek výsekového vepřového masa pro tržní fondy se včetně dovozu a přesunů předpokládá, že jejich objem dosáhne stejné úrovně jako v minulém roce, zatímco celkové dodávky výsekového masa se zvýší o 1,9 %.

V lednu a únoru letošního roku nebyl plán nákupu jatečných prasat splněn. Snížily se přesuny masa a také dovoz neodpovídal z hlediska časového rozložení plánu. Podíl dodávek výsekového vepřového masa proto dosáhl jen zhruba 40 %celkového objemu tržních dodávek výsekového masa proti 47,5 % ve stejném období minulého roku. I když by se na první pohled zdálo, že v souladu s problematikou racionální výživy, kterou projednáváme na dnešním plenárním zasedání, je to v podstatě v pořádku, tato malá diference vyvolala mezi našimi spotřebiteli určitou kritiku a nespokojenost. To jen dokazuje sílu spotřebitelských návyků, proti kterým bude třeba bojovat při zabezpečování všech úkolů, které přijme dnešní plenární zasedání ČNR na úseku racionalizace výživy našeho obyvatelstva.

K zajištění větší plynulosti zásobování trhu vepřovým masem v příštím období jsme rozepsali nákupní úkoly až do konce prvního pololetí a provádíme opatření k zajištění jejich rovnoměrného plnění.

Kromě jiných opatření jsme zkvalitnili receptury některých krmných směsí a koncem února jsme posílili krmnou základnu zemědělských podniků z centrálních zdrojů a rezerv ministerstva především pro zabezpečení plánovaných úkolů ve výrobě jatečných prasat a drůbeže.

Cílem prováděných opatření je dosáhnout, abychom nákupem, dovozem a přesuny dosáhli zvýšení podílu vepřového výsekového masa za celé první pololetí na celkových tržních dodávkách zhruba na 44 % a v průběhu druhého pololetí dosáhli při zvýšených dodávkách do tržních fondů zhruba stejného podílu z dodávek masa celkem jako v loňském roce.  

Vážené soudružky a soudruzi poslanci,

přes složité problémy v krmné základně dávají prováděná opatření i při vysoké spotřebě masa na 1 obyvatele záruku, že je v našich silách náš spotřebitelský trh solidně zásobit masem a masnými výrobky.

Plynulé zásobování trhu se však neobejde bez citlivé regulace dodávek a bez účinného operativního řešení problémů nejen v oblasti nákupu, ale i v oblasti odbytu a dovozu. Trvalou pozornost chceme věnovat tomu, aby při celkově pozitivním vývoji nedocházelo k nežádoucím časovým výkyvům nejen u dodávek masa celkem, ale ani v jejich druhové skladbě.

Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji min. Nágrovi. Bude hovořit poslanec Trejbal, připraví se poslankyně Kovářová.

Poslanec František Trejbal: Vážené soudružky a soudruzi, vzhledem k tomu, že výživa obyvatel je převážně závislá na zemědělské prvovýrobě a především na živočišné výrobě, která v podstatné míře ovlivňuje racionální výživu masem, mlékem a vejci - chtěl bych se zmínit o některých problémech, které s výrobou živočišných produktů souvisejí.

V současné době jsou hospodářská zvířata převážně soustředěna ve velkochovech a tím vznikají zvýšené nároky na veterinární léčiva a na biofaktory pro krmivářský průmysl.

Praxe ukazuje, že nelze již bez doplňků biofaktorů a rozhodujících veterinárních léčiv zajišťovat živočišnou velkovýrobu. Tyto přípravky obsahují vitamíny, stimulátory růstu, stopové prvky, aminokyseliny a další, které jsou katalyzátory látkových přeměn a rozhodují o využití základních organických a anorganických látek. Dále působí preventivně proti hromadným onemocněním, čímž se snižují ztráty v úhynech a nutných porážkách - umožňují i regulaci pohlavních funkcí. Podstatné však je, že používáním doplňků stoupá kvalita živočišného výrobku.

Jejich používáním se snižuje na jednotku výrobku spotřeba jadrných krmiv a tím je řešen i obilní problém. 

V počátku rozvoje zemědělské velkovýroby se převážně doplňky - hlavně bílkovité komponenty a rybí moučky dovážely.

Postupně, zejména v 5. pětiletce byly rozšiřovány kapacity v naší republice na výrobu biofaktorů a nastávalo odpoutávání od závislosti na kapitalistickém trhu, Pro orientaci uvedu jen příklad lyzinu, neboť tato aminokyselina je rozhodující ve výživě prasat. Zahájením výroby lyzinu v Československu se plně nahradil výpadek dovozu rybích mouček, aniž by došlo k poklesu užitkovosti zvířat. Je však třeba brát v úvahu, že ještě musíme zajišťovat z dovozu některé doplňky, hlavně některá veterinární léčiva, která se u nás nevyrábí, a proto je nutno pamatovat na ně s devizovými prostředky.

Aby byla plně kryta potřeba doplňků biofaktorů pro zabezpečení dostatečného množství živočišných výrobků, hlavně jejich kvality z hlediska racionální výživy, jeví se nutné realizovat v 6. pětiletce plánovanou výstavbu nové premixárny pro výrobu doplňkových biofaktorů v n. p. Farmakon Olomouc v rámci VHJ Spofa. Současná kapacita výroby je nedostatečná a technologicky zaostalá.

Dle mého názoru a zkušeností z praxe i z průzkumu je třeba dát socialistickým velkochovům mimořádnou ochranu k zajištění plánovaných úkolů a další intenzifikaci živočišné výroby.

Je proto třeba podpořit výrobní program Spofy i Výzkumného ústavu pro biofaktory a veterinární léčiva v letech 1976 - 1980, aby se vyřešily i plánované výzkumné úkoly, což by přineslo značnou úsporu devizových prostředků.

Dále mi dovolte, abych se zmínil ještě o jedné důležité problematice, a to jsou minerální vody, které mají též celospolečenský význam, jednak v léčebně preventivním působení, dále jako kvalitní nealkoholický nápoj i jako náhradní zdroj vody.

Vzhledem k tomu, že naše republika je bohatá na zřídla minerálních vod, je nutno využít jejich kapacit, aby co nejméně odtékaly do volné přírody, jak na to upozorňuje Západočeský KNV, na jehož území se nachází mnoho pramenů. V současné době je to proto, že je nedostatečná kapacita stáčíren, které jsou též značně opotřebovány a vybaveny zastaralou technologií. 

Presto, že od roku 1948 vzrostla výroba téměř desetkrát, není možno uspokojit požadavky trhu z hlediska racionální výživy. Upozorňuje na to Generální ředitelství čs. státních lázní a zřídel, které uplatňuje ve výrobě a spotřebě zdravotnické tendence, a to vyšší konzumaci neslazených minerálních vod. Ovšem požadavky obchodních organizací jsou opačné, poněvadž za objemově a váhově stejné množství je finanční efekt daleko příznivější u vod slazených oproti vodám přírodním, takže nám působí ekonomický stimul proti zájmům racionální výživy. Je proto zapotřebí, aby zdravotní výchova sehrála na tomto úseku daleko větší úlohu.

Když se podíváme na vývoj výroby minerálních a současně i léčivých vod, zaznamenal od znárodnění výroby významný vzestup. Tohoto vzestupu bylo docíleno intenzifikací provozů všech stáčíren s relativně malými investicemi. Ovšem růst produkce nestačil odstranit stále se zvětšující disproporci mezi výrobou a požadavky obchodu. Ukazuje se, že i při dosavadním příslibu investičních prostředků na realizaci staveb zakotvených ve vládním usnesení č. 150 z roku 1972 a č. 8 z roku 1975 nebude ani v budoucnu pokryta potřeba.

Jinak si myslím, že význam minerálních vod a zároveň léčivých není třeba v racionální výživě více zdůrazňovat.

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji. Slovo má poslankyně Kovářová, členka zdravotního a sociálního výboru.

Poslankyně Vlasta Kovářová: Vážené soudružky a soudruzi. Péče o zdravou výživu obyvatelstva je součástí celkové péče o zdravé životní podmínky podle § 2 zákona č. 20 z roku 1966 Sbírky o péči o zdraví lidu. Zdravotní aspekty racionální výživy byly uvedeny jak ve zprávě společného zpravodaje s. Jiráska, tak ve zprávě místopředsedy vlády s. Horníka a velmi obšírně o nich hovořil ministr zdravotnictví s. Prokopec. Nebudu to tedy opakovat. Z hlediska ekonomického i z hlediska zdraví našich občanů je potěšitelné, že zdravotníci a ostatní odborníci se zamýšlejí nad tím, kde jsou hranice rozumné a zdravé střídmosti. Z tohoto hlediska je velmi významné, že byly již vypracovány dlouhodobé prognózy výživy obyvatelstva a koncepce vývoje spotřeby potravin, jakož i nové doporučené dávky a nové doporučené dávky potravin. 

V této souvislosti bych se chtěla ještě zmínit o usneseních vlády č. 69 z roku 1965 o racionální výživě obyvatelstva, o němž soudruh Horník prohlásil, že bylo prvním propracovaným a oficiálním vyjádřením snahy o racionalizaci naší výživy.

Předností tohoto vládního usnesení byl komplexní přístup k postupnému zavádění zásad racionální výživy do života. Na přípravě tohoto usnesení se tehdy podílely téměř všechny resorty výrobní i nevýrobní, včetně plánovacích, a řada odborníků z vědeckých institucí a z praxe. Pročítáme-li dnes, po více jak deseti letech jednotlivé úkoly tohoto usnesení zjišťujeme, že značná část z nich byla splněna. Například významně se zvýšil dovoz i spotřeba citrusových plodů. O příznivých důsledcích na zdraví naší populace hovořil ministr zdravotnictví s. Prokopec. Zvýšila se výroba i konzum nealkoholických nápojů a zlepšil se výrazně sortiment mléčných výrobků. Naproti tomu však existují některé úkoly tohoto usnesení, které realizovány nebyly, ač by to bylo žádoucí. Některé úkoly vyplývající z usnesení vlády jsou již zastaralé, překonané dobou. Předsednictvo České národní rady upozornilo loni vládu České socialistické republiky na potřebu provést kontrolu plnění tohoto usnesení a doporučilo je novelizovat a aktualizovat. Věříme, že se tak stane při nadcházejícím jednání vlády České socialistické republiky o racionální výživě.

Ze zprávy společného zpravodaje s. Jiráska vyplývá, že proces racionalizace výživy zasahuje do mnoha sfér patřících do kompetence různých resortů. Z toho plyne, že pro uskutečňování racionální výživy v socialistické společnosti je nezbytná koordinovaná společenská činnost, označovaná jako výživová politika, harmonizující na úrovni vládních orgánů hlediska ekonomicko-výrobní a zdravotní. Provádění této politiky je třeba zajistit i organizačně. Zdravotní a sociální výbor se proto domnívá, že by vláda České socialistické republiky měla také zvážit obnovení Poradního sboru, resortně nezávislého, který by byl vládě nápomocen při hodnocení a provádění výživové politiky a upozorňoval pružně vládu na nové situace a vědecké poznatky ve výživě. Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

Místopředseda ČNR JUDr. Vladimír Ambruz: Děkuji. Slovo má poslanec ing. Hájek. 

Poslanec ing. Jaroslav Hájek: Soudružky a soudruzi, stálá pracovní skupina předsednictva ČNR pro otázky mládeže se v rámci příprav na dnešní plénum zabývala mimo okruh otázek, přednesených poslankyní s. Vojancovou, problematikou úrovně přípravy mladých kvalifikovaných kádrů pro zemědělství a výživu. Celý proces racionalizace a modernizace výživy nelze uskutečnit bez dostatečného počtu fundovaných odborníků, působících ve všech oblastech, které na systém přímo nebo v různých návaznostech působí. Z tohoto důvodu jsme si položili otázku, zda v zemědělské výrobě a v potravinářském průmyslu pracuje dostatečný počet dostatečně připravených odborníků, schopných problematiku racionální výživy řešit.

Do roku 1948 bylo možno potravinářské obory studovat prakticky na třech typech vysokých škol, a to VŠ chemicko-technologické, VŠ zemědělské a veterinární fakultě. Po tomto roce byla výuka specialistů pro potravinářský průmysl v ČSR sjednocena na fakultu potravinářské a biochemické technologie VŠ chemicko-technologické v Praze. Současná specializace a dostatek vysokoškolsky vzdělaných pracovníků ve sféře zemědělské zcela zastupuje dřívější funkci inženýrů potravinářů jako bezprostředního ovlivňovatele kvality vyráběných zemědělských produktů určených pro potravinářský průmysl.

Fakultu potravinářsko-biochemické technologie absolvovalo po dobu jejího trvání celkem 1074 posluchačů, z nichž pracuje v potravinářské sféře 508 - tj. 47 %. V posledních letech se procento posluchačů, kteří zůstávají pracovat v oboru, zvyšuje na 70 - 71 %. Z těchto důvodů, i z důvodů vyšší obecné potřeby se počet posluchačů přijímaných k tomuto studiu zvýší na 310 ročně, oproti 150 přijatých v roce 1971. Lze předpokládat, že postupným zvyšováním stávajících podmínek, zejména při kvalifikačním zařazení a stabilizačním působení uspokojivého sociálního zajištění, hlavně bytového, se tento počet absolventů v potravinářských závodech bude nadále zvyšovat.

Všichni absolventi procházejí během studia kursem racionální výživy. I zde, jako u každé vysoké školy platí, že žádná škola nemůže vychovat specialistu - odborníka v daném průmyslovém odvětví. Jím se může absolvent v krátké době stát, pokud je jeho pobyt na závodě od počátku plánovitě řízen s maximální snahou potřebného pracovníka trvale získat. 

Pokud by byl vysloven požadavek na výchovu úzkých specialistů v oboru racionalizace výživy, lze jej na Vysoké škole chemicko-technologické pro několik posluchačů ročně uspokojivěji vyřešit. Jsme však toho názoru, že uplatnění spíše nachází šířeji profilovaní odborníci, schopní specifické problémy racionalizace výživy v rámci svého funkčního zařazení úspěšně řešit.

Nesporný vliv na kvalitu a hodnotu potravin vykonávají rovněž zemědělští odborníci v procesu prvovýroby rostlinných a živočišných produktů. Výsledky na jeho průzkumu ukazují, že i v této oblasti jsou zemědělští odborníci na úkoly, spojené s řešením racionalizace výživy, dobře teoreticky připravováni.

Uplatňování poznatků, nabytých při studiu, však naráží v praxi často na ekonomické zábrany, které jsou z hlediska podnikové výhodnosti rozhodující. Uvedu následující příklad: vedoucí hospodářský pracovník zemědělského podniku, v daném případě zootechnik, realizuje ve výrobním procesu nový typ prasete s větším podílem libového masa, ovšem za větších finančních nákladů, spojených s menší ranností, plodností a růstovou schopností, s většími nároky na kvalitu krmiva apod. Prodejní cena tohoto požadovaného výrobku však tyto zvýšené náklady neřeší, proto se stává ekonomicky výhodnější vyrábět tradiční typ jatečného prasete. Určité řešení se nabízí v tzv. prodeji v mase, který se však rozšiřuje do praxe zatím velmi omezeně.

Zamyslíme-li se nad uvedenou problematikou z obou stran, je nutné najít odpověď na základní otázku: co je lepší a ekonomičtější z celospolečenského hlediska - šlechtit nové typy zvířat a rostlin, upravovat složité ekonomické vztahy v prvovýrobě, nebo lépe na základě moderních požadavků novými technologickými postupy zpracovávat v potravinářském průmyslu.

Domnívám se, ve shodě s ostatními členy skupiny pro mládež, že řešení je v úzké spolupráci zemědělské prvovýroby a zpracovatelského průmyslu. Pouze komplexní sladění podmínek podmíní celkový efekt, který společnost požaduje a který je obecně vytyčen v návrhu hospodářského a sociálního vývoje ČSSR v letech 1976 - 1980. Každý z článků při konečném řešení racionální výživy musí směřovat ke stejnému a jedinému cíli. Rozhodující roli v tomto procesu musí sehrát zvýšení úrovně řízení ve všech jeho článcích, zejména v těch, které stanoví konečný efekt v racionální výživě obyvatel naší socialistické republiky. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP