Úterý 29. června 1976

/Začátek schůze v 10.02 hodin./

Přítomni:

Předseda České národní rady Evžen Erban místopředsedové České národní rady Oldřich Voleník, JUDr. Vladimír Ambruz, František Toman a Věroslav Jedlička

Členové vlády České socialistické republiky

předseda vlády Josef Korčák, místopředsedové vlády doc. RSDr. Ladislav Adamec, CSc., ing. Stanislav Rázl a Štěpán Horník, ministr financí ing. Jaroslav Tlapák, ministr průmyslu ing. Oldřich Svačina, ministr stavebnictví ing. František Šrámek, ministr zemědělství a výživy ing. Josef Nágr, CSc., ministr lesního a vodního hospodářství ing. Ladislav Hruzík, ministr obchodu Josef Trávníček, ministr vnitra ing. Josef Jung, ministr spravedlnosti JUDr. Jan Němec, ministr školství doc. Milan Vondruška, ministr kultury JUDr. Milan Klusák, CSc., ministr-předseda Výboru lidové kontroly Vlastimil Svoboda, ministr Rostislav Petera

164 poslanců České národní rady podle prezenční listiny

Z Kanceláře České národní rady její vedoucí JUDr. Zdeněk Vácha

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji 21. schůzi České národní rady. Vítám mezi námi co nejsrdečněji vládu České socialistické republiky v čele s jejím předsedou a členem předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa s. Josefem Korčákem. /Potlesk./ Vítám dále představitele ústředních úřadů, kteří se zúčastní našeho jednání.

Předsednictvo České národní rady se ve své schůzi dne 20. května 1976 usneslo navrhnout České národní radě k projednání pořad, jenž je uveden v rozeslané pozvánce:

I. Úkoly České národní rady po XV. sjezdu Komunistické strany Československa.

II. Společná zpráva výboru ČNR pro plán a rozpočet a ústavně právního výboru ČNR k vládnímu návrhu zákona České národní rady o státním plánu rozvoje národního hospodářství České socialistické republiky na léta 1976 - 1980.

III. Zpráva výboru ČNR pro plán a rozpočet k vládnímu návrhu usnesení České národní rady o státním závěrečném účtu České socialistické republiky a o závěrečných účtech státních fondů České socialistické republiky za rok 1975.

IV. Společná zpráva ústavně právního výboru ČNR, výboru ČNR pro zemědělství a výživu, výboru ČNR pro národní výbory a národnosti a výboru ČNR pro plán a rozpočet k vládnímu návrhu zákona České národní rady o působnosti orgánů ochrany zemědělského půdního fondu České socialistické republiky.

V. Návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce.

VI. Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky.

VII. Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 23. března do 29. června 1976.

Soudružky a soudruzi, slyšeli jste návrh pořadu schůze. Má k němu někdo nějaké námitky nebo připomínky? /Nikdo se nehlásí./ Nemá. Podle listiny přítomných je v této chvíli v zasedací síni 152 poslanců České národní rady. To znamená, že Česká národní rada je schopna se usnášet a můžeme proto hlasovat o pořadu schůze.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem schůze, nechť zvedne ruku! /Děje se./

Děkuji. Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada schválila pořad schůze. Můžeme přistoupit k projednávání.  

Prvním bodem schváleného pořadu jsou

I

Úkoly České národní rady po XV. sjezdu Komunistické strany Československa

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, celá naše vlast, všichni pracující této země, zaměřují v současném období své úsilí k tomu, aby myšlenky a program XV. sjezdu Komunistické strany Československa byly ve všech oblastech života naší společnosti tvůrčím způsobem uskutečňovány.

Nejpřesvědčivějším dokladem toho je úspěšné plnění národohospodářského plánu v letošním roce, jakto ocenil soudruh Gustáv Husák na nedávném zasedání ústředního výboru KSČ. V souladu s úsilím lidu, s vědomím naší společenské odpovědnosti přistupujeme i my v České národní radě po pečlivém seznámení s jednáním sjezdu, po schůzích v poslaneckých klubech a ve volebních obvodech k promítnutí závěrů XV. sjezdu strany do naší činnosti. Vytváříme si tak vnitrní podmínky pro rozvinutí aktivity ještě v tomto volebním období a předpoklady efektivní práce České národní rady ihned po volbách, jak to od nás všech očekává XV. sjezd. Jsme si vědomi, že naše základní poslání - pracovat pro blaho lidu a pro rozkvět naší země - můžeme splnit jedině tehdy, budeme-li svou činností přispívat k důslednému uskutečňování politiky Komunistické strany Československa a Národní fronty.

XV. sjezd KSČ je hrdou bilancí velkých úspěchů, kterých lid za vedení strany dosáhl v uplynulých pěti letech. Dosaženými výsledky hospodářské a sociální politiky, stejně jako upevňováním našeho federativního státu všestranným rozvojem socialistické demokracie, patří toto období nejen k nejnáročnějším, ale také k nejúspěšnějším v historii budování socialismu v Československu. Ekonomický potenciál země se zvýšil zhruba o jednu třetinu. Vytvořený národní důchod byl větší než za prvé dvě pětiletky dohromady. Objemem průmyslové výroby na jednoho obyvatele a množstvím zemědělské produkce na jeden hektar půdy se řadíme mezi nejvyspělejší země na světě.

Sjezd byl zároveň příležitostí ověřit si zpětným pohledem do našich dějin správnost nastoupené cesty. "Přestavba staré, buržoazní společnosti v novou, socialistickou společnost je" - jak řekl soudruh Gustáv Husák "vyvrcholením demokratických a revolučních tradic našich národů."

Naše dějiny jsou zdrojem mnoha cenných poučení. Nejdůležitější poznatek naší novodobé historie, opřený o vlastní životní zkušenosti, je možno vyjádřit takto: Imperialismus, jeho zájmy a politika znamenaly smrtelné nebezpečí pro náš stát, pro naše národní a sociální svobody a práva. Socialismus naproti tomu znamená pro český a slovenský národ zabezpečení existence společného státu a národních svobod. Dává nám reálnou naději na stále lepší život, který závisí především na naší vlastní práci, na jednotě a aktivitě v duchu těch socialistických zásad, jejichž realizace nám přinesla v uplynulých desetiletích největší vítězství a úspěchy, skvělý rozmach národních sil.

Celé naše dějiny nás zároveň učí chápat příčiny a souvislosti historického vývoje a poznávat význam vzájemného vztahu mezinárodních a vnitropolitických sil pro sociální pokrok. Sovětský svaz, jeho obranná, ekonomická a morálně politická síla, je v celém našem politickém vývoji v minulých desetiletích nejzávažnějším internacionálním faktorem, který násobí naše možnosti a otevírá cestu k úspěchům.

Dějiny našeho věku potvrzují, že velké třídní zápasy dělnictva, revolučních a pokrokových sil jsou ve své podstatě nedělitelné a vedou v různých částech světa, v rozdílných podmínkách, ke společnému cíli, kterým je vítězství socialismu a míru.

Naše národy po těžkých zápasech plných obětí, přes působení nepřátelské ideologie a některé vlastní omyly, našly pevně své místo. Vývoj naší země, postavení pracujících, naše reálné perspektivy dokazují, že jsme dobře volili. Pod vedením Komunistické strany Československa, opřeni o jednotnou dělnickou třídu, jako rozhodující sílu, pracující lidé této země završili úkoly národní revoluce a položili v oblasti výroby i státní moci základy socialistického rádu. Tak byly vytvořeny základní předpoklady socialistického rozvoje naší společnosti, který v příznivých mezinárodních podmínkách a za příznivého poměru třídních sil se uskutečňuje jako náročný, ale úspěšný celospolečenský vývoj. Jde o velký nepřetržitý proces sociální harmonizace, socialistické humanizace a demokratizace společnosti. V něm se při plném respektování zákonnosti socialistického státu a závaznosti principů marxismu-leninismu uplatňují oprávněné individuální zájmy a postupně se překonávají tak zvané věčné sociální problémy a stejné přežitky. Takový pokrokový vývoj z hlediska lidství není a nebude možné realizovat v žádné třídně antagonistické společnosti.

Připomeňme si z vlastních dějin kruté třídní boje, nezaměstnanost, propastné sociální rozdíly, těžký život na vesnicích, dřinu, starosti, dluhy, nacionální nenávist a násilnosti předcházející válečným hrůzám. Je to zejména pro mládež neuvěřitelný obraz nedávné minulosti naší země, minulosti, která se již nikdy nevrátí.

Vyřešili jsme také důsledně demokraticky složitou národnostní otázku. Federativní uspořádání, které všestranně zabezpečuje rovnoprávnost českého a slovenského národa, se plně osvědčilo a přineslo mnohé úspěchy v rozvoji našeho státu. XV. sjezd KSČ mohl s uspokojením konstatovat, "že velké rozdíly v podmínkách hospodářského, politického a kulturního života našich národů a jednotlivých oblastí státu byly překonány".

Naše demokracie začíná tam, kde končí vykořisťování. Socialistická demokracie v naší zemi dosáhla v krátkém historickém období významných úspěchů při překonávání sociálně ekonomických rozdílů v životě národů, pracujících tříd a vrstev, ve vztahu mezi městem a vesnicí, v rozdílném přístupu ke vzdělání a kultuře, v postavení žen i v propastných rozdílech mezi duševní a fyzickou prací.

Podařilo se nám zabezpečit, aby všichni občané bez rozdílu mohli uplatnit státem zaručená práva, právo na práci a na zaslouženou odměnu, právo na zdraví a sociální zabezpečení, právo na vzdělání, tedy právo na lidský a důstojný život, zbavený vykořisťování, bídy a sociální nejistoty.

Pro naši budoucnost je však důležitý nejen dosažený stav, ale další rozvoj a jeho podmínky, jak to vyjádřil ve svém programu XV. sjezd KSČ.

Program se samozřejmě neprosazuje sám od sebe, ale cílevědomou činností lidí. Toho si musíme být vědomi při své politické aktivitě ve volebních obvodech i v České národní radě a usilovat, aby místní a skupinové zájmy byly vždy v souladu se zájmy celospolečenskými, aby se posilovala jednota naší společnosti, její demokratický a humánní charakter.  

Prohlubování socialistické demokracie a její důsledné uplatňování v každodenním životě je objektivní zákonitostí rozvoje socialismu, je zdrojem sil nutných k všestrannému rozkvětu společnosti. Socialistická demokracie vedle politického úkolu efektivně a racionálně zabezpečovat podmínky k účasti všeho obyvatelstva na veřejném životě, na organizaci společnosti, na tvorbě a uskutečňování politiky, vychází z potřeb rozvoje moderní ekonomiky na bázi vědeckotechnického pokroku a plné demokratizace vzdělání a kultury.

Socialistická demokracie se tedy uskutečňuje jako cílevědomý proces v celém politickém, hospodářském a kulturním životě státu. K harmonickému a efektivnímu působení nejrůznějších forem socialistické demokracie je nezbytně třeba řídící, koordinující a kontrolní činnosti vedoucí politické strany. Ta se opírá o celou společenskou strukturu, o státní orgány, zastupitelské sbory a společenské organizace. Jejich prostřednictvím, v souladu s životními zájmy všech pracujících tříd a sociálních vrstev a s poznatky vědy, určuje a uskutečňuje směr a vývoj společnosti.

Závěry XV. sjezdu KSČ svědčí o tom, že stojíme před velice náročnými úkoly ve všech oblastech společenského života, před požadavky souvisejícími s historickým souběžným nástupem sociální a vědeckotechnické revoluce za současné prohlubující se krize imperialismu. Jak to zdůrazňuje program strany, můžeme tyto úkoly splnit jen v těsném spojení s lidem.

Česká národní rada a její poslanci se v průběhu celého volebního období snažili svědomitě plnit všechny úkoly, které vyplývají z ústavy a z odpovědnosti jejich voličům.

Pro rozvoj politické aktivity České národní rady byly významným přínosem výsledky návštěvy generálního tajemníka ústředního výboru KSČ a prezidenta republiky dr. Gustáva Husáka v České národní radě v minulém roce. Tehdy jsme znovu vyjádřili manifestační podporu té politické linii, která vedla k obnovení jednoty strany a lidu, k obnově dynamického rozvoje naší socialistické země, k završení leninského řešení vztahů jejích národů a národností. Pozdravili jsme v soudruhu Husákovi nejvýznamnějšího tvůrce a představitele této úspěšné etapy naší vyspělé socialistické společnosti. Jeho myšlenek, které přednesl v České národní radě, plně využíváme ke zkvalitnění své práce.  

Závažným úkolem na každém pracovišti je využívat získaných zkušeností a na nich dále stavět. Proto jsme ve výborech i v předsednictvu věnovali velkou pozornost podrobnému zhodnocení činnosti České národní rady ve II. volebním období. Kritický přístup k vlastní práci, který jsme při hodnocení uplatnili, odhalil i problémy a nedostatky v činnosti České národní rady a nás poslanců, a zároveň i cesty vedoucí k nápravě.

Z XV. sjezdu KSČ vyplývají pro Českou národní radu, jako vrcholný zastupitelský sbor českého lidu, závažné úkoly v prohlubování socialistické demokracie a v dalším socialistickém rozvoji naší země. Vyžaduje to především dále zkvalitňovat práci poslanců ve volebních obvodech. Tam je těžiště činnosti, při které budeme neustále hledat způsoby, jak dále upevňovat naše sepětí s voliči, jak získávat, lépe využívat jejich zkušenosti a podněty, jak zvětšovat jejich podíl na přípravě jednání České národní rady a realizaci přijatých závěrů.

Spolupráce poslanců České národní rady s orgány lidosprávy bude do budoucna orientována více než dosud na komise národních výborů a na součinnost s poslanci národních výborů, zejména při průzkumech v rámci kontrolní a poznávací činnosti. Rozšíří se také spolupráce poslanců České národní rady s výbory lidové kontroly národních výborů.

Hodnocení naší práce upozornilo také na to, že přes dosažené úspěchy stupeň spolupráce mezi orgány České národní rady a jednotlivými společenskými organizacemi Národní fronty není stejný a není vždy cílevědomě zakládán již při přípravě plánů práce. Česká národní rada proto chce iniciativně přispět k tomu, aby se ústřední orgány společenských organizací více orientovaly na účelnou spolupráci se zákonodárným sborem a zapojovaly i tímto způsobem své členy podle jejich zájmů do účasti na tvorbě, realizaci a kontrole státní politiky.

Kritická analýza naší činnosti ve II. volebním období ukázala, že je nezbytné, aby všichni poslanci České národní rady uplatňovali vůči ústředním orgánům státní správy potřebnou iniciativu a pracovali podle osobních plánů aktivity. Nejzávažnějšími poslaneckými podněty se bude zabývat předsednictvo České národní rady, které zabezpečí, aby všechny důležité podněty celospolečenského významu byly systematicky předávány ústřednímu výboru KSČ.  

Metody práce musíme doplnit o důležitý aspekt - o plánovité zajišťování publicity, která se musí stát organickou součástí naší veškeré práce v orgánech České národní rady a především ve volebních obvodech. K tomu má přispět prohloubení spolupráce České národní rady s tiskem, rozhlasem a televizí, o níž jsme jednali s řediteli sdělovacích pro středků. Jde především o zdokonalení naší poznávací činnosti. Hlavní sdělovací prostředky jsou důležitými místy našeho politického života, kde lze získat mnoho cenných informací. Naše spolupráce s tiskem, rozhlasem a televizí má přispět také k tomu, aby byla občanům umožněna maximální kontrola nad činností a výsledky práce orgánu, který si zvolili, a usnadněna jejich iniciativa. Rozvojem této spolupráce chceme v neposlední řadě zvýšit i podíl poslanců na propagandistické práci, na osvětlování úspěchů, cílů a dalších perspektiv vývoje naší socialistické společnosti.

Při realizaci závěrů XV. sjezdu KSČ v oblasti politickoprávní budou orgány České národní rady ve své působnosti chránit socialistickou zákonnost a posilovat vědomí pracujících, že stát chrání každého občana při uplatňování jeho práv a oprávněných zájmů. Česká národní rada se bude podílet ve spolupráci s Federálním shromážděním a Slovenskou národní radou na zdokonalování, zjednodušování a další demokratizaci právního řádu. Její orgány a poslanci se budou zúčastňovat na právní propagandě a výchově a upevňovat socialistické právní vědomí občanů. Současně budeme pečovat o to, aby se prostřednictvím orgánů České národní rady a jejích poslanců zvýšila účast národních výborů a občanů na přípravě a tvorbě národních i federálních zákonů, na jejich uvádění v život a na jejich důsledném dodržování.

Česká národní rada bude spolupůsobit k tomu, aby v činnosti všech státních orgánů byla uplatňována maximální efektivnost a prosazována racionalizace řídících procesů. V rámci ústavních a dalších zákonů bude uplatňovat ve spolupráci s vládou vliv na další zkvalitnění práce národních výborů a využívat jejich zkušeností a podnětů při řešení celospolečenských úkolů a při uspokojování potřeb občanů.

V ekonomické sféře bude Česká národní rada v úzké spolupráci s vládou ČSR podporovat dynamický a efektivní hospodářský rozvoj České socialistické republiky v rámci jednotné československé ekonomiky, jak jej stanoví 6. pětiletý plán rozvoje národního hospodářství.  

Půjde především o uplatnění intenzívních faktorů růstu, nejnovějších poznatků vědy a techniky, komplexní socialistické racionalizace a o využití všech předností socialistické integrace se zeměmi RVHP. Česká národní rada bude vycházet z požadavků vysoké efektivnosti investic, žádoucích strukturálních přeměn ekonomiky v České socialistické republice směřujících zejména k plnému využití domácího přírodního bohatství, k rozvoji perspektivních a omezování neefektivních výrob, k účelnému hospodaření s pracovními silami. Zvláštní pozornost bude Česká národní rada věnovat ve své kontrolní a iniciativní činnosti rozvoji jednotlivých oblastí v České socialistické republice, včetně systému oblastního plánování.

Při projednávání úkolů spojených s péčí o člověka a s dalším zlepšováním života občanů v České socialistické republice bude Česká národní rada věnovat soustavnou pozornost všem stránkám rozvoje životní úrovně a formování socialistického způsobu života. Půjde zejména o podporu vytváření věcných i morálních předpokladů k socialistické výchově mladé generace. Souběžně s rozvojem výroby bude Česká národní rada dbát o zabezpečení hmotných potřeb obyvatel, o všestrannou ochranu a zlepšování životního a pracovního prostředí a o důsledné prosazování socialistického principu odměňování. V centru její pozornosti bude upevňování sociálních jistot, další zlepšování ochrany mateřství, rodiny a mladé generace, zlepšování sociálního zabezpečení a zvyšování péče o staré a invalidní občany, zdokonalování zdravotní péče a zdravotní prevence, rozvíjení a plné využívání možností pro rozvoj tělovýchovy, sportu, rekreace a cestovního ruchu.

Česká národní rada bude spolupůsobit k uplatnění osobnosti občana v socialistické společnosti, k zabezpečení vysoké úrovně jeho vzdělanosti a citu pro kulturní a umělecké hodnoty, jeho kulturního poměru ke spoluobčanům, k přírodnímu prostředí, ke společenskému majetku, k hodnotám minulosti a pozitivním tradicím národní historie.

Při realizaci svého ústavního podílu na mezinárodních vztazích ČSSR bude Česká národní rada v souladu s československou zahraniční politikou a výsledky helsinské konference o evropské bezpečnosti a spolupráci podporovat rozvíjení všestranné životně důležité spolupráce se Sovětským svazem a ostatními socialistickými zeměmi, prosazovat zásadu mírového soužití států s různým společenským zřízením, propagovat výsledky politiky KSČ a čelit propagandě třídních nepřátel a odpůrců mírového soužití.

Významnou politickou událostí v životě naší společnosti budou volby poslanců všech zastupitelských sborů. Z přípravy voleb vyplývají pro nás, poslance České národní rady, závažné úkoly. Především je třeba zajistit kontinuitu práce našeho zákonodárného sboru a vytvořit všechny podmínky, aby ve své činnosti po volbách mohl úspěšně navázat na dosažené výsledky práce a využívat námi získaných zkušeností. V tomto směru bylo již mnohé vykonáno. Hodnotili jsme kriticky svou práci a její výsledky v celém volebním období. Všechny poznatky budou novým poslancům k dispozici. Dnes jednáme o hlavních úkolech České národní rady a jejích poslanců po XV. sjezdu KSČ. Zítra bude na základě toho projednávat předsednictvo České národní rady návrh zaměření její činnosti v příštích letech. Shrnujeme rovněž zkušenosti z práce ve volebních obvodech spolu s podněty, které mají přispět k její lepší organizaci a vyšší efektivnosti. Pro nové poslance připravujeme zvláštní pomůcku, která má usnadnit jejich rychlou orientaci v nové funkci.

Přípravy voleb budou v každém místě naší země příležitostí k radostné bilanci výsledků, jichž bylo dosaženo splněním volebních programů Národní fronty. Za uplynulých 5 let zkrásněla naše města a vesnice, zlepšily se životní podmínky občanů, možnost jejich společenského, kulturního a sportovního vyžití, mnohé se udělalo pro zdraví a sociální zabezpečení občanů, pro jejich bohatší a spokojenější život.

Také my, poslanci České národní rady, bilancujeme výsledky své práce ve volebních obvodech a v orgánech České národní rady. Jsme si vědomi své povinnosti skládat voličům účty ze své práce. Každý tak činí ve svém volebním obvodu. Souhrnně podáme občanům zprávu o výsledcích práce České národní rady, jejích orgánů a poslancův celém volebním období na příští plenární schůzi.

Zaměřujeme se především na kontrolu účinnosti naší práce. Víme, že naši voliči se nás budou ptát především na výsledky našeho jednání, na jeho konečný efekt, na to, co se na základě našich usnesení a podnětů zlepšilo.

Přípravy voleb, které budou probíhat za široké účasti všech vrstev lidu, výběr kandidátů na poslance a tvorba volebních programů Národní fronty, do nichž se v každém místě promítnou závěry XV. sjezdu, budou příležitostí, abychom před celým světem znovu prokázali zásadní rozdíly mezi buržoazní a socialistickou demokracií.

Volby v kapitalistické společnosti lid rozdělují, jsou příležitostí k vytváření iluzí, k předvolebním slibům, o jejichž splnění se po volbách nikdo nestará. Volby v socialistické společnosti naproti tomu lid spojují, upevňují jeho jednotu, ve volebních programech jsou odpovědně vyjádřeny potřeby a zájmy všech vrstev lidu, občané se podílejí na jejich tvorbě i na jejich uskutečňování.

Český národ má trpké zkušenosti s buržoazní demokracií. Náš velký spisovatel Karel Čapek napsal tehdy tato slova: Hospodářská tíseň, která postihla celý svět - vrhá hrozivé stíny na budoucnost našeho lidu a státu. Jako všude i u nás dorůstá budoucnost našeho lidu a státu. Jako všude i u nás dorůstá pokolení dětí fyzicky i morálně ohrožených bídou a hladem. Pokud je mezi námi taková bída, nemůžeme se považovat za společnost civilizovanou, leda za polocivilizaci na okraji divočiny.

Soudružky a soudruzi! Tím přesvědčivěji a silněji mluví pro socialismus dosažené výsledky v rozvoji životních podmínek a reálných občanských práv u nás i v ostatních socialistických zemích. Jsme si přitom vědomi, že základní podmínkou naplnění světodějných cílů socialismu a uskutečnění velkolepého programu našeho dalšího socialistického rozvoje je zachování světového míru a upevnění mírového soužití jako vedoucího principu v mezinárodních vztazích. Proto Česká národní rada dává plnou morálně politickou podporu stockholmské výzvě Světové rady míru.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci! V poctivé práci, v politické aktivitě ve volebních obvodech, ve zvyšování kvality a efektivnosti veškeré činnosti našeho zastupitelského sboru vidíme čestný a uvědomělý podíl nás, poslanců České národní rady, na posjezdovém úsilí lidu při plnění programu Komunistické strany Československa.

"Je to program" - jak zdůraznil soudruh Gustáv Husák - "dalšího rozmachu naší drahé vlasti, rostoucího blahobytu a štěstí našich občanů. Jsou to plány náročné práce, vysokých požadavků na jednotlivce i kolektivy. Jsou to plány důstojné naší strany a našeho lidu."

My, poslanci České národní rady, vedeni láskou k naší zemi, k našim revolučním tradicím, hrdostí nad tím, co bylo vykonáno v socialismu pro šťastný život pracujících, ujišťujeme ústřední výbor Komunistické strany Československa, že dáme spolu s lidem naší země všechny své schopnosti a síly ke splnění úkolů dalšího rozvoje naší socialistické vlasti. /Potlesk./

Soudružky a soudruzi poslanci, v závěru našeho jednání k 1. bodu pořadu schůze přijmeme usnesení. Navrhuji, aby pro jeho přípravu a předložení konečného textu byla zvolena pětičlenná návrhová komise, která by pracovala v tomto složení: předseda komise místopředseda ČNR Oldřich Voleník, členové komise: poslanci prof. dr. Miloslav Brůžek, Zbyněk Žalman, dr. Jaroslav Henzl, Libuše Čápová.

Jsou k tomuto návrhu nějaké připomínky? /Nikdo se nehlásí./ Ne jsou, můžeme hlasovat.

Kdo souhlasí s tímto návrhem? /Hlasuje se./

Děkuji. Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Návrhová komise je zvolena.

Přerušuji nyní na 20 minut schůzi.

/Schůze přerušena v 10.44 hodin a znovu zahájena v 11.05 hodin./

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi, zahajuji přerušenou schůzi České národní rady. Přistoupíme k rozpravě o úkolech České národní rady po XV. sjezdu KSČ. Do rozpravy se přihlásilo 9 poslanců. Přečtu jejich jména: poslanci Poledník, Jarošová, Vejr, Gajdáčková, Toman František, Jedlička, Bartheldy, Uřičář, Hlavička. Dávám slovo poslanci Poledníkovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP