Úterý 29. června 1976

Poslanec Jindřich Poledník: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, ve zprávě ústředního výboru KSČ na XV. sjezdu KSČ prohlásil soudruh Gustáv Husák: "Stále budeme mít na zřeteli, že mládež je budoucnost naší země. Výchově mladé generace, jejím problémům

věnuje dnes naše strana a náš socialistický stát soustavnou pozornost."

Důsledná a cílevědomá péče komunistické strany a našeho socialistického státu o život mládeže přinesla pozoruhodné výsledky. Pod vedením KSČ se prohloubila jednota a účinnost výchovného působení socialistické školy, národních výborů, státních orgánů a institucí i společenských organizací při formování ideových, morálních a fyzických vlastností mladých lidí, při vytváření podmínek pro jejich uvědomělou a tvořivou práci, pro všestranné uplatnění mladé generace.

Velká většina československých chlapců a děvčat se tak stala aktivními účastníky budování socialistické společnosti, nachází svou seberealizaci v činorodé účasti na společenských přeměnách, úspěšně se uplatňuje na všech úsecích společenského a hospodářského života, při řízení a správě společnosti. Dokladem toho jsou výsledky politické, pracovní a společenské aktivity mládeže při naplňování závěrů XIV. sjezdu KSČ.

Myslím, že vůbec není neskromné konstatovat, že ke všem těmto pozitivním výsledkům přispěla i práce České národní rady, jejích orgánů a jednotlivých poslanců. Poslanci České národní rady projevují ve svých volebních obvodech živy zájem o otázky práce s mládeží, sami se účastní této práce, mnoha setkání a diskusí s mladými lidmi.

Do činnosti jednotlivých výborů České národní rady, předsednictva i pléna se postupně dostalo řešení problémů mladého pokolení a jednotlivé okruhy činnosti jsou posuzovány z hlediska jejich působení na práci a život mladých lidí. Při předsednictvu České národní rady pracuje již druhé volební období stálá pracovní skupina pro otázky mládeže.

Tato skupina se postupně zabývala řadou závažných problémů našeho politického, hospodářského a kulturního života; ve středu pozornosti byly sociální otázky života mládeže, jejího uplatnění v pracovním procesu a v životě společnosti. Mladí poslanci měli možnost říci své slovo i k jiným otázkám společenského života. Myslím, že za období uplynulých pěti let bylo na schůzích České národní rady velmi málo projednávaných okruhů problémů, ke kterým by svým názorem a stanoviskem nepřispěli poslanci - členové stálé pracovní skupiny pro otázky mládeže.

Můžeme tedy plným právem konstatovat, že péče o mladou generaci socialistického Československa se stala neoddělitelnou součástí práce České národní rady.

Náš pohled na vykonanou práci by však nebyl zcela objektivní, kdybychom za všemi těmito dobrými výsledky neviděli přetrvávající slabiny a nedostatky či problémy, které vyvstávají nově.

Myslím si především, že se plně nepodařilo dosáhnout účinné koordinace a z ní vyplývajícího jednotného výchovného vlivu na mladou generaci. Značné rezervy existují především ve výchovném působení společnosti směrem k neorganizovaným mladým lidem.

V práci s mládeží se dále vychází často pouze z obecných a rámcových poznatků, a již méně z hluboké znalosti myšlení a postojů mladých lidí, z konkrétních podmínek v jednotlivých okresech, na pracovištích i v místech bydliště. To se pak odráží v malé konkrétnosti přijímaných rozhodnutí, kdy v některých případech stále přetrvává všeobecnost a proklamativnost.

Obtížně a s malými výsledky se zatím daří vytvářet vhodné materiální a kádrové podmínky pro činnost dětí a mladých lidí ve volném čase a pro její společenské ovlivňování, a to zejména ve větších centrech a sídlištích.

Nemálo rezerv existuje i v činnosti Socialistického svazu mládeže a naší dětské organizace.

Z těchto hledisek bude potřebné, abychom nyní po XV. sjezdu KSČ byli i v České národní radě náročnější na posuzování i řešení problematiky mladé generace.

Půjde podle mého názoru zejména o to, abychom se při rozhodování opírali o vskutku objektivní a fundovanou znalost všech problémů mladých lidí, abychom výrazněji přispívali ke koordinaci těch činitelů ve státní sféře, které rozhodující měrou působí při socialistické výchově mladé generace. Mnohé státní instituce i ministerstva přijaly po červencovém plénu ústředního výboru KSČ v roce 1973 správná a dobrá opatření k práci mezi mládeží. Kontrola jejich realizace ze strany České národní rady by jistě byla ku prospěchu věci.

Po volbách do zastupitelských sborů všech stupňů začnou při národních výborech pracovat komise pro otázky mládeže a tělesné výchovy, jejichž postavení a úlohu schválila vláda České socialistické republiky. Těsný a živý kontakt poslanců České národní rady s těmito komisemi pomůže poslancům získat hlubší a konkrétnější pohled na práci mezi mládeží i ovlivnit správnou orientaci komisí.

Myslím, že bude velmi prospěšné využít v nadcházejícím období všech zkušeností z práce jednotlivých výborů České národní rady i z činnosti stálé pracovní skupiny pro otázky mládeže v tom smyslu, aby jejich autorita při řešení otázek života a práce mladé generace dále rostla a posilovala se.

V zájmu postavení České národní rady a především v zájmu zdravého vývoje mládeže v současné etapě výstavby rozvinuté socialistické společnosti bude to i v plném souladu se závěry XV. sjezdu KSČ, s politikou naší komunistické strany, která problémům mladého pokolení, potřebám, zájmům a všestrannému uplatnění mladých lidí věnuje takovou pozornost a péči. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudruhu Poledníkovi. Dávám slovo poslankyni Jarošové.

Poslankyně Marie Jarošová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci! Naše ženy, jejichž jménem dnes na plénu České národní rady hovořím, se chtějí plně podílet na plnění úkolů vytyčených XV. sjezdem Komunistické strany Československa. Proto Český svaz žen považoval za svou prvořadou úlohu popularizovat závěry XV. sjezdu mezi ženami. Sjezdové dokumenty nám dávají velké možnosti v dostatku přesvědčivých závěrů a faktů.

V Českém svazu žen klademe velký důraz na politickovýchovnou práci. Významné místo v ní má zvýraznění bojových revolučních tradic dělnické třídy a jejího předvoje, Komunistické strany Československa, v jejíchž radách stálo od počátku nemálo žen - velkých osobností revolučního dělnického hnutí. Mnohé z nich se dnešního radostného života nedožily. Ale mnoho soudružek, které se zasloužily o naši dnešní šťastnou současnost, doposud činně politicky pracuje v našem svazu.

Soudružky a soudruzi, rozsáhlý sociální program XV. sjezdu naší strany z roku 1971 byl zaměřen mimo jiné též na zvýšení sociálně ekonomické pomoci rodinám s dětmi, na zlepšení populačního vývoje, na pomoc mladým manželstvím. Tento sociální program byl bezezbytku splněn. Směrnice XV. sjezdu KSČ doporučuje dále rozšiřovat a zdokonalovat tento rozvinutý systém sociální péče, v níž společenská pomoc rodinám s dětmi a mladým manželům má své významné místo. XV. sjezd však také ústy soudruha Husáka zdůraznil, že "při sebevětší péči strany a socialistického státu o mládež nelze nahradit vliv rodiny a odpovědnost rodičů za to, jaké budou jejich děti, jak se uplatní v životě".

Ve vztahu k rodinám vyplývá i pro Český svaz žen řada úkolů. Půjde především o to, podporovat společenskou vážnost rodiny rozvíjením a prohlubováním výchovy k manželství a odpovědnému rodičovství, správným vedením a výchovou dětí od nejútlejšího věku, tzn. klást větší důraz na preventivní opatření, aby socialistická rodina plnila řádně svou funkci a byla oproštěna od všech maloburžoazních přežitků.

V této souvislosti mi dovolte, abych upozornila na jeden negativní společenský jev, kterým je vysoký počet rozvodů. Zatímco ostatní demografické ukazatele se vyvíjejí příznivě, počet rozvodů u nás neustále stoupá. Index rozvodovosti činil v roce 1975 v ČSR 27 rozvodů na 100 sňatků; v Praze 35 a ve velkých průmyslových aglomeracích, jako je Ostrava dokonce 41 rozvodů na 100 sňatků. Nejvíce manželství se rozvádí v době před a po narození prvního dítěte, avšak roste též počet rozvodů manželství se dvěma i více dětmi. V posledních letech ztrácí ročně jednoho z rodičů kolem 24 tisíc nezletilých dětí, v 97 % otce. Jsou také stále častější rozvody manželů po 15 až 30 letech trvání manželství. Sociální důsledky těchto rozvodů pro starší ženy zpracovaly z podnětu Českého svazu žen orgány České národní rady v Mezinárodním roce ženy a konkrétní návrhy zaslaly vládě ČSR, která jistě zaujme k těmto návrhům stanovisko. Společensky nejnebezpečnější jsou však rozvody mladých manželů s dětmi.

Sociální důsledky vysokého počtu rozvodů v ČSR se promítají do mnoha oblastí, z nichž jen některé jsou blíže prozkoumány. Rozvodová agenda představuje např. 31 % z celkové agendy občanskoprávních senátů soudů v ČSR. Rozvody znamenají ročně asi 850 tisíc zameškaných hodin v zaměstnání rozvádějících se manželů. Stresové situace spojené s rozvodem ovlivňují psychický stav manželů natolik, že jejich pracovní výkon je po dlouhou dobu nižší. Rozvody mají vliv na úrazovost, pracovní i nepracovní, jsou příčinou sebevražd, mezi nimiž nejsou ojedinělé ani sebevraždy dětí. Ovlivňují nepříznivě bytovou situaci a mohla bych pokračovat dále výčtem oblastí, kam se promítají negativní sociální důsledky rozvodů. Nejzávažnější sociální důsledky vysokého počtu rozvodů a rozháraných rodinných poměrů se však projevují na dětech. A jsou to většinou důsledky mající vliv na utváření celého dalšího života dětí. Je velkou zásluhou českého ministerstva práce a sociálních věcí, že zpracovalo problematiku rozvodů velmi odpovědně, na základě rozborů prováděných ve spolupráci s vědeckými institucemi. Z podnětu tohoto resortu se budou příčinami a důsledky vysoké rozvodovosti zabývat v letech 1976 a 1977 federální i národní ministerstva práce a sociálních věcí ve spolupráci dalších zúčastněných resortů, vysokých škol, vědeckých a výzkumných pracovišť. V roce 1977 má být zpráva s konkrétními návrhy na opatření předložena k projednání politickým a vládním orgánům.

Chtěla bych ještě zdůraznit, že ani ministerstvu, ani Českému svazu žen nejde o rozvody jako takové. S těmi musíme vždy počítat. Jde nám však o stále rostoucí počet rozvodů rodin s dětmi a jsme přesvědčeni, že naše společnost zná cesty, jak tomu předcházet. Jednou z těchto cest je např. budování předmanželských a manželských poraden a jejich intenzívnější využívání.

Průzkumy příčin vysokého počtu rozvodů v Praze například ukazují, že jedním ze zásadních a primárních úkolů by mělo být zřizování a prohlubování práce těchto poraden, zejména poraden předmanželských. Šíře nedostatečné sociální a morální připravenosti mladých lidí na manželství a z toho vyplývající vysoký počet rozvodů ukazuje, že v současném stadiu nejde již jen o všeobecné rámcové informace snoubenců o zdravotních, sociálních a právních problémech manželství. Předmanželské poradny by měly zaměřit svou pozornost na konkrétní dvojice, jak jsou připraveny na manželství, upozornit je na možné stresy, konflikty. Základem konkrétní činnosti těchto poraden musí být vědecky zpracované testovací příručky. Neméně významné je rozšiřovat počet předmanželských poraden a zabezpečovat jejich materiální a kádrové vybavení.

Doposud, jako v celém výchovném poradenství, uplatňuje se i v předmanželských poradnách zásada dobrovolné účasti. Jako jedna z preventivních cest snižování rozvodů a zvyšování návštěvnosti předmanželských poraden existují úvahy o zavádění povinné účasti vybraných skupin snoubenců a novomanželů na některé z forem předmanželského poradenství.

K propagování činnosti předmanželských poraden, a tím zvýšení návštěvnosti mladých lidí v nich, by mohly pomoci např. rozhlasové Studio mladých, Mikrofórum, časopis Mladý svět, časopis Vlasta, televizní pořady či ankety apod. Jde také o to změnit současný lhostejný postoj veřejnosti a pracovišť a vytvořit místo toho morální rozvodové zábrany. Rovněž soudy by měly změnit svoji praxi při rozvodech, a existuje rada úvah, jakým směrem, například stanovit speciální rozvodové senáty, stanovit dostatečnou odkladnou dobu atd. Dále by bylo třeba zapojit ještě více vědeckou frontu a studovat nejen příčiny rozvodů, ale i následky rozvodů u obou manželů a zejména u dětí. To vše vyžaduje širokou mezioborovou týmovou spolupráci odborníků, spolupráci společenských organizací a státních orgánů. Jsem přesvědčena, že když se nám podařilo vhodnými opatřeními vytvořit před lety propopulační klima, podařilo by se nám společným úsilím vytvořit i takové společenské klima zábran, které by značně omezilo počet rozvodů rodin s dětmi.

V předcházení všech průvodních negativních jevů, které s sebou přináší vysoký počet rozvodů, a v upevnění morálních hodnot a odpovědnosti obou partnerů v rodině vůči svým dětem vidím významnou úlohu Českého svazu žen při plnění usnesení XV. sjezdu KSČ. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji soudružce Jarošové. Dále vystoupí poslanec Hlavička, připraví se poslanec František Toman.

Poslanec Josef Hlavička: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, závěry XV. sjezdu Komunistické strany Československa vyjadřují perspektivu dalšího rozvoje socialismu v naší republice. Vytyčené cíle v rozvoji ekonomiky, uspokojování potřeb obyvatelstva, ve zvyšování kultury odpovídají zájmům nejširších vrstev pracujících, jako tom svědčí odezva na jednání XV. sjezdu KSČ ze závodů, škol, úřadů a dalších institucí.

Je správné, že se touto problematikou zabýváme v České národní radě a projednáváme úkoly, které pro nás ze závěrů sjezdu vyplývají. Česká národní rada, která je důležitým článkem v naší soustavě zastupitelských sborů, musí v dalším období ještě výrazněji přispívat k uplatňování socialistické demokracie, k zvyšování účasti občanů na správě a řízení a k rozvíjení všech funkcí našeho socialistického státu. Zvláště v období rozpracovávání závěrů XV. sjezdu KSČ ve státních orgánech a ve všech společenských organizacích můžeme i my, jako poslanci, vykonat velmi mnoho pro seznamování občanů a jejich získání pro realizaci linie strany. Příprava voleb do zastupitelských sborů a do národních výborů je příležitostí k rozvinutí aktivity všech článků našeho politického systému v tomto směru.

Také Revoluční odborové hnutí, které patří k nejvýznamnějším organizacím Národní fronty, se plně ztotožnilo s úkoly XV. sjezdu KSČ a přijalo jeho linii za základní směrnici pro další rozvíjení odborové činnosti naší pětimiliónové organizace v ČSR. Konkrétním výrazem úsilí odborů o realizaci úkolů k dalšímu rozvoji naší socialistické společnosti je Plán aktivity Revolučního odborového hnutí, jehož podstatou je ve všech oblastech odborové činnosti pracovat lépe a účinněji.

V současné době probíhají na závodech členské odborové schůze, na nichž odboráři projednávají a schvalují plány aktivity ROH, v nichž vyjadřují svůj konkrétní podíl na realizaci závěrů XV. sjezdu KSČ na období do IX. všeodborového sjezdu. Poznatky z těchto jednání potvrzují, že odboráři ve zdrcující většině správně pochopili linii strany a náročnost podmínek, v nichž bude realizována. Hlavní pozornost soustřeďují na zabezpečování šestého pětiletého plánu s vědomím, že program dalšího zvyšování životní úrovně, upevnění sociálních a životních jistot obyvatelstva je možno naplňovat jen zvýšenou tvorbou materiálních a finančních zdrojů státu. V tomto směru dochází ke zkvalitňování socialistických závazků jednotlivců a kolektivů, zvláště pak brigád socialistické práce. Na požadavek efektivnosti a kvality, který s takovou naléhavostí položil XV. sjezd strany, odpovídají nejlepší brigády socialistické práce závazky na úsporu materiálu, na uplatnění nových technologických postupů. Pracovníci významných závodů prohlubují spolupráci s pracovníky vědeckotechnických ústavů a sjednocují síly a zdroje k rychlejšímu prosazování vědeckotechnických poznatků do praxe.  

Současně s těmito iniciativními počiny narážejí však snahy četných kolektivů o zvýšení efektivnosti a kvality na řadu problémů. Mezi nejzávažnější, které jsou předmětem nespokojenosti a kritiky pracujících, patří málo účinné řešení dodavatelsko-odběratelských vztahů, které narušují rytmičnost práce a zvyšují náklady v hospodářství. Neméně závažnou zábranou zvyšování odpovědnosti jednotlivců a kolektivů za kvalitu a efektivnost a její výraznější rozvíjení jsou nedostatečně rozpracované vztahy ve vnitropodnikovém řízení, počínaje rozpisem plánu přes organizaci výroby až po hmotnou zainteresovanost a kontrolu.

Složitost současných ekonomických vztahů, prohlubující se dělba práce, prosazování vědeckých a technických poznatků do výroby, to vše vyžaduje vtahovat stále širší vrstvy dělníků a techniků do řízení výroby. To není jen důležitý ekonomický úkol posilující zásadu být dobrým hospodářem na svém pracovišti, ale vysoce politický úkol prohloubení a prosazování socialistické společnosti.

Ústřední výbor strany, vláda ČSSR a Ústřední rada odborů proto považovaly za nutné již v páté pětiletce zdůraznit význam výrobních porad jako osvědčené a v praxi vyzkoušené formy účasti lidí na řízení a vydaly k tomu společný dokument. V mnoha podnicích hospodářské vedení spolu se závodním výborem ROH, pod vedením stranické organizace, využily tohoto dokumentu ke zkvalitnění výrobních porad a tím k prohloubení socialistické demokracie. V současné době, kdy úkoly jsou náročnější, usilujeme, aby výrobní porady byly plně doceněny ve všech závodech a staly se neoddělitelnou součástí řídící a politické práce.

Vedle zaměření na ekonomické úkoly rozpracovávají závodní výbory své úkoly i ve všech oblastech odborové činnosti, majíce na zřeteli vzájemnou podmíněnost všech stránek odborové činnosti jako je výchova, kultura, péče o pracující apod.

V současném období se rozvíjí aktivita odborů a prohlubuje jejich spolupráce s národními výbory a organizacemi sdruženými v Národní frontě při přípravě voleb do národních výborů a zastupitelských sborů. Z řad odborářů pracuje mnoho poslanců v národních výborech, kde uplatňují k prospěchu celé společnosti své zkušenosti z politicko-organizátorské a výchovné práce a přispívají k sjednocení sil a zdrojů závodů a národních výborů. Odborové orgány se podílejí na vypracování nových volebních programů. V plánech aktivity se počítá s celou řadou opatření, jimiž odbory přispívají k úspěchu voleb, ale i k zlepšování životního prostředí a k plnění dalších úkolů, které budou ve volebních programech v jednotlivých obcích, okresech a krajích zpracovány.

Nedílnou součástí realizace závěrů XV. sjezdu strany v Revolučním odborovém hnutí bude příprava IX. všeodborového sjezdu. Její obsahovou náplní bude další aktivizace odborářů při plnění současných úkolů. V tomto procesu budeme zároveň prohlubovat všechny funkce ROH v naší společnosti a upevňovat jednotu a akceschopnost odborů. Do odborových funkcí budou vedle osvědčených funkcionářů zvoleni noví mladí lidé, dělníci, technici i ostatní pracující. V přípravách IX. všeodborového sjezdu, jejichž důležitou součástí jsou výroční schůze a konference, budeme dále rozvíjet tvůrčí síly našich pracujících a sjednocovat je kolem Komunistické strany Československa. Budeme současně pokračovat v upevňování našich internacionálních vztahů se socialistickými zeměmi a zejména se Sovětským svazem, povedeme odboráře k plnění všech úkolů vyplývajících z dohod se zeměmi RVHP. Odboráři ještě vystupňují svoji solidaritu s národy bojujícími za osvobození od imperialismu a svou prací a jednotou podpoří úsilí pokrokových sil ve světě o upevnění míru. V tomto duchu se staví i za II. stockholmskou výzvu Světové rady míru. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Hlaváčkovi. Slovo má poslanec František Toman, připraví se poslanec Věroslav Jedlička.

Místopředseda ČNR František Toman: Vážené soudružky a soudruzi poslanci! Dnes, kdy se zamýšlíme nad úkoly České národní rady po XV. sjezdu KSČ, plně si uvědomujeme, že rozpracování a uskutečňování závěrů XIV. sjezdu KSČ do činnosti České národní rady nebylo pouhým organizačně administrativním opatřením nebo nějakou jednorázovou záležitostí. Kvalifikované přístupy orgánů a poslanců České národní rady byly v prvé řadě podmíněny jejich politicko-odbornou přípravou.

Tato politicko-odborná příprava zásluhou Klubu komunistických poslanců a vedení České národní rady měla svůj ucelený systém a účinně napomáhala všem poslancům. Chtěl bych proto jménem poslanců - příslušníků Československé strany lidové za tuto významnou pomoc upřímně poděkovat. Chtěl bych však současně tlumočit i poděkování předsednictva ústředního výboru Československé strany lidové, které na své poslední schůzi při hodnocení poslanců České národní rady velmi pozitivně ocenilo tuto pomoc a tuto součinnost a označilo ji za významný nástroj při uskutečňování politiky komunistické strany a Národní fronty, a to jak v orgánech České národní rady, tak ve volebních obvodech.

Také poslance Československé strany lidové zavazuje významné ocenění, kterého se dostalo dosavadní práci zastupitelských sborů, včetně České národní rady, na jednání XV. sjezdu KSČ. Jsme si totiž plně vědomi toho, že naše socialistická demokracie nachází stále bohatší a mnohostrannější výraz v široké účasti lidu na řízení, správě a na realizaci státní politiky. Vždyť právě uplynulé období od XIV. sjezdu KSČ přesvědčivě ukázalo, že absolutní většina všech našich občanů nejen pochopila politiku komunistické strany a Národní fronty, ale svou prací jí také dala plnou důvěru a plnou podporu.

To, že jsme výrazně pokročili v budování socialismu, není věc náhody. Je to veliký výsledek tvořivého úsilí všech našich pracujících. Touto tvůrčí aktivitou musí být poznamenána i veškerá činnost nás poslanců a všech orgánů České národní rady po XV. sjezdu KSČ. Budeme vycházet z našich dosavadních pozitivních zkušeností, budeme u mnohých úkolů a problémů sledovat pracovně metodickou či politicko-věcnou návaznost, avšak ještě s větší náročností, odpovědností a politicko-odbornou připraveností.

Tak ku příkladu výbory i předsednictvo České národní rady se již několikráte zabývaly zabezpečováním stability vnitřního trhu. V návaznosti na tato jednání bude nutné, aby orgány České národní rady ve smyslu direktiv XV. sjezdu KSČ i v budoucnu sledovaly tento velmi důležitý politický i ekonomický faktor. Vždyť rozvoj hmotné spotřeby obyvatelstva, jak opětovně zdůraznil XV. sjezd, je nutno pokládat i nadále za rozhodující úsek rozvoje životní úrovně. Přitom základním úkolem ve struktuře osobní spotřeby zůstává i nadále zabezpečení rychlejšího tempa prodeje průmyslového zboží. To předpokládá neustále sledovat kvalitu a pestrost zboží na vnitřním trhu, rozšiřovat spotřebu zboží dlouhodobého užití, účinnějším způsobem provádět průzkum trhu a zdokonalovat hospodářské vazby mezi výrobci a obchodem. Orgány České národní rady musí i nadále věnovat zvýšenou pozornost modernizaci materiálně technické základny obchodu a skladovému hospodářství. Otevřený zůstává i úkol racionalizace veřejného a společného stravování, kde je nutno urychleně rozšířit používání průmyslově předpracovaných potravinářských surovin.

/Řízení schůze převzal místopředseda ČNR dr. Vladimír Ambruz./

Na úseku cestovního ruchu se potvrdila správnost iniciativy České národní rady ve věci zřízení Vládního výboru pro cestovní ruch ČSR. Další komplexní posouzení na půdě České národní rady bude vyžadovat významná turistická oblast Krkonoš a oblast Šumavy a trvalým úkolem zůstává další rozšiřování materiálně technické základny a zdokonalování řízení celé oblasti cestovního ruchu. Zvýšenou pozornost bude vyžadovat i prohlubování ideové funkce cestovního ruchu a jeho propagace.

XV. sjezd ve Směrnici klade důraz na přednostní uspokojování potřeb ve službách. Znamená to, že cestu ke zvýšení spokojenosti občanů s placenými službami musí organizace místního hospodářství a výrobního družstevnictví hledat především v širším a efektivním uplatnění technického rozvoje, ve zlepšování vztahu k potřebám zákazníků, a to zejména pokud jde o všestrannou přístupnost těchto služeb a jejich kvalitu. Z toho vyplývá pro orgány České národní rady soustavně sledovat, aby zdroje určené pro služby byly soustředěny do plánovitého rozvoje rozhodujících oborů. Nutno také zvážit, zda se v činnosti České národní rady na tomto úseku vystačí s mezi výborovou pracovní skupinou, nebo zda závažnou problematiku služeb svěřit do přímé působnosti některého výboru.

Velmi náročné úkoly stanovil XV. sjezdu i úseku dopravy a silničního hospodářství, kde veškerý nárůst přepravních požadavků našeho národního hospodářství musí být zabezpečen růstem produktivity práce. Při plnění úkolů veřejné silniční dopravy, městské dopravy a silničního hospodářství měly by orgány České národní rady v prvé řadě sledovat modernizaci silniční sítě, přestavbu rozhodujících silničních tahů, výstavbu a rekonstrukci mostů. Bude nutno věnovat zvýšenou pozornost realizaci programu racionalizace nákladní automobilové dopravy a společensky efektivní dělbě práce mezi veřejnou a závodovou dopravou, a to ve smyslu nedávných opatření vlády ČSR. Jde o celou řadu dalších úkolů, které si zřejmě vyžádají, aby se problematika dopravy stala v budoucnu předmětem jednání pléna České národní rady.

Uvedl jsem jen několik oblastí, které bude nutno v činnosti České národní rady sledovat na základě jednání a závěrů XV. sjezdu KSČ. Chtěl bych vás při této příležitosti ujistit, že na všech těchto posjezdových úkolech budou se poslanci Československé strany lidové účinně a odpovědně podílet. Prostřednictvím předsedy naší strany a ministra vlády ČSR Rostislava Pátery jsme na XV. sjezdu KSČ prohlásili, že pro Československou stranu lidovou budou závěry XV. sjezdu KSČ programovým dokumentem, zavazujícím všechny naše členy k odpovědné a obětavé práci pro další hospodářský a kulturní rozkvět naší socialistické vlasti a pro další upevňování a prohlubování bratrských svazků se Sovětským svazem a všemi zeměmi tábora socialismu.

Na dubnovém a také na včerejším zasedání ústředního výboru Československé strany lidové náš ústřední výbor opětovně jednomyslně potvrdil, že příslušníci naší strany chtějí dát všechny své síly a všechny své schopnosti pro tento grandiózní projekt socialistického rozvoje naší země. Toto není v žádném případě jenom nějaké verbální, proklamativní ujištění. Za těmito slovy ihned následují činy. Vždyť po skončení sjezdu, a to ještě v dubnu, započaly výroční členské schůze našich místních organizací, které v těchto dnech skončily a zde byla naše členská základna seznámena s jednáním a se závěry XV. sjezdu. Uvedených schůzí se zúčastnili všichni naši poslanci České národní rady, a to jako přední stranický aktiv. Všude jsme svědky toho, že naši členové nejen souhlasně přijali tento program rozvinuté socialistické společnosti, ale svými osobními a pracovními přístupy chtějí konkrétně realizovat sjezdové závěry v podmínkách závodů, družstev, obcí a měst. Veřejná aktivita, plnění volebních programů Národní fronty, pracovní závazky a socialistická soutěž se stávají vizitkou socialistického vlastenectví absolutní většiny členů Československé strany lidové.

Tím spíše tedy očekáváme zvýšenou pracovní a tvůrčí aktivitu od všech našich poslanců. Jsme si plně vědomi toho, že závěry XV. sjezdu KSČ přinášejí pro naši společnost, a tím i pro poslance a orgány České národní rady, náročné, avšak reálné úkoly. Jejich splnění je právem věcí cti a mravní odpovědnosti nejširších vrstev všech našich občanů, všech našich zastupitelských sborů a tedy i poslanců České národní rady. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP