Středa 30. června 1976

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji soudruhu ministrovi. Do rozpravy se zatím přihlásili dva poslanci. Jako prvnímu dávám slovo poslanci Jaroslavu Ničemu. Připraví se poslanec Alois Foltýn.

Poslanec Jaroslav Niče: Vážené soudružky a soudruzi! V návaznosti na novelizaci zákona č. 53/1966 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, projednáváme zákon České národní rady o státní správě na úseku ochrany zemědělského půdního fondu.

Ve zprávě společného zpravodaje a ve zdůvodnění soudruha ministra zemědělství a výživy ČSR jsme byli informováni o hlavních rysech předloženého návrhu zákona České národní rady. Jde o komplex zákonných opatření, které mají za cíl, aby existující fond zemědělské půdy byl důsledněji než dosud chráněn a využíván. Jejich obsahovým záměrem je, aby se zlepšila kritéria při odnímání zemědělské a zejména orné půdy zemědělské výrobě.

Zvýšení ekonomických i dalších zábran při odnímání půdy odpovídá současné linii v zemědělské politice i úkolům, které pro odvětví výživy vytyčil XV. sjezd KSČ. Zabezpečování dalšího zvyšování soběstačnosti v základních zemědělských produktech totiž nezbytně vyžaduje chránit existující zemědělský půdní fond a zvyšovat jeho využití.

Zákon, který schválilo Federální shromáždění, a návrh zákona, který dnes projednáváme v České národní radě, jsou třetí etapou úpravy legislativních norem v této oblasti,

V roce 1937 byla na území ČSR výměra zemědělské půdy 7755 tisíc ha a z toho orné 5604 tisíc ha. K 1. 1. 1975 poklesla výměra zemědělské půdy na 7042 tisíc ha, tj. o více než 700 tisíc ha, tedy zhruba o 10 %, a výměra orné půdy se snížila na 4943 tisíc ha. Za 37 let se snížila plocha orné půdy o téměř 600 tisíc ha. Přitom je třeba zdůraznit, že jde především o plochy nejúrodnější půdy, které jsou nejen blízko komunikací, ale jde o půdy na rovinách, na nichž se totiž nejlevněji provádí investiční výstavba.

Mimořádně vážný stav ve vývoji půdního zemědělského fondu vedl v roce 1959 k vydání zákona o ochraně půdního fondu. Tento zákon patřil k prvním legislativním opatřením toho druhu ve světě vůbec. Jeho uplatnění přispělo k tomu, že roční úbytky půdy se snížily v letech 1960 -1965 na zhruba 33 tisíc ha zemědělské půdy a téměř 12 tisíc ha orné půdy.

Po analýze jeho působení byl v roce 1966 vydán zákon č. 53/1966 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu. Jeho působením včetně dalších legislativních norem, byly sníženy úbytky zemědělského půdního fondu v těchto letech na 28 tisíc ha a orné půdy asi na 11 tisíc ha. Kdyby odnímání zemědělské půdy pokračovalo tímto tempem, znamenalo by to - při skutečnosti, že patříme k státům s nejnižší výměrou půdy na obyvatele v Evropě i ve světě - že do roku 2000 by poklesl půdní fond o dalších 10 %.  

Proto byly hodnoceny dosavadní ekonomické a administrativní nástroje, zaměřené na ochranu zemědělského půdního fondu. Ukázalo se, že nejsou dost účinné o zhodnocení vývoje v zemědělském půdním fondu bylo rozhodnuto, aby využití a ochrana zemědělského půdního fondu byly považovány za celospolečenský úkol.

Této základní tezi odpovídají nová zákonná opatření, která jsou zaměřena na maximální ochranu nejlepší zemědělské půdy. Zákony vyjadřují zákaz jejího odnímání. Zpřísňují se podmínky pro řízení, zavádějí se pokuty za porušení povinností a náhrada za ekonomickou újmu způsobenou zemědělské socialistické organizaci.

Na základě doporučení výborů České národní rady zákon ukládá orgánům ochrany zemědělského půdního fondu dozírat na dodržování jeho ustanovení. Další doporučení výborů ČNR, aby odvody byly součástí investic, je řešeno nařízením vlády ČSSR č. 151/1975 Sb. V § 10 tohoto vládního nařízení a ve vyhlášce federálního ministerstva financí a předsedy Státní banky československé č. 152/1975 Sb., § 14, odst. 2, je toto doporučení zakotveno tak, že odvody za odnětí zemědělského půdního fondu jsou součástí pořizovací hodnoty investic.

Soudružky a soudruzi! Přesto, že jsme si vědomi toho, že investiční výstavba, těžební činnost a rozvoj osídlení bude dále klást nároky na zemědělskou půdu, je třeba říci, že zpřísněná opatření zakotvená v zákonech sníží její úbytek na nezbytně nutnou míru.

Nezbytnou podmínkou ochrany zemědělského půdního fondu je přesné vymezení práv a povinností jednotlivých orgánů ochrany zemědělského půdního fondu. Toto vymezení provádí předložený zákon České národní rady o působnosti orgánů ochrany zemědělského půdního fondu České socialistické republiky.

Doporučuji, abychom po doplnění tak, jak to navrhl společný zpravodaj poslanec ing. Oldřich Paul, zákon České národní rady schválili. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Ničemu. Slovo má poslanec Alois Foltýn.  

Poslanec ing. Alois Foltýn: Soudružky a soudruzi, přijetím zákona České národní rady o působnosti orgánů ochrany zemědělského půdního fondu bude prakticky dovršena rozsáhlá zákonná úprava, která má po právní stránce vytvořit optimální podmínky pro další rozvoj socialistické zemědělské velkovýroby, pro realizaci zemědělské politiky Komunistické strany Československa.

Ustanovení zákona Federálního shromáždění o zemědělském družstevnictví, zákona o užívání půdy a jiného zemědělského majetku k zajištění výroby a novelizovaného zákona o ochraně zemědělského půdního fondu i zákona, který máme dnes schválit, v celé šíři upravují právo družstevního užívání půdy, odstraňují překážky, které bránily dalšímu rozvoji koncentrace a specializace zemědělské výroby, a zabezpečují důslednou ochranu zemědělského půdního fondu. Celá tato právní úprava má napomáhat k tomu, aby byl intenzívně využit doslova každý kousek zemědělské půdy pro zemědělskou výrobu, a zabránit tomu, aby se s půdou jakýmkoliv způsobem spekulovalo nebo plýtvalo.

Navrhovaný zákon stanoví rozsáhlou působnost národním výborům. Její těžiště bude u okresních národních výborů. Jde v podstatě o působnost, kterou národní výbory již měly podle dosavadního zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Nyní však bude více než kdykoli předtím záležet na tom, aby tato působnost národních výborů byla v plné šíři a co nejdůsledněji uplatňována. To však bude klást vysoké nároky na národní výbory, zejména v okresech, kde je soustředěna intenzívní průmyslová výstavba, těžba uhlí a dalších surovin, i v místech, kde se staví nová velká sídliště, dopravní a další inženýrské stavby.

Uplatňování působnosti národních výborů, vyplývající z nových zemědělských zákonů, nemůže však být záležitostí pouze pracovníků jednoho odboru na okresních nebo krajských národních výborech. Ze zkušeností víme, že v těchto odborech jich není nadbytek. Na uvádění těchto zákonů do života se musí podílet také ostatní odbory, orgány a poslanci národních výborů.

Považovali jsme proto při jednání o návrhu zákona ve výboru pro národní výbory a národnosti za účelné upozornit, aby ministerstvo zemědělství ve spolupráci s dalšími ústředními orgány vytvořilo podmínky pro uvádění celého tohoto souboru zákonů do života nejen včasnou publikací prováděcích předpisů, vydáním vhodných pomůcek, ale také promyšlenou přípravou funkcionářů a pracovníků národních výborů.

Seznámení s novými zákonnými úpravami by mělo být také součástí politicko-odborné přípravy nově zvolených poslanců národních výborů.

Doporučuji, aby Česká národní rada předložený návrh zákona o působnosti orgánů ochrany zemědělského půdního fondu schválila. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji poslanci Foltýnovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? /Nikdo./ Do rozpravy se nikdo nehlásí, je tedy skončena.

Prosím nyní zpravodaje o závěrečné slovo.

Společný zpravodaj poslanec ing. Oldřich Paul: Soudružky a soudruzi, protože v rozpravě nebylo žádných rozporů a protože výklad soudruha ministra i dalších řečníků v podstatě zdůvodnil předkládaný návrh, domnívám se, že není závěrečného slova zapotřebí. Doporučuji proto znovu, aby návrh byl schválen tak, jak vám byl písemně předložen.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji zpravodaji poslanci ing. Paulovi. Můžeme přistoupit k hlasování. Doporučuji, abychom postupovali tak, že budeme hlasovat o celém vládním návrhu zákona České národní rady najednou ve znění předložené společné zprávy výborů.

Má někdo k tomuto postupu nějaké připomínky nebo námitky? Nikdo.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o působnosti orgánů ochrany zemědělského půdního fondu České socialistické republiky ve znění předložené písemné zprávy výborů ústavně právního, pro zemědělství a výživu, pro národní výbory a národnosti a pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Tím Česká národní rada jednomyslně schválila zákon o působnosti orgánů ochrany zemědělského půdního fondu České socialistické republiky. 

Přistoupíme nyní k dalšímu bodu pořadu schůze, kterým je

V

Návrh ústavně právního výboru ČNR na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce

ke kterému má slovo zpravodaj poslanec Karel Svoboda. Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj poslanec Karel Svoboda: Vážená Česká národní rado, vážení hosté! V období od poslední schůze České národní rady požádalo o zproštění funkce soudce z povolání 23 soudců, z nichž jeden je ve funkci soudce Nejvyššího soudu ČSR.

Z uvedeného počtu je 14 soudců znovu kandidováno k jinému soudu, dva byli Federálním shromážděním ve schůzi dne 28. dubna t. r. zvoleni soudci Nejvyššího soudu ČSSR. Z ostatních soudců jeden zůstane v justici jako státní notář, jeden přechází do vedoucí funkce na krajskou prokuraturu, dvě soudkyně odcházejí z justice z rodinných důvodů a tri soudci přecházejí z jiných závažných důvodů na jiné pracoviště.

Ústavně právní výbor projednal došlé žádosti o zproštění funkce soudce z povolání ve schůzi dne 25. května t. r. Zjistil, že ve všech případech byly splněny náležitosti požadované zákonem o organizaci soudů a o volbách soudců.

Jménem ústavně právního výboru proto navrhuji, aby plénum České národní rady zprostilo funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 143.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Děkuji. Má někdo k předloženému návrhu ústavně právního výboru nějaké připomínky? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém návrhu usnesení.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? Námitky nejsou.

Kdo souhlasí s písemným návrhem ústavně právního výboru, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada zprostila soudce z povolání, uvedené v návrhu, soudcovské funkce a projednala tak pátý bod pořadu schůze.

Šestým bodem pořadu je

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR dr. Miloslav Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSR dr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte mi, abych jménem ústředního výboru Národní fronty ČSR předložil návrhy na doplňující volbu soudců z povolání ke krajským, okresním a obvodním soudům v ČSR.

Ministr spravedlnosti ČSR dr. Němec doporučuje 51 kandidátů. Jejich výběr byl veden třídními hledisky, hodnocením jejich politické i odborné způsobilosti, angažovaností pro politiku komunistické strany, Národní fronty a socialistického státu. Všem nám jsou známy závěry XV. sjezdu KSČ v této oblasti, věnovat i nadále neustálou pozornost zdokonalování právního řádu a dodržování socialistické zákonnosti. Stejné cíle si vytyčila naše česká vláda a přirozeně i resort. Je to významný faktor pro další růst vnitřní síly našeho socialistického státu, posilování důvěry a jistot občanů v naše zřízení i k rozvoji socialistické demokracie. Neméně důležité bude i nadále pěstovat úctu k zákonům, vychovávat naše občany k jejich dodržování a zápasit s těmi, kteří je porušují.

Rád konstatuji jménem a z pověření předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, že výběru kandidátů za soudce z povolání je věnována mimořádná pozornost ze strany ministerstva spravedlnosti i orgánů justice a stejně tak i ze strany příslušných územních orgánů pod vedením KSČ.

/Řízení schůze převzal předseda ČNR Evžen Erban./

Podle platných zákonných norem projednalo doporučené návrh a předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR na svém zasedání 10. června t. r. Jak vyplývá z předložených návrhů, se kterými jste se rovněž seznámili, jde převážně o mladé kandidáty. Řada z nich pracovala na závodech, odkud byli doporučeni ke studiu na právnických fakultách, někteří se již ve funkcích osvědčili a jsou navrhováni ke zvolení na odpovědnější funkce. Se svou kandidaturou všichni souhlasí.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR se shodlo na stanovisku, že všichni mají předpoklady vykonávat náročnou funkci soudce z povolání a jeho jménem proto navrhuji, aby Česká národní rada zvolila kandidáty do funkcí soudců z povolání k soudům v České socialistické republice podle předloženého návrhu.

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji místopředsedovi ústředního výboru Národní fronty ČSR dr. Vacíkovi za odůvodnění návrhu. Jsou nějaké připomínky nebo otázky? Nejsou.

Můžeme přistoupit k hlasování, a to tak, že budeme hlasovat o celém předloženém návrhu usnesení najednou. Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké námitky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům v České socialistické republice, jak je obsaženo v předloženém písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Všichni navržení soudci z povolání byli jednomyslně zvoleni do svých funkcí. Tím jsme projednali šestý bod pořadu schůze.  

Posledním bodem pořadu dnešní schůze je

VII

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 23. března do 29. června 1976

Tato zpráva vám byla jako obvykle rozdána v písemné formě. Má k ní někdo připomínky nebo otázky? Nemá. Protože předložená písemná zpráva neobsahuje nic, o čem jednací řád nařizuje hlasování, bere Česká národní rada předloženou zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od poslední schůze na vědomí.

Tím jsme projednali pořad 21. schůze České národní rady.

Jsme před dovolenou, vyvarujme se všichni všeho zlého, co by mohlo oslabit naše síly a energii. Přeji vám i naší vládě upřímně klidný oddech po celoroční práci, abychom se vrátili s upevněným zdravým a s čerstvými silami do plnění dalších náročných úkolů.

Končím 21. schůzi České národní rady /Potlesk./

/Schůze ukončena v 11.25 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP