Úterý 30. září 1975

Ke konkrétnímu dotazu poslance Poláka: problém čistoty ovzduší se stává komplikovanějším a vážnějším následkem nutnosti intenzivněji využívat domácí zdroje hnědého uhlí, v mnoha případech sirného. Ministerstvo paliv a energetiky usilovně hledá všechny světové novinky v prevenci proti znečišťování ovzduší, které musíme realizovat zejména v podkrušnohorské oblasti. Východiska, která před námi jsou, jsou především v odsiřování spalin, ve výrobě svítiplynu z vysoce sirnatého uhlí, ve výstavbě vysokých komínů, v regulaci vsázek i výkonu elektráren v závislosti na meteorologických podmínkách.

Naše ministerstvo má zpracovánu koncepci řešení. Realizace této koncepce je ovšem otázkou prostředků, zabezpečení a také nalezení vhodné metody. Např. problém plynných exhalací je ve světě řešen několika tisíci patenty, ale jen několik jich je prakticky vyzkoušeno, a to v kvalitě uhlí úplně jiných petrografických vlastností než má např. uhlí v severních Čechách. Jedna technologie je nyní vyvíjena v SSSR a dvě v USA. Chtěl bych Vás ubezpečit, že vláda dala souhlas, abychom tuto technologii odsiřování studovali a také abychom ji realizovali na jednom z dvěstě megawattových bloků. Tolik ke konkrétnímu dotazu poslance Poláka.

Závěrem bych vás chtěl požádat, vážené soudružky a soudruzi poslanci, abyste problematice našeho resortu neustále věnovali svoji pozornost. Ještě jednou vám děkuji za dosavadní pomoc.

Předseda SL V. David: Děkuji s. Ehrenbergerovi. Ptám se poslance Poláka zda souhlasí s odpovědí. (Souhlas). Ano.

Nyní dávám závěrečné slovo zpravodaji poslanci Billovi, který přednese stanovisko návrhové komise.

Zpravodaj poslanec ing. F. Bill: Vážené soudružky a soudruzi, zvolená návrhová komise posoudila předložený návrh usnesení (tisk 29/SL). Po projednání a vyjasnění stanovisek souhlasí s předloženým návrhem.

Jmenované komisi nepřišly z pléna žádné připomínky, doplňky nebo pozměňující návrhy. Vzhledem k tomu, že v přednesené zprávě je problematika i postup řešení v souladu s předloženým návrhem usnesení a stejně tak i závěry a diskusní vystoupení poslanců, doporučuji vám jménem návrhové komise v souvislosti s tím přijmout předložený návrh usnesení v nezměněné formě.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Billovi za přednesené závěrečné slovo.

Soudružky a soudruzi, poslanec Bill nás informoval o stanovisku návrhové komise, kterou jsme zvolili před zahájením rozpravy. Navrhl, abychom o návrhu usnesení hlasovali ve znění, jak byl předložen. Má k tomuto návrhu někdo připomínku nebo doplnění? (Nikdo).

Přistoupíme tedy k hlasování. Sněmovna lidu je schopna se usnášet.

Kdo je pro předložený návrh usnesení, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se).

Kdo je proti? (Nikdo).

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo).

Konstatuji, že Sněmovna lidu jednomyslně schválila návrh usnesení Sněmovny lidu ke zprávě ministra paliv a energetiky ČSSR o plnění politickohospodářských úkolů při zajišťování paliv a energie a jejich hospodárném využívání jako nezbytného předpokladu pro další rozvoj socialistické společnosti.

Myslím, že mohu konstatovat, že cílevědomá práce poslanců i výborů Sněmovny lidu i naše dnešní jednání přineslo podnětná doporučení v zájmu dalšího zkvalitňování našeho palivoenergetického hospodářství. Je nezbytné, abychom i nadále věnovali otázkám paliv a energetiky zvýšenou pozornost, abychom ve své práci důsledně prosazovali zásady palivoenergetické politiky našeho státu, abychom ve svých volebních obvodech správně vysvětlovali společenský význam racionalizace ve spotřebě paliv a energie a sledovali rozvoj a zlepšování péče o pracující v oblasti paliv a energetiky.

Tato odvětví čekají v nastávajících měsících náročné úkoly, které vyžadují od pracovníků této oblasti co největší iniciativu a obětavost, zkvalitňování řídící práce, racionalizaci a hospodárnost na všech pracovištích. Chtěl bych popřát velkému kolektivu horníků, energetiků, plynařů, naftařů, geologů a pracovníků rudného hornictví hodně nových úspěchů v odpovědné práci pro naši socialistickou společnost.

Soudružky a soudruzi, dovolte, abych i vaším jménem poděkoval ministru paliv a energetiky ČSSR ing. Ehrenbergerovi i jeho spolupracovníkům za pomoc, kterou poskytli našim výborům i poslancům při projednávání otázek paliv a energetiky ve výborech i při přípravě na tato jednání, za předložení kvalitních podkladových materiálů, které nám umožnily hlouběji proniknout do problémů paliv a energetiky i za uspořádání výstižné výstavky. Děkuji rovněž pracovníkům ÚV KSČ za účinnou pomoc a cenné připomínky, které nám v průběhu přípravy schůze Sněmovny lidu poskytli.

Program naší schůze je vyčerpán.

Dovolte mi, abych vám ještě jednou poděkoval za odpovědný přístup k projednávání otázek paliv a energetiky, za poctivou práci, kterou jste v tomto směru vykonali. Děkuji vám všem za účast na dnešní schůzi, přeji vám hodně úspěchů v odpovědné práci a schůzi Sněmovny lidu končím. (Potlesk.)

(Schůze skončena v 17.27 hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP