Pátek 17. prosince 1971

1. den - pátek 17. prosince 1971

/Začátek schůze v 9.00 hod./

Přítomno:188 poslanců Sněmovny lidu
73 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
74 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

/Schůze zahájena v 9.02 hod./

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, vážený soudruhu presidente, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zahajuji druhou společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů, která byla svolána na základě usnesení předsednictva Federálního shromáždění v souladu s ustanovením článku 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci.

Dovolte mi, abych jménem všech poslanců vyjádřil upřímnou radost z toho, že se našeho zasedání zúčastňuje president Československé socialistické republiky, armádní generál soudruh Ludvík Svoboda. /Dlouhotrvající potlesk./ Stejně srdečně vítám členy předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ v čele s generálním tajemníkem ústředního výboru KSČ s Gustávem Husákem. /Dlouhotrvající potlesk./Vítám členy federální vlády v čele s jejím předsedou dr. Lubomírem Štrougalem. /Dlouhotrvající potlesk./ Vítám přítomné členy diplomatického sboru. /Dlouhotrvající potlesk./

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, sděluji vám, že president republiky přijal dne 9. prosince 1971 demisi vlády ČSSR a téhož dne oznámil předsednictvu Federálního shromáždění, že podle článku 61 ústavního zákona o čs. federaci jmenoval JUDr. Lubomíra Štrougala předsedou vlády, Josefa Korčáka místopředsedou vlády, prof. JUDr. Petra Colotku, CSc. místopředsedou vlády, ing. Václava Hůlu, místopředsedou vlády a předsedou Státní plánovací komise, ing. Jána Gregora místopředsedou vlády, Františka Hamouze místopředsedou vlády, prof. JUDr. Karola Laco, DrSc. místopředsedou vlády, dr. Matěje Lúčana místopředsedou vlády, ing. Jindřicha Zahradníka místopředsedou vlády, ing. Bohuslava Chňoupka ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva zahraničních věcí, generálplukovníka ing. Martina Dzúra ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva národní obrany, ing. Radka Kasku, CSc. ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva vnitra, doc. ing. Rudolfa Rohlíčka, CSc. ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva financí, Drahomíra Koldera ministrem a předsedou Výboru lidové kontroly Československé socialistické republiky, ing. Andreje Barčáka ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva zahraničního obchodu, ing. Vlastimila Chalupu ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva spojů, ing. Karola Martinku ministrem a místopředsedou Státní plánovací komise, prof. ing. Jaromíra Matuška, CSc. ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva paliv a energetiky, doc. Michala Sabolčíka, CSc. ministrem a pověřil jej řízením Federálního cenového úřadu, ing. Josefa Simona ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva hutnictví a strojírenství, Michala Štancľa ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva práce a sociálních věcí, ing. Ladislava Šupku ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva pro technický a investiční rozvoj, ing. dr. Štefana Sutku ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva dopravy, RSDr. Bohuslava Večeru ministrem a pověřil jej řízením federálního ministerstva zemědělství a výživy.

Dovolte mi, abych jménem celého Federálního shromáždění všem členům vlády ČSSR popřál v jejich práci mnoho úspěchů. /Potlesk./

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, minulých schůzí sněmoven se nemohli zúčastnit poslanci Sněmovny lidu: Hoffmann, Laco, Neuman a Srb a poslanci Sněmovny národů: Auersperg, Blažej, V. Erban, Hudeček a Turzo. Tito poslanci proto dosud nesložili slib podle ustanovení článku 48 ústavního zákona o čs. federaci. Prosím uvedené poslance, aby předstoupili před tribunu a složili slib do rukou předsedů Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Prosím vedoucího Kanceláře Federálního shromáždění soudruha Růžu, aby přečetl text poslaneckého slibu.

/Shromáždění povstává./

Vedoucí Kanceláře FS J. Růža: Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu, budu dbát vůle a zájmu lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony republiky a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život.

/Poslanci přistupují jednotlivě k předsedovi Sněmovny lidu a podáním ruky vykonávají slib./

Poslanec Hoffmann: Slibuji.

Poslanec Laco: Sľubujem.

Poslanec Neuman: Slibuji.

Poslanec Srb: Slibuji.

/Poslanci přistupují jednotlivě k předsedovi Sněmovny národů a podáním ruky vykonávají slib./

Poslanec Auersperg: Slibuji.

Poslanec Blažej: Sľubujem.

Poslanec V. Erban: Slibuji.

Poslanec Hudeček: Slibuji.

Poslanec Turzo: Sľubujem.

/Shromáždění usedá./

Předseda FS A. Indra: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, ve společné schůzi sněmoven je nyní přítomno 188 poslanců Sněmovny lidu, dále 70 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 70 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Podle ustanovení článku 40 ústavního zákona o čs. federaci je společná schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů schopna se usnášet.

Ze Sněmovny lidu omluvili svou nepřítomnost na dnešní schůzi tito poslanci: Biľak, Hermanová, Jakeš, Kalíšek, Kalkus, Kolder, Ondrich, Paruza, Suber, Simon, Tesar a Zuska.

Ze Sněmovny národů se omluvili: H. Čermáková, Kožík a Mindoš.

Předsednictvo Federálního shromáždění navrhuje projednat ve společné schůzi

Programové prohlášení vlády ČSSR podle článku 69 ústavního zákona o čs. federaci.

Má, prosím, někdo z poslanců k navrženému poradu připomínku nebo dotaz? /Připomínky ani dotazy nebyly./ Není tomu tak.

Můžeme tedy o návrhu hlasovat. Podle ustanovení článku 40 odst. 3 ústavního zákona o čs. federaci je k platnému, usnesení třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců v každé sněmovně.

Nejprve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s návrhem pořadu, jak jej navrhlo předsednictvo Federálního shromáždění? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Všichni přítomní poslanci Sněmovny lidu souhlasí s návrhem pořadu společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s předneseným návrhem pořadu? /Hlasuje se./ Děkuji.

Kdo je proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

S návrhem souhlasí tedy všichni přítomní poslanci Sněmovny národů.

Konstatuji, že obě sněmovny souhlasí, aby ve společné schůzi bylo projednáno

I

Programové prohlášení vlády ČSSR podle článku 69 ústavního zákona o čs. federaci

Prosím proto předsedu vlády ČSSR s. dr. Lubomíra Štrougala, aby se ujal slova.

Předseda vlády ČSSR dr. L. Štrougal: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa, vážený soudruhu presidente republiky, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté!

Nemohlo být důstojnějšího vyvrcholení letošního významného roku - roku 50. výročí založení Komunistické strany Československa a jejího XIV. sjezdu - než byl průběh a výsledky všeobecných voleb do zastupitelských orgánů.

Celé ovzduší voleb podalo přesvědčivý důkaz o tom, že naprostá většina našich pracujících podporuje politiku strany, oceňuje velkou práci vykonanou novým vedením KSČ od dubna 1969 a aktivně se hlásí k svému podílu na uskutečňování závěrů XIV. sjezdu. Svou účastí ve volbách, podporou programu i kandidátů Národní fronty naši občané rozhodně odmítli politiku pravicových revizionistů a antisocialistických sil, která je v příkrém rozporu se základními zájmy naší společnosti.

Volby jednoznačně potvrdily, že náš lid je bezvýhradně pro přátelství a spojenectví se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství. A těm nepřátelským silám v zahraničí, které by chtěly ovlivňovat naše domácí poměry, dal na srozuměnou, že jejich plány a záměry nevyjdou.

Průběh a výsledky voleb důstojně završily etapu konsolidace naší společnosti a dávají dobré podmínky pro práci v příštím období. To nám dovoluje, abychom se plně soustředili na řešení nejdůležitějších otázek rozvoje socialistické společnosti.

Je to logické vyústění práce, velkého úsilí, které vyvinula strana, pracující, společenské a státní orgány od dubna 1969. Na jeho počátku byla hluboká celospolečenská krize. Na jeho konci jsou prokazatelné úspěchy a jasný výhled do budoucna.

Místo všeobecného chaosu a obav ze zítřka mají dnes lidé vědomí pevného řádu, perspektiv a životních jistot: místo zpochybňování našich bratrských svazků se Sovětským svazem a ostatními socialistickými spojenci, místo neupřímné, dvojtvářné politiky vůči nim, což jen oslabovalo na i mezinárodní politickou pozici, byly obnoveny vztahy vzájemné důvěry a upřímného přátelství. Československo je opět pevným článkem společenství socialistických zemí; místo pokračujícího živelného vývoje národního hospodářství, místo inflace rozpadu ústředního řízení ekonomiky, růstu nezodpovědnosti a vážných poruch v zásobování byla obnovena funkce a autorita ústředního plánu, byl znovu nastolen základní pořádek ve výrobě i v řídící sféře, obnovena dynamika ekonomického růstu, výrazně zlepšeno zásobování obyvatelstva, upevněna československá měna a důvěra k ní doma i za hranicemi: místo všestranného oslabení funkcí státu, rozkladu jeho mocenských struktur, uvolnění právního řádu a zákonnosti je dnešní stav charakterizován plnou právní jistotou občanů a upevněním všech funkcí státu a jeho orgánů.

Významně jsme pokročili v morálně politickém sjednocování společnosti, všech, kdo mají poctivý a upřímný zájem na rozvoji socialismu v této zemi.

Návrh programu činnosti, se kterým před vás vláda ČSSR dnes předstupuje, navazuje na dosud vykonanou práci. Opírá se o "Poučení z krizového vývoje" a vychází důsledně ze závěrů a usnesení XIV. sjezdu KSČ, které směřují k všestrannému rozkvětu společnosti, k plnějšímu uspokojování hmotných a kulturních potřeb, k rozvoji socialistického způsobu života. K dosažení těchto cílů chce vláda soustředit veškeré úsilí.

V činnosti vlády klademe na první místo politickoenomické úkoly, vyjádřené v usnesení XIV. sjezdu KSČ a konkretizované v pátém pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství. Na jejich splnění závisí i plánovaný růst hmotné a kulturní úrovně našeho lidu.

Budeme dělat střízlivou hospodářskou politiku, vysoce náročnou na efektivní tvorbu zdrojů a velmi uváženou, pokud jde o jejich rozdělování. Jen tak je vláda s to zajistit hlavní cíl hospodářské politiky, jak jej stanovil XIV. sjezd strany, tj. "v souladu se socialistickým způsobem života zabezpečovat vyšší uspokojování potřeb obyvatelstva a další upevnění životních jistot pracujících, a to na základě trvalého rozvoje a zvyšování efektivnosti společenské výroby".

Nadále chceme udržovat stabilitu celkové hladiny maloobchodních cen a upevňovat naši korunu. Jestliže zajistíme plánovaný roční růst národního důchodu, pak bude možné zvyšovat v této pětiletce reálné příjmy obyvatelstva zhruba o 5 % ročně.

Soustavná pozornost a péče všech federálních, národních i místních orgánů musí být upřena na zlepšování situace na vnitřním trhu, na plné uspokoj ování poptávky pracujících. Za velmi důležité považujeme, aby každý rok znamenal další zlepšení, aby bylo zajištěno plynulé zásobování obyvatelstva potravinářským zbožím, aby se zlepšovala jeho kvalita, výběr a balení a zejména abychom se vyvarovali někdy zbytečných místních poruch.

Chceme zabezpečit, aby byly lépe uspokojovány rostoucí nároky obyvatelstva, pokud jde o zboží dlouhodobé spotřeby, modernizaci bytů a jejich vybavení, automobily a stavebniny, aby byl na trhu široký výběr jakostních tkanin a oděvů, obuvi a dalšího spotřebního zboží. Výroba i obchod musí proto podstatně zlepšit svou práci a rychleji než dosud odstraňovat nedostatky ve vlastní činnosti i ve vzájemných vztazích. Postupně se uskutečňují opatření vlády ke zlepšení péče pracovníků obchodu o jakost prodávaného zboží a k důslednějšímu uplatnění práv spotřebitelů. Těmto otázkám musí věnovat maximální pozornost také národní výbory, neboť mohou nejlépe sledovat a zabezpečovat ochranu zájmů spotřebitelů v místech.

Budeme dbát, aby úkol XIV. sjezdu strany, postavit nejméně 500 000 bytů s odpovídající technickou a občanskou vybaveností sídlišť, byl důsledně splněn. Proto musíme podstatně zlepšit organizaci bytové výstavby, a to už od její projekční přípravy, důsledně dodržovat rozpočtové náklady. To také vyžaduje včas připravit a vybudovat potřebné vodohospodářské, energetické a dopravní sítě. Zvláštní péči chceme ve spolupráci s národními orgány i nadále věnovat bytové výstavbě v Praze, Severočeském kraji a v Bratislavě.

Budeme podporovat rozvoj služeb jak z hlediska rozsahu, tak i druhů, kvality a územního rozmístění. Zejména jde o služby, ulehčující práci zaměstnaným ženám, opravy a údržbu automobilů, zařízení domácností a domovního majetku. Je to tím naléhavější, že nedostatečná úroveň služeb nezřídka snižuje v očích pracujících vysoký stupen dosažené životní úrovně.

Rozvoj služeb je záležitostí všech řídících orgánů, zvláště ministerstev, národních výborů i družstev. Je třeba sledovat, aby pracující člověk dostal žádané služby v potřebné kvalitě a v přiměřených lhůtách.

Budeme pokračovat v naplňování programu sociální politiky, který jsme začali uskutečňovat už v tomto roce. Během pětiletky budeme vytvářet potřebné zdroje, abychom mohli postupně a zásadněji řešit životní podmínky mladých manželství a rodin s dětmi. V popředí naší pozornosti bude zejména péče o příznivý populační vývoj, o to, aby se zvýšila společenská vážnost, uznání a úcta k mateřství a rodičovství.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP