Sobota 18. prosince 1971

Zahraniční výbory Federálního shromáždění projednaly na své schůzi dne 13. prosince letošního roku zmíněnou Úmluvu. Za zahraniční výbor Sněmovny národů doporučuji Federálnímu shromáždění ČSSR, aby vyslovilo souhlas s Úmluvou o potlačení protiprávního zmocnění se letadel, podepsanou v Haagu dne 16 prosince 1970 s tím, že při ratifikaci bude učiněna již zmíněná výhrada k článku 12, odst. 1. S podobným doporučením se ztotožňují i Česká národní rada a Slovenská národní rada. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci dr. Auerspergovi a uděluji slovo poslanci ing. Františku Exnerovi, místopředsedovi Sněmovny lidu a předsedovi zahraničního výboru, který přednese zpravodajskou zprávu za výbory Sněmovny lidu, kterým byl vládní návrh přikázán k projednání.

Zpravodaj, místopředseda SL ing. F. Exner: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych se nejprve připojil k závěrům, které zde uvedl zpravodaj Sněmovny národů poslanec Auersperg, a dále abych uvedl několik věcných poznámek.

Úmluva o potlačení protiprávních únosů letadel je významným mezinárodním nástrojem v boji proti problému, který se stal zvlášť aktuální v průběhu minulých let. Útoky a násilné činy proti civilní letecké dopravě se staly vážnou hrozbou, která se týká stovek letadel a cestujících i členů posádek, kteří se na letecké dopravě každodenně podílejí. Letecké pirátství se neomezilo pouze na některé státy, ale stalo se problémem, který se týká všech zemí s leteckou dopravou.

Pro Československou socialistickou republiku je tato otázka zvláště významná z toho důvodu, že československé civilní letectví se stalo už obětí těchto násilných činů. I když ustanovení Úmluvy nezavazuje smluvní státy k vydání pachatele do státu registrace letadla, ukládají jim ale v případě, že pachatele nevydají, povinnost jej stíhat, a to stejným způsobem jako v případě jiných závažných trestných činů. Úmluva nepřipouští výjimku z této povinnosti a zabraňuje tím tomu, aby někteří pachatelé unikli potrestání pod záminkou údajně politické motivace svého činu.

Úmluva se rovněž snaží o to, aby pachatel za žádných okolností nemohl uniknout potrestání, neboť povinnost zatknout jej dává každému smluvnímu státu, na jehož území se tento pachatel nalézá, a otázka jurisdikce k trestnému činu je řešena tak, aby nevznikla mezera, kterou by pachatel mohl uniknout.

Pokud jde o otázky extradice, Úmluva se snaží o to, aby vydání pachatele bylo co nejjednodušší. Záleží potom na vůli smluvního státu, na jehož území se pachatel nalézá, zda jej vydá, či zda jej stíhat bude sám.

Úmluva ukládá smluvním státům, aby trestný čin protiprávního zmocnění se letadel trestaly přísnými tresty. Stejně trestné je i spolupachatelství a pokus.

Úmluva se vztahuje jak na letadla, která létají na mezinárodních linkách, tak i na letadla na domácích linkách za předpokladu, že místo startu nebo místo skutečného přistání letadla se nalézá mimo území státu registrace letadla.

Z uvedené stručné charakteristiky nejdůležitějších ustanovení Úmluvy je zřejmé, že Úmluva, bude-li všeobecně aplikována, se může stát účinným prostředkem pro potlačování násilných protiprávních činů proti civilnímu letectví a může tak významně přispět k bezpečnosti letecké dopravy, cestujících i členů posádky.

I v tomto věcném smyslu byl vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění ČSSR k souhlasu Úmluva o Potlačení protiprávního zmocnění se letadel, projednán na společném zasedání zahraničních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů a vzhledem k významu doporučuji za zahraniční výbor Sněmovny lidu, aby Federální shromáždění ČSSR souhlasilo s Úmluvou o potlačení protiprávního zmocnění se letadel, podepsanou v Haagu 16. prosince 1970 s tím, že při ratifikaci bude učiněna výhrada k článku 12, odst. 1.

Předseda SL V. David: Děkuji Poslanci Exnerovi za přednesení zpravodajské zprávy.

Do rozpravy není nikdo přihlášen. Přeje si někdo z poslanců slovo? /Nikdo./ Vzhledem k tomu, že jsme vyslechli výklad zástupce vlády ČSSR a návrhy zpráv, přistoupíme podle článku 40 ústavního zákona o československé federaci k hlasování.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, ve které je přítomno 71 poslanců zvolených v České socialistické republice a 67 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro návrh usnesení, kterým Federální shromáždění ČSSR souhlasí s Úmluvou o potlačení protiprávního zmocní se letadel, podepsanou v Haagu dne 16. prosince 1970, s tím, že při ratifikaci bude učiněna výhrada k článku 12, odst. 1, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Konstatuji, že s návrhem usnesení vyslovili všichni přítomní poslanci Sněmovny národů souhlas.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu, kterých je přítomno 181. Kdo z jejích poslanců je pro návrh usnesení přednesený zpravodajem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

S návrhem usnesení souhlasí též všichni přítomní poslanci Sněmovny lidu.

Protože obě sněmovny přijaly shodná usnesení, konstatuji, že Federální shromáždění ČSSR souhlasí s Úmluvou o potlačení protiprávního zmocnění se letadel, podepsanou v Haagu dne 16. prosince 1970 s tím, že při ratifikaci bude učiněna výhrada k článku 12, odst. 1.

Vážené soudružky poslankyně a vážení soudruzi poslanci, tím byl vyčerpán pořad druhé společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Na závěr vám všem přeji příjemné prožití vánočních svátků, zasloužený odpočinek a především mnoho zdraví, osobní spokojenosti a pracovních úspěchů v roce 1972. /Potlesk./

Členy předsednictva Federálního shromáždění žádám, aby se nyní odebrali do Obrazárny u Španělského sálu, kde se bude konat schůze předsednictva Federálního shromáždění.

Končím druhou společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

/Schůze ukončena v 11.37 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP