Středa 1. listopadu 1972

2. den - středa 1. listopadu 1972

/Začátek schůze v 8.30 hod./
Přítomno: 135 poslanců Sněmovny lidu
58 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
50 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

/Schůze zahájena v 8.35 hod./

Předsedající místopředseda FS dr. B. Kučera: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, vážené soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji druhý den jednání 4. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Na dnešním jednání se omluvili ze Sněmovny národů poslanci Auersperg, Colotka, Černáček, Dubská, Erban Evžen, Fojtík, Gregor, Hájek, Himl, Nikman, Pándyová, Šmejkalová, Štáfek, Válek, Zozuľák.

Ze Sněmovny lidu se omluvili poslanci Exner, Fekete, Hamouz, Hejna, Hoffmann, Hruškovič, Husák, Hůla Václav, Kakos, Kapek, Kaplanová, Kovářová, Kožešník, Kudzej, Lenárt, Löbl, Mészárošová, Mikušová, Niedobová, Nový, Ondřich, Panster, Pirošík, Pospíšil, Šimek, Švestka, Vondrák a Zelenka.

Podle zjištění jsou splněny podmínky článku 40 ústavního zákona o československé federaci a obě sněmovny jsou schopné se usnášet.

Přistoupíme proto k projednávání dalších bodů pořadu. Nejprve projednáme

IV

Vládní návrh zákona o objevech, vynálezech, zlepšovacích návrzích a průmyslových vzorech /tisk 7/ a společné zprávy výborů ústavně právních, pro plán a rozpočet, pro průmysl, dopravu a obchod a kulturních Sněmovny lidu a Sněmovny národů /tisk 7/ SL, 7/SN/

Návrh odůvodní za vládu Československé socialistické republiky ministr pro technický a investiční rozvoj ing. Ladislav Šupka.

Prosím, aby se ujal slova.

Ministr ČSSR pro technický a investiční rozvoj ing. L. Šupka: Vážený soudruhu předsedo, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, vláda Československé socialistické republiky předkládá návrh zákona o objevech, vynálezech, zlepšovacích návrzích a průmyslových vzorech, který představuje významné opatření v oblasti rozvoje vědy a techniky ve smyslu usnesení XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

XIV. sjezd Komunistické strany Československa mj. zdůraznil, že jedním z hlavních faktorů rozvoje čs. ekonomiky je plánovitý rozvoj vědy a techniky. Přitom pro vědeckotechnický rozvoj mají být vytvářeny takové podmínky, aby tento rozvoj byl zaměřován na rozhodující úkoly národohospodářského plánu a hlavně aby byla zajišťována rychlá realizace jeho výsledků ve výrobě.

Významným zdrojem vědeckotechnického rozvoje jsou právě objevy, vynálezy a zlepšovací návrhy. Jsou výsledkem nevyčerpatelné iniciativy, zkušeností a schopností dělnické třídy, družstevního rolnictva a pracující inteligence v oblasti rozvoje výrobních sil a růstu produktivity práce.

Při současném stavu přinesou vynálezy a zlepšovací návrhy, počítáno jen za první rok jejich využití během pátého pětiletého plánu, nejméně 10 miliard Kčs čistého ekonomického přínosu. Máme ale reálnou možnost a také předpoklady ekonomický přínos z vynálezů a zlepšovacích návrhů během páté pětiletky podstatně zvýšit.

Schválením zákona o objevech, vynálezech, zlepšovacích návrzích a průmyslových vzorech učiníme významný krok k realizaci závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

V posledních dvou letech dochází u nás k výraznému vzestupu tvůrčí iniciativy vynálezců a zlepšovatelů. Podstatného vzestupu bylo dosaženo zejména u zlepšovacích návrhů, kterých bylo v roce 1971 podáno téměř 152 tisíce, což je o 40 % více než v roce 1970. Na tento příznivý vývoj měla nepochybně hlavní vliv iniciativa pracujících, rozvíjená v souvislosti s 50. výročím založení KSČ, ale také politickoorganizátorská práce ROH i státních orgánů a hospodářských organizací. Došlo k výraznému obratu proti předcházejícímu, téměř 10 let trvajícímu poklesu ve vynálezectví a zlepšovatelství, který vyvrcholil v letech 1968-1969.

Tento vývoj svědčí o tom, že příčina krize vynálezeckého a zlepšovatelského hnutí v šedesátých letech a zejména v letech 1968-1969 nespočívala v poklesu přemýšlivosti, důvtipu, vzdělanosti a kolektivní zkušenosti dělníků a vědeckotechnické inteligence, ale že upadala plánovitá péče o vynálezectví a zlepšovatelství. V tomto období došlo k politickému a následně i ekonomickému a právnímu podcenění tvůrčí technické práce a iniciativy.

Výsledky loňského a letošního roku ve vynálezeckém a zlepšovatelském hnutí potvrzují, že i v této oblasti lze úspěchu dosáhnout jen na základě cílevědomé politické a organizátorské péče orgánů a organizací socialistického státu, Revolučního odborového hnutí, Socialistického svazu mládeže, Československé vědeckotechnické společnosti a dalších společenských organizací.

Velmi dobrých výsledků bylo dosaženo v minulém a letošním roce zejména v hutnictví a strojírenství, ale také v zemědělství a ve stavebnictví. Tvůrčí činnost vynálezců a zlepšovatelů je stále více tématicky zaměřována na pomoc při řešení hlavních úkolů národohospodářských plánů, technického rozvoje a komplexní socialistické racionalizace. Tím se vytvářejí i předpoklady pro rychlé zavádění nových technických řešení do výroby. Napříště v souladu se zákonem musí odpovědní pracovníci orgánů a organizací o každém vynálezu a zlepšovacím návrhu včas rozhodnout a stanovit, kdy a kde bude využit.

Současný vývoj vynálezectví a zlepšovatelství je nesporně dalším významným potvrzením skutečnosti, že stále větší počet pracujících u nás nejen souhlasí, ale také aktivně podporuje politiku naší komunistické strany.

Pro realizaci programu masového rozvoje iniciativy vynálezců a zlepšovatelů má mimořádný význam výzva jihomoravských kováků, která se zrodila z iniciativy Revolučního odborového hnutí. Výzva dává podnět k rozvoji hnutí konkrétních činů vynálezců a zlepšovatelů, zaměřených na plnění především tzv. kvalitativních úkolů pětiletého plánu. Přínos tohoto hnutí představuje již dnes více než 366 miliónů úspor. Rovněž důležité je, že nedílnou součástí této výzvy jsou jasná slova vedoucích hospodářských pracovníků, že považují péči o vynálezectví a zlepšovatelství za nedílnou součást řídící a organizátorské práce.

Předložený návrh zákona v souladu s potřebami dynamického rozvoje vynálezeckého a zlepšovatelského hnutí řeší jeho jednotlivé politické, právní a ekonomické aspekty na základě leninských principů a zabezpečuje tak masový rozvoj tvorby a rychlou realizaci výsledků tvůrčí činnosti ve výrobě. Využívá přitom naše kladné zkušenosti získané od roku 1948, zejména z působení zákona č. 34 z roku 1957. V souladu s potřebami našeho hospodářství i v souladu s potřebou uplatnění socialistické ekonomické integrace i v oblasti vynálezectví a zlepšovatelství návrh zákona zavádí do naší praxe princip autorského osvědčení, a zabezpečuje nezbytné posílení hospodářsko-organizátorské úlohy socialistického státu a Revolučního odborového hnutí.

Navrhovaný zákon lze považovat za jeden z předpokladů pro účinnější využití předností socialismu při rozvíjení tvůrčí iniciativy pracujících.

Návrh vychází zejména z těchto zásad:

1. Zakotvuje v duchu právních principů osvědčených v SSSR socialistickou formu ochrany vynálezů autorským osvědčením. Funkce autorského osvědčení je prověřena zejména padesátiletým úspěšným vývojem sovětského vynálezectví a zlepšovatelství. Vynálezy, na něž je uděleno autorské osvědčení, a průmyslové vzory, na něž je uděleno osvědčení, jakož i přijaté zlepšovací návrhy, se stávají národním majetkem. Právo využívat tento národní majetek má stát, to znamená všechny socialistické organizace. Vedle toho zůstává zachována forma ochrany vynálezu patentem s ohledem na naše hospodářské styky s kapitalistickými státy.

2. Výrazně posiluje práva autorů, zejména právo na autorství, právo účastnit se při rozpracování, zavádění a zkoušení jejich návrhu. Práva plynoucí z autorského osvědčení nejsou na rozdíl od práv z patentu časově omezena a žádost o autorské osvědčení, ani jeho udělení, nepodléhá poplatkům. Je zajištěno právo na odměnu při využití vynálezu, zlepšovacího návrhu nebo průmyslového vzoru a na další výhody. Projeví se to novou úpravou soustavy hmotné zainteresovanosti a zvýšením odměn cca o 30 %, což je projevem vysokého ocenění iniciativní tvůrčí činnosti v naší socialistické společnosti. Stejně je motivováno vyšší morální a politické ocenění autorů, zakotvené v příslušných článcích návrhu zákona.

3. Vytváří předpoklady pro posílení hospodářsko-organizátorského působení státních orgánů a organizací a zabezpečuje, aby řízení tvorby a společenského uplatnění vynálezů a zlepšovacích návrhů nebylo nahodilé, ale aby bylo prováděno v souladu s potřebami národohospodářského plánu. Zajišťuje se tedy spojení iniciativy vynálezců a zlepšovatelů s národohospodářským plánem. Návrh zákona zakotvuje povinnost orgánů, organizací a odpovědných pracovníků všestranně pomáhat autorům a soustavně a bez průtahů využívat výsledků tvůrčí činnosti pracujících. Tomu odpovídajícím způsobem se upravuje zainteresovanost a odpovědnost orgánů a organizací.

Zavádí se systém správy vynálezů, zlepšovacích návrhů a průmyslových vzorů. Konkrétním socialistickým organizacím se bude ukládat a svěřovat péče o výkon práv a povinností souvisejících s určitým vynálezem, zlepšovacím návrhem nebo průmyslovým vzorem. Takto se dovršuje soustava státní péče o plánovité a celospolečenské využívání výsledků tvůrčí technické činnosti pracujících.

4. Přizpůsobení naší právní základny v oblasti vynálezectví a zlepšovatelství, právní základně socialistických zemí a zejména SSSR nám umožní, abychom napříště i v této oblasti účinněji než dosud dokázali využít výhody spolupráce a hospodářské integrace socialistických zemí. Může to mít pro nás nemalý praktický význam, např. při zabezpečování stále náročnějšího patentového průzkumu i v dalších směrech.

Tolik k nejdůležitějším zásadám, ze kterých návrh zákona vychází.

Na přípravě návrhu zákona velmi účinně spolupracovala Ústřední rada odborů. Byl projednán v připomínkovém řízení, kterého se účastnilo více než 100 institucí a organizací - ústřední orgány federace i republik, národní výbory, společenské organizace, vědecká a teoretická pracoviště i vybrané výrobně-hospodářské organizace a pracoviště výzkumně vývojové základny.

Návrh zákona byl konzultován s vynálezci a zlepšovateli a kladně posouzen také při konzultacích s vedoucími pracovníky Výboru pro vynálezy a objevy při Radě ministrů Sovětského svazu. Vážím si, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci. také toho, jakou pozornost jste věnovali vy sami návrhu zákona při jeho posuzování ve všech příslušných výborech Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

K návrhu zákona je připraveno 6 prováděcích předpisů. Jsou to vyhlášky: o plánování tématických úkolů, o správě vynálezů, zlepšovacích návrhů a průmyslových vzorů a o jejich plánovitém využívání v národním hospodářství, o řízení ve věcech objevů, vynálezů a průmyslových vzorů, o zlepšovacích návrzích, o odměňování objevů, vynálezů, zlepšovacích návrhů a průmyslových vzorů a o vztazích k zahraničí ve věcech vynálezů a průmyslových vzorů. Návrhy těchto vyhlášek byly již rovněž projednány v připomínkovém řízení a Federální shromáždění je má k dispozici.

V našich závodech a ústavech, na všech pracovištích, je soustředěn velký potenciál vědomostí, znalostí, dovedností a výrobních zkušeností, který při účinném usměrňování a vytváření nezbytných podmínek se přeměňuje ve vynálezy, zlepšovací návrhy a průmyslové vzory. Vynálezy a zlepšovací návrhy jsou určitým pozitivním řešením rozporů v rozvoji výrobních sil, při vzniku nových užitných hodnot, při zlepšování podmínek bezpečnosti práce a zlepšování životního prostředí.

Dovolte mi, abych vás ještě informoval, že Úřad pro patenty a vynálezy vypracoval již pro příslušný vládní výbor a také pro vládu ČSSR koncept zprávy o stavu vynálezectví a zlepšovatelství v posledních letech, s návrhem opatření k jeho rozvoji a k uvedení nového, dnes předkládaného zákona do života.

Je připraveno školení pracovníků ústředních orgánů, oborových ředitelství a podniků, kteří pracují v oblasti vynálezů, zlepšovacích návrhů a průmyslových vzorů. Společně s Ústřední radou odborů, ústředním výborem Socialistického svazu mládeže a ústřední radou Československé vědeckotechnické společnosti připravujeme rovněž seznámení funkcionářského aktivu společenských organizací s novým zákonem. Je připravena také široká propagační kampaň k objasnění zásad a cílů zákona naší široké veřejnosti.

Vážený soudruhu předsedo, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, předkládám vám návrh zákona k posouzení a ke schválení. Děkuji vám za iniciativu a politicky citlivý přístup, se kterým jste se ujali projednávání návrhu zákona. Jsem přesvědčen, že se stejným porozuměním pomůžete i k jeho urychlenému uvedení do života ku prospěchu efektivního rozvoje našeho národního hospodářství.

Jménem vlády Československé socialistické republiky prosím Federální shromáždění, aby návrhu zákona, jehož podstatu jsem si dovolil alespoň stručně charakterizovat, udělilo ústavní sankci. Federální ministerstvo pro technický a investiční rozvoj a všechny další příslušné orgány státní správy vynaloží nezbytné úsilí k tomu, aby nový, významný zákon nalezl v potřebně krátké době své plnohodnotné uplatnění v naší společenské a hospodářské praxi. Děkuji vám. /Potlesk./

Předsedající místopředseda FS dr. B. Kučera: Děkuji ministru s. Šupkovi za výklad k vládnímu návrhu zákona.

Prosím, aby za výbory Sněmovny národů přednesl společnou zpravodajskou zprávu jejich zpravodaj poslanec ing. Michal Mindoš. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP