Středa 13. prosince 1972

1. den - středa 13. prosince 1972

/Začátek schůze v 9.00 hod./
Přítomno: 173 poslanců Sněmovny lidu
66 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
65 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny lidu

Cyprich, Grégr, Kapek, Kaplanová, Kaska, Kmetová, Kudzej, Lenárt, Lichner, Lovětínský, Mamula, Michalski, Moc, Neubert, Niedobová, Panster, Paulechová, Pennigerová, Pirč, Pirošík, J. Polák, Říman, Švestka, Varholík, Zelenka, Zupka

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Auersperg, Červinka, Fojtík, Kovalčík, Kvasnicová, Mašek, Mušal, Petera, Smejkalová

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Černáček, Felcmanová, Nikman, Pándyová, L. Polák, Siška, Turzo, Válek, Zozulák

/Schůze zahájena v 9.00 hod./

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, zahajuji jednání Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Jménem všech poslanců vítám členy a kandidáty předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a členy sekretariátu ústředního výboru KSČ, vedené generálním tajemníkem ÚV KSČ s. Gustávem Husákem. /Potlesk./

Máme upřímnou radost z toho, že tak soustavný zájem o práci Federálního shromáždění projevuje president republiky s. Ludvík Svoboda, kterého srdečně vítám. /Potlesk./

Vítám členy federální vlády, vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem.

Soudružky a soudruzi, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů se 28. listopadu 1972 usnesla projednat na společné schůzi program, který jste obdrželi písemně.

Po schůzích předsednictev sněmoven zaslal předseda vlády ČSSR vládní návrh zákona o zvýšení přídavků na děti a výchovného se žádostí o jeho projednání na této Prosincové schůzi, protože jde o důležité opatření, kterým se realizuje usnesení ústředního výboru Komunistické strany Československa. Návrh byl přikázán k projednání výborům ústavně právním a výborům pro sociální politiku.

Dále došel návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR na volbu soudce a předsedy Nejvyššího soudu ČSSR.

Z organizačních důvodů doporučuji projednat navrhovaný program tak, že první den projednáme všechny body uvedené v pozvánce kromě vládního návrhu zákona o státním rozpočtu čs. federace na rok 1973. Tento den bychom také projednali návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR. Druhý den budou na pořadu jednání vládní návrh zákona o státním rozpočtu a vládní návrh zákona o zvýšení přídavků na děti a výchovného. Písemné materiály k jednotlivým bodům pořadu jste obdrželi.

Podle prezence, kterou mám k dispozici, jsou obě sněmovny podle článku 40 odst. 1 a 2 ústavního zákona o čs. federaci schopny se usnášet.

Má někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k návrhu programu? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na konání společné schůze s navrženým pořadem včetně doplňků? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Není tomu tak.

Návrh byl jednomyslně schválen.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo z poslanců souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny národů na konání společné schůze s pořadem včetně doplňků? /Hlasuje se./ Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Je někdo proti? /Nikdo./ Není tomu tak.

I Sněmovna národů návrh jednomyslně schválila.

Konstatuji, že obě sněmovny se podle článku 34 odst. 2 ústavního zákona o čs. federaci usnesly na konání společné schůze a schválily její pořad.

V souladu s ustanovením jednacího řádu Federálního shromáždění podám informaci o činnosti předsednictva Federálního shromáždění, předsednictev a výborů sněmoven za dobu od poslední schůze sněmoven.

Předsednictvo Federálního shromáždění se sešlo dvakrát. Dne l. listopadu t. r. vyhlásilo zákony přijaté téhož dne sněmovnami. V další schůzi dne 12. prosince t. r. projednalo informace z jednání výborů sněmoven o dalším rozvoji zemědělství a potravinářského průmyslu, o stavu investiční výstavby a o zapojení čs. ekonomiky do mezinárodní socialistické integrace. Vyslovilo se závěry výborů souhlas. Podpořilo tím úsilí výborů sněmoven napomáhat vládě ČSSR při realizaci úkolů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa v národním hospodářství. Dále se předsednictvo zabývalo přípravou dnešní schůze sněmoven a projednalo zprávu o zhodnocení průzkumů organizovaných výbory sněmoven. Předsednictvo konstatovalo, že průzkumy se jako jedna z forem práce poslanců plně osvědčily. Předsednictvo projednalo dvě zprávy z oblasti zahraničních styků Federálního shromáždění.

Od říjnové společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů se předsednictva sněmoven sešla na jedné schůzi, na které projednala náměty pro vypracování návrhů hlavních úkolů Federálního shromáždění na rok 1973, informaci o poslaneckých průzkumech výborů sněmoven a přípravu dnešní 5. společné schůze obou sněmoven.

Výbory sněmoven v tomto období projednaly přikázané kapitoly státního rozpočtu a vládní návrh zákona o státním rozpočtu čs. federace na rok 1973. Dále projednaly všechny vládní návrhy, které jim byly přikázány a jsou zařazeny na pořad dnešní společné schůze sněmoven. Mimoto, příslušné výbory projednaly vládní návrh zásad zákona o Sboru národní bezpečnosti a vládní návrh zásad zákona o označení původu výrobků.

Na úseku kontrolní činnosti výbory projednaly program, obsažený a schválený v hlavních úkolech Federálního shromáždění na II. pololetí 1972. Kulturní výbory obou sněmoven uspořádaly společný seminář k "50. výročí vzniku Svazu sovětských socialistických republik" a exkurzi v Ústavu experimentální biologie Československé akademie věd.

Před zahájením dnešní společné schůze sněmoven se sešel mandátový a imunitní výbor Sněmovny lidu, který projednal výsledky doplňovací volby do Sněmovny lidu ve volebním obvodu č. 119.

Dopisem z 11. prosince 1972 sdělil president republiky, že přijal emisi ing. Karola Martinky a podle článku 61 ústavního zákona o čs. federaci jej odvolal z funkce ministra vlády ČSSR.

Jsou, soudružky a soudruzi, k uvedeným informacím o činnosti orgánů Federálního shromáždění dotazy nebo připomínky? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 119 pro volby do Sněmovny lidu

Prosím předsedu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu poslance Lörincze, aby v souladu s článkem 47 ústavního zákona o čs. federaci přednesl zprávu k tomuto bodu.

Poslanec SL J. Lörincz: Vážený súdruh generálny tajomník, vážený súdruh prezident, vážená Snemovňa ľudu a Snemovňa národov, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci! Úmrtím poslanca Snemovne ľudu Drahomíra Koldra sa uvolnil poslanecký mandát vo volebnom obvode č. 119 v Severomoravskom kraji.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo dopĺňacie voľby v tomto volebnom obvode na deň 18. 11. 1972. Ústredná volebná komisia Národného frontu ČSSR zaslala Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu potrebné volebné spisy o výsledku dopĺňacej voľby.

Mandátový a imunitný výbor preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia ČSSR v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhnutý kandidát bol platnou voľbou zvolený podľa zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia, a mňa, predsedu Mandátového a imunitného výboru Snemovne ľudu, poveril podať správu o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 119 bolo do volebných zoznamov zapísaných 62 530 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 61 872 voličom, platných hlasovacích lístkov bolo odovzdané 61 847 a za kandidáta Miroslava Čapka hlasovalo celkom 61 836 voličov.

Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdruh Miroslav Čapka bol vo volebnom obvode č. 119 zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia ČSSR. Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o čs. federácii platnosť voľby poslanca Miroslava Čapku.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Lörinczovi. Předsednictvo Sněmovny lidu se usneslo ve své schůzi 28. listopadu t. r. doporučit poslance Miroslava Čapku za člena výboru pro plán a rozpočet.

Mají poslanci Sněmovny lidu k přednesené zprávě a návrhu svého předsednictva nějaké dotazy nebo připomínky? /Nebyly./ Není tomu tak.

Doporučuji hlasovat o obou návrzích současně.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu připomínku k navrhovanému postupu hlasování? /Nikdo se nehlásil./

Protože v zasedacím sále je přítomno 158 poslanců Sněmovny lidu, je sněmovna schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí se zprávou svého mandátového a imunitního výboru a s návrhem předsednictva sněmovny, aby poslanec Miroslav Čapka se stal členem výboru pro plán a rozpočet, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Tím Sněmovna lidu ověřila platnost volby poslance Miroslava Čapky ve volebním obvodu č. 119 a současně ho schválila za člena výboru pro plán a rozpočet.

Druhým bodem našeho pořadu je

II

Slib poslance Sněmovny lidu Miroslava Čapky

Prosím poslance Miroslava Čapku, aby předstoupil před předsednickou tribunu. Slib bude proveden tak, že po přečtení textu slibu přistoupí poslanec k předsedovi sněmovny a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Prosím vedoucího Kanceláře Federálního shromáždění s. Jaroslava Růžu, aby přečetl text slibu. /Přítomní povstávají./

Vedoucí Kanceláře Federálního shromáždění J. Růža: "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život. "

Poslanec Čapka: Slibuji.

/Shromáždění usedá./

Předseda FS A. Indra: Nyní projednáme

III

Zprávu vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení

Předsednictva obou sněmoven doporučují, aby k vypracování usnesení společné schůze byla vytvořena komise ve složení:

za Sněmovnu národů poslanci Straka, Mihálik a Mindoš,

za Sněmovnu lidu poslanci Exner, Pennigerová a Belko.

Jsou k předloženým návrhům nějaké připomínky? /Nikdo se nehlásil./ Není tomu tak.

Prosím poslance Sněmovny národů o hlasování, pokud jde o složení komise.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s tímto návrhem? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s předloženým návrhem? /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Komise pro vypracování návrhu usnesení byla zvolena.

Nyní prosím předsedu vlády ČSSR s. Lubomíra Štrougala, aby se ujal slova.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP