Středa 13. prosince 1972

Předseda vlády ČSSR dr. L. Štrougal: Vážený soudruhu generální tajemníku, vážený soudruhu presidente republiky, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážení hosté, soudružky a soudruzi poslanci!

Uplynul rok od doby, kdy po úspěšných volbách schválilo Federální shromáždění programové prohlášení vlády republiky. Jeho základní obsah vychází ze závěrů XIV. sjezdu KSČ, které se staly společným programem Komunistické strany Československa i Národní fronty a jak ukázaly volby, programem všeho našeho lidu.

Pro činnost vlády a jejích orgánů mají zásadní význam zasedání ÚV KSČ, která v tomto roce vytyčila základní přístup k řešení klíčových otázek v ekonomické a ideologické oblasti. Dnešní společná schůze SL a SN dává vládě příležitost složit účty nejvyššímu zákonodárnému sboru federace z dosavadního plnění vládního prohlášení a podat zprávu o jejích záměrech pro příští období.

Letošní rok můžeme nejstručněji charakterizovat jako rok poctivé a usilovné práce celé naší společnosti. Byl to rok, v němž došlo k dalšímu upevnění našeho státu a socialistického zřízení, bratrských svazků Čechů a Slováků, rok, v němž se zvýšila zahraničně politická aktivita a autorita Československa ve světě. Úspěšně se rozvíjely vztahy a všestranná spolupráce se SSSR a ostatními socialistickými zeměmi.

Pokrok, kterého jsme dosáhli, svědčí, že se nám dílo daří jak v hospodářství, tak v ostatních oblastech společenské činnosti.

Dosažené výsledky umožnily dále zvyšovat životní úroveň a zlepšovat celkové podmínky pro život a práci lidí. Upevnily se jejich sociální a životní jistoty, důvěra v budoucnost, přesvědčení o tom, že politika komunistické strany, Národní fronty a vlády republiky je v plném souladu s jejich základními zájmy a potřebami. Každý nezaujatý člověk musí potvrdit, že společensko - politické klima je příznivé pro klidnou tvůrčí práci, pro rozvoj a uplatnění schopností každého poctivého občana této země.

Pozitivní vývoj letošního roku vyvěrá z cílevědomé politiky nastoupené Komunistickou stranou Československa v dubnu 1969, jejíž důsledná realizace přivedla naši společnost od všeobecného rozvratu k dnešnímu uspořádanému stavu. Zásluhu na tom, že jsme toho dosáhli v tak krátkém čase, má naše dělnická třída, družstevní rolníci i pracující inteligence. Pochopili správnost a prospěšnost politiky strany, postavili, se za ni a svou poctivou obětavou prací ji pomáhají uskutečňovat.

Zvyšuje se účast pracujících na správě a řízení veřejných záležitostí, jejich politická, pracovní a občanská aktivita a angažovanost. To vše jsou markantní projevy růstu socialistického uvědomění a prohlubující se morálně politické jednoty našeho lidu.

Při všech nesporných úspěších máme pochopitelně i potíže, nedostatky a problémy, z nichž mnohé přetrvávají z minulosti. Dobře je známe a chtěl bych vás, soudružky a soudruzi poslanci ubezpečit, že vláda republiky spolu s národními vládami, národními výbory, odborovými orgány i ostatními organizacemi Národní fronty je postupně řeší. Máme pro to dobré předpoklady i v tom, ze současná situace umožňuje zaměřit naši pozornost v mnohem větší míře než dosud na koncepční práci, na perspektivní úkoly.

Dovolte, abych se ve své zprávě především zabýval tím, co je rozhodující - stavem a nejbližším výhledem národního hospodářství. Hodnocení dosavadních výsledků umožňuje posoudit práci vlády a současně ocenit širokou a aktivní účast všech pracujících na plnění a překračování stanovených plánů, rozmach jejich pracovní iniciativy, která k tomu výrazným způsobem přispívá. V důsledné realizaci náročných cílů 5. pětiletého plánu spatřuje vláda svůj nejdůležitější úkol, protože vytváří předpoklady růstu materiálních zdrojů a tím i stále rostoucí hmotné a kulturní úrovně pracujících. Rozvoj národního hospodářství je základem politické, ekonomické a obranné síly země a naším příspěvkem k dalšímu upevnění a jednotě socialistického společenství i autority naší země ve vnějších vztazích v zájmu míru a porozumění mezi národy.

Soudružky a soudruzi poslanci,

celková bilance letošního roku je příznivá. Ukazuje se, že objem vytvořených zdrojů bude vyšší než s jakým počítala pětiletka.

Přírůstek průmyslové výroby dosáhne více než 6 %, stavebnictví více než 8 % a zemědělství 3,6 %. Hlavním faktorem růstu byla produktivita práce, která kryla přírůstek průmyslové výroby z 92 %. Podařilo se zabezpečit dostatek uhlí. Přestože výroba elektřiny se letos zvýší asi o 4,2 mld kW, což je téměř 9 %, budeme mít ještě několik let určité potíže. Potíže budou i v dodávkách plynu. Proto je nutno počítat i v příštím roce s regulací odběru plynu i elektřiny pro velkospotřebitele a dodržovat co největší hospodárnost ve spotřebě.

V souladu s plánem uskutečňujeme další strukturální změny, zejména ve strojírenství a v chemickém průmyslu, v nichž se přednostně rozvíjí určené rozvojové programy. Průmysl se vcelku úspěšně zhostil dodávkových úkolů pro vývoz a vnitřní trh, nesplnil však zcela dodávky strojů a zařízení pro investiční výstavbu. Na tom mají značnou vinu i investoři, kteří včas nevyjasnili své požadavky.

Ve stavebnictví se zvýšil počet pracovníků, vzrostl podíl stavebních prací v preferovaných oblastech a struktura stavebních prací se začíná více přizpůsobovat potřebám.

Zemědělství se i letos úspěšně vypořádalo s úkolem krýt přírůstek spotřeby základních Potravin vlastní výrobou. Plánovaná sklizen obilí byla překročena. Proti loňsku máme i vyšší úrodu brambor a cukrovky. Dobrá sklizen krmiv a zvýšené stavy skotu vytvářejí dobré předpoklady pro další rozvoj živočišné výroby.

Zvládli jsme i základní úkoly ve vývozu a dovozu. Určitého zlepšení jsme dosáhli i v investiční výstavbě, zejména větší koncentrací kapacit do oblastí soustředěné výstavby a zlepšením plnění stavebních prací na rozhodujících stavbách. Nepodařilo se však dosud snížit v potřebné míře rozestavěnost, zkrátit dobu výstavby a zamezit růstu rozpočtových nákladů.

Pozitivní rozvoj ekonomiky v letošním roce ovlivnil příznivě růst životní úrovně, který můžeme charakterizovat těmito základními údaji:

- osobní spotřeba se zvýší o 5,5 %.

- peněžní příjmy obyvatelstva vzrostou o 13,7 mld Kčs, t. j. o 5,8 %.

- průměrná nominální mzda dosáhne zhruba 2090 Kčs. Zvýší se zhruba o 81 Kčs,

- společenská spotřeba obyvatelstva stoupne zhruba o 4 mld Kčs, tj. více než o 5 %,

- bude postaveno téměř 108 tisíc bytů.

K dokreslení těchto údajů je třeba uvést, že snížením maloobchodních cen poklesl index životních nákladů, takže reálná mzda roste rychleji než nominální. Přesto, že se nabídka zboží na vnitřním trhu zlepšila, není poptávka obyvatelstva jak v sortimentu, tak i v kvalitě vždy plně uspokojena. Ani rozsah a úroveň služeb, i když v tomto roce zaznamenáváme další zlepšení, neodpovídá dosud požadavkům a potřebám.

Zlepšené životní podmínky, posílení sociálních jistot a opatření na podporu populace, se odrazily i ve zvýšené porodnosti. Letos se na 10 tis. obyvatel narodilo 171 dětí, což je o 15 % více než v roce 1968. Přispěla k tomu i opatření, která jsme přijali loni, zejména zvýšení podpory při narození dítěte, rozšíření mateřského příspěvku na všechny matky, které pečují o dvě a více dětí a prodloužení doby, po kterou se tento příspěvek poskytuje. Tato opatření, která si spolu s loňskou úpravou některých důchodů vyžádala v celoročním rozsahu 1900 mil. Kčs, přinesla tedy dobré výsledky. Prodloužení mateřské dovolené zaměstnané ženy plně využívají a již letos je na mateřské dovolené zhruba 240 tis. žen proti 106 tis. v roce 1969.

Příznivé výsledky ekonomického vývoje v letošním roce umožňují, abychom již při přípravě státního plánu rozvoje národního hospodářství na rok 1973 pamatovali v určitém rozsahu na další společenskou pomoc rodinám s dětmi. Jak jste byli již informováni, posoudilo zasedání ÚV KSČ minulý týden návrh předsednictva ÚV KSČ, vlády republiky a ÚRO na zvýšení přídavku na děti a výchovného a na zvýhodněné poskytování půjček mladým manželům.

Tento návrh vychází ze snahy překonat stav, kdy rodiny zůstávají jen při jednom dítěti, což je nepříznivé nejen z populačního hlediska, ale má též negativní vliv na vlastní vývoj dítěte. Řešení této problematiky je vzhledem k vysoké zaměstnanosti žen velmi složité a závisí na řadě faktorů, např. na dostatku bytů a jeslí, na lepších službách apod. Zvýšení přídavku na děti chápeme jen jako jedno z opatření, která přispějí ke zlepšení sociální situace rodin s více dětmi.

Podle předloženého návrhu zákona mají být od 1. ledna příštího roku zvýšeny přídavky na děti tak, že rodina se dvěma dětmi získá navíc 100 Kčs, s třemi dětmi 200 Kčs, se čtyřmi dětmi a více dětmi 250 Kčs měsíčně.

Obdobně se mají zvýšit i přídavky na děti, vyplácené důchodcům, kteří o děti pečují.

Podle dosavadních předpisů mají rodiny nárok na přídavky na děti do té doby, dokud nezaopatřené dítě, připravující se na povolání, nedosáhne vlastního příjmu 500 Kčs měsíčně. Tato hranice je už dnes nízká., zejména pro učně ve druhém a třetím roce učebního poměru. Proto má být od 1. ledna 1973 všeobecně zvýšena na 620 Kčs měsíčně.

Nová úprava přídavků na děti se bude týkat více než 1,2 mil. rodin, tj. 56 % všech rodin, které mají nezaopatřené děti. Uvedená opatření zvýší příjmy rodin s dětmi o více než 2,1 miliardy Kčs.

Abychom ještě více pomohli mladým manželstvím při získávání bytu a jeho zařízení, budou v příštím roce zavedeny zvýhodněné půjčky novomanželům.

Aby se mladým manželstvím po narození dětí usnadnilo splácení této půjčky, poskytne jim stát příspěvek formou odpisu půjčky. Na první dítě bude odpis činit 2000 Kčs, na každé další 4000 Kčs.

Vedle těchto opatření, zahrnujících široký okruh pracujících, se připravuje zavedení pěstounské péče pro ty děti, jejichž výchova není rodiči trvale zajištěna. Tyto děti mohou být na základě soudního rozhodnutí svěřeny do pěstounské péče, která jim umožní výchovu v rodině. Stát poskytne pěstounovi kromě příspěvku na úhradu potřeb dítěte ještě odměnu.

Návrh zásad tohoto zákona, který je dalším důkazem péče našeho socialistického státu o děti, které dosud postrádaly možnost žít v rodinném prostředí, byl už projednán v příslušných výborech obou sněmoven.

Opatření v oblasti sociální politiky dokumentují, že vláda ČSSR důsledně plní všechny závazky, které pro ni v tomto směru vyplývají z vládního prohlášení.

Soudružky a soudruzi, výsledky plnění pětiletého plánu za první dva roky jsou tedy převážně kladné. Z toho jsme také vycházeli při tvorbě plánu na rok 973, na jehož přípravě pracovala vláda a její orgány, celý hospodářský aparát na všech úrovních, od jara do letošního roku. Základní úkoly a hlavní problémy plánu byly několikrát posuzovány ve vládě i ve stranických orgánech, plán byl tentokrát připraven o něco dříve než v minulých letech a jeho základní politicko - ekonomické cíle posoudilo v minulém týdnu zasedání ÚV KSČ. Konstatovalo, že jeho konkrétní úkoly jsou v souladu se směrnicí, kterou XIV. sjezd KSČ vytyčil pro pátou pětiletku.

Je nesporně pozitivním faktem, že plán na třetí rok pětiletky dodržuje její základní koncepci. Nejen v tom smyslu, že poskytuje jistotu pro činnost podniků a celého národního hospodářství, ale i proto, že je výrazem společenské i sociální stability, víme dobře, že tomu vždy tak nebývalo.

Státní plán zaměřuje hospodářský rozvoj tak, aby na těch úsecích, kde jsou možnosti pro překročení zejména výrobních úkolů pětiletky, byly tyto dodatečné zdroje využity k lepšímu uspokojování potřeb obyvatelstva, národního hospodářství a celé společnosti. Aktivně usiluje o postupné zlepšení tam, kde dosud nejsou plněny zejména kvalitativní záměry pětiletky.

Ve svém celku zabezpečuje plán na příští rok posílení materiálně technické základny a rozvoj výrobních sil. V souladu s růstem národního důchodu se zvýší osobní i společenská spotřeba obyvatelstva.

Plán orientuje pozornost na to, aby při růstu hmotné spotřeby byly požadavky obyvatelstva lépe a včas uspokojovány jak v kvalitě, tak i v sortimentu zboží. Zajišťuje zvýšení rozsahu bytové výstavby, zlepšení situace ve zdravotnictví a školství.

Vláda v žádném případě nepodceňuje složitost a obtížnost úkolů, které nás v dalších letech pětiletky čekají. Platí to zejména pro oblast investiční výstavby. Jak známo, museli jsme snížit rozsah nově zahajovaných staveb v roce 1973, abychom zabránili růstu rozestavěnosti nad předpoklady pětiletky. Počítáme rovněž s poměrně vysokým soustředěním stavebních prací a dodávek na stavby, které rozhodují o výrobních výsledcích. To je také nejsložitější problém plánu na příští rok. Čím důsledněji se nám podaří uskutečnit danou linii, tím méně starostí budeme mít v dalších letech a tím plynuleji přejdeme do 6. pětiletky.

Vláda je toho názoru, že pro zlepšení situace v investiční výstavbě nebyly zdaleka vyčerpány všechny rezervy a naše možnosti, a že stanovených cílů v roce 1973 lze dosáhnout.

Naše národní hospodářství se může rozvíjet jen za předpokladu stability vnějších ekonomických vztahů a jejich stálého rozšiřování.

V příštím roce počítáme s tím, že stupeň zapojení naší ekonomiky do socialistické ekonomické integrace i do světové dělby práce se dále významně zvýší. Činíme tomu opatření nejen v plánu, ale i konkrétním jednáním o specializaci a kooperaci naší výroby, vědy a techniky, se Sovětským svazem a ostatními členskými zeměmi RVHP. Je to v souladu s komplexním programem ekonomické integrace, která bude pro nás v příštích letech novým zdrojem vysoké technické úrovně výroby a efektivnějšího rozvoje naší ekonomiky. V příštím roce počítáme s řadou závažných jednání, která budou tento program konkretizovat jako důležitou součást prací na přípravě příští pětiletky a dlouhodobého výhledu národního hospodářství do roku 1990.

Vnější ekonomické vztahy však vyžadují větší přizpůsobivost našeho hospodářství potřebám a podmínkám zahraničních trhů. Proto považujeme za důležité věnovat ve vládě a ve všech hospodářských orgánech velmi konkrétní pozornost všem otázkám, které souvisejí s nutností dále zvyšovat exportní schopnost našeho průmyslu a s překonáváním důsledků nepříznivého vývoje cen některých surovin a materiálů, důležitých pro národní hospodářství.

Plán na rok 1973 stanoví významné úkoly pro zemědělskou výrobu a nákup. Usilujeme o to, aby zemědělství dostalo vše nezbytné, co potřebuje k plnění plánovaných úkolů. Mám na mysli dodávky mechanismů - kde je časové zpoždění u některých nových strojů - dodávky strojených hnojiv i důležitých komponentů zejména pro intenzifikaci živočišné výroby. Krmná bilance zabezpečuje výrobní a nákupní úkoly za předpokladu, že budou plně využity nemalé rezervy, které v této oblasti existují. Je to nutné tím spíše, že vlivem objektivních okolností nemáme dosud v původně předpokládaném rozsahu zajištěny pro rok 1973 všechny dodávky, zejména živočišných mouček. Materiálové a surovinové zabezpečení plánovaných úkolů na rok 1973 v průmyslu i stavebnictví je lepší než v loňském i letošním roce. Tím ovšem nechci říci, že v některých směrech nejsou a nebudou potíže. Jde například o dodávky některých profilů hutních materiálů, některých druhů odlitků, ocelových konstrukcí pro stavby, plynulé dodávky elektrické energie a plynu pro průmysl, především ve špičkách. Řešení těchto problémů stojí před námi jako naléhavý úkol a musíme k němu přispět všichni, od resortů až po podniky.

Zásoby a dodávky spotřebního zboží v roce 1973 umožňují, abychom na vnitřním trhu dále zlepšili zásobování obyvatelstva.

Uvažované zvýšení zdrojů v roce 1973 je reálné a odpovídá našim možnostem. Jsme střízliví v rozdělování vytvářených zdrojů, protože se chceme vyvarovat napjatých situací a obtíží v budoucnu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP