Čtvrtek 14. prosince 1972

Proto je správné nezvyšovat přídavek na jednodětné rodiny a začínat se zvýšením přídavků na dvě děti, stupňovat toto zvýšení u přídavků na tři děti a poskytovat další zvýšení rodinám se čtyřmi dětmi. Roční přínos přídavků po navrhovaném zvýšení bude činit u dvoudětných rodin 5160 Kčs, u třech dětí 10 560 Kčs a u čtyřdětných rodin 15 360 Kčs. To je zajisté výrazná materiální pomoc.

Také zvýšení zaopatřovací hranice pro nárok na přídavky na děti a na výchovné, sleduje vlastně týž účel, tj. nezhoršovat situaci v rodinách, které již přídavky pobírají, u kterých však příliš nízko stanovená hranice vlastního příjmu dítěte vede k jejich odnětí. Pracující i závodní výbory ROH častěji upozorňovali, že učňovský dorost ve druhém a třetím ročníku, kdy se učňům vyplácejí odměny za vykonanou práci, ztrácí často zájem na vyšším výkonu, aby v důsledku vyšší odměny za něj nepřišli rodiče o přídavky na děti.

V rodině se třemi dětmi, jejíž mladý příslušník za velmi dobrou práci v podniku získal odměnu, byť i jen nepatrně vyšší než 500 Kčs, ztráceli rodiče nárok na přídavky na děti ve výši 350 Kčs a tak zvýšení příjmové hranice na 620 Kčs bude znamenat, že 40 000 učňů může bez obav ze ztráty na příjmu v rodině odvádět poctivou práci. Je to znamení pozornosti k učňovské mládeži, kterou musíme ještě všestranněji zvyšovat.

Uzákoněním navrhovaných opatření na sebe převezme naše socialistická společnost náklady v ročním objemu přes 2,5 mld Kčs na výživu a výchovu dětí.

Oba výbory Sněmovny národů však připomínají, že zůstávají v platnosti ustanovení zákona č. 88/1968 Sb. o podmínkách nároku na přiznání přídavků na děti. To znamená, a je nutno to připomínat ve všech závodech, že se vyžaduje nejen, aby pracovník měl ve svém zaměstnání pracovní úvazek odpovídající stanovené týdenní pracovní době, obecně zavedené pro provoz, v němž je činný, ale k přiznání přídavků na děti za jednotlivý kalendářní měsíc se vyžaduje dále, aby pracovník v měsíci odpracoval všechny pracovní dny a směny, které pro něj vyplývají ze stanoveného rozložení pracovní doby.

Stále rostoucí částky dávek nemocenského pojištění musí být závazkem pro komise národního pojištění, ZV ROH a hospodářské vedení ve všech závodech, aby řádně dbaly na dodržování podmínek pro poskytování přídavků na děti a řádně s nimi hospodařily.

Návrh zákona byl projednán ve výborech ústavně právním a pro sociální politiku SN, které k němu zaujaly souhlasné stanovisko. Také příslušné výbory České národní rady a Slovenské národní rady vyjádřily doporučující stanovisko.

Zákon bude jistě pobídkou k dalšímu rozvinutí tvůrčí iniciativy našich pracujících na počest 25. výročí Vítězného února, ke zvyšování společenské produktivity práce, bohatství naší země.

Z pověření obou výborů Sněmovny národů doporučuji Sněmovně národů navrhovanou osnovu zákona schválit v předloženém znění.

Předsedající místopředseda FS A. Pospíšil: Děkuji poslanci Maříkovi. Za výbory Sněmovny lidu přednese zpravodajskou zprávu poslankyně Vlasta Kohoutová. Prosím, aby se ujala slova.

Zpravodajka poslankyně SL V. Kohoutová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vláda Československé socialistické republiky nám předložila k projednání a schválení návrh osnovy zákona o zvýšení přídavků na děti a výchovného, který již zde zdůvodnil ministr práce a sociálních věcí s. Štanceľ, a který za výbory pro sociální politiku a ústavně právní Sněmovny národů doporučil s podrobným výkladem ke schválení zpravodaj poslanec Mařík. Proto mi dovolte, abych vzhledem k podaným zprávám ve svém projevu zdůraznila jen některé skutečnosti.

Předložený návrh vychází ze závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa, který v problematice rozvoje životní úrovně našeho lidu vytyčil úkol zvyšovat společenskou pomoc rodinám s dětmi a mladým manželstvím a zlepšovat hmotné podmínky populačního vývoje. Prvá opatření z loňského roku ve formě rozšíření úpravy nároku na mateřský příspěvek a zvýšení podpory při narození dítěte měla a mají pozitivní odezvu ve zlepšujícím se vývoji populace, jak ukazují statistické podklady v důvodové zprávě k předložené osnově. Proto s ohledem na vývoj a výsledky našeho národního hospodářství je třeba toto opatření podle možnosti dále rozšiřovat a zabezpečovat rozvoj dalších oblastí ovlivňujících růst populace a zabezpečujících životní a pracovní podmínky žen. Úspěšnost řešení tohoto vážného společenského problému je závislá také na tom, aby všechna další společenská opatření v celé komplexnosti vytvářela podmínky a umožňovala plnit ženě obě její významné společenské funkce, a to jak v procesu tvorby nových hodnot, tak v rodinných vztazích nezastupitelnou funkci ženy - matky.

Předložený návrh zákona je bezesporu důležitým krokem, který má působit k relativnímu snižování počtu rodin s jedním dítětem a růstu rodin s dvěma a zejména s třemi dětmi. Proto prvé tři články osnovy novelizují, jak již tu bylo konstatováno, především dosavadní zákonná ustanovení o výši přídavků na děti, respektive o výši výchovného počínaje druhým dítětem, a to tak, že zvýšení u dvou dětí v rodině činí 100 Kčs, u tří dětí 200 Kčs a u čtyř a více dětí 250 Kčs měsíčně.

Toto zvýšení přídavků na děti a výchovného také do jisté míry ovlivní čistý měsíční příjem rodiny s dvěma a třemi dětmi v průměru na jednoho člena rodiny, což by v dalším průběhu společenského vývoje mohlo mít pozitivní populační účinek.

Dalším významným záměrem vládního návrhu zákona je úprava příplatku k přídavkům na děti, případně k výchovnému na nezaopatřené invalidní děti, vyžadující stálou péči. Tento příplatek se z částky 150 Kčs zvyšuje na dvojnásobek, tj. na 300 Kčs a bude příjemci náležet, jako doposud, i při jednom dítěti. Toto zvýšení je sociální pomocí naší společnosti rodinám s invalidními dětmi.

Při této příležitosti považuji za potřebné upozornit, že v návrhu osnovy obsažené zvýšení přídavků na děti a výchovného a rovněž zvýšení příplatku k nim na invalidní dítě bude se plně a ve stejné výši vztahovat i na děti jednotlivě hospodařících rolníků a jiných osob samostatně hospodařících. Příslušnou úpravu připravuje federální ministerstvo práce a sociálních věcí ve formě novely své vyhlášky, a to na základě zmocnění obsaženého v zákoně o sociálním zabezpečení družstevních rolníků.

Prvé tři články vládního návrhu zákona také nově upravují hranici vlastního příjmu dítěte, která je rozhodující pro přiznání přídavků na děti, resp. výchovného. Oproti dosavadním zákonným ustanovením, která vycházela z částek čistého či hrubého příjmu dítěte, předkládá osnova jednotný návrh na 620 Kčs hrubého příjmu dítěte jako rozhodné meze tohoto nároku. Nový jednotný způsob úpravy v předložené osnově odpovídá zásadě vytyčené XIV. sjezdem KSČ o sbližování úpravy systémů sociálního zabezpečení, jak pro osoby v pracovním poměru, tak pro družstevní rolníky.

Nová zákonná úprava této hranice příjmu dítěte bude zvýhodňovat zejména dělnickou mládež a nepochybně povede ke zvýšení její hmotné zainteresovanosti o vyšší výkony a výdělky v období učňovské výchovy.

Čtvrtý článek předloženého vládního návrhu zákona obsahuje novelizaci § 1 a § 2 zákona č. 117 Sb. z roku 1966 o některých důsledcích zanedbávání péče o děti. I když převážná část rodin a rodičů využívá všech prostředků, které jim naše socialistická společnost poskytuje, ve prospěch řádné péče o děti, o jejich zdravý fyzický i duševní vývoj a výchovu, přece jen se stále vyskytují případy neodpovědného nebo nedostatečně odpovědného přístupu rodičů k plnění této základní povinnosti. Proto vládní návrh zpřísňuje novou úpravou dosud platná ustanovení. Příjemcům přídavků na děti a výchovného, tedy zejména rodičům, ukládá novela povinnost řádné péče o děti a používání přídavků výlučně ve prospěch a zájmu dětí. Dále novela ukládá místním národním výborům povinnost navrhovat příslušná opatření, jestliže zjistí, že rodiče či jiní příjemci přídavků o dítě řádně nepečují. Toto navrhované opatření se opírá o pozitivní zkušenosti s prováděním zákona o mateřském příspěvku, kde podmínka řádné péče o dítě pro nárok na příspěvek nepochybně zkvalitnila jak výchovu, tak školní docházku dětí. Ráda bych tu jménem výborů pro sociální politiku a ústavně právních výborů Sněmovny lidu vyslovila požadavek, aby místní národní výbory plně používaly novelizovaných zákonných ustanovení a zabezpečovaly s plnou odpovědností používání příslušných částek ve prospěch dětí, jimž jsou určeny, zvláště pro jejich ošacení, obutí, školní stravování, rekreační cíle apod.

Závěrem bych, vážené soudružky a soudruzi poslanci, chtěla vyslovit uznání za obsažnou, věcnou a propracovanou důvodovou zprávu k zákonu, která nejen vystihuje a názorně předkládá projednávanou problematiku, ale dává nám poslancům do rukou dobrý politický, sociální a ekonomický materiál, jehož pomocí můžeme vysvětlovat a zdůvodňovat, jak nejvyšší orgány našeho státu plní cíle vytyčené XIV. sjezdem KSČ v oblasti pomoci rodinám s dětmi, vyslovuji nakonec i přání, aby také další vládní návrhy zákonů nám poslancům nezůstaly po této stránce nic dluženy.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, z pověření výborů pro sociální politiku a ústavně právního Sněmovny lidu navrhuji, aby předložená osnova zákona o zvýšení přídavků na děti a výchovného byla přijata ve znění vládního návrhu - tisk č. 20.

Předsedající místopředseda FS A. Pospíšil: Děkuji poslankyni Kohoutové. Vyslechli jste zprávy společných zpravodajů výborů obou sněmoven, kterým byl vládní návrh přikázán.

Přistoupíme k rozpravě. Do rozpravy je přihlášena poslankyně Gusta Fučíková, Dávám ji slovo.

Poslankyně SL G. Fučíková: Vážené Federální shromáždění, upřímně vítám usnesení ÚV KSČ, vlády ČSSR a odborů o dalším zvýšení podpor rodinám s dětmi.

V těchto dnech jsem hovořila s mnoha lidmi, muži, ženami, s pracujícími, jichž se toto usnesení týká, i s dalšími pracujícími. Každý projevoval radost a velké uspokojení.

Poslanec Mařík zde již konstatoval, že za masarykovské republiky dostávali příspěvky na děti jen státní zaměstnanci. Rodiny dělníků a rolníků na žádné dětské přídavky nárok neměly.

Zatímco na Západě se zvyšují ceny nejzákladnějších potravin - v Rakousku, Francii, v Anglii, Itálii, v USA - chleba, masa, cukru, mouky, tuků, zvyšuje se i nájemné, zatímco o každé sebemenší zvýšení platů a mezd musí pracující na Západě tvrdě bojovat stávkami - u nás ceny základních potřeb zůstávají nezměněny, avšak mzdy a platy pracujících jak ve výrobní, tak v terciární sféře se stále zvyšují.

Jistěže každý, jemuž běží o budoucnost našich národů a našeho socialistického státu, vysoce ocení, že KSČ a vláda ČSSR již podruhé během necelého půldruhého roku přistupují ke zvýšení přídavků rodinám s dětmi a kromě toho k zvyšování životní úrovně mladých rodin. Je to konkrétní, velmi hmatatelný důkaz mimořádné péče KSČ a vlády o naši mladou generaci. Je to i důkaz - na rozdíl od směšných proroctví nepřátel socialismu, že naše hospodářství ve druhém roce páté pětiletky je tak silné, že si tato další opatření náš socialistický stát může dovolit.

Je to nejen důkaz dalšího růstu životní úrovně, ale také významné politické opatření, které nalezne velmi kladný ohlas i mezi pracujícími v kapitalistických státech. Z vlastní zkušenosti v práci v mezinárodním ženském hnutí mohu potvrdit, jak vysoce povzbudivě působí každý úspěch československého pracujícího lidu mezi pokrokovými ženami v kapitalistických státech, jak rozsáhlá a stále se stupňující společenská péče o matku a rodinu vůbec ze strany KSČ a vlády je přesvědčivým argumentem a posilou pro pokrokové ženy v kapitalistických státech a v rozvojových zemích. Nemohu při této příležitosti nevzpomenout na příhodu, která se mi stala při loňském setkání evropských žen v Moskvě. Když jsem hovořila o hmotném zvýhodnění československých žen s dětmi, tak po mém projevu se přihlásila o slovo sociálně demokratická funkcionářka Německé spolkové republiky a namítla, "ale to se přece v Československu musí zvýšit ceny a daně! " A byla nemálo překvapena, stejně jako další ženy ze západního kapitalistického světa, když jsem jí odpověděla, že ani ceny základních potřeb ani daně u nás zvýšeny nebudou. To zaručuje komunistická strana a naše vláda. . Řekla jsem, že veškeré výrobní prostředky patří v ČSSR ne továrníkům, ne monopolům nebo jiným vykořisťovatelům, ale československému lidu a čím více v ČSSR pracující ve své práci dokáží, tím více se jim vrací výsledky jejich práce ve formě zvyšování mezd a platů a ve zvýšené hmotné péči o děti.

Neboť v Československu komunistická strana a vláda naplňují heslo "čím lépe budeme pracovat, tím lépe budeme žít".

Někdy právě očima zahraničních občanů si konkrétně uvědomujeme, co to znamená komunistická strana. My československé ženy neustále odpovídáme na spousty otázek žen, s nimiž se setkáváme v zahraničí nebo které k nám ze zahraničí přijíždějí. Odpovídáme na jejich otázky o našem zdravotnictví, o předškolních a školních zařízení pro děti, o podpoře rodinám s dětmi. Naše informace jsou přijímány s obdivem i nadějemi, že i v těchto zemích, kde dítě pracujících dosud není předmětem zájmu společnosti, bude vybojován spravedlivý, lidský řád, který dá možnost všem rodinám dělníků šťastně žít.

Vím, že uskutečnění nynějšího rozhodnutí strany a vlády musí být podloženo naším hospodářským rozvojem. Fakt je, že československé ženy přispěly velkou měrou k dobrým výsledkům našeho hospodářství. Vždyť jich je ze všech pracujících téměř 47 % zařazeno do naší ekonomiky. Jim také patří poděkování za jejich dobrou a poctivou práci, jejich zkušenosti v hospodárnosti, smysl pro pořádek na pracovišti, jejich nekompromisní odpor proti lajdáctví a všelijakému "bratříčkování" jistě budou i nadále lépe využívány. Jistěže zejména tam, kde převážně pracují ženy, budeme se snažit, aby vbrzku dosáhly i kvalifikace pro vedoucí a řídící funkce.

Velký význam usnesení KSČ a vlády je v tom, že se zdůrazňuje rodina s třemi a čtyřmi dětmi. Domnívám se, že nyní je třeba vytvářet mezi mladými lidmi, mladými matkami a otci i mezi staršími občany, kteří mají vliv na mladé rodiče doma i na pracovišti a v nových sídlištích atmosféru zvýšené péče a sympatie. Organizace čs. žen si vytkla za jeden z hlavních úkolů v duchu usnesení XIV. sjezdu strany pomáhat při slaďování funkce ženy matky, ženy pracovnice a ženy občanky. To je úkol dlouhodobý a ne lehký. Na jedné straně je třeba spolu s celou společností pomáhat matkám i otcům, to je oběma rodičům při výchově dětí, na druhé straně má naše společnost zájem, aby ženy matky se mohly po skončení mateřské dovolené vracet na svá pracoviště. To v podstatě odpovídá pouze emancipované ženě, která již nebude zůstávat doma a točit se jen kolem plotny. Vždyť naše KSČ, naše ČSSR dává ženám možnost vysokého vzdělání tak velkému počtu, že to nikdy neudělá žádný kapitalistický stát. Dala jim sebevědomí. Ostatně všichni dobře víme, jak stále živá a platná jsou Leninova slova, že ženy se musí společně s muži podílet na řešení veřejných problémů. K tomu je nutno vytvářet podmínky. Komunistická strana to dělá. Důkazem jsou loňské volby do zastupitelských orgánů, kdy do funkcí poslankyň na všech stupních bylo zvoleno v historii nebývalé procento, téměř jedna čtvrtina. Musíme si stále uvědomovat, že bez pracovní účasti žen bychom nevybudovali socialismus a komunismus. A proto bych ráda připomněla z tohoto místa všem, kdo plánují výstavbu jeslí a mateřských škol, že děti, které se narodí v příštích letech, děti, jichž bude zásluhou nových, dalších příspěvků jistě více než v letech minulých, budou zakrátko tyto jesle, mateřské školy a první třídy potřebovat. Že neuplyne tak dlouhá doba a ty narozené děti budou rozhodovat i o svém budoucím povolání. Více dětí bude nejenom naší radostí, ale i naší starostí, s níž se společnost bude muset vyrovnat. Jsem však přesvědčena, že tuto starost vezme na sebe ráda celá společnost. Vždyť jde o naše děti, o rozvoj našich národů.

V neposlední řadě bych chtěla připomenout, že rodiče, učitelé, sdělovací prostředky, prostě všichni, kdo mají vliv na třídní uvědomování našich občanů, musí věnovat mimořádnou pozornost výchově mladých rodičů tak, aby oba přistupovali k výchově svých dětí odpovědně. Tak, jako jsou podporovány rodiny a mladá manželství hmotně, tak zase musí celá ideologická fronta ideově ovlivňovat rodiny a výchovu dětí. Tak to od nás žádá strana. Jen v souladu s naší socialistickou společností a rodinou může vyrůstat zdravé, vzdělané a pracovité socialistické nové pokolení. V takovém souladu také vidím opravdové uskutečňování závěrů XIV. sjezdu KSČ a jeho významných čtyř plén v tomto roce. Doporučuji, aby Federální shromáždění předložený návrh zákona schválilo. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP