Čtvrtek 22. března 1973

Přítomno:194 poslanců Sněmovny lidu
72 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
75 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

/Schůze zahájena v 10.30 hod./

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, vítám vás na společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Vaším jménem, soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, zvlášť vítám členy ústředního výboru Komunistické strany Československa, jeho předsednictva a sekretariátu, vedené generálním tajemníkem soudruhem Gustávem Husákem. /Potlesk./

Vítám členy ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, členy federální i obou národních vlád, členy předsednictev České a Slovenské národní rady a vedoucí pracovníky ústředních úřadů.

Vítám delegace společenských a politických organizací i kulturních institucí, delegace Československé lidové armády, Sboru národní bezpečnosti a Lidových milicí.

Našimi hosty při dnešní významné příležitosti jsou také církevní hodnostáři, představitelé zastupitelských úřadů a českoslovenští i zahraniční novináři.

Soudružky a soudruzi, 30. března t.r. skončí pětileté funkční období presidenta republiky armádního generála Ludvíka Svobody. Proto svolalo předsednictvo Federálního shromáždění podle ustanovení § 5 8 odst. 2 písm. b/ zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů k volbě presidenta Československé socialistické republiky.

Volba presidenta republiky patří nesporně mezi nejvýznamnější práva a nejdůležitější povinnosti Federálního shromáždění jako nejvyššího orgánu státní moci a jediného zákonodárného sboru federace. Poslanci obou sněmoven, svobodně a demokraticky zvolení zástupci pracujícího lidu, rozhodují jménem svých voličů o tom, kdo bude pro příštích pět let postaven do čela státu. Každý z nás si jistě uvědomuje vážnost této chvíle i svou osobní odpovědnost, protože ústavní zákon o čs. federaci určil presidentovi velké pravomoci ve vnitřním životě země i v mezinárodních vztazích. President je symbolem jednoty čs. federace, je symbolem svobody a státní nezávislosti naší republiky.

Po včerejším zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky už víme, že budeme volit soudruha, který svým dosavadním životem, politickými i lidskými vlastnostmi plně odpovídá náročným požadavkům, spojeným s výkonem tohoto vysokého a u nás tradičně ctěného úřadu. V tomto smyslu se soudruh Ludvík Svoboda čestně řadí vedle nezapomenutelných presidentů Klementa Gottwalda a Antonína Zápotockého.

Naše odpovědnost je usnadněna tím, že volíme presidenta republiky v úspěšném období vývoje naší společnosti. Nedávné oslavy únorového jubilea byly příležitostí ke kladnému ocenění výsledků naší socialistické cesty za uplynulých 25 let. Mohli jsme přitom s hrdostí hodnotit i naše politické, hospodářské, sociální i kulturní úspěchy od dubna roku 1969, stejně jako dobré plnění závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa. Život nám poskytuje denodenně nejpřesvědčivější důkazy o tom, že revoluční program této doby - program dalšího všestranného rozvoje socialistické společnosti, zpracovaný stranickým sjezdem - se stal doslova záležitostí všeho lidu. Dělníci, družstevní rolníci i příslušníci inteligence, muži, ženy i mládež oceňují reálnost a srozumitelnost politiky Komunistické strany Československa a československé Národní fronty a svým rozumem i prací svých rukou obětavě přispívají k jejímu uskutečňování. Jednání a smýšlení pracujících se projevuje v dobrém politickém ovzduší, v prohlubování a zdokonalování socialistické demokracie, v upevňování sociálních jistot a ve stále bohatším hmotném i kulturním životě československého lidu.

Uskutečňování sjezdových závěrů, politická i hospodářská stabilita země, mají velký vliv i na stále rostoucí autoritu Československa v mezinárodních vztazích. Naše národy i národnosti aktivně podporují zahraniční politiku Komunistické strany Československa a našeho socialistického státu. Při každé příležitosti prokazují, že jsou stoupenci myšlení míru a dorozumění mezi národy a přispívají k prohlubování přátelství a bratrské spolupráce se spojeneckými socialistickými zeměmi, zvláště pak s naším spojencem nejvěrnějším - se Svazem sovětských socialistických republik. /Potlesk./

I naše práce - práce poslanců v orgánech Federálního shromáždění a ve volebních obvodech - se vyznačuje věrností politice Komunistické strany Československa a Národní fronty, vyznačuje se vysokou aktivitou v jejím uskutečňování. V tomto duchu i dnes přistoupíme k urnám, abychom pro příští pětileté období zvolili představitele společného socialistického státu Čechů a Slováků i ostatních u nás žijících národností.

Ujišťujeme v této chvíli občany celé naší vlasti i své zahraniční přátele, že naše volba bude manifestačním projevem důvěry ke kandidátovi, kterého navrhuje ústřední výbor Komunistické strany Československa a ústřední výbor Národní fronty Československé socialistické republiky. Vyjádříme tím jednotu naší socialistické společnosti vedené Komunistickou stranou Československa, vyjádříme tím přání a vůli všeho našeho lidu. /Potlesk./

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, pro dnešní společnou schůzi sněmoven navrhlo předsednictvo Federálního shromáždění ČSSR tento pořad:

1. Volba presidenta Československé socialistické republiky

2. Slib presidenta Československé socialistické republiky.

Má někdo doplňující návrhy nebo připomínky k tomuto programu? /Doplňující návrhy ani připomínky nebyly./ Nemá.

Zjišťuji, že podle prezence jsou obě sněmovny v souladu s článkem 40 ústavního zákona o čs. federaci schopny se usnášet.

Prosím nejdříve o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s navrženým pořadem společné schůze sněmoven? /Hlasuje se./ Děkuji.

Zdržel se snad někdo hlasování? /Nikdo./ Nikdo.

Je někdo proti? /Nikdo./ Není tomu tak.

Sněmovna lidu jednomyslně schválila návrh pořadu.

Nyní prosím poslance Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s navrženým pořadem společné schůze sněmoven? /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./ Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Není tomu tak.

I Sněmovna národů jednomyslně navržený pořad schválila.

Konstatuji, že obě sněmovny se jednomyslně usnesly na pořadu dnešní společné schůze.

Prvním bodem našeho dnešního jednání je

I

Volba presidenta Československé socialistické republiky

Prosím generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa, předsedu ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, člena předsednictva Federálního shromáždění, poslance Sněmovny lidu soudruha Gustáva Husáka, aby předložil návrh na volbu presidenta Československé socialistické republiky.

Generální tajemník ÚV KSČ a předseda ÚV NF ČSSR dr. G. Husák: Vážené Federálne zhromaždenie, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vzácní hostia!

Z poverenia Ústredného výboru Komunistickej strany Československa i Ústredného výboru Národného frontu ČSSR predkladám vám spoločný a jednotný návrh kandidáta na funkciu prezidenta Československej socialistickej republiky. Odporúčame, aby na túto dôležitú štátnu funkciu bol zvolený člen Predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, doterajší prezident nášho štátu, súdruh Ludvík Svoboda. /Potlesk./

Tento návrh predkladáme za veľké celoživotné zásluhy súdruha Svobodu v zápasoch o slobodu našich národov a nášho štátu, v rokoch výstavby socializmu i v posledných rokoch upevňovania našej socialistickej spoločnosti.

Život súdruha Ludvíka Svobodu poznajú nielen poslanci Federálneho zhromaždenia a milióny našich občanov, poznajú ho aj ľudia ďaleko za našimi hranicami. Napriek tomu však dovoľte mi spomenúť z jeho životných osudov a zápasov aspoň niektoré myšlienky.

Naše národy, český a slovenský, to nemali v dejinách nijako ľahké. Museli viest zápas o svoju národnú slobodu, o obnovenie slobody svojho československého štátu, i zápas o riešenie sociálnych problémov, zápas o nové postavenie pracujúceho ľudu, zápas o socialistickú výstavbu našej spoločnosti. Povedali sme si pri iných príležitostiach, že v posledných 30 rokoch sa osud národov Československa, našej robotníckej triedy a pracujúceho ľudu podstatným spôsobom zmenil, že naša národná sloboda bola zabezpečená takým spôsobom, aký sme v minulosti nepoznali, a náš ľud po všetkých stránkach dosiahol rozvoj a úroveň, za ktoré sa nikde a pred nikým nemusí hanbiť. Spomínam to preto, že s týmito premenami československého štátu a československej spoločnosti vo všetkých rozhodujúcich uzlových bodoch je spojené i meno navrhovaného kandidáta na funkciu prezidenta, súdruha Ludvíka Svobodu. Keď spomeniem len stručne ťažký národnooslobodzovací zápas českého a slovenského národa, pracujúcich Československa v rokoch druhej svetovej vojny, v rokoch rozbitia československého štátu, nacistickú okupáciu a brutálne vyhladzovacie boje proti našim národom, i tu meno súdruha Svobodu vyniká vysoko a zostane navždy zapísané v dejinách nášho štátu.

Súdruh Ludvík Svoboda z malých začiatkov sústredil významnú jednotku československej ozbrojenej sily na území Sovietskeho zväzu a ako jej veliteľ prešiel tisícky kilometrov sovietskym i československým územím, ako je tento zápas obrazne zachytený v knihe "Z Buzuluku do Prahy". V Československom armádnom zbore na území Sovietskeho zväzu, ktorý bojoval po boku slávnej Sovietskej armády, boli významní statoční synovia českého a slovenského národa i národností žijúcich na našom území a tam sa učili od svojich skúsenejších, starších sovietskych bratov zápasiť o obnovenie národnej a štátnej slobody i o lepší život nášho pracujúceho ľudu.

Súdruh Ludvík Svoboda je symbolom tohto zápasu o našu národnú a štátnu slobodu, s jeho menom je u státisícov našich českých a slovenských ľudí v dobe vojny, v dobe poroby, v dobe národnooslobodzovacieho zápasu spájané ušľachtilé vlastenectvo, schopnosť obetí pre slobodu národnú a štátnu, i hrdinské činy, ktoré československý odboj i naši vojaci, partizáni, komunisti i nekomunisti, v týchto rokoch pre našu slobodu priniesli.

Je teda súdruh Svoboda predstaviteľom statočného československého vlastenectva, takého vlastenectva, ktoré v rozhodujúcich chvíľach neváha prinášať najvyššie obete pre veľkú myšlienku vlastného štátu, progresívneho rozvoja vlastného národa.

V tomto zápase, predstavovanom súdruhom Svobodom na území Sovietskeho zväzu, je druhým charakteristickým a pre našu politiku závažným rysom, že bol po boku Sovietskej armády, sovietskeho ľudu, Sovietskeho zväzu. Súdruh Svoboda pochopil v týchto rokoch - a nikdy na toto ponaučenie nezabudol - čo pre slobodu českého a slovenského národa, čo pre nezávislosť československého štátu znamená priateľstvo a spojenectvo so ZSSR. Môžeme povedať, že súdruh Ludvík Svoboda tejto vernosti, nášmu priateľstvu a spojenectvu so Sovietskym zväzom, vždy zostal verný a je rovnako dobrým predstaviteľom internacionalizmu spájaného s československým vlastenectvom a pochopil, kde je najlepšie zabezpečená národná a štátna sloboda Československa a kde je zabezpečený aj progresívny vývoj, socialistický vývoj nášho štátu. /Potlesk./

Orientácia na pevné, trvalé a večné spojenectvo so Sovietskym zväzom sa stala po vojne základom československej štátnej orientácie, stala sa tiež základom slobody a nezávislosti československého štátu. Súdruh Svoboda je i v tejto veci príkladom pre nás, príkladom pre mladé pokolenie, kde a ako naša sloboda, nezávislosť a socialistický rozvoj i v budúcnosti môže byť a je zabezpečený.

Už v priebehu národnooslobodzovacieho boja a najmä po ňom, vysoko sa do popredia dostáva otázka, aký má byť oslobodený československý štát, otázka jeho vnútorného obsahu, vnútorného vývinu. V triednom a politickom zápase sily robotníckej triedy a pracujúceho ľudu sa dostávali do prirodzeného konfliktu s reakčnými silami, s buržoáznymi silami, tak, ako sme na to nedávno spomínali pri 25. výročí Víťazného februára roku 1948. Šlo o prebojovanie socialistickej cesty v Československu, šlo o odstránenie vykorisťovania ľudí, šlo o odstránenie parazitných buržoáznych vrstiev, šlo o to, aby pracujúci ľud bol pánom vo svojom dome a podľa svojich záujmov riešil všetky otázky v našom československom štáte.

Treba povedať, že súdruh Ludvík Svoboda ako verný člen Komunistickej strany Československa v týchto zápasoch stál na strane ľudu, stál na strane robotníckej triedy, na strane pokroku, na strane Komunistickej strany Československa, na strane ideí marxizmu-leninizmu. To charakterizuje jeho postoj v našom vnútornom vývoji, a to je tiež charakteristické pre jeho prácu za dlhé roky výstavby socializmu v Československu.

Tieto tri základné vlastnosti československého vlastenca uvedomelého socialistického internacionalistu, priateľa Sovietskeho zväzu i verného člena komunistickej strany sú charakteristické pre Ludvíka Svobodu i v rokoch jeho najvyššej štátnej funkcie, v rokoch, keď ako prezident Československej socialistickej republiky stál v čele nášho štátu. Tým viac, že v týchto rokoch sme prešli ťažkými krízovými zápasmi v politickej, ekonomickej, medzinárodnej sfére i na ostatných úsekoch. Treba povedať, že súdruh Svoboda v týchto ťažkých rokoch ako člen Predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa i ako prezident štátu podporoval, pridal sa, šiel verne s tými silami u nás, ktoré zostali verné marxizmu-leninizmu, ktoré zostali verné nášmu priateľstvu so Sovietskym zväzom a socialistickými štátmi, podporoval tendencie na prekonanie rozvratných oportunistických, antisocialistických síl u nás, proste, na vytvorenie pokojnej atmosféry pre slobodný život miliónov pracujúcich ľudí v Československu, na rozvoj našej ekonomiky, na všestranný rozvoj nášho socialistického štátu.

Po tieto roky ako prezident československého štátu, ako člen predsedníctva strany má výrazný osobný podiel na tom, čo sa u nás dosiahlo, a výrazné zásluhy.

Dnes milióny našich ľudí s radosťou i s hrdosťou spomínajú na úspechy, ktoré sa nám podarilo v posledných rokoch dosiahnuť, na úspechy v politickom rozvoji našej spoločnosti, v rozvoji socialistickej demokracie, slobody pracujúceho človeka, na úspechy v dynamickom rozvoji nášho národného hospodárstva, v rozvoji životnej úrovne, v riešení sociálnych otázok, v rozvoji na iných úsekoch i v upevňovaní medzinárodného postavenia československého socialistického štátu.

Niet času vymenúvať všetky veci dosiahnuté prácou miliónov statočných ľudí i pevným kurzom Komunistickej strany Československa, Národného frontu ČSSR tak, ako bol určený XIV. zjazdom našej strany. Boli by sme nespravodliví, keby sme nepriznali, nevideli výrazný podiel súdruha Ludvíka Svobodu na všetkých týchto úspechoch.

Preto, súdružky a súdruhovia, aj z týchto stručných slov vidieť - konečne my všetci poznáme oveľa širšie súvislosti - kde korení autorita súdruha Ludvíka Svobodu i úcta a láska, ktoré majú milióny pracujúcich ľudí Československa k osobe, k osobnosti nášho prezidenta súdruha Ludvíka Svobodu.

Treba povedať, že aj v širšom svete, v Sovietskom zväze, v našich spojeneckých štátoch má súdruh Ludvík Svoboda veľkú autoritu, veľa priateľov, dobré meno čestného československého vlastenca a komunistu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP