Čtvrtek 22. března 1973

Oba naše národy, Česi a Slováci, naše národnosti, všetky sociálne vrstvy, vyjadrili jednoznačne cez svojich predstaviteľov vôľu, aby súdruh Ludvík Svoboda po úspešných piatich rokoch svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta republiky aj naďalej zostal.

Som pevne presvedčený, že Federálne zhromaždenie v súlade s názorom miliónov československých pracujúcich ľudí, v súlade s najvyššími politickými orgánmi nášho štátu, odovzdá dnes hlas a svoju dôveru Ludvíkovi Svobodovi a takým spôsobom podporí našu úspěšnú cestu, cestu, na ktorej chceme dosahovať ďalšie úspechy vo všestrannom rozvoji našej socialistickej vlasti, vo všestrannom rozvoji miliónov pracujúcich nášho štátu. Ďakujem. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Husákovi za předložený návrh.

Včera vyslovili souhlas s návrhem na volbu soudruha Ludvíka Svobody presidentem Československé socialistické republiky členové Klubu komunistických poslanců. I poslanci, členové Československé strany socialistické, Československé strany lidové, Strany slovenské obrody, Strany slobody, stejně jako poslanci bez politické příslušnosti souhlasili s tím, že jejich jediným kandidátem je armádní generál Ludvík Svoboda.

Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky je tedy předložen jediný návrh.

Má snad někdo z poslanců jiný návrh? /Jiné návrhy nebyly./ Není tomu tak.

Můžeme tedy hlasovat o návrhu na zvolení armádního generála Ludvíka Svobody presidentem Československé socialistické republiky.

Podle zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění koná se volba tajným hlasováním. Ke zvolení presidenta republiky je potřebný souhlas třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny lidu a souhlas třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů zvolených jak v České, tak i ve Slovenské socialistické republice.

Oznamuji vám, že obě sněmovny zvolily na svých včerejších schůzích volební komise. Volební akt je podle zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění všestranně připraven.

Prosím členy volebních komisí, aby se ujali svých funkcí a v souladu s ustanovením § 19 jednacího řádu Federálního shromáždění zjistili nejdříve počet poslanců přítomných v zasedacím sále. /Děje se./

Soudružky a soudruzi, podle zjištění je v zasedacím sále přítomno 194 poslanců Sněmovny lidu, 75 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice, 72 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice. Sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Zahajuji volbu presidenta republiky. Volební komise za pomoci pořadatelů rozdají hlasovací lístky. Prosím poslance, aby hlasovací lístky vkládali do příslušně označených uren. Tajnost volby je umožněna oddělenými zástěnami ve Sněmovní síni.

Všechny ostatní účastníky schůze sněmoven žádám, aby po dobu volby setrvali na svých místech.

/Probíhá tajná volba/

Na upozornění předsedů volebních komisí se ptám, zda ještě někdo z poslanců chce volit. /Nikdo se nehlásil./ Nikdo. Konstatuji tedy, že hlasování je skončeno. Žádám komise poslanců zvolené sněmovnami, aby sečetly hlasy.

/Probíhá sčítání hlasů./

Soudružky a soudruzi, vážení hosté, podle zápisů volebních komisí bylo poslancům Sněmovny lidu vydáno 194 hlasovacích lístků, odevzdáno 194 platných hlasů, pro navrženého kandidáta 194 hlasů. /Potlesk./

Ve Sněmovně národů poslancům zvoleným v České socialistické republice bylo vydáno 72 hlasovacích lístků, odevzdáno 72 platných hlasů, pro navrženého kandidáta 72 hlasů. /Potlesk./

Poslancům Sněmovny národů zvoleným ve Slovenské socialistické republice bylo vydáno 75 hlasovacích lístků, odevzdáno 75 platných hlasů, pro navrženého kandidáta 75 hlasů. /Potlesk./

S radostí konstatuji, že poslanci obou sněmoven zvolili presidentem Československé socialistické republiky na příští volební období armádního generála Ludvíka Svobodu. /Potlesk./

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, nyní oznámí generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Československa a předseda ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky soudruh Husák a předseda federální vlády soudruh Štrougal spolu se mnou soudruhu Ludvíku Svobodovi, že byl zvolen presidentem republiky, a požádají ho, aby vykonal ústavní slib.

Do příchodu presidenta přerušuji schůzi sněmoven. Prosím však všechny přítomné, aby setrvali na svých místech.

/Jednání přerušeno v 11.22 hod./

/Jednání opět zahájeno v 11.26 hod./

II

Slib presidenta Československé socialistické republiky

/Za zvuku fanfár přichází nově zvolený president republiky./

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu presidente, upřímně vás vítáme v dnešní schůzi Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. S radostí vám oznamuji, že poslanci Sněmovny lidu i Sněmovny národů vás v souladu s vůlí československého lidu na příští pětileté období jednomyslně zvolili presidentem Československé socialistické republiky.

/Shromáždění povstává, tleská./

/Shromáždění usedá./

Podle článku 62 ústavního zákona o čs. federaci se ujímáte funkce po složení slibu. Prosím vás proto, soudruhu presidente, abyste přistoupil k ústavě Československé socialistické republiky a k ústavnímu zákonu o čs. federaci a maje na nich položenou pravici, vykonal ústavní slib.

Text slibu přednese I. místopředseda Federálního shromáždění poslanec ing. Ján Marko.

/Shromáždění povstává./

První místopředseda FS ing. J. Marko /čte slib/: Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Československej socialistickej republike a veci socializmu. Svoje povinnosti budem konať podľa vôle ľudu a v záujme ľudu, budem dbať o blaho Československej socialistickej republiky a zachovávať ústavu a ostatné zákony socialistického štátu.

President republiky armádní generál L. Svoboda: Slibuji. /Potlesk./

Předseda FS A. Indra: Vážený soudruhu presidente, prosím Vás, abyste nyní slavnostně složený slib stvrdil svým podpisem. /President republiky podepisuje slib - sálem zní hymny./

/Shromáždění usedá./

Vážený soudruhu presidente, blahopřeji vám jménem všech přítomných k opětnému zvolení do čela našeho státu. Podpořili jsme návrh ústředního výboru Komunistické strany Československa a ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky na vaše zvolení v hlubokém přesvědčení, že tuto funkci svěřujeme člověku, který si ji celým svým životem po právu zasloužil. Vždyť boj za naši národní a státní svobodu i výstavba a obrana socialismu v naší zemi jsou nerozlučně spojeny s vaším jménem.

Buďte nám, drahý soudruhu presidente, ještě dlouhá léta živ a zdráv! Těšte se s námi z výsledků práce našeho lidu, který pod vedením Komunistické strany Československa a jejího ústředního výboru v čele se soudruhem Husákem usiluje o rozkvět své vlasti, o život v míru pro dnešní i budoucí generace, o nerozborné přátelství se Svazem sovětských socialistických republik. /Potlesk./

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, děkuji vám všem za účast a končím společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

/Schůze skončena v 11.36 hod./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP